Hore

Fotostĺpček 21/2024

Na vážky som sa vybral s bleskom a pri testovaní telefónu som riadne premokol.

Konečne vážky

Vôbec po prvý krát som pri Malom Dunaji narazil na vážky. Popri tom som fotografoval aj flóru. Veľkým problémom je množstvo chumáčov semien, ktoré sú na všetkom. Až doma na veľkom monitore som zistil, že niektoré fotografie môžem rovno vymazať, pretože sa ich neoplatí retušovať.

U väčšiny záberov vážok som použil blesk Godox V1, s difúznym dómom, nasadeným priamo na fotoaparáte Sony A7R V. Väčšinu záberov som urobil s objektívom FE 90/2,8 Macro G OSS, ostatné s FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS.





























Mobil a upršaný deň

Mal som cestu do mesta a po krásnych dňoch ma tak prekvapil intenzívny dážď. Ten beriem ako výzvu, bez dáždnika som sa však musel schovávať kde sa dalo. Mobil nemá ani slnečnú clonu, ktorá by chránila optiku pred kvapkami dažďa.





Večer vyzeralo, že sa vyčasí a ja som vyrazil konečne otestovať nočný režim na Xiaomi 14 Ultra. Pomerne rýchlo však začalo pršať a dážď ma vyhnal domov, pár záberov som ale urobil.











Overené i neoverené správy

  • Podľa najnovších povestí Sigma plánuje veľmi skoro oznámiť objektív so zoomom s konštantnou clonou pre full-frame fotoaparáty, spočiatku bude dostupný pre Sony E-Mount a L-Mount. Ohnisková vzdialenosť objektívu je údajne 28 – 45 mm a udrží si konštantnú clonu f/1,8 v celom rozsahu zoomu.
  • 22. mája bude predstavený nový fotoaparát Panasonic. Bude to kompaktná plnoformátová bezzrkadlovka Lumix S9. Má to byť veľmi kompaktný prístroj určený pre vloggerov a videotvorcov, takže nebude mať hľadáčik. Má byť ponúkaný v štyroch farbách. Vo vnútri môžeme očakávať techniku z Lumix S5 II. Má mať samostatné tlačidlo na prepínanie LUT. Bude konkurovať Sony ZV-E1.
  • Tento rok sme sa ešte nedočkali niekoľkých očakávaných noviniek. Vraj ich výrobcovia prispôsobujú novým nariadeniam EÚ.
  • Leica vraj pracuje na modeli M12, ktorý má byť o 3 mm tenší ako predchodca, má mať hybridný hľadáčik a veľký 3,9“ displej. Po rokoch tak môžeme očakávať veľkú dizajnovú a ergonomickú zmenu.
  • Sony a7IV a a7SIII dostali nové firmvéry, ktoré predovšetkým opravujú chyby.

Novinky

Sigma predstavila objektív 24-70 mm F2,8 DG DN II pre bajonety Sony E a Leica L

Sigma predstavila druhú generáciu objektívu 24-70 mm F2,8 DG DN II, určený výhradne bezzrkadlovkám. Nový objektív je o zlomok menší a približne o 10 % ľahší ako existujúci objektív. A zatiaľ čo dizajn 19 prvkov, 15 skupinový dizajn so 6 prvkami FLD podobnými fluoritu a 2 prvkami SLD môže znieť povedome, použitie piatich asférických prvkov namiesto troch ukazuje, že ide o nový optický vzorec.

Sigma tvrdí, že ostrosť a kontrast prevyšujú existujúce šošovky, pričom kombinácia moderných konštrukčných techník, nových sklenených materiálov a vylepšených výrobných možností sa spája, aby sa vytvoril objektív s menšou kómou a lepšími optickými vlastnosťami.

Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 17 cm, maximálny pomer reprodukcie sa zvýšil z 0,34x na 0,37x. Priemer závitu filtra je 82 mm.




https://www.sigma-global.com/en/lenses/a024_24_70_28_ii/

Lomo Instant Camera na počesť Gustava Klimta

Spoločnosť Lomography predstavila novú verziu svojej kamery Lomo'Instant Automat Camera, ktorá je ozdobená umeleckými dielami symbolistického maliara Gustava Klimta.

Fotoaparát je dodávaný s rôznymi nástavcami na objektívy, vrátane širokouhlého objektívu, rybieho oka, detailného záberu a „Splitzer“, ktorý umožňuje fotografom krájať ich snímky. Pre ďalšie kreatívne experimentovanie je tu režim viacnásobnej expozície, režim dlhej expozície a vstavaný blesk s farebnými gélovými filtrami. Kryt objektívu obsahuje diaľkové ovládanie spúšte pre autoportréty alebo skupinové zábery.

Prístroj používa filmy Fujifilm Instax Mini. Objektív je ekvivalent 60 mm. Cena je 199€.

https://shop.lomography.com/eu/

Inšpirácia

Fujifilm má novú stránku o filmových profiloch

Fujifilm spustili novú stránku o filmových profiloch. Môžete na nej nájsť popis všetkých aktuálnych simulácií filmov.

https://fujifilm-x.com/global/products/film-simulation/

Dramatická minimalistická fotografia krajiny s teleobjektívom v Toskánsku

V tomto videu vás Mads Peter Iversen zavedie na dobrodružnú cestu do nádhernej krajiny Toskánska v Taliansku. Rozoberá tu výhody fotografovania s teleobjektívom so zoomom, pričom fotografuje niekoľko rôznych krásnych miest.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
quapor
2024-05-20 08:55:57
p.s.
cakal som naloz fotiek z koncertu Jean-Michel Jarre v Inchebe, ci si nebol?
 
Krtko fotografom
2024-05-20 09:33:09
Krásne fotky hmyzu . A celkom hore, je tá včelička samotárka, ak sa nemýlim (len nepamätám, ako sa volá)
 
quapor
2024-05-20 11:46:39
Xylocopa violacea - Drevár fialový
 
Seemann Martin
2024-05-22 09:25:01
príspevok od: Krtko fotografom
Krásne fotky hmyzu . A celkom hore, je tá včelička samotárka, ak sa nemýlim (len nepamätám, ako sa volá)
drevár fialový
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia