Hore

Lightroom 5 - chytré kolekcie techniky

Kolekcie slúžia v Lightroome na organizovanie fotografií v knižnici. Sú akousi obdobou adresárov a podadresárov, ale prehľadnejšou a chytrejšou. Dnešný tip ako kolekcie využiť, používam takmer každý deň. Počas roka testujem a používam množstvo typov fotoaparátov a objektívov. Pri písaní recenzií potrebujem vybrať fotografie snímané konkrétnou technikou. Mohol by som si vytvoriť kolekciu, do ktorej by som vždy poctivo presunul naimportované fotografie. Niekedy mám na karte aj fotografie, ktoré by do kolekcie nepatrili. Musel by som použiť filtrovanie. Poznám jednoduchší a dokonalý spôsob. Využijem pri tom EXIF.

Mať všetky fotografie z jedného fotoaparátu, alebo objektívu, nie je niekedy na zahodenie.

Rýchle filtrovanie

Rýchle filtrovanie knižnice. V ľavom paneli “Catalog” zvoľte “All Photographs”, všetky fotorafie. Ak v strednom paneli nevidíte filtre, aktivujte ich v menu “View/Show Filer Bar”. Nakoniec kliknite na “Metadata”. Teraz môžete kliknutím na vybraný fotoaparát alebo objektív, vyfiltrovať fotky.

Prehľad o použitej technike máte k dispozícii kedykoľvek. Stačí použiť filtrovanie. Nastavte sa do modulu Library, v režime náhľadov (thumbnails), môžete použiť klávesovú skratku “G”. V ľavom paneli “Catalog”, zvoľte “All Photographs”, aby sa vám zobrazili úplne všetky fotografie. V strednom paneli, na jeho vrchu je pásik “Library filters”. Ak ho tam nemáte, musíte ho aktivovať v menu View/Shoe Filter Bar (“⧵”). Kliknite na Metadata a vyroluje sa vám filtračný panel so štyrmi stĺpcami. Druhý “Camera” obsahuje prehľad fotoaparátov, tretí “Lenses”, prehľad objektívov. Teraz stačí len kliknúť na niektorý fotoaparát alebo objektív a máte fotografie vyfiltrované. Filtre môžete aj kombinovať. Tento spôsob je dobrý v prípade, že takéto filtrovanie použijete raz za uhorský rok.

Kolekcie pre fotoaparáty a objektívy

Ako vytvoriť kolekciu pre konkrétny fotoaparát alebo objektív, ktorá by sa automaticky dopĺňala, si ukážeme na objektíve Sony FE 24-70/4 ZA OSS, ktorý testujem. Prv než si kolekciu vytvoríte, premyslite si spôsob organizácie archívu. Kolekcie môžete zoskupovať do setov. Ja pridám novú kolekciu do setu s názvom “Recenzie”, kde mám kolekcie fototechniky, ktorú som doteraz testoval. Váš set môže mať ľubovoľný názov,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
belco
2015-02-03 16:52:56
Dakujem za taketo clanky. Priznam sa, zalozku v Library som v lightroome veselo obchadzal, dlho som jej nevedel prist na chut. Zaujimala ma len Develop. Postupom casu sa zacinam v tom viac orientovat a celkom mi to vyhovuje.
 
Ľuboš Capcara
2015-02-04 12:09:27
Smart collections sa dajú využiť aj pre organizačný workflow vašich fotografií. Odporúčam pozrieť http://vimeo.com/97221375
 
vlasto13
2015-02-04 17:58:38
ja keď vidím alebo počujem chytrý tak ma ide roztrhať. dajte tam múdri alebo inteligentný. to že to použil deutsche telekom v reklame neznamená že to je spisovné.
inak je článok ok, ale neviem čo tam je takého extra keď článok som si mohol prečítať až po lognutí.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia