Ahojte. Momentálne fotím s Canonom EOS 550D a objektívmi Canon 50mm/f1,8 a Canon 70-300mm/f4-5,6. Neustále ale "bojujem" s problémom pri fotení portrétov v interiéri, na čo mi musí tohto času stačiť iba izba s rozmermi 4mx5m (viem, že je to málo), kde nemám šancu dostať do záberu celú postavu. Pri použití 35 mm objektívu by boli portréty deformované, preto rozmýšľam nad kúpou full frame zrkadlovky, ktorá by tento problém vyriešila, teda ak sa nemýlim. Chcela by som sa najprv ale uistiť, či radšej teda investovať do kúpy novej zrkadlovky /(napr. Canon 5D Mark II), alebo môj problém vyrieši iný objektív? Väčší priestor na fotenie nemám. Foteniu portrétov sa chcem venovať v budúcnosti najviac. Popri nich chcem fotiť aj krajinky. Ako to vyriešiť? Poradí mi niekto? Ďakujem. Jana
Ak sa chces tomu vaznejsie venovat, tak chod do FF okamzite. Nema cenu otalat. Amaterska vybava ta bude pri tvorbe iba obmedzovat. Sam som presiel na FF nedavno a vidim riadny skok vpred, nielen v kvalite fotiek ale i v style, ktory si teraz mozem viac dovolit. Samozrejme nakupu objektivov som sa nemohol vyhnut.
A za dalsie za cele obdobie pokial sa iba ucis uz budes mat po technickej stranke kvalitne fotky.
Tak ako teba uchvatilo portretne fotenie, mna chytilo za srdce svadobna fotka. Jediny neduh toho vsetkeho je, ze je to moje 3tie auto zbalene do ruksaku. Plus tak ako ti radia ostatny. Mat viacero stylov znamena, ze nebudes najlepsia ani v jednej. Ja sam som odsunul ostatne styly bokom a prioritne sa venujem uz iba svadobnej fotke.
presne ako píšeš, treba si uvedomiť, že to nie je lacný finančný špás, ak chce fotiť dobré portréty vo vnútri treba prirátať k telu a objektívom, svetlá atď........je to proste beh na dlhšiu trať, krajinárska fotografia je zas o inom.........
Fuuuuu, toto som asi potrebovala počuť Viem, že lepšia technika ma posunie vpred, len som mala obavy, či sa oplatí investovať, ale vidím, že oplatí. Je mi jasné, že na dovolenku k moru tak skoro nepôjdem, ale mne to stojí za to, pretože ma to naozaj baví. Mne je už dávno jasné, že nemôžem mať jedno univerzálne sklo na viac žánrov. Od začiatku preto píšem, že mojim hlavným žánrom je portrét a popri ňom chcem fotiť aj krajinky, keďže sa v prírode (aj vďaka hafanovi) pohybujem často. Krajinné fotky budú ale iba ako záľuba (na tie mi stačí jedno sklo). Vycibriť sa chcem v portrétoch, to je moja priorita. Ešte raz veľmi pekne ďakujem chalani, za všetky odpovede... Verím, že časom bude aj zo mňa raz dobrý fotograf
Fuuuuu, toto som asi potrebovala počuť Viem, že lepšia technika ma posunie vpred, len som mala obavy, či sa oplatí investovať, ale vidím, že oplatí. Je mi jasné, že na dovolenku k moru tak skoro nepôjdem, ale mne to stojí za to, pretože ma to naozaj baví. Mne je už dávno jasné, že nemôžem mať jedno univerzálne sklo na viac žánrov. Od začiatku preto píšem, že mojim hlavným žánrom je portrét a popri ňom chcem fotiť aj krajinky, keďže sa v prírode (aj vďaka hafanovi) pohybujem často. Krajinné fotky budú ale iba ako záľuba (na tie mi stačí jedno sklo). Vycibriť sa chcem v portrétoch, to je moja priorita. Ešte raz veľmi pekne ďakujem chalani, za všetky odpovede... Verím, že časom bude aj zo mňa raz dobrý fotograf
Zavisi iba od pristupu a nenechat sa oddradit neuspechom. A potom ano. Ja uz dobry rok sa intenzivne venujem iba studiu a popritom foteniu, tento rok som to uz preklopil na intenzivne fotenie a popritom studium, no realne to vidim este na dalsie 2 roky, kedy to uz budem mat v malicku. Plus dalsie 2 roky kedy uz len budem cibirit a sperkovat styl.
O 4 roky budem moct povedat ci to staci, alebo treba este pridat. Hlavne je byt trpezlivy, nic nepride samo. I nazory sa menia, napr. este pol roka dozadu som si chcel kupit zableskove svetla a dnes by som nekupil uz ani druhy externy blesk. Uvidime co bude o rok.
Snake, ja viem, že všetko chce svoj čas a byť dobrým fotografom, chce veľa úsilia, štúdia a praxe (samozrejme aj kopec peňazí). Ja som ochotná toto všetko podstúpiť, pretože som konečne našla niečo, čo ma v živote naozaj obohacuje
Cago.. akože mám investovať do seba? Dám si urobiť plastiku?
Snake, ja viem, že všetko chce svoj čas a byť dobrým fotografom, chce veľa úsilia, štúdia a praxe (samozrejme aj kopec peňazí). Ja som ochotná toto všetko podstúpiť, pretože som konečne našla niečo, čo ma v živote naozaj obohacuje
myslím, že plastiku netreba radšej si niečo iné kúp, trebárs objektív
mozno zaujimave riesenie by bolo 5D ale prvu verziu neni az taka draha ako dvojka a k nej 24-70 ten ti poskytne zaujimave ohniska od sirokouhleho po normalny uhol, samotna pevna 50mm je na ff v malych miestnostiach dobra ale len na cele postavy na portret to moc neni lebo fotis az prils blizko
Hmmm, zatiaľ by som využila 70-300mm Canon... , ktorý neskôr nahradím 85kou... Každopádne to asi skúsim s novým telom, ktorý ma aspoň prinúti kúpiť lepšie pevné sklo na portréty. Trochu ešte došetrím a uvidíme
Ahoj Janka, dufam, ze Ti to cele neskomplikujem. V prvom rade, fotim trosku dlhsie ako ty (na digital priblizne od roku 2007) a priznavam, ze az take vynikajuce oko nemam, aby som sa obaval skreslenia, ktoreho sa obavas. Tak ako Ti niektori odporucili, tieto "vady" lahko odstranis v post-processingu. Druha velmi dolezita vec, ktoru je potrebne zvazit je "zivotnost" objektivu voci zivotnosti samotnej zrkadlovky. Skla "vydrzia" ovela ovela dlhsie ako tela objektivov - aby som sa presnejsie vyjadril, nevyvijaju sa nove v takom tempe ako tela fotoaparatov. Viacerymi odporucane sklo, ktore je skutocne jedno z najlepsich zoomov na portret (24-70 f/2.8L) ma priblizne 8-9 rokov odkedy vyslo na trh. Takisto velmi slusny objektiv 50 f/1.4 slavi uz takmer 20-rocnicu, zatial co tela sa obmienaju kazde priblizne 3 roky. 50 f/1.8 je slusny objektiv, ale z daleka nema take vynikajuce rozlisenie a farby ako by si si predstavovala pre full-framovu 5D MkII. Tym nechcem povedat, ze ta kombinacia je zla, len nie je idealna. Pokial mas peniazky, nie je o com, full-frame je full-frame, ale ako Ti uz niekto odporucil, ten je potrebne "sparovat" s kvalitnym objektivom a pokial mas minut okolo 1500EUR a viac tak by si si radsej mohla kupit lacnejsie dobre sklo a cvicit a cvicit. Vo svojej otazke neuvadzas aky typ portretu fotis, co je tiez dost zasadne na zodpovedanie Tvojej otazky. Pokial svetlo "tvoris" tak potom 24-70 f/2.8L by bol idealny objektiv. Ak vsak vyuzivas dostupne svetlo, tak v takom pripade f/2.8 moze byt stale velmi pomala a potrebovala by si svetelnejsi objektiv s fixnym ohniskom. Osobne, ale to je iba moja vlastna preferencia, by som siel do dobreho fixneho ohniska, ktore Ti zaruci super ostrost, rychlost, mensiu velkost a vahu a hlavne Ta nauci kreativite a lepsiemu videniu. Drzim palce pri vybere. lukas
Veľmi pekne ďakujem za tvoju preferenciu Luky, vážim si to Priznám sa, mám po týchto všetkých príspevkoch poriadnu dilemu. Nemám peniaze nazvyš, šetrím, ako sa len dá, len aby som si mohla kúpiť lepšiu techniku a som ochotná ísť aj do splátok, len aby som mohla fotiť kvalitnejšie. Chcela by som kúpiť nové telo a to Canon 5D Mark II, hlavne kvôli full frame a krajšej kresbe a k nemu na začiatok pevné sklo a to Canon 85mm f1,8. Myslíš, že to bude zlá voľba? Alebo mám zostať pri Canone 550D a kúiť k nemu ohnisko 24-70 f/2,8L a časom kúpiť lepšie telo a k nemu potom aj nejaké lepšie pevné sklo? Keďže si teraz nemôžem dovoliť investíciu väčšiu ako je cca 2200,- € nemám príliž na výber. Čo sa týka môjho fotenia portrétov, tak doma momentálne fotím hlavne po večeroch.. čiže v tme s pomocou blesku a sofboxu, vonku si zasa pomáham buď odrazkami, prípadne tiež bleskom. Neviem, či stačia tieto informácie...
Veľmi pekne ďakujem za tvoju preferenciu Luky, vážim si to Priznám sa, mám po týchto všetkých príspevkoch poriadnu dilemu. Nemám peniaze nazvyš, šetrím, ako sa len dá, len aby som si mohla kúpiť lepšiu techniku a som ochotná ísť aj do splátok, len aby som mohla fotiť kvalitnejšie. Chcela by som kúpiť nové telo a to Canon 5D Mark II, hlavne kvôli full frame a krajšej kresbe a k nemu na začiatok pevné sklo a to Canon 85mm f1,8. Myslíš, že to bude zlá voľba? Alebo mám zostať pri Canone 550D a kúiť k nemu ohnisko 24-70 f/2,8L a časom kúpiť lepšie telo a k nemu potom aj nejaké lepšie pevné sklo? Keďže si teraz nemôžem dovoliť investíciu väčšiu ako je cca 2200,- € nemám príliž na výber. Čo sa týka môjho fotenia portrétov, tak doma momentálne fotím hlavne po večeroch.. čiže v tme s pomocou blesku a sofboxu, vonku si zasa pomáham buď odrazkami, prípadne tiež bleskom. Neviem, či stačia tieto informácie...
Podla mna je najvacsia blbost nakup niecoho na splatky. Inac ja som vyse pol roka fungoval s D90 a 24-70. A musim povedat, ze uz tato kombinacia ma posunula vpred. Rozhodne som az vtedy vyuzil na plno D90. V tom obdobi som si uvedomil k comu mi je fullframe. Rozhodne to bolo iba kvoli dvom veciam: spolahlive AF a vysoke ISO. Zvysok uz bol iba benefit. Inac 24-70 na zaciatok je dost dobra univerzalna volba a uz mas kus profi techniky na kazdu situaciu. Po prechode na FF ti uz ohnisko 70 bude kratke a budes pozerat po Tamrone 70-200.
Trošku pridám aj ja, lebo posledné 2-3 týždne riešim podobnú dilemu. Chcel by som sa hlavne venovať portrétu + svadobnej fotografii. Mám D90 + istý obnos peňazí + 60m2 na ateliér. Čo ďalej? D700 + 24-70 + 70-200 + svetlá alebo D800 + 24-70 + 50 1,4 + svetlá alebo kúpiť len sklá + zainvestovať do ateliéru (a samozrejme štúdium a tááááák).
SNAKE - po prečítaní tvojho príspevku som sa asi už aj rozhodol, ale trošku ma trápy, že nebudem mať záložné telo - predsa len, pri fotení v ateliéry to vadiť nebude, keď sa niečo pokazí, ale na svadbe, to už je prúser
Ahoj, dúfam, že Ti to celé skomplikujem K príspevku ma vyprovokovalo toto : "... a hlavne Ta nauci kreativite a lepsiemu videniu." Ako ťa preboha pevné ohnisko naučí kreativite (v čom) a lepšiemu videniu? Pevné ohnisko je takmer vždy voľba jeho pevných parametrov. Rovnaké perspektívne skreslenie (ohnisko) optické skreslenie (špecifická súdkovitosť/poduškovitosť vychádzajúca z konštrukcie) rovnaké podanie ostrosti v strede a v rohoch meniace sa "len" zaclonením. Rovnaká miera aberácie a pod. Dokonca, že vôbec toto existuje je - pre pevné ohnisko - prehra. Zdanlivo by malo byť dokonalé..? Kreativita vychádza odinakiaľ, nie z "voľby jedného pevného ohniska" A videnie? Pozrieš sa do hľadáčika a zistíš, že máš ísť bližšie alebo ďalej k objektu. Takže skôr Ťa naučí používať nohy. Pevné ohnisko (v porovnaní so zoom objektívom) nemá nič s lepším videním.
Neviem ako u "C" ale u "N" je 24-70/2,8 dokonalou optickou náhradou pevných ohnísk (v rámci danej svetelnosti myslené). Na rozdiel od pevného ohniska však 24-70/2,8 bude mať na každom zvolenom ohnisku iné prespektívne a optické skreslenie, inú ostrosť (merateľné hlavne testami) a inú vinetáciu (jej prejav) Vinetácia a ostrosť sú v istej miere korigovateľné clonením. Zoom objektív Ťa naučí vidieť rozdiely medzi ohniskami a ich prejavmi, rámcovo budú veľmi podobné - iné bude hlavne perspektívne podanie.. Rozhodne by som skôr tvrdil, že 24-70/2,8 Ťa naučí vidieť a voliť. Rozhodovať sa dopredu, čo použiješ (aké ohnisko) a kedy (na aký motív, záber), pretože budeš mať možnosť naučiť sa, čo od ktorého ohniska môžeš čakať. Takže ak kupovať optiku, 24-70/2,8 (pri prepočte na C550D si niekde na 35-105, takže aj na postavy- k tomu sa ešte dostanem) Tento objektív Ti zostane aj FF pri prípadnom prechode. Prípadnom preto, pretože sa chystá 5Dmk3 (vraj?) a kupovať hneď mk2... Počkal by som. Buď na slušnú bazárovku alebo na nové mk3, medzitým sa naučíš niečo oveľa doležitejšie - zoomovať = voliť ohnisko podľa námetu a uvažovaného záberu. Pozrel som si tvoje fotky, hlavne 1. stranu, predpokladám, že to je najčerstvejšie. Tvoje hlavné problémy (nie je to technika, ktorou snímaš) sú - svetlo a spôsob ako ho používaš, ako ho vidíš a potom priestor v ktorom snímaš - a nemyslím tým veľkosť. Dám sem fotku, ako príklad. Mám rovnako "veľký priestor" ako Ty, snímané APS-C snímačom a ohnisko bolo na 70mm (nejakých 105?) Jeden softbox 65x65 na Elinchrom 500BxRi. AK som správne pochopil, máš systémový blesk a "nejaký" softbox - bez urážky - to je málo. Málo kvalitného svetla na poriadne fotenie v ateliéri, kam sa zdá chceš smerovať. Systémák má cca výkon niekde u 90 až 100Ws, to Ti na postavy stačiť nebude, ak áno - tak len za cenu, že zdroj svetla dáš dostatočne ďaleko, svetlo bude akoby o5 bez sofboxu - nechutne bodové, tvrdé so škaredými tieňmi, v oku reflex, ktorý prezradí - že Ťa limituje technika. Nie foťák, či objektív. Kúp si najlacnejšiu slušnú sadu - doporučujem Elinchrom 200Ws kit, k tomu 2 "economy" stojany, v pohode sa vojdeš do 800E. (to som len tak odhadol, asi aj menej?) V sade býva už aj rádiový odpaľovač (s reguláciou výkonu, ak to práve nie je "economy"odpaľovák) - úvahy o chýbajúcom TTL nerieš, "nikto" (elektronika) by nemal rozhodovať o expozícii za Teba - to je kreativita - to, ako sa rozhodneš. Priestor - kúp si papierové pozadie, nejakú slušnú značku (BD), aby si mala istotu, že bude pekne homogénne a navinuté na tvrdej rolke. Nie na takej, čo sa na tŕňoch po čase prevesí. Celkom fajn je na začiatok sivé. Neutrálne. Pomôže Ti sustrediť sa na objekt. A svoj záujem smerovať tam, rovnako Ti pomože s vyvažovaním farieb pri PP. Ukáže Ti tiež či dobre svietiš, tiene na pozadí môžu pomáhať aj škodiť - toto Ťa naučí svetlo vidieť a pracovať s ním. Pretože mysím, že toto tvoje fotky potrebujú. Malá miestnosť sú len podružné problémy, ak nebudeš tvrdohlavo trvať na celých postavách, tak začas môžeš robiť o niekoľko tried lepšie fotky aj bez kúpy mk2.
Trošku pridám aj ja, lebo posledné 2-3 týždne riešim podobnú dilemu. Chcel by som sa hlavne venovať portrétu + svadobnej fotografii. Mám D90 + istý obnos peňazí + 60m2 na ateliér. Čo ďalej? D700 + 24-70 + 70-200 + svetlá alebo D800 + 24-70 + 50 1,4 + svetlá alebo kúpiť len sklá + zainvestovať do ateliéru (a samozrejme štúdium a tááááák).
SNAKE - po prečítaní tvojho príspevku som sa asi už aj rozhodol, ale trošku ma trápy, že nebudem mať záložné telo - predsa len, pri fotení v ateliéry to vadiť nebude, keď sa niečo pokazí, ale na svadbe, to už je prúser
Svadba? Priprav sa na vydaje pokial to chces robit dobre. Od kupy 24-70 som sa nezastavil co sa tyka vydajov. D700, teraz 70-200, cez leto este 85 1.4. Plus samozrejem zalozna technika ostava D90, 18-200, 50tka.
Na otazku ci D700 alebo D800 si musis sam odpovedat. Este ani nieje v predaji.
A za dalsie sa musis venovat na plno foto treningom. Ja si uz napr. pripravujem na jar velky svadobny foto projekt. Uz mam dojednane modelky, saty, sperky, kadernicky, vyzazistky este idem zabezpecovat priestory a potom ma uz caka ukrojit z rozpoctu na techniku a zainvestovat do niekolko jednodnovych treningom nejake eura. Mozno ked nebudem lenivy tak i napisem o tom clanok.
Inac co sa tyka svetiel ani euro by som di nich nedal. Zabijak atmosfery. No to je moj styl, tvoj moze byt iny a netvrdim, ze moj je spravny. Spomenul si, ze ti chyba zalozny fotak. Ja som zakaznikovy daval taku cenovu ponuku, ze dokazal tolerovat takuto vec. Nikdy som mu to nezatajil. A bud som blbec, aleo iba blazon so stastim, no nastastie sa nic nepokazilo.
Snake, neexistuje cenová ponuka, ktorá vyváži skutočnú stratu snímkov. To si len zákazník nepripušťal, že by sa Ti to mohlo stať (asi si pôsobil sebavedomo? ako tu alebo si neuvedomoval, čo to vlastne znamená. Si hazardér (aj ten veľký svadobný projekt tak vyzerá) alebo sú zákazníci blbci. Je to riziko aj pre Teba, nepodstupuj ho. Ak nedofotíš, v najlepšom prípade sa odmena bude "festovne" krátiť. Nestojí to za to, neuč ho (Dusana76) také veci. Najprv si vybavíš ansámbl a potom si ideš dať niekoľko jednodňových platených tréningov? Zapotíš sa pri realiázcii, nezávidím Ti.
Fuuuu, tak toto mi doslova vyrazilo dych Myslím, ale v dobrom Takže.... Áno, uvažovala som aj nad kúpou dvoch zábleskových svetiel... 400viek. Kámoš mi ale radil naučiť sa pracovať najprv s jedným svetlom (bleskom) a až potom ísť do viacerých svetiel aj napriek tomu, že som mu oponovala, že svetiel potrebujem viac. Tak som počúvla. Viem, že s jedným svetlom sa nedajú urobiť zázraky, hlavne nie s bleskom (aj keď strobisti ich preferujú), navyše fotiť s bleskom je pomerne zložité (bez pilotnej žiarovky), teda aspoň pre mňa, keďže musím hádať, ako asi bude svetlo dopadať na portrétovanú osobu. Snažila som sa byť teda trpezlivá a učiť sa postupne. Ale keďže mám problém s ohniskom v mojom byte, založila som túto tému. Som rada, že vďaka nej riešim aj ďalšie svoje nedostatky, za čo všetkým ešte raz veľmi ďakujem. Keďže sa tohto času už nemám s kým radiť, okrem vás, chcem vaše postrehy, názory, skúsenosti a rady využiť aj v praxi. Preto uvažujem nakoniec momentálne o tomto riešení... opravte ma, ak je nesprávne.
Počkám teda s kúpou nového tela (našetrím na neho časom) a kúpim dve zábleskové svetlá, ktoré som chcela kúpť už vlani a kúpim objektív Canon 24-70 f2,8 L, pričom budem používať aj 50-ku, ktorú už mám (na foto v exteriéri mám Canon 70-300mm) a budem sa učiť a učiť a skúsať a skúšať. ČI?.....
Inak, len tak na okraj.. Lacikam.... čo sa týka pevných skiel a kreatívnosti pri fotení, ja sa tiež pripájam k tomu, že človek je nútený pohybovať sa, nájsť správny uhol záberu a tým aj využiť tú správnu atmosféru. Samozrejme, že aj zoomy majú svoje plusy.... Mne sa dobre pracuje s oboma a snažím sa byť kreatívna pri oboch. Stále sa iba učím, preto aj moje fotky nie sú nič moc, ja viem. Som iba začiatočník, ktorý fotí so zrkadlovkou niečo vyše roka. Ja ale verím, že sa to časom zmení a aj moje fotky (aspoň niektoré) sa budú páčiťaj takým profíkom, akí sú tu
- nemôžem si pomôcť, veď si to prečítaj, čo píšeš : "ja sa tiež pripájam k tomu, že človek je nútený pohybovať sa, nájsť správny uhol záberu a tým aj využiť tú správnu atmosféru. " - Správny uhol záberu? Pevným ho musíš hľadať a zoomom nie? Vždy fotíš aj pri zoome len jedným zvoleným ohniskom (dokazuje to EXIF) - akurát, že máš na výber. Nepáči sa mi, že sa držíš takých amatérsky fráz. "A tým aj využiť TÚ správnu atmosféru."??? Pevné ohnisko je tvorca atmosféry, či pohyb po miestnosti je tvorca atmosféry? Atmosféry ako pocitu Teba, či objektu? Neviem, koho si myslela - ja som zasraný amatér, ale takéto frázy už som dávno vypustil zo slovníka, rovnako ako "zabijak atmosféry."
Snake, neexistuje cenová ponuka, ktorá vyváži skutočnú stratu snímkov. To si len zákazník nepripušťal, že by sa Ti to mohlo stať (asi si pôsobil sebavedomo? ako tu alebo si neuvedomoval, čo to vlastne znamená. Si hazardér (aj ten veľký svadobný projekt tak vyzerá) alebo sú zákazníci blbci. Je to riziko aj pre Teba, nepodstupuj ho. Ak nedofotíš, v najlepšom prípade sa odmena bude "festovne" krátiť. Nestojí to za to, neuč ho (Dusana76) také veci. Najprv si vybavíš ansámbl a potom si ideš dať niekoľko jednodňových platených tréningov? Zapotíš sa pri realiázcii, nezávidím Ti.
súhlasím s tebou - som blázon, ale toho šťastia nemám na rozdávanie, takže do svadieb sa pustím jedine so záložným telom v brašni takže asi začnem s D700 + 24-70 + 70-200 a uvidíme čo bude ďalej. Jednalo sa mi o to, že teraz mám nejaké euráče a cca o 3-4 mesiace bude zase niečo - tak atelier doriešim potom.
SNAKE - ohľadne toho projektu - asi som mladý, ale nevidím v tom zmysel. Toľko práce, investícii - nestačia ti ako reklama tie fotky, ktoré normálne nafotíš s normálnymi nevestami? Netvrdím, že všetky sú kočky, ale ...
Portéty a krajinky - investovať do tela, či objektívov?
Jana
A za dalsie za cele obdobie pokial sa iba ucis uz budes mat po technickej stranke kvalitne fotky.
Tak ako teba uchvatilo portretne fotenie, mna chytilo za srdce svadobna fotka. Jediny neduh toho vsetkeho je, ze je to moje 3tie auto zbalene do ruksaku.
Plus tak ako ti radia ostatny. Mat viacero stylov znamena, ze nebudes najlepsia ani v jednej. Ja sam som odsunul ostatne styly bokom a prioritne sa venujem uz iba svadobnej fotke.
Ešte raz veľmi pekne ďakujem chalani, za všetky odpovede...
Verím, že časom bude aj zo mňa raz dobrý fotograf
Ešte raz veľmi pekne ďakujem chalani, za všetky odpovede...
Verím, že časom bude aj zo mňa raz dobrý fotograf
Ja uz dobry rok sa intenzivne venujem iba studiu a popritom foteniu, tento rok som to uz preklopil na intenzivne fotenie a popritom studium, no realne to vidim este na dalsie 2 roky, kedy to uz budem mat v malicku. Plus dalsie 2 roky kedy uz len budem cibirit a sperkovat styl.
O 4 roky budem moct povedat ci to staci, alebo treba este pridat.
samotna pevna 50mm je na ff v malych miestnostiach dobra ale len na cele postavy na portret to moc neni lebo fotis az prils blizko
dufam, ze Ti to cele neskomplikujem.
V prvom rade, fotim trosku dlhsie ako ty (na digital priblizne od roku 2007) a priznavam, ze az take vynikajuce oko nemam, aby som sa obaval skreslenia, ktoreho sa obavas. Tak ako Ti niektori odporucili, tieto "vady" lahko odstranis v post-processingu.
Druha velmi dolezita vec, ktoru je potrebne zvazit je "zivotnost" objektivu voci zivotnosti samotnej zrkadlovky. Skla "vydrzia" ovela ovela dlhsie ako tela objektivov - aby som sa presnejsie vyjadril, nevyvijaju sa nove v takom tempe ako tela fotoaparatov. Viacerymi odporucane sklo, ktore je skutocne jedno z najlepsich zoomov na portret (24-70 f/2.8L) ma priblizne 8-9 rokov odkedy vyslo na trh. Takisto velmi slusny objektiv 50 f/1.4 slavi uz takmer 20-rocnicu, zatial co tela sa obmienaju kazde priblizne 3 roky.
50 f/1.8 je slusny objektiv, ale z daleka nema take vynikajuce rozlisenie a farby ako by si si predstavovala pre full-framovu 5D MkII. Tym nechcem povedat, ze ta kombinacia je zla, len nie je idealna.
Pokial mas peniazky, nie je o com, full-frame je full-frame, ale ako Ti uz niekto odporucil, ten je potrebne "sparovat" s kvalitnym objektivom a pokial mas minut okolo 1500EUR a viac tak by si si radsej mohla kupit lacnejsie dobre sklo a cvicit a cvicit.
Vo svojej otazke neuvadzas aky typ portretu fotis, co je tiez dost zasadne na zodpovedanie Tvojej otazky. Pokial svetlo "tvoris" tak potom 24-70 f/2.8L by bol idealny objektiv. Ak vsak vyuzivas dostupne svetlo, tak v takom pripade f/2.8 moze byt stale velmi pomala a potrebovala by si svetelnejsi objektiv s fixnym ohniskom.
Osobne, ale to je iba moja vlastna preferencia, by som siel do dobreho fixneho ohniska, ktore Ti zaruci super ostrost, rychlost, mensiu velkost a vahu a hlavne Ta nauci kreativite a lepsiemu videniu.
Drzim palce pri vybere.
lukas
Priznám sa, mám po týchto všetkých príspevkoch poriadnu dilemu. Nemám peniaze nazvyš, šetrím, ako sa len dá, len aby som si mohla kúpiť lepšiu techniku a som ochotná ísť aj do splátok, len aby som mohla fotiť kvalitnejšie. Chcela by som kúpiť nové telo a to Canon 5D Mark II, hlavne kvôli full frame a krajšej kresbe a k nemu na začiatok pevné sklo a to Canon 85mm f1,8. Myslíš, že to bude zlá voľba? Alebo mám zostať pri Canone 550D a kúiť k nemu ohnisko 24-70 f/2,8L a časom kúpiť lepšie telo a k nemu potom aj nejaké lepšie pevné sklo? Keďže si teraz nemôžem dovoliť investíciu väčšiu ako je cca 2200,- € nemám príliž na výber. Čo sa týka môjho fotenia portrétov, tak doma momentálne fotím hlavne po večeroch.. čiže v tme s pomocou blesku a sofboxu, vonku si zasa pomáham buď odrazkami, prípadne tiež bleskom. Neviem, či stačia tieto informácie...
Priznám sa, mám po týchto všetkých príspevkoch poriadnu dilemu. Nemám peniaze nazvyš, šetrím, ako sa len dá, len aby som si mohla kúpiť lepšiu techniku a som ochotná ísť aj do splátok, len aby som mohla fotiť kvalitnejšie. Chcela by som kúpiť nové telo a to Canon 5D Mark II, hlavne kvôli full frame a krajšej kresbe a k nemu na začiatok pevné sklo a to Canon 85mm f1,8. Myslíš, že to bude zlá voľba? Alebo mám zostať pri Canone 550D a kúiť k nemu ohnisko 24-70 f/2,8L a časom kúpiť lepšie telo a k nemu potom aj nejaké lepšie pevné sklo? Keďže si teraz nemôžem dovoliť investíciu väčšiu ako je cca 2200,- € nemám príliž na výber. Čo sa týka môjho fotenia portrétov, tak doma momentálne fotím hlavne po večeroch.. čiže v tme s pomocou blesku a sofboxu, vonku si zasa pomáham buď odrazkami, prípadne tiež bleskom. Neviem, či stačia tieto informácie...
Inac ja som vyse pol roka fungoval s D90 a 24-70. A musim povedat, ze uz tato kombinacia ma posunula vpred. Rozhodne som az vtedy vyuzil na plno D90. V tom obdobi som si uvedomil k comu mi je fullframe. Rozhodne to bolo iba kvoli dvom veciam: spolahlive AF a vysoke ISO. Zvysok uz bol iba benefit.
Inac 24-70 na zaciatok je dost dobra univerzalna volba a uz mas kus profi techniky na kazdu situaciu. Po prechode na FF ti uz ohnisko 70 bude kratke a budes pozerat po Tamrone 70-200.
K príspevku ma vyprovokovalo toto : "... a hlavne Ta nauci kreativite a lepsiemu videniu."
Ako ťa preboha pevné ohnisko naučí kreativite (v čom) a lepšiemu videniu?
Pevné ohnisko je takmer vždy voľba jeho pevných parametrov. Rovnaké perspektívne skreslenie (ohnisko) optické skreslenie (špecifická súdkovitosť/poduškovitosť vychádzajúca z konštrukcie) rovnaké podanie ostrosti v strede a v rohoch meniace sa "len" zaclonením. Rovnaká miera aberácie a pod. Dokonca, že vôbec toto existuje je - pre pevné ohnisko - prehra. Zdanlivo by malo byť dokonalé..?
Kreativita vychádza odinakiaľ, nie z "voľby jedného pevného ohniska" A videnie? Pozrieš sa do hľadáčika a zistíš, že máš ísť bližšie alebo ďalej k objektu. Takže skôr Ťa naučí používať nohy. Pevné ohnisko (v porovnaní so zoom objektívom) nemá nič s lepším videním.
Neviem ako u "C" ale u "N" je 24-70/2,8 dokonalou optickou náhradou pevných ohnísk (v rámci danej svetelnosti myslené). Na rozdiel od pevného ohniska však 24-70/2,8 bude mať na každom zvolenom ohnisku iné prespektívne a optické skreslenie, inú ostrosť (merateľné hlavne testami) a inú vinetáciu (jej prejav) Vinetácia a ostrosť sú v istej miere korigovateľné clonením. Zoom objektív Ťa naučí vidieť rozdiely medzi ohniskami a ich prejavmi, rámcovo budú veľmi podobné - iné bude hlavne perspektívne podanie.. Rozhodne by som skôr tvrdil, že 24-70/2,8 Ťa naučí vidieť a voliť. Rozhodovať sa dopredu, čo použiješ (aké ohnisko) a kedy (na aký motív, záber), pretože budeš mať možnosť naučiť sa, čo od ktorého ohniska môžeš čakať.
Takže ak kupovať optiku, 24-70/2,8 (pri prepočte na C550D si niekde na 35-105, takže aj na postavy- k tomu sa ešte dostanem) Tento objektív Ti zostane aj FF pri prípadnom prechode. Prípadnom preto, pretože sa chystá 5Dmk3 (vraj?) a kupovať hneď mk2... Počkal by som. Buď na slušnú bazárovku alebo na nové mk3, medzitým sa naučíš niečo oveľa doležitejšie - zoomovať = voliť ohnisko podľa námetu a uvažovaného záberu.
Pozrel som si tvoje fotky, hlavne 1. stranu, predpokladám, že to je najčerstvejšie. Tvoje hlavné problémy (nie je to technika, ktorou snímaš) sú - svetlo a spôsob ako ho používaš, ako ho vidíš a potom priestor v ktorom snímaš - a nemyslím tým veľkosť. Dám sem fotku, ako príklad. Mám rovnako "veľký priestor" ako Ty, snímané APS-C snímačom a ohnisko bolo na 70mm (nejakých 105?) Jeden softbox 65x65 na Elinchrom 500BxRi.
AK som správne pochopil, máš systémový blesk a "nejaký" softbox - bez urážky - to je málo. Málo kvalitného svetla na poriadne fotenie v ateliéri, kam sa zdá chceš smerovať. Systémák má cca výkon niekde u 90 až 100Ws, to Ti na postavy stačiť nebude, ak áno - tak len za cenu, že zdroj svetla dáš dostatočne ďaleko, svetlo bude akoby o5 bez sofboxu - nechutne bodové, tvrdé so škaredými tieňmi, v oku reflex, ktorý prezradí - že Ťa limituje technika. Nie foťák, či objektív. Kúp si najlacnejšiu slušnú sadu - doporučujem Elinchrom 200Ws kit, k tomu 2 "economy" stojany, v pohode sa vojdeš do 800E. (to som len tak odhadol, asi aj menej?) V sade býva už aj rádiový odpaľovač (s reguláciou výkonu, ak to práve nie je "economy"odpaľovák) - úvahy o chýbajúcom TTL nerieš, "nikto" (elektronika) by nemal rozhodovať o expozícii za Teba - to je kreativita - to, ako sa rozhodneš.
Priestor - kúp si papierové pozadie, nejakú slušnú značku (BD), aby si mala istotu, že bude pekne homogénne a navinuté na tvrdej rolke. Nie na takej, čo sa na tŕňoch po čase prevesí. Celkom fajn je na začiatok sivé. Neutrálne. Pomôže Ti sustrediť sa na objekt. A svoj záujem smerovať tam, rovnako Ti pomože s vyvažovaním farieb pri PP. Ukáže Ti tiež či dobre svietiš, tiene na pozadí môžu pomáhať aj škodiť - toto Ťa naučí svetlo vidieť a pracovať s ním. Pretože mysím, že toto tvoje fotky potrebujú. Malá miestnosť sú len podružné problémy, ak nebudeš tvrdohlavo trvať na celých postavách, tak začas môžeš robiť o niekoľko tried lepšie fotky aj bez kúpy mk2.
Od kupy 24-70 som sa nezastavil co sa tyka vydajov. D700, teraz 70-200, cez leto este 85 1.4. Plus samozrejem zalozna technika ostava D90, 18-200, 50tka.
Na otazku ci D700 alebo D800 si musis sam odpovedat. Este ani nieje v predaji.
A za dalsie sa musis venovat na plno foto treningom. Ja si uz napr. pripravujem na jar velky svadobny foto projekt. Uz mam dojednane modelky, saty, sperky, kadernicky, vyzazistky este idem zabezpecovat priestory a potom ma uz caka ukrojit z rozpoctu na techniku a zainvestovat do niekolko jednodnovych treningom nejake eura. Mozno ked nebudem lenivy tak i napisem o tom clanok.
Inac co sa tyka svetiel ani euro by som di nich nedal. Zabijak atmosfery. No to je moj styl, tvoj moze byt iny a netvrdim, ze moj je spravny.
Spomenul si, ze ti chyba zalozny fotak. Ja som zakaznikovy daval taku cenovu ponuku, ze dokazal tolerovat takuto vec. Nikdy som mu to nezatajil. A bud som blbec, aleo iba blazon so stastim, no nastastie sa nic nepokazilo.
Najprv si vybavíš ansámbl a potom si ideš dať niekoľko jednodňových platených tréningov? Zapotíš sa pri realiázcii, nezávidím Ti.
Takže.... Áno, uvažovala som aj nad kúpou dvoch zábleskových svetiel... 400viek. Kámoš mi ale radil naučiť sa pracovať najprv s jedným svetlom (bleskom) a až potom ísť do viacerých svetiel aj napriek tomu, že som mu oponovala, že svetiel potrebujem viac. Tak som počúvla. Viem, že s jedným svetlom sa nedajú urobiť zázraky, hlavne nie s bleskom (aj keď strobisti ich preferujú), navyše fotiť s bleskom je pomerne zložité (bez pilotnej žiarovky), teda aspoň pre mňa, keďže musím hádať, ako asi bude svetlo dopadať na portrétovanú osobu. Snažila som sa byť teda trpezlivá a učiť sa postupne. Ale keďže mám problém s ohniskom v mojom byte, založila som túto tému. Som rada, že vďaka nej riešim aj ďalšie svoje nedostatky, za čo všetkým ešte raz veľmi ďakujem. Keďže sa tohto času už nemám s kým radiť, okrem vás, chcem vaše postrehy, názory, skúsenosti a rady využiť aj v praxi. Preto uvažujem nakoniec momentálne o tomto riešení... opravte ma, ak je nesprávne.
Počkám teda s kúpou nového tela (našetrím na neho časom) a kúpim dve zábleskové svetlá, ktoré som chcela kúpť už vlani a kúpim objektív Canon 24-70 f2,8 L, pričom budem používať aj 50-ku, ktorú už mám (na foto v exteriéri mám Canon 70-300mm) a budem sa učiť a učiť a skúsať a skúšať. ČI?.....
Inak, len tak na okraj.. Lacikam.... čo sa týka pevných skiel a kreatívnosti pri fotení, ja sa tiež pripájam k tomu, že človek je nútený pohybovať sa, nájsť správny uhol záberu a tým aj využiť tú správnu atmosféru. Samozrejme, že aj zoomy majú svoje plusy.... Mne sa dobre pracuje s oboma a snažím sa byť kreatívna pri oboch. Stále sa iba učím, preto aj moje fotky nie sú nič moc, ja viem. Som iba začiatočník, ktorý fotí so zrkadlovkou niečo vyše roka. Ja ale verím, že sa to časom zmení a aj moje fotky (aspoň niektoré) sa budú páčiťaj takým profíkom, akí sú tu
- Správny uhol záberu? Pevným ho musíš hľadať a zoomom nie? Vždy fotíš aj pri zoome len jedným zvoleným ohniskom (dokazuje to EXIF) - akurát, že máš na výber. Nepáči sa mi, že sa držíš takých amatérsky fráz. "A tým aj využiť TÚ správnu atmosféru."??? Pevné ohnisko je tvorca atmosféry, či pohyb po miestnosti je tvorca atmosféry? Atmosféry ako pocitu Teba, či objektu? Neviem, koho si myslela - ja som zasraný amatér, ale takéto frázy už som dávno vypustil zo slovníka, rovnako ako "zabijak atmosféry."
Najprv si vybavíš ansámbl a potom si ideš dať niekoľko jednodňových platených tréningov? Zapotíš sa pri realiázcii, nezávidím Ti.
SNAKE - ohľadne toho projektu - asi som mladý, ale nevidím v tom zmysel. Toľko práce, investícii - nestačia ti ako reklama tie fotky, ktoré normálne nafotíš s normálnymi nevestami? Netvrdím, že všetky sú kočky, ale ...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa