Hore
Fórum » Ako fotografovať?
 

Profesionál vs amatérsky fotograf na svadbe

norulakp
norulakp 2012-05-23 13:17:10+02
Zdravim,

mal by som jednu taku otazku "mimo misu". Som amatersky fotograf. Fotim si len tak pre zabavu. Bratranec mal akurat pred par dnami svadbu, a mal objednaneho fotografa. Kedze aj ja som bol nedavno fotit svadbu, a nakoniec moje fotky boli lepsie, ako fotky oficialneho fotografa, tak som poprosil bratranca, ci by som nemohol ist s nimi. Bratranec bol samozrejme rad. Razil teoriu, cim viac fotiek, tym lepsie. A reku ja sa aspon nieco priucim od oficialneho fotografa. Samozrejme som sa mu tam nechcel nasilu trepat, ale reku rad by som sa co to priucil. Co ma vsak trosku zarazilo, ked oficialny fotograf mi odkazal, ze si vyslovene nezela, aby som s nimi siel. Najprv mi to prislo divne, potom reku, asi nechce, aby som fotil pozy, ktore on vymysli. Je tu viacero svadobnych fotografov, ako by ste to videli vy? Dovolili by ste ist zenichovmu bratrancovi s nimi na fotenie alebo nie? Kto ma pravo rozhodnut o tom, kto moze a nemoze ist (fotograf vs. zenich). Ja som to samozrejme akceptoval. Potom mi nevesta povedala, ze nechcel aby som s nimi siel, ze by som nemal lepsie fotky ako on Samo, asi to nebol primarny dovod, ale to je jedno. len ma zaujima vas nazor. Kedze aj ja budem mat o mesiac svadbu. A zrejme situacia sa bude opakovat. Mam oficialneho fotografa a zaroven rodinny znamy by chcel tiez par fotiek pocvakat. Tak aby som vedel. Vdaka za postrehy.
 
Daniel.U
2012-05-23 15:52:33+02
v principe kazdy kto sa mota okolo a nepomaha, tak zavadza. Osobne by mi ani nevadilo, ze foti pri mne, ale vadilo by mi, ze zenich s nevestou potom nevedia komu kukat do objektivu, koho pocuvat, na koho reagovat. Neni nic horsie ako ked sa clovek snazi narabat s fotenym modelom a ten je rozptylovany vsetkym moznym
 
bobo2
2012-05-23 16:08:31+02
DanielU: ...ja sa snažím už dlho prísť na to, ako s foteným modelom nenarábať /resp. narábať čo najmenej/ a mať výborné fotky....a to o čom píšeš je napr. situácia fotografovania scén, keď prvé husle hrá kameraman...
 
Daniel.U
2012-05-23 16:17:08+02
príspevok od: bobo2
DanielU: ...ja sa snažím už dlho prísť na to, ako s foteným modelom nenarábať /resp. narábať čo najmenej/ a mať výborné fotky....a to o čom píšeš je napr. situácia fotografovania scén, keď prvé husle hrá kameraman...
lenze s modelom narabat musis viac ci menej. Nieje to len nejaka poza, ale hlavne vyraz, ktory ti mozu kazit prave okoliti ludia. Kameramana ani nespominaj. Situaciu kde sa aj foti aj nataca povazujem za cistokrvne kolotocarstvo a konzumizmus. To potom jeden musi byt primarny a druhy musi brat to co sa deje. A nie, ze tuto si ich postavim, potom si ich kameraman niekde da. Na dobry vysledok musia byt dobre podmienky a nie bojovat o kazdu chvilu a centimeter stvorcovy.
 
FaFSn
2012-05-23 17:30:37+02
Asi to nebude až taký amatér, keď uživí D3 a možno práve tá vysoká clona mu dáva robotu, pretože by ste sa možno divili, ale stále sa nájdu svadobčania, ktorí chcú na fotkách spoznať " aj tú tetu v poslednom rade kostola ". Mladí si mali pozrieť všetky fotky z jeho poslednej svadby, aby to nebol len výber " naj " a nemuseli byť nemilo prekvapení. Jednoznačne treba rešpektovať jeho názor, verím, že budeš mať ešte šancu a nech Ťa hreje pri srdci ich uznanie.
 
Scooter
2012-05-23 18:25:59+02
Sobotu som fotil svadbu, zhodou okolnosti taktiez bol s nami zenichov bratranec ktory so pofotil... Opytali sa ma na zaciatku, moze ist? Jasne ze moze. Fotila si aj nevestina sestra... Na zaciatku som ale povedal ze kukat sa bude do mojho objektivu A bez problemov... Ze sa bal ze budes mat lepsie fotky ako on? Tak to riadny "profesional"....
 
noik
ocenenie redakciou 2012-05-23 19:47:33+02
príspevok od: seifi
Fotograf sa nemusí dobre cítiť ak niekto kontroluje ako a čo robí. Možno je slabším profesionálom a je tremista ak ho niekto uprene sleduje (bolo by to tak, nie ?). Možno bol v takej situácii a okrem toho že fotil, musel bratrancovi ženicha odpoveď na 100 otázok a z fotenia boli všetci okrem bratranca unavení. Mohla nastať situácia, že namiesto tejto otázky / témy by tu bola založená téma s 10 otázkami - ako to fotil a čo si ty o tom myslíš a chceš počuť názor, najlepšie ako to pokafral. Na jeho postoji nevidím nič zle, bola to jeho požiadavka a rozhodnúť mali mladomanželia.
Nevidim v tom problem. Hovori sa to aj skola asertivity. Treba vediet povedat aj NIE. Predsa ked sa pytas, nemozes cakat, ze na vsetko dostanes, aj pri slusnom opytani len ANO...
Ked si to nezelal...OK...beriem. Ak by povedal ano...o to lepsie. Sam som fotil svadbu 21veho a bol som hlavny fotograf. Takze bol dohovor...nech si foti kto chce, kde chce a ako chce, okrem kostola. Tam sme si zavadzali uz dvaja. Ja a kameraman. Takze aste nejake ine motanie navokol by bolo nepripustne, uz aj kvoli ruseniu cvakania viacerych uzavierok a obradu. Taktiez som dohadoval s fararom kedy fotit, ci mozem fotit niekolkokrat aj s bleskom a popripade, ci mozem fotit aj spoza farara. (niektori si to nezelaju, chcu byt posledni obrateni chrbtom k oltaru)
 
markus
2012-05-23 20:01:44+02
príspevok od: Daniel.U
v principe kazdy kto sa mota okolo a nepomaha, tak zavadza. Osobne by mi ani nevadilo, ze foti pri mne, ale vadilo by mi, ze zenich s nevestou potom nevedia komu kukat do objektivu, koho pocuvat, na koho reagovat. Neni nic horsie ako ked sa clovek snazi narabat s fotenym modelom a ten je rozptylovany vsetkym moznym
Suhlasim s Danielom
 
Erick
2012-05-23 21:12:29+02
Už neplatí náš zákazník, náš pán? Odkedy môže fotograf rozkazovať, kto má a kto nemá byť na svadbe? (fotenie je pre mňa súčasť svadby)
 
total empty
2012-05-23 21:22:24+02
príspevok od: Erick
Už neplatí náš zákazník, náš pán? Odkedy môže fotograf rozkazovať, kto má a kto nemá byť na svadbe? (fotenie je pre mňa súčasť svadby)
čo toty trepeš? čítaj poriadne diskusiu.
 
Daniel.U
2012-05-23 21:52:44+02
príspevok od: Erick
Už neplatí náš zákazník, náš pán? Odkedy môže fotograf rozkazovať, kto má a kto nemá byť na svadbe? (fotenie je pre mňa súčasť svadby)
pride cas, ked bude mat fotograf aj pravo prvej noci
 
lacikam
2012-05-23 22:01:11+02
Neviem, či je na to niekto zvedavý, ale preberiem to tu kompletne, riadok po riadku - tie, ktoré ma zaujali a na ktoré sa oplatí reagovať.
Netvrdím, že "len ja" mám pravdu, ale rozhodne som tohoto názoru a považujem ho za profesionálny prístup.

"noruklap" : Bratrancova teória ako ženícha: " Razil teoriu, cim viac fotiek, tym lepsie. " - je v úplnom protiklade ku kvalite - a je najčastejšou požiadavkou hlúpych neviest, ktoré uprednostňujú kvantitu.

Veľa a rýchlo nikdy nebolo, ani nebude kvalitne. Modeli amatéri, ktorými sú v deň fotenia ženích a nevesta prinášajú len málokedy do fotiek "niečo". Aj to pózovanie, ktoré na fotkách vyzerá nenútene im treba vysvetliť a nastaviť ich. Je to aj fotografove "know-how" - ako pracuje s objektom, priestorom, osvetlením,technikou. Nevidím dôvod, prečo by Ti mal niečo dať zadarmo, ak sa chceš priučiť, choď na workshop. Manuál už si prečítal?!? Píšeš : " Mam zrkadlovku len par mesiacov. Takze zatial si cvakam len tak pre radost a vzdy ked sa nieco nove naucim, tak sa tomu potesim."
Až začneš robiť svadbičky ako biznis, potom to nebude pre radosť, ale koľkokrát v pote tváre - a takýto "amaťi" sa Ti tam budú pre radosť pretŕčať. Ženích a nevesta majú komunikovať s hlavným fotografom skrz objektív a nikým iným, všetko ostatné sú rušivé prvky, dôvod pre ktorý sa (aj) objekt neuvoľní a nespolupracuje.

Rovnakú chybu sa chystáš urobiť aj TY "noruklap" : ". Mam oficialneho fotografa a zaroven rodinny znamy by chcel tiez par fotiek pocvakat. " Rodinný známy, ak nie je tak dobrý, aby si si ho zvolil ako hlavného fotografa by "u mňa" mohol vybrať foťák až v sále - tam nech si cvaká koľko chce a čo chce - nemôžem byť všade.. Je profesionálne povedať : "som dosť dobrý, aby sa mi pod nohami neplietol niekto, čo sa sa chce priučiť - unesiem "bremeno" jediných a oficiálnych fotiek" aj to riziko, že budem kritizovaný a moje PRECENENIE sa - prípadne bude znamenať trvale negatívne výsledky a odliv zakázok. Takže možno to je naopak a týpek s D3 si verí presne tak ako má - skutočný profesionál.

Vcelku to vystihol "djgorgo" vetou : " Všetci ostatný ktorí cvakajú sú len druhoradý ,hoci by boli aj lepší fotografi."

Druhoradí fotografi si môžu fotiť celky, zdiaľky s telobjektívom, tak aby nerušili, aby neboli nevesta a ženích rozptyľovaní - pozri sa sem, teraz sem.
Je vyjadrením nerešpektu k tomu fotgrafovi, ktorého výkon sa bude merať a odmeňovať - zatiaľ, čo Tebe nejde o nič, on MUSÍ odovzdať dohodnuté - za to je aj platený.

"noruklap" - "Nakoniec to dopadlo tak, ze kamos radsej zobral fotky odo mna." Nenapísal si detaily - nedal si mu ich náhodou zadarmo? No, to by vysvetľovalo rozhodnutie ženícha. bez toho, aby som videl Tvoje diela ako amatéra a oficiálneho fotografa ako profesionála Ti vravím, že je to častý nešvár ženíchov a neviest : okrem "veľa a najlepšie všetko, čo sa cvakne" (bez selekcie do koša) aj "lacno a najlepšie zadarmo" Tak ako to bolo?
Takže vyššie uvedeným principiálne nesúhlasím s "rasto.tn" :" Platí tiež aj pravidlo, náš zákazník - náš pán. Aj z tohto pohľadu bol jeho krok nezmyselný, hlúpy a veľmi neprofesionálny. Robiť z fotografovania vedu v deň sobášu, neviem neviem. Čím viacej ľudí, tým lepšia a uvoľnenejšia atmosféra. Mal sa zachovať tak, že by on fotil primárne, mohol by ti povedať nejaké triky a ty by si fotil len také momentky z fotenia, napr. keď sú snúbenci nepripravení - sem tam hodia nejaký "ksicht", nezvyčajný nehraný úsmev a to všetko mať na záberoch zo svadby by bolo podľa príjemné oživenie svadobného (foto) dňa." - to je hlúposť, prepáč. Profesionalita spočíva inde.
Tým, čo som napísal sa TOTÁLNE názorovo zhodujem s "Daniel.U" :
"v principe kazdy kto sa mota okolo a nepomaha, tak zavadza. Osobne by mi ani nevadilo, ze foti pri mne, ale vadilo by mi, ze zenich s nevestou potom nevedia komu kukat do objektivu, koho pocuvat, na koho reagovat. Neni nic horsie ako ked sa clovek snazi narabat s fotenym modelom a ten je rozptylovany vsetkym moznym +
lenze s modelom narabat musis viac ci menej. Nieje to len nejaka poza, ale hlavne vyraz, ktory ti mozu kazit prave okoliti ludia. Kameramana ani nespominaj. Situaciu kde sa aj foti aj nataca povazujem za cistokrvne kolotocarstvo a konzumizmus. To potom jeden musi byt primarny a druhy musi brat to co sa deje. A nie, ze tuto si ich postavim, potom si ich kameraman niekde da. Na dobry vysledok musia byt dobre podmienky a nie bojovat o kazdu chvilu a centimeter stvorcovy."

Kámo, niečo z Teba bude.
 
lacikam
2012-05-23 22:10:46+02
Takže vlastne téma nemá mať názov "fotograf versus ženích", ale profi fotograf versus sráč amatér"
 
Daniel.U
2012-05-23 22:33:57+02
príspevok od: lacikam
Neviem, či je na to niekto zvedavý, ale preberiem to tu kompletne, riadok po riadku - tie, ktoré ma zaujali a na ktoré sa oplatí reagovať.
Netvrdím, že "len ja" mám pravdu, ale rozhodne som tohoto názoru a považujem ho za profesionálny prístup.

"noruklap" : Bratrancova teória ako ženícha: " Razil teoriu, cim viac fotiek, tym lepsie. " - je v úplnom protiklade ku kvalite - a je najčastejšou požiadavkou hlúpych neviest, ktoré uprednostňujú kvantitu.

Veľa a rýchlo nikdy nebolo, ani nebude kvalitne. Modeli amatéri, ktorými sú v deň fotenia ženích a nevesta prinášajú len málokedy do fotiek "niečo". Aj to pózovanie, ktoré na fotkách vyzerá nenútene im treba vysvetliť a nastaviť ich. Je to aj fotografove "know-how" - ako pracuje s objektom, priestorom, osvetlením,technikou. Nevidím dôvod, prečo by Ti mal niečo dať zadarmo, ak sa chceš priučiť, choď na workshop. Manuál už si prečítal?!? Píšeš : " Mam zrkadlovku len par mesiacov. Takze zatial si cvakam len tak pre radost a vzdy ked sa nieco nove naucim, tak sa tomu potesim."
Až začneš robiť svadbičky ako biznis, potom to nebude pre radosť, ale koľkokrát v pote tváre - a takýto "amaťi" sa Ti tam budú pre radosť pretŕčať. Ženích a nevesta majú komunikovať s hlavným fotografom skrz objektív a nikým iným, všetko ostatné sú rušivé prvky, dôvod pre ktorý sa (aj) objekt neuvoľní a nespolupracuje.

Rovnakú chybu sa chystáš urobiť aj TY "noruklap" : ". Mam oficialneho fotografa a zaroven rodinny znamy by chcel tiez par fotiek pocvakat. " Rodinný známy, ak nie je tak dobrý, aby si si ho zvolil ako hlavného fotografa by "u mňa" mohol vybrať foťák až v sále - tam nech si cvaká koľko chce a čo chce - nemôžem byť všade.. Je profesionálne povedať : "som dosť dobrý, aby sa mi pod nohami neplietol niekto, čo sa sa chce priučiť - unesiem "bremeno" jediných a oficiálnych fotiek" aj to riziko, že budem kritizovaný a moje PRECENENIE sa - prípadne bude znamenať trvale negatívne výsledky a odliv zakázok. Takže možno to je naopak a týpek s D3 si verí presne tak ako má - skutočný profesionál.

Vcelku to vystihol "djgorgo" vetou : " Všetci ostatný ktorí cvakajú sú len druhoradý ,hoci by boli aj lepší fotografi."

Druhoradí fotografi si môžu fotiť celky, zdiaľky s telobjektívom, tak aby nerušili, aby neboli nevesta a ženích rozptyľovaní - pozri sa sem, teraz sem.
Je vyjadrením nerešpektu k tomu fotgrafovi, ktorého výkon sa bude merať a odmeňovať - zatiaľ, čo Tebe nejde o nič, on MUSÍ odovzdať dohodnuté - za to je aj platený.

"noruklap" - "Nakoniec to dopadlo tak, ze kamos radsej zobral fotky odo mna." Nenapísal si detaily - nedal si mu ich náhodou zadarmo? No, to by vysvetľovalo rozhodnutie ženícha. bez toho, aby som videl Tvoje diela ako amatéra a oficiálneho fotografa ako profesionála Ti vravím, že je to častý nešvár ženíchov a neviest : okrem "veľa a najlepšie všetko, čo sa cvakne" (bez selekcie do koša) aj "lacno a najlepšie zadarmo" Tak ako to bolo?
Takže vyššie uvedeným principiálne nesúhlasím s "rasto.tn" :" Platí tiež aj pravidlo, náš zákazník - náš pán. Aj z tohto pohľadu bol jeho krok nezmyselný, hlúpy a veľmi neprofesionálny. Robiť z fotografovania vedu v deň sobášu, neviem neviem. Čím viacej ľudí, tým lepšia a uvoľnenejšia atmosféra. Mal sa zachovať tak, že by on fotil primárne, mohol by ti povedať nejaké triky a ty by si fotil len také momentky z fotenia, napr. keď sú snúbenci nepripravení - sem tam hodia nejaký "ksicht", nezvyčajný nehraný úsmev a to všetko mať na záberoch zo svadby by bolo podľa príjemné oživenie svadobného (foto) dňa." - to je hlúposť, prepáč. Profesionalita spočíva inde.
Tým, čo som napísal sa TOTÁLNE názorovo zhodujem s "Daniel.U" :
"v principe kazdy kto sa mota okolo a nepomaha, tak zavadza. Osobne by mi ani nevadilo, ze foti pri mne, ale vadilo by mi, ze zenich s nevestou potom nevedia komu kukat do objektivu, koho pocuvat, na koho reagovat. Neni nic horsie ako ked sa clovek snazi narabat s fotenym modelom a ten je rozptylovany vsetkym moznym +
lenze s modelom narabat musis viac ci menej. Nieje to len nejaka poza, ale hlavne vyraz, ktory ti mozu kazit prave okoliti ludia. Kameramana ani nespominaj. Situaciu kde sa aj foti aj nataca povazujem za cistokrvne kolotocarstvo a konzumizmus. To potom jeden musi byt primarny a druhy musi brat to co sa deje. A nie, ze tuto si ich postavim, potom si ich kameraman niekde da. Na dobry vysledok musia byt dobre podmienky a nie bojovat o kazdu chvilu a centimeter stvorcovy."

Kámo, niečo z Teba bude.
chcel by som potom videt zenicha s nevestou co robia s tymi pozbieranymi tisickami fotiek od hosti. Pravdepodobne im v lightroome prideluju rating, farby, vlajocky a klucove slovicka aby s nimi mohli nasledne pracovat. Vzhladom na to, ze co som napisal nerobi ani vacsina fotografov, vieme si predstavit aky maju mladomanzelia doma asi bordel a na facebooku albumy, ktore clovek neprelistuje ani za tyzden lebo po prvej tisicke ho slak trafi
 
Pospo
2012-05-24 08:36:16+02
Zaujimava tema, nemyslim si ze existuje univerzalna odpoved bo kazdy fotograf je individualita. Niekto ma rad dav iny chce byt sam. Ja po skusenostiach so svadobnym fotenim moc nemam rad ludi navyse, uz len z toho dovodu ze to rozptyluje bud mna alebo svadobcanov. Par krat sa mi stalo ze sa zakecali a nevenovali sa mne (a potom som na nich hulakal). Cize odpoved za mna je nie. V ramci moznosti je idealne co najmenej ludi. S pohladu rodinneho prislusnika s fotakom, jemu nic nebrani vybrat sa s parikom kedykolvek inokedy fotit a ma ovela viac volnosti a moznosti (pokial nieje nejak zatazeny na svadobne saty).
 
dramatiq
2012-05-24 09:49:02+02
príspevok od: calven
Čo s tým má spoločné web? Nikto z nás tu jeho fotky nevidel a už sa tu vynášajú súdy, že tam nemal byť. Ako ste na to prišli? Nezastávam sa ho, len sa snažím krotiť vášne.
Na druhej strane, ak si ho ženích vybral bez toho aby videl, čo vychádza z jeho rúk, tak nech si bije hlavu ženích.
web, spolocne s tym nema nic ale aspon by som videl ake ma portfolio, lebo poznam aj par ludi ktori nemaju celkom prehlad co je clona a tak ked napr fotia 50tkou tak s tym nehybu ale zvacsa to ostava na tych nizsich cislach a vysledky su kupodivu dobre
 
quintes
2012-05-24 10:04:48+02
Je to hlavne o pristupe mladomanzelov, ci maju respekt k fotografovi, ako ho beru (ci len ako doplnok alebo prostriedok ich najlepsej spomienky zo svadby), podla toho sa da zariadit vsetko ostatne.. Ak raz zenich alebo nevesta ma na haku to co im fotograf hovori napr pri pozach, tak je jasne ze sa zakecaju s bratrancovou tetou z piateho kolena bo ju nevideli 10 rokov... Tam treba zacat, hlavne pri prvom stretnuti, vysvetlit im, ze tie fotky su jedine pozitivum z celej svadby (kedze som este nevidel kvalitne video a zaujimave - scenar je predom dany - , a bud to pochopia a respektuju, alebo nie, no a v tom pripade mozu cakat aj taky vysledok, kedze dovolia hocijakemu hochstaflerovi vytiahnut aj mobil a zavadziat hlavnemu fotografovi, ten sa moze aj pototo, dobre fotky proste neurobi...

Mne osobne strasne vadil napr kameraman, stal vzdy tam kde ja, a ked nie tak rychlo pribehol, naposledy mi dokonca hovoril co mam robit... ale to su uz osobne poznatky...
 
Ultra TXF
2012-05-24 10:22:53+02
príspevok od: quintes
Je to hlavne o pristupe mladomanzelov, ci maju respekt k fotografovi, ako ho beru (ci len ako doplnok alebo prostriedok ich najlepsej spomienky zo svadby), podla toho sa da zariadit vsetko ostatne.. Ak raz zenich alebo nevesta ma na haku to co im fotograf hovori napr pri pozach, tak je jasne ze sa zakecaju s bratrancovou tetou z piateho kolena bo ju nevideli 10 rokov... Tam treba zacat, hlavne pri prvom stretnuti, vysvetlit im, ze tie fotky su jedine pozitivum z celej svadby (kedze som este nevidel kvalitne video a zaujimave - scenar je predom dany - , a bud to pochopia a respektuju, alebo nie, no a v tom pripade mozu cakat aj taky vysledok, kedze dovolia hocijakemu hochstaflerovi vytiahnut aj mobil a zavadziat hlavnemu fotografovi, ten sa moze aj pototo, dobre fotky proste neurobi...

Mne osobne strasne vadil napr kameraman, stal vzdy tam kde ja, a ked nie tak rychlo pribehol, naposledy mi dokonca hovoril co mam robit... ale to su uz osobne poznatky...
Je to aj o fotografovi. Každý profesionál si pri prvom pohovore urobí obraz o tom, aké nároky majú mladomanželia, aký typ fotografií chcú a podľa toho sa zariadi a prípadne potom vie či tam prípadne nejaký "rodinní fotografi" budú vadiť alebo nie. Ja som už zažil ,kedy po takomto prvom pohovore fotograf proste odišiel s tým,že za takých podmnienok nefotí a negarantuje kvalitné fotografie a hotovo. Osobne som toho názoru, že fotograf je len jeden .Ak pracujú dvaja spolu v tíme, čo tiež nie je zriedkavé ,tak to je iné ,vedia čo robia a nezavadzajú si .
Fotograf si musí povedať ,kedy si neželá ,aby mu tam behali rodinní cvakači a kedy môžu .
Je dobré si jasne dopredu stanoviť pravidlá s mladomanželmi ,nakoniec je v ich záujme aby mali dobré fotografie . Videl som zúfalého fotografa v kostole,ktorému sa pri fotení nasádzania obrúčok pichol z druhej strany mladomanželov nejaký rodinný forograf so zrkadlovkou a cvakal veselo oproti nemu a v tej chvílli nebolo času mu dohovárať .
 
dramatiq
2012-05-24 10:44:11+02
príspevok od: Ultra TXF
Je to aj o fotografovi. Každý profesionál si pri prvom pohovore urobí obraz o tom, aké nároky majú mladomanželia, aký typ fotografií chcú a podľa toho sa zariadi a prípadne potom vie či tam prípadne nejaký "rodinní fotografi" budú vadiť alebo nie. Ja som už zažil ,kedy po takomto prvom pohovore fotograf proste odišiel s tým,že za takých podmnienok nefotí a negarantuje kvalitné fotografie a hotovo. Osobne som toho názoru, že fotograf je len jeden .Ak pracujú dvaja spolu v tíme, čo tiež nie je zriedkavé ,tak to je iné ,vedia čo robia a nezavadzajú si .
Fotograf si musí povedať ,kedy si neželá ,aby mu tam behali rodinní cvakači a kedy môžu .
Je dobré si jasne dopredu stanoviť pravidlá s mladomanželmi ,nakoniec je v ich záujme aby mali dobré fotografie . Videl som zúfalého fotografa v kostole,ktorému sa pri fotení nasádzania obrúčok pichol z druhej strany mladomanželov nejaký rodinný forograf so zrkadlovkou a cvakal veselo oproti nemu a v tej chvílli nebolo času mu dohovárať .
zaujimave ze sa fotografa na to vobec pytali, mne sa toto stalo 2x (nikto sa ma nepytal) 1.x bol to ich dobry kamarat, vdaka ktoremu malo fotenie perfektnu atmosferu (vtipy som nemusel hovorit ja a samozrejme fotil si aj on ale do objektivu pozerali iba mne, myslimze toto je ludom zvacsa jasne, a ak sa mu aj nahodou zahladia par krat do obj tak to nemusi byt hned na skodu a ked sa mi to nezpozdava tak upozornim ich a nie je problem. OMNOHO vacsi problem bolo ked v den fotenia mi oznamili ze na portretovky ide s nami aj kameraman, co by este bolo v pohode, ale bol to kameraman s umeleckymi ambiciami a hafom techniky naokolo (ziaden dokumentarista). Takze z 2h na fotenie bola asi tak polovica minus presuny, cize nic moc.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-24 10:58:25+02
príspevok od: norulakp
Zdravim,

mal by som jednu taku otazku "mimo misu". Som amatersky fotograf. Fotim si len tak pre zabavu. Bratranec mal akurat pred par dnami svadbu, a mal objednaneho fotografa. Kedze aj ja som bol nedavno fotit svadbu, a nakoniec moje fotky boli lepsie, ako fotky oficialneho fotografa, tak som poprosil bratranca, ci by som nemohol ist s nimi. Bratranec bol samozrejme rad. Razil teoriu, cim viac fotiek, tym lepsie. A reku ja sa aspon nieco priucim od oficialneho fotografa. Samozrejme som sa mu tam nechcel nasilu trepat, ale reku rad by som sa co to priucil. Co ma vsak trosku zarazilo, ked oficialny fotograf mi odkazal, ze si vyslovene nezela, aby som s nimi siel. Najprv mi to prislo divne, potom reku, asi nechce, aby som fotil pozy, ktore on vymysli. Je tu viacero svadobnych fotografov, ako by ste to videli vy? Dovolili by ste ist zenichovmu bratrancovi s nimi na fotenie alebo nie? Kto ma pravo rozhodnut o tom, kto moze a nemoze ist (fotograf vs. zenich). Ja som to samozrejme akceptoval. Potom mi nevesta povedala, ze nechcel aby som s nimi siel, ze by som nemal lepsie fotky ako on Samo, asi to nebol primarny dovod, ale to je jedno. len ma zaujima vas nazor. Kedze aj ja budem mat o mesiac svadbu. A zrejme situacia sa bude opakovat. Mam oficialneho fotografa a zaroven rodinny znamy by chcel tiez par fotiek pocvakat. Tak aby som vedel. Vdaka za postrehy.
no umna je to takto:

1. Keď portrétujem na svadbe vždy potrebujem maximálnu koncentráciu,komunikáciu a pravdivosť či ako to povedať, všetko ďalšie, vrátane môjho asistenta ako som zistil, ma alebo mladých vyrušuje.
2. Vždy keď je so mnou ďalší fotograf a dovolím mu fotiť tak ma vyrušuje, viac alebo menej. Buď tak, že portrétovaného rozptyľuje alebo mi vletí do záberu, napriek tomu, že mu 3x poviem - stoj za mnou vedľa mňa, nikdy nie za mladými alebo medzi mnou a mladými. (Amatér si svoju pozíciu asi nevie ustrážiť, lebo sa zabaví s kolieskami a tlačítkami, displejom a je tam kde nemá byť inak si to neviem vysvetliť, ak niekto na akciách zavadzia tak je to amatér a je jedno či má kompakt alebo D4, samozrejme mu to prepáčime čo už Ak náhodou veľmi vymýšľa dám mu odrazku nosiť a svoju foto tašku potom sa po 10min. unaví a je klud
3. Kedže som ukecateľný a zas chcem aby sa ľudia vo všeobecnosti učili fotiť, zoberiem často aj niekoho ďalšieho z rodiny - keď sa pýta (pokiaľ nie je arogantný, alebo mladí sú moc strnulí- čo sa nestáva), nakoniec sa zmestíme, ja si nafotím dobre ako vždy, mladí sú spokojní a ten jeden záber z desiatich do ktorého mi ten druhý fotograf vliezol nakoniec aj tak nikomu nebude chýbať Takéto fotenie ma stojí spravidla viacej energie ako ked som sám.
4. doteraz som vravel samozrejme o pózovačkách alebo reporte mimo kostol. V kostole fotiť/točiť ako navyše fotograf/kameraman počas obradu je podľa mňa maximálna drzosť, neúcta k mladomanželom, farárovi, celej sediacej rodine, kameramanovi a k práci plateného fotografa. to urobí len niekto totálne nevedomý, infantilný, senilný alebo bez detskej izby. Samozrejme treba mu to prepáčiť tiež vo finále lebo nič iné nám nezostáva
5. Ako vidíte nič nie je čiernobiele (okrem fotky , ak by mi ale dva-tri krát po sebe nejako nevyšlo fotenie kvôli 2. fotografovi tak to striktne zakážem. ak som ako hosť na svadbe nikdy sa nepýtam že idem na fotenie ako 2 fotograf, lebo viem že ma tam netreba a ani nebehám s fotákom po kostole a rešpektujem plateného fotíša.Takže asi tak.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-24 11:05:53+02
trošku som premenoval toto vlákno
 
Strana 2 z 3
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()