Hore

Tipy a rady pre cestovateľov

ePhotoshop vám prináša sumár drobných rád a trikov, ktoré sa v bežných turistických príručkách nedozviete. Rovnako sa tu dočítate veci, ktoré možno už ovládate, ale opakovanie je predsa matkou múdrosti...

Ilustračné foto.

Pred cestou

Bez poriadnej prípravy to skrátka nejde a ani najväčší profíci sa nevydajú na expedíciu bez štúdia novej lokality. Preto sa snažte si o danej lokalite zohnať čo najviac informácií. Internet je bezodná studnica informácií a dozviete sa tu skutočne všetko potrebné, treba si však dávať pozor na relevanciu zdrojov. Rozhodne si skontrolujte aj sekciu Photopointy. Možno vám niektorý ePhoťák-cestovateľ ušetrí mnoho pátrania a informácie budete môcť aj spolu s fotografickou inšpiráciou čerpať priamo zo skúseností iného fotografa..

Pred cestou sa rozhodne oplatí poriadne sa zásobiť energiou a pamäťou. To sú dve základné veci, ktorých fotoaparáty nikdy nemajú dostatok a vždy sa minú v tých najmenej vhodných situáciách. Pre fotografa nie je horší pocit ako sa pozerať ako ostatní fotia a jemu fotoaparát smutne hlási "Battery low". Pokiaľ sa chystáte do exotickejších lokalít kde môže byť problém s energiou za zváženie stojí aj battery grip s možnosťou napájania klasickými AA batériami, ktoré sa dajú zbaliť so sebou, prípadne aj dokúpiť. Pred vycestovaním je fajn skontrolovať si aj údaje o krajine kam idete - najmä kompatibilitu s našimi EU zástrčkami. A v neposlednom rade netreba zabúdať ani na energiu pre seba. Vždy majte vo fotobatohu ľahkú cereálnu tyčinku, jablko alebo niečo čo viete, že vám doplní energiu. Zle sa fotí, keď je človek hladný.

Všetko čo sa energie týka nájdete aj u nás v ephotoshope - http://shop.ephoto.sk/40-baterie

Druhá vec bez ktorej sa v súčasnosti nepohnete sú rýchle pamäťové karty. Je už na vás, či zvolíte jednu veľko-kapacitnú kartu alebo viacero menších. Hlavne si buďte istí, že máte pamäte dostatok na celodenné fotografovanie skúste si so sebou vziať aj notebook pre prípad že by ste si potrebovali karty vyprázdniť. Dôležitý parameter je aj rýchlosť zápisu dát na kartu. S pamäťovými médiami spĺňajúcimi štandard USH-I by však nemali byť problémom ani objemnejšie dátové toky. Mimoriadne praktické sú aj popruhy na krk s priestorom na rezervné karty a ďalšie príslušenstvo. Takto už nebudete musieť odbiehať od modelky k batohu - kartu vymeníte na mieste za pár sekúnd! 

Kapitolou samou o sebe je výber vhodnej fototechniky. Tá by vás nemala na vašej ceste obťažovať svojími rozmermi, alebo hmotnosťou, no ani by vám nemala zabraňovať v tvorivej kreativite. Ako sa teda zorientovať v množstve ponúkaných výrobkov vám poradíme  v samostatnom seriáli článkov, kde sa o fototechnike na cesty dočítate všetko, čo potrebujete vedieť.

Počas cesty


Ilustračné foto.

O fotografovaní, kompozícii a rôznych fotografických technikách je na našom portáli nespočetné množstvo článkov preto sa budeme sústrediť skôr na fotografické vychytávky, ktoré by vás mohli nasmerovať k štúdiu ďalších vedomostí, prípadne priviesť k zaujímavým nápadom.

Počas dovolenky každý najradšej odpočíva a trošku dlhšie si pospí. Obetujte však jedno - dve rána na to, aby ste vstali ešte skôr ako slnko a získali tak unikátne fotografie krajiny a okolia ešte pred tým, ako slnko výjde nad obzor. Naviac fotografie východu slnka dodávajú krajine efektné dlhé tiene a úplne iný charakter ako napríklad fotografie snímané pri západe slnka. Naviac v tom čase býva krajina, či mesto úplne prázdne, takže budete mať čisté zábery bez ostatných turistov, áut, či iných rušivých elementov. Rovnako odporúčame v tomto čase zmapovať aj život na miestach, ktoré sú rušné už vtedy, keď zvyšom mesta spí. Máme na mysli najmä ranný ruch na rybích trhoch a podobných miestach.

Ilustračné foto.

Častokrát sa však môže stať, že na dovolenke nebudete mať na fotografiu toľko času, koľko by ste si priali. Zvlášť ak je to rodinná dovolenka. Nikde sa dlho nezdržíte lebo všetci chcú ísť ďalej a vy ste roztiahli ešte iba prvú nohu na statíve. Preto sa oplatí si v stánku kúpiť zopár pohľadníc danej lokality a naštudovať si z nich fotografie. Ide najmä o to odhadnúť miesto kde fotograf stál, čas kedy fotografiu vytvoril a potom tieto poznatky využiť na to, aby ste išli viac-menej na istotu. Pri plánovaní takýchto fotografií môže byť vhodným pomocníkom aj služba Google Earth, prípadne Google Street view pomocou ktorých si viete vopred presne naplánovať cestu a vybrať miesto na fotografovanie. Ak sa chcete zdokonaliť v umení krajinárskej fotografie odporúčame obľúbenú publikáciu Fotografie v praxi: Krajina Nezabudnite ani na výber správnej optiky z ponuky širokouhlých objektívov. 

Nebojte sa ani špecializovaných objektívov. Neviete načo by vám bol napríklad taký makro-objektív? Portréťak radšej nechajte doma a šikovne využite makráč s dlhým ohniskom. Dosiahnete perfektné makrá aj portréty s jedným objektívom. Na tento účel odporúčame dlhšie ohniská - 90mm.
Rybie oko vám doma zapadá prachom, lebo väčšinu času fotíte samé "seriózne veci"? Dovolenka je ten pravý čas troška experimentovať. Pribaľte si rybie oko a skúste ním fotografovať štruktúry, alebo vysoké objekty. Pre inšpiráciu prikladáme fotografiu nosných lán Brooklynského mosta. 


Ilustračné foto.

Čo však fotograf ovplyvniť nedokáže je počasie. Keď sa spustí dážď väčšina ľudí pokladá dovolenku za pokazenú. Zlé počasie pre fotografiu však neexistuje! Práve naopak - niekedy býva "krásne" slnečné počasie s tvrdým ostrým svetlom zabijakom tieňov a jemných detailov a obloha bez mrakov je potom iba nezaujímavá modrá plocha... Fotografii pristanú aj mraky. To isté platí pre dážď. Nebojte sa, že zmoknete - pribaľte si do kufra pršiplášť (ajtak ste ho plánovali zbaliť), pláštenku na foťák a choďte do mesta. Využívajte odrazy v kalužiach vody - fotografujte ľudí, ktorí sa v daždi správajú zrazu úplne inak. Aj tvár mesta sa mení - všade je zrazu menej ľudí. Aby však vaša technika neprišla k ujme odporúčame pláštenku, ktorá ochráni vašu DSLR aj s väčším objektívom. 


Ilustračné foto.

Spomenuli sme zabijákov atmosféry a určite je vám známe, že jedným z najväčších je blesk. Najlepšie ten taký automatický, keď sa turista so zrkadlovkou (kvalitatívne o tri triedy vyššou aké sú jeho fotografické schopnosti) snaží z mosta odfotiť večerné mesto a automatika mu pred exponovaním efektne vystrelí blesk dohora. Existujú však situácie, kedy blesk pomôže. Predstavte si pláž, 30° v tieni a fotografujete priateľku, (manželku / manžela / doplňte si čo sa vám hodí :)) slnko páli zhora a pod bradou a nosom vytvára nepekné tvrdé tiene. Vtedy zapnete na fotoaparáte tzv. vynútený blesk a tým tieto tiene z veľkej miery eliminujete. Pokiaľ blýskate večer základom pre nepreblesknuté ploché fotografie je použitie záblesku synchronizovaného s druhou lamelou pri manuálnom expozičnom režime. Všetko o umení blýskať sa dozviete TU. Odporúčame zvážiť aj modulátory bleskového svetla - prenosné bouncery, alebo softboxy, ktoré suchými zipsami nasadíte a znovu dáte dolu v priebehu sekúnd.

Stalo sa vám na dovolenke že ste už odfotografovali všetky pamätihodnosti aj architektúru ktorú ste mali v pláne a zostávalo vám ešte pár dní k dobru? Vyskúšajte street-photo a fotografujte ľudí! Architektúru fotografuje každý, interiéry sakrálnych stavieb fotografuje každý. Premenné vo fotografii sú tu limitované na vonkajšie poveternostné a svetelné podmienky, no stále fotografujete to isté. Zachyťte "genius loci" prostredníctvom ľudí, ktorí sa menia každou sekundou. V kontexte s okolitým prostredím častokrát dané miesto zdokumentujete lepšie, ako pri fotografovaní budov, či panoramatických snímok krajiny. Treba si však dávať pozor na súkromie každého človeka a je lepšie si pred stlačením spúšte vytvoriť s fotografovaným objektom minimálne očný kontakt - úsmev. Potom môžeme bez strachu využiť aj kratšie ohniská, okolo 35mm, ktoré zároveň využijete aj pri fotografovaní mestského života. Odporúčame vynikajúci článok o Street-fotografii.


Ilustračné foto.

A nakoniec ešte jedno tisíckrát omieľané, všeobecne známe, no predsa stále potrebné pravidlo. Auto nie je trezor. Utvrdil ma v tom nedávny prípad, kedy jednému slovenskému fotografovi vykradli auto s kompletnou profesionálnou výbavou. Takže pokiaľ cestujete s výbavou autom na dovolenku a musíte niekde zastaviť neoháňajte sa fotoaparátom ak to nie je potrebné. Vždy kam môžete ho vezmite so sebou. V lepšom prípade sa vám podarí možno aj nejaká fotka s ktorou ste nerátali. V horšom prípade budete fotobatoh okopávať pod stolom - stále však lepšie, ako keby ste už žiaden batoh nemali. A ak ho už musíte nechať v aute, tak ho aspoň umiestnite tak, aby ho nebolo zvonka vidno. Ideálne do kufra. Ak idete do preľudnených lokalít a bojíte sa o bezpečnosť svojej techniky - odporúčame batohy s otávraním od chrbta Lowepro Flipside, alebo popruhy na fotoaparát od Peak Design.

Po návrate domov


Ilustračné foto.

Spracovanie a kategorizácia fotografií je vec, ktorú mnohí fotografi podceňujú a mnoho skvelých záberov zostáva zabudnutých na pevných diskoch iba kvôli tomu, že sa medzi tými stovkami ostatných záberov strácajú. Preto tu je niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré vám PP značne zjednodušia.

Pravidlo 1: Ak máte možnosť vždy fotografujte do formátu RAW. Pokiaľ máte zrkadlovku a fotografujete do komprimovaného formátu je to akoby ste si na Bugatti Veyron dovolili jazdiť iba na 1a 2 prevodovom stupni. Využite plný potenciál a dynamický rozsah snímača a aj zo zdanlivo bezcenných fotografií dokážete vytiahnuť detaily a svetlo o ktorých môže .jpeg iba snívať.
Pravidlo 2: Netrieďte fotografie na dovolenke. Zvlášť nie ak máte k dispozícii iba náhľadový displej. Isteže rozmazané fotky a expozičné nepodarky môžete odstrániť hneď vo fotoaparáte, no na ostatné fotky si dajte čas a pokoj až doma. Aj keby vás to malo stáť jednu pamätovú kartu navyše. Sám som sa niekoľkokrát presvedčil o tom, že som vymazal fotografiu, ktorú som neskôr tak veľmi ľutoval.
Pravidlo 3: Zvoľte správny SW&HW. Na úpravu formátu RAW odporúčame jeden z najobľúbenejších programov Adobe Lightroom 5. A fotografie sa snažte upravovať na kvalitnom a pokiaľ možno aj nakalibrovanom monitore s dostatočným rozlíšením na zobrazenie jemných detailov. Monitory nakalibrujete našimi sondami, ktorých spodná cenová hranica začína na ľudových 85€.
Mimoriadne užitočným pomocníkom pri post-processe sa ukázal byť aj kalibračný terč X-Rite Color Checker Passport. S touto kalibračnou tabuľkou dosiahnete verné farby za každých okolností. Dodávaná je v praktickom plastovom obale, ktorý sa ukryje v každej malej brašni. Teraz navyše v akciovej cene!

Ak sa chystáte vycestovať rozhodne odporúčame aj ďalšie pútavé články v kategóriách:

Krajina a príroda
Architektúra, exteriér a interiér
Cestovanie
Kompozícia a fotografické videnie
Editácia fotografií

Foto: Int

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
DuriKe
2014-07-29 11:49:50
Ešte by som odporúčal pre cestovateľov aj na parkoviskách otvárať kufor v čo najmenšej miere. sú miesta kde zlodeji číhajú práve na takého prípady. odložíte si doklady, drahu techniku do kufra a ani neviete že ste sledovaní niekedy aj strážnou službou. kufor vám otvoria za pár sedkúnd.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované