Hore

EIZO - monitory pre fotografov

Predstavujeme vám p. Ing. Antonína Charváta, zástupcu spoločnosti EIZO, ktorý bude s nami spolupracovať. V úvodnom článku vás oboznámi s históriou a súčasnosťou spoločnosti. Odteraz bude odpovedať na vaše otázky ohľadne výberu monitorov, kalibrácie, profilácie a colormanagementu v našom fóre.

http://www.ephoto.sk/forum/50/monitory-a-kalibracia/

EIZO

Společnost EIZO vznikla již v roce 1968 pod původním názvem Hakui Electric Corporation s cílem dodávat vlastní elektronické obvody do televizních přijímačů.

Teprve později – v roce 1985 - vzniká nápad vyrábět monitory vlastní značky s názvem EIZO (= japonsky „jasný obraz“).

Firma začala černobílým CRT-monitorem s úhlopříčkou 14“ a pokračovala barevnými monitory se zaměřením na grafiku, tj. vysokým rozlišením a co nejčistším (homogenním kontrastním) obrazem.

Logo v podobě, jak ho známe dnes - RGB-kosočtverec s nápisem EIZO – vzniklo v roce 1996. Rok nato uvedla společnost EIZO na trh první 14“ LCD display.

V novém tisíciletí vznikly požadavky na výkonné monitory z různých oborů: radiologie, řízení letového provozu, Video-postprodukce, DTP studia a reklamní agentury, foto-monitory pro domácí zábavu a profesionální nasazení, dispečerská pracoviště a kancelářské aplikace.

V roce 2002 byl uveden na trh první černobílý LCD monitor určený pro radiologická pracoviště a reprodukci Roentgenových snímků. Rok na to pak vzniká dnes již kultovní řada grafických monitorů ColorEdge (v Evropě známa jako ColorGraphic) s vlastním kalibračním softwareme EIZO pro jejich hardwarovou kalibraci.

Již v roce 2004 – tedy před devíti lety – vyrobila firma EIZO první širokogamutový fotografický LCD-monitor – legendární model CG220!

V roce 2007 vstupuje společnost EIZO na trh monitorů určených pro řízení letového provozu a nabízí řadu RAPTOR s rozlišením 2048x2512 a 2080x2048 pro zobrazování radarových informací.

V roce 2009 přichází na trh s novou koncepcí kancelářských úsporných monitorů řady EcoView a nabízí první 24“ White-LED model EV2411.

Nyní pět let poté již vyrábí celou ucelenou řadu ultra-úsporných EcoView monitorů s inovovaným podsvícením typu „blue“-LED a úhlopříčkami 22“ – 27“ (celkem šest modelů) a chystá další 28“ a 30“ s ultravysokým rozlišením 4K (8Mpx).


Hlavní těžištěm nejmodernějších technologií však zůstávají monitory řady ColorEdge, zastoupeny modely CS, CX a CG pro všechny skupiny fotografů (hobby, pokročilí, profesionálové) a monitory pro zpracování videa (gradingu a postprodukce).

Zde najdeme v aktuální nabídce modely vybavené nejmodernějším typem podsvícení RG-LED (barevné LED), speciální povrchové úpravy masky pro nulový třpyt jednolitých barevných ploch a zachování hluboké černé (nezávisle na úhlu pohledu), integrovaný autokorekční a kalibrační senzory a bohatou výbavu vstupních konektorů schopných zpracovávat prakticky jakýkoliv videosignál z čehokoliv (DisplayPort – kompatibilní s Apple-rozhraním typu Thunderbolt, rozhraní DVI a HDMI – schopný zpracovat jak RGB, tak též i YCbCr signál z dalších externích zařízení.

Vše je samozřejmě doplněno kalibračním softwarem vyvinutým společností EIZO umožňujícím nejen snadnou kalibraci, ale také kontrolu přesnosti (validaci) reprodukovaných dat a díky integrovaných senzorům také i dokonce programovatelnou automatickou rekalibraci.

Vzhledem k častému profesionálnímu nasazení monitorů EIZO v praxi bylo již od počátku jasné, že nedílnou součástí obchodní  strategie v ČR a na Slovensku bude již od počátku také budování kvalitního servisního zázemí, které zahrnuje nejen kvalitní servis z hlediska případných oprav, ale také rozvíjení poradenské, školící a kalibrační činnosti směrem k našim zákazníkům, tak aby ve vyšší ceně těchto high-tech produktů byla promítnuta též silná podpora našich zákazníků.

45 let existence společnosti EIZA a 20 let působení této značky na česko-slovenském trhu znamenalo výrazný posun v reprodukci obrazu, protože moderní zobrazovač dnes neznamená jen reprodukci digitální záznamu obrazu z fotoaparátů a skenerů, ale také např. simulaci tiskových dat, či simulaci dat určených pro jiná moderní elektronická zařízení (např. tablety), či přenos obrazových dat z dalších externích zdrojů (kamery, střihové pulty, atd.), takže se v posledních letech postupní stále více používá pro monitor univerzálnější označení „zobrazovač“.

20-ti leté působení společnosti EIZO na česko-slovenském trhu také znamenalo více než 100.000 spokojených zákazníků.

Moderátor tématu „Monitory a kalibrácia“

Antonín Charvát

V roce 1986 ukončil studium Technické kybernetiky na FEL v Praze.

Svou praxi začínal v podniku Aritma jako samostaný vývojový pracovník při návrhu grafických karet pro monitory. Později přešel k programování trojrozměrných EKG-systémů a automatickému diagnostikování specifických artefaktů.

Pro společnost EIZO začal pracovat na pozici Product Manager v roce 1993 s úkolem vytvořit kvalitní technické zázemí a půdu pro import a distribuci monitorů EIZO na území tehdejšího Československa.

Od roku 2000 působí v rámci společnosti Avnet ve funkci ředitele divize EIZO s cílem co nejlépe zastupovat značku EIZO na českém a slovenském trhu.

V roce 2012 je jmenován vedoucím organizační složky evropského zastoupení EIZO Europe GmbH  v Praze a oficiálně tak zastupuje značku EIZO v evropském regionu ČR a Slovenska.

Odborné znalosti

  • Zpracování videosignálů v moderních zobrazovačích
  • Správa barev a nastavování ColorManagementu v operačních systémech a vrůzných prohlížecích aplikacích
  • Znalosti problematiky kalibrace moderních zobrazovačů
  • Praxe:  25 let (20 let práce pro japonskou společnost EIZO)


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
rbr69
2013-09-02 13:19:26
som poteseny, ze v oblasti colormanagementu ma ephoto fundovaneho spolupracovnika
 
badboys
2013-09-02 14:46:43
Tak nech dajú súťaž , už som raz vyhral mp3 a to neboli žiadne slivky a jabĺčka dokonca raz som vyhral rádio v tvare myš s vytýčenými baterkami hmhm, šak nech si ho aspoň osahám jak peknú babu.
 
flanker
2013-09-02 15:19:26
P. Charvat mi v roku 2009 odpovedal na mailovu otazku k vadnemu subpixelu a moznosti reklamacie mojho novo zakupeneho monitora Eizo. Rychlo, jazne a vystizne. Dufam, ze sa mu tu bude darit a podobne a trpezlivo zodpovie na otazky tunajsich potencionalnych a existujucich majitelov Eizo monitorov.
 
jasdfree
2013-09-02 18:56:15
Super, sice som fanda NEC-u, ale to je rovnaka uroven
 
seifi
2013-09-02 20:05:18
mne sa páči životopis, to tu už dávno nebolo;
 
Mirec79
2014-10-30 12:52:32
Dobry den, mozno trosku neskor, ale pokial by bolo mozne, mohli by ste napisat nasledovne. Mam monitor Eizo CG245W so zabudovanou kalibracnou sondou. Mam s nim isty problem, ze napriek dodrzaniu vsetkych podmienok pre kalibraciu, po kalibracii je cervena farba hodne presaturovana, a tak vsetko cervene neskutocne ziari. To je ale samostatny problem. Viac by ma zaujimalo, ako narabat s kalibracnymi profilmi. Ako spravne nastavit color management v photoshope, pripadne aj v inych prehliadacoch obrazkov. Hlavne ten photoshop, aky ma byt pracovny pristor, v akom obrazky nacitavat, v akom upravovat, a v akom ukladat, atd, aby bol zohladnena kalibracia. Bol som na kurze kalibracie monitorov Eizo p. Charvata, avsak k odpovedi na tieto otazky sme sa nedostali. Vdaka
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia