Hore

O veľkosti snímačov a objektívoch

Ohnisková dĺžka, uhol záberu, veľkosť snímača, faktor orezu… Kto sa v tom má vyznať. Zblbnúť vás dokážu aj obrázky, ktoré by vám to mali objasniť.

Azda každý vie, že vo fotoaparátoch sa používajú snímače rôznej veľkosti. Minimálne APS-C a FF pozná každý, kto sa o fotografiu zaujíma vážnejšie. Tí technicky zdatnejší poznajú aj Micro 4/3, 1”, 2/3” a ďalšie veľkosti a vedia vymenovať v akých fotoaparátoch sú použité.

Aj keď sa toho už veľa popísalo, našu Fotoškolu nevynímajúc, stále sa nájdu takí, ktorí majú z toho chaos, najmä ak sa bavíme o faktore orezu. Svoj podiel na tom majú aj často používane ilustračné obrázky.

Začnite naštudovaním Fotoškoly, časti o objektívoch. Tá by vám mala pomôcť v naštudovaní základných pojmov a ukázať vplyv ohniskovej dĺžky na uhol záberu. Nájdete tam aj príklady využitia objektívov rôznych ohniskových dĺžok.

Schémy, obrázky, tabuľky…

Snáď k ozrejmeniu prispejeme tým, že si vysvetlíme, prečo je niektoré porovnávanie mätúce.

 

Túto schému v rôznych podobách pozná každý, kto sa štúdiom digitálnej techniky zaoberal. Nie je na nej nič, čo by vás mohlo zmiasť i keď sú niektoré snímače označené imperiálnymi jednotkami. Najlepšie je preto si naštudovať materiály, kde sú uvedené fyzické rozmery v milimetroch. Ideálne je vidieť vedľa seba položené vymontované snímače.

 Na internete nájdete množstvo schém, tabuliek a obrázkov, toto je jeden z tých zrozumiteľnejších. Je to len vylepšenie/doplnenie horného nákresu.

Vyzerá to byť ľahké, však sú to len rôzne veľké obdĺžniky, tak kde je problém? Ten nastáva pri vysvetľovaní faktoru orezu (podrobnejšie nižšie) a jeho grafickom zobrazení, tak ako to môžete vidieť na nasledujúcej schéme.

Rámiky vyznačujú, ako sa mení uhol záberu, ak sa mení veľkosť snímača, ale ohnisková dĺžka objektívu ostáva rovnaká. Zdroj: www.outdoorphotoacademy.com

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2016-05-10 08:17:00
paci sa mi, ako Karol pravidelne zaradi aktualne clanok tykajuci sa nejakej diskusii vo fore ... tento by si mal precitat nedavno urazeny chalanisko so Sony A7ii, ktory mal hokej v ohniskovej dlzke objektivov
 
jachmel
2016-05-10 10:42:39
v tabulke ohniskovych dlzok/uhlov zaberu je pri mikro 4/3 chyba. Niekolko rokov som pouzival olympus e-450 s pevnym objektivom zuiko 25mm (ale aj sigma 30mm), ktory je ekvivalentom k 50mm objektivu na FF cize sa jednalo o zakladny objektiv pre tento system.
 
zvonec
2016-05-10 11:53:29
Super Clanocek, vytesat do kamena.... (hlavne obrazok s vetou "Rámiky vyznačujú, ako sa mení uhol záberu, ak sa mení veľkosť snímača, ale ohnisková dĺžka objektívu ostáva rovnaká. " )

Dakujem...
 
jan21
2016-05-10 18:42:04
ANO --fajn članok, vďaka K.
Ja trochu zapolemizuzem s tvrdením že u Canonu EF-S objektívy sa nedajú požiť na FF telá. Daju - ale nie všetky!!
Napr. makro objektív Canon EF-S 60mm f/2.8 s medzikrúžkom EF12 v pohode. Ano aj ine objektívy ked konštrukčne vyhovujú (nie je dotyk so zrkadlom). Nedochádza k automatickému orezu ako u N...ale to si viem dodo (dorobiť doma)
Foto FF Canon 6D a APSC objektív Samyang 10mm f/2.8 ED:
 
marcus_labeo
2016-05-16 08:58:55
Ako už písal kolega vyššie, tá prepočtová tabuľka ohnisiek je zlá. Prvé tri riadky sú OK, ale riadky 4 a 5 sú zle prepočítané. Ekvivalent 50mm na 4/3 nie je 17mm, ale 25mm a takisto FF ekvivalent 85mm na 4/3 nie je 25mm, ale 42,5mm.
 
Roman Point
2016-05-16 14:02:46
Keď som si tu tabulku pozrel tak ma tak napadlo ako bude vyzerať a hlavne fotky na Mku z objektívom ef-m 9-18mm či to má byť rybacina neviem.
Každopádne vychádza to na 14,4mm na FF a to sa mi zdá dosť deformované
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované