Hore

Strach zo systémového fotoaparátu?

Od prvého publikovania článku už ubehlo pár rokov a situácia na trhu sa zmenila. Nezmenili sa však obavy začiatočníkov z pokročilejších prístrojov. Preto som pôvodný článok kompletne prepracoval, aby zodpovedal aktuálnej situácii.

Veľa začínajúcich fotografov má strach prejsť z kompaktu na zrkadlovku alebo bezzrkadlovku. Boja sa komplikovanej obsluhy, či výmenných objektívov. Aj na našom fóre sa pravidelne objavujú otázky o kúpe fotoaparátu. Užívateľ v nich priamo žiada, aby mu niekto poradil pri výbere ultrazoomu, pretože sa na zrkadlovku ešte necíti.

Ultrazoomy sú vlastne rozmernejšie kompakty v dizajne zrkadlovky, s elektronickým hľadáčikom. Disponujú veľkým rozsahom objektívu a funkciami ako v zrkadlovkách a bezzrkadlovkách. Majú podobnú ergonómiu ovládania. Mohlo by sa zdať, že sú to vlastne vyspelé fotoaparáty, akurát bez možnosti výmeny objektívov. To je len čiastočne pravda. Niekomu konštrukcia typu "všetko v jednom" vyhovuje. Je to pohodlné mať fotoaparát s veľkým rozsahom, bez nutnosti meniť objektívy. K tomu niet čo namietať. My sa pozrieme na to, aké to má obmedzenia, ale hlavne na to, že systémových fotoaparátov sa skutočne nemusíte báť.

Zrkadlovky i bezzrkadlovky zaraďujeme do skupiny systémových fotoaparátov, pretože u nich môžete meniť objektívy a používať rôzne príslušenstvo. To umožňuje prispôsobiť zostavu techniky konkrétnym potrebám fotografa.

Fotografovanie je komplexná činnosť, ktorá vyžaduje veľa štúdia a ešte viac praxe. Vzdelávací proces nikdy nekončí. Naučiť sa fotiť trvá mesiace a roky. Je to kreatívna činnosť, ktorá si vyžaduje aspoň trochu talentu a k tomu veľa energie. Bez znalosti ovládania fotoaparátu sa k dobrým výsledkom nedopracujete. Čím skôr sa pustíte do boja s pokročilými funkciami, tým rýchlejšie budete mať ťažké začiatky za sebou. Teóriu musíte ovládať aj pri fotení telefónom. A ak vám to nepôjde, zrkadlovky aj bezzrkadlovky majú aj plne automatický režim.

Cena

Cena dnes už nezohráva pri rozhodovaní žiadnu úlohu. Kvalitnejší ultrazoom je cenovo porovnateľný s entry D-SLR zrkadlovkou. Najkvalitnejšie ultrazoomy atakujú ceny pokročilých systémových fotoaparátov. To už je skutočne na zváženie. Pri akomkoľvek fotoaparáte môžete ušetriť, ak kúpite použitý. Veľký cenový rozdiel medzi ultrazoomami a DSLR/CSC je vecou minulosti.

Sony RX10 IV je špičkový ultrazoom s 1” snímačom. Odporúčaná MOC je tesne nad hranicou 2000€, za to kúpite plnoformátovú zrkadlovku, alebo profesionálnu bezzrkadlovku, aj s objektívom.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
viking81
2009-04-02 09:19:43
super ! :)
 
slavik74
2009-04-02 09:40:50
dovolim si nesuhlasit co sa tyka jednoduchsti ovladania - je tu jeden zasadny rozdiel: Kompakt robi fotky ktore su vzdy ostre vzhladom na velku hlbku ostrosti, zrkadlovka vzhladom na malu hlbku vyraba vela odpadu. Ano, je mozne priclonit, lenze potom sa predlzi cas a je problem to udrzat v ruke.
Druha vec na ktoru treba upozornit je ta, ze ceny UZ a zrkadloviek su takmer rovnake (aj ked UZ su stale lacnejsie, lebo porovnavame najnovsie UZ s vybehovymi zrkadlovkami), ale zrkadlovka s 1 setovym objektivom a integrovanym bleskom az o tolko lepsiu kvalitu vystupu neposkytne o kolko je jej pouzitie obmedzenejsie v porovnani s UZ (prakticky ziadne makro, obmezdeny zoom). A rozsirenie moznosti zrkadlovky sa da jedine dokupenim objedktivov a blesku, co je investicia vacsia ako do tela+zakladny objektiv.
Ja odporucam ludom ktory sa nechcu venovat foteniu vaznejsie, ktory si vystacia s fotkami 10x15 a maju na to vybavu iba cca 400EUR kupit UZ napriek vsetkemu co je v clanku napisane.
 
cambo
2009-04-02 09:50:39
Zase raz super článok - veľmi dobre vysvetlené.
 
julo kotus
2009-04-02 09:53:02
:) 1. zrkadlovka nevyrába odpad, ale fotograf, ktorý ňou nevie zaostriť
2. ostré fotografie v celom poli snímania sú vhodné tak akurát na krajinu, aj to nie stále, pri reportáži, portréte, imidž. fotografii, rodinnej... je veľká hĺbka ostrosti skôr na obtiaž
3. aj najlacnejšia zrkadlovka produkuje o celú triedu lepšie fotografie ako najlepší kompaktný ultrazoom
4. lacná zrkadlovka s ultrazoomom povedzme 18-135 je porovnateľná cenou k lepším kompaktným ultrazoomom
5. článok je venovaný tým, ktorí sa chcú zdokonaliť ale boja sa práce so zrkadlovkou a neuvedomujú si, že až zrkadlovka im umožňuje naozajstnú kreativitu práve vďaka menšej hĺbke ostrosti.
 
frantisek82
2009-04-02 10:04:21
velmi dobre napisany clanok... sam som prechadzal z kompaktu na zrkadlovku a som velmi spokojny.S ovladanim je to v pohode nakolko ma fotenie bavi tak sa nebojim experimentovat. Sice dalsie prislusenstvo je plus nemale investicie, ale pred nedavnom som si kupil blesk, stativ, dialkovu spust a teraz mam vyhliadnuty novy objektiv...postupne sa to da, netreba hned vsetko kupit naraz
 
Duny
2009-04-02 10:50:20
Kompakt robi vzdy ostre fotky? Vacsiu blbost som necital. Robim na minilabe a videl som tak 10% ostrych s toho vsetkeho co mi preslo cez ruky :D.
Napis UZ, ktory robi tak kvalitne foto ako zrkadlovka. Som zvedavy ako kresli ten velky zoom s tym malym cipom :)
Problem s clonenim na zrkadlovke? Zvysim ISO aby som mal cas udrzatelny v ruke a stale bude vystup lepsie a menej zasumeny ako z kompaktu a UZ :)
sum na ISO 400 z kompatku = sumu na ISO 3200 u sucasnej zrkadlovky z CMOS cipom
 
Duny
2009-04-02 10:51:29
Este poznamocka. Ostre fotky robi fotograf.
 
slavik74
2009-04-02 10:53:29
:) ja som jasne definoval: ´ludom ktory sa nechcu venovat foteniu vaznejsie, ktory si vystacia s fotkami 10x15 a maju na vybavu iba cca 400EUR´.
1. taky fotograf ktory nevie ani co hlbka ostrosti je, a vybera si fotak podla toho ako vyzera, bude produkovat menej odpadu s UZ ako s DLSR
2. s tym uplne suhlasim, s poznamkou ze lepsia komplet ostra fotka ako taka ktora je ostra inde ako treba
3. pri vytlacenych fotkach 10x15 je tento rozdiel ziadny alebo velmi maly. Ak samozrejme nejde o zabery pri minime svetla, ale bezny fotograf foti prevazne vtedy ked je svetla dost.
4. Pre mna je kvalitny UZ Panasonic FZ-18 alebo FZ-28. Ten drahsi stoji cca 300EUR a ma rozsah po prepocte na kinofilm 27-476mm. Neviem o tom ze by nejaka zrkadlovka so stabilizovanym objektivom 18-135 bola za 300EUR. A aj keby bola rozsah bude cca 27-200, co sa neda porovnat.
5. clanok je napisany dobre, kupa zrkadlovky odkryva pre fotografa siroke moznosti realizacie (aj ked telo+1setovy objektiv za tych 300EUR velmi obmedzene). Ja tiez odkedy mam G1+14-45+45-200 som FZ-18 do ruky zobral iba raz (aj to na video). Moja poznamka bola myslena ako dodatok ´ludom ktory sa nechcu venovat foteniu vaznejsie, ktory si vystacia s fotkami 10x15 a maju na vybavu iba cca 400EUR´. Lebo takyto ´fotograf´ bude po zo zrkadlovky velmi sklamany...

 
Marcel Rebro
2009-04-02 11:02:59
5. a to si este nevyskusal ´naozajstnu´ zrkadlovku ;-))))
 
slavik74
2009-04-02 11:12:54
mam s FZ-18 odfotenych ani neviem presne kolko, moze byt ze 5000 fotiek. Predtym LZ-7 cca 3000 fotiek. 80-90% je ostrych (pri vystupe 10x15).
ISO pouzivam len 100-200. Na lacnej zrkadlovke ISO 3200 mozes vyhodit, maximalne pouzijes 800-1200. Na UZ mas pri 28mm F2,8. Ak berieme do uvahy ISO 200 vs. 800 tak tomu odpoveda F2,8 vs. F5,6. Ak je 5,6 postacujuce priclonenie na dosiahnutie väcsej hlbky ostrosti tak uz neviem...
 
slavik74
2009-04-02 11:15:55
ani nechcem, som zvyknuty fotit tak aby som videl ako bude vyzerat fotka :)
Ine by to bolo vtedy keby som za rovnake peniaze dostal z ´naozajstnej´ zrkadlovky lepsi vystup, ale nedostanem.
 
IO-NR
2009-04-02 11:46:35
Aj s najlacnejsimi zrkadlami das lepsi vystup ako napriklad z kvalitneho kompaktu,...ide o to, ako je fotak nastaveny a co fotis... uz len kvoli mensej HO, vyssiemu rozsahu citlivosti a DR.....kresba skla pri pohlade na monitore 1:1 moze byt na ultrazoome lepsia, ale fotka zo zrkadla je casto uz na prvy pohlad (a hlavne vytlacena) omnoho atraktivnejsia....
 
Ferdo
2009-04-02 11:49:32
Ked si tak zvyknuty fotit, pravu zrkadlovku urcite nepotrebujes. S tym vystupom je to asi tak, ze problem bude asi niekde inde, nie v zrkadlovke :)

Tento clanok je venovany myslim ze prave ludom, ktori maju zaujem venovat sa fotografovaniu vaznejsie a rozmyslaju a vahaju nad kupou DSLR..a ma ich presvedcit ze zrkadlovka ma svoje velke vyhody, ktore im ich sucasny kompakt neponuka.


 
slavik74
2009-04-02 12:00:52
len na vysvetlenie:
vystup z G1 nie je horsi ako vystup z lacnych zrkadloviek so setovym objektivom (D40, EOS450D, Alfa200)- to nie je moj vymysel ale zaver takmer kazdej recenzie.
Takze problem nie je inde, ale v lacnej zrkadlovke. :)
k clanku a adresovanosti mojho prveho prispevku som sa uz vyjadril.
 
bear
2009-04-02 12:07:26
Pri ISO100 je G10 OK, ale vyssie uz je zrkadlovka viditelne lepsia:
Porovnanie G10 a Canon 1000D
ISO 100:
http://www.dpreview.com/reviews/canong10/page20.asp
ISO 400:
http://www.dpreview.com/reviews/canong10/page21.asp
ISO 1600:
http://www.dpreview.com/reviews/canong10/page22.asp
 
slavik74
2009-04-02 12:51:49
Ale ja som myslel Panasonic G1. Lebo tu uz neslo o porovnanie kompakt vs. zrkadlovka, ale G1 vs. zrkadlovka kedze Ferdo napisal ze ak nedostanem z lacnej zrkadlovky lepsi vystup ako z G1 tak chyba bude asi niekde inde, cize zrejme vo fotografovi :)

Inac to porovnanie je fajn ze si tu dal, aspon maju ludia moznost vidiet aky je rozdiel vystupu z kompaktu a zrkadlovky za predpokladu ze oba fotaky vie fotograf pouzivat.
 
bear
2009-04-02 13:13:57
G1 ma blizsie k zrkadlovke ako ku kompaktu (senzor, vymenne objektivy, blesky) v tomto pripade, by som zaradil G1 skor medzi zrkadlovky.
 
vjacesslav
2009-04-02 14:39:39
príspevok od: bear
G1 ma blizsie k zrkadlovke ako ku kompaktu (senzor, vymenne objektivy, blesky) v tomto pripade, by som zaradil G1 skor medzi zrkadlovky.
G1 určite nie je zrkadlovka. Lebo to, čo robí zrkadlovku zrkadlovkou, G1 chýba :)
 
krokos666
2009-04-02 14:57:28
Kolko ludí tolko chutí. Osobne aj najlacnejsia zrkadlovka so setovým objektivom pokryje drvivu vacsinu situacií takze sa osobne priklanam k zrkadlovke - ked uz su take lacne. Kiez by zrkadlovky stali tolko co teraz ked som zacinal fotit :D Pre zaciatocníkov maju predvolene rezimy automatiky a kto sa chce serioznejsie venovat foteniu neskôr moze preskumat manualne rezimy. Co sa týka rozmerov - ultrazoom tak ako zrkadlovku do vacku neschovas takze je to prakticky jedno...
 
paldixy
2009-04-02 15:50:11
príspevok od: viking81
super ! :)
Ja som prešiel rôznými fázami fotografovania.Používal som s lepšími i horšími výsledkami kompakt.Mal tú výhodu ,že objekt čo sa týka aretácie dosť slušne zastabilizoval najmä makro.Teraz som kúpil v akcii zrkadlovku.Telo i objektív je samozrejme Made in China,dokonca bajonet u seťaku plást.Japan sa zrejme už naerobí.Myslím tým Olympus.A makro? Pre mňa úplna katastrofa s obj.35/3,5.A to fotografovať viem so zrkadlovkou.Treba investovať do kvalitného makroobjektívu riadny majlant.A to je už prinajmenšom pre pokročilých fotografov.Pri kompaktoch to máte všetko v jednom a za omnoho lacnejšie.Tým nechcem povedať,že kompakt je lepší čo sa týka výsledku.Zvlášť pri vyššom ISO,podania farieb,malých aberácii až takmer žiadnych.V mojom foťáku E-520 sú veľmi dobre vyriešené tlačidlá.Je to pohotové a praktické.I napriek tomu som si dokúpil ako záložné teleso kompakt osobitne na makro režim pohybujúcich sa objektov ako napr.hmyz.Toť celý problém.Kto chce fotiť musí voliť prípadne i túto možnosť.
 
javelin
2009-04-02 16:36:33
No zaťal si riadne....:(((
 
Ultra TXF
2009-04-02 20:05:04
To je presne problém ľudí,ktorí chytia do ruky zrkadlovku......nevidia ako bude vyzerať fotka.Potom sú zo zrkadlovky sklamaní,i keď teraz je to v podstate vyriešené,po zhotovení záberu si ho skontroluje na displeji,ale predtým na film to také jednoduché nebolo a na to aby si mal dobré fotky,si musel so zrkadlovkou vedieť fotiť.....a to doslova,musel si vedieť,čo ti pri pohľade do hladačika a určitých nastavených parametroch z toho vylezie,to chcelo nejakú skúsenosť.Pri kompaktoch akejkoľvek triedy vidíš na displeji či fotka bude tmavá alebo preexponovaná..
Dnešné najlacnejšie zrkadlovky stoja toľko ako najle pšie kompakty a výstup je neporovnateľne kvalitnejší a to nehovorím o komforte fotenia.Kto mal taz pri oku zrkadlovku,tak nebude chcieť elektronickú ani za svet.
 
eiger33
2009-04-02 20:42:10
Ahojte, mam jednu otazku. Je tu pisane, ze snimace CMOS maju mensi sum. Ale na ceskej stranke http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/rom_trouble1.html od tiez velmi veci znaleho autora (aspon podla mojho nazoru) je presny opak. Ze CCD snimace maju maly sum a CMOS snimace vacsi, co sa da samozrejme upravit cez soft... Tak ktory snimac ma mensi sum, CMOS ci CCD?
 
Dzurki Marek
2009-04-02 20:57:32
Fakt nepochopim cloveka, ktory prejde z FZ-18 na G1, lebo vzdy to je len alternativa od zrkadlovky. Ja som si kupil minuly rok Fuji S100fs (najlepsi ultrazoom za rok 2008) a urobil som chybu. Presne podobne veci som si hovoril, ze nebudem fotit az tak vazne a ze mi to bude uplne stacit a ze mam vyhodu velkeho rozsahu zoomu. Teraz sa na to pozeram uz uplne inak a ked nieco nasetrim tak urcite prechadzam na zrkadlo. Je pravda, ze s ultrazoomom odfotis takmer vsetko (makro, krajina, rodina, oslava, sport,...) ale nic z toho nie je poriadne. Vsetko je pokryte povrchnou kvalitou, ktora sa straca pri tlaceni fotky na vacsi format. Argument, ze ludom, ktori chcu fotit len tak pre zabavu staci ultrazoom je marketingovi tah vyrobcou. Riadim sa heslom, ze dobru fotku mozem urobit aj malym kompaktom - no to sa tyka len kompozicie, vystihnutia momentu, zachytenie pocitu. Ale ak chcem aby fotka splnila aj kriterium technickej kvality, tak potom uz nemam co rozdumovat a kupit zrkadlo. Dobre svetlo vsetkym, ktori sa rozhodnu spravne, aby ste to potom nelutovali. :-)
 
Dzurki Marek
2009-04-02 21:02:40
príspevok od: eiger33
Ahojte, mam jednu otazku. Je tu pisane, ze snimace CMOS maju mensi sum. Ale na ceskej stranke http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/rom_trouble1.html od tiez velmi veci znaleho autora (aspon podla mojho nazoru) je presny opak. Ze CCD snimace maju maly sum a CMOS snimace vacsi, co sa da samozrejme upravit cez soft... Tak ktory snimac ma mensi sum, CMOS ci CCD?
Teda aspon co ja viem, tak prve snimace boli MOS neskor CMOS a tie sumeli paradne - vystredala ich technologia CCD a snimace boli mensie a nesumeli tak. No kedze sa niektori vyrobcovia nechceli vzdat CMOS resp. MOS tak ho vylepsili a upravili technologiu a vysiel novy snimac CMOS, ktory uz zdaleka nesumel tak ako predtym a dokonca predbehol CCD. Neviem kde som to cital, ale priblizne tak to znelo. Skusim ten clanok najst.
 
maTTo_corp
2009-04-02 21:50:30
ja mám tiež len UZ ale veľmi intenzívne uvažujem nad zrkadlom...presne ako tu už bolo napísané: s Uz sfotím všetko ale nič vyslovene dobre...mal som v ruke kamarátov Nikon D40 a aj keď je to len entry level ale bolo úžasné s tým robiť, zvykol som si veľmi rýchlo...viacmenej som nemal moc problém kedže aj na svojom UZ som veľmi málo používal auto mode...aj ke´d to nie je najlacnejšie kúpiť si nový kvalitný objektív ale kto to myslí s fotením vážne tak si tie peniaze nájde :) ja už som takmer 100% rozhodnutý, že si kúpim zrkadlo len ešte uvažujem nad konkrétnym modelom no malo by to byť niečo ako entry level s ktorým si ale vystačím dlhšiu dobu :D a rovno vtedy si kúpim aj dobrý statív :)
 
Martin643
2009-04-02 21:53:55
príspevok od: Dzurki Marek
Fakt nepochopim cloveka, ktory prejde z FZ-18 na G1, lebo vzdy to je len alternativa od zrkadlovky. Ja som si kupil minuly rok Fuji S100fs (najlepsi ultrazoom za rok 2008) a urobil som chybu. Presne podobne veci som si hovoril, ze nebudem fotit az tak vazne a ze mi to bude uplne stacit a ze mam vyhodu velkeho rozsahu zoomu. Teraz sa na to pozeram uz uplne inak a ked nieco nasetrim tak urcite prechadzam na zrkadlo. Je pravda, ze s ultrazoomom odfotis takmer vsetko (makro, krajina, rodina, oslava, sport,...) ale nic z toho nie je poriadne. Vsetko je pokryte povrchnou kvalitou, ktora sa straca pri tlaceni fotky na vacsi format. Argument, ze ludom, ktori chcu fotit len tak pre zabavu staci ultrazoom je marketingovi tah vyrobcou. Riadim sa heslom, ze dobru fotku mozem urobit aj malym kompaktom - no to sa tyka len kompozicie, vystihnutia momentu, zachytenie pocitu. Ale ak chcem aby fotka splnila aj kriterium technickej kvality, tak potom uz nemam co rozdumovat a kupit zrkadlo. Dobre svetlo vsetkym, ktori sa rozhodnu spravne, aby ste to potom nelutovali. :-)
uplne sa stotoznujem s tvojim nazorom. Pred takmer styrmi rokmi som dostal kompakt a zacal fotit len tak pre zabavu. Kamos ma doslova nahovoril na moju prvu zrkadlovku. Dost som sa branil, ale ked som s nou zacal fotit nedalo sa porovnat. A dnes ani nie za styri roky mam uz treti fotak (druhu zrkadlovku) a myslim si, ze uz som ´doma´ :)
 
mayko
2009-04-02 22:00:12
Tiez som jeden z tych ktori si brusia zuby na prvu zrkadlovku, ktora ma oproti ultrazoomu urcite nespocetne mnozstvo vyhod. Uz tri roky pouzivam Panasonic fz7 a neda sa povedat ze to lutujem. Naucilo ma to mnoho(manualne rezimy, kompozicia...) a dalo mi to sancu pricuchnut k fotografickym zanrom ku ktorym by som sa tak skoro za tie prachy pri zrkadlovke nedostal. Stacila sosovka so stareho dalekohladu pred vyzoomovany objektiv a uz sa fotili kvapky, hmyz a vsetko mozne. Alebo nebolo vobec obtiazne robit ´paparazzi´ snimky na hodinach v skole, kedy by cvaknutie zrkadla bolo privelmi napadne. Vyslo z nej cez 35tisic zaberov a minimalne vacsou polkou som bol ako tak spokojny(zvacsa moja chyba). Co mi na nom vadi: iso400 je uz nepouzitelne, dlhy nabeh, pri akcnych zaberoch nehorazne citelne oneskorenie spuste(naucil som sa predvidat:D), tarbave zoomovanie, o oddeleni objektu hlbkou ostrosti sa dalo hovorit len pri plnom zoome, nema vystup na externy blesk... Zrkadlovku chcem hlavne kvoli nizsej hladine sumu, vyssej rychlosti a vyssej kvalite vystupu. Na zrkadlovke ako takej mi vadi, ze jej kupou sa investicie nekoncia, prave naopak a fakt, ze som premeskal akciu, ked mali na aqt.sk 450d+18-55is za 550€. Nemyslim si ale ze ultrazoomy uz nemaju povedat: su to kompletne riesenia ktorych funkcie aj tak ostavaju casto nevyuzite. V ich prospech tiez hovoria kompaktnejsie rozmery a cena. Btw, ta fz7 svetelnost 2,8-3,5 keby som si chcel kupit na velky cip zrkadlovky takto svetelny objektiv co i len so zlomkom ohniskovej vzdialenosti, tak ma iste vyjde drahsie ako ultrazoom.
 
IO-NR
2009-04-02 22:29:37
G1 je lacnejsi ako lacne zrkadlovky?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-02 22:33:02
Vidim, ze sa tu rozprudila riadna diskuzia. Ultrazoomy maju svoje miesto na trhu, podobne ako kompakty, fotoaparaty v telefonoch, filmove fotoaparaty...
Moj prispevok vychadza z dlhorocnych skusenosti predavaca a ma byt takym postuchnutim vahavcov, ktory sa zrkadlovky boja.
Ak sa niekto rozhodne pre ultrazoom s tym, ze pozna vsetky jeho prednosti a nedostatky, funkcne mu vyhovuje lepsie ako zrkadlovka, potom nie je co riesit. Ultrazoom je prenho dobra volba.
Neviem ci si Slavik vobec poriadne precital tento clanok, pretoze hned v prvej vete pise: Kompakt robi fotky ... My sa ale bavime o ultrazoomoch, teda fotoaparatoch funkcne porovnatelnych so zrkadlovkou, ale inak konstrukcne riesenych. A tu si pevne stojim za svojim tvrdenim, ze obsluhovat zrkadlovku je lahsie ako ultrazoom. Aj keby ultrazoomy obsahovali ten isty snimac ako zrkadlovky, horsia ergonomia spolu s pomalsiou rychlostou bude pre ne minusom.
Predpokladam, ze ten kto si kupuje ultrazoom sa chce fotografii venovat (inak si moze kupit napr. Panasonic TZ-5), typ padom aj vyuzivat pokrocile nastavenia a snimat technicky narocnejsie zanre.
 
arnie175
2009-04-02 23:00:28
super clanok, aspon mojim fotopriatelom daju jasnejsi pohlad na zrkadlovka verzus DSLR
 
dedo Milan
2009-04-02 23:19:50
príspevok od: arnie175
super clanok, aspon mojim fotopriatelom daju jasnejsi pohlad na zrkadlovka verzus DSLR
prepáč arnie, nerozumiem
 
Juraj Gavura
2009-04-02 23:24:43
Chlapci, ja len tak na okraj. slavik74 písal, že prešiel z kompaktu na G1+14-45+45-200 to nie je kompakt ale zrkadlovka Panasoniku 4/3 systém Olympusu + 2 objektívy 14-45mm (28-90) a 45-200mm (90-400)...ja len k tomu, že ste niektorí písali, že nechápete ako si mohol polepšiť z prechodu kompaktu FZ-18 na kompakt G1
 
arnie175
2009-04-02 23:26:24
no niektori moji znami si myslia že vsetky fotografie dokazem spravit s digitalom, ale nedokazu pochopit ze urcite veci nie je mozne s ultrazoomom spravit ani keby som mal zlate ruky......hlbka ostrosti, detailna kresba zvierata, rychlost snimania a ine......
 
Ultra TXF
2009-04-02 23:37:37
príspevok od: Juraj Gavura
Chlapci, ja len tak na okraj. slavik74 písal, že prešiel z kompaktu na G1+14-45+45-200 to nie je kompakt ale zrkadlovka Panasoniku 4/3 systém Olympusu + 2 objektívy 14-45mm (28-90) a 45-200mm (90-400)...ja len k tomu, že ste niektorí písali, že nechápete ako si mohol polepšiť z prechodu kompaktu FZ-18 na kompakt G1
Len tak na okraj,G1 nemá zrkadlo a má elektronický hľadáčik,má akurát výmenné objektívy.
 
dedo Milan
2009-04-02 23:44:14
príspevok od: arnie175
no niektori moji znami si myslia že vsetky fotografie dokazem spravit s digitalom, ale nedokazu pochopit ze urcite veci nie je mozne s ultrazoomom spravit ani keby som mal zlate ruky......hlbka ostrosti, detailna kresba zvierata, rychlost snimania a ine......
arnie, píšeš zrkadlovka versuz DSLR. nemyslel si zrkadlovka verzus UZ. myslím, že zrkadlovka a DSLR je to isté. nič v zlom, asi neuvedomelý omyl.
 
mayko
2009-04-02 23:44:57
príspevok od: arnie175
super clanok, aspon mojim fotopriatelom daju jasnejsi pohlad na zrkadlovka verzus DSLR
dedo Milan skor nerozumie tomu ´zrkadlovka verzus DSLR´
DSLR = Digital Single Lens Reflex, teda digitalna ´jednooka´ zrkadlovaka.
Zrejme si chcel povedat ultrazoom verzus zrkadlovka.
 
arnie175
2009-04-02 23:52:30
opravujem DSLR verzus ultrazoom:-)
 
kralik_j
2009-04-03 07:59:27
Musim ti dat za pravdu. Moji znami maju tiez nejaky ten panasonic kompakt. Avsak ked sa nieco deje tak fotia mobilom i ked niekam zamerne idu. A ked uz nieco odfotia kompaktom tak sa vytesuju pohladom na ten display.
Totalne nechapu co je kompozicia, a uz vobec nie co je zoom, hlbka ostrosti, ...
Keby som bol predajcom a taky ku mne pride, tak sa ho urcite budem silou mocou chciet presvedcit nech si kupi kompakt.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-03 08:00:59
príspevok od: Juraj Gavura
Chlapci, ja len tak na okraj. slavik74 písal, že prešiel z kompaktu na G1+14-45+45-200 to nie je kompakt ale zrkadlovka Panasoniku 4/3 systém Olympusu + 2 objektívy 14-45mm (28-90) a 45-200mm (90-400)...ja len k tomu, že ste niektorí písali, že nechápete ako si mohol polepšiť z prechodu kompaktu FZ-18 na kompakt G1
V profile ma prave aj ultrazoom Panasonic.
 
kralik_j
2009-04-03 08:24:19
Som sice majitelom uz druhej dig. zrkadlovky vacsinou sa spomina UZ..
Neviem si predstavit ako v slovinsku robim kanoning v neoprene a vsetko si to cestou necestou dole fofim zrkadlom. Svoj E-500 som neachal priatelke ktora stale pod skalou (lebo strielali blesky a husto prsalo) a kamos si smelo kononingoval v prilbe a sem tam vytiahol ten vodeodolny olympus. Skala z 10 m vysky, padol mu do tej rieky, na skalu a bol pripraveny po kazdej kaskade urobit zaber(to aky to teraz neriesim).
Preto si myslim ze ku kazd. zrkadlu by sa hodila takato vecicka a presne takto som to i odporucil znamemeu co si nevie poradit ake zrkadlo kupit, preto som mu este odporucil i odolny kompakt.
Este mam jeden poznatok s kompaktami a s UZ. Uz sa mi stalo velakrat ze som mal znamych odfotit ich ´mydlami´ (nechcem nikoho urazat) a hodnu chvilu som studoval na nom ako to cvaknut a potom som si to i tak musel nechat vysvetlit majitelom kompaktu. Lebo ja som tam hladal hladacik, potom clonu, casy, atd a to tam nikde :D tak mi fotenie kompaktom trvalo dlhsie ako zrkadlom. Ale toto je samozrejme len na odlahcenie temy. Lebo majitel kompatku moze tvrdit zase opak keby mal fotit s dslr
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-03 08:29:41
Veru tiez ma pod majako na Neusiedleri oslovili nejaky rakusania nech ich odfotim nejakym HP kompaktom. Bol zapad slnka, chcel som mat za nimi majak s krasnym pozadim a ich doblisnut, no kym som ten fotoaparat nastavil (vstko bolo aspon v tretej urovni menu)...
 
kralik_j
2009-04-03 08:31:42
príspevok od: Karol Srnec
Veru tiez ma pod majako na Neusiedleri oslovili nejaky rakusania nech ich odfotim nejakym HP kompaktom. Bol zapad slnka, chcel som mat za nimi majak s krasnym pozadim a ich doblisnut, no kym som ten fotoaparat nastavil (vstko bolo aspon v tretej urovni menu)...
heh, potom vyzerame ako ´hnupovia´ co maju na krku dve kila mechaniky a jednu fotku nezvladnu :D
 
slavik74
2009-04-03 08:37:57
vdaka :)
Urcite dobry predavac dokaze z kratkeho rozhovoru a reakcii zakaznika zistit aky pristroj je pre neho najvhodnejsi a poradit mu.
Inac ja mam aj kompakt (LZ7), aj ultrazoom (FZ18) aj G1 - schvalne nepisem co to je aby ste sa zase nepohadali :) Teda viem porovnat co je na co dobre, ako sa ovlada, ake poskytuje moznosti, ake je to rychle, aky velky rozdiel je vo vystupe.
Ako som uz pisal, vobec nepochybujem o tom, ze ak to niekto s fotenim mysli vaznejsie, ma iba kompakt a chce ist vyssie, je pre neho DLSR lepsia volba ako ultrazoom.
Moj prispevok do diskusie bol pre takych ludi, ktory to s fotenim nemyslia vazne, len cvakaju co vidia, pojmy napr. clona, expozicia, hlabka ostrost su im nezname, maju peniaze iba na to aby si kupili telo+1objektiv. Pre nich by ozaj podla mna nebolo vhodne kupovat zrkadlovku.
Niekto sa pytal ci je G1 lacnejsi ako lacne zrkadlovky - jeho cena je rovnaka ako EOS450D.
Posledna vec: G1 je DLSR a nie je to zrkadlovka, kedze nema zrkadlo. To ze tam zrkadlo nie je ma ako nevyhody, tak aj vyhody, ale toto tu rozoberat je zbytocne, kedze tema je ultrazoom vs. zrkadlovka. Jedno je iste za sa s nim foti pre cloveka ktory je zvyknuty na zivy nahlad pohodlne, pricom vystup je porovnatelny s napr. EOS450D.
 
Juraj Gavura
2009-04-03 10:03:30
príspevok od: Karol Srnec
V profile ma prave aj ultrazoom Panasonic.
Beriem späť, neviem prečo som si pod G1 predstavil zrkadlovku Panasonic DMC L1 a pritom G1 poznám...asi ma pomýlilo, že tam pripísal tie objektívy :-)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-03 10:07:36
príspevok od: Juraj Gavura
Beriem späť, neviem prečo som si pod G1 predstavil zrkadlovku Panasonic DMC L1 a pritom G1 poznám...asi ma pomýlilo, že tam pripísal tie objektívy :-)
G1 ma vymenne objektivy!
 
Marcel Rebro
2009-04-03 10:22:12
The single-lens reflex (SLR) camera uses an automatic moving mirror system ...

DSLR je Digital SLR, cize G1 nie je ani zrkadlovka (SLR) a ani digitlna zrkadlovka (DSLR), kedze DSLR je len podmnozina SLR
 
Duny
2009-04-03 11:12:34
Poznam :D. Na Strbskom plese s dvomi zrkadlovkami, jedna digi jedna na film a dve zeny ma poprosili aby som ich odfotil :D. Mali uplne najednoduchsi mozny digital a ja som bol mimo, akoby som prvykrat videl fotak :D
 
11tifozo11
2009-04-07 09:05:13
pred mesiacom som mal taky isty problem, riesil som ci si kupim zrkadlovku alebo ultrazoom no a kedze som nenasiel ziadnu dobru recenziu nakoniec som si kupil ultrazoom (Canon SX10is)ked ale citam vase riadkz tak zacinam vahat ci som sa rozhodol spravne a rozmyslam opat ci nevymenim fotak :-(
 
wayne
2009-04-08 15:08:15
príspevok od: 11tifozo11
pred mesiacom som mal taky isty problem, riesil som ci si kupim zrkadlovku alebo ultrazoom no a kedze som nenasiel ziadnu dobru recenziu nakoniec som si kupil ultrazoom (Canon SX10is)ked ale citam vase riadkz tak zacinam vahat ci som sa rozhodol spravne a rozmyslam opat ci nevymenim fotak :-(
nevymienaj ho, ale uc sa s nim fotit...
 
Marcel Rebro
2009-04-08 16:19:43
príspevok od: 11tifozo11
pred mesiacom som mal taky isty problem, riesil som ci si kupim zrkadlovku alebo ultrazoom no a kedze som nenasiel ziadnu dobru recenziu nakoniec som si kupil ultrazoom (Canon SX10is)ked ale citam vase riadkz tak zacinam vahat ci som sa rozhodol spravne a rozmyslam opat ci nevymenim fotak :-(
mamma mia! a kde vsade si prosim ta nenasiel tu ´dobru recenizu´? dobru recenciu na co? na konkretnu DSLR? alebo na DSLR ako zivocisny druh?

radim ti vymen ten utrazoom rychlo za DSLR! ale urcite FF do APS-C nechod, na to nie su dobre recenzie ... ver mi, kup serioznu fulframe zrkadlovku a fotky potom pridu same ... ale sa ponahlaj kym este za stare gerety vracaju srotovne!
 
wayne
2009-04-08 16:27:52
som zvedavy ci to pochopi :) ale inak zaujimave pozorovat ako sa 2 roznymi sposobmi da napisat ta ista vec :)
 
sunajn
2009-04-09 05:04:42
Slušný článok, dobré komento-hádky, vinikajúca koláž a perfektná myšlienka (tej koláže) :)
PS: Mal som pokročilý compakt Olympus C-5500 Zoom, (stratený) teraz Samsung S760. Ten samsung, to je klobása. Olympus robil slušne fotky a keď som natrafil vonku na podmienky nastavené aparátom, tak ma snímky z neho posadily na zadok svojou kvalitou. Bez nadsázky.
Teraz mám Nikon D40 s setovým objektívom a je to... a je to... proste, treba vyskúšať.
Ten kto vychvaľuje UZ, je ako ten čo vychvaľuje vodu. Lebo ešte neochutnal víno! :)
Fajn svetlo Vám
 
aesace
2009-04-10 10:39:15
Tiez mam uz nejaku dobu zrkadlovku a v minulosti som mal UZ. Osobne to vidim tak, ze zrkadlovka je skor vasen a zabava z fotenia, kompakt je skor prakticky a aj pre ludi co uz maju zrkadlo. Vodotesne a narazuvzdorne kompakty viac pobavia a menej stoja, nez vodotesne puzdra na zrkadlovku..
Ako sa tu uz spominalo kvalita fotiek 10x15 je prakticky na nerozoznanie pri porovnani kompaktov a zrkadiel.
To co zrkadlovkam donedavna chybalo je live view diplay-mnohy zaryti zrkadlovkari si povedia, ze im nic take nechybalo, ale mat na display to co dostanem na fotku je ovela pohodlnejsie, nez na zrkadlovke vyfotit, nasledne si zistit cvaknutu expoziciu,vyvazenie bielej, ostrost, kompoziciu po tom co v hladaciku bolo len 95% obrazu...a tak je toho odpadu naozaj viac, nez kompaktom. Upravy RAW-u zeru tiez svoj cas.
Naprtiek tomu, ze zrkadlovky su v ostreni a reakciach vyrazne rychlejsie, seriove snimanie realne rychlejsie nie je, pretoze zrkadlo ma mechanicke obmedzenia,ktore kompakty nepoznaju a tak ich zrkadlovky casto len dobiehaju.
Celkovo mi vyplyva, ze zrkadlovka ma svoje velke plus hlavne kvalitou obrazu a lepsou manipulaciou s hlbkou ostrosti, UZ ma vsetranejsie pouzitie a cena je celkovo za rovnaky rozsah ovela priaznivejsia.
Paradoxne zrkadlo mi vychadza viac na hranie a potom uz az na serioznu pracu, kompakt(UZ) je nieco medzi tym.
 
mutino
2009-04-11 22:29:23
Neviem ako si prišiel na názor, že zrkadlovka je dobrá len na hranie sa na fotografovanie a kompakt je na seriózne fotenie.Ja som zatiaľ nepoznal profesionála,ktorý by pracoval s nejakým digitálnym ultrazumom.Sú síce profíci čo fotia s kompaktami,ale klasicky na filmy a taká kompaktná Leica je už ,ale o niečom inom.
 
aesace
2009-04-13 11:44:32
príspevok od: mutino
Neviem ako si prišiel na názor, že zrkadlovka je dobrá len na hranie sa na fotografovanie a kompakt je na seriózne fotenie.Ja som zatiaľ nepoznal profesionála,ktorý by pracoval s nejakým digitálnym ultrazumom.Sú síce profíci čo fotia s kompaktami,ale klasicky na filmy a taká kompaktná Leica je už ,ale o niečom inom.
Ja som nikde nenapisal,ze UZ je na profesionalnu pracu-prave naopak:..zrkadlo mi vychadza viac na hranie a potom uz az na serioznu pracu, kompakt(UZ)
je nieco medzi tym.
UZ pouzije bezny uzivatel na akukolvek situaciu, na fotenie s akoutkoulvek ohniskovou vzdialenostou, bez toho, aby musel pobehovat okolo objektu, prisposobovat svoju poziciu ohnisku objektivu a podobne...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-13 12:08:37
Prave si vymenoval vsetko, preco ludia s ultrazoomom maju nanic fotografie. Miesto toho aby pri fotografovani premyslali, menili uhol zaberu podla svojho zameru, spoliehaju sa na to, ze maju velkorozsahovy objektiv.
Prave ultrazoom nezvladne akukolvek situaciu, aj ked to podla parametrov a reklamnych sloganov vyzera, ze by mal. Okrem kompozicie a perspektivy nemas ziaden iny vyjadrovaci prostriedok. Preto su fotografie oproti zrkadlovke nemastne-neslane.
 
aesace
2009-04-16 15:15:38
To nie je chyba ultrazoomu, ze ti co si ho kupia, radsej zazoomuju, nez by zobrali scenu z ineho zaujimavejsieho pohladu. Ludsky faktor je to, co robi fotky(ako aj vsetko ostatne) zaujimave alebo mizerne. Zrkadlovky cloveka len nutia vytazit z minima maximum - naucit sa pozerat neflexibilnym objektivom na veci novym zaujimavym pohladom. A to tych ludi posuva delej. Ale nie ´vdaka´ ale ´napriek´ zrkadlovke a jej obmedzeniam. Tych pozitiv je skor pomenej, ale su zase vyrazne-kvalita obrazu, vyssia citlivost, hlbka ostrosti.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-16 15:56:30
príspevok od: aesace
To nie je chyba ultrazoomu, ze ti co si ho kupia, radsej zazoomuju, nez by zobrali scenu z ineho zaujimavejsieho pohladu. Ludsky faktor je to, co robi fotky(ako aj vsetko ostatne) zaujimave alebo mizerne. Zrkadlovky cloveka len nutia vytazit z minima maximum - naucit sa pozerat neflexibilnym objektivom na veci novym zaujimavym pohladom. A to tych ludi posuva delej. Ale nie ´vdaka´ ale ´napriek´ zrkadlovke a jej obmedzeniam. Tych pozitiv je skor pomenej, ale su zase vyrazne-kvalita obrazu, vyssia citlivost, hlbka ostrosti.
Dovolim si s tebou nesuhlasit. Neviem, preco beriete fotografiu ako nieco obycajne, na co netreba nic vediet. Ved staci mat ´inteligentny´ fotoaparat. Musi byt fotografia pre kazdeho?
Ake ma zrkadlovka obmedzenia? Ze s nou nedokaze fotit hocikto? To nie je jej ucelom. Nie je to televizor, kde staci dat pupkatemu chlapovi s pivom a pukancami dialkove do ruky a je to.
 
werdza
2009-05-25 04:11:06
praveze ja si nemyslim, co pise aesace ze ´Zrkadlovky cloveka len nutia vytazit z minima
maximum - naucit sa pozerat neflexibilnym objektivom na veci novym zaujimavym pohladom.´
Podla mna clovek s kompaktom, co som bola donedavna aj ja s ktorym sa nemoze pohrat s hlbkou ostrosti a moze si nastavit akurat par veci, sa musi na veci pozerat inym pohladom, aby jeho fotky zaujali niecim inym, ako technickou kvalitou.
pri zrkadlovke je to ine, ja som sa bala z kompaktu preist na zrkadlo, ze ho nebudem vediet ovldat a pritom mi prislo tolko novych moznosti, co sa tyka fotenia, najviac ma potesilo hranie sa s dof s 50mm objektivom, nastavenie casu. aj ma viac zacalo bavit fotenie otrepanych nametov, ako kvetinky, lebo teraz to vyzera omnoho krajsie, ako z kompaktu, aj napriklad koncertovky, ktore mi z kompaktu vyzerali priiiserne kvalitovo, teraz vyzeraju omnoho krajsie. a evfcko som neskusala, ale ked uz, tak potom radsej to zrkadlo, aj, ked lacnejsie si myslim a k tomu na zaciatok uplne staci setak a 50 mm f1.8- objektiv za super cenu.
 
viking81
2009-05-25 10:40:48
moj prvy fotak bol digitalny UZ minolta z-20...bol som z neho nadseny...velmi vela moznosti...plne manualny rezim..proste pradicka...postupne ma fotenie zacalo bavit...zadny displej som presal pouzivat...preklapal som si ho do hladacika...ale zacal som zistovat ze mi na tom nieco chyba..ze ot nie je uplne ono (moznostpouzit iba nizke ISO..rychlost reakcii...serioveho snimania..atd)...a potom sa to stalo...brigadoval som v elektre a zacali sme predavat zrkadlovky....stacil jeden pohlad cez hladacik...jedno drzanie v rukach a bol som jasny....nic ine som odvtedy nechcel :) je jasne ze vela ludom stacia aj UZ alebo obycajne kompakty....to som videl aj na nasich zakaznikoch....staci par otazok a su jasni...ale ten kto sa chce co i len trochu vaznejsie tomu venovat tak jedina cesta je zrkadlo...a tak som si nasetril na 450d a som nesmierne rad...nemenil by som :) teda menil..ale uz len za vyssi model alebo lepsie skla :) (pri nich som bol trochu sprosty ked som to kupoval....ted by som to rieisl uz inak)...ale tak ci onak...nelutujem:)
 
MatusM
2009-05-26 16:59:28
Dnes svitol ten den - DSLR objednana + 3 skla, uz len nech to zdarne pride.
RAW sa v clanku nespomina - pre mna jedna z najdolezitejsich veci, preco mi moj Sony DSC-H5 uz nestaci.
 
marcof
2009-05-26 19:10:58
neni sa čoho báť,proste si to zamiluješ
 
aesace
2009-05-27 11:04:28
Tak ako som uz uviedol - prave lepsia kvalita obrazu, vyuzitie hlbky ostrosti a vyssie iso su tie pozitiva co zrkadlovka prinasa.A podla tvojich skusenosti to vyzera, ze prave ta technika ma najzasadnejsi vplyv na fotky, nie fotograf sam..Aj ked to nie je samozrejme pravda, ale jednoducho ked som presiel ja na zrkadlovku, tak som sa nejaku chvilu musel spamatavat z tych obmedzeni, ktore zrkadlovka nedokaze pokryt a pritom to bol uplne novy aktualny stroj. A ked si niekto nebodaj kupuje zrkadlovky so snimacom 4/3 tak ani ta hlbka ostrosti nie je to co by mohlo byt. Takze preto nie som az taky jednoznacny zastanca zrkadloviek. Ale ako hracka, sa clovek na zrkadlo nemoze stazovat:)
 
werdza
2009-05-31 16:19:16
príspevok od: aesace
Tak ako som uz uviedol - prave lepsia kvalita obrazu, vyuzitie hlbky ostrosti a vyssie iso su tie pozitiva co zrkadlovka prinasa.A podla tvojich skusenosti to vyzera, ze prave ta technika ma najzasadnejsi vplyv na fotky, nie fotograf sam..Aj ked to nie je samozrejme pravda, ale jednoducho ked som presiel ja na zrkadlovku, tak som sa nejaku chvilu musel spamatavat z tych obmedzeni, ktore zrkadlovka nedokaze pokryt a pritom to bol uplne novy aktualny stroj. A ked si niekto nebodaj kupuje zrkadlovky so snimacom 4/3 tak ani ta hlbka ostrosti nie je to co by mohlo byt. Takze preto nie som az taky jednoznacny zastanca zrkadloviek. Ale ako hracka, sa clovek na zrkadlo nemoze stazovat:)
Praveze ja si myslim, ze sam fotograf ma najvacsi vplyv na fotku a technika mu k tomu moze len dopomoct.
Lebo fotak ma dnes takmer kazdy a preto vela ludi zabuda na to, ze fotografia je druh umenia.
Najdu sa aj ludia, co z malickeho vreckoveho kompaktu dokazu vykuzlit take fotky s napadom, dusou, hlbkou, proste umelecke dielka.
Ale su aj taki, co si kupia vybavu za drahe peniaze a cvakaju vsetko naokolo, ale nevedia sa na svet pozerat originalnejsie....
Preto ja tvrdim, ze je jedno cim fotis, ale, nieje jedno ako fotis a ako sa dokazes pozerat na svet... :)
 
aesace
2009-06-08 23:56:20
Konecne rozumna rec:) Tiez si to myslim, nie zrkadlovka spravi z okamziku, z krajiny, zo emocii fotku, ale je to ten, kto ten fotak vie spravne pouzit v spravny cas a originalnym sposobom. Zrkadlovka mu nenahradi to, co v nom je, alebo nie je.S dobrym kompaktom si dobry fotograf rovnako dobre vystaci, ako s delom za 100 litrov.
..Minule som mi zase raz dostal do ruky poriadny kompakt a musim povedat, ze zrkadlovky sa mozu ist schovat.Objektiv F2,0-2,8, pohotovost ostrenia, fotenia, pohodlne ovladanie, manualne mody. Zrkadlovky su naproti tomu dost nemotorne, napriek tomu, ze zaryti zrkadlovkari na svoje stroje nedaju dopustit. Jednoducho nie je vsetko cierne a biele..
 
miro.b
2009-06-13 09:16:29
AHOJTE SOM UPLNY AMATER A NEVIEM AKY SI MAMM KUPIT FOTAK .CHcem hlavne fotit rodinku holiday a podobne ,poradte co je dobre pre amatera a laika na zaciaok fotit ?..Dakujem za radu
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-13 09:37:03
príspevok od: miro.b
AHOJTE SOM UPLNY AMATER A NEVIEM AKY SI MAMM KUPIT FOTAK .CHcem hlavne fotit rodinku holiday a podobne ,poradte co je dobre pre amatera a laika na zaciaok fotit ?..Dakujem za radu
Na taketo otazky je tu forum a nie komentare pod clankom. Vo fore je ich tam asi 100, takze si ho prosim najprv prejdi, pozri aj fotoskolu. Inac ti daju chalani ovecku a ine zvieratka.
 
marcel.siska
2009-06-15 02:34:00
Pani, nik sa zrkadlovky neboji...len
1. človek čo urobí možno 300 možno 400 fotek za rok,takmer žiadnu nevytlačí
2. foto prezerá na velkoplošnej telke,alebo v notebooku,pc,zbytok napáli na dvd
3. nemieni vláčit velký a tažký foták,kopec objektivov a príslušenstva
4. nejak ho pochytilo fotenie,rad vo volnom čase vybehne a urobi nejake to
foto, zvierat,prírody,oslavu,či výlet
5. nejaky ten šum, drobne neostrosti ho netrapia
6. človek,ktorý nemá ani šajnu čo je iso,clona.
na čo je takemuto človeku zrkadlovka?

takému človeku bohato stačí kompakt,alebo ultrazoom a žiada vás čo tu ste o nejaku radu pri kúpe,aby neurobil hlúpost...a mrzí ma ked ho zarytí zrkadlovkári pošlú niekam preč,ale zas pozor,často to tu zneužívajú aj lenivci,ktorým sa taží použit google...
ak sa v niektorom bode ci pripomienke mýlim, napíšte....


 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-15 07:43:42
Mas pravdu, ale taky uzivatel asi ani nema snahu sa nieco naucit a na ephoto.sk asi ani nikdy nezavita. :-)
 
Adrique
2009-07-18 20:58:10
súhlasím...keď som začínal fotiť, mal som praktiku mtl 5, s 50mm objektivom a musel som sa sakra snažiť, aby výsledok za niečo stál. Potom som kúpil Canon A80 so 3x zoomom a subjektívne sa na istú dobu zhoršila kvalita fotiek (z hľadiska kompozície a impaktu).

a teraz..vlastne už dlhšiu dobu poškuľujem po nejakej DSLR a vlastne najmä kvôli kvalitnému hľadáčiku, kde by som mohol mať lepšiu kontrolu nad záberom, než na displeji...
 
Gino
2009-07-23 23:27:17
Mal som ultrazoom P FZ 28 a jedno mu upriet nemozno, a sice naucil ma pouzivat manualny rezim natolko, ze na kruhovom ovladaci som nikdy nic ine nemal navolene. Teraz zrovna prechadzam na zrkadlovku a aspon viem, co je to: clona ex cas iso zaostrovanie na bod. Nechcem povedat, ze ked chitim zrkadlo do ruky moja prva foto bude foto dna ale chcem povedat to, ze moja prva fotka na zrkadlovke bude manualna a to som este v ruke nedrzal ziadnu zrkadlovku. Zrkadlovka je o chuti fotit aj ked bez vysledkov tie casom duffam pridu len treba chciet a ja chcem.
 
javelin
2009-07-24 21:35:52
príspevok od: mutino
Neviem ako si prišiel na názor, že zrkadlovka je dobrá len na hranie sa na fotografovanie a kompakt je na seriózne fotenie.Ja som zatiaľ nepoznal profesionála,ktorý by pracoval s nejakým digitálnym ultrazumom.Sú síce profíci čo fotia s kompaktami,ale klasicky na filmy a taká kompaktná Leica je už ,ale o niečom inom.
Tou Leicou si myslel určite PREHLADOVKU a nie kompakt .....
O nič nejde , všetci sa učíme.....:)
By ti dali profíci, keby si im strčil kompakt do ruky...:)
 
Strhak
2009-07-25 12:24:11
príspevok od: javelin
Tou Leicou si myslel určite PREHLADOVKU a nie kompakt .....
O nič nejde , všetci sa učíme.....:)
By ti dali profíci, keby si im strčil kompakt do ruky...:)
Najlepšie že tá priehľadovka stojí viac ako profi zrkadlovka a ak chceš zelenú tak viac aj ako nová octavia :-DDD
 
agressor
2009-11-09 13:54:40
Kupil som Canon G11, lebo:
- je kompaktnejsi a lahsi ako zrkadlovka a je mozne ho mat stale po ruke napr. na opasku. To je pre mna najdolezitejsi faktor
- nepotrebujem pozerat cez hladacik ked chcem fotit (co je dost obmedzujuce pri niektorych uhloch)
- vidim ako bude viac-menej vyzerat vysledna fotka uz pred cvaknutim (resp. mam o tom lepsi prehlad ako pri zrkadlovke)
- automaticke scenicke rezimy, rozpoznavanie tvari (aj v kombinacii so samospustou) a pokrocile funkcie digitalov celkom potesia
- fotky vacsinou netlacim, max ich napalim na DVD a zavesim na facebook alebo necham vytlacit zopar fotiek 9x13.

plus:

- NENAVIDIM zavislost na zrkadlovkach. Chodim na tury a cestujem do azie a rad si to uzivam a kedykolvek vytiahnem fotak z puzdra na opasku, cvaknem automatom a zas to vratim nas5. Nechapem tych fotografov, co tahaju na krku tri kila optiky, stale zdrzuju a vacsinu tej krasy si neuziju, lebo cumia na fotak.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-09 16:07:08
Zrkadlovka nie je jedine riesenie, ale najuniverzalnejsie. Ak uzivatelovim preferenciam viac vyhovuje kompakt alebo ultrazoom, je to pre neho najlepsia volba.
 
agressor
2009-11-09 17:02:04
príspevok od: Karol Srnec
Zrkadlovka nie je jedine riesenie, ale najuniverzalnejsie. Ak uzivatelovim preferenciam viac vyhovuje kompakt alebo ultrazoom, je to pre neho najlepsia volba.
Reagujem na tento Tvoj prispevok:

´Mas pravdu, ale taky uzivatel asi ani nema snahu sa nieco naucit a na ephoto.sk
asi ani nikdy nezavita. :-)´

Nemyslim si, ze len ten, kto si kupi zrkadlovku ma zaujem o fotenie a len ten sem zavita. Ja mam zaujem, citam Tvoje recenzie aj tuto rubriku fotoskoly a nechcem si kupovat zrkadlovku; aspon zatial nie. Medzi fotografmi totiz panuje ista opovrzlivost voci uzivatelom kompaktov, co sa mi nepaci a chcel som na nu poukazat.
 
Martin P
2009-11-09 23:21:55
velmi sa mylis co sa tyka tej opovrzliivosti voci kompaktakom zo strany zrkadlovkarov
my len zavidime ze nemusite vy vlacit tazke kvichty ako my
ja konkretne 14 kilovy batoh + stativ
vysledok je mnohokrat od kompaktaka lepsi lebo po zdolani horskeho vrcholu nieje unaveny a je plny sily a elanu a chuti fotit
my chudaci horski nosici prideme hore a sme totalne vysileni a este aj fotit? neprichadza do uvahy zrelaxujeme naberieme sil na spiatocnu cestu a ledva prideme domov a nadavajuc ze nabuduce polovicu veci nechame doma
ale nabuduce nie zase zoberieme vsetko a opakuje sa to zase opat
samozrejme toto treba brat z nadsadzkou ale v podstate je tam aj kus pravdy a mudrejsi si kupia kompakty a su vysmiari a neunaveni

 
noiseless
2009-11-10 20:12:53
Dovoľ mi zareagovať ohľadom toho čo si napísal že si tie krási fotograf neužije , lebo stále hľadí do fotáku. Ver tomu, že práve ten si toho užije najviac .. keďže sa na všetko pozerá ´fotografickým´ okom, teda ´ toto by som mohol odfotiť tak, toto by sa dalo kompozične tak´ a všíma si úplne všetko okolo seba ....
Napríklad ja, odkedy mám dobrú mašinu , vnímam prírodu, ale aj všetky ostatné veci úplne inak. Vnímam detaily, pozerám sa úplne všade .. ak sa niečo zapáči, odfotím ...
Teda nesúhlasím s tým čo si napísal , že fotograf nevníma prírodu, lebo fotí ... Podľa môjho názoru to je presne naopak ...
 
marian
2009-12-15 19:16:58
Paci sa mi tento clanok ohladne zrkadloviek.Doteraz pouzivam kompaktny fotoaparat olympus ale chcel by som kupit digitalnu zrkadlovku.Vaham medzi nikon d 5000 alebo canon eos 500d.Patrim ale medzi tych co fotia vecsinu len na dovolenkach.Poradi mi niekto, ktory by bol pre mna vhodnejsi?
 
Marcel Rebro
2009-12-15 20:01:45
nemam rad ludi co pozivaju slovo ´nenavidim´ a kapitalky. nemam rad cierno-biele vnimanie sveta (samozrejme okrem cierno-bielej fotografie). fotky tlacim minimalne 30x20, idelne 60x40 - len vtedy si ich dokazem naozaj vychutnat a posudit ci za nieco stoja

p.s.
mam (aj) G10
 
art-zero
2009-12-24 20:59:03
príspevok od: marian
Paci sa mi tento clanok ohladne zrkadloviek.Doteraz pouzivam kompaktny fotoaparat olympus ale chcel by som kupit digitalnu zrkadlovku.Vaham medzi nikon d 5000 alebo canon eos 500d.Patrim ale medzi tych co fotia vecsinu len na dovolenkach.Poradi mi niekto, ktory by bol pre mna vhodnejsi?
celkom zaujimave porovnanie na tomto videu:http://www.youtube.com/watch?v=ggx4yrT59UQ
ja som prave kupil nikon.
 
TTL
2009-12-25 07:44:43
Koksoooo prisaham ze to je to najhlupejsie porovnanie fotakov ake som kedy videl :D Podexpozicia a preexpozicia sa asi hodnoti podla toho ci je zatiahnuta obloha? A ten zvysok, dost dobra komedia a genialne zhodnotenie, no pobavil som sa kralovsky. Asi silvestrovsky vtip :D
 
smejla
2010-03-27 21:43:03
Ja by som si chcela kúpiť nový foťák. mám našetrené na ultrazoom ale neviem či si mám šetriť na zrkadlovku. Budte takí dobrí a poraďte mi. ĎAKUJEM
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-03-27 22:17:41
príspevok od: smejla
Ja by som si chcela kúpiť nový foťák. mám našetrené na ultrazoom ale neviem či si mám šetriť na zrkadlovku. Budte takí dobrí a poraďte mi. ĎAKUJEM
Ultrazoom ma rovanke funkcie ako bezna amaterska zrkadlocka, takze ta z hladiska obsluhy caka to iste. Akurat bude zrkadlovka rychlejsia a sniam bide produkavat fotografie z mensim sumom a vacsim dynamickym rozsahom.
 
tatranka
2010-06-02 15:43:20
Chcela by som si kúpiť zrkadlovku a prípadne objektívy, np. na macro. Medzi np.Canon EOS 50D a Canon EOS 1000D je veĽký cenový rozdiel. Je taký veľký rozdiel aj v kvalite? Čo si všímať pri kupovaní zrkadlovky? Díky za radu.
 
bear
2010-06-02 17:02:32
príspevok od: tatranka
Chcela by som si kúpiť zrkadlovku a prípadne objektívy, np. na macro. Medzi np.Canon EOS 50D a Canon EOS 1000D je veĽký cenový rozdiel. Je taký veľký rozdiel aj v kvalite? Čo si všímať pri kupovaní zrkadlovky? Díky za radu.
Kvalita vystupu je podobna, ak je spravne zaostrenie a nastavenie. Vyssia trieda ponuka kvalitnejsiu konstrukciu, lepsie ovladanie, lepsi hladacik, rychlejsie seriove snimanie, lepsi autofocus, a pokrocilejsie funkcie.
 
linhee
2010-07-17 20:19:04
Plánujem prejsť z kompaktu na zrkadlovku. Po všetkej tej terminológii ktorá sa pri zrkadlovkách používa mám pocit že si toho budem musieť ešte dosť naštudovať ale aj tak by ma zaujímalo aký model by ste mi odporúčali. Neviem zaradiť svoje fotky do nejakej konkrétnej kategórie...fotím ako cítim...často ľudí ale nechcem sa obmedzovať len na to. http://bloodylin.deviantart.com/ tu sú moje ´diela´. Našiel by si niekto čas a odporučil by mi zrkadlovku ktorá by vyhovovala môjmu štýlu?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-07-17 21:05:44
príspevok od: linhee
Plánujem prejsť z kompaktu na zrkadlovku. Po všetkej tej terminológii ktorá sa pri zrkadlovkách používa mám pocit že si toho budem musieť ešte dosť naštudovať ale aj tak by ma zaujímalo aký model by ste mi odporúčali. Neviem zaradiť svoje fotky do nejakej konkrétnej kategórie...fotím ako cítim...často ľudí ale nechcem sa obmedzovať len na to. http://bloodylin.deviantart.com/ tu sú moje ´diela´. Našiel by si niekto čas a odporučil by mi zrkadlovku ktorá by vyhovovala môjmu štýlu?
Zrkadlovka je unoiverzalny fotoaparat, ktory sa vdaka roznorodemu prislusenstvu dokaze prisposobit kazdej situacii. Takze si kup lubovolnu zrkadlovku s nejakym setakom a ked zistis co dokaze a co potrebujes, budes ju dalej rozsierovat o filtre, objektivy, blesk...
 
olexapet
2010-08-16 04:50:41
Po lopate vysvetlené. Pochopil som ...
 
Jozi Mačutek
2012-05-04 12:03:03
ten prvy obrazok nema chybu ja by som z nej nemal až taky strach lebo ja mam na mojom zoome take nastavenia jak na zrkadlovke nemal by som problem zvyknuť si
 
Jozi Mačutek
2012-05-04 12:08:32
Ten rozsah berem ja som si kupil fotoaparat (ultazoom z elektronickym hladačikom ) a z menšim rozsahom v bazare lebo dnes uz s menšim rozsahom a z dobrou kvalitou nedostat a teraz ta nova p510 sak ta ma taky rozsah okolo 1000mm šak to je teleskop na hviezdy z kvalitou mobilu
 
mrnousik
2012-11-02 22:53:09
potvrdzujem... po kupe UZ pred troma mesiacami a mojim sklamanim som si teraz kupila zrkadielko Canon 1100D ale len telo a k tom pevnu 50tku 1/8 a som spokojna, vytesena, je to radost mat pri sebe takze vrelo odporucam kaslat na ultrazoom, ktory mi teraz lezi v skrini a na jedine, na co ho pouzijem, je natacanie Full HD videa z rodinnej oslavy
 
b.a.f.o.a.r.t.
2012-11-03 08:02:04
príspevok od: mrnousik
potvrdzujem... po kupe UZ pred troma mesiacami a mojim sklamanim som si teraz kupila zrkadielko Canon 1100D ale len telo a k tom pevnu 50tku 1/8 a som spokojna, vytesena, je to radost mat pri sebe takze vrelo odporucam kaslat na ultrazoom, ktory mi teraz lezi v skrini a na jedine, na co ho pouzijem, je natacanie Full HD videa z rodinnej oslavy
a ake si si z toho zobrala ponaucenie??ze nie je vsetko zlato co sa .......
 
mrnousik
2012-11-04 02:43:13
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
a ake si si z toho zobrala ponaucenie??ze nie je vsetko zlato co sa .......
ano, mas pravdu, nemozem oponovat, treba dbat na odporucania skusenejsich
 
Luu
2012-11-04 05:17:42
príspevok od: mrnousik
potvrdzujem... po kupe UZ pred troma mesiacami a mojim sklamanim som si teraz kupila zrkadielko Canon 1100D ale len telo a k tom pevnu 50tku 1/8 a som spokojna, vytesena, je to radost mat pri sebe takze vrelo odporucam kaslat na ultrazoom, ktory mi teraz lezi v skrini a na jedine, na co ho pouzijem, je natacanie Full HD videa z rodinnej oslavy
a preco nenatacas 1100D ?
 
mrnousik
2012-11-04 21:49:21
príspevok od: Luu
a preco nenatacas 1100D ?
lebo nenatacam, fotim a UZ pohorel
 
felipe25
2014-01-09 11:48:44
"Keď som pracoval v obchode, veľa zákazníkov argumentovalo pri rozhodovaní o type fotoaparátu tým, že ho chcú iba na rodinnú fotografiu. Aby nafotili dovolenku, hrajúce sa deti, oslavu narodenín a pod. Sú to však náročné žánre, vyžadujú rýchly fotoaparát, kvalitný snímač a výkonný blesk. Z konštrukčného hľadiska sú kompakty a ultrazoomy vhodné na snímanie krajiniek, exteriérových statických portrétov, prípadne makrofotografií."

No preto argumentovali, lebo si prisli vybrat fotak s tym ze maju rozpocet 100€, a predajca im vysvetlit, ze vlastne potrebuju zrkadlovku za 500€.
Ja dnes poznam x ludi, co na rodinnu fotku maju fotak za 60€ - ten najlacnejsi digital aky je, a tam sa vela medzi Canonom A2500IS a nejakym Fujifilmom a Olympusom s rovnakej cenovej hladine vela vyberat neda.
Ono, ludom co sa do toho vyznaju sa lahko radi. Ja tiez poradim kamosovi ked vidi moje Full HD videa z formuly1 prilblizene 20x optickym zoomom a zasne nad nimi nech si kupi Panasonic FZ-200, ale jeho rozpocet je niekde na hranici Canonu SX160IS.
Darmo, zrkadlovka je zrkadlovka, a urobi skvele fotky, ak chce majitel fotit co i len PSA. Ale kazdy ma svoj rozpocet, a argumentovat tym, ze na rodinnu fotku je "nutna" zrkadlovka - lebo to z clanku vyplyva - lebo fotak musi byt rychly a pod., je zcestne. Mam psa, ktoreho chcem nafotit pri tom ako uteka pre lopticku a podobne, - toto by podla vela fotografov bolo nemozne nafotit fotakom za 50€, a predsa to vacsina ludi foti prave takym fotakom Takze asi tak.
Ocami fotoexperta by mal mat kazdy zrkadlovku, asi neexistuje zaner, ktory sa da odfotit nezrkadlovkou
 
JohnNewton
2014-01-09 12:04:51
príspevok od: felipe25
"Keď som pracoval v obchode, veľa zákazníkov argumentovalo pri rozhodovaní o type fotoaparátu tým, že ho chcú iba na rodinnú fotografiu. Aby nafotili dovolenku, hrajúce sa deti, oslavu narodenín a pod. Sú to však náročné žánre, vyžadujú rýchly fotoaparát, kvalitný snímač a výkonný blesk. Z konštrukčného hľadiska sú kompakty a ultrazoomy vhodné na snímanie krajiniek, exteriérových statických portrétov, prípadne makrofotografií."

No preto argumentovali, lebo si prisli vybrat fotak s tym ze maju rozpocet 100€, a predajca im vysvetlit, ze vlastne potrebuju zrkadlovku za 500€.
Ja dnes poznam x ludi, co na rodinnu fotku maju fotak za 60€ - ten najlacnejsi digital aky je, a tam sa vela medzi Canonom A2500IS a nejakym Fujifilmom a Olympusom s rovnakej cenovej hladine vela vyberat neda.
Ono, ludom co sa do toho vyznaju sa lahko radi. Ja tiez poradim kamosovi ked vidi moje Full HD videa z formuly1 prilblizene 20x optickym zoomom a zasne nad nimi nech si kupi Panasonic FZ-200, ale jeho rozpocet je niekde na hranici Canonu SX160IS.
Darmo, zrkadlovka je zrkadlovka, a urobi skvele fotky, ak chce majitel fotit co i len PSA. Ale kazdy ma svoj rozpocet, a argumentovat tym, ze na rodinnu fotku je "nutna" zrkadlovka - lebo to z clanku vyplyva - lebo fotak musi byt rychly a pod., je zcestne. Mam psa, ktoreho chcem nafotit pri tom ako uteka pre lopticku a podobne, - toto by podla vela fotografov bolo nemozne nafotit fotakom za 50€, a predsa to vacsina ludi foti prave takym fotakom Takze asi tak.
Ocami fotoexperta by mal mat kazdy zrkadlovku, asi neexistuje zaner, ktory sa da odfotit nezrkadlovkou
No prepáč, ja zrkadlo vo fotoaparáte nepotrebujem, to používam len na holenie
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-01-09 12:06:48
príspevok od: felipe25
"Keď som pracoval v obchode, veľa zákazníkov argumentovalo pri rozhodovaní o type fotoaparátu tým, že ho chcú iba na rodinnú fotografiu. Aby nafotili dovolenku, hrajúce sa deti, oslavu narodenín a pod. Sú to však náročné žánre, vyžadujú rýchly fotoaparát, kvalitný snímač a výkonný blesk. Z konštrukčného hľadiska sú kompakty a ultrazoomy vhodné na snímanie krajiniek, exteriérových statických portrétov, prípadne makrofotografií."

No preto argumentovali, lebo si prisli vybrat fotak s tym ze maju rozpocet 100€, a predajca im vysvetlit, ze vlastne potrebuju zrkadlovku za 500€.
Ja dnes poznam x ludi, co na rodinnu fotku maju fotak za 60€ - ten najlacnejsi digital aky je, a tam sa vela medzi Canonom A2500IS a nejakym Fujifilmom a Olympusom s rovnakej cenovej hladine vela vyberat neda.
Ono, ludom co sa do toho vyznaju sa lahko radi. Ja tiez poradim kamosovi ked vidi moje Full HD videa z formuly1 prilblizene 20x optickym zoomom a zasne nad nimi nech si kupi Panasonic FZ-200, ale jeho rozpocet je niekde na hranici Canonu SX160IS.
Darmo, zrkadlovka je zrkadlovka, a urobi skvele fotky, ak chce majitel fotit co i len PSA. Ale kazdy ma svoj rozpocet, a argumentovat tym, ze na rodinnu fotku je "nutna" zrkadlovka - lebo to z clanku vyplyva - lebo fotak musi byt rychly a pod., je zcestne. Mam psa, ktoreho chcem nafotit pri tom ako uteka pre lopticku a podobne, - toto by podla vela fotografov bolo nemozne nafotit fotakom za 50€, a predsa to vacsina ludi foti prave takym fotakom Takze asi tak.
Ocami fotoexperta by mal mat kazdy zrkadlovku, asi neexistuje zaner, ktory sa da odfotit nezrkadlovkou
Este ta caka vela rokov praxe, aby si niektore veci pchopil.
 
felipe25
2014-01-09 12:49:37
No ja si myslim ze chapem Aj ked si tu vetu myslel len obrazne si myslim, nedalo mi na nu nereagovat. Ked sa opytas ako profifotograf a clovek sa vyzna co chce clovek fotit, myslim ze neexistuje nic, naco by sa dalo odpovedat: kupte si kompakt za 50€, ten bude skvely. mozno cajke ktora povie ze sa chce fotit o zrkadlo, tak tej, ale tej staci aj iPhone
Proste, jedna vec je poradit, druha vec je cenovy rozpocet. Ja robim naopak s IT, vyznam sa v tom, som v tom doma, a ked mi znama povie ze jej nejde PC, a ja zistim co je zle, a zhodnotim, ze neoplati sa vymenit len jednu dva veci, ale rovno cely PC a zaplati 2,5x viac, ale bude mat novy OS, rychlejsi PC, ako vymenit technologicky stare veci do stareho PC za 30% ceny celeho noveho PC. Tak potom zmeni rec, a uz hoovri, ze ona na tom ani nic nerobi, len po nete surfuje a napise par dokumentov, ze jej stacia len tie komponenty lacnejsie.
Proste, rozpocet nepusti. Ja ak keby som 1000x radsej poradil trosku viac investovat, tak to tak clovek neurobi.
To je to iste, ako ked Tebe povedala rodinka ze oni chcu fotak len na rodinne fotky, a prisli do obchodu s tym, ze ich rozpocet je na urovni 50-100€, a tu si samozrejme spravne napisal, ze ale rodinna foto vyzaduje rychlost, kvalitu, ale pre rodinu to neznamena nieco ako narocny zaner, ked je ich rozpocet 100€, a vedia, ze fotky budu mat tak v PC, alebo napalene na DVDcku.
 
felipe25
2014-01-09 12:50:07
oprava: Ked sa opytas ako profifotograf a clovek co sa vyzna co chce clovek fotit,
 
total empty
2014-01-09 18:54:27
príspevok od: felipe25
No ja si myslim ze chapem Aj ked si tu vetu myslel len obrazne si myslim, nedalo mi na nu nereagovat. Ked sa opytas ako profifotograf a clovek sa vyzna co chce clovek fotit, myslim ze neexistuje nic, naco by sa dalo odpovedat: kupte si kompakt za 50€, ten bude skvely. mozno cajke ktora povie ze sa chce fotit o zrkadlo, tak tej, ale tej staci aj iPhone
Proste, jedna vec je poradit, druha vec je cenovy rozpocet. Ja robim naopak s IT, vyznam sa v tom, som v tom doma, a ked mi znama povie ze jej nejde PC, a ja zistim co je zle, a zhodnotim, ze neoplati sa vymenit len jednu dva veci, ale rovno cely PC a zaplati 2,5x viac, ale bude mat novy OS, rychlejsi PC, ako vymenit technologicky stare veci do stareho PC za 30% ceny celeho noveho PC. Tak potom zmeni rec, a uz hoovri, ze ona na tom ani nic nerobi, len po nete surfuje a napise par dokumentov, ze jej stacia len tie komponenty lacnejsie.
Proste, rozpocet nepusti. Ja ak keby som 1000x radsej poradil trosku viac investovat, tak to tak clovek neurobi.
To je to iste, ako ked Tebe povedala rodinka ze oni chcu fotak len na rodinne fotky, a prisli do obchodu s tym, ze ich rozpocet je na urovni 50-100€, a tu si samozrejme spravne napisal, ze ale rodinna foto vyzaduje rychlost, kvalitu, ale pre rodinu to neznamena nieco ako narocny zaner, ked je ich rozpocet 100€, a vedia, ze fotky budu mat tak v PC, alebo napalene na DVDcku.
Si hyperaktívny, vysaď lieky !
Chce to kľud a rozvahu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované