Hore

Adobe Lightroom CC/6 - keystone efekt

Ako napraviť padajúce línie, ktoré tak často sprevádzajú fotografie?

Fotograf sa prakticky dennodenne stretáva s tzv. keystone efektom. Ten súvisí so zachytením perspektívy, najmä stavieb. Na jednej strane ho využívame na zvýraznenie priestorovosti, no často je nežiadúci. Typicky ho zachytíme pri fotografovaní objektov z podhľadu. Na fotografiách potom vyzerajú objekty ako keby padali dozadu.

Ideálne by bolo fotografovať rovnobežne s rovinou objektu, ale to nie je vždy možné. V prípade fotenia nejakej budovy by sme sa museli dostať približne do výšky stredu fasády. Ak máme zaujímavé popredie, môžeme sklopiť fotoaparát dole a línie “narovnať”. Tí bohatší môžu použiť objektív s funkciou shift.

Vďaka programom pre spracovanie fotografií, nie je kompenzácia keystone efektu problémom. Nepotrebujete špeciálny shift objektív, ani vysokozdvižnú plošinu. Pri fotení však myslite na to, že pri korekcii dochádza k orezu časti fotografie a preto si ponechajte viac priestoru.

 Pri fotení z podhľadu dochádza k efektu padajúcich línií (keystone efekt). Keďže je toto nežiadúce zvýraznenie perspektívy ľahko odstrániteľné, je známkou dôsledného fotografa, že tak urobí.

 Ak pri fotení sklopíme fotoaparát nadol tak, aby bola rovina snímača rovnobežná s rovinou fasády budovy, ku keystone efektu nedôjde. Ako však vidno, polovicu fotografie zaberá nezaujímavá dlažba. V tomto prípade nie je aspoň rušivá. Fotografiu môžeme orezať, ale prichádzame o cenné megapixely.

 K dispozícii máme softvérové nástroje, ktoré nám pomôžu perspektívu korigovať, pričom prídeme len o menšiu časť fotografie.

 

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PPalo
2015-11-20 10:42:19
Ďakujem za poučný článok. Ja a isto aj ďalší začínajú úpravu fotografie práve u Lens Corrections, kde sa upravuje aj popisovaný keystone efekt. Považujem to za bod č.1 pri úprave fotografie. Pár článkov o Adobe Lightroom CC/6 tu už bolo, no tento program by si zaslúžil možno ešte viac.
 
Ľuboš Capcara
2015-11-22 13:25:23
Oceňujem tento návod ale doba pokročila....vo forme videa by to bolo oveľa lepšie
 
HomerSimpson
2015-11-23 18:34:47
Prave korigovanie linii je pre mna najslabsia cast Lightroom-u. Stale cakam, ze dalsim update-om zmenia sposob korigovania, aspon tak, ako to je napr. v CaptureOne... https://youtu.be/CFwtQaZWBGg Tento sposob by mi vyhovoval ovela viac.Snad sa raz dockam...
 
combat113
2015-11-28 10:03:15
toto bola jedna z prvých vecí čo som sa naučil...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované