Hore

Olympus PEN E-PL6 infrared

Aj keď mám infrafotoaparát Nikon D3100, tým že v posledných mesiacoch intenzívnejšie fotografujem CSC fotoaparátmi Olympus, vyvstala potreba nového infrafotoaparátu, ktorý by používal m43 objektívy. Možnosť nosiť prakticky neustále fotoaparát so sebou je výhodou malých CSC fotoaparátov, ak môžem pribaliť ešte aj malý infrafotoaparát, bude to super.

Toto nie je môj prvý infra CSC fotoaparát. Mal som Sony NEX-5 v prevedení fullspectrum, kedy sa zo snímača odstráni cut filter. Infrafilter sa montuje vtedy na objektív. Teraz som si dal fotoaparát upraviť úplne. Cut filter bol nahradený IR filtrom 720 nm, preto už na objektívy filter dávať netreba. Po takejto úprave sa dá z fotoaparátom fotografovať len infrafotografia.

CSC fotoaparáty majú pri infrafotografii niekoľko výhod. V prvom rade je to permanentný Live View. Pri správnom vyvážení bielej dostávate prakticky hotové fotografie. Na displeji ich vidíte ešte než stlačíte spúšť. Na rozdiel od zrkadloviek nie sú problémy so zaostrovaním a meraním expozície. Fotografovať infra s CSC je ľahké a zvládne to aj začiatočník.

Olympu PEN E-PL6

Olympus PEN E-PL6 je stredný model v modelovom rade PEN. Má výklopný displej, WiFi, slušnú programovú výbavu, ale chýba mu hľadáčik. K PEN E-P5 mám najlepší externý hľadáčik VF-4, takže mi to vôbec neprekáža. Ergonómia ovládania je prispôsobená skôr amatérom, než skúseným užívateľom. Nebudem tu vymenovávať všetky funkcie a parametre. V tejto fotoškole chcem zhodnotiť ako dopadla konverzia na infrafotoaparát. Ak sa viac zaujímate o funkcionalitu tohto fotoaparátu, odporúčam recenziu modelu PEN E-PL5 a oficiálne stránky.


Konverzia

Ku kúpe ma inšpiroval Mrco (Marcel Rebro). Nadšenie pre infrafotografiu zdielame už niekoľko rokov. Mrco je v infrafotografii už pojem, fotografie predáva a vystavuje. Teraz si nechal prerobiť najnovší Olympus OM-D E-M10. Ja som do toho nechcel vložiť toľko peňazí. Prišiel mi preto vhod inzerát na nepoužívaný Olympus PEN E-PL6 z druhej ruky. Tento model je u nás menej známy, pretože pôvodne bol určený len pre japonský trh. Napokon sa u nás predával v sieti predajní jedného nemenovaného predajcu. Na predaj bolo telo bez objektívu, čo mi vyhovovalo. E-PL6 je až na pár maličkostí zhodný s u nás známym PEN E-PL5, ktorý sme u nás aj recenzovali. Patrí k najnovšej generácii CSC Olympus, obrazový výstup je preto porovnateľný aj s drahšími modelmi, napr. spomínaným OM-D E-M10. Na modifikáciu sú vhodné len modely s 3-osou stabilizáciou obrazu.


Konverzia nie je vôbec jednoduchá. Spočíva vo výmene cut filtra, ktorý je pred snímačom, za infračervený filter. Pri rozoberaní fotoaparátu hrozí riziko, že poškodíte vodiče. Komplikovaná je aj inštalácia filtra. Nielen kvôli čistote, ktorú musíte udržať, aby na fotografiách neboli nečistoty, ale aj z hľadiska rovinatosti filtra, aby bola celá rovina fotografie ostrá.

Konverziu som zadal Dušanovi Veselému (Duves), ktorý modifikoval aj Nikon D3100, ktorý vlastním a niekoľko fotoaparátov pre Mrca a iných ePhoťákov.


Niekoľko fotografií z modifikácie môjho fotoaparátu. Foto: Dušan Veselý.

Fotoaparát v praxi

Prv než sa pustím do hodnotenia, musím povedať, že E-PL6 je dizajnovo veľmi vydarený. Oproti modelu E-PL5 má luxusnejšiu povrchovú úpravu. Luxusnejšiemu výzoru napomáhajú aj obruby bajonetu a spúšte v peknej červenej metalíze. Bez nasadeného hľadáčika a objektívu je fotoaparát veľký, ako bežný kompakt. V brašni zaberie len málo miesta a preto ho môžem nosiť stále so sebou, pričom mi nebude ľúto, ak ho aj nepoužijem.

Nastavenia

Mám rád čiernobielu infrafotografiu a tomu zodpovedá aj nastavenie mojich fotoaparátov a počítačové workflow. Fotografujem zásadne do formátu RAW. Vďaka nezmenenému meraniu expozície nemusím nastavovať žiadnu korekciu aj keď to fotoaparát v užívateľských nastaveniach umožňuje. Nastaviť môžem trvalý posun expozície oddelený od funkcie korekcie expozície, ktorú bežne používame. Po nastavení formátu som nastavil vyváženie bielej. Použil som funkciu manuálneho vyváženia bielej, ktoré je u CSC fotoaparátov veľmi jednoduché. Tým som potlačil silný ružovo-oranžový nádych. Týmto si ušetrím prácu v RAW konvertore, kde nemusím potom nastavovať WB. Z obrazových profilov som vybral monochromatický, aby som na displeji videl čiernobiely záber, na ktorom lepšie vnímam, ako funguje svetlo a tieň. Ak fotíte do RAW, v konvertore ho otvorite farebný.

Fotografovanie

Práca s fotoaparátom sa nelíši od fotografovania s nemodifikovaným fotoaparátom. Všetky funkcie aj rýchlosť zostali zachované. Automatické zaostrovanie pracuje tak ako má. Citlivosť na infrasvetlo je veľmi dobrá a expozičné časy vychádzajú krátke. Statív preto netreba používať. O niečo častejšie treba používať korekciu expozície, to je ale dané tým, že infrafotografie sú veľmi kontrastné, často sa vyskytujú vysoké jasy a ak chcete predísť prepalom, musíte expozíciu niekedy korigovať.

Charakteristika obrazu

Medzi snímačmi a aj medzi infrafiltrami sú rozdiely. Charakteristiky priepustnosti vplývajú na farebnosť záberov. Čím viac viditeľnej časti spektra sa dostane na snímač, tým sú fotografie farebnejšie. FIltre na 720 nm prakticky neprepúšťajú žiadne viditeľné svetlo a fotografie sú monochromatické. Filtre pod 720 nm naopak viditeľné svetlo prepúšťajú a fotografie obsahujú viac farieb. Najvýraznejšie je to u filtrov pod 600 nm. Najrozšírenejšie sú filtre 720 nm, ktoré prepúšťajú aj časť viditeľného svetla. Väčšinou je obraz monochromatický, zafarbený do ružova, fialova alebo oranžova, podľa nastavenia vyváženia bielej. Takéto zábery je najlepšie previesť do odtieňov šedej. Takto je tomu u môjho modifikovaného Nikonu D3100.

Aj v Olympuse PEN E-PL6 je použitý filter s priepustnosťou od 720 nm. Tento filter prepúšťa aj časť viditeľného spektra. Neupravené fotografie sú preto farebné a je na nich možné rozlišovať dva odtiene farieb, ktoré môžete využiť v postprocesingu.

Pred konverziou som sa trochu obával šumu. m43 snímač je menší ako APS-C. Moje obavy sa ukázali ako neopodstatnené, úrovňou šumu a vlastne aj celkovou obrazovou kvalitou sa Olympus PEN E-PL6 vyrovná Nikonu D3100 aj Sony NEX-5.

Spracovanie fotografií

Fotografie tradične upravujem v programe Adobe Lightroom 5. Aby som si ušetril prácu, vytvoril som si pre infrafotografie z tohto fotoaparátu Preset (makro úprav), tak ako som to urobil aj u mojich predchádzajúcich fotoaparátov.

Prvý krok je prevod do ČB. Potom odšumenie a doostrenie záberov, ku ktorému treba pristupovať inak ako u klasickej fotografie. U infrafotoaparátov sa necitlivým doostrením a odšumením zvýrazni špecifický “kryštalický” charakter obrazu. Nasleduje korekcia chýb objektívov, v mojom prípade vinetáciu. Expozíciu nastavujem jednotlivo, pre každú fotografiu alebo skupinu podobných fotografií.

Záver

S konverziou Olympusu PEN E-PL6 na infrafotoaparát som spokojný. Fotí rovnako dobre ako fotoaparáty s APS-C snímačom. Expozičné časy sú krátke, šum malý. Fotoaparát je kompaktný a môžem ho nosiť stále so sebou. Vďaka tomu budem mať od teraz viac infrafotografií vo svojom portfóliu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
thunder rider
2014-06-30 08:26:37
Pen je super rada fotoaparátov, na infra ako stvorené. Tiež som šťastný majiteľ, nieje to síce E-PL6
ale dá sa.
 
bonifacko
2014-06-30 08:58:32
Krasny članok
 
Martin P
2014-06-30 10:24:37
clanok super a velmi dobre popisane pre pripadnych zaujemcov o ir fotografiu
mna pred rokom nastaroval prave clanok o konverzii nikonu d3100 od pana srnca
a hned som volal panovi duvesovi a odvtedy som nadsenym pouzivatelom a vyuzivatelom konvertovaneho d3100 a vela krat aj ked mam so sebou aj "farebny fotak" fotim len "ciernobielym ir fotakom".
za tuto pre mna novu uz rocnu ir zalubu hoci fotim uz 38 rokov sa chcem dodatocne a stale nie dostatocne podakovat takto pisomne dvom vyssie zmienovanym panom. dakujem.
 
milanF
2014-06-30 16:00:12

dobre fotí Olympus&Karol samo zrejme má pochvalu aj Dušan
 
thunder rider
2014-06-30 18:18:15
príspevok od: milanF

dobre fotí Olympus&Karol samo zrejme má pochvalu aj Dušan
Nebiť Dušana tak sme šeci nahraný.
 
Martin P
2014-06-30 18:41:34
kazdy je nahraditelny
a je viac alternativ na ir prerabku
ale vela robi osobny kontakt a skusenost s danou osobou
kilometrova blizkost a dosiahnutelnost priatelstvo sympatie
a ine socialne aspekty



 
total empty
2014-06-30 18:47:36
IR má svoje čaro,tocha som v rozpakoch z určitých plôch fotiek,kde to je na hranici prepalu,resp. je tam prepal.
Veľa záleži aj od postprocesu, že koľko tej čiernej tam šupnete a koľko tejšedosti je ešte ako tak akceptovateľné.
Ale inak sa mi to páči,len sa s tým treba naučiť.
 
bonifacko
2014-07-01 14:54:59
príspevok od: thunder rider
Nebiť Dušana tak sme šeci nahraný.
škoda, že sme taký malý trh, aj v ramci byvaleho česko-slovenska je to stale iba ako hobby.
 
thunder rider
2014-07-01 15:03:06
príspevok od: bonifacko
škoda, že sme taký malý trh, aj v ramci byvaleho česko-slovenska je to stale iba ako hobby.
Treba expandovať do západných krajín, hranice nie sú ďaleko.
 
thunder rider
2014-07-01 15:11:16
príspevok od: bonifacko
škoda, že sme taký malý trh, aj v ramci byvaleho česko-slovenska je to stale iba ako hobby.
Pre západniarov ceny ako káva pre turistu v Benátkach, a ponúkať na :

http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/
 
bonifacko
2014-07-11 13:55:11
E-PL6 mieri do europy?
http://digiarena.e15.cz/fotoaparaty-olympus-pen-ve-dvou-specialnich-kitech
 
bonifacko
2015-02-23 18:36:27
Dnes sme sa s Karolom presvedčili, že opticka stabilizacia je na OM-D M10 o stupen kvalitnejšia ako na E-PL6/5. A to model M10 nema 5 osu stabilizaciu ako maju najvyššie modely M1, M5 a M5II
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované