Hore

Kompozícia: Rámovanie

Rámovanie patrí medzi tradičné kompozičné techniky, fotografia ho prebrala z výtvarného umenia. Kompozícia nie je len to, čo a ako rozmiestnite v obraze. Ľudské oko neustále “behá” po scéne, ktorú vidí pred sebou.

Fotografia má niekoľko kompozičných techník, ktorých úlohou je udržať divákovu pozornosť na hlavnom objekte. Jednou z nich je rámovanie, ktoré má vytvoriť akúsi bariéru, ktorá zabráni blúdeniu pohľadu, či jeho úplného opustenia formátu obrazu. Princíp spočíva v tom, že do obrazu zakomponujete blokovací prvok. Umelým blokovacím prvkom je napr. rám, do ktorého vkladáme kresby, maľby a fotografie. Rám nemá len ozdobnú funkciu, či umožniť upevnenie obrazu a udržať ho neskrútený, ale vytyčuje hranicu medzi obrazom a jeho okolím. Rám okolo obrazu niekedy nestačí, pretože nechceme, aby sa pohľad diváka dostal až k okrajom, chceme ho udržať v užšom vnútri. K tomu sa využíva tzv. prirodzené rámovanie. Fotograf využíva prvky, ktoré nájde na scéne, aby hlavný objekt rámoval. Nemusí to byť rámovanie zo všetkých strán. Niekedy stačí aj z jedinej. 

Rámom môže byť prakticky čokoľvek, architektonický prvok, konár stromu, tmavšia plocha obklopujúca svetelnejší objekt atď.

Asi najľahším rámovaním je nájsť prvok v tvare rámu a fotografovaný objekt doň umiestniť. Toto je často používaná technika pri fotení portrétov.

Kompozičná hračka, portrétovanú osobu umiestnime pred alebo do rámu dverí.

Môže to byť aj detailnejší pohľad. Rám po stranách zabraňuje, aby pohľad diváka blúdil mimo formát fotografie i keď ho k tomu roztiahnuté ruky nabádajú. Rám funguje ako stopka.

Rovnako ľahké, ale v obrátenom poradí, je rámovanie s rámom v popredí a fotografovaný objekt sa umiestni do pozadia. Tento postup sa často využíva v street fotografii a cestovateľskej fotografii. Využíva sa tu tunelový efekt, pozornosť diváka sa sústreďuje do svetlého stredu rámovanom tmavšou, niekedy úplne čiernou plochou. S obľubou sa tu využívajú podchody, priechody, podbránia, pohľady z budovy na ulicu atď.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
spektrum
2016-12-06 10:05:25
fajn článok aj príklady, po tomto to každý musí dostať do krvi
 
maco02
2016-12-06 21:40:46
Super članok ,vdaka.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia