Hore

Vianočná pohľadnica II.

Každý rok vám prinášame článok o tom, ako nafotit PF-ko/Vianočnú pohľadnicu. Tohto roku som sa rozhodol, že sa ešte viac zameriam na bokeh. Už po minulé roky som sa hral s rozostrenými svetielkami a hodlal som v tom pokračovať aj teraz.

Mojim ihriskom sa stalo najmä Hviezdoslavovo námestie, ale zablúdil som aj na Kamenné námestie.

Pripravil som si dva plány. Prvý počítal s jedinečným swirely bokehom sovietskeho objektívu Helios 44, ten druhý s upravením bokehu “normálneho” objektívu, pomocou masky. S maskou dokážem ovplyvniť tvar rozostrených bodových zdrojov svetla. Štandardne majú tvar krúžkov, u Heliosu smerom ku krajom dostávajú tvar “mačacích očí”. Maskou môžem dosiahnuť zmenu na nejaký jednoduchý tvar: srdiečko, hviezdičku, vločku atď. Ja použijem symbol snehovej vločky, ktorá sa hodí k Vianociam.

Vhodné sú objektívy strednej ohniskovej dĺžky, napr. portrétny objektív (cca 85 mm), alebo makroobjektív (cca 105 mm). So širokouhlými objektívmi želaný efekt nedosiahnete. Ak nemáte žiaden pevný objektív, skúste telezoom. Tu ž asi budete potrebovať statív, ak nechcete fotografovať s príliš vysokou citlivosťou.

Ja som fotografoval so Sony A7 II a najmä objektívom ZEISS Batis 85/1,8. Napokon som vybral len jednu fotku snímanú s Heliosom 44, pretože vločkový efekt sa mi páčil viac ako swirely bokeh. No a jednu fotografiu som urobil aj s objektívom ZEISS Batis 25/2.

Efekt swirely bokehu sovietskeho objektívu Helios 44 (pochádza z fotoaparátu Zenit) je pekný, ale ja som dal prednosť foteniu s maskou v tvare snehovej vločky.

Jediná fotografia s ZEISS Batis 25/2. U širokouhlého objektívu maska nefungovala.

Vyrábame masku

Snehovú vločku som si stiahol z internetu, zagooglil som “snow icon” a nastavil, že chcem nájsť veľký obrázok. Šťastie mi prialo a rýchlo som našiel vhodné png-čko. V Photoshope som hu upravil a vytlačil na hrubý fotopapier. Peknú vločku nájdete aj…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Seemann Martin
2015-12-07 07:57:58
fajná prácička
 
mirosz
2015-12-07 09:11:12
V Peliskoch bola pamatna hlaska - "Teda, to muselo dát příšernou práci...a přitom taková blbost,co?".
K tymto clankom sa hodi skor - "Taky perfektny vysledok...a pritom taka jednoducha blbostka."
 
Daniel Urban
 
jiskerka
2015-12-07 11:04:20
Super článok, ďakujem za tvoje návody, sú krásne zrozumiteľné aj pre nás začiatočníkov...
 
Helen1
2015-12-07 13:13:48
super
 
blahoslav J B Art
2015-12-07 22:35:56
ej veru, mal by som nieco podobne skusit ... ak najdem v skrini lensbaby composer, tam sa to priam ponuka vlozit namiesto vymennych clonovych kruzkov nejaky kreativny
fajn clanok
 
inkubbus
2015-12-08 10:04:58
1. vysoko svetelný objektív je pri tomto experimentovaní viacmenej nevyhnutnosťou, pretože tieto bokeh šablóny výrazne znižujú svetelnosť.

2. pri použití AF, odporúčam nastaviť stredový ostriaci bod

3. pri vyrezávaní šablóny si dajte sakra záležať na tom aby boli všetky hrany hladko vyrezané. každý chybný zárez a vytŕčajúci kus paiera sa negatívne odrazí na hladkosti výsledného tvaru svetielok v bokehu
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované