Hore

Čistenie snímača

Zašpinený snímač bol roky nočnou morou fotografov, niekedy hraničiacou až s paranoiou. Aj keď situácia vôbec nebola tak hrozná a strach z nečistôt pramenil skôr z nevedomosti, užívatelia radostne privítali fotoaparáty so zabudovaným čistením snímača. Túto funkciu má dnes takmer každá zrkadlovka.

Pri fotografovaní mosta Apollo (test Nikonu D3x) som si nevšimol, že na fotografiách mám nečistotu. Na snímači som mal drobné vlákno, pri výstavnej zväčšenine by malo pekných pár centimetrov. Nezostáva nič iné ako pracné retušovanie.

V laboratórnych podmienkach je snímač krásne čistý. S fotoaparátom ale pracujeme v prostredí plnom prachu a nečistôt. Pre nás bežným zrakom neviditeľné nečistoty, ktoré sa uchytia na snímač, sa pri vyššej clone prejavia na fotografiách ako nepríjemné škvrny.

Čistenie prebieha otrasom snímača, v prípade niektorých modelov Nikon s ním spolupracuje riadené prúdenie vzduchu v zrkadlovej šachte. Zavedenie ultrazvukového čistenia problém s nečistotami na snímači takmer odstránilo. Mnoho užívateľov je s týmto systémom spokojných, ale sú prípady, kedy nefunguje spoľahlivo. Niektoré nečistoty sa na snímač nalepia (napr. peľové, či dechtové častice) a nedajú sa odstrániť otrasom snímača. Vtedy treba pristúpiť k manuálnemu odstráneniu nečistôt. Najbezpečnejšie je zveriť fotoaparát autorizovanému servisu, ktorý má potrebné vybavenie a vyškolených technikov.

Pri čistení snímača hrozí niekoľko rizík, ktoré môžu viesť k poškodeniu niektorej časti fotoaparátu. Najčastejšie sú to snímač, závierka, systém sklápania zrkadla, matnica.

Treba si uvedomiť, že oprava snímača či závierky je drahá záležitosť a u starších alebo lacnejších prístrojov môže byť…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Cako
ocenenie redakciou 2010-03-30 14:00:07
toto sa mi zide v buducnosti...vyborne spraveny clanok...musim si to zapamatat :)
 
AnnoMally13
2010-03-30 14:37:50
super..dik za navod
ja mam len jednu dodatocnu, aky tlak znesie CMOS pri citeni?, lebo ja som sa ho vzdy bal co i len dotknut a v tom tretom videu to vyzera ze ho dotycny vobec nesetri.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-03-30 14:53:34
Ja, ´dotyčný´ môžem zodpovedne prehlásiť, že som nevyvíjal žiadny tlak. Keďže ide o utretie ´do sucha´ tak treba len dbať na to, aby sa dôkladne otrela celá plocha. Tá tyčinka je taká tenká, že sa ohýba pomaly aj pod svojou váhou. Možno sa to na videu zdá inak, ale nebol tam takmer žiadny tlak.

Inak, na našej redakčnej 5D-čke sme si netrúfli vyskúšať, aký tlak znesie, ale ak má niekto nadbytočný funkčný foťák a chce ho venovať bezodplatne na vedecké účely, môže nám ho poslať do redakcie.

Dôrazne upozorňujem všetkých: robte to VEĽMI OPATRNE A NEPRITLÁČAJTE!
 
rbr69
2010-03-30 15:11:04
kupil som si cistiacu sadu ineho vyrobcu, jednorazove spachtlicky na mokre cistenie ... kedze som to robil prvy krat, musel som opakovat, lebo som si tam nechal cmuhy ako od handry na podlahu, netreba sa bat normalne pritlacit spachtlicku a jednym pohybom stiahnut otocit spachtlicku a druhou stranou nazad ... ak som to robil velmi jemnym pritlakom, narobil som si akoby flaky/kaluze na snimaci, ktore neschli rovnomerne ... testoval som snimok na vysokej clone, kde som este softverovo vytiahol kontrast ... pri tomto postupe a cisteni t.j. mokrom cisteni + kontrola na clone >= f16 + vytiahnutie kontrastu - to tam bordel najdete vzdy :)
 
izzino
2010-03-30 15:26:08
vyborne. dobra prakticka ukazka.
 
Marcel Rebro
2010-03-30 15:46:36
tieto spachtlicky som si kupil aj ja ... a napriek mojej manualnej (ne)zdatnosti som tentokrat ´vycisteny´ fotak nemusel niest do servisu ... ;-)
 
bear
2010-03-30 16:06:57
Starsie zrkadlovky s hrubym hot-mirror filtrom (Canon 300D) znesu pomerne silny tlak (skleneny filter ma hrubku cca 2mm). Pri novsich s ultrazvukovym oprasovanim (Canon 1000D) je hot-mirror filter hruby len zlomok milimetra a je pomerne krehky, takze treba byt opatrnejsi. V oboch pripadoch treba cistit opatrne, aby si na skle ktore je pred senzorom nespravil skrabance.
 
i-cube
2010-03-30 16:34:19
vdaka za super clanok :) ja mam kupenu sadu pec*pad s cistiacim roztokom. dlho som sa odhodlaval vycistit snimac, precital som si strasne vela navodov a ked doslo na lamanie chleba, tak to nebolo take komplikovane. len som sa pri tom zapotil ako chirurg :) bal som sa, ze nieco pokazim. cistenie vsak prebehlo uspesne. prikladam foto pred cistenim, pocas cistenia (nadskocila mi palicka :D ) a po... proces som musel zopakovat 4x, lebo niektore flaky nesli poriadne dolu
 
AnnoMally13
2010-03-30 17:08:47
dakujem ´dotycnemu´ a vsetkym ostanym za dovysvetlenie :)
 
FilipMino
2010-03-30 18:25:58
príspevok od: i-cube
vdaka za super clanok :) ja mam kupenu sadu pec*pad s cistiacim roztokom. dlho som sa odhodlaval vycistit snimac, precital som si strasne vela navodov a ked doslo na lamanie chleba, tak to nebolo take komplikovane. len som sa pri tom zapotil ako chirurg :) bal som sa, ze nieco pokazim. cistenie vsak prebehlo uspesne. prikladam foto pred cistenim, pocas cistenia (nadskocila mi palicka :D ) a po... proces som musel zopakovat 4x, lebo niektore flaky nesli poriadne dolu
tak ty si tam mal ale riadny bordel.....ako som zistil, tak aj ja musím vyčistiť svoj aparát, ale myslím, že by to malo ísť aj bez mokrého čistenia.
 
rbr69
2010-03-30 18:56:31
spytal by som sa, ci je spravne ukazane vo vasom videu cistenie senzora pomocou spachtlicky tak, ze sa opakovane prechadza po senzore rovnakou dotykovou ploskou spachtlicky (v podstate puz znecistenou po prvom posune po ploche snimaca) ... niektori predajcovia ich dodavaju pre rozne velkosti cipov (tak to uvadzate aj vy) a odporucaju prejst cez senzor len raz na jednu stranu, preklopit spachtlicku na opacu stranu (nie otocit) a pretriet druhou este neobtretou stycnou ploskou cestou nazad ... pride mi to logicke a vase instruktazne video tohto sposobu cistenia so spachtlickou mi nepride zrovna prave orechove ... aj s porovnanim podobne zameranych instruktaznych videii na youtube
podla toho vaseho videa by som eventualne mohol znecistene snimace jednou spachtlickou spravit aj 2-3 kusky :))
 
Danniell
2010-03-30 19:00:15
Ja mam sice len kompakt, ale pridam skusenost. Na objektive sa mi sem tam usadia necistoty, kupil som si v lekarni balonik na klystir od polskeho vyrobcu a spolu s mikrovlaknovou handrickou z manie sluzi super.
 
bandzi
2010-03-30 19:17:40
Toto je super :-D
http://www.youtube.com/watch?v=zoWLoz4JKZI
 
martinko6135
2010-03-30 19:37:44
co myslite, treba to vycistit? na nizkych clonach to nevidiet....ale minule som fotila zapad slnka na clone nieco nad F11 a uz tam boli znamky....co myslite treba to vycistit?
http://heskophoto.comyr.com/IMG_8302.jpg
dakujem
 
Danniell
2010-03-30 19:43:05
Ja by som cistil, ak to uz vidno na fotografii, tak ano
 
rbr69
2010-03-30 19:52:52
neviem ci to nie je najaka haluz, ale vyzera to zaujimavo http://www.sensor-film.com/shop/index.php?main_page=index&cPath=1&sort=20a&language=en
 
bagers
2010-03-30 20:08:24
michal jirous ma dost obsirny clanok na svojej site a zrovna s green clean mokrou cestou nebol vobec spokojny a neodporuca ju pouzivat:
http://www.photonature.cz/clanky/fototechnika/50-prach-aneb-jak-na-cisteni-senzoru-v-praxi.html
na druhej strane ja som cistil s dust-aid a aj ten nechava cmuhy na senzore, musel som pouzit aj suchu utierku na dotretie aby neostali flaky...
 
RichPhoto
2010-03-30 21:39:36
dakujem za clanok, raz sa urcite zide :)
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-03-30 22:17:08
na pockanie stoji vycistenie FF senzora v autorizovanom servise do 30 eur, vycistia aj sachtu... ja cistím napr. raz - dvakrát rocne, za to riziko ze si to pofajam mi to nestoji. ak by som to čistil každý týžden asi by som spekuloval tiež:)
 
rbr69
2010-03-30 22:45:39
príspevok od: Jozef Peniak
na pockanie stoji vycistenie FF senzora v autorizovanom servise do 30 eur, vycistia aj sachtu... ja cistím napr. raz - dvakrát rocne, za to riziko ze si to pofajam mi to nestoji. ak by som to čistil každý týžden asi by som spekuloval tiež:)
fotaku sa netreba bat, respekt ano, ale nie strach ;-)
 
titinius
2010-03-30 22:47:28
ja som pocul ze len magor ci sam cisti snimac doma :) teda pokial ma fotak za niekolko tisic euro,... si myslim ze 1x za rok alebo 2x to nieje ziaden velky udel si ho dat vycistit a ma to na triku technik ak by nieco :) ze,,, takze super clanok, ale asi nevyuzijem viac ako vstavanu moznost cistenia snimacu resp cistenie v servise
 
immortal20
2010-03-31 07:52:55
fuu tak na toto by som si netrufol
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-03-31 08:53:31
V návode sa píše, že sa suchou tyčinkou má ísť od kraja po stred (zrejme z oboch strán) a potom zotrieť ten stred. Na oficialnej stránke na videu to robia aj tak inak.
Nikdy som s tým problém nemal, že som suchú tyčinku otočil - aj tak je celá stierka pod takým uhlom, že sa spodná hrana dotýka snímača tak či tak, nech sa otočí, alebo nie. Dôležité podľa mňa je, aby to bolo utreté do sucha a aj keď prejdem suchou tyčinkou viac krát, nemal by to byť problém. Mne sa osvedčil postup od kraja po kraj.
BTW: keď sa ide suchou stierkou, už by tam nemali byť veľmi nečistoty, to by mala zväčša zozbierať tá mokrá tyčinka - suchá je na utretie vlhkosti.

Ale keby sme sa na to pozerali cez mikroskop, tak si myslím, že hneď po vysávaní sa tam nahrnie drobný prach, detto po morkom čistení - ale to by zase nemalo až tak vadiť, nie je to úplne sterilné prostredie.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-03-31 09:59:11
príspevok od: rbr69
fotaku sa netreba bat, respekt ano, ale nie strach ;-)
no jo ale ked som doma cistil nebolo to 100% a ta cena za sadu... v servise mi to spravili na 100%, sám len ofukujem balonikom sachtu a matnicu, mne to takto funguje, fakt by som si už po senzore 5DII nebehal, po 40d som to skúšal - ten foťák je dnes prakticky zadarmo, ale ako hovorím výsledky ma nepresvedčili asi som ľavý :)
 
bagers
2010-03-31 18:39:26
príspevok od: Jozef Peniak
no jo ale ked som doma cistil nebolo to 100% a ta cena za sadu... v servise mi to spravili na 100%, sám len ofukujem balonikom sachtu a matnicu, mne to takto funguje, fakt by som si už po senzore 5DII nebehal, po 40d som to skúšal - ten foťák je dnes prakticky zadarmo, ale ako hovorím výsledky ma nepresvedčili asi som ľavý :)
v ktorom servise ti to spravili na 100%
 
Sandal
2010-03-31 19:30:19
Pekne napísané... výstižné,krátke,informatívne.
Pochopil som aj ja :-))
 
bonifacko
2010-04-03 10:51:41
Mna by zaujímalo či je dostať u nás takato sada:
http://www.youtube.com/watch?v=kKRQ16qBEFc&feature=player_embedded
text zo stranky http://pentax.xf.cz/
´Sada se skládá z lepivého gelového lízátka na tyčince a lepivých papírků. Nabijeme naplno bateri a v menu aparátu zvolíme položku čištění čipu. Zapneme a sklopí se zrcátko. Foťák nesmíme během čištění vypnout, zrcátko by se sklopilo zpět a mohlo by se střetnout s čistítkem! Lízátkem se decentním tlakem postupně oťapká low-pass filtr a na lízátku nalepené částečky prachu se následně otisknou do papírku. Ideální je mít foťák bajonetem dolů nebo aspoň ho nechat stát bajonetem na stranu, aby nám na odhalený snímač nepadal další prach. Lízátko je měkké asi jako želatinový medvídek, což značně redukuje pravděpodobnost prasknutí low-pass filtru i při silnějším zatlačení, ale stejně pozor na to.´
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-04-03 11:39:02
Podobnu sadu dodava do servisov Canon (neda sa kupit), podla mna ma jednu nevyhodu. Nedaju sa nou odstranit smuhy ale len prach. Tym, ale ze sa ´peciatka´ k snimacu priklada, takmer odpada ryziko poskriabania snimaca tahanim zrnka prachu po jeho povrchu.
Ako sme ukazali na videu, ze treba kombinovat odsavanie so stierkami, tak aj tu by asi bolo vhodne skombinovat peciatku so stierkami.
 
bonifacko
2010-04-03 11:49:55
To mokre čistenie ma svoju logiku. A lízatkovú sadu pozriem na ebay.
 
bonifacko
2010-04-03 13:16:41
Ja mam v D-SLR nejaky fototest, podla ktoreho sa zhotoví ´fotografia´ a ukáže sa nečistota na snímači. Ale aj tak sa spýtam, existujú nejaké intervaly na dokladné čistenie snímača? Alebo je to individuálne?
Lepivá tyčinka:
No nasiel som to za 40 USD+ poštovne za asi 20. Tak to nie, to popozeram niečo u nas.
 
Sandal
2010-04-04 18:59:39
Cítim potrebu napísať ešte jeden príspevok do tejto témy.
Na základe tohto článku,diskusie k nemu a návodu k foťáku som ofukom vyčistil snimač dočista do čista.
Ďakujem.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-04-06 09:35:55
Odporúčané intervaly čistenia sú individuálne. Niekto fotí len občas, niekto skoro každý deň. Záleží hlavne od toho, ako často a v akom (ne)čistom prostredí sa vymieňajú objektívy. Iné je to pri ateliérovej, resp. indoorovej práci a iné pri outdoorových akčných foteniach. Takže jeden konkrétny všeobecne platný interval na čistenie sa stanoviť nedá.
 
ado22
2010-04-06 13:08:35
na balónik si ešte trúfnem niečo väčšie zverím servisu ( aj keď to mám do blavy ako olympusák ďaleko ) ak správny fotograf pre fotku aj gate obetuje ( Karol Srnec :) ) tak prečo pre fotoaparát neminúť pár euro na vlak?
 
BEMI
2011-08-09 20:55:03
Toto sa mi zdá vhodnejšie a bezpečnejšie Eyelead Adhesive Sensor Cleaner SCK-1 pozri si

http://www.csfotografie.cz/prectete-si-v-csf/jak-cistit-cip.html
 
pety
2011-08-09 22:43:38
mozno je to hlupost ale ako by ste riesili olej na snimaci.vraj je s tym problem na d7000.podla tohto navodu (zotriet od kraju ku stredu) by sa mohol len zotriet na kraj a zatiect okolo snimaca dalej.da sa to neako poriesit doma alebo len servis...
 
planco
2011-08-10 04:48:46
pokial viem olej na snimaci je problem u nikonu D700 nie 7000.
ak by sa to mne stalo na hoci ktorom tele riesil by som to servisom(hlavne ak mas zaruku)
olej je uz privelke riziko-zatecenie,zamastenie a podobne... osobne doma raz za cas(hlavne ak menim objektivy casto) prefuknem senzor a popri tom skontrolujem, ci tam neni nejaka vacsia spina alebo cokolvek co tam nema byt..
tvoja otazka je cisto teoreticka?, alebo prakticka?
 
pety
2011-08-10 09:37:06
no tak uz je to zevraj problem aj na d7000.aj ked nikon to nepotvrdil-zatial.pise sa o tom dost na nete.mate s tym niektori z vas nejake prakticke skusenosti?a ako je to po vycisteni?zostava tam neake percento maziva alebo sa to da vycistit podla moznosti skoro na 100 percent (nejaky prach tam vzdy ostane).zatial tento model nemam ale planujem zakupit,preto sa pytam ako je to s tym snimacom a cistenim od oleja
 
nariecnik
2011-09-17 18:23:25
Zdravim vsetkych , vychodzie nadstavenie -automaticke cistenie snimaca je zvolene Vypnute aka moznost sa Vam osvedcila ?Je lepsie cistenie aktivovat rucne pokial sa zistia necistoty na snimaci alebo zvolit moznost Cistit snimac pri kazdom vypnuti a zapnuti fotoaparatu jedna sa o model D 7000.Vdaka
 
Fatty
2011-09-17 19:56:53
príspevok od: nariecnik
Zdravim vsetkych , vychodzie nadstavenie -automaticke cistenie snimaca je zvolene Vypnute aka moznost sa Vam osvedcila ?Je lepsie cistenie aktivovat rucne pokial sa zistia necistoty na snimaci alebo zvolit moznost Cistit snimac pri kazdom vypnuti a zapnuti fotoaparatu jedna sa o model D 7000.Vdaka
no ked to tam je, prečo to vypínať? vždy je lepšia prevencia ako potom plakať nad prachom...ktorý sa možno už nestrasie ak sa časom nalepí budeš musieť čistiť namokro
 
Flodur
2011-10-19 15:38:59
príspevok od: bonifacko
Mna by zaujímalo či je dostať u nás takato sada:
http://www.youtube.com/watch?v=kKRQ16qBEFc&feature=player_embedded
text zo stranky http://pentax.xf.cz/
´Sada se skládá z lepivého gelového lízátka na tyčince a lepivých papírků. Nabijeme naplno bateri a v menu aparátu zvolíme položku čištění čipu. Zapneme a sklopí se zrcátko. Foťák nesmíme během čištění vypnout, zrcátko by se sklopilo zpět a mohlo by se střetnout s čistítkem! Lízátkem se decentním tlakem postupně oťapká low-pass filtr a na lízátku nalepené částečky prachu se následně otisknou do papírku. Ideální je mít foťák bajonetem dolů nebo aspoň ho nechat stát bajonetem na stranu, aby nám na odhalený snímač nepadal další prach. Lízátko je měkké asi jako želatinový medvídek, což značně redukuje pravděpodobnost prasknutí low-pass filtru i při silnějším zatlačení, ale stejně pozor na to.´
dostať: http://www.darian.sk/cistenie/cistenie-cipov-snimacov/6097-eyelead-sada-na-cistenie-snimacov-dslr-sck-1
 
Flodur
2011-10-19 15:42:13
príspevok od: pety
no tak uz je to zevraj problem aj na d7000.aj ked nikon to nepotvrdil-zatial.pise sa o tom dost na nete.mate s tym niektori z vas nejake prakticke skusenosti?a ako je to po vycisteni?zostava tam neake percento maziva alebo sa to da vycistit podla moznosti skoro na 100 percent (nejaky prach tam vzdy ostane).zatial tento model nemam ale planujem zakupit,preto sa pytam ako je to s tym snimacom a cistenim od oleja
Opečiatkovaním olej dolu nejde, len mokrou cestou. D7000 a olej je skutočne problém, vlastná skúsenosť.
 
tino8
2011-10-19 22:24:26
ak ma niekto problem s olejom na chipe, tak by mal zajst do servisu bez ohladu na to ci je to v zaruke alebo nie.. navyse cistice typu eyelead sa kontaktom s mastnotou znehodnotia a stratia svoje lepive vlastnosti..
 
b0baz
2011-12-18 07:42:51
Dík, fajn článok.
 
Peto15
2012-03-05 20:08:17
Myslíte že stačí ked to vyfuknem z ofukovacím balonikom ktory ma zosilnení nárazový učínok až 30kpa

Presnejšie tento: http://photonet.sk/shop/ofukovaci-balonik-30kpa/p_47220.html

Ďakujem za odpoveď tu je fotka
 
wlad
2012-03-05 20:19:39
príspevok od: Peto15
Myslíte že stačí ked to vyfuknem z ofukovacím balonikom ktory ma zosilnení nárazový učínok až 30kpa

Presnejšie tento: http://photonet.sk/shop/ofukovaci-balonik-30kpa/p_47220.html

Ďakujem za odpoveď tu je fotka
na tie horne 3 prachove castice ti bude stacit 30kpa, na zvysok budes potrebovat minimalne 32kpa - za predpokladu ze vyfuknuty cyklon rotuje proti smeru hodinovych ruciciek. Inak budes potrebovat aspon 35kpa.
 
Peto15
2012-03-05 20:20:48
príspevok od: wlad
na tie horne 3 prachove castice ti bude stacit 30kpa, na zvysok budes potrebovat minimalne 32kpa - za predpokladu ze vyfuknuty cyklon rotuje proti smeru hodinovych ruciciek. Inak budes potrebovat aspon 35kpa.
ved mi normálne poradte nerobte si sandu pre mna je to vážna vec
 
Peto15
2012-03-05 20:20:58
srandu
 
bonifacko
2012-03-06 06:22:49
príspevok od: Peto15
Myslíte že stačí ked to vyfuknem z ofukovacím balonikom ktory ma zosilnení nárazový učínok až 30kpa

Presnejšie tento: http://photonet.sk/shop/ofukovaci-balonik-30kpa/p_47220.html

Ďakujem za odpoveď tu je fotka
To je nič, je to vidno na fotkach? Skus napr. modru oblohu. Ja čistim snimač sam, vatovou tyčinkou a clinom. Raz mi tam padol chlpok z vaty (ostal niekde v tele zrkadlovky). V Prahe na výlete. Lenže v meste som nemal balonik, tak som zavolal Riškovi, nech pustí balónik ...(kecam) .
Ofukol som si to až v ubytovni na izbe. Musiš držať telo tak, že displej je hore a fukaš zo spodu, Malo by to vypadnuť. Ak niečo vypadne, poznaš to podla toho s akym rachotom to dopadne.
 
Posterusak
2012-03-08 14:52:50
Cawte chalani mam na smimaci taku hnustnu necistotu poradte ako do tam dole mam doma suchu aj mokru handricku ale avsak na objektiv len da sa to srpavit aj ked tu mokru a suchu handricku obtocim okolo tampona ? dik za rady lebo u nas cistenie stoji 30€ :/ a ja zase tolko nemam model fotoapratu je nikon d40
 
Posterusak
2012-03-08 14:55:47
mozem aj funknut do snimaca prudsie ci to neodfunke ?
 
inkubbus
2012-03-08 15:03:15
príspevok od: Posterusak
Cawte chalani mam na smimaci taku hnustnu necistotu poradte ako do tam dole mam doma suchu aj mokru handricku ale avsak na objektiv len da sa to srpavit aj ked tu mokru a suchu handricku obtocim okolo tampona ? dik za rady lebo u nas cistenie stoji 30€ :/ a ja zase tolko nemam model fotoapratu je nikon d40
mozno by len stacilo vymalovat obyvacku
 
Posterusak
2012-03-08 15:05:37
haha ale nie toot smeitno vidno dost aj na clone 3,5 radsej pvoec ako to dam prec
 
Posterusak
2012-03-08 15:06:57
ide mi len o to smietno dam dolu to cierne
 
bonifacko
2012-03-08 15:10:19
príspevok od: Posterusak
Cawte chalani mam na smimaci taku hnustnu necistotu poradte ako do tam dole mam doma suchu aj mokru handricku ale avsak na objektiv len da sa to srpavit aj ked tu mokru a suchu handricku obtocim okolo tampona ? dik za rady lebo u nas cistenie stoji 30€ :/ a ja zase tolko nemam model fotoapratu je nikon d40
Velke nečistoty riešim šmirgľom, 360-ou. Zmizne to. Nezufaj.
 
Posterusak
2012-03-08 15:12:41
aha cize zase mi tu neda nikto radu ako tu spinu dostat prec
 
inkubbus
2012-03-08 15:22:08
príspevok od: Posterusak
aha cize zase mi tu neda nikto radu ako tu spinu dostat prec
aj si si cital prispevky pod clankom? alebo ine diskusie na tuto temu? lebo neverim tomu ze ked si hladal tento clanok, ze si nenatrafil na nic podobne.

alebo ty chces specialnu odpoved na tu tovju ciernu spinu? daj nam vediet z akeho je materialu aby sme vedeli aky nastroj pouzit, ci bude stacit ofukovaci balonik alebo 8 atmosfer z kompresora.
 
csarpi
2012-08-05 12:46:09
príspevok od: Jozef Peniak
no jo ale ked som doma cistil nebolo to 100% a ta cena za sadu... v servise mi to spravili na 100%, sám len ofukujem balonikom sachtu a matnicu, mne to takto funguje, fakt by som si už po senzore 5DII nebehal, po 40d som to skúšal - ten foťák je dnes prakticky zadarmo, ale ako hovorím výsledky ma nepresvedčili asi som ľavý :)
Súhlasím. Aj ja som na D40 -ke si najprv po rôznych inštruktážnych videách a po zakúpení čistiacich sád a stierok to robil doma najprv sám. Aparát kúpil syn v Dubai a sa mu zdalo, že sú tam zrnká piesku (z púšte) tak tam fúkol a "jasne" slinka sa prilepila. Toto som čistil asi päťkrát. Keďže D40 -ka nemá "ofuk" tak sa tam nakopilo po čase oveľa viac drobných prachových zrniečok. Nakoniec som to dal do profesionálneho servisu a div sveta skutočne som si mohol ušetriť vyhodené peniaze za nákup tých rôznych "čistiacich prostriedkov". Takže ako vravíte - rez aj poprípade dvakrát do roka "zaručene profesionálny servis" na vyčistenie aparátu. Za tých 30,00 eur to stojí. !!!
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-08-06 08:38:06
príspevok od: bagers
v ktorom servise ti to spravili na 100%
v prolaike, za 100% považujem clona F14-F16 a bez bordelu to bolo, na F22 už vždy dačo vyleze.
 
NightFish
2012-11-01 11:21:14
prosim vas! ked date dole objektiv , je tam sklapacie zrkadlo a to co je hore je co? ja to mam uplne doskrabane od predchadzajuceho majitela ale neviem ani ako sa to vola a ako to skodi fotkam..prosim napiste a nesmejte sa zo mna, nie som absolutne technicky typ
 
hranis
2012-11-01 11:39:11
príspevok od: NightFish
prosim vas! ked date dole objektiv , je tam sklapacie zrkadlo a to co je hore je co? ja to mam uplne doskrabane od predchadzajuceho majitela ale neviem ani ako sa to vola a ako to skodi fotkam..prosim napiste a nesmejte sa zo mna, nie som absolutne technicky typ
to hore je matnica a nemá byť vyleštená, lebo by si nič nevidel v hľadáčiku.
 
NightFish
2012-11-01 11:53:22
dakujem za poznatok...takze nie je v tom problem ze je totalne doskrabana? napriklad ked sa pozeram na strop vidim tie skrabance uplne vsade. to sluzi iba na videnie v hladaciku alebo aj vdaka matnici vznikaju fotky?
 
martin9113
2012-11-01 12:05:45
príspevok od: NightFish
dakujem za poznatok...takze nie je v tom problem ze je totalne doskrabana? napriklad ked sa pozeram na strop vidim tie skrabance uplne vsade. to sluzi iba na videnie v hladaciku alebo aj vdaka matnici vznikaju fotky?
poskodena matnica nema vplyv na vyslednu fotku.
 
NightFish
2012-11-01 13:17:49
dobre dakujem.. hned sa mi ulavilo
 
svobi
2012-12-16 20:53:19
zdravim,

pri foteni na vysoke clonove cisla som si vsimol ze mam spinavy snimac a je tam zretelne viditelnych 10 bodiek. chcel by som si to vycistit sam no nemam na to potrebnu techniku ktoru musim kupit. pozeral som na nete ten green clean, no set kde je odsavac s troma nadstavcami a troma stierkami (sucha/mokra) stoji asi 57 eur (to mozem dat tri krat vycistit nejakemu znalcovi) ale za tri stierky osamote zaplatim 19 eur co je uz na uvahu. a tak sa chcem spitat, ze ci mi bude moc chybat ten odsavac a ci by to nestacilo prebehnut len stierkami :/

vopred dakujem za radu
 
svobi
2012-12-16 20:54:05
spytat
 
svobi
2012-12-17 21:15:17
vyriesil som svoju dilemu... aj ked mi nik neporadil tak som si popozeral kto co ponuka na nete. v megafote ponukaju vycistenie snimaca do 3dni za 19 eur a expresne za 27 eur. v prolaike ponukaju set na cistenie snimaca (odsavac s morkou cestou na 3 pouzitia "dalej len odsavaci set") za 67 eur. v minimaxe za odsavaci set pytaju 57 eur. mini-max dalej ponuka osamotene set green clean na 3 pouzitia za 18 eur a dokonca si mozete zakupit aj len jeden balicek mokra cesta green clean za 8 eur. a odfukovaci balonik osamote stoji necelych 5 eur a ked zratame 8€ za greenclean a 5€ za balonik a odcitame zlavu ostane nam 11,50 €.

proces cistenia prebiehal tak ze som si upratal izbu ocistil stolik ofukol som senzor na 2 krat po dobu 2 az 3 min. (dohromady asi 15min. aj s kontrolou cistoty senzoru) a senzor bol cisty mokra cesta nebola ani potreba...

takze koniec koncou mam expresne vycisteny snimac za 11,50€ a este k tomu mi ostalo aj green clean na jedno pouzitie do buducnosti
 
Peto15
2013-04-12 21:58:36
celkom zaujímavá vec http://foto.bazos.sk/inzerat/22963262/Specialna-disperzia-na-cistenie-snimaca.php
aj video na použitie
 
bonifacko
2013-04-14 11:47:24
príspevok od: Peto15
celkom zaujímavá vec http://foto.bazos.sk/inzerat/22963262/Specialna-disperzia-na-cistenie-snimaca.php
aj video na použitie
To je mô inzerat. Máš záujem?
 
Goriot
2013-04-14 14:35:12
A čo tak toto.
http://www.michalsrna.cz/clanky/32-stetce-vincent-cisteni-snimace-zrcadlovky
 
bonifacko
2013-04-14 16:19:31
príspevok od: Goriot
A čo tak toto.
http://www.michalsrna.cz/clanky/32-stetce-vincent-cisteni-snimace-zrcadlovky
alebo toto
http://www.alscolour.sk/sk/online-predaj/prislusenstvo/brusivo.aspx
 
Goriot
2013-04-14 19:48:55
príspevok od: bonifacko
alebo toto
http://www.alscolour.sk/sk/online-predaj/prislusenstvo/brusivo.aspx
High End Technology
 
landov
2013-09-29 08:51:57
prave som docistil snimac na mojej D7100 (robil som to prvy krat). Pouzil som "lepiacu" silikonovu peciatku Eyelead SCK-1. Ani som netusil, ze je to take jednoduche Za 1 minutu bolo hotovo a snimac je cisty. Doporucujem.
 
martin9113
2013-09-29 09:17:58
príspevok od: landov
prave som docistil snimac na mojej D7100 (robil som to prvy krat). Pouzil som "lepiacu" silikonovu peciatku Eyelead SCK-1. Ani som netusil, ze je to take jednoduche Za 1 minutu bolo hotovo a snimac je cisty. Doporucujem.
kde si ju zohnal? niekde v sk?
 
bonifacko
2013-09-29 11:10:36
príspevok od: landov
prave som docistil snimac na mojej D7100 (robil som to prvy krat). Pouzil som "lepiacu" silikonovu peciatku Eyelead SCK-1. Ani som netusil, ze je to take jednoduche Za 1 minutu bolo hotovo a snimac je cisty. Doporucujem.
Ano, tieto lepiace tyčinky sa mi vidia ako najlepšie riešenie.
Inak, dobra cena je tu: http://www.ebay.com/itm/150865137267?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
 
landov
2013-09-29 19:21:12
príspevok od: bonifacko
Ano, tieto lepiace tyčinky sa mi vidia ako najlepšie riešenie.
Inak, dobra cena je tu: http://www.ebay.com/itm/150865137267?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
Tak ta cen je super. Inac ako som zasvietil baterkou na senzor, hned bolo vidiet bodky prachu...presielo som ich tycinkou SC-1 a bolo OK...
 
bonifacko
2013-09-29 19:33:04
príspevok od: landov
Tak ta cen je super. Inac ako som zasvietil baterkou na senzor, hned bolo vidiet bodky prachu...presielo som ich tycinkou SC-1 a bolo OK...
Robím s tym takmer stále
www.fotovesely.com
 
landov
2013-10-20 17:41:19
príspevok od: landov
prave som docistil snimac na mojej D7100 (robil som to prvy krat). Pouzil som "lepiacu" silikonovu peciatku Eyelead SCK-1. Ani som netusil, ze je to take jednoduche Za 1 minutu bolo hotovo a snimac je cisty. Doporucujem.
Takze po necelom mesiaci som cistil znovu...od clony 8 bola viditelna sice len jedna spina ale dost velka, takze som volil radsej vycistenie ako stale retusovanie (bola presne v casti, kde byva vacsinou obloha). Vzcistenie zase prebehlo OK a momentalne mam na clonu 16 upne cisto. Zaroven ma aj trochu zaskocilo, ze D7100 som cistil uz 2x, pricom D90 ni D3000 ani raz...Objektivy menim zhruba rovnako casto.
 
Wlady
2013-10-20 21:01:08
príspevok od: landov
Takze po necelom mesiaci som cistil znovu...od clony 8 bola viditelna sice len jedna spina ale dost velka, takze som volil radsej vycistenie ako stale retusovanie (bola presne v casti, kde byva vacsinou obloha). Vzcistenie zase prebehlo OK a momentalne mam na clonu 16 upne cisto. Zaroven ma aj trochu zaskocilo, ze D7100 som cistil uz 2x, pricom D90 ni D3000 ani raz...Objektivy menim zhruba rovnako casto.
Mam D90tku tri roky, objektivy menim pomerne casto a necistil som ani raz. Bude to tym, ze clonim minimalne, takze prach nevidim.....
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované