Hore

Moja prvá svadba (odmietnutá)

Zodpovednosť a kritické zhodnotenie vlastných schopností sú najdôležitejšie, keď sa chcete pustiť do fotenia svadieb. Možnosť si privyrobiť je lákavá, ale niekedy je lepšie povedať nie. Sebe i ženíchovi a neveste.

Svadobná fotografia je žáner, ktorý v sebe kombinuje portrét a reportáž. Fotograf sa pohybuje v rôznych prostrediach, niekde ma času dostatok, inde musí rýchlo reagovať. Vzhľadom na význam celej udalosti je však v strese. Stres je vyvolaný nutnosťou zachytiť neopakovateľné okamihy kvalitne. Druhú šancu nemáte. Je to hlavne o veľkej zodpovednosti. A o tej sa chcem s vami pobaviť.

Veľmi často sa na fóre objavujú témy, kde amatérsky fotograf, bez skúseností a technickej výbavy, žiada o radu, ako má nasledujúci deň fotiť svadbu. Kamarát ho poprosil, videl jeho fotky z dovolenky a páčili sa mu, svadbu predsa musí zvládnuť tiež. V príspevkoch k téme sa väčšinou snažím fotografov odradiť, za čo sa mi pravidelne dostáva vynadané.

Svadby sú nekonečný sled podobných udalostí. Každý víkend sú ich stovky. V žiadnom inom žánri nie je toľko príležitosti pre také množstvo fotografov. Svadobná fotografia je najdostupnejší žáner, kde si môže fotograf zarobiť. A ako všade, kde za služby treba platiť, sa hľadá poskytovateľ služby (fotograf), ktorý poskytne požadovanú kvalitu za čo najnižšiu cenu. Niet sa čo čudovať, náklady na svadbu sú veľké a každá ušetrená stovka sa počíta. Fotograf na svadbe zaznamená jej priebeh na fotografiách, ktoré si svadobčania môžu pozerať po zbytok života. Paradoxne sa na fotografovi šetrí najčastejšie. To je príležitosť pre neprofesionálov, ochotných pracovať za nižšiu cenu.

Nechcem prebrať, či je zodpovedné objednávať si neskúseného fotografa, aby zaznamenal jeden z najkrajších a najvýnimočnejších dní v živote ženícha, nevesty, ich rodičov a príbuzných. Faktom je, že tu je široký trh pre fotografov amatérov, ktorí väčšinou pracujú načierno, prípadne to robia zadarmo, ako kamarátsku službu.

Kamarát ma poprosil

Tak to väčšinou začína, prosbou kamaráta alebo kolegu, aby ste im nafotili svadbu. Je to pohodlné, fotografa nemusí zháňať a naviac oslovuje známu osobu. O starosť menej, veď tých starostí okolo svadby je aj tak dosť. Je ťažko odolať nátlaku kamaráta/známeho. Veď bude mať svadbu, poznáte sa toľko rokov… Musíte byť silný a uvedomelý jedinec, aby ste dokázali odmietnuť, pretože ste si vedomý, že na to nemáte. Tu je najlepší strach. Strach, že to nedokážete, aj keď to iní tvrdia.

Môžem si zarobiť

Vďaka obrovskému dopytu po fotografoch, je svadobný žáner najdostupnejšou príležitosťou, ako si amatér môže privyrobiť. Je to veľké lákadlo. Amatérska výbava stojí niekoľko stoviek eur. Keď vám je niekto ochotný zaplatiť 100-200€, zapne sa vám v hlave kalkulačka. Veď to môžu byť ľahko zarobené peniaze. Bude na nový objektív (blesk, statív, filtre…), vráti sa mi aspoň časť toho, čo som vložil do techniky. Dve-tri svadby a foťák mám zaplatený. Navyše nemusím mať žiadnu školu, osvedčenie, nemusím byť profesionálny fotograf. Vo svojom voľnom čase nafotím svadbu a zhrabnem peniaze. Stačí ak som vlastníkom fotoaparátu.

Áno, stačí vlastniť fotoaparát a aby sa vaše fotografie páčili objednávateľovi. Ten môže mať aj veľmi malé nároky a páčiť sa mu môžu aj podpriemerné fotografie. Alebo je ochotný pristúpiť ku kompromisu a zľaví z požiadaviek na kvalitu, aby ušetril.

Máte technickú výbavu?

Svadba sa dá nafotiť aj telefónom, ak ho má v ruke skúsený fotograf, ktorý fotenie prispôsobí jeho potenciálu. Štandard je však niekde inde. Pri svadbe potrebuje fotograf rýchly, dobre ovládateľný prístroj, ktorý fotí kvalitne aj za zlých svetelných podmienok. To sú požiadavky dané reportážnym charakterom svadobného žánru. Potom tu máme portrétny charakter. Tu sú požiadavky na fotografie s krásnym bokehom a príkladnú prácu so svetlom.

Dnešným štandardom je plnoformátová zrkadlovka doplnená svetelnými objektívmi (zoomy alebo pevné sklá) a bleskom. Tento štandard umožňuje fotografovi snímať technicky kvalitné fotografie aj za ťažkých svetelných podmienok. Naviac sa s takouto výbavou najľahšie dosahuje ľúbivo rozostrené pozadie. Svadba sa dá kvalitne nafotiť aj “horšou výbavou”. Tým sú myslené fotoaparáty s menším, ako plnoformátovým snímačom. Bývajú to však pokročilé modely, doplnené kvalitnými svetelnými objektívmi. Práve objektívy sú v svadobnej fotografii najdôležitejšie.

Púšťať sa do fotenia svadby s amatérskou zrkadlovkou a zoom objektívmi so štandardnou svetelnosťou je nezodpovedné a riskantné.

Máte skúsenosti?

Už som tu spomínal, že svadba je kombináciou reportáže a portrétu. Každý nejako začína a vždy je tu jedna svadba prvá. Tú prvú nikto nenafotí perfektne i keď je to profesionál so skúsenosťami z iných žánrov. Ide o to, aby prvú svadbu nepokazil. Ideálne je mať dostatok skúseností z fotografovania reportáží a portrétov. Reportáž vás naučí rýchlo pracovať, reagovať v zlomku sekundy. Vytrénuje vás k ovládaniu techniky v stresových situáciách, kedy nemáte čas, ukáže sa aký je váš fotoaparát, objektívy a ako ich viete využiť. Rýchla výmena objektívov, kariet, batérií, práca s expozíciou, bleskom, zaostrovaním atď., to musí budúci svadobný fotograf ovládať na vysokej úrovni. Nemôže si dovoliť, aby v najdôležitejšom okamihu mal plnú kartu, vybitú batériu, alebo nedokázal zaostriť. A naviac musí samozrejme komponovať.

Portrétovanie je väčšinou menej stresujúce i keď aj tu môže byť fotograf v časovom strese. Navyše do toho môže prehovoriť počasie. Fotograf musí nielen dobre fotiť portréty, ale musí vedieť aj improvizovať. Dokázať, aj z nie príliš atraktívnych miest, priniesť atraktívne zábery. Tu mu často pomôže technika (vysokosvetelný portrétny objektív) a znalosť práce s bleskami, vďaka ktorým si vytvorí zaujímavé svetlo.

Dokážete pracovať s ľuďmi?

Amatérsky fotograf, pokiaľ sa nešpecializuje na fotografovanie ľudí, nie je zvyknutý s ľuďmi pracovať. Fotí si kvetinky, krajinky, mestské zákutia, žánre kde s nikým nemusí komunikovať. Ak aj fotí rodinných príslušníkov a kamarátov, má s nimi dlhoročný úzky vzťah. Pracovať s cudzími ľuďmi je však o niečom inom. Ak ešte fotíte svadbu kamarátovi, aspoň trochu viete do čoho idete. Ale aj tu sa môže ukázať, že kamarát/ka, sa v svadobný deň správajú inak, ako obvykle a vy tu nie ste ako kamarát, ale ako fotograf. Čo potom úplne cudzí ľudia? Pripravte sa na to, že narazíte na ľudí rozdielnych pováh, často pod stresom, či pod vplyvom alkoholu. Niektorí budú sympatickí, ďalší úplne normálni a môžete naraziť aj na ľudí, ktorí vám budú nesympatickí, ba priam až odporní. A vy aj vtedy musíte odviesť svoju prácu.

Ani sympatický pár nie je zárukou, že sa vám s nimi bude dobre spolupracovať. Niektorí budú pózovať prirodzene, iných budete musieť inštruovať. Naviac budete fotiť aj ostatných svadobčanov. Budete s nimi musieť komunikovať. Dokážete to? Dokážete slušne poslať “dokelu” ožratého strýka z druhého kolena, alebo ľudí, ktorí vám budú prekážať, pretože chcú svadbu zaznamenať na svoje mobilné telefóny?

Ste zodpovedný?

To je to, na čo sa pýtam ako prvé. Zodpovednosť, to nie je len zabezpečiť, aby fotografovanie prebehlo v poriadku. Zodpovednosť máte za celé vaše pôsobenie. Začína to svedomitou prípravou. Zodpovedný ste aj za to, ako budete vystupovať a komunikovať. Zodpovednosť je aj mať zálohu techniky a zálohu kariet. Vy musíte tu svadbu nafotiť a odovzdať fotografie! Zodpovednosť tkvie aj v tom, že odovzdáte fotografie načas. Nestačí len nafotiť, treba aj upraviť a odovzdať v dohodnutej forme a v termíne.

Máte záložný plán?

Nezodpovednosť je to, s čím sa u neprofesionálnych fotografov stretávame najčastejšie. To je dôvod prečo ich od fotenia odrádzam. Nie preto, že im nechcem dať zarobiť. Každý má obavy, či fotenie vyjde. Aj profesionál. Stať sa môže všeličo, ste na to pripravený?

Začiatočník dúfa, že sa nič nepokazí a ak nebodaj aj áno, že z toho nebude zle. Raz za čas sa objavia správy o tom, ako bol nejaký fotograf zažalovaný, pretože zle nafotil, alebo nedodal fotografie vôbec. Aj u nás na fóre sme párkrát riešili fotografov, ktorý neodviedli svoju prácu tak dobre ako mali, alebo priamo fotografi sa pýtali, ako vyriešiť problém, ktorý nastal.

Máte riešenie pre situácie, že zrazu nebudete môcť ísť fotografovať, že sa vám pokazí technika, odíde karta, pokazí HDD s fotkami?

Ak niečo pokašlete, to že stratíte kamaráta, môže byť to najmenej. Čo ak vás niekto zažaluje o tisíce eur? Stojí to za tú “ľahko” zarobenú stovku? Pošramotená povesť môže byť ešte bolestnejšia ako strata peňazí. V čase internetu sa správy šíria rýchlo a ďaleko. Niektorí fotografi by vedeli rozprávať, ako sa kvôli jednej chybe nevedia roky zbaviť zlého imidžu.

Záver

Každý si je strojcom svojho osudu. Vo fotografickom biznise, ktorým je aj svadobná fotografia, sú vždy dve strany. Objednávateľ služieb a ich vykonávateľ. Nezmeníme ako trh funguje. Vždy tu bude dopyt po špičkových i priemerných fotografoch a aj po lacných fotografoch, ktorých by sme fotografmi možno ani nenazvali. Výber fotografa je zodpovednosť a zodpovednosť je aj prijať ponuku na fotografovanie.

Možnosť si zarobiť ako amatérsky fotograf je lákavé a ja vás od toho nemienim odrádzať. Každý nejako začína. Začnite však zodpovedne. Tak, aby ste sa za seba nemuseli hanbiť a aby ste sa nedostali do problémov. Svadba je jedinečná udalosť, ktorá sa neopakuje a nie je tu priestor pre omyly.

Možno ste čakali viac odpovedí ako otázok. Dnes som tu uviedol množstvo dôvodov, prečo sa do fotenie svadieb nepúšťať, ak nie ste na to skutočne pripravení. V pokračovaní sa pozrieme na to, ako sa pustiť do fotenia svadieb, neprofesionálne, ale zodpovedne. Zatiaľ sa zamyslite, či ste ochotný prijať veľkú zodpovednosť. Dokážte povedať nie sebe i ženíchovi s nevestou, ak na vás naliehajú, ale vy viete, že zatiaľ na to nemáte.

Foto: Jozef Peniak

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kutolike
2016-11-08 06:32:45
DOBRY clanok Karol, aj ked nie som tvoj fanusik... Svadbe sa venujem 13rokov, ale aj ked toto vsetko (co pises v blogu) ludom s fotakom poviem, napriek tomu z ich ust vyjde veta "aj ty si nejak zacinal" (pritom neplanuju pokracovat). A na to uz neviem reagovat... no je to dost hlupe prizerat sa, ako mladi pred svadbou tvrdia, ze im na fotkach az tak nezalezi, ze im staci amater a po svadbe placu a posielaju fotky na upravu - ci sa s tym da nieco spravit...
 
Krtko fotografom
2016-11-08 07:42:15
Velmi dobry a pravdivy clanok. Dufam, ze si ho precitaju vsetci, ktori maju fotak "jeden mesiac", a uz si pisu na fotky "profi photography", a uz nefotia nic ine, len svadby, a akty (poznam aj takych). Poznam jedneho svadobneho fotografa, ktory ma fotak nastaveny na zelene "A". Ked som sa ho pytal, ze preco, tak povedal, ze tak ho ma nastaveny, od kedy ho kupil, a ze tak mu najlepsie vychadzaju fotky.
Taktiez mam tu istu skusenost, ako kolega nizsie, ze po svadbe pridu plakat, ze ci im nieco nespravim s fotkami...
 
rumpeak
2016-11-08 07:51:01
Myslím, že ta svatba kamaráda je právě dobrý způsob jak začít. Po nošení 100kg fototechniky jsem dospěl k řešení, že staší 2 externí blesky s odpalovači a malým beauty dishem, pevné 35 a 85 a sem tam se hodí ultraširokáč.
 
blasi
2016-11-08 07:55:30
paci sa mi clanok. dobre argumenty, pravda.

Ja zas co si vsimam poslednu dobu, je to, ze najma fotografi prikladaju velky vyznam tym svadobnym fotkam. (Nehovorim ze je to zle.) vacsina svadobcanov neriesi kvalitu fotiek, hlavne nech su oni pekny na tych fotkach a naozaj im staci aj fotka od toho kamarata. Ale nie toto chcem povedat Tie svadobne fotky si vacsinou svadobcania a rodina okolo pozrie raz ked ich dostanu, druhykrat ked ich ukazaju rodine a tretikrat ked ich daju na facebook a kontroluju lajki. Potom tie fotky na dobrych par rokov si nepozera nikto.. vytiahnu ich v najlepsom pripade raz za 5 rokov ked si spomenu.
a ked si spomeniem ze nase babky a dedkovia mali v najlepsom pripade jednu svadobnu fotku a aj ta jedna bola zavesena napriklad v spalni a doteraz nevybledla, tak sa casto zamyslim ci naozaj treba fotit tolko na tych svadbach/obradoch
to len moj poznatok. dufam ze ma tu neroztrhate


este chcem dodat , ze nie vsetci su taki ,su svadobcania co naozaj chcu kvalitu tak ti si ju aj zaplatia a aj tie fotky vyzeraju. a estesu aj taki svadobcania co sa prave tym chcu vytahovat ze kto ich fotil a kolko na to minuli (hovoria za mna skusenosti )
 
Šedivec
2016-11-08 09:16:41
Najväčšia zodpovednosť a zároveň problém je súdnosť. Dokázať posúdiť či som naozaj dobrý fotograf.
A to sa človek nedozvie na amatérskych weboch kde väčšina nevie posúdiť ani seba ani ostatných. Tu vznikajú najväčšie životné omyly "fotografov".
 
Helen1
2016-11-08 10:01:19
ano, ano, ano
 
photographer11
2016-11-08 10:40:23
S tym co pise pan Srnec sa da suhlasit, este by som doplnil ze taky fotograf by mal stale na sebe makat a min. sledovat trendy zo zahranicia a zlepsovat sa v oblasti produkcie a aj postprodukcie.
Kvalitnych fotografov co fotia svadby tu vela nie je, na druhej strane aj vela klientov hlada lacneho fotografa a tak to potom aj vyzera...
Kedze svadobna fotka je asi jedina moznost, ako si tu nejaky fotograf moze zarobit lepsie peniaze, robia to aj taki, co by to za inych okolnosti ani nerobili.
BTW cena fototechniky, ako urcite vsetci postrehli, ta isla hore aj o 60%.
 
Daniel Urban
2016-11-08 11:16:40
Asi som silný a uvedomelý jedinec Keďže som tento rok odmietol fotiť kamarátovi svadbu. Videl moje fotky a chcel, aby som Ich nafotil aj na svadbe. Povedal som nie. Že s tým nemám skúsenosti a je iné fotiť krajinky ako svadbu a reportáž. Odporučil som mu nech si zoženie radšej profíka, čo sa tomu venuje a ja ich nafotím hocikedy inokedy. Ale ak chcú, môžem ísť na svadbu ako sekundárny fotograf. Samozrejme zadarmo. To už samozrejme nebolo treba Osobne by som bol zvedavý, ako by to vyšlo. Aj v porovnaní s tým profi fotografom. Pretože tiež som videl niekoľko svadobných fotografií nafotených ,,profi,, fotografmi a nebola to žiadna sláva. Fotky zo svadby dotyčného kamaráta som ešte nemal možnosť vidieť.
 
Tato
2016-11-08 13:33:17
Pekne naísané ale ja som čakal že to bude článok o tom "ako som skončil so svadbami" Článkov tohoto typu je na nete neúrekom … síce nie po slovensky
 
mishik
2016-11-08 13:39:03
Začať s fotením svadby kamaráta je asi najjednoduchšia cesta. Osobne som pri svojej prvej svadba mal zálohu rovno druhého fotografa.

Zodpovednosť za seba a svadobčanov je asi to najdôležitejšie, ako píše Karol.

Ešte jedna vec, ak ma niekto osloví, tak predtým ako vôbec začneme konkrétnejšie jednať trvám na:
1. osobnom stretnutí (aj ja si mám právo klienta vybrať, nie len on mňa)
2. pošlem im fotky z predchádzajúcich svadieb a nielen tie top, aby vedeli, aký výstup +/- môžu očakávať

Ak si po tomto prvom "zoznámení" povieme svoje áno, prejdeme k dohadovaniu fotenia samotnej svadby.


 
MagickVamp
2016-11-08 14:44:26
Tiez si myslim ze svadba sa precenuje. Sam som mal s fotenim svadby skusenosti a mal som respekt, ale stracam ho. Zvlast ked si vsimam ako to funguje a uvedomujem si celkovo ako v tomto smere funguju ludia. Vacsinou ak zenich a nevesta nemaju skusenosti s fotenim, tak si obcas ani neuvedomia ze foto su neostre a ak im este odstranite jebak, tak ste pre nich kuzelnik co vsetko zachranil. A pod fakt otrasnou foto bude 100 likov a same gratulacie ako tam super vyzeraju, aj keby boli foteni sirokacom a nevesta by opticky vyzerala ako velryba s amputovanymi koncatinami. Navyse ak je fotograf druzny a dobre sa zdrbe so svadobcanmi, tak aj ak je nahodou nejaky svadobcan fotograf tak si svoj nazor necha pre seba... A tak "fotograf" ziska dalsich friendov, ktori ho budu vsade odporucat s chvalospevom aky je super a spomenu aj tam kde nemusia, len aby sa dostali k tej historke co snim zazili po par tekilach. Ano moze sa najist par ktory bude nespokojny, lebo bude cakat skutocnu kvalitu, ale urazeny fotograf to potom zverejni na fb, kde sa vyzaluje ze akych frflosov chytil a co je to za zivot...no a kamarati z FB ho hned ubezpecia ze je skvely, a nech si z toho nic nerobi, ze sice su foto rozmazane, co je samozrejme kedze sa hybali a zle vyrezane, ale maju charizmu, naboj a neviem co este a ked sa niekomu nepaci nech ho posle do riti. A ja chapem ze profika, ktory vsetky tie chyby vidi moze aj porazit a moze takto ako Karol sa snazit apelovat na to aby si vstupili do svedomia, ale to asi nepojde, navyse 100 friendov im odlikuje ze su TOP... ,-) Takze dnes je priam tazke spravit zle, teda podpriemerne svadobne foto pokial si nezabudnete krytku na objektive, lebo priemer siel prave preto dost dole...
 
Lubo.Karch
2016-11-08 15:17:33
Čo sa týka kvality fotiek, dávam za pravdu MagicVamp-ovi.
Veľa ľudí vidí iba fotku, a kto resp. čo je na nej. Kvalitu nevnímajú až tak, lebo ju jednoducho nevidia tak, ako my tu, čo sa fotografii venujeme.
Mám rovnakú skúsenosť. 2 rozdielne kvalitné fotky, a potom veta že: Prepáč, ja v nich nevidím žiaden rozdiel. Pre mňa sú to proste fotky
Takže naozaj niekedy kvalita je menej ako zachytenie atmosféry, hoci možno horšie ako to dokáže niekto iný, alebo profík.
Aj preto sa všetci nevozíme na rovnakých autách, lebo každý má iný vkus. Niekomu stačí premiestňovadlo, iný si potrpí na aute. Podobne je to aj v tomto. Jeden chce kvalitné fotky a druhý iba fotky...
A tak má každý fotograf svoju klientelu: cenovú, kvalitatívnu, niekomu sa páči štýl postprocesu atď.
Btw postproces, vieme že RAW je hotový zázrak a dá sa toho potom ešte veľa zachrániť....
 
marcus_labeo
2016-11-08 15:35:57
Tiež mi bola ponúknutá možnosť fotiť svadbu, ktorú som s poďakovaním a vedomím vlastných (ne)schopností odmietol (teraz zisťujem, že som vlastne aj zodpovedný ).
Na rozdiel od Vampa si stále myslím, že svadba je nesmierne náročný žáner. Tu treba nielen zvládnutie technickej stránky veci (a neprepáliť biele šaty či nepodexponovať ženíchov oblek je niekedy fuška), ale to by väčšina dala. Horšie je to, že sa pracuje pod časovým tlakom, stresom, pracuje sa s ľuďmi (čo je umenie samo osebe). Je niečo iné vyhrať sa s kompozíciou a expozíciou niekde v samote hôr, kde ma nik neruší, spraviť desať rôznych kompozícií, v kľude si navoliť ideálne parametre a výsledok si skontrolovať a niečo úplne iné je pracovať v dave svadobčanov, v hektike, hluku, strese.
Osobne za ideálny kompromis pre niekoho, kto chce fotiť svadby, ale ešte si na to netrúfa, považujem rodinné oslavy. Všelijaké päťdesiatky, zlaté svadby a pod. V zásade prostredie veľmi podobné svadbe, ale bez stresu a tlaku na výsledok.
 
seifi
2016-11-08 16:08:54
máme málo sebakritiky, to je vidieť aj tu na ephoto; okrem mladých a lajkujúcich, je hodnotiteľom svojich fotografii aj sám autor, či je a či nie je spokojný; ja som šiel, ako píše Karol, dodnes ma to mrzí, aj keď vraj OK, nebolo to OK; takú spackanú svadbu či inú dôležitú udalosť potom môže utíšiť jedine pocit, že mesiac po svadbe sa svadobné fotografie vytiahnu niekedy po 50-tke
 
JohnB
2016-11-08 17:18:55
tiež súhlasím s tým, že mnoho fotografov nemá sebakritiky a sebahodnotenie svojich výstupov, ale tiež by som prijal aj článok o tom ako sa stať profesionálnym svadobným fotografom, pár sa ich tu ozvalo, ale nikde nenapísalo ako oni začínali. Čo je potrebné? Stačí ísť na kurz a potom sa vrhnúť na svadbu? alebo si založiť po absolvovaní kurzu živnosť a stať sa profesionálom? alebo na fotenie svadieb majú nárok iba ľudia, ktorí študovali nejakú školu s fotografiou?
 
z80
2016-11-08 17:24:49
Fotenie svadby je v podstate fotenie ludi pri nastupe na dlhodoby (pre niekoho aj dozivotny) trest odnatia slobody
 
Šedivec
2016-11-08 17:38:43
príspevok od: JohnB
tiež súhlasím s tým, že mnoho fotografov nemá sebakritiky a sebahodnotenie svojich výstupov, ale tiež by som prijal aj článok o tom ako sa stať profesionálnym svadobným fotografom, pár sa ich tu ozvalo, ale nikde nenapísalo ako oni začínali. Čo je potrebné? Stačí ísť na kurz a potom sa vrhnúť na svadbu? alebo si založiť po absolvovaní kurzu živnosť a stať sa profesionálom? alebo na fotenie svadieb majú nárok iba ľudia, ktorí študovali nejakú školu s fotografiou?
Fotenie svadby ta musí v prvom rade baviť. ( tak ako každý iný zaner ) Keď to robíš len preto aby si zarobil alebo mal pocit že si profík lebo fotíš za prachy tak fotky dobré nebudú. Myslím naozaj dobré nie dobré podľa človeka ktorý fotke nerozumie. Keď ta to baví tak proste ideš, fotíš a zdokonalujes sa. Dobrého fotografa robí prax a skúsenosti. Stacia ti základné znalosti fotografovania, technika, talent a potom cca 10 rokov fotenia a máš slušný základ
 
Tibor78
2016-11-08 18:39:09
príspevok od: JohnB
tiež súhlasím s tým, že mnoho fotografov nemá sebakritiky a sebahodnotenie svojich výstupov, ale tiež by som prijal aj článok o tom ako sa stať profesionálnym svadobným fotografom, pár sa ich tu ozvalo, ale nikde nenapísalo ako oni začínali. Čo je potrebné? Stačí ísť na kurz a potom sa vrhnúť na svadbu? alebo si založiť po absolvovaní kurzu živnosť a stať sa profesionálom? alebo na fotenie svadieb majú nárok iba ľudia, ktorí študovali nejakú školu s fotografiou?
Obavam sa, ze na toto Ti neda nito z nich odpoved.Ved naco by aj poucat a vychovavat potencialnu konkurenciu
 
blahoslav J B Art
2016-11-08 19:25:45
príspevok od: JohnB
tiež súhlasím s tým, že mnoho fotografov nemá sebakritiky a sebahodnotenie svojich výstupov, ale tiež by som prijal aj článok o tom ako sa stať profesionálnym svadobným fotografom, pár sa ich tu ozvalo, ale nikde nenapísalo ako oni začínali. Čo je potrebné? Stačí ísť na kurz a potom sa vrhnúť na svadbu? alebo si založiť po absolvovaní kurzu živnosť a stať sa profesionálom? alebo na fotenie svadieb majú nárok iba ľudia, ktorí študovali nejakú školu s fotografiou?
najdolezitejsie je, aby ta bavilo fotenie ludi a komunikacia s ludmi ... okrem toho samozrejme ze mas cim fotit a vies fotit
 
MagickVamp
2016-11-08 19:39:52
príspevok od: z80
Fotenie svadby je v podstate fotenie ludi pri nastupe na dlhodoby (pre niekoho aj dozivotny) trest odnatia slobody
Ty znies akoby si mal stym vlastne skusenosti
 
bobo222
2016-11-08 19:59:18
príspevok od: MagickVamp
Ty znies akoby si mal stym vlastne skusenosti
To poznáme všetci šťastne rozvedení...
 
z80
2016-11-08 20:15:21
príspevok od: MagickVamp
Ty znies akoby si mal stym vlastne skusenosti
Nastastie nie, ja sa len ucim na chybach mojich rovesnikov (niektori aj 2x rozvedeni)
 
Geroj
2016-11-08 20:24:33
príspevok od: MagickVamp
Tiez si myslim ze svadba sa precenuje. Sam som mal s fotenim svadby skusenosti a mal som respekt, ale stracam ho. Zvlast ked si vsimam ako to funguje a uvedomujem si celkovo ako v tomto smere funguju ludia. Vacsinou ak zenich a nevesta nemaju skusenosti s fotenim, tak si obcas ani neuvedomia ze foto su neostre a ak im este odstranite jebak, tak ste pre nich kuzelnik co vsetko zachranil. A pod fakt otrasnou foto bude 100 likov a same gratulacie ako tam super vyzeraju, aj keby boli foteni sirokacom a nevesta by opticky vyzerala ako velryba s amputovanymi koncatinami. Navyse ak je fotograf druzny a dobre sa zdrbe so svadobcanmi, tak aj ak je nahodou nejaky svadobcan fotograf tak si svoj nazor necha pre seba... A tak "fotograf" ziska dalsich friendov, ktori ho budu vsade odporucat s chvalospevom aky je super a spomenu aj tam kde nemusia, len aby sa dostali k tej historke co snim zazili po par tekilach. Ano moze sa najist par ktory bude nespokojny, lebo bude cakat skutocnu kvalitu, ale urazeny fotograf to potom zverejni na fb, kde sa vyzaluje ze akych frflosov chytil a co je to za zivot...no a kamarati z FB ho hned ubezpecia ze je skvely, a nech si z toho nic nerobi, ze sice su foto rozmazane, co je samozrejme kedze sa hybali a zle vyrezane, ale maju charizmu, naboj a neviem co este a ked sa niekomu nepaci nech ho posle do riti. A ja chapem ze profika, ktory vsetky tie chyby vidi moze aj porazit a moze takto ako Karol sa snazit apelovat na to aby si vstupili do svedomia, ale to asi nepojde, navyse 100 friendov im odlikuje ze su TOP... ,-) Takze dnes je priam tazke spravit zle, teda podpriemerne svadobne foto pokial si nezabudnete krytku na objektive, lebo priemer siel prave preto dost dole...
s tym jebakom si to riadne zajebal ale tak to je.
 
jerzi45
2016-11-08 21:23:03
príspevok od: MagickVamp
Tiez si myslim ze svadba sa precenuje. Sam som mal s fotenim svadby skusenosti a mal som respekt, ale stracam ho. Zvlast ked si vsimam ako to funguje a uvedomujem si celkovo ako v tomto smere funguju ludia. Vacsinou ak zenich a nevesta nemaju skusenosti s fotenim, tak si obcas ani neuvedomia ze foto su neostre a ak im este odstranite jebak, tak ste pre nich kuzelnik co vsetko zachranil. A pod fakt otrasnou foto bude 100 likov a same gratulacie ako tam super vyzeraju, aj keby boli foteni sirokacom a nevesta by opticky vyzerala ako velryba s amputovanymi koncatinami. Navyse ak je fotograf druzny a dobre sa zdrbe so svadobcanmi, tak aj ak je nahodou nejaky svadobcan fotograf tak si svoj nazor necha pre seba... A tak "fotograf" ziska dalsich friendov, ktori ho budu vsade odporucat s chvalospevom aky je super a spomenu aj tam kde nemusia, len aby sa dostali k tej historke co snim zazili po par tekilach. Ano moze sa najist par ktory bude nespokojny, lebo bude cakat skutocnu kvalitu, ale urazeny fotograf to potom zverejni na fb, kde sa vyzaluje ze akych frflosov chytil a co je to za zivot...no a kamarati z FB ho hned ubezpecia ze je skvely, a nech si z toho nic nerobi, ze sice su foto rozmazane, co je samozrejme kedze sa hybali a zle vyrezane, ale maju charizmu, naboj a neviem co este a ked sa niekomu nepaci nech ho posle do riti. A ja chapem ze profika, ktory vsetky tie chyby vidi moze aj porazit a moze takto ako Karol sa snazit apelovat na to aby si vstupili do svedomia, ale to asi nepojde, navyse 100 friendov im odlikuje ze su TOP... ,-) Takze dnes je priam tazke spravit zle, teda podpriemerne svadobne foto pokial si nezabudnete krytku na objektive, lebo priemer siel prave preto dost dole...
veľmi milé čítanie...z chuti som sa zasmial...
 
2016-11-08 23:39:43
príspevok od: photographer11
S tym co pise pan Srnec sa da suhlasit, este by som doplnil ze taky fotograf by mal stale na sebe makat a min. sledovat trendy zo zahranicia a zlepsovat sa v oblasti produkcie a aj postprodukcie.
Kvalitnych fotografov co fotia svadby tu vela nie je, na druhej strane aj vela klientov hlada lacneho fotografa a tak to potom aj vyzera...
Kedze svadobna fotka je asi jedina moznost, ako si tu nejaky fotograf moze zarobit lepsie peniaze, robia to aj taki, co by to za inych okolnosti ani nerobili.
BTW cena fototechniky, ako urcite vsetci postrehli, ta isla hore aj o 60%.
cena fototechniky isla hore o 60% ?? ako si na to prisiel?
 
Marek Vančo
2016-11-08 23:54:16
príspevok od: seifi
máme málo sebakritiky, to je vidieť aj tu na ephoto; okrem mladých a lajkujúcich, je hodnotiteľom svojich fotografii aj sám autor, či je a či nie je spokojný; ja som šiel, ako píše Karol, dodnes ma to mrzí, aj keď vraj OK, nebolo to OK; takú spackanú svadbu či inú dôležitú udalosť potom môže utíšiť jedine pocit, že mesiac po svadbe sa svadobné fotografie vytiahnu niekedy po 50-tke
.... Alebo za dva roky pri rozvode... :-P
 
acton
2016-11-08 23:58:15
príspevok od: JohnB
tiež súhlasím s tým, že mnoho fotografov nemá sebakritiky a sebahodnotenie svojich výstupov, ale tiež by som prijal aj článok o tom ako sa stať profesionálnym svadobným fotografom, pár sa ich tu ozvalo, ale nikde nenapísalo ako oni začínali. Čo je potrebné? Stačí ísť na kurz a potom sa vrhnúť na svadbu? alebo si založiť po absolvovaní kurzu živnosť a stať sa profesionálom? alebo na fotenie svadieb majú nárok iba ľudia, ktorí študovali nejakú školu s fotografiou?
Ked chces naozaj fotit svadby a chces byt v tom dobry tak zabudni na kurzy alebo skoly fotenia, ja som zacal tak, ze som poznal naozaj dobreho profesionala ktory fotil pre evening standart a o vikendoch fotil svadby, ponukol som sa mu, ze mu zadarmo budem robit druheho fotografa, to je prax na nezaplatenie, priznam sa bavilo ma to neskutocne... takto som ako druhy fotograf pofotil asi 10 svadieb a nie je co dodat...
V zahranici vsetci svadobny fotografi tak zacinaju, este moj osobny nazor, dobra technika a ovladanie photoshopu.
 
blahoslav J B Art
2016-11-09 05:40:55
príspevok od: acton
Ked chces naozaj fotit svadby a chces byt v tom dobry tak zabudni na kurzy alebo skoly fotenia, ja som zacal tak, ze som poznal naozaj dobreho profesionala ktory fotil pre evening standart a o vikendoch fotil svadby, ponukol som sa mu, ze mu zadarmo budem robit druheho fotografa, to je prax na nezaplatenie, priznam sa bavilo ma to neskutocne... takto som ako druhy fotograf pofotil asi 10 svadieb a nie je co dodat...
V zahranici vsetci svadobny fotografi tak zacinaju, este moj osobny nazor, dobra technika a ovladanie photoshopu.
v zahranici kazdy eventovy fotograf zacina tak, ze nafoti 4 svadby a 1 pohreb
 
Tibor78
2016-11-09 07:22:27
príspevok od: acton
Ked chces naozaj fotit svadby a chces byt v tom dobry tak zabudni na kurzy alebo skoly fotenia, ja som zacal tak, ze som poznal naozaj dobreho profesionala ktory fotil pre evening standart a o vikendoch fotil svadby, ponukol som sa mu, ze mu zadarmo budem robit druheho fotografa, to je prax na nezaplatenie, priznam sa bavilo ma to neskutocne... takto som ako druhy fotograf pofotil asi 10 svadieb a nie je co dodat...
V zahranici vsetci svadobny fotografi tak zacinaju, este moj osobny nazor, dobra technika a ovladanie photoshopu.
No musel to byt vynimocne prajny clovek, ak Ti dovolil "vyskriabat sa" po jeho chrbte
 
acton
2016-11-09 08:21:14
Keby ma niekto poziadal o to iste tiez by som suhlasil, keby si bol aspom troska skuseny fotograf vedel by si, ze druhy fotograf iba moze obohatit svadobne fotografie lebo tam nie je ako oficialny fotograf a foti uvolnene bez stresu, v zahranici je normalne fotografovat svadbu dvoma fotografmi...
Ale to je prave slovenske nazvat to skriabat sa po niecom chrbte, to len dokazuje ten priepastny rozdiel....
 
acton
2016-11-09 08:24:51
príspevok od: blahoslav J B Art
v zahranici kazdy eventovy fotograf zacina tak, ze nafoti 4 svadby a 1 pohreb
Este objasni co si tym chcel povedat, nic z toho co pouzivas na fotenie si nevymyslel ty alebo niekto na slovensku, ani len nijaku techniku fotenia.... a povysujes sa tu...
 
blahoslav J B Art
2016-11-09 11:19:40
príspevok od: acton
Este objasni co si tym chcel povedat, nic z toho co pouzivas na fotenie si nevymyslel ty alebo niekto na slovensku, ani len nijaku techniku fotenia.... a povysujes sa tu...
... a to som nevymyslel ani humor, ani ironiu ... a napriek tomu ich pouzivam 😊
 
acton
2016-11-09 11:25:45
príspevok od: blahoslav J B Art
... a to som nevymyslel ani humor, ani ironiu ... a napriek tomu ich pouzivam 😊
Ale rec bola o niecom inom
 
Tibor78
2016-11-09 12:49:09
príspevok od: acton
Keby ma niekto poziadal o to iste tiez by som suhlasil, keby si bol aspom troska skuseny fotograf vedel by si, ze druhy fotograf iba moze obohatit svadobne fotografie lebo tam nie je ako oficialny fotograf a foti uvolnene bez stresu, v zahranici je normalne fotografovat svadbu dvoma fotografmi...
Ale to je prave slovenske nazvat to skriabat sa po niecom chrbte, to len dokazuje ten priepastny rozdiel....
Strasne to vytrhavas z kontextu a pouzivas iba to co sa Ti hodi, aby si ukazal ako sa velmi mylim.Tiez mam pomocneho fotografa, ale ten je z rodiny.Urcite by som to nedovolil nikomu cudziemu.Nechci mi tu nahovorit, ze Ty si taky dobroprajny ludomil, ktory by len pomahal druhym a vychovaval si buducu moznu konkurenciu.Tvoje prispevky hovoria o uplnom opaku, kedze tu na kazdeho reagujes vacsinou podrazdene a nadradene!
 
jozef.timulak
2016-11-09 13:12:43
Nie je pravda, že každý začína ako druhý fotograf. Existuje dosť ľudí, ktorí sa rozhodli ísť vlastnou cestou hneď od začiaku a pošťastilo sa im. Napr. taký Joe Buissink.
Nehovorím, že začínať ako druhý fotograf je zlé. Ale niektorí už máme dosť toho rigorizovania, že takto sa to musí, že musíš mať FF Canon alebo Nikon, že musíš mať blesk, že musíš poznať expozičné trojuholníčky, kalkulátory hĺbky ostrosti, farebné PassportCheckery, značkový statív, kalibrovaný monitor. Ideálne by si mal fotiť na film, mať doma tmavú komoru a poznať naspamäť reportážne fotky svetových fotografov z roku 1920.
Ešte raz, netvrdím, že toto všekto je zlé. Problém je, že to niektorí opakujú do nemoty a potom si človek myslí, že ak toto všetko má, tak už je dobrý fotograf. Veď má pozadie rozmazané, oči sú ostré, pleťovka má presné RGB hodnoty podľa tabuľky a etnicity.
Toto všetko nestačí, fotograf musí byť - a to je podľa mňa kľúč k dobrej fotke - empatický. V zlomku sekundy sa musí vedieť vžiť a naladiť sa na vlnu tých, ktorých fotí. Potom vie, kedy je ten správny moment, kedy vrcholí radosť, prekvapenie, kedy je už neskoro a kedy radšej nefotiť, lebo z fotografovanej osoby cítiť rozpaky, neistotu a podobne. Problém je, že neempatický divák ani nevidí, že ženích na portréte je totálne zostresovaný a vyslovene trpí. Hlavný je ten fulfrejm, dva softboxy a bjútydiš, nameraná expozícia a - pleťovka. Pleťovka to je všetko (ironizujem), aj keby sa s jednou fotkou trebalo hrať hodinu-dve vo fotošope.
Toto ja nikdy nepochopím, lebo pre mňa je priorita výraz, reč tela, pri svadobnej fotke blízkosť, náklonnosť, oddanosť. Ak tam toto nie je, pleťovka aj váš fulfrejm je nanič. Podľa mňa. Pre niektorého diváka stačí ten cool-efekt, že fotograf mal foťák za 7 tisíc, ležal na zemi a vo fotošope urobil z blatistej kaluže more a v ňom odraz manželov. Veru, každý má svoju klientelu.
PS: Ak fotíte svadbu s tým, že tí dvaja sa aj tak o dva roky rozvedú alebo že je to trest odňatia slobody, ak neveríte v manželstvo alebo si z neho robíte žarty, prosím, viac to nerobte. Nemôže to byť dobré ani úprimné ani veselé ani autentické...
 
blasi
2016-11-09 15:18:41
príspevok od: jozef.timulak
Nie je pravda, že každý začína ako druhý fotograf. Existuje dosť ľudí, ktorí sa rozhodli ísť vlastnou cestou hneď od začiaku a pošťastilo sa im. Napr. taký Joe Buissink.
Nehovorím, že začínať ako druhý fotograf je zlé. Ale niektorí už máme dosť toho rigorizovania, že takto sa to musí, že musíš mať FF Canon alebo Nikon, že musíš mať blesk, že musíš poznať expozičné trojuholníčky, kalkulátory hĺbky ostrosti, farebné PassportCheckery, značkový statív, kalibrovaný monitor. Ideálne by si mal fotiť na film, mať doma tmavú komoru a poznať naspamäť reportážne fotky svetových fotografov z roku 1920.
Ešte raz, netvrdím, že toto všekto je zlé. Problém je, že to niektorí opakujú do nemoty a potom si človek myslí, že ak toto všetko má, tak už je dobrý fotograf. Veď má pozadie rozmazané, oči sú ostré, pleťovka má presné RGB hodnoty podľa tabuľky a etnicity.
Toto všetko nestačí, fotograf musí byť - a to je podľa mňa kľúč k dobrej fotke - empatický. V zlomku sekundy sa musí vedieť vžiť a naladiť sa na vlnu tých, ktorých fotí. Potom vie, kedy je ten správny moment, kedy vrcholí radosť, prekvapenie, kedy je už neskoro a kedy radšej nefotiť, lebo z fotografovanej osoby cítiť rozpaky, neistotu a podobne. Problém je, že neempatický divák ani nevidí, že ženích na portréte je totálne zostresovaný a vyslovene trpí. Hlavný je ten fulfrejm, dva softboxy a bjútydiš, nameraná expozícia a - pleťovka. Pleťovka to je všetko (ironizujem), aj keby sa s jednou fotkou trebalo hrať hodinu-dve vo fotošope.
Toto ja nikdy nepochopím, lebo pre mňa je priorita výraz, reč tela, pri svadobnej fotke blízkosť, náklonnosť, oddanosť. Ak tam toto nie je, pleťovka aj váš fulfrejm je nanič. Podľa mňa. Pre niektorého diváka stačí ten cool-efekt, že fotograf mal foťák za 7 tisíc, ležal na zemi a vo fotošope urobil z blatistej kaluže more a v ňom odraz manželov. Veru, každý má svoju klientelu.
PS: Ak fotíte svadbu s tým, že tí dvaja sa aj tak o dva roky rozvedú alebo že je to trest odňatia slobody, ak neveríte v manželstvo alebo si z neho robíte žarty, prosím, viac to nerobte. Nemôže to byť dobré ani úprimné ani veselé ani autentické...
to PS: je celkom dobre pekne napisane
 
marcus_labeo
2016-11-09 15:23:00
Dobrý príspevok k téme je video na dpreview: http://www.dpreview.com/videos/0899237871/field-test-wedding-photography-with-the-fujifilm-x-t2
Principiálne je to o tom, že aj s cropovým mirorlessom sa dá dobre nafotiť svadba, ale pre mňa pointa bola v tom, že redaktor DPreview, profík, si na konci dňa uvedomil, že fotil celý čas do JPEGu.
 
Bofo
2016-11-09 18:42:36
Karol ďakujem za článok. Je to "fajnové". Akákoľvek práca s ľuďmi je náročná a ako sa zvykne hovoriť, jedna z najťažších. Empatia, komunikácia a práca s úplne cudzími ľuďmi, postreh, neznáme prostredie, nevyspytateľné svetlo, zvládnutie techniky a mnoho iného patria (nielen) ku svadobnej fotografii. Všetkým prajem dobré svetlo.
 
JohnB
2016-11-09 22:29:21
príspevok od: Tibor78
Obavam sa, ze na toto Ti neda nito z nich odpoved.Ved naco by aj poucat a vychovavat potencialnu konkurenciu
tak áno, oveľa lepšie je napísať článok ako to nerobiť a čo všetko je zlé...ale prečo nedať námet ako sa stať dobrý svadobným fotografom, čo preto urobili oni, zaujímalo by ma ako oni začínali, keď v článku je nefoťte buďte sebakritickí, ale zaujímalo by ma ako sa oni k tomu dostali...aj ich nejaká svadba musela byť prvá...
 
smartin
2016-11-10 08:43:37
príspevok od: rumpeak
Myslím, že ta svatba kamaráda je právě dobrý způsob jak začít. Po nošení 100kg fototechniky jsem dospěl k řešení, že staší 2 externí blesky s odpalovači a malým beauty dishem, pevné 35 a 85 a sem tam se hodí ultraširokáč.
Heh, to je presne moj pripad, s tou technikou. Ale aj druhe telo by sa zislo, predsa len vymena objektivov trva... Inac radsej nafotim kamosovi zadarmo, ako pytat si peniaze, ked je malo skusenosti.
 
acton
2016-11-10 18:17:49
príspevok od: Tibor78
Strasne to vytrhavas z kontextu a pouzivas iba to co sa Ti hodi, aby si ukazal ako sa velmi mylim.Tiez mam pomocneho fotografa, ale ten je z rodiny.Urcite by som to nedovolil nikomu cudziemu.Nechci mi tu nahovorit, ze Ty si taky dobroprajny ludomil, ktory by len pomahal druhym a vychovaval si buducu moznu konkurenciu.Tvoje prispevky hovoria o uplnom opaku, kedze tu na kazdeho reagujes vacsinou podrazdene a nadradene!
Podrazdene??? No ukaz mi jeden moj komentar ktory bol podrazdeny...
No vies ked je rec o svadobnych fotografiach, tazko uverit, ze teba si niekto zavola fotit svadbu, sa musim smiat pri pomysleni, ze ty by si mal mat nejaku konkurenciu.
Ty si presne clovek ktoreho by som ani stretnut nechcel, toboz mat s tebou nieco...
 
Tibor78
2016-11-10 18:20:02
príspevok od: acton
Podrazdene??? No ukaz mi jeden moj komentar ktory bol podrazdeny...
No vies ked je rec o svadobnych fotografiach, tazko uverit, ze teba si niekto zavola fotit svadbu, sa musim smiat pri pomysleni, ze ty by si mal mat nejaku konkurenciu.
Ty si presne clovek ktoreho by som ani stretnut nechcel, toboz mat s tebou nieco...
 
blahoslav J B Art
2016-11-10 18:42:53
príspevok od: JohnB
tak áno, oveľa lepšie je napísať článok ako to nerobiť a čo všetko je zlé...ale prečo nedať námet ako sa stať dobrý svadobným fotografom, čo preto urobili oni, zaujímalo by ma ako oni začínali, keď v článku je nefoťte buďte sebakritickí, ale zaujímalo by ma ako sa oni k tomu dostali...aj ich nejaká svadba musela byť prvá...
http://hurych.cz/blog/2015-07-09-proc-fotim-svatby

http://digiarena.e15.cz/jak-vybrat-toho-praveho-svatebniho-fotografa
http://digiarena.e15.cz/svatebni-fotografie-aneb-jak-ji-spravne-fotit--i_2
http://digiarena.e15.cz/svatebni-fotografie-aneb-technika-a-prislusenstvi--ii_2
 
fatality
2016-11-10 19:51:32
príspevok od: acton
Podrazdene??? No ukaz mi jeden moj komentar ktory bol podrazdeny...
No vies ked je rec o svadobnych fotografiach, tazko uverit, ze teba si niekto zavola fotit svadbu, sa musim smiat pri pomysleni, ze ty by si mal mat nejaku konkurenciu.
Ty si presne clovek ktoreho by som ani stretnut nechcel, toboz mat s tebou nieco...
za nim stoja aspon nejake fotos..za tebou len..prazdne reci.. ..
 
acton
2016-11-10 20:04:45
príspevok od: fatality
za nim stoja aspon nejake fotos..za tebou len..prazdne reci.. ..
A to ty skadial vies?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-11-10 22:33:17
príspevok od: JohnB
tak áno, oveľa lepšie je napísať článok ako to nerobiť a čo všetko je zlé...ale prečo nedať námet ako sa stať dobrý svadobným fotografom, čo preto urobili oni, zaujímalo by ma ako oni začínali, keď v článku je nefoťte buďte sebakritickí, ale zaujímalo by ma ako sa oni k tomu dostali...aj ich nejaká svadba musela byť prvá...
Odporucam precitat posledny odstavec, v ktorom pisem ze pripravujem pokarcovanie. Ja osobne svadby nefotim, takze ziadnu konkurenciu v tomto zanri nemam.
 
2016-11-10 23:57:33
príspevok od: jozef.timulak
Nie je pravda, že každý začína ako druhý fotograf. Existuje dosť ľudí, ktorí sa rozhodli ísť vlastnou cestou hneď od začiaku a pošťastilo sa im. Napr. taký Joe Buissink.
Nehovorím, že začínať ako druhý fotograf je zlé. Ale niektorí už máme dosť toho rigorizovania, že takto sa to musí, že musíš mať FF Canon alebo Nikon, že musíš mať blesk, že musíš poznať expozičné trojuholníčky, kalkulátory hĺbky ostrosti, farebné PassportCheckery, značkový statív, kalibrovaný monitor. Ideálne by si mal fotiť na film, mať doma tmavú komoru a poznať naspamäť reportážne fotky svetových fotografov z roku 1920.
Ešte raz, netvrdím, že toto všekto je zlé. Problém je, že to niektorí opakujú do nemoty a potom si človek myslí, že ak toto všetko má, tak už je dobrý fotograf. Veď má pozadie rozmazané, oči sú ostré, pleťovka má presné RGB hodnoty podľa tabuľky a etnicity.
Toto všetko nestačí, fotograf musí byť - a to je podľa mňa kľúč k dobrej fotke - empatický. V zlomku sekundy sa musí vedieť vžiť a naladiť sa na vlnu tých, ktorých fotí. Potom vie, kedy je ten správny moment, kedy vrcholí radosť, prekvapenie, kedy je už neskoro a kedy radšej nefotiť, lebo z fotografovanej osoby cítiť rozpaky, neistotu a podobne. Problém je, že neempatický divák ani nevidí, že ženích na portréte je totálne zostresovaný a vyslovene trpí. Hlavný je ten fulfrejm, dva softboxy a bjútydiš, nameraná expozícia a - pleťovka. Pleťovka to je všetko (ironizujem), aj keby sa s jednou fotkou trebalo hrať hodinu-dve vo fotošope.
Toto ja nikdy nepochopím, lebo pre mňa je priorita výraz, reč tela, pri svadobnej fotke blízkosť, náklonnosť, oddanosť. Ak tam toto nie je, pleťovka aj váš fulfrejm je nanič. Podľa mňa. Pre niektorého diváka stačí ten cool-efekt, že fotograf mal foťák za 7 tisíc, ležal na zemi a vo fotošope urobil z blatistej kaluže more a v ňom odraz manželov. Veru, každý má svoju klientelu.
PS: Ak fotíte svadbu s tým, že tí dvaja sa aj tak o dva roky rozvedú alebo že je to trest odňatia slobody, ak neveríte v manželstvo alebo si z neho robíte žarty, prosím, viac to nerobte. Nemôže to byť dobré ani úprimné ani veselé ani autentické...
kazdy zacina ako druhy fotograf, ci je to na svadbe alebo v skole alebo workshop... niekde tie zaklady pochytit musis a potom ides svojou cestou, je nemozne nevediet o fotografii uplne nic, kupit fotoaparat a vydat sa svojou cestou.
 
jozef.timulak
2016-11-11 07:36:24
príspevok od:
kazdy zacina ako druhy fotograf, ci je to na svadbe alebo v skole alebo workshop... niekde tie zaklady pochytit musis a potom ides svojou cestou, je nemozne nevediet o fotografii uplne nic, kupit fotoaparat a vydat sa svojou cestou.
O fotografii sa dá naučiť z rôznych zdrojov (internet), cvičiť sa to dá samostatne. Napr. potréty, rodinná oslava, detaily, akcie, ktoré nie sú kritické. Potom človek uvažuje, či už je pripravený na kritickú akciu (svadbu). Ak by bol len sebakritický a nemal určitú smelosť, túžbu, ... tak by stále skončil pri tom, že ešte nie je dosť pripravený. No skrátka, dá sa začať aj ako nedruhý fotograf, asi to chce šťastie, talent (aj keď na ten viacerí neveria) a možno nadpriemernú odvahu. Tou odvahou nemyslím sebavedomie, ale schopnosť prekonať strach a sám seba.
 
acton
2016-11-11 08:36:23
príspevok od: jozef.timulak
O fotografii sa dá naučiť z rôznych zdrojov (internet), cvičiť sa to dá samostatne. Napr. potréty, rodinná oslava, detaily, akcie, ktoré nie sú kritické. Potom človek uvažuje, či už je pripravený na kritickú akciu (svadbu). Ak by bol len sebakritický a nemal určitú smelosť, túžbu, ... tak by stále skončil pri tom, že ešte nie je dosť pripravený. No skrátka, dá sa začať aj ako nedruhý fotograf, asi to chce šťastie, talent (aj keď na ten viacerí neveria) a možno nadpriemernú odvahu. Tou odvahou nemyslím sebavedomie, ale schopnosť prekonať strach a sám seba.
V mnohom s tebou suhlasim, ale ucit sa soferovat v internete... pisal som, ze druhy fotograf ide zadarmo fotografovat svadbu preto lebo sa to chce naucit, to co mu da ten profesionalny fotograf mu internet ani rodinna oslava neda, vyssie bol dotaz ako sa moze naucit fotografovat svadby, ja som pisal z vlastnej skusebosti, to co ti da prax druheho fotografa na svadbe, nikde inde nepochytis.
 
blahoslav J B Art
2016-11-11 10:38:22
príspevok od: acton
V mnohom s tebou suhlasim, ale ucit sa soferovat v internete... pisal som, ze druhy fotograf ide zadarmo fotografovat svadbu preto lebo sa to chce naucit, to co mu da ten profesionalny fotograf mu internet ani rodinna oslava neda, vyssie bol dotaz ako sa moze naucit fotografovat svadby, ja som pisal z vlastnej skusebosti, to co ti da prax druheho fotografa na svadbe, nikde inde nepochytis.
Tak sem pridaj aspon 1 svadobnu fotku nech vidime, co si pochytil od skuseneho profisvadobneho fotografa
 
2016-11-11 10:47:10
príspevok od: blahoslav J B Art
Tak sem pridaj aspon 1 svadobnu fotku nech vidime, co si pochytil od skuseneho profisvadobneho fotografa
cakal som na to kto opat pride s tym aby som sem dal nejaku fotografiu, je ich tu dost blahoslav aj svadobnych a preco nie su v mojom profile som uz tiez asi 10 krat spominal... som urcite skusenejsi ako ty.
 
2016-11-11 10:57:07
príspevok od:
cakal som na to kto opat pride s tym aby som sem dal nejaku fotografiu, je ich tu dost blahoslav aj svadobnych a preco nie su v mojom profile som uz tiez asi 10 krat spominal... som urcite skusenejsi ako ty.
zabudol som pripisat, ze acton je brixton... ukradli mi pocitac tak som sa zmenil, ale z mobilu sa prihlasujem este ako acton.
 
Azimut
2016-11-11 14:25:06
Ani vo sne by ma nenapadlo ísť fotiť svadbu, ale keď sa dcéra vydávala, zrazu som bol svadobný tata,aj fotograf Fotil som s Pentax K-x,čiže viac-menej šuvix, ale myslím si,že fotky sa s prižmúrením oka dajú pozerať...
 
helmiczka
2016-11-11 15:23:33
50 rokov staré svadobné fotografie sú dnes vyblednuté, zažltnuté a z niekoľkých strán natrhnuté... a predsa slúžia. Za 50 rokov budú absolútne iné štandardy kvality (3D?) ... ľudia v budúcnosti sa zrejme nebudú starať o to, či boli kedysi dávno nafotení s D5000 alebo D500.
Nevesta si pripomenie že mala krásne šaty, ženích že kedysi mal viac vlasov než gramov, a hlavne, že ten deň patril im a mali sa radi.
Technickú kvalitu odbijú slovami "to viete, vnúčence, technika zo začiatku storočia..."
 
Roman Point
2016-11-11 16:10:43
príspevok od: helmiczka
50 rokov staré svadobné fotografie sú dnes vyblednuté, zažltnuté a z niekoľkých strán natrhnuté... a predsa slúžia. Za 50 rokov budú absolútne iné štandardy kvality (3D?) ... ľudia v budúcnosti sa zrejme nebudú starať o to, či boli kedysi dávno nafotení s D5000 alebo D500.
Nevesta si pripomenie že mala krásne šaty, ženích že kedysi mal viac vlasov než gramov, a hlavne, že ten deň patril im a mali sa radi.
Technickú kvalitu odbijú slovami "to viete, vnúčence, technika zo začiatku storočia..."
V podstate áno. Ale zabudol si na jednu podstatnú vec.. Zákazníci riešia ako vyzerajú foto dnes aj tí noví. Takže ak chceš fotiť svadby veta že o 50 rokov to bude z dneška vyzerať všetko smiešne ti moc nepomôže nahnať si prácu. Ak to teda s fotenim svadieb človek myslí vážne samozrejme
 
blahoslav J B Art
2016-11-11 16:38:38
príspevok od:
cakal som na to kto opat pride s tym aby som sem dal nejaku fotografiu, je ich tu dost blahoslav aj svadobnych a preco nie su v mojom profile som uz tiez asi 10 krat spominal... som urcite skusenejsi ako ty.
kliknem na profil ... acton 0 fotiek, brixton 0 fotiek

ja nie som nejaky sku.veny estebak, aby som patral po informaciach o uzivateloch Ephota ... a ich fotkach, alebo kto nieco niekedy niekde spominal
ak tu mas dost fotiek, navyse aj svadobnych, nevidim problem dat sem link na nejaku, aspon jednu, nech si mozem urobit obraz ... radsej 1x vidiet, ako 100x pocut

toto je fotoportal, preto by som radsej videl fotky a bavil sa o fotkach ... navyse v inom vlakne si sa dost nelichotivo vyjadroval o urovni Ephota ... tak co takto zvysit jeho uroven a pridanim svojich dobrych fotiek pomoct tu uroven zvysit

ja sa rad poucim od skusenejsich fotografov, ako si aj ty, preto by som privital tvoje fotky

bol som na viacerych besedach s profesionalnymi fotografmi, ale nikdy to nebolo tak, ze len recnili, ale vzdy ukazali svoje fotky
 
acton
2016-11-11 18:13:53
príspevok od: blahoslav J B Art
kliknem na profil ... acton 0 fotiek, brixton 0 fotiek

ja nie som nejaky sku.veny estebak, aby som patral po informaciach o uzivateloch Ephota ... a ich fotkach, alebo kto nieco niekedy niekde spominal
ak tu mas dost fotiek, navyse aj svadobnych, nevidim problem dat sem link na nejaku, aspon jednu, nech si mozem urobit obraz ... radsej 1x vidiet, ako 100x pocut

toto je fotoportal, preto by som radsej videl fotky a bavil sa o fotkach ... navyse v inom vlakne si sa dost nelichotivo vyjadroval o urovni Ephota ... tak co takto zvysit jeho uroven a pridanim svojich dobrych fotiek pomoct tu uroven zvysit

ja sa rad poucim od skusenejsich fotografov, ako si aj ty, preto by som privital tvoje fotky

bol som na viacerych besedach s profesionalnymi fotografmi, ale nikdy to nebolo tak, ze len recnili, ale vzdy ukazali svoje fotky
Ja sa kludne porozpravam s niekym o autach a pritom nepotrebujem aby mi ukazoval svoje auto, potrebujete sa tu stale s niekym porovnavat... alebo medzi sebou, to je vas problem.
 
Roman Point
2016-11-11 20:30:47
príspevok od: acton
Ja sa kludne porozpravam s niekym o autach a pritom nepotrebujem aby mi ukazoval svoje auto, potrebujete sa tu stale s niekym porovnavat... alebo medzi sebou, to je vas problem.
Každá jedna dobrá fotografia môže a mala by poslúžiť ako podklad pre učenie sa minimálne dobrej kompozície. Ak sa niekto vyjadruje k fotografiám tak sa sem tam očakáva, že ukáže niečo aj z vlastnej kuchyne. To nie je o dokazovaní, to je o spravaní sa vo fotokomunite na fotografickom portáli.
 
2016-11-11 23:43:42
príspevok od: blahoslav J B Art
kliknem na profil ... acton 0 fotiek, brixton 0 fotiek

ja nie som nejaky sku.veny estebak, aby som patral po informaciach o uzivateloch Ephota ... a ich fotkach, alebo kto nieco niekedy niekde spominal
ak tu mas dost fotiek, navyse aj svadobnych, nevidim problem dat sem link na nejaku, aspon jednu, nech si mozem urobit obraz ... radsej 1x vidiet, ako 100x pocut

toto je fotoportal, preto by som radsej videl fotky a bavil sa o fotkach ... navyse v inom vlakne si sa dost nelichotivo vyjadroval o urovni Ephota ... tak co takto zvysit jeho uroven a pridanim svojich dobrych fotiek pomoct tu uroven zvysit

ja sa rad poucim od skusenejsich fotografov, ako si aj ty, preto by som privital tvoje fotky

bol som na viacerych besedach s profesionalnymi fotografmi, ale nikdy to nebolo tak, ze len recnili, ale vzdy ukazali svoje fotky
vidim nervicky funguju, TY sa chces porovnavat tak patraj...
 
2016-11-11 23:54:02
príspevok od: Roman Point
Každá jedna dobrá fotografia môže a mala by poslúžiť ako podklad pre učenie sa minimálne dobrej kompozície. Ak sa niekto vyjadruje k fotografiám tak sa sem tam očakáva, že ukáže niečo aj z vlastnej kuchyne. To nie je o dokazovaní, to je o spravaní sa vo fotokomunite na fotografickom portáli.
www.ephoto.sk/fotogaleria/kriticke-okienko/kriticke-okienko---3-x-3-tipy-pre-lepsiu-fotografiu-ix/

tam su napriklad 3 moje fotografie z toho 2 zo svadby, pod menom acton.
 
Roman Point
2016-11-12 07:13:06
príspevok od:
www.ephoto.sk/fotogaleria/kriticke-okienko/kriticke-okienko---3-x-3-tipy-pre-lepsiu-fotografiu-ix/

tam su napriklad 3 moje fotografie z toho 2 zo svadby, pod menom acton.
Nie sú a ja ti viem povedať aj prečo. Nedal si ich do verejného albumu takže teoreticky ich vidia iba priatelia ktorých si si pridal na ephote. Ty ich samozrejme vidíš.
 
2016-11-12 09:56:28
príspevok od: Roman Point
Nie sú a ja ti viem povedať aj prečo. Nedal si ich do verejného albumu takže teoreticky ich vidia iba priatelia ktorých si si pridal na ephote. Ty ich samozrejme vidíš.
preco potom niekto vidi tie fotografie a niekto nie? vidia ich ludia ktory nie su priatelia.
 
Roman Point
2016-11-12 10:28:43
príspevok od:
preco potom niekto vidi tie fotografie a niekto nie? vidia ich ludia ktory nie su priatelia.
Ja ich nevidím, doktor blaho ich nevidí a nevidím ich ani keď sa odhlásim z ephota a vyhľadam si profil
 
2016-11-12 10:43:23
príspevok od: Roman Point
Ja ich nevidím, doktor blaho ich nevidí a nevidím ich ani keď sa odhlásim z ephota a vyhľadam si profil
ale za to ja nemozem.
 
2016-11-12 11:08:02
príspevok od: Roman Point
Ja ich nevidím, doktor blaho ich nevidí a nevidím ich ani keď sa odhlásim z ephota a vyhľadam si profil
inac zaujimave, ja neplatim ephoto a vidim vsetky fotografie ktore ludia pridavaju do komentov a ty nie... potom sa ludia ako doktor blaho cuduju, ze obcas nieco utrusim na ephoto.
 
Roman Point
2016-11-12 11:28:41
príspevok od:
inac zaujimave, ja neplatim ephoto a vidim vsetky fotografie ktore ludia pridavaju do komentov a ty nie... potom sa ludia ako doktor blaho cuduju, ze obcas nieco utrusim na ephoto.
No je to tu založené ( funkčne ) na hlavne platiacich členoch..
 
2016-11-12 11:33:18
príspevok od: Roman Point
No je to tu založené ( funkčne ) na hlavne platiacich členoch..
 
2016-11-12 11:41:38
príspevok od: Roman Point
No je to tu založené ( funkčne ) na hlavne platiacich členoch..
tak mi povedz kedy uvidis tie fotografie? este mozes v ephote postupit do nejakej elitnej skupiny?
 
martinmlm
2016-11-12 18:54:02
foto od pána acton
 
Dazdn1k
2016-11-13 05:51:52
ze 100-200€ za fotenie svadby? sa mi nechce verit
 
Paladin25
2016-11-13 09:53:49
príspevok od: Dazdn1k
ze 100-200€ za fotenie svadby? sa mi nechce verit
Čo sa ti na tom zdá nereálne?
 
photographer11
2016-11-13 10:35:17
príspevok od:
cena fototechniky isla hore o 60% ?? ako si na to prisiel?
Mal som na mysli cenu novych modelov fotoaparatov a objektivov. Taky 5D mark II sa na zaciatku predaval za cca 2400€ teraz stoji 5D4 - 3600€, Canon 35/1.4 sa predaval za nejakych 1300-1400€ teraz stoji novy model 2000€ atd
 
2016-11-13 12:00:40
príspevok od: photographer11
Mal som na mysli cenu novych modelov fotoaparatov a objektivov. Taky 5D mark II sa na zaciatku predaval za cca 2400€ teraz stoji 5D4 - 3600€, Canon 35/1.4 sa predaval za nejakych 1300-1400€ teraz stoji novy model 2000€ atd
myslim, ze nemozes porovnavat 5d m2 s m4, to je kvalitovo uplne iny fotoaparat, keby zdrazela samotna m2 na 3600 potom mozes tvrdit to co tvrdis, m2jke sa teraz vyrovna 6d m2, alebo aj ta uz ma naviac, porovnavaj rovnaku techniku.
 
2016-11-13 12:06:02
príspevok od: Roman Point
Každá jedna dobrá fotografia môže a mala by poslúžiť ako podklad pre učenie sa minimálne dobrej kompozície. Ak sa niekto vyjadruje k fotografiám tak sa sem tam očakáva, že ukáže niečo aj z vlastnej kuchyne. To nie je o dokazovaní, to je o spravaní sa vo fotokomunite na fotografickom portáli.
vidis point... dvaja ludia sa zmohli na komentovanie mojich fotografii za ten cas co som sem dal tie fotografie, mate iba kopec dristov ako by ste chceli porovnavat a ked je co porovnavat tak ste ticho... tak mi teraz povec naco mate tie nezmyselne dristy? ste neskutocne nadopovany parametrami ktore su vam uplne nanic, ked sa jedna o fotografie tak ste totalne v zadku.
 
Roman Point
2016-11-13 13:59:36
príspevok od:
vidis point... dvaja ludia sa zmohli na komentovanie mojich fotografii za ten cas co som sem dal tie fotografie, mate iba kopec dristov ako by ste chceli porovnavat a ked je co porovnavat tak ste ticho... tak mi teraz povec naco mate tie nezmyselne dristy? ste neskutocne nadopovany parametrami ktore su vam uplne nanic, ked sa jedna o fotografie tak ste totalne v zadku.
Daj si facku homoš. A uvažuj tak že ľudia majú aj rodiny a deti. Cez víkend je veľa času na spoločné cestovanie a venovanie sa deťom a nie vysedávanie na internete.

K tým foto čo tu niekto upol za teba. To sú akurát tak vygŕcané produkty pokazeného snímača. Ak sa objavia normálne fotky potom sa dá k nim niečo aj napísať.

Nič si z toho nerob.. Je to len názor amatéra. Nie každý pochopí tvoj profesionálny štýl nadčasových obrázkov.
 
Dazdn1k
2016-11-13 14:19:13
príspevok od: Paladin25
Čo sa ti na tom zdá nereálne?
Mi to pride extremne malo, to sa potom ti mladomanzelia nadiejaju ze fotky budu jak z katalogu....
 
2016-11-13 14:25:37
príspevok od: Roman Point
Daj si facku homoš. A uvažuj tak že ľudia majú aj rodiny a deti. Cez víkend je veľa času na spoločné cestovanie a venovanie sa deťom a nie vysedávanie na internete.

K tým foto čo tu niekto upol za teba. To sú akurát tak vygŕcané produkty pokazeného snímača. Ak sa objavia normálne fotky potom sa dá k nim niečo aj napísať.

Nič si z toho nerob.. Je to len názor amatéra. Nie každý pochopí tvoj profesionálny štýl nadčasových obrázkov.
a preco bol ten snimac pokazeny? ako si na to prisiel?
 
Roman Point
2016-11-13 14:49:53
príspevok od:
a preco bol ten snimac pokazeny? ako si na to prisiel?
Vravím amatérov názor nerieš
 
Paladin25
2016-11-13 18:57:06
príspevok od: Dazdn1k
Mi to pride extremne malo, to sa potom ti mladomanzelia nadiejaju ze fotky budu jak z katalogu....
Kvalita a cena nie su vzdy v rovnovaznom pomere... cenu urcuje trh... ponuka a dopyt...
 
Dazdn1k
2016-11-13 19:23:08
príspevok od: Paladin25
Kvalita a cena nie su vzdy v rovnovaznom pomere... cenu urcuje trh... ponuka a dopyt...
lebo tu v USA som s apytal znameho koko amatersky fotograf pyta za svadbu, tak okolo 2-3 tisic dolarov - fotia do albumov a tak, no ale 100-200 je vysmech a taka zodpovednost..
 
blahoslav J B Art
2016-11-13 19:36:48
príspevok od: Roman Point
Vravím amatérov názor nerieš
momentalne z 80 diskusnych prispevkov az 23 sa tyka fotiek actona alias brixtona ... uplne zbytocnych, keby ich mal ako kazdy normalny clen Ephota vo svojom profile

aj to este neboli schopni acton s brixtonom dat odkaz na svoje fotky zo svojich diskusnych prispevkom, musel to za nich urobit niekto iny
 
Paladin25
2016-11-13 19:41:41
príspevok od: Dazdn1k
lebo tu v USA som s apytal znameho koko amatersky fotograf pyta za svadbu, tak okolo 2-3 tisic dolarov - fotia do albumov a tak, no ale 100-200 je vysmech a taka zodpovednost..
Tak USA a SK nemozes porovnavat myslim ze na SK nenajdes vela profikov co by fotili za 2000 eur ci sa mylim?
 
Dazdn1k
2016-11-13 20:07:48
príspevok od: Paladin25
Tak USA a SK nemozes porovnavat myslim ze na SK nenajdes vela profikov co by fotili za 2000 eur ci sa mylim?
neviem, ide to mimo dna uplne , mna len zarazilo ze 2 stovky za tolko prace je velmi malo...
 
2016-11-13 20:53:55
príspevok od: blahoslav J B Art
momentalne z 80 diskusnych prispevkov az 23 sa tyka fotiek actona alias brixtona ... uplne zbytocnych, keby ich mal ako kazdy normalny clen Ephota vo svojom profile

aj to este neboli schopni acton s brixtonom dat odkaz na svoje fotky zo svojich diskusnych prispevkom, musel to za nich urobit niekto iny
ak si si nevsimol drviva vacsina mojich prispevkov nepatrila tebe, pisal som to niekomu inemu... ten odkaz sem som dal ja, ty si ho nedokazal otvorit, to pre tvoju neschopnost sem niekto iny vlozil fotografie.
 
Paladin25
2016-11-13 21:37:17
príspevok od: Dazdn1k
neviem, ide to mimo dna uplne , mna len zarazilo ze 2 stovky za tolko prace je velmi malo...
Holt pre profika praca a da si ju aj zaplatit... lebo musi... pre mna z pohladu amatera je to skvely zazitok, nieco co ma naplna a obohacuje... peniaze beriem len ako bonus... amater sa tim nezivy... a vzdy je to o kompromisoch aj pre nevestu a zenicha... fotak ma uz kazdy a kazdy druhy by chcel fotit svadby a mysli ze nato ma... velka konkurencia, maly trh ... zakony ekonomiky hovoria ze to tlaci cenu dole... a ked si zoberiem ze polovica slovenska robi mesacne +/- 400-500 eur tak 200,- za tyzden roboty nie je katastrofa
 
Dazdn1k
2016-11-14 02:01:17
príspevok od: Paladin25
Holt pre profika praca a da si ju aj zaplatit... lebo musi... pre mna z pohladu amatera je to skvely zazitok, nieco co ma naplna a obohacuje... peniaze beriem len ako bonus... amater sa tim nezivy... a vzdy je to o kompromisoch aj pre nevestu a zenicha... fotak ma uz kazdy a kazdy druhy by chcel fotit svadby a mysli ze nato ma... velka konkurencia, maly trh ... zakony ekonomiky hovoria ze to tlaci cenu dole... a ked si zoberiem ze polovica slovenska robi mesacne +/- 400-500 eur tak 200,- za tyzden roboty nie je katastrofa
tak hej, ked ta obohacuje co robis a robis to rad + si privyrobis, tak to nie je zle
 
Krtko fotografom
2016-11-14 07:34:52
príspevok od: Dazdn1k
neviem, ide to mimo dna uplne , mna len zarazilo ze 2 stovky za tolko prace je velmi malo...
U nas, na vychode, je to bezna cena. Bohuzial .
 
martindolog
2016-11-14 20:09:50
Aj ked preferujem krajinky dve svatby som zobral kedze boli v rodine a bolo to zadarmo. No, neber to! Dopredu sme si vyjasnili co viem a co neviem. Ale myslim, ze beznym ludom staci aj krajinkar, ked je to zadarmo ;o)
Kazdy vikend by som to nerobil. Zopar veci si pametam do dnes:
1. Je to drina. Vecer som bol unaveny ako unaveny pes. Stale ste v strehu, na nohach, menite objektivy, stale vam niekto beha do zaberu. Vsetko nosite na sebe, aby vam niekto nieco neukradol alebo nerozmlatil. Na druhy den to chce masaz chrbtice.
2. Dobra skola na fotenie sportu alebo zvierat.
3. RAW je zazrak ale stravil som dost vela noci (po praci) za pocitacom. Za 100-200e za svatbu sa mi zda byt naozaj malo. Nerobil by som to za to. Je to cely den, aj 12 hodin + kopec casu za pocitacom, plus cas pred fotenim kde sa dohodne foteni, atd.
4. Nakoniec aj ked dodate 500 (myslim teraz celkom dobrych fotiek), a zabudli ste na tetu z ameriky (ako ste len mohli!), tak je vsetko zle.

Je to podla mna dobra skusenost. Ak mate moznost, treba vyskusat. Len zakaznikovi alebo kamaratovi musi byt jasne, co moze ocakavat. Asi najhorsie na foteni bolo to, ze vecsina naroda nahodi taky ten drsny alebo az prilis usmievano-strnuly vyraz.
 
martindolog
2016-11-14 20:21:16
Za 1000e som vas. Moj syn mi radi 3000 tak to rychlo berte kym si to nerozmyslim.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované