Hore

Rádiové ovládanie externých systémových bleskov

TTL, HSS a to všetko s dlhým dosahom a vysokou spoľahlivosťou. Pozrime sa na aktuálnu ponuku príslušenstva pre rádiové ovládanie systémových bleskov.

V minulosti sa externé blesky odpaľovali diaľkovo cez kábel alebo pomocou fotobunky. Obidve riešenia mali svoje nedostatky. Káble boli nepraktické a fotobunky fungovali spoľahlivo len za správnych podmienok. Pozostatky týchto technológií nájdeme na niektorých fotoaparátoch i dnes. Napr. PC terminál, alebo možnosť ovládania bleskov pomocou záblesku u niektorých fotoaparátov Nikon.

S príchodom TTL riadenia blesku sa jednoduchý kábel a odpaľovanie pomocou fotobunky ukázali ako nedostatočné. Obidve riešenie nedokázali prenášať informácie, len “hlúpo” odpáliť blesk. Preto sa začali používať dve modernejšie riešenia. Tým prvým je TTL kábel, ktorý dokáže prenášať informácie pre TTL riadenie záblesku, ale je rovnako nepraktický ako bol obyčajný PC synchronizačný kábel. Populárnym a stále využívaným riešením je TTL diaľkové odpaľovanie pomocou vstavaného blesku, externého blesku alebo riadiacej jednotky. Takýto spôsob ovládania bleskov nájdete takmer u každej značky fotoaparátov. Pre komunikáciu medzi zariadeniami sa používa IR svetlo. Tým sú dané obmedzenia tohto technického riešenia. Obmedzený je dosah, zariadenia na seba musia vidieť a pri určitých svetelných podmienkach je komunikácia nespoľahlivá. Riešením obmedzení je nahradiť svetlo rádiovým signálom.

Rádiový signál sa pre ovládanie bleskov používa už nejaký ten rok a v ateliéroch je už dávno štandardom. Postupne sa tento spôsob ovládania dostáva aj do kategórie systémových bleskov.

Rádiové ovládanie externých systémových bleskov k nám paradoxne neprišlo od výrobcov týchto bleskov, ale od ázijských výrobcov, ktorí pružnejšie zareagovali na požiadavku trhu. S rozvojom digitálnej fotografie začali pokročilí amatéri využívať blesky pre pokročilé svietenie, rovnako ako profesionáli. Profesionáli používali osvedčené ateliérové svetlá, ktoré sú pre prenášanie nepraktické. Šikovní amatéri ich nahradili lacnejšími malými bleskami. Tomuto spôsobu svietenia sa dnes hovorí “Strobist”. Zo začiatku sa používali lacné bazárové blesky, bez TTL. S rastúcou popularitou Strobist techniky sa zvyšovali nároky fotografov. Chceli svoje moderné digitálne zrkadlovky využívať naplno, to znamená aj vrátane pokročilého TTL riadenia blesku a vysokorýchlostnej synchronizácie. To znamenalo používať moderné systémové blesky a rádiové odpaľovače s podporou TTL a HSS, tak ako to vedia riešenia založené na riadení zábleskom (napr. CLS Nikon). Po obyčajných rádiových odpaľovačoch a prijímačoch prišli na trh pokročilejšie s TTL a HSS. Opäť z dielní ázijských výrobcov. Kedysi podradné značky sa vypracovali na lídrov v tejto technológii a zn. Yongnuo, Pixel, či Nissin majú dnes už dobré meno. Nejeden užívateľ ePhota používa ich výrobky. Títo výrobcovia neustále prinášajú nové dokonalejšie…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
JohnNewton
2016-02-22 08:41:58
Fajne si to napísal
 
jan21
2016-02-22 09:16:51
Ano, K., pekne spísané.
Keď ale zbřdneme do problému rádiového odpalovanie bleskov pre svoj fotoaparát/paticu vždy si treba uvedomiť rozdiel diaľkové ovládanie a rádiové ovládanie. Niekedy (predajcovia, recenzenti..) spájajú tieto pojmy a diaľkové ovládanie je aj optické
(a samozrejme najrozširenejšie manualne nastavenie blesku a odpal fotobunkou)

PS: a nemám Sony ale nieje týchto rádiových systémov najmenej pre Sony? Najviac C/N.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-02-22 09:33:51
príspevok od: jan21
Ano, K., pekne spísané.
Keď ale zbřdneme do problému rádiového odpalovanie bleskov pre svoj fotoaparát/paticu vždy si treba uvedomiť rozdiel diaľkové ovládanie a rádiové ovládanie. Niekedy (predajcovia, recenzenti..) spájajú tieto pojmy a diaľkové ovládanie je aj optické
(a samozrejme najrozširenejšie manualne nastavenie blesku a odpal fotobunkou)

PS: a nemám Sony ale nieje týchto rádiových systémov najmenej pre Sony? Najviac C/N.
Vzdy budu najviac podporovane dve najsilnejsie znacky. Sony naviac vsetko stazuje nestandardnou paticou. Najprv tou prevzadtou od Minolty a teraz silne modifikovanou ISO paticou.
 
Jozef Macák
2016-02-22 09:51:16
príspevok od: Karol Srnec
Vzdy budu najviac podporovane dve najsilnejsie znacky. Sony naviac vsetko stazuje nestandardnou paticou. Najprv tou prevzadtou od Minolty a teraz silne modifikovanou ISO paticou.
Odin II podpora pre sony bola oznamena hned na zaciatku s tym ze sony verzia bude dostupna par mesiacov neskor (podobne ako to bolo s V1)

http://journal.phottix.com/photo-accessory-news/odin-ii-available/

Inak velmi pekne zhrnutie
 
DrAcula
2016-02-23 10:44:15
Super.
Takyto prehlad mi tu chybal.
Nedavno som si to vsetko pracne dohladaval vsade mozne po nete a aj tu na fore.

Volaco uz mam objednane, ale cakam na to uz vyse mesiaca z ciny ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované