Hore

Sony a systémové blesky

V roku 2012 sa zmenil typ pätice pre blesk, ktorý sa používal na fotoaparátoch Sony. Ten starší bol prevzatý od Minolty. Ak máte z toho zmätok, tento článok by vám mal pomôcť zorientovať sa.

O tom, že Sony je v oblasti zrkadloviek dedičom Minolty, sme písali už v článku o objektívoch. Platí to aj pre systémové blesky.

S príchodom pokročilých filmových zrkadloviek s automatickým zaostrovaním bolo potrebné pozmeniť niektoré zaužívané riešenia. Týkalo sa to objektívov aj bleskov. Niektoré značky úplne zmenili typ bajonetu objektívu. Na sánkach pre blesk pribudli kontakty. Minolta však išla ešte ďalej a úplne zmenila spôsob pripájania blesku, zatiaľ čo ostatné značky pokračovali s rokmi osvedčenou päticou ISO. Používajú ju do dnes. Zmenená pätica Minolty (iISO) mala svoje výhody, ale ukázalo sa, že to nebol najlepší krok. Štandardná pätica, akú používajú Canon, Nikon, Pentax atď., je vďaka kontinualite a rozšírenosti široko podporovaná. S päticou Minolty to tak nie je. Aby ste na Minoltu mohli dať príslušenstvo kompatibilné so štandardnou päticou, potrebovali ste redukciu. Bola drahá a ťažko sa zháňala. Výrobcovia príslušenstva sa ani neusilovali pre Minoltu modifikovať svoje produkty. IR ovládač bleskov s päticou Minolta? Nikdy som ho nevidel. Na Minolty (modely Dynax) ste len tak ľahko nedali obyčajný blesk z bazáru, ani kocku pre pripojenie štúdiových bleskov. Pohodlné bolo len použitie systémových bleskov.

Dnes nie je problém zohnať vhodný adaptér priamo od Sony alebo niektorého z ázijských výrobcov príslušenstva.

V tomto článku budem používať označenie troch druhov pätice bleskov:

ISO - štandard, ktorý používa väčšina výrobcov

iISO - štandard Minolta, tvarovo nekompatibilný s ISO

Multi Interface Shoe (MI) - nový štandard Sony, nahradzujúci iISO, tvarovo kompatibilný s ISO

V angličtine sa bežne stretávame s termínom Hot Shoe, čo znamená, že pätica neslúži len na upevnenie príslušenstva, ale má aj kontakty na prepojenie fotoaparátu s nasadeným zariadením. Pätica bez kontaktov má označenie Cold Shoe. Dnes sa prakticky stretávame už len s typom Hot Shoe.

Hot Shoe pätice fotoaparátov a bleskov Sony

Sony, ktoré prebralo od Minolty (Konica Minolta) zrkadlovky a príslušenstvo, prebralo s nimi aj štandardy pre objektívy a blesky. Dodnes zrkadlovky Sony používajú A-bajonet navrhnutý Minoltou. Prebratá bola aj minolťácka pätica iISO. Sony ju používalo niekoľko rokov, nielen u zrkadloviek, ale aj u CSC fotoaparátov. V roku 2012 však došlo k zmene. Sony sa pridalo k ISO štandardu i keď modifikovanom. ISO pätica bola rozšírená o ďalšie kontakty, ktoré sa presunuli k prednej hrane, a dostala označenie Multi Interface Shoe. Väčšie množstvo kontaktov umožňuje k fotoaparátom pripojiť pokročilé príslušenstvo, nielen blesky, ale napr. aj externý mikrofón atď.


Staršia pätica iISO, prebraná od Minolty. Nájdete ju na starších zrkadlovkách a aj niektorých CSC fotoaparátoch Sony. Na obrázku zrkadlovka Sony SLT-A37.


Staršiu päticu má aj bezzrkadlovka Sony NEX-7.


Novšia pätica Multi Interface, ktorá sa používa aktuálne. Základný tvar je rovnaký ako u štandardnej ISO pätice používanej ostatnými firmami, je ale doplnená o kontakty, ktoré sú ukryté pod prednou hranou.


A takto vyzerá pätica nových bleskov.

Prechod na novú päticu, spolu s rastúcou popularitou bezzrkadloviek Sony, sa prejavili zvýšenou aktivitou tretích výrobcov. Postupne sa zapĺňa medzera na trhu a v poslednom čase bolo predstavených niekoľko rádiových odpaľovačov/prijímačov a systémových bleskov.




Prechod na novú päticu a zväčšujúca sa popularita CSC Sony spôsobili oživenie trhu s príslušenstvom pre fotoaparáty tejto značky. Na trhu sa objavili systémové blesky, rádiové odpaľovače, či dokonca ateliérové blesky s podporou TTL. Tento luxus si mohli doteraz vychutnať len majitelia fotoaparátov Canon a Nikon.


Blesk a rádiový ovládač od firmy Nissin, s plnou podporou TTL a HSS. Zaujímavá alternatíva k originálu.


Na ponuku tretích výrobcov zareagovalo aj Sony a predstavilo vlastné riešenie pre rádiové ovládanie bleskov.


Novým trendom v ateliérovej fotografii sú blesky s podporou TTL. Jednotkou na trhu je Profoto, ktoré nedávno začalo podporovať aj fotoaparáty Sony s päticou Multi Interface.

Systémové blesky pre Sony

Pre staršie fotoaparáty s päticou iISO

Ak máte fotoaparát Sony so staršou iISO päticou, môžete na ňom používať aj systémové blesky Minolta, musia mať však v označení HS(D). Dôležité je to D-čko, ktoré značí, že blesk je vhodný pre digitálne fotoaparáty, napr. model Minolta 5600HS(D).

Blesky Sony, určené pre staršiu päticu spoznáte ľahko. V označení, za číslom blesku, sú písmená “AM”, napr. Sony HVL-F58AM.


Sony HVL-F58AM je systémový blesk so staršou päticou iISO. Na nových fotoaparátoch ho môžete použiť len s redukciou.

Pre novšie fotoaparáty s pätcou Multi Interface

Nové blesky Sony s päticou Multi Interface Shoe, majú podobné označenie, ako staršie modely. Spoľahlivým identifikátorom je opäť označenie za číslom blesku, z ktorého vypadlo písmeno “A”. Nové blesky majú v označení len písmeno “M”, napr. Sony HVL-F60M.


Sony HVL-F32M je menší blesk s päticou Multi Interface, vhodný je najmä pre nové CSC fotoaparáty.

Novú päticu Multi Interface nájdete okrem zrkadloviek a CSC fotoaparátov aj na kompaktoch a ultrazoomoch Sony.


https://www.sony.sk/electronics/snimatelne-objektivy-fotograficke-produkty/t/prislusenstvo/blesky-svetla

Z pätice na päticu

Fotoaparáty navrhnuté do roku 2012, používajúce minolťácku iISO päticu, umožňujú nasadiť nielen blesky Sony, ale aj Minolta. V závislosti na kombinácii však nemusia fungovať všetky funkcie tak, ako ich konštruktéri navrhli. Platí to aj naopak, často za to môže nedotiahnutý firmvér. Ak sa chcete vyhnúť problémom, používajte zariadenia s rovnakou päticou.

Nový blesk na starší fotoaparát

Ak máte fotoaparát s iISO päticou, prípadne si mienite zaobstarať nejaký bazárový kúsok, musíte počítať s tým, že Sony už nové blesky s touto päticou nevyrába. Môžete si kúpiť použitý blesk, napr. aj od Minolty. Nič však nebráni tomu, aby ste použili aj nový blesk. Budete však potrebovať redukciu. Toto riešenie je lepšie, ak v budúcnosti plánujete kúpu nového typu fotoaparátu.


Vello HSA-CSASM Sony/Minolta to Sony Multi-Interface Shoe Adapter je neznačková redukcia umožňujúca použiť blesky s novou MI päticou na starších fotoaparátoch Sony s iISO päticou. Zachované sú všetky funkcie vrátane TTL ovládania záblesku.


Sony ADP-AMA Hot Shoe Adapter je originálny adaptér pre použitie nových bleskov (MI) na starších fotoaparátoch (iISO).

Starší blesk na nový fotoaparát

Mnohí majitelia fotoaparátov Sony mali a majú problém s novou technikou, ktorá ma Multi Interface Shoe päticu. Vlastnia blesky s iISO päticou, ktoré tam samozrejme nepasujú. Pritom sú to kvalitné, moderné blesky. Predať a kúpiť novší model? V Sony na tento problém mysleli a ponúkajú redukciu medzi iISO a MI, ktorá zachováva plnú funkcionalitu systémových bleskov so staršou päticou.


Sony Multi-Interface Shoe Adapter ADP-MAA je redukcia pre použitie starších bleskov s iISO päticou na novších fotoaparátoch s MI päticou.


Sony FA-HS1AM Hot Shoe Adapter je jednoduchá redukcia umožňujúca na fotoaparátoch Sony s iMulti Interface päticou používať príslušenstvo s ISO päticou. Ako vidno, redukcia má len stredový kontakt, takže nepodporuje pokročilé funkcie. Umožňuje použiť blesky s ISO päticou v manuálnom režime. Zaujímavejšia je asi možnosť použiť diaľkové odpaľovače (IR alebo rádiové).

Záver

Zopakujme si to. Staršie fotoaparáty Sony majú minolťácku päticu iISO, ktorá nie je tvarovo kompatibilná so štandardnou ISO päticou používanou ostatnými výrobcami. Nové fotoaparáty majú novšiu päticu Multi Interface Shoe, ktorá je tvarovo kompatibilná s ISO, ale nie s iISO.

V ponuke sú rôzne redukcie medzi rozdielnymi päticami, aj z produkcie Sony. Pri výbere je dôležité byť pozorný, aby ste kúpili správnu redukciu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Ros
2016-10-26 12:28:24
Super ,práve si plánujem na moju alfu 7 II kúpiť blesk a o rozdielnych päticiach som nevedel.
Takže ,ten menší HVL-32M by mohol stačiť ?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-10-26 12:34:03
príspevok od: Ros
Super ,práve si plánujem na moju alfu 7 II kúpiť blesk a o rozdielnych päticiach som nevedel.
Takže ,ten menší HVL-32M by mohol stačiť ?
Ten pouzivam na A7II. Je tu nan aj recenzia.
 
Ros
2016-10-26 13:17:28
príspevok od: Karol Srnec
Ten pouzivam na A7II. Je tu nan aj recenzia.
...fajn našiel som, pre istotu sa pýtam aká je životnosť tých dvoch bateriek pri bežnom používaní, lebo baterky v sony A7II je katastrofa to je ako sáčky do vysavača ,vždy keď ju najviac potrebujem je vybitá a to nosím so sebou dve.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-10-26 13:33:07
príspevok od: Ros
...fajn našiel som, pre istotu sa pýtam aká je životnosť tých dvoch bateriek pri bežnom používaní, lebo baterky v sony A7II je katastrofa to je ako sáčky do vysavača ,vždy keď ju najviac potrebujem je vybitá a to nosím so sebou dve.
Zivotnos baterii v blesku zalezi na pouzitom vyziarenom vykone.
 
Ros
2016-10-26 13:36:17
príspevok od: Karol Srnec
Zivotnos baterii v blesku zalezi na pouzitom vyziarenom vykone.
...čiže môžem rátať s tým že sa stanem otrokom batérií ?
Tebe vydržia koľko ?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-10-26 13:55:52
príspevok od: Ros
...čiže môžem rátať s tým že sa stanem otrokom batérií ?
Tebe vydržia koľko ?
To sa neda povedat, ked pouzivas ako fill-in, vystaci stovky zaberov. Ked pojde naplno tak ovela menej. To niekedy mienis bliskat stovky zaberov, ze by si potreboval krabicu tuzkoviek?
 
Ros
2016-10-26 14:14:27
príspevok od: Karol Srnec
To sa neda povedat, ked pouzivas ako fill-in, vystaci stovky zaberov. Ked pojde naplno tak ovela menej. To niekedy mienis bliskat stovky zaberov, ze by si potreboval krabicu tuzkoviek?
...doposiaľ som blesk nepoužíval ,ale občas mi chýba.
Frekvencia použitia bude sporadická, svadby nefotím ani nič nič podobné komercii, ale dostal som danajský dar ďalekohlad s osmimi tuškovými baterkami ,tak mám prirodzenú obavu.
 
Jozef Macák
2016-10-26 16:00:49
príspevok od: Ros
...fajn našiel som, pre istotu sa pýtam aká je životnosť tých dvoch bateriek pri bežnom používaní, lebo baterky v sony A7II je katastrofa to je ako sáčky do vysavača ,vždy keď ju najviac potrebujem je vybitá a to nosím so sebou dve.
kratka vydrz baterky u A7ii (voci klasickym zrkadlovkam) je hlavne zapricinena spotrebou EVF. Neni dovod obavat sa skratenej vydrze u tohto blesku (voci porovnatelnym bleskom konkurencie)
 
soon
2016-11-18 20:20:18
Mám dotaz, mám ešte Sony blesk HVL-F32X asi z roku 2004, má 5 kontaktov. je reálne ho použiť na Sony Cybershot HX90V, alebo musím zháňať redukciu? Kúpil som ho k DSC-V1, fotoaparát roku 2003, 5 MPx.
Ten foťák stále funguje, pravda je pomalý, ale na fotenie vadných výrobkov pri vystavení reklamácií je vyhovujúci..
Miro
 
j.matrix
2016-11-19 06:36:56
no je to jednoduche, pozri sa ako vyzeraju sanky a kontakty na blesku podla clanku a hned uvidis
 
soon
2016-11-19 17:57:49
príspevok od: soon
Mám dotaz, mám ešte Sony blesk HVL-F32X asi z roku 2004, má 5 kontaktov. je reálne ho použiť na Sony Cybershot HX90V, alebo musím zháňať redukciu? Kúpil som ho k DSC-V1, fotoaparát roku 2003, 5 MPx.
Ten foťák stále funguje, pravda je pomalý, ale na fotenie vadných výrobkov pri vystavení reklamácií je vyhovujúci..
Miro
ospravedlňujem sa, ten Sony kompakt nemá sánky, zmýlil som sa.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované