Hore

18% šedá tabuľka, meranie expozície

Meraním sa zistilo, že priemerná scéna odráža priemerne toľko svetla ako 18% šedá tabuľka. Tomuto je prispôsobené ľudské vnímanie a aj meranie fotoaparátov. Ak však fotografovaná scéna obsahuje prvky s nižším alebo vyšším jasom ako je štandard, môže sa expozičná automatika pomýliť. V tomto prípade je nutné expozíciu korigovať, alebo zvoliť iný spôsob merania, ktorý berie do úvahy silu svetelného zdroja a je nezávislý na jase fotografovanej scény. Na to slúži meranie expozície pomocou 18% šedej tabuľky.

Zabudované expozimetre fotoaparátov merajú odrazené svetlo. Sofistikovanejšie prístroje majú viacero spôsobov merania:


Pohľad do hľadáčika digitálna zrkadlovky. 
Na matnici sú zobrazené senzory automatického zaostrovaniaa kruh 
vyznačujúci zónu bodového merania expozície.

1. Viaczónové, meracia zóna je rozdelená na plochy a prístroj okrem rozloženia jasu berie do úvahy aj použité zaostrovacie senzory. Do meracieho procesu vstupuje program, ktorý sa snaží zistiť, aký typ fotografovanej scény snímate a porovnáva ho s databázou vzorových situácii v pamäti.


    Takto vidí fotografovanú scénu viaczónové meranie expozície.
    Jednotlivé zóny sú vyjadrené hodnotami jasu.


    Bežná scéna obsahujúca takmer celú paletu jasov od svetiel až po tiene.
    Viaczónové meranie si s takou scénou dokáže dobre poradiť.

2. Integrálne meranie. Do úvahy sa berie väčšina meranej scény, hodnota jasov je spriemerovaná, pričom sa zvýrazňuje hodnota nameraná v strede scény.

Integrálne merania prístroja spriemeruje celu plochu záberu
so zdôraznenou strednou časťou.


Rovnomerne nasvietený plošný objekt. 
Integrálne meranie je v tomto prípade ideálne.

3. Bodové meranie. Meranie prebieha v malom kruhu uprostred meranej scény. Kruh zaberá väčšinou 2 -8 % plochy. Pomocou tohto spôsobu sa dajú merať výrazné svetelné zdroje.


Bodové meranie vyhodnocuje malú časť scény (cca 2-8%).


Pri slnečnom počasí by mohlo dôjsť k preexpozícii bielej hlavy orla.
Predísť tomu môžeme korekciou expozície alebo bodovým 
nameraním partie hlavy, čo je určite presnejšie. 


Biela, stredne šedá a čierna plocha, exponované každá zvlášť, merané bodovým meraním. 
Tým že fotoaparáty merajú na stredne šedú, v prípade bielej plochy došlo k podexpozícii 
a v prípade čiernej plochy k preexpozícii. 
V tomto prípade je nutné použiť korekciu expozície.


Rovnaké plochy exponované tak, že sa najprv namerala 18% šedá tabuľka a nameraná hodnota 
sa uložila do pamäte fotoaparátu. S touto nameranou hodnotou boli exponované postupne všetky plochy. 
Výsledok zodpovedá skutočnosti.

Návod na použitie

Meranie odrazeného svetla

Meranie expozície by sa malo prevádzať tesne pred samotnou expozíciou. Nastavte si požadovaný režim expozície a zvoľte bodové meranie expozície. Ak váš prístroj nemá bodové meranie, je nutné tabuľku priblížiť k objektívu tak, aby vypĺňala čo najväčšiu plochu obrazu (odporúčame aj pri bodovom meraní). Nameranú hodnotu aretujte pomocou tlačidla AEL, alebo nastavte expozíciu ručne.

Tabuľa by mala byť natočená tak, aby rešpektovala zdroj svetla a polohu fotoaparátu (treba si zopakovať poučku o uhle dopadu a odrazu). Vzhľadom na to, že meranie vo fotoaparáte nemusí byť úplne presné, odporúčame najprv previesť testy a meranie skalibrovať. Aj pri použití merania pomocou 18% šedej tabuľky je niekedy vhodné korigovať namerané hodnoty v prípade, keď chcete pomocou pod- alebo preexpozície dosiahnuť určitý tvorivý zámer.


Schéma natočenia tabuľky podľa polohy zdroja svetla a fotoaparátu.


18 % šedá tabuľka pridržaná pred objektívom, natočená k svetelnému
zdroju a vypĺňajúca väčšinu záberu.
Kruh na matnici vyznačuje miesto bodového merania expozície.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Bacaardi
2008-06-17 08:24:35
velmi pekny a dobre urobeny uzitocny clanok...
CHVALIM!!!
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-06-17 08:41:41
To je len polovica, pokracovanie bude o vyvazeni bielej, uz je v redakcii.
 
Bacaardi
2008-06-17 09:11:04
super. tesim sa. nebudes pisat aj nejake clanky o "technickych" nastaveniach neprofi fotakov? mozno by viaceri uzivatelia ocenili vediet si poradit s fotakmi ako ultrazoomy, kompakty a tak podobne. ty ako odbornik ktory radi ludom asi denne by si vedel urobit clanok aj pre "laikov".
 
demo
2008-06-17 09:27:05
Uzitocny clanok, neveril som, ale jules niekde napisal, ze automatickym meranim kopy snehu a kopy uhlia bude vysledok podobny - siva kopa. Skusil som a ono to bolo fakt podobne (teda jasom). Preto odvtedy uznavam korekcie expozicie. Aj Ty si to na stripe ciernej, sivej a bielej potvrdil. Mozno, ze siva tabulka bude este rychlejsia ako korekcie, tie nie vzdy trafim na prvy sup. (?)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-06-17 09:58:03
Dokoncievam clanok o histograme, ktory bude doplnat informacie o merani expozicie. Sucastou bude niele vyuzitie pri foteni ale aj pri uprave v pocitaci. Bohuzial na pravidelne prispievanie nemam dostatok casu, naviac mam rozrobenych viac obsirnejsich tem. V priprave su objektivy, brasne a stativy.
 
julo kotus
2008-06-17 11:30:16
Demo: je na Tebe, či budeš používať korekcie, ktoré po troche cviku rýchlo splnia účel alebo šedú tabuľku. V niektorých situáciách nemusí ani šedá tabuľka pomôcť, záleží od zámeru autora, ktorý nemusí chcieť exponovať presným spôsobom a chce mať obrázok tmavší alebo naopak svetlejší; takže často aj pri exponovaní pomocou šedej tabuľky používam korekciu. Karol: jasný a zrozumiteľný článoček
 
2008-06-17 20:18:52
Prednedavnom som kupil sedu tabulku z ebay , vyhodna kupa :-), pouzivam hu zatial na vyvazenie bielej , ktore je pomocov nej naozaj perfektne , no a co sa tyka expozicie , neviem presne ten postup merania (canon 40D)nastavim si bodove meranie na stred , no ateras ci mam vipnut autofokus , pretoze to nieje schopne zaostrit , i ked expozicia sa nameria ale bo mat nastavene ostrenie manualne , a namacknut tlacitko do polovice na zmeranie expozicie.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-06-17 22:04:18
rebro: autofokus nie je potrebny, musis aktivovat meranie namacknutim spuste. Nameranu hodnotu si daj do pamate, Canony nato maju tlacitko "hviezdicku", Nikony AEL. Pripadne to nameraj v rezime M a riad sa indikatorom pod/preexpozicie. Ak robis viacero zaberov za toho isteho svetla, staci namerat expoziciu raz. Ma to aj tu vyhodu, ze seriu zaberov budes mat exponovanu bez vyraznejsich odchyliek a ich spracovanie v pocitaci bude jednoduchsie, mozes pouzit davkove spracovanie. Rovnako je to aj s vyvazenim bielej.
Meranie pomocou tabulky je samozrejme len doplnok k ostatnym sposobom. Ked zlihava fotoaparat aj skusenosti fotografa alebo prim profesionalnych zakazkach, kde sa pozaduje vysoka kvalita.
 
SHoDaN
2008-06-23 22:48:18
velmi dobre napisany clanok, Karol, gratulujem a tesim sa na dalsie
 
quintes
2008-07-14 11:32:26
z tej 18% sedej mam strach ako cert z kriza. Viem,o com je priblizne rec,ale vobec netusim,ako to aplikovat v praxi na 400d. Ak niekto ma chut mi to vysvetlit,prosim v sukromnych spravach.ale ako laikovi,lebo nemam fakt sajnu. Dakujem
 
computopia
2008-12-30 17:47:46
no aj mne by to mohol niekto vysvetlit ako laikovi. 18% seda tabulka, kde to najdem pri kompakte ultrazoome? :-) ci tu hovorime len o vyuziti pri zrkadlovke? help :-)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-12-30 20:12:31
príspevok od: computopia
no aj mne by to mohol niekto vysvetlit ako laikovi. 18% seda tabulka, kde to najdem pri kompakte ultrazoome? :-) ci tu hovorime len o vyuziti pri zrkadlovke? help :-)
Ak mas ma fotoaparate pamat nameranej hodnoty mozes tabulku pouzivat, alebo prepnes fotoaparat do manualneho rezimu nastavenia casu a clony.
 
tomasGalajda
2011-01-11 13:18:58
Fu tak toto je prevrat v mojich znalostiach...vidim ze je sa stale co ucit autorvi vopred dakujem. Najskôr si takuto tabulku zakúpim
 
GuruM
2011-11-04 11:25:04
Má na uvedený spôsob manuálneho merania expozície pomocou 18% šedej tabuľky vplyv použitie blesku? Ak áno, v čom je postup iný?.
 
majsterko
2012-07-01 23:28:04
príspevok od: Karol Srnec
To je len polovica, pokracovanie bude o vyvazeni bielej, uz je v redakcii.
Prave som dnes prispieval na inom vlakne ohladom matuceho oznacenia ikon volby expozicneho rezimu pri Canon EOS. Mozno by sa pre lepsiu presnot zislo doplnit aj ikony prisluchajuce k danym rezimom pre jednotlive znacky fotoaparatov, aby nedoslo k interpretacnym zamenam. Trocha chaos do tejto konvencie vnasaju aj sami vyrobcovia (prekladatelia) manualov. Len pre priklad. Vase oznacenie "Viaczonove meranie" Canon vola "Pomerove meranie" alebo vase "Integralne meranie" Canov vola "Priemerove meranie s vyvazenim na stred". Ono ak clovek pozna princip tak sa zorientuje, ale ak netusi v com je princip tak za tym vydi dalsie moznosti. Na vlastnej kozi som to zistil, ked som sestre dal nastudovat staru vseobecnu prirucku a ked mala fotak tak sa ma pytala preco tam niesu rovnake sposoby merania ako som ju ucil. Najlepsia je v tomto anglictina. Tam su vseobecne oznacenia zhodne s priruckami a menu vo fotakoch. Ja niekedy, ked mam novy alebo cudzi fotakt v rukach a neviem "co tym autor myslel" prepnem ho do anglictiny. Bohuzial to casto neplati iba pre nastavenie rezimu merania 8-(
Inak velmi prinosny a prospesny clanok, ktory ludia casto ocenia, az ked praxou zistia o co vlastne ide. Mne sa stalo, ze ked som to zacal niekomu vysvetlovat tak povedal, ze "ja to nepotrebujem ja mam novu zrkadlovku co ma niekolko rezimov na meranie takze takuto staru metodu nepotrebuje ovladat 8-)
 
Matej1
2012-11-25 17:50:35
Dobrý poučný článok
 
yves998
2012-12-17 22:05:13
fajn clanok,velmi informativny,seda tabulka objednana
btw mam dotaz : je nejake zelezne pravidlo o zmene odtiena foto do urcitych farieb,pri pouziti roznych presettings?
mam skor dojem ze ne a ze vzdy sa robia skusobne zabery,ale ak sa mylim dajte feedback )
 
Lupen
2013-01-14 20:05:13
Chcem sa spytat nakolko nemam este vela skusenosti - ak nemam zatial ziadnu tabulku a nastavim manualne vyvazenie podla povedze "nejakeho papiera", da sa to spätne nejak vratit na povodnu hodnotu? Nechcem to totiz skusat akosahovori "len raz". Mam Nikon 3100. Vdaka za info.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-01-14 22:20:14
príspevok od: Lupen
Chcem sa spytat nakolko nemam este vela skusenosti - ak nemam zatial ziadnu tabulku a nastavim manualne vyvazenie podla povedze "nejakeho papiera", da sa to spätne nejak vratit na povodnu hodnotu? Nechcem to totiz skusat akosahovori "len raz". Mam Nikon 3100. Vdaka za info.
Ak fotis do RAWu, tak mozes zmenit WB kedykolvek. Expoziciu vsak len v rozmedzi daneho RAW formatu.
 
Lupen
2013-01-16 10:50:21
príspevok od: Karol Srnec
Ak fotis do RAWu, tak mozes zmenit WB kedykolvek. Expoziciu vsak len v rozmedzi daneho RAW formatu.
Priznam sa ze nie som o moc mudrejsi Aj napriek tomu ze uz som toho precital pomerne dost.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-01-16 11:49:57
príspevok od: Lupen
Priznam sa ze nie som o moc mudrejsi Aj napriek tomu ze uz som toho precital pomerne dost.
WB nespociva na vstupnych datach snimaca, ale na spracovani vystupnych dat. Cize softverovo. Fotoaparat alebo fotograf pred fotenim nastavi WB. Na zaklade toho spracuje fotoaparat farebnost zaberu, aplikuje to na vystupne data. Ak sa fotografuje do JPG je fotka uz spracovana s konkretnou hodnotou nastaveneho WB.
Ak sa foti do RAWu, taks a nastavenia WB aplikuju len na nahlad fotografie. RAW nie je fotka, su to len vystupne data zo snimaca a az v RAW konvertore sa na ne aplikuje sposob vyvolania. RAW konvertor nacita ako zakladnu hodnotu WB nastaveny pri fotografovani. Fotograf ale moze WB v RAW konvertore kedykolvek zmenit.

Ina je situacia u expozicie. Ta je dana casom, clonou a nastavenym ISO. Tie sa nedaju ovplyvnit dodatocne, kedze ide o hardverovu zalezitost fotoaparatu. V RAW konverore je moznost pracovat s expozicou a fotografiu preexponovat alebo podexponovat. Je to ale len softverove vyuzitie informacii obsiahnutych v RAW subore. Zalezi od konkretneho modelu fotoaparatu, ako sa da expozicia tymto sposobom ovplyvnit. Cim lepsi snimac s vacsim dynamickym rozsahom, tym su moznosti vyvolania sirsie.
 
Lupen
2013-01-16 11:53:30
príspevok od: Karol Srnec
WB nespociva na vstupnych datach snimaca, ale na spracovani vystupnych dat. Cize softverovo. Fotoaparat alebo fotograf pred fotenim nastavi WB. Na zaklade toho spracuje fotoaparat farebnost zaberu, aplikuje to na vystupne data. Ak sa fotografuje do JPG je fotka uz spracovana s konkretnou hodnotou nastaveneho WB.
Ak sa foti do RAWu, taks a nastavenia WB aplikuju len na nahlad fotografie. RAW nie je fotka, su to len vystupne data zo snimaca a az v RAW konvertore sa na ne aplikuje sposob vyvolania. RAW konvertor nacita ako zakladnu hodnotu WB nastaveny pri fotografovani. Fotograf ale moze WB v RAW konvertore kedykolvek zmenit.

Ina je situacia u expozicie. Ta je dana casom, clonou a nastavenym ISO. Tie sa nedaju ovplyvnit dodatocne, kedze ide o hardverovu zalezitost fotoaparatu. V RAW konverore je moznost pracovat s expozicou a fotografiu preexponovat alebo podexponovat. Je to ale len softverove vyuzitie informacii obsiahnutych v RAW subore. Zalezi od konkretneho modelu fotoaparatu, ako sa da expozicia tymto sposobom ovplyvnit. Cim lepsi snimac s vacsim dynamickym rozsahom, tym su moznosti vyvolania sirsie.
uhm, dakujem ze vycerpavajuce vysvetlenie .
 
Tony824
2014-11-17 23:38:02
Chcel by som sa spýtať, ak fotím sériu fotografií zo štúdiovým vybavením a pri prvej priložím šedú tabuľku a v Camera Raw nadstavím dané hodnoti na všetky snímky bude podanie farieb reálne? je treba pri každej zmene uhlu fotenia znovu použiť šedú tabuľku???
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-11-18 07:08:08
príspevok od: Tony824
Chcel by som sa spýtať, ak fotím sériu fotografií zo štúdiovým vybavením a pri prvej priložím šedú tabuľku a v Camera Raw nadstavím dané hodnoti na všetky snímky bude podanie farieb reálne? je treba pri každej zmene uhlu fotenia znovu použiť šedú tabuľku???
U niektorych svetiel, pri zmene nastavenia vykonu, dojde k miernemu posunu teploty farieb.
UHol footing by hemal but problemom. Ak check mat istotu, pious tabulku pro prvom zebra zo serie rovnako nasvietenych fotografii.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované