Hore

Doladenie AF systému zrkadloviek

Máločo fotografa nahnevá tak, ako výborná fotka, ktorá nie je správne zaostrená. Ak netrafíte presne expozíciu, alebo kompozíciu, dá sa fotka často v postprocessingu zachrániť, ale ak je zle zaostrená, už bude použiteľná maximálne ako web obrázok pre menej náročných divákov a doostrovaním to nezachránite.

Zrkadlovky majú veľmi rýchly systém fázového zaostrovania, ktorý je ale občas náchylný na chyby. Obsahuje viacero opticko-mechanických dielov, ktoré môžu byť navyše z rôznych fabrík a vek jednotlivých súčastí sa môže líšiť aj o desiatky rokov.

Schéma umiestnenia komponentov súvisiacich so zaostrovaním digitálnej zrkadlovky:


  1. objektív
  2. bajonet
  3. odraz od polopriepustného zrkadla smerujúci ma matnicu
  4. polopriepustné zrkadlo
  5. pod-zrkadlo odrážajúce obraz pre AF senzory (Práve pre nedostatok miesta na väčšie pod-zrkadlo v zrkadlovej komore nie je možné, aby fázové zaostrovacie body pri tomto usporiadaní zrkadiel pokrývali celú plochu fullframe senzoru)
  6. zaostrovacie senzory (ak niekoho zaujíma bližší popis, ako funguje zaostrovanie v zrkadlovkách, veľmi dobrý a zrozumiteľne napísaný článok je v nasledovnom linku: http://www.lensrentals.com/news/2010.07.05/how-autofocus-often-works )
  7. uzávierka
  8. senzor

Aké chyby môžu viesť k chybe zaostrenia:

Objektív (1)

-        Neostrý obraz, zhoršuje nielen kresbu, ale aj kontrast na zaostrovacích senzoroch.

-        Pozdĺžne chromatické chyby – ak sú rôzne vlnové dĺžky zaostrené pri rôznych hodnotách AF senzor bude preferovať tú, pri ktorej má najsilnejší signál, ale tá nemusí byť opticky najvýznamnejšia.

-        Chromatické chyby – môžu ovplyvňovať ostrenie pri periférnych bodoch.

-        Prehnutá rovina ostrosti.

Bajonet (2) – Uvoľnený bajonet môže spôsobovať decentering optickej sústavy.

Pod-zrkadlo (5) – Je upevnené na pohyblivej konštrukcii, ak nie je v čase zaostrovania presne a pevne na svojom mieste, na zaostrovací senzor nedopadá správny obraz. Pri rýchlych sekvenčných snímaniach môžu spôsobovať problémy aj vibrácie, alebo zvýšená teplota. Známy je prípad prvých sérií Canon 1D mark III, ktoré mali problémy pri vyšších teplotách a sériovom snímaní. Tepelná rozťažnosť materiálov spôsobila, že zrkadlo nedosadalo presne na svoje miesto a fotoaparát nezaostroval správne.

Vzájomná poloha zaostrovacieho (6) a obrazového (8) senzora – ak nie sú osadené na zlomok milimetra presne, spôsobuje to chyby v ostrení. Sám som si to v praxi overil pri prerobení Canon 300D na infračervené spektrum, keď som musel fotoaparát 3x rozobrať, aby som pod senzorom upravil správny počet podložiek a dosiahol tak správne zaostrovanie.

Ako vidieť, je to systém dosť náchylný na chyby a s narastajúcim rozlíšením a tlaku na znižovanie cien výroby dochádza k chybám zaostrenia na strane techniky stále častejšie. Zatiaľ to nie je také akútne, aby to bolo potrebné riešiť v začiatočníckej triede fotoaparátov, tam zatiaľ stále v chybách zaostrenia výrazne vedú užívatelia nad technikou. U pokročilých užívateľov so zbierkou svetelných objektívov je ale presné zaostrenie kritickejšie a výrobcovia v posledných rokoch pridávajú do fotoaparátov určených pre pokročilejších užívateľov možnosť korekcie chýb zaostrenia. Pre takéto korekcie bolo pred zavedením tejto funkcie potrebné navštíviť servis a nechať v ňom všetku svoju techniku pre vzájomné zladenie, čo bolo najmä pri väčšom množstve techniky takmer nemožné.

Ako nastaviť korekciu zaostrenia

Potrebujete kontrastný cieľ. Najrýchlejšie a najjednoduchšie a bez zbytočných chýb nastavíte zaostrenie pomocou kalibračného terča Spyder LENSCAL, ktorý nájdete aj v ponuke Ephotoshop. Ak nemáte Spyder LENSCAL, budete musieť byť opatrnejší a kalibrácia dá trocha viac práce, ale dá sa to zvládnuť, ak máte chvíľu času. Odporúčam mať vo fotoaparáte dobre nabitú batériu, postrehol som, že zaostrovanie s takmer vybitou batériou ovplyvňuje výsledky presnosti zaostrovania.

Príklad ukazuje postup na Canon EOS 5D mark II a objektíve Canon EF 85/1.2L USM II. Obrazovky na iných fotoaparátoch budú mierne odlišné a hĺbka ostrosti nebude tak dobre viditeľná ako pri objektíve so svetelnosťou f/1.2.

Krok 1

Nájdite si dobre osvetlené miesto, kde umiestnite kalibračný terč. Zabezpečte, aby bol terč rovno pomocou vstavanej vodováhy.

Krok 2

Nastavte výšku statívu tak, aby stred objektívu bol vo výške stredu zaostrovacieho terča.

Krok 3

Umiestnite fotoaparát do dostatočnej vzdialenosti kolmo na kalibračný terč. Ideálne približne do vzdialenosti, pri ktorej objektív používate najčastejšie. Nepoužívajte na kalibráciu vzdialenosti blízko minimálnej zaostrovacej vzdialenosti. Aktivujte stredový zaostrovací bod a namierte ho na stred kalibračného terča. Poznámka: špina na matnici zaostrovanie neovplyvňuje.


Krok 4

Nastavte si spôsob zaostrovania v LiveView na použitie fázových senzorov. Pri aktivovaní zaostrenia sa sklopia zrkadlá, zaostrí sa rovnakým spôsobom ako pri fotografovaní cez hľadáčik a po zaostrení sa zrkadlá vyklopia a opäť sa objaví obraz v LiveView.

Krok 5

Aktivujte LiveView.

Krok 6

Nájdite si v menu fotoaparátu funkciu pre doladenie AF systému. Ako vidieť, je možnosť korigovať všetky objektívy, alebo len vybraný objektív. Keďže väčšina objektívov, čo mám, korekciu nepotrebuje, alebo potrebuje svoju individuálnu hodnotu, nastavujem vždy len korekciu pre konkrétny objektív, aby som neovplyvnil zaostrovanie s inými objektívmi.

Krok 7

Ak fotoaparát už korekciu obsahuje, môžem ju vynulovať, alebo začnem od nastavenej korekcie a v nasledujúcich krokoch si ju len potvrdím, alebo ju skorigujem.

Krok 8

Aktivujte zaostrenie (podľa typu fotoaparátu tlačidlom AF-ON, alebo čiastočným zatlačením spúšte).

Zväčšite si pohľad v LiveView na pravú časť kalibračného terča, kde na naklopenom pravítku uvidíte, či je zaostrené pred (frontfocus), alebo za kalibračný terč (backfocus)

Na príklade vidieť, že rovina ostrosti leží za kalibračným terčom. Odporúčam vyskúšať zaostriť niekoľkokrát za sebou opakovane, ak sa jednotlivé pokusy líšia, skúste kalibračný terč lepšie osvetliť (ja som použil takmer 200W úsporných žiariviek, čo zodpovedá cca 1000W v starých žiarovkách, ak takéto osvetlenie nemáte, robte kalibráciu na dennom svetle).

Krok 9

V predchádzajúcom kroku fotoaparát zaostril za kalibračný terč, posuniem teda kompenzáciu zaostrenia bližšie (forward), teda v mojom prípade do záporných čísiel. Keďže chyba bola dosť veľká, skúsim rovno -5.

Krok 10

Zopakujem krok 8 a výsledok je podobný, ale chyba sa zmenšila. V ďalšom kroku som vyskúšal korekciu -10.



Krok 11 …

Korekcia -10 už bola veľmi blízko. Ďalšími opakovaniami som v mojom prípade doladil korekciu na -11. Pri správnom zaostrení je hĺbka ostrosti rozdelená 1/3 pred rovinou ostrosti a 2/3 za rovinou ostrosti.


Ako postupovať, ak nemáte kalibračný terč

Aby som sa neopakoval, uvediem len modifikácie krokov. Ak sa rozhodnete spraviť si vlastný kalibračný terč, môžete to skúsiť, ale nahnuté pravítko alebo papier, ako sa píše vo viacerých návodoch, nie sú na presnú kalibráciu vhodný cieľ. Kalibračný terč by mal byť kolmý na os objektívu.

Krok 1

Nájdite si dobre osvetlenú zvislú stenu s dostatočne kontrastným cieľom, alebo si tam dostatočne kontrastný a plochý cieľ vyrobte.

Krok 3.1

Dajte fotoaparát do vodováhy a zachovajte namierenie stredového bodu na stred terča. Ak nemáte rovnú podlahu, je možné, že budete musieť upraviť výšku statívu a tento krok niekoľkokrát opakovať, pokiaľ sa nepodarí dosiahnuť nastavenie polohu stredového ostriaceho bodu na terči a fotoaparát vo vodováhe.

Krok 8

Aktivuje zaostrenie (podľa typu fotoaparátu tlačidlom AF-ON, alebo čiastočným zatlačením spúšte).

Zväčšite si v LiveView stredovú oblasť. Po zaostrení veľmi jemne preostrujte bližšie. Ak sa obraz zlepší, objektív má backfocus, ak sa obraz zhoršuje, znova aktivujte zaostrenie a skúste jemne preostrovať ďalej, ak sa obraz zlepší objektív má frontfocus. Výsledok si preverte viacerými opakovaniami. Na objektívoch s veľmi krátkou dráhou zaostrovacieho prstenca je táto metóda veľmi obtiažne použiteľná.

Krok 11

Pri tejto metóde nevidieť dobre rozloženie hĺbky ostrosti, tak iterujte pokiaľ si myslíte, že akýkoľvek dotyk ostriaceho prstenca obraz zhorší.

Ako je to s kalibráciou zoom objektívov

Zoom objektívy sú na kalibráciu oveľa tvrdší oriešok, pri rôznych ohniskách môže byť potreba kompenzácie iná. Našťastie mávajú zoom objektívy menšiu svetelnosť a tým pádom väčšiu hĺbku ostrosti a chyby zaostrenia sa prejavujú zriedkavejšie. Najčastejšie sa s chybami ostrenia zoom objektívov stretávajú vlastníci objektívov alternatívnych výrobcov. Ak vám objektív zoom objektív zaostruje pri každom ohnisku inak a ani kalibráciou nedosiahnete želaný výsledok, budete sa musieť obrátiť na servis výrobcu objektívu, alebo vyskúšať iný kus. Či ste so zoom objektívom schopný dosiahnuť správne zaostrovanie, je dobré vyskúšať už pri nákupe.

Mne kalibrácia pri viacerých objektívoch pomohla výrazne zredukovať množstvo zle zaostrených snímkov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
haplo602
2011-01-20 09:31:26
AF microadjustment (alebo fine-tuning) umoznuje korigovat len nepresnost v osadeni snimacieho chipu voci AF senzorom. vsetky ostatne vady su odstranitelne len servisom.
 
dedo Milan
2011-01-20 09:35:21
Sedím v práci, takže neviem hneď skúsiť fotoaparát prekontrolovať. Ale predpokladám, že podobný postup povoľuje aj menu u Nikona.
 
bear
2011-01-20 09:50:18
príspevok od: dedo Milan
Sedím v práci, takže neviem hneď skúsiť fotoaparát prekontrolovať. Ale predpokladám, že podobný postup povoľuje aj menu u Nikona.
Ano, podobny postup by mal byt aj pri inych vyrobcoch. Skoda, ze zatial ziadny vyrobca nedal do firmwaru inteligentnejsiu metodu (zaostrenie pomocou detekcie kontrastu s naslednym priamym zmeranim posunu fazovych senzorov, bolo by to tak 10x jednoduchsie a 100x rychlejsie).
 
haplo602
2011-01-20 09:58:55
inac dik za ten link na lensrentals.com ... velmi poucny clanok. vyplnil mi par medzier ktore som zatial mal v tejto problematike...
 
Slivak
2011-01-20 09:59:36
To je vcelku fajn ale škoda že to nemajú aj nižšie rady ako Nikon D90
Ale zas je to vyššia amatérska rada takže nemožem od toho chcieť veľa.
Dobrý článok...
 
mirosz
2011-01-20 10:04:20
Ten objektiv co sa tam nastavuje - 85mm f/1.2 II USM moze byt celkom fajny...
 
mutino
2011-01-20 10:21:30
Dobrý článok.Ale keby som mal pochybnosti,že mi to zle zaostruje,dám to radšej do servisu.Tam by mali byť na to lepšie vybavení aj skúsení ako väčšina fotografujúcich.
 
seifi
2011-01-20 11:20:29
príspevok od: bear
Ano, podobny postup by mal byt aj pri inych vyrobcoch. Skoda, ze zatial ziadny vyrobca nedal do firmwaru inteligentnejsiu metodu (zaostrenie pomocou detekcie kontrastu s naslednym priamym zmeranim posunu fazovych senzorov, bolo by to tak 10x jednoduchsie a 100x rychlejsie).
dá sa dohodnúť termín na ephote ? čo to stojí pre 1 zoom ? cca ? mám takto nastavené 2 objektívy, ale rád by som si to nechal skontrolovať, či som to urobil správne
 
bear
2011-01-20 11:28:37
príspevok od: seifi
dá sa dohodnúť termín na ephote ? čo to stojí pre 1 zoom ? cca ? mám takto nastavené 2 objektívy, ale rád by som si to nechal skontrolovať, či som to urobil správne
Ja som externista, co sa v redakcii osobne objavi tak raz za mesiac (vacsinou, ked mi pride nieco co som si objednal v ephotoshope). Najjednoduchia kontrola je porovnanie vysledkov fotografii zaostrenia kontastom cez liveview a cez hladacik (nezabudni na stativ a kontrastny ciel kolmo na objektiv).
 
bonifacko
2011-01-20 12:02:24
A čo čistenie podzrkadla (5) a zaostrovacích AF senzorov? Ja mam zato, že ak sa tam dostane prach, tak to nikto nevie a nikde som nečítal navod ako to vyčistiť. Stačí vyfúkanie balánikom?
 
bear
2011-01-20 12:22:54
príspevok od: bonifacko
A čo čistenie podzrkadla (5) a zaostrovacích AF senzorov? Ja mam zato, že ak sa tam dostane prach, tak to nikto nevie a nikde som nečítal navod ako to vyčistiť. Stačí vyfúkanie balánikom?
Pokial je to len prach, tak by to presnost ovplyvnovat nemal. , Moze mat vplyv na citlivost pri slabsom kontraste, protisvetle a horsich svetelnych podmienkach.
 
tomis.ales
2011-01-20 12:45:24
príspevok od: haplo602
AF microadjustment (alebo fine-tuning) umoznuje korigovat len nepresnost v osadeni snimacieho chipu voci AF senzorom. vsetky ostatne vady su odstranitelne len servisom.
No sak to je to, o com je cely tento clanok. Rozladit telo tak aby sa vlastne naladilo na rozladeny objektiv. Neviem ako ostatne fotaky ale D700 ma pamat na tieeto obektivy a automaticky teda nastavy spravny posun ku kazdemu objektivu.
Takze neviem co by sa malo este davat do servisu. Jedine ze by to bol riadne rozhaseny zoom.
 
Big Lebowski
2011-01-20 12:51:53
Fajn článok. Konečne sa to tu objasnilo a vo fóre nebude 20 rozdielnych návodov ako na to.
 
haplo602
2011-01-20 12:58:14
príspevok od: tomis.ales
No sak to je to, o com je cely tento clanok. Rozladit telo tak aby sa vlastne naladilo na rozladeny objektiv. Neviem ako ostatne fotaky ale D700 ma pamat na tieeto obektivy a automaticky teda nastavy spravny posun ku kazdemu objektivu.
Takze neviem co by sa malo este davat do servisu. Jedine ze by to bol riadne rozhaseny zoom.
autor spomina rozne moznosti (uvolneny bajonet, nespravne fungujuce zrkadlo ...) tieto veci su na servis a nie na AF adjust aj ked maju vplyv na AF ako taky ...

proste na zaciatku vymenuje vsetky mozne vplyvy na AF system a potom preskoci na nastavenia bez toho aby povedal co vsetko je korigovatelne nastavenim AF systemu vo fotaku ....
 
bonifacko
2011-01-20 13:20:52
príspevok od: tomis.ales
No sak to je to, o com je cely tento clanok. Rozladit telo tak aby sa vlastne naladilo na rozladeny objektiv. Neviem ako ostatne fotaky ale D700 ma pamat na tieeto obektivy a automaticky teda nastavy spravny posun ku kazdemu objektivu.
Takze neviem co by sa malo este davat do servisu. Jedine ze by to bol riadne rozhaseny zoom.
Ako? To tie poloprofi a pofi tela maju možnosť posunu snímača voči objektívu? Tam je nejaky motorček?
 
bear
2011-01-20 13:37:51
príspevok od: bonifacko
Ako? To tie poloprofi a pofi tela maju možnosť posunu snímača voči objektívu? Tam je nejaky motorček?
Nie, drobne chyby sa daju doladit tymto postupom, vacsie chyby (zle osadenie vo vyrobe, po nepodarenom servise, alebo posun sposobeny pri naraze) treba korigovat v servise.

SW korekcia nic neposuva, len sa posun namerany na AF senzore upravi o zadanu korekciu.
 
bear
2011-01-20 13:48:39
príspevok od: haplo602
autor spomina rozne moznosti (uvolneny bajonet, nespravne fungujuce zrkadlo ...) tieto veci su na servis a nie na AF adjust aj ked maju vplyv na AF ako taky ...

proste na zaciatku vymenuje vsetky mozne vplyvy na AF system a potom preskoci na nastavenia bez toho aby povedal co vsetko je korigovatelne nastavenim AF systemu vo fotaku ....
Vzdy sa najde este nieco viac, co by sa este mohlo dopisat do technicky orientovaneho clanku. Islo mi hlavne o to, ukazat ako to spravne nastavit korekciu AF, lebo velmi casto sa odporuca chybna metoda sikmeho pravitka. Snazil som sa to podat co najjednoduchsie. Pre tych, co maju zaujem pochopit to cele som uviedol link na velmi podrobny clanok o AF.
 
bonifacko
2011-01-20 13:53:35
príspevok od: bear
Nie, drobne chyby sa daju doladit tymto postupom, vacsie chyby (zle osadenie vo vyrobe, po nepodarenom servise, alebo posun sposobeny pri naraze) treba korigovat v servise.

SW korekcia nic neposuva, len sa posun namerany na AF senzore upravi o zadanu korekciu.
To je zrejme asi to korigovanie frontfokusu, alebo backfocusu? Niekde som o tom čital, nejake debug menu pre Pentax.
 
haplo602
2011-01-20 14:21:07
príspevok od: bear
Vzdy sa najde este nieco viac, co by sa este mohlo dopisat do technicky orientovaneho clanku. Islo mi hlavne o to, ukazat ako to spravne nastavit korekciu AF, lebo velmi casto sa odporuca chybna metoda sikmeho pravitka. Snazil som sa to podat co najjednoduchsie. Pre tych, co maju zaujem pochopit to cele som uviedol link na velmi podrobny clanok o AF.
to sikme pravitko je to iste co robis aj ty akurat sikme pravitko nema byt zaostrovaci ciel (kedze je sikme, a realny af senzor je vzdy vacsi ako zobrazeny v hladaciku tak nastavaju chyby).
 
haplo602
2011-01-20 14:23:08
príspevok od: bonifacko
Ako? To tie poloprofi a pofi tela maju možnosť posunu snímača voči objektívu? Tam je nejaky motorček?
nie ... AF adjustment do celeho systemu prida urcity offset ... cize v rocnakej situacii nepovie telo objektivu posun o X ale povie mu posun o X+/-offset. je to uprava hodnot AF algoritmu.
 
bonifacko
2011-01-20 14:27:57
príspevok od: haplo602
nie ... AF adjustment do celeho systemu prida urcity offset ... cize v rocnakej situacii nepovie telo objektivu posun o X ale povie mu posun o X+/-offset. je to uprava hodnot AF algoritmu.
Aha, už chapem.
 
WildSammy
2011-01-20 15:12:32
ja by som este dodal, ze zobrazenie AF bodov v hladaciku alebo premietnuty obraz moze byt posunuty voci realnemu umiestneniu AF bodov a realnemu zaberu, ktory vidi senzor. Tzn. ze AF body aj senzor su voci sebe OK, ale uzivatel sa spolieha na hladacik, v ktorom je to posunute. Pritom si mysli, ze podla hladaciku zaostruje na bod B, ale v skutocnosti AF bod mieri vedla bodu B a teda mu to na bod B nemusi presne zaostrit. Zalezi od toho do akej miery je to posunute. Vertikalne sa to da nastavit dorazom hlavneho zrkadla a horizontalne je to uz komplikovanejsie. Tzn. AF nepotrebuje ladit, ale potrebuje doladit zobrazenie v hladaciku, aby co najblizsie korespondovalo skutocnosti. Pricom mozu vzniknut 3 rozne problemy, ktore toto mozu sposobit. 1) posunute primietnutie obrazu v hladaciku(doraz zrkadla), 2) zle osadena matnica, 3) posunuty priehladny LCD, ktory zobrazuje AF body v hladaciku, 4) posunuty hranol (malo pravdepodobne, po pade).
 
tomis.ales
2011-01-20 15:33:04
príspevok od: haplo602
autor spomina rozne moznosti (uvolneny bajonet, nespravne fungujuce zrkadlo ...) tieto veci su na servis a nie na AF adjust aj ked maju vplyv na AF ako taky ...

proste na zaciatku vymenuje vsetky mozne vplyvy na AF system a potom preskoci na nastavenia bez toho aby povedal co vsetko je korigovatelne nastavenim AF systemu vo fotaku ....
Jo jo , mas pravdu som zabudol ze aj to tam bolo napisane.
 
tomis.ales
2011-01-20 15:37:24
príspevok od: bonifacko
Ako? To tie poloprofi a pofi tela maju možnosť posunu snímača voči objektívu? Tam je nejaky motorček?
Tak som to cital vo svojom manuale, ale nikdy som to ani neskusal.
Ale myslim ze sa neposuva snimac ale AF senzory, mozno zrkadlo, kto vie. Aspon ked sa preladuju zrkadlovky na infra, tak je v sachte taky srobik a tým sa nastavi aby to spravne ostrilo, co je vlastne uplne to iste ako to, co sa tu pisalo v tomto clanku. Ak sa mylim, opravte ma.
 
tomis.ales
2011-01-20 15:43:45
No, asi to nebude ziadnym mechanickym posuvanim. Skor softverovo. Fotak si zapamata, ze napr. pri tomto objektive musi este trochu doostrit dopredu tolko a tolko a pri tomto zase trochu dozadu. To je jednoduchsie a rychlejsie a lacnejsie a tak.
 
bear
2011-01-20 16:16:53
príspevok od: tomis.ales
Tak som to cital vo svojom manuale, ale nikdy som to ani neskusal.
Ale myslim ze sa neposuva snimac ale AF senzory, mozno zrkadlo, kto vie. Aspon ked sa preladuju zrkadlovky na infra, tak je v sachte taky srobik a tým sa nastavi aby to spravne ostrilo, co je vlastne uplne to iste ako to, co sa tu pisalo v tomto clanku. Ak sa mylim, opravte ma.
Pri prerabke 300D na IR som musel spod senzora vybrat na kazdom mieste po jednej podlozke (pri kazdom pokuse bolo treba rozobrat cely fotoaparat). Srobik co bol pri starsich fotoaparatoch v zrkadlovej sachte sluzil na vyrovnanie sklonu AF senzora (v novsich som ho uz nevidel, ale mozno je inde).
 
bonifacko
2011-01-20 17:02:06
príspevok od: tomis.ales
No, asi to nebude ziadnym mechanickym posuvanim. Skor softverovo. Fotak si zapamata, ze napr. pri tomto objektive musi este trochu doostrit dopredu tolko a tolko a pri tomto zase trochu dozadu. To je jednoduchsie a rychlejsie a lacnejsie a tak.
Ano, tak som to pochopil tiež.
 
marek zelina
2011-01-20 20:54:59
príspevok od: mirosz
Ten objektiv co sa tam nastavuje - 85mm f/1.2 II USM moze byt celkom fajny...
no aj je,..
 
frantbr
2011-01-20 22:27:12
Spravne sa ma nastavit autofokus drajf a to znamená kde ma AF zastaviľ pri stlačení spúšte.
Treba riadne prečítať návod tam sa to píše.
 
rbr69
2011-01-20 22:48:58
pekna pomocka ten SpyderLensCal http://www.datacolor.eu/?id=398 ... pozn. ephotoshop ho nema v ponuke ako pise autor ... na nete cca 60 € ... existuju aj ine \"pravitka\" s obrazcami ... ale clanok dobry ... preto som si ako svoj dalsiu kupu zvolil c50d, pretoze ma microadjustment
 
WildSammy
2011-01-20 23:02:07
príspevok od: rbr69
pekna pomocka ten SpyderLensCal http://www.datacolor.eu/?id=398 ... pozn. ephotoshop ho nema v ponuke ako pise autor ... na nete cca 60 € ... existuju aj ine \"pravitka\" s obrazcami ... ale clanok dobry ... preto som si ako svoj dalsiu kupu zvolil c50d, pretoze ma microadjustment
aj toto je dobra pomocka: http://www.whibalhost.com/lensalign/how-lensalign-works.html
 
rbr69
2011-01-20 23:12:25
príspevok od: WildSammy
aj toto je dobra pomocka: http://www.whibalhost.com/lensalign/how-lensalign-works.html
teraz som to kukal, len ina drazoba
 
WildSammy
2011-01-20 23:27:54
príspevok od: rbr69
teraz som to kukal, len ina drazoba
Myslim, ze ten MkII by uplne postacoval
 
durko
2011-01-22 10:19:08
Výborný článok. Len škoda, že 40D túto možnosť nemá .
 
thrash
2011-01-24 15:42:30
no ja ten terc nemam ale spravil som si nieco podobne tercik kolmo na objektiv a stupnica 45° uhol, meram, skusam- a FF ako svina ( v menu nastavim tie kroky -/+ posuniem dozadu o 17 krokov - co je skoro maximu ako sa to da posunut.. a vysledy su v pohode presne take ake maju byt, ale zoberiem a zaostrim na nieco ine napr som si zaostril na operadlo stolicky co mam pri PC a tam mi robilo zase brutalny BF (koly tomu nastavenie 17 stupnou co som spravil pri terciku a stupnicy) takze vypnem funkciu jemne doladenie focusu (teda nieje ziadne doladenie +/-) a skusim opat to operadlo stolicky a je to ok..
Som uplne v pomykove s toho- ostri mi dobre ci nie ? nemam nahodou niekto okolie LIPANY, SABINOV, PRESOV, (KOSICE) original ten tercik? rad by som si to pretestoval original, lebo teraz fakt neviem..
 
bear
2011-01-24 17:23:47
príspevok od: thrash
no ja ten terc nemam ale spravil som si nieco podobne tercik kolmo na objektiv a stupnica 45° uhol, meram, skusam- a FF ako svina ( v menu nastavim tie kroky -/+ posuniem dozadu o 17 krokov - co je skoro maximu ako sa to da posunut.. a vysledy su v pohode presne take ake maju byt, ale zoberiem a zaostrim na nieco ine napr som si zaostril na operadlo stolicky co mam pri PC a tam mi robilo zase brutalny BF (koly tomu nastavenie 17 stupnou co som spravil pri terciku a stupnicy) takze vypnem funkciu jemne doladenie focusu (teda nieje ziadne doladenie +/-) a skusim opat to operadlo stolicky a je to ok..
Som uplne v pomykove s toho- ostri mi dobre ci nie ? nemam nahodou niekto okolie LIPANY, SABINOV, PRESOV, (KOSICE) original ten tercik? rad by som si to pretestoval original, lebo teraz fakt neviem..
Precitaj si vsetky odporucenia v clanku. Terc musi byt dostatocne velky a kolmo na os objektivu, vzdialenost od fotoaparatu by mala byt dostatocne velka (minimalne 2m, ak je to teleobjektiv, tak radsej 3-5m). Sikme pravitko tam vobec nemusi byt, ak ho tam chces mat, daj ho niekde nabok, aby sa ani nahodou nedostalo do dosahu aktivneho AF bodu.
 
simo
2011-01-24 20:59:42
tak som si taky tercik vyrobil. robota na 5 minut
 
simo
2011-01-24 21:00:13
staci vytlacit na A4 fotmat
 
simo
2011-01-24 21:01:01
posledne tri fotky manualu
 
simo
2011-01-24 21:03:15
staci vytlacit na A4 fotma
 
simo
2011-01-24 21:03:51
posledne tri fotky manualu
 
simo
2011-01-24 21:05:21
príspevok od: thrash
no ja ten terc nemam ale spravil som si nieco podobne tercik kolmo na objektiv a stupnica 45° uhol, meram, skusam- a FF ako svina ( v menu nastavim tie kroky -/+ posuniem dozadu o 17 krokov - co je skoro maximu ako sa to da posunut.. a vysledy su v pohode presne take ake maju byt, ale zoberiem a zaostrim na nieco ine napr som si zaostril na operadlo stolicky co mam pri PC a tam mi robilo zase brutalny BF (koly tomu nastavenie 17 stupnou co som spravil pri terciku a stupnicy) takze vypnem funkciu jemne doladenie focusu (teda nieje ziadne doladenie +/-) a skusim opat to operadlo stolicky a je to ok..
Som uplne v pomykove s toho- ostri mi dobre ci nie ? nemam nahodou niekto okolie LIPANY, SABINOV, PRESOV, (KOSICE) original ten tercik? rad by som si to pretestoval original, lebo teraz fakt neviem..
nie jeto original testovacia dosticka, co som si vyrobil, ale mozno ti pomoze.
Vid. navod nizsie
 
simo
2011-01-24 21:18:46
tak som otestoval svoj Canon EF 35 f/2 na EOS 550D a hrahu ako spravne zohrada dvojica. Ziaden BF ani FF.
 
thrash
2011-01-25 08:55:58
príspevok od: simo
staci vytlacit na A4 fotma
parada dikes, hened ked pridem z prace skusam
 
thrash
2011-01-28 10:43:06
no konecne som to pretestoval - cakal som na pekne slnecne rano, aby bolo dostatok svetla.
-vysledok je asi taky ze na mojej canon 50mm/1.4 mam FF a musel som ho korigovat 5stupnami dozadu a teraz je to OK ostri presne na bod a 1/3 v predu a 2/3 vzadu
 
kashkaj
2011-02-07 19:08:33
Skusal to nikto aj pri nejakom manualnom skle? s redukciou samozrejme myslim. Alebo je to v tomto pripade nemozne korigovat cez telo tymto sposobom? A posledna otazka.... canon 500D to asi neumoznuje? V menu som to nenasiel
 
pxls.jpg
2011-02-07 19:46:47
príspevok od: kashkaj
Skusal to nikto aj pri nejakom manualnom skle? s redukciou samozrejme myslim. Alebo je to v tomto pripade nemozne korigovat cez telo tymto sposobom? A posledna otazka.... canon 500D to asi neumoznuje? V menu som to nenasiel
hovori sa tu o AF microadjustment (nastaveni automatickeho zaostrovania), kedze manualny objektiv AF nema, neda sa ani nastavit. 500d microadjustment nema.

AF microadjustment funguje vlastne tak ze telo zisti vzdialenost predmetu 3,00 metra ale zaostri na 3,02 metra. kedze pri manualnom objektive telo nevie ovladat zaostrenie, nemoze to fungovat.
 
tonlou
2011-04-28 23:06:08
Velmi dobry clanok. Simo,hned zajtra v placi vytlacim obrazok a skusim doma pretestovat objektivy.No kedze mam D90 tak sa chcem opytat aka je zhruba tolerancia BF a FF.Kedy ma az vyznam to dat do servisu zkorigovat. Predpokladam,ze pri makroobjektive je tolerancia nula ale pri teleobjektivoch napr?
 
uomo
2011-05-02 21:21:00
Mam D90 s 18-105 a fotky sa mi nezdaju byt ostre. Hlavne tie, co som na vacsiu vzdialenost, teda cez 4 metre ,alebo tie, co som si viac "vyzumoval". Niekolko ludi mi uz povedalo,ze je to v poho a ze setaky su uz take a pod. Ale videl som uz aj fajne foto so spominanym sklom a tiez mi niekto poradil doladit a zvysit hodnyoty sharpening 7 z 9 + vytvorit si custom profil, alebo nejake testy s pravitkom pod 45°uhlom.Foto pod 4 metre s malym ohniskom a bleskom v auto rezime vyjdu fajn, ale napr. nieco co je dalej ,alebo v izbe pri zatiahnutych zaluziach..no hroza...ostrost viac nez slaba,kresba kontras temer ziaden
 
xitanaf
2011-05-17 11:07:11
Vysvetli mi niekto prečo pri testoch cez LiveView je AF relativne ok ale pri testovacich foto cez hladacik vykazuje silny front focus?
 
bear
2011-05-17 11:26:07
príspevok od: xitanaf
Vysvetli mi niekto prečo pri testoch cez LiveView je AF relativne ok ale pri testovacich foto cez hladacik vykazuje silny front focus?
ak v liveview zaostrujes cez kontrast (pomale, ale presne) zaostris vzdy presne. Ak mas ten problem pri pouziti fazovych senzorov a frontfocus vidis v hladaciku, mozes mat posunutu matnicu. Nenapisal si jasne tvoj problem
 
xitanaf
2011-05-17 11:34:49
príspevok od: bear
ak v liveview zaostrujes cez kontrast (pomale, ale presne) zaostris vzdy presne. Ak mas ten problem pri pouziti fazovych senzorov a frontfocus vidis v hladaciku, mozes mat posunutu matnicu. Nenapisal si jasne tvoj problem
Jedna sa o objektiv Sigma 50-150 2.8 HSM II. Iné ostria korektne.
Ano pri LiveView je ostrenie hodne pomalsie ale vzdy presne. Pri ostreni cez hladacik prepnem AF iba na stredový senzor primacknem spust, senzor zablika a pipne, ze zaostril a vyfotím. Pri zvacseni vsak zbadám, že bod zaostrenia je o hodne vpredu ako mal byt.
 
bear
2011-05-17 11:47:49
príspevok od: xitanaf
Jedna sa o objektiv Sigma 50-150 2.8 HSM II. Iné ostria korektne.
Ano pri LiveView je ostrenie hodne pomalsie ale vzdy presne. Pri ostreni cez hladacik prepnem AF iba na stredový senzor primacknem spust, senzor zablika a pipne, ze zaostril a vyfotím. Pri zvacseni vsak zbadám, že bod zaostrenia je o hodne vpredu ako mal byt.
na 500D co mas v profile mas smolu, tam AF nedoladis a pri Sigma objektive je otazka, ci Ti s tym nieco budu vediet spravit v servise, skus sa opytat
 
xitanaf
2011-05-17 11:59:18
príspevok od: bear
na 500D co mas v profile mas smolu, tam AF nedoladis a pri Sigma objektive je otazka, ci Ti s tym nieco budu vediet spravit v servise, skus sa opytat
Servis povedal, ze to nakalibruju za dve hodiny. Len ma zaskocilo, ze v LV je ostrenie ok, a cez af senzor nie. Potreboval som sa iba ujistiť, ze chyba nie je vo fotaku ci uzivatelovi ale naozaj treba nakalibrovat objektiv. Dakujem
 
uomo
2011-05-20 10:33:08
Fajnééé. Ale mam na konci spominany zoom - konkretne AF-S Nikkor 18-105 ED DX VR, ktory niekedy ( skor vynimocne až nahodou ) zaostri tak ako treba. S bleskom a na kratku zaostrovaciu vzdialenost je pomerne presny a ostry. No postupne a rychlo sa aj tato nahoda straca. Stava sa, ze preostruje..preostruje a nic nezaostry...celkovo mam pocit, ze ostry kusok vzad, no nie je to pravidlo. Asi to ovplyvnuje vela faktorov...ohnisko,vzialenost,svetlo....Myslite ze ho mam zaniest nazad predajcovi?
 
vrphoto
2011-06-03 01:47:25
@uomo - na akej clone fotis ked sa ti fotky zdaju neostre? 18-105 je pomaly objektiv, pri foteni na vacsiu vzdialenost ako hovoris a clone vacsej ako 5.6 je hlbka ostrosti taka velka ze tam ziadny FF ani BF nemozes vidiet. ak foto neni ostre tak skus pouzivat vacsiu clonu, 18-105 objektiv je maximalne ostry pri clone okolo f8.
skus aky rozdiel je ked odfotis nieco s clonou 3.5 a potom s clonou 8, rozdiel ako nebo a zem.
 
xaxaxa
2011-07-29 14:20:41
príspevok od: bear
ak v liveview zaostrujes cez kontrast (pomale, ale presne) zaostris vzdy presne. Ak mas ten problem pri pouziti fazovych senzorov a frontfocus vidis v hladaciku, mozes mat posunutu matnicu. Nenapisal si jasne tvoj problem
tiez som si to vsimol (na nikone - aj ked neviem ci tam mam to LV zaostorvanie spravne nastavene), ze ked zaostrim na terc cez LV tak to vyzera OK, a ked to iste zaostrim cez hladacik tak je tam posun (back focus) - ked pozriem na pc hotovy obrazok
 
zajopajo
2012-02-19 23:55:29
príspevok od: durko
Výborný článok. Len škoda, že 40D túto možnosť nemá .
Máš s Canon 40D problémy?
 
pm24
2012-02-20 23:39:30
Mam setovy objektiv Nikor 18-105. Nakolko som neni spokojny s ostrostou fotiek, pokusal som sa doladit AF. Pri 105mm mi to vychadza "-15" krokov, ale pri 35mm nie je nutna ziadna korekcia. Pri akom ohnisku je dobre vykonavat tuto kalibraciu?
Ostatne moje objektivy ostria dobre ( Nikor50/1,8G ; Tamron 70-300), pri nich nie je potrebna ziadna korekcia.
Dakujem.
 
bear
2012-02-21 07:26:57
príspevok od: pm24
Mam setovy objektiv Nikor 18-105. Nakolko som neni spokojny s ostrostou fotiek, pokusal som sa doladit AF. Pri 105mm mi to vychadza "-15" krokov, ale pri 35mm nie je nutna ziadna korekcia. Pri akom ohnisku je dobre vykonavat tuto kalibraciu?
Ostatne moje objektivy ostria dobre ( Nikor50/1,8G ; Tamron 70-300), pri nich nie je potrebna ziadna korekcia.
Dakujem.
Vacsinou maju taketo problemy objektivy od tretich vyrobcov. Asi to budu vediet spravit len v servise (Nikon ho ma v Prahe). Zatial jediny fotak o ktorom viem, ze ma moznost kalibracie zoom objektivov pre siroky a tele koniec zoomu oddelene je Canon EOS 1D X.
 
garyfisher
2012-03-27 19:50:35
príspevok od: bear
Vacsinou maju taketo problemy objektivy od tretich vyrobcov. Asi to budu vediet spravit len v servise (Nikon ho ma v Prahe). Zatial jediny fotak o ktorom viem, ze ma moznost kalibracie zoom objektivov pre siroky a tele koniec zoomu oddelene je Canon EOS 1D X.
a uz aj 5D III tusim
 
garyfisher
2012-03-27 19:52:37
hmm ked idem von vzdy kupim nejaku somarinu dnes zrovna tento kalibracny terc...idem testovat hlavne hlavne 100 macro IS .....
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-06-08 14:15:47
príspevok od: xitanaf
Servis povedal, ze to nakalibruju za dve hodiny. Len ma zaskocilo, ze v LV je ostrenie ok, a cez af senzor nie. Potreboval som sa iba ujistiť, ze chyba nie je vo fotaku ci uzivatelovi ale naozaj treba nakalibrovat objektiv. Dakujem
treba nakalibrovať objektív spolu s telom, to čo píšeš sú dva nezávislé systémy zaostrovania takže všetko je možné.
 
alzhajmer
2012-08-22 21:11:20
Zdravím všetkých, mám na objektíve Nikkor 70-200(1 verzia) BF. toto som si nastavil jemným doladením AF a objektív už ostrí správne...na stránke nikonu som však v článku o jemnom doladení AF našiel aj túto vetu:
"Funkci jemného doladění AF nelze ve většině případů doporučit, protože může ovlivnit normální zaostřování; používejte ji proto pouze v případě potřeby."
znamená to, že mi to môže rozhodiť AF??? mám dať radšej objektív do opravy???na doplnenie, mám D7000 a ostatné objektívy mi ostria dobre...poradí niekto?dík
 
bear
2012-08-22 22:57:41
príspevok od: alzhajmer
Zdravím všetkých, mám na objektíve Nikkor 70-200(1 verzia) BF. toto som si nastavil jemným doladením AF a objektív už ostrí správne...na stránke nikonu som však v článku o jemnom doladení AF našiel aj túto vetu:
"Funkci jemného doladění AF nelze ve většině případů doporučit, protože může ovlivnit normální zaostřování; používejte ji proto pouze v případě potřeby."
znamená to, že mi to môže rozhodiť AF??? mám dať radšej objektív do opravy???na doplnenie, mám D7000 a ostatné objektívy mi ostria dobre...poradí niekto?dík
kalibracia zoom objektivov moze byt zlozitejsia, ak nakalibrujes nevhodny extrem (ohnisko a zaostrovacia vzdialenost) moze to presnost ostrenia vo vacsine inych nastaveni zhorsit. Novsie Canon tela (5D mark iii a 1D X) vedia pre zoom objektivy nastavit extra korekciu pre kratke a dlhe ohnisko, zlepsi to vysledky, ale ani to nie je 100% riesenie
 
bear
2012-08-22 22:57:44
príspevok od: alzhajmer
Zdravím všetkých, mám na objektíve Nikkor 70-200(1 verzia) BF. toto som si nastavil jemným doladením AF a objektív už ostrí správne...na stránke nikonu som však v článku o jemnom doladení AF našiel aj túto vetu:
"Funkci jemného doladění AF nelze ve většině případů doporučit, protože může ovlivnit normální zaostřování; používejte ji proto pouze v případě potřeby."
znamená to, že mi to môže rozhodiť AF??? mám dať radšej objektív do opravy???na doplnenie, mám D7000 a ostatné objektívy mi ostria dobre...poradí niekto?dík
kalibracia zoom objektivov moze byt zlozitejsia, ak nakalibrujes nevhodny extrem (ohnisko a zaostrovacia vzdialenost) moze to presnost ostrenia vo vacsine inych nastaveni zhorsit. Novsie Canon tela (5D mark iii a 1D X) vedia pre zoom objektivy nastavit extra korekciu pre kratke a dlhe ohnisko, zlepsi to vysledky, ale ani to nie je 100% riesenie
 
alzhajmer
2012-08-22 23:55:11
príspevok od: bear
kalibracia zoom objektivov moze byt zlozitejsia, ak nakalibrujes nevhodny extrem (ohnisko a zaostrovacia vzdialenost) moze to presnost ostrenia vo vacsine inych nastaveni zhorsit. Novsie Canon tela (5D mark iii a 1D X) vedia pre zoom objektivy nastavit extra korekciu pre kratke a dlhe ohnisko, zlepsi to vysledky, ale ani to nie je 100% riesenie
máš na mysli zhoršenie presnosti ostrenia v rámci len uvedeného objektívu, teda pri rôznych ohniskách???mňa zaujíma, či to môže mať vplyv na celkový AF, aj keď funkciu doladenia vypnem a vymením objektív, ktorý mi zaostruje správne...teda, či sa mi používaním jemného doladenia pri spomenutom objektíve môže pokaziť správne zaostrovanie, napr. pri makro Nikkor 105? inak som si vedomý, že som neurobil nejaký odborný zásah, ale presnosť ostrenia je neporovnateľne lepšia ako pred tým...
 
quintes
2012-08-23 07:36:12
Taká možno hlúpa otázka, na 60d nie je možnosť af adjustment. A keďže je to len soft proces, nie je nejaká možnosť tú funkciu pridať? Napr. magic lantern?
 
bear
2012-08-23 08:36:56
príspevok od: alzhajmer
máš na mysli zhoršenie presnosti ostrenia v rámci len uvedeného objektívu, teda pri rôznych ohniskách???mňa zaujíma, či to môže mať vplyv na celkový AF, aj keď funkciu doladenia vypnem a vymením objektív, ktorý mi zaostruje správne...teda, či sa mi používaním jemného doladenia pri spomenutom objektíve môže pokaziť správne zaostrovanie, napr. pri makro Nikkor 105? inak som si vedomý, že som neurobil nejaký odborný zásah, ale presnosť ostrenia je neporovnateľne lepšia ako pred tým...
nikony mi do ruk nedavaju, ale na canonoch sa da zvlast nastavit korekcia pre telo (to ovplyvni vsetky objektivy) a pre objektiv a ta je len pre dany kus objektivu (na zaklade serioveho cisla)
 
alzhajmer
2012-08-23 17:26:42
príspevok od: bear
nikony mi do ruk nedavaju, ale na canonoch sa da zvlast nastavit korekcia pre telo (to ovplyvni vsetky objektivy) a pre objektiv a ta je len pre dany kus objektivu (na zaklade serioveho cisla)
hm, ja chcem ale vedieť, či časté používanie funkcie doladenia AF u spomenutého objektívu MOŽE spôsobiť, že budem časom potrebovať korekciu aj u tých objektívov, kde ju teraz nepotrebujem...teda, či mi to môže pokaziť správne fungujúci AF na tele fotoaparátu...neriešil by som to, nebyť tej vety na stránkach nikonu...takto musím uvažovať, či to nechať tak, ako je, či dať opraviť objektív(neviem koľko stojí oprava) alebo počítať do budúcna s opravou AF v tele(neviem, koľko by stála oprava)...spomínaný objektív nie je zrovna najlacnejší, takže si nechcem nejakou nevedomosťou spôsobiť aj ďaľšie škody na tele foťáku...aj tak ti ale ďakujem za reakciu, vo všeobecnosti na problém, na ktorý sa pýtam by mohlo byť jedno, či sa jedná o canon alebo nikon, nie?
 
bear
2012-08-23 18:51:48
príspevok od: alzhajmer
hm, ja chcem ale vedieť, či časté používanie funkcie doladenia AF u spomenutého objektívu MOŽE spôsobiť, že budem časom potrebovať korekciu aj u tých objektívov, kde ju teraz nepotrebujem...teda, či mi to môže pokaziť správne fungujúci AF na tele fotoaparátu...neriešil by som to, nebyť tej vety na stránkach nikonu...takto musím uvažovať, či to nechať tak, ako je, či dať opraviť objektív(neviem koľko stojí oprava) alebo počítať do budúcna s opravou AF v tele(neviem, koľko by stála oprava)...spomínaný objektív nie je zrovna najlacnejší, takže si nechcem nejakou nevedomosťou spôsobiť aj ďaľšie škody na tele foťáku...aj tak ti ale ďakujem za reakciu, vo všeobecnosti na problém, na ktorý sa pýtam by mohlo byť jedno, či sa jedná o canon alebo nikon, nie?
je to len SW, uprava premennej v internej pamati fotaku - ine objektivy by to ovplyvnit nemalo. Ak to tam pisali, tak skor asi pre to aby s tym nebebrali ludia bez toho, aby vedeli co robia a potom sa nestazovali na forach, ze im Nikon zle zaostruje, alebo to nereklamovali.
 
alzhajmer
2012-08-23 19:43:43
príspevok od: bear
je to len SW, uprava premennej v internej pamati fotaku - ine objektivy by to ovplyvnit nemalo. Ak to tam pisali, tak skor asi pre to aby s tym nebebrali ludia bez toho, aby vedeli co robia a potom sa nestazovali na forach, ze im Nikon zle zaostruje, alebo to nereklamovali.
vďaka
 
dawajsoft
2012-08-23 20:23:45
príspevok od: simo
posledne tri fotky manualu
nieco podobne sa da stiahnut aj tu .
http://www.squit.co.uk/photo/focuschart.html
 
bonifacko
2012-12-01 20:08:25
Canonisti, existuje nejaka utilita pre odomknutie jemneho ladenia AF aj v stovkovych radach? Niečo ako servisne menu.
 
markato1
2012-12-02 14:00:36
príspevok od: bonifacko
Canonisti, existuje nejaka utilita pre odomknutie jemneho ladenia AF aj v stovkovych radach? Niečo ako servisne menu.
neviem o nicom podobnom..je kopec moznosti vylepsenia uzamknutych moznosti,ale o tomto som nikde nepocul..
 
Roli
2013-01-28 22:49:08
príspevok od: quintes
Taká možno hlúpa otázka, na 60d nie je možnosť af adjustment. A keďže je to len soft proces, nie je nejaká možnosť tú funkciu pridať? Napr. magic lantern?
Dostal si sa prosím ťa k riešeniu? Tiež mám 60D a potreboval by som doladiť jeden objektív, pri ktorom mám BF.
Ďakujem za info.
 
Roli
2013-01-28 23:03:52
Viete mi prosím niekto poradiť ako urobím korekciu BF, FF na Canon 60D?
Je možnosť rozšírenia základného (pôvodného) menu, ktoré túto korekciu neumožňuje?
Ďakujem.
 
quintes
2013-01-29 00:11:52
príspevok od: Roli
Dostal si sa prosím ťa k riešeniu? Tiež mám 60D a potreboval by som doladiť jeden objektív, pri ktorom mám BF.
Ďakujem za info.
O aký objektiv ide?
 
turiecfoto
2013-03-06 20:07:34
ma niekto skusenosti s nastavovanim focusu 7D+400mm 5.6?
 
williams
2013-10-09 18:27:24
mutino napísal
20. 01. 2011
Dobrý článok.Ale keby som mal pochybnosti,že mi to zle zaostruje,dám to radšej do servisu.Tam by mali byť na to lepšie vybavení aj skúsení ako väčšina fotografujúcich.

REAGUJEM:
A možno by ti povedali, že sa to nedá a kašlali by ti na to ako mne.
 
JohnNewton
2013-10-09 18:53:09
Ja len takú drobnosť, podľa odporúčaní by kalibračná vzdialenosť mala byť cca 50 násobok ohniskovej vzdialenosti.
 
landov
2013-11-17 07:21:17
Zakupil som na doladenie korekcie AF program Focal http://www.reikan.co.uk/focalweb/ . Nastavenie korekcie AF je tymto programom super rychle, cca 10 minut na pevne sklo. Nemal som nervy na utrpne fotenie a skumanie obrazkov kalibracneho terca...tento SW to spravi za Vas Sice treba zainvestovat, ale myslim ze sa to vyplati. Kupil som najvyssiu verziu PRO (cca 80€), ktora robi aj automaticke vystupy do PDF, zisti najlepsie/najhorsie AF body, zisti a analyzuje necistoty na cipe a vela dalsieho. Kto ma viac skiel tak vrele doporucujem, usetri kopu casu a nervov...
 
martin9113
2013-11-17 09:41:31
príspevok od: landov
Zakupil som na doladenie korekcie AF program Focal http://www.reikan.co.uk/focalweb/ . Nastavenie korekcie AF je tymto programom super rychle, cca 10 minut na pevne sklo. Nemal som nervy na utrpne fotenie a skumanie obrazkov kalibracneho terca...tento SW to spravi za Vas Sice treba zainvestovat, ale myslim ze sa to vyplati. Kupil som najvyssiu verziu PRO (cca 80€), ktora robi aj automaticke vystupy do PDF, zisti najlepsie/najhorsie AF body, zisti a analyzuje necistoty na cipe a vela dalsieho. Kto ma viac skiel tak vrele doporucujem, usetri kopu casu a nervov...
aj si spoznal rozdiel v ostrosti v porovnani z rucnou kalibraciou?
 
landov
2013-11-17 10:04:41
Rucnu kalibraciu som robil len na N35/1,8 (ale pred viac ako rokom). Jednoducho som nemal nervy ani cas fotit kalibracne terce a skumat ich Teraz necely tyzden odkedy mam Focal, tak som nastavil N35/1,8, T 60/2,0 a T 17-50/2,8 bez stresu a rychlo...
 
orim
2013-11-17 19:32:28
príspevok od: Roli
Dostal si sa prosím ťa k riešeniu? Tiež mám 60D a potreboval by som doladiť jeden objektív, pri ktorom mám BF.
Ďakujem za info.
Magic Lantern má Dot-Tune AFMA modul - stačí ručne zaostriť v LiveView a spustiť - ML korekciu nájde a nastaví. Jednoduché.
 
landov
2013-11-19 19:29:05
Tak N 35/1,8 potrebovala AF korekciu +8. Celkom prekvapenie pre mna, ale co uz.
 
Rastislav
2013-11-21 07:23:02
http://www.pentaxforums.com/reviews/lens-align-front-back-focus/introduction.html
 
landov
2013-11-21 13:36:28
príspevok od: Rastislav
http://www.pentaxforums.com/reviews/lens-align-front-back-focus/introduction.html
ok...len vyhodnocovanie na rozdiel od Focal je stale na cloveku...
 
Rastislav
2013-11-21 14:20:09
príspevok od: landov
ok...len vyhodnocovanie na rozdiel od Focal je stale na cloveku...
OK, verím, že je fakt dobrý. Nereagoval som na focal, dal som to sem, lebo možno niekomu pomôže.
Ja som to skúšal doma cez obrazec, ktorý tu bol popísaný ako ho vyrobiť a testovacie snímky Ok a pri fotkách z terénu horšie ako bez nastavenia, možno som niekde robil chybu, ale snažil som sa ísť podľa tohto článku..
 
tengi
2015-04-01 12:16:12
Toto su dve uniknute fotografie zo 6tich, neodporucam davat kalibraciu robit v Prolaike. Tak sofistikovane meranie si dokaze urobit ktokovek, kto ma pravitko alebo tlaciaren a usetri 20EUR

PS: prolaika si zabudla fotografie z testovania v mojom fotoaparate
 
blahoslav J B Art
2015-04-01 12:46:12
príspevok od: tengi
Toto su dve uniknute fotografie zo 6tich, neodporucam davat kalibraciu robit v Prolaike. Tak sofistikovane meranie si dokaze urobit ktokovek, kto ma pravitko alebo tlaciaren a usetri 20EUR

PS: prolaika si zabudla fotografie z testovania v mojom fotoaparate
za 20 eur robia servis pro laika
za 50 eur robia servis pro profika
 
LenaP.
2015-04-29 14:44:26
Dobrý deň,
mám doma zrkladlovku značky Olympus a vypadlo mi zrkadlo AF. Dávala som to opraviť do prolaiky, ale tam s tým nevedia nič spraviť. Viete mi niekto poradiť, kde by mi to vedeli opraviť za priateľnú cenu?
ďakujem
 
kasko
2015-04-29 16:33:05
príspevok od: LenaP.
Dobrý deň,
mám doma zrkladlovku značky Olympus a vypadlo mi zrkadlo AF. Dávala som to opraviť do prolaiky, ale tam s tým nevedia nič spraviť. Viete mi niekto poradiť, kde by mi to vedeli opraviť za priateľnú cenu?
ďakujem
Vyskusaj: http://www.matunak.sk/
Ale znie to vtipne - vypadlo mi zrkadlo...
 
StefanB
2017-09-21 21:04:45
Chcel by som sa opytat ci mi vie niekto povedat preco ma byt hlbka ostrosti rozdelená 1/3 pred rovinou ostrosti a 2/3 za rovinou ostrosti?
 
seifi
2017-09-22 11:18:49
príspevok od: StefanB
Chcel by som sa opytat ci mi vie niekto povedat preco ma byt hlbka ostrosti rozdelená 1/3 pred rovinou ostrosti a 2/3 za rovinou ostrosti?
myslím si, že ona tak nemá byť rozdelená, ale optická sústava tak rozkladá hĺbku ostrosti dopredu a dozadu od miesta zaostrenia (cca)
napr. ak zaostríš na bod vo vzdialenosti 10m pri clone 1,4 objektívom s ohniskom 55mm foťákom 5D tak hlbka ostrosti bude od 8,78m do 11,6m, čiže viac je ostrý priestor za bodom zaostrenia
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
 
StefanB
2017-09-24 18:20:42
príspevok od: seifi
myslím si, že ona tak nemá byť rozdelená, ale optická sústava tak rozkladá hĺbku ostrosti dopredu a dozadu od miesta zaostrenia (cca)
napr. ak zaostríš na bod vo vzdialenosti 10m pri clone 1,4 objektívom s ohniskom 55mm foťákom 5D tak hlbka ostrosti bude od 8,78m do 11,6m, čiže viac je ostrý priestor za bodom zaostrenia
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Aha, rozumiem. Dakujem pekne za objasnenie
 
nn_BA
2020-04-28 17:04:02
Dobrý deň. Je možné takto nakalibrovať aj starší (2011) objektív Sigma 70-300 DG OS? Mám problém s back-focus, zároveň mám nové telo Canon EOS77D (kde sa kalibrovať nedá). Nejaké rady ako postupovať, prípadne kto by mi s tým v BA alebo okolí vedel pomôcť? Skúsiť nakalibrovať s iným telom? Robí to aj na požičanom EOS60D.
Vďaka za tipy.
 
nn_BA
2020-04-28 17:21:28
Nejde mi už edit, ešte by som doplnil, že sa mi podarilo nájsť možnosť nastaviť objektív cez EOS Utility (https://www.dpreview.com/forums/thread/4120680?page=4), má s tým niekto skúsenosti?
 
Goriot
2022-03-31 22:18:27
Hmm ... dočítal som do kroku 3 a bol som na konci ... môj Nikon D7200 síce má jemne doladenie AF, ale pri zapnutí Live view prestane fungovať ... prečo to tak tí Japončíci vymysleli je pre mňa záhada a tak to musím robiť všetko cez hľadáčik a v tom titernom okienku vidieť zaostrenie je dosť zábavné ... nakoniec som to vyriešil tak, že som urobil 10 záberov vždy posunutú korekciu o 2 od -10 do +10 a potom na monitore počítača našiel to správne zaostrenie ... na mojej Sigme 17-50 je to -8 ... Nikon 50, Nikon 18-140 a Tamron 70-300 ostria úplne presne bez doladenia. Aspoň že sa korekcia výmenou objektívu "zapína a vypína" sama automaticky ... objektívy s potrebou doladenia má totiž v pamäti
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované