Hore

Nový fotoaparát, čo teraz?

Konečne máte v rukách krabicu so svojím vysnívaným fotoaparátom a celí nedočkaví sa chcete vrhnúť na fotografovanie. STOP! Skôr ako urobíte svoj prvý záber, odporúčam niekoľko nasledujúcich krokov.

Konečne máte v rukách krabicu so svojím vysnívaným fotoaparátom a celí nedočkaví sa chcete vrhnúť na fotografovanie. STOP! Skôr ako urobíte svoj prvý záber, odporúčam  niekoľko nasledujúcich krokov.

  1. Skontrolujte fotoaparát a príslušenstvo. Aj keď je to nový fotoaparát, môže byť niečo poškodené, alebo niečo v balení chýba. Vizuálne preto prekontrolujte prístroj, obsah balenia skontrolujte s návodom, v ktorom je zoznam dodávaného príslušenstva. A je tam vôbec návod?
     
  2. Záručný list. Je správne vyplnený? Ak nie, dajte ho neodkladne potvrdiť a starostlivo uschovajte aj s dokladom o kúpe.
     
  3. Nájdite si čas, vezmite si návod a postupujte podľa neho. Nabíjanie batérie, nasadzovanie objektívu, nastavenie dioptrickej korekcie, vkladanie karty...
     
  4. Batéria nabitá? Karta vo fotoaparáte? Opäť použite návod a nastavte dátum, jazyk, menu postupne prechádzajte kapitolu po kapitole - všetky funkcie. Odporúčam raz za čas zopakovať, určite vám pri prvom čítaní niečo uniklo.
     
  5. Otestujte funkčnosť aparátu. Či zaostruje, sníma, ukladá na kartu, dokáže sa spojiť s počítačom. Ak máte akékoľvek pochybnosti o funkčnosti, neváhajte kontaktovať predajcu, nech vám poradí. Ak niečo nefunguje, nepanikárte. Možno je len niečo zle prepnuté, alebo nastavené. Najprv siahnite po návode.

Ak je všetko v poriadku a ste oboznámení s obsluhou fotoaparátu, skôr ako sa vrhnete na fotografovanie, mali by ste vedieť niekoľko vecí, ktoré v návode nenájdete.

  1. K fotoaparátu sa vám zíde niekoľko doplnkov - ochranná fólia na displej, čistiaca sada na optiku, ochranný filter na objektív a puzdro alebo brašňa.
     
  2. Začnite študovať. Knihy, časopisy, internet. Veľký skok dopredu môžete urobiť absolvovaním odborného workshopu. Znalosti, ktoré by ste možno získavali mesiace vás odborní lektori môžu naučiť za pár hodín.
     
  3. Možnosti vášho fotoaparátu výrazne rozšíri príslušenstvo v podobe objektívov, filtrov, blesku, alebo statívu.

Tak a teraz vás už pustím fotografovať. Na začiatok si vezmite so sebou do terénu návod alebo aj knihu o fotografovaní a skúšajte si funkcie a techniky v praxi. Osvojte si hneď na začiatku správne návyky - postoj pri fotení, držanie fotoaparátu, ale aj starostlivosť o fotoaparát. 

Po fotografovaní ho prečistite a odložte na bezpečné miesto. Nezabudnite dobiť batériu, ak je z väčšej časti vybitá a uvoľnite priestor na karte, aby ste hocikedy mohli vyraziť fotografovať.

Hneď od začiatku budete musieť riešiť kam ukladať a ako spracovať fotografie. Počítače sú dnes dostatočne výkonné a ani s kapacitou HDD nie je problém. Myslieť treba hlavne na zálohovanie. Odporúčam externý HDD, ktorý jednoducho pripojíte cez USB alebo iné rozhranie a pravidelne naň budete zálohovať všetky fotografie.

Asi najväčšia dilema je pri výbere softvéru. Ku každému fotoaparátu dostanete program pre archiváciu a spracovanie fotografií. Priznajme si, že väčšinou to nie je nič moc. Pre začiatočníkov býva veľkým problémom lokalizácia, pokiaľ neviete po anglicky (nemecky, francúzsky...), s originálnym softvérom sa vám bude pracovať zle.

Ak teda hľadáte lokalizovaný program, ktorý zvláda nielen JPG ale aj RAW, odporúčam Zoner Photostudio alebo Adobe Photoshop Elements.

Viac o softvéroch pre spracovanie fotografii nájdete v našej Fotoškole.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Laco62
2009-09-08 10:08:02
Áno Karol, presne si to vystihol.
 
slavmiro
2009-09-08 10:08:21
navrhujem ako bod ´0´:
´Ak niecomu nerozumiete, alebo sa vam zda, ze nieco nefunguje, zalozte vlakno s otazkou na ephoto-e..´ ;)
To bol samozrejme joke (nie celkom nepodareny). Osobne som vsetkymi desiatimi prstami za vyssie uvedene postupy.
 
Daniel.U
2009-09-08 11:06:20
este pred prvym nultym bodom odporucam zalozit vlakno na ephote s otazkou ´mam kupit kompakt alebo zrkadlovku, pripadne rovno profi zrkadlovku? Mam 18 a fotit zacinam od pondelka´
 
duroslav
2009-09-08 11:08:12
Bod 2 - ten druhý (začnite študovať), by mal byť úplne navrchu a mal by ho dotyčný absolvovať ešte pred nákupom.
 
izzino
2009-09-08 11:38:46
vesele a poucne aj pre retardov.
 
Radovan
2009-09-08 11:43:25
Toto je fakt dobre :-0
 
djpali
2009-09-08 15:58:09
este nieco, len k tej fotke, balonikom by som fukal do fotaku ked stoji, nie lezi. Napada to spat, a asi malokto z nas ma vakuove alebo bezprasne podmienky po okoli :-)
 
djpali
2009-09-08 15:58:55
inak ja s tymto clankom suhlasim, konecne nemusim vysvetlovat, poslem proste link, super...
 
2laak
2009-09-08 16:51:14
Neviem, ci bude clanok uzitocny. Je fajn mat tieto veci pekne spisane v jednom clanku, ALE.

Ludia, co sa chcu foteniu chcu venovat, neobidu citanie manualu, kde su tieto iste body pisane celkom urcite tiez. A ti druhi - ignoranti budu ignorovat manual, tento clanok a aj akekolvek rady.

Ale snad sa mylim a najdu sa ludia, ktori si ho radi precitaju (ako aj ja sam).
 
maTTo_corp
2009-09-08 17:45:37
je veľa ľudí ktorí by si toto mali prečítať....a btw súhlasím s duroslavom....
 
Gino
2009-09-08 18:35:26
Ked som to cital ma napadla svetoborna vec, ze konecne si na mojom zrkadielku mozem nastavit cas a datum ...
 
Strhak
2009-09-08 20:40:00
príspevok od: Gino
Ked som to cital ma napadla svetoborna vec, ze konecne si na mojom zrkadielku mozem nastavit cas a datum ...
hmmmm, pamätám si tvoje začiatky tu a tie perli čo si vypúšťal s klávesnice. Manuál si si už asi prečítal, lebo už tu nevídať tieto tvoje vtipné konštatovania. Teraz som si spomenul na jedno kde si tvrdil že Canon je najlepší, lebo najviac fotiek tu v galérii je práve z neho, to bola svetoborná nie vec, ale myšlienka a aj ja ako Canonista som sa váľal po zemi od smiechu keď som si to prečítal ;-DDD Toto sú potrebné články hlavne pre začínajúcich a malo by to byť povinné čítanie pred kúpou foťáka :-)
 
JC photographer
2009-09-08 20:54:00
Kúpil som si fotoaparát, čo teraz?
FOTIT, FOTIT, FOTIT. Je jedno, ze na zaciatku fotky vyzeraju otrasne. Len praxou (a studiom) sa clovek zlepsuje. Rada s opakovanim si navodu je velmi dobra - aj ked poznam menu (a dopady) niekolkych fotakov naspamat, vzdy sa najde nieco, co clovek zabudne - a kvoli tomu je skoda nepouzivat niektoru funkciu.
 
Daniel.U
2009-09-08 21:20:10
ja som volakedy chodil na stranku digi-foto. Boli tam zaujimave clanky aj ked sa tam pojednavalo len o kompaktoch. V tom case zrkadlovky stali strasne peniaze. Pre zacinajucich to ale malo velky vyznam, do teraz tam tie clanky su aj ked stranka vizera inak.
 
Gino
2009-09-08 22:49:24
príspevok od: Strhak
hmmmm, pamätám si tvoje začiatky tu a tie perli čo si vypúšťal s klávesnice. Manuál si si už asi prečítal, lebo už tu nevídať tieto tvoje vtipné konštatovania. Teraz som si spomenul na jedno kde si tvrdil že Canon je najlepší, lebo najviac fotiek tu v galérii je práve z neho, to bola svetoborná nie vec, ale myšlienka a aj ja ako Canonista som sa váľal po zemi od smiechu keď som si to prečítal ;-DDD Toto sú potrebné články hlavne pre začínajúcich a malo by to byť povinné čítanie pred kúpou foťáka :-)
Ak sa ti čokoľvek čo tu kedy napíšem nebude páčiť ber to takto ˇ:-)ˇ aspoň sa zabavíš...
 
MRiX
2009-09-08 22:54:57
podobne som postupoval aj ja...
skôr ako som mal zrkadlo som si naštudoval manuál, čítal čo ako, študoval techniku fotky a potom keď sa mi dostal do ruky, som už len skúšal a skúšal...
poučný článok
 
Strhak
2009-09-09 20:04:05
príspevok od: Gino
Ak sa ti čokoľvek čo tu kedy napíšem nebude páčiť ber to takto ˇ:-)ˇ aspoň sa zabavíš...
toto skôr ber ako kompliment, je to o tom ako si tu začínal a v pomerne krátkom čase si sa dostal na takú úroveň že už nemáš také hlášky a už vôbec nie doslova stupidné otázky. Takže aj na tvojom príklade vidieť že tieto stránky majú zmysel a pomáhajú ;-)
 
vilkoo
2009-09-10 11:27:34
Velmi zaujimave a poucne ja mam taky problem ze som dostal D-90 a tento clanok mi nieco ozrejmil aj ked nie vsetko hlavne nastavenie fotaku a pod. Dakujem je to zaujimave.
 
hawqo
2009-09-14 14:55:49
fajn clanocek, potesi...
este by som uvital taky o tom co a ako si otestovat pri nakupe cez bazar...
aj ked pri telach asi nie je mozne otestovat vsetko..
pri objektivoch by to snad mozne bolo
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-09-14 16:03:46
Mam taky clanok rozpracovany, ale este musim dokoncit nejake surnejsie vecia. Ale dockas sa.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované