Hore

Skôr ako vyrazíte do boja

Amatér (začiatočník) je vždy dychtivý vyraziť so svojím novým fotoaparátom do boja, dúfajúc, že už prvé fotografie budú neporovnateľne lepšie, ako tie z kompaktu, ktorým doteraz fotografoval. Prichádza ale sklamanie. Fotografie nie sú také, ako si prial. Aj keď má digitálna zrkadlovka oproti kompaktu mnoho predností, nie je to prístroj, ktorý si poradí v každej situácii. Možnosti sú obmedzené a keď sa prekročia, výsledky sú neuspokojivé.

Spoznajte hranice vašej zrkadlovky

Farebné priestory/profily

Asi nie je na trhu zrkadlovka, ktorá by nemala prednastavené farebné profily, ktoré vlastne simulujú použitie rôznych filmov v analógovej fotografii. Okrem všeobecných, akými sú Neutral, Standard, Vivid sú v ponuke aj špecializované, napr. Portrait či Landscape. Tieto profily sa dajú doladiť alebo si užívateľ môže vytvoriť aj vlastný. S profilmi je aj prepojená funkcia digitálneho blesku označovaná ako D-Lightning, ktorá má za úlohu zväčšiť dynamický rozsah.

Otestujte na rôznych motívoch tieto profily, aby ste spoznali ako vplývajú na farby, ostrosť, kontrast, dynamický rozsah a aby ste mohli vždy zvoliť ten pravý.


Výber farebného profilu má výrazný vplyv na fotografiu. Ak fotografujete do formátu JPG je jeho 
nastavenie veľmi dôležité.

Citlivosť a šum

Aj ten najlepší fotoaparát produkuje šum, v menšej miere ako u lacnejších fotoaparátov a neporovnateľne menej ako kompakty, ale produkuje. Nech máte akýkoľvek fotoaparát, mali by ste zistiť, koľko šumu produkuje pri konkrétnej citlivosti. Každý má svoju predstavu o tom, koľko šumu je ochotný akceptovať a kedy je hranica prekročená.

Urobte si vlastný test. Otestujte postupne všetky hodnoty ISO, aby ste našli hodnotu, nad ktorú už nechcete ísť. Miera šumu závisí aj od svetla a preto si urobte test v exteriéri aj v interiéri. V interiéri vyskúšajte bez blesku aj s bleskom. Zistíte, že je veľký rozdiel v množstve šumu, pri rôznom osvetlení. Zároveň otestujte ako vplýva na šum a prekreslenie detailov nastavenie odstraňovania šumu vo fotoaparáte a porovnajte to aj s odstraňovaním šumu vo fotoeditore.

Hotelová izba snímaná z ruky dobre preverí snímač s nastavením na vysokú citlivosť.

Pri 1600 ISO je množstvo šumu prijateľné, aj keď dynamický rozsah je nedostatočný
na dobré prekreslenie tieňov.

Ešte aj pri 3200 ISO je fotografia použiteľná.

Pri 6400 ISO je fotografia nepoužiteľná. A ako je na tom váš fotoaparát?

JPG vs. RAW

Aj keď ja radím vždy používať RAW formát, viem, že hlavne začiatočníkom bude možno viac vyhovovať formát JPG. Napriek tomu by ste mali vyskúšať porovnať obidva formáty. Fotoaparáty umožňujú fotografovať do obidvoch formátov súčasne. Hlavne v ťažších svetelných situáciách si RAW počína podstatne lepšie. Má väčší dynamický rozsah a ľahšie sa v ňom odstraňujú expozičné chyby. Ak spoznáte možnosti obidvoch formátov, budete vedieť, kedy stačí fotografovať do JPG a kedy je lepšie použiť RAW aj za cenu väčšej námahy pri počítačovom spracovaní.

Tejto fotografii snímanej do formátu JPG nič nechýba, pri snímaní do RAW-u by rozdiel nebol veľký.

Svetelne veľmi náročná scéna. Vo formáte JPG už z tieňov žiadnu informáciu nevytiahnete.

Obrazových informácií je v RAW-e omnoho viac a nie je problém tiene zachrániť.

Ako su na tom vaše objektívy?

Nepotrebujete laboratórium, aby ste zistili, ako sú na tom vaše objektívy. Stačí ak si odfotografujete niekoľko rôznych motívov. Fotoaparát vždy umiestnite na statív a použite diaľkovú spúšť, ak má váš fotoaparát aj predsklopenie zrkadla, použite ho. Ak nemáte diaľkovú spúšť, použite samospúšť. Urobte sériu záberov, pričom postupne zvyšujte clonové číslo od najnižšieho po najvyššie. Ako prvý testovací objekt môžete použiť obyčajné noviny nalepené na dverách. Musíte byť však nastavený kolmo na ne. Na nasnímaných záberoch sledujte ostrosť písmeniek v strede a v rohoch obrazu. Ich porovnaním zistíte, kedy má objektív najlepšiu kresbu. U tých horších si aspoň uvedomíte, že sa neopláca snímať "na plnú dieru", ale objektív treba pricloniť. U teleobjektívov pri priclonení dochádza k poklesu kresby. Týmto testom zistíte od akej clony k tomu dochádza.

U zoomových objektívov vyskúšajte postupne všetky ohniská (napr. skokovo po ohniskách vyznačených na tubuse objektívu). Takto môžete zistiť, že niektoré objektívy kreslia dobre len v určitom rozsahu ohnísk a zvyšku je lepšie sa v niektorých situáciách vyhnúť.

Takýto testovací obrazec používaný na dpreview.com nahradíte novinami s drobnými písmenkami,
alebo si podobný nájdete cez google a vytlačíte.

Sférické skreslenie odhalíte aj na obyčajnom štvorčekovom papieri.

Odfotografujte objekt, ktorý obsahuje verikálne a horizontálne línie (modernú budovu s oknami, kachličky či dvere), opäť na viacerých ohniskách. Na líniách uvidíte aké sférické skreslenie má objektív na rôznych ohniskách. Ak budete neskôr fotografovať niečo, kde záleží na minimálnom skreslení, použijete objektív alebo ohnisko s minimálnym skreslením.

Objektívy si otestujte aj na bežných motívoch, napr. pri fotografovaní krajiny, ľudí, architektúry... Všetko zo statívu, s rôznymi ohniskami a clonami. Možno odhalíte skrytý potenciál objektívov o ktorých ste si nemysleli, že sú na taký motív určené. Môžete tak zistiť či je na portrét vhodnejší váš telezoom, makroobjektív alebo pevná 50-ka. Zároveň tým zistíte aký majú vaše objektívy bokeh pri rôznych clonách.

Niekedy stačí pricloníť o jednu- dve clony a výrazne vzrastie ostrosť, prípadne sa potlačia chyby
objektívu, v tomto prípade chromatická. Ak nebudem nútený svetelnými podmienkami alebo túžbou
za maximálne rozostreným pozadím, určite nebudem fotografovať s odcloneným objektívom.

Z ruky alebo so statívom?

Známe je pravidlo prevrátenej ohniskovej dĺžky, ktoré hovorí o tom, že fotograf udrží v ruke bez rostrasenia čas kratší alebo rovný 1/ohnisková dĺžka objektívu (po prepočítaní na kinofilm). Do toho samozrejme vstupujú stabilizátory, ale aj individuálne schopnosti fotografa. Skôr ako začnete skúšať, aký čas ešte udržíte bez rozhýbania záberu, mali by ste si naštudovať správne držanie fotoaparátu. Potom vyskúšajte na rôznych ohniskách so všetkými vašimi objektívmi, aký čas udržíte. Urobte viac pokusov, aby ste mali viac štatistických informácií. Možno zistíte, že vaše schopnosti sa od zmieneného pravidla odlišujú.

Vyskúšajte to isté aj s bleskom v interiéri, väčšinou budete mať ostrejšie zábery aj s dlhšími časmi, ako bez použitia blesku.

Ak k vašim znalostiam vlastnej techniky pridáte fotografickú skúsenosť, budete dosahovať vyššiu kvalitu a produkovať menej odpadu. Dokážete si povedať, kedy má zmysel fotografovať a kedy necháte fotoaparát v brašni.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.zitniak
2010-11-03 09:41:46
Pre mňa výborný článok - konečne viem načo je ten testovací obrazec :).
 
roadrebel66
2010-11-03 10:28:13
Dobrý článok, niekedy človek ozaj pozabudne na základné veci, či možnosti svojej techniky a doma si povie, prečo som to neurobil radšej tak alebo inak, iste je potom na vine všetko ostatné pri nepodarenom zábere len nie fotograf :)) (priznám, aj ja si to niekedy poviem) ale opak je pravdou a znalosť svojho vybavenia, ako aj jeho možností výrazne pomáha ako dostať z toho čo doma máme maximum
 
jan.zitniak
2010-11-03 10:39:20
Ak môžem pripomienku v dobrom - podľa mňa nie je veľmi vhodné dávať obrázok ´s krvou´ a rovnako s témou ´vesmírni lidé´.
 
Marcel Rebro
2010-11-03 10:40:32
vyborne. hlavne odkaz na andelov svetla ;-))
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-03 11:07:48
príspevok od: Marcel Rebro
vyborne. hlavne odkaz na andelov svetla ;-))
Ale foteny novym Nikkorom AF-S 85/1,4G!!!
 
Marcel Rebro
2010-11-03 11:13:13
príspevok od: Karol Srnec
Ale foteny novym Nikkorom AF-S 85/1,4G!!!
hned som tusil ze to musi byt nieco svetle ...
 
hyperon
2010-11-03 11:49:55
poucne
 
veronikaS
2010-11-03 11:51:43
super clanok, akurat cakam na svoju prvu zrkadlovku a taketo rady prisli naozaj vhod :) mm dakujem
 
tomexx
2010-11-03 13:22:08
príspevok od: Marcel Rebro
vyborne. hlavne odkaz na andelov svetla ;-))
Tie plagaty tiez mozu sluzit na test vykreslenia jednotlivych farieb celeho farebneho spektra... :-D
 
attila.farkas
2010-11-03 18:35:28
ta krv je o nicom ;)
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2010-11-03 19:03:16
príspevok od: Marcel Rebro
vyborne. hlavne odkaz na andelov svetla ;-))
Presne, len na tých tvojich nie je chromatická aberácia :D
 
mutino
2010-11-03 21:15:15
Mám pocit akoby sa menej skúseným fotografom mala vnútiť myšlienka,že ich fotografie budú automaticky lepšie keď budú mať miesto kompaktu zrkadlovku.Na veľa úloh je v skutočnosti vhodnejší kvalitný kompakt,ako slabá zrkadlovka s biednym sklom a v rukách neskúseného fotografa.
 
om1ci
2010-11-04 08:43:22
príspevok od: Karol Srnec
Ale foteny novym Nikkorom AF-S 85/1,4G!!!
Všetko najlepšie k meninám, Karol !!!!
Na zdravie !
 
om1ci
2010-11-04 08:52:26
Až teraz som si všimol že na blahoželanie je vo fórume : ´hráme jubilantom :o)´
Ale to nevadí....som tu raz za mesiac.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-04 08:58:35
Za vsetkych Karolov dakujem.
 
Marcel Rebro
2010-11-04 15:02:06
príspevok od: Karol Srnec
Ale foteny novym Nikkorom AF-S 85/1,4G!!!
Prave mi jeden pristal na stole - nie vesmirny clovek ale 85/1.4G. AjsDajv demokraticky rozhodol ze je to ten jeho ...

PS: za vsetkych Marcelov sa pripajam ku gratulantom
 
martinez
2010-11-04 22:19:39
Ku gratulantom sa skromne pripájajú aj Martinovia :)
Všetko naj Karol
 
SteveS
ocenenie redakciou 2010-11-07 00:38:01
Výborné zhrnutie základných rád, smerovaných ako príprava na zvládnutie foťáku myslím všeobecne, nielen zrkadlovky ...

Myslím že článok je prínosom aj pre majiteľov kompaktov, mnohé rady a informácioe na testovanie mašinky môžu rovnako účelne využiť aj ini na spoznanie svojej čiernej skrinky a získať nové poznatky a zručnosti a využívať ju plnohodnotnejšie a na doraz ...

Napr. u mnohých fotografov s kompaktami som zaregistroval že ani nevedia aké veľké možnosti im ponúka čo len pohratie sa s volbou nastavenia zdroja svetla (pre úplných laikov dodávam že = nastavenie farebnej teploty = symboly ako slnko, mrak, ziarovka atd) pred stlacenim spuste ... vid podobny vysledok ako hore na premenlivom obrazku s jeho roznymi variantami ... a to je len jedina položka, kde su ešte mnohe dalsie a znalost produkcie šumu a rozsahu objektívu ...

Článok je prínosom aj pre pokročilých, rád si oprašujem staré zahrdzavené mozgové závity, neraz sa čosi dobré človeku pripomenie či natrafím aj na novinku a medzeru vo svojom obzore ;-) Preto pripájam svoju podporu autorovi, jemu nielen za tento článok a nielen jemu za iné články, paušálne aj ostatným autorom vo fotoškole
.
 
SteveS
ocenenie redakciou 2010-11-07 00:39:53
PS: Super fotka v úvode!!!

Izino (ak som ho spravne identifikoval) je nie taký model... ;-) Dúfam že dostal za modeling a nasadenie zivota aj honorar ;-)))
.
 
rwings11
2011-02-15 12:11:24
super.......tu sa clovek moze ucit...az do zblbnutia...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované