Hore

S/Tv - clonová automatika

Clonová automatika alebo inak aj program predvoľby času patrí medzi pokročilé expozičné programy. Aj keď nie je tak často používaný ako program A (časová automatika), v určitých žánroch fotografie je nenahraditeľný. Označenie clonová automatika je pre niektorých milné. Veď sa v tomto programe nastavuje čas, či nie? Áno, ale automaticky je dopočítaná hodnota clony a preto clonová automatika. Preto radšej používam označenie predvoľba času.

Obľúbený program clonovej automatiky, inak nazývaný aj predvoľba času sa najčastejšie označuje písmenom S (z ang. Shutter - závierka), u fotoaparátov Canon a Pentax je zaužívané označenie Tv. Spolu s predvoľbou clony A/Av tvorí dvojicu poloautomatických expozičných programov. Fotograf nastaví jeden parameter expozičného trojuholníka, v našom prípade expozičný čas a fotoaparát, na základe merania, zvolí príslušnú clonu, prípadne aj citlivosť ISO.


Canon označuje predvoľbu času skratkou Tv, ostatné značky S.

V programe S má fotograf k dispozícii všetky funkcie fotoaparátu a nie je ním obmedzovaný, ako tomu je u motívových programov. Môže zasahovať do nastavení citlivosti, AF, vyváženia bielej, aktivovať a deaktivovať blesk, atď. Poloautomatický program dáva fotografovi pohodlie. Pri práci väčšinou mení len hodnotu času a zvyšok prenecháva na fotoaparát, prípadne ho občas koriguje.

Ako používať program S/Tv

Podľa typu fotoaparátu otočíte voličom programov, alebo iným spôsobom navolíte program S/Tv. Rollerom si navolíte čas. Po namačknutí spúšte sa aktivuje meranie a fotoaparát priradí času zodpovedajúcu clonu. Ak máte citlivosť nastavenú na Auto ISO, nastaví sa automaticky aj tá.

Kedže sa jedná o pokročilý expozičný program, je na fotografovi, aby kontroloval aj ostatné parametre. Fotoaparát samozrejme pomáha a fotografa varuje, ak niektorý expozičný parameter nemôže nastaviť korektne. To sa stane napr. po prekročení expozičného rozsahu fotoaparátu. Fotoaparát potom signalizuje, že za daných svetelných podmienok nevie priradiť zodpovedajúcu clonu. Údaj clony bliká, prípadne sa objaví varovná hláška. Fotoaparát hlasí aj nutnosť použitia blesku, ak nastavíte dlhší čas. Je potom na vás, či blesk použijete, alebo umiestníte fotoaparát na statív. Môžete samozrejme aj riskovať a fotografovať dlhším časom, ako odporúča fotoaparát, či známe pravidlo prevrátenej ohniskovej dĺžky.

Možnosť udržať fotoaparát tak, aby sa nerozmazali fotografie, klesá s rastúcou ohniskovou dĺžkou objektívu. Záleži aj na fyzických predpokladoch fotografa. Vo všeobecnosti platí, že za hraničný čas sa považuje 1/ohnisková dĺžka objektívu. Pod túto hodnotu by už fotograf nemal ísť. Pri dlhších časoch sa riziko rozmazania prudko zvyšuje. Správnym postojom, držaním, využitím opory, či stabilizátora objektívu je možné riziko znížiť.






Kedy používať program S/Tv

Každý fotograf si po čase vyvinie svoje vlastné fotografické postupy, ktoré nemusia korešpondovať s tými zaužívanými. Preto berte uvedené príklady ako najpoužívanejšie, ale nahraditeľné aj inými. Program S/Tv je menej používaný ako program A/Av. Dôvod je jednoduchý. Väčšinou potrebuje mať fotograf pod kontrolou hĺbku ostrosti, ktorú ovláda nastavením clony (program A/Av). K programu S/Tv siaha, keď pracuje s pohybom. Chce riadiť, či pohyb bude zachytený ostro alebo rozmazane. Takýchto situácii je menej, ako tých statických. Je to v takých žánroch, akými sú šport, nočná fotografia, experimentálna fotografia.

Program S/Tv je program istoty. Ak vám až tak nezáleží na hodnote clony a citlivosti, ale prioritou je ostrá fotografia, nastavte si taký expozičný čas, ktorý spoľahlivo udržíte bez roztrasenia fotoaparátu. Ten si dopočíta clonu, prípadne aj citlivosť, ak ste ju nechali na Auto ISO. Tento spôsob fotografovania využijú najskôr majitelia fotoaparátov s menším snímačom, kde má hodnota clony len malý vplyv na hĺbku ostrosti.



Dva zábery, kde bola použitá predvoľba času ako stávka na istotu. Fotografoval som bez statívu a tak som potreboval dostatočne krátky čas, aby som udržal záber bez rozhýbania. Clonu a ISO som ponechal na automatiku fotoaparátu. Pri takto výrazne nasvietenom objekte sa nevyhnete použitiu korekcie expozície, v tomto prípade do mínusu.


Korekcia expozície je v poloautomatckých expozičných režimoch často používaná. Nie vždy fotoaparát vyhodnotí expozíciu správne, alebo ju chce fotograf z kreatívnych dôvodov pozmeniť. Netreba hneď prepínať fotoaparát na manuál, či meniť spôsob merania. Použitie korekcie expozície je jednoduché a rýchle. 



Príklady


Tri zábery, kde nejde o ostrú fotografiu ale patria medzi fotografické experimenty. Dlhší čas umožnil zachytiť pohyb vody inak, než na fotografiách vídame. V druhom a treťom prípade bolo počas expozície otáčané fotoaparátom.


Ak máte v nočnej fotografii pohybujúce sa prvky, môžete sa rozhodnúť, ako chcete ich pohyb zachytiť na fotografii. Tu je pohybujúcim sa objektom rieka Dunaj. Dlhší čas znamená hladší povrch. Pri fotografovaní som musel sledovať aj clonu, aby som neprekročil hodnotu, kde sa začne prejavovať difrakcia. Takýto typ záberu môžete fotografovať aj v režime M, záleží len na vašich zvyklostiach.


Za slnečného počasia, ak chcem zachytiť pohyb ostro, môžem použiť aj predvoľbu clona A, pri nízkom clonovom čísle poloautomatika priradí dostatočne krátky čas. Iné je, ak chcem pohyb nafotiť technikou panning.


Program S/Tv s obľubou používam pri panningu. Nastavím si expozičný čas podľa toho, aký udržím stabilne v ruke a fotoaparát nechám dopočítať clonu. U 300 až 400 mm objektívu sa mi osvedčil čas 1/160 s, ale občas experimentujem aj s dlhšími časmi.


Príliš krátky čas, rotory sú zachytené akoby bez pohybu. Pri fotografovaní vrtuľových lietadiel a helikoptér je dobré zvoliť predvoľbu času a nastaviť dostatočne dlhý čas na to aby sa rotory zachytili rozmazane, ale dostatočne krátky na to, aby samotný stroj bol zachytený ostro. Správny čas treba odskúšať.


Nastavil som predvoľbu času a čas postupne predlžoval tak, aby bol pohyb vrtuľky zachytený rozmazane, ale nepohyblivá lienka ostro.


Do známeho motívu bratislavského SND som chcel vniesť netradičný prvok. Využil som rotujúcu podsvietenú reklamu. Dlhším časom som ju rozmazal do pásov. Naviac farebne kontrastuje s oranžovým divadlom.


Tento portrét je svietený trvalým halogenovým svetlom. V predvoľbe času som nastavil “čas istoty”, ktorý udržím bezpečne bez roztrasenia. Zvyšok som nechal na poloautomatiku a Auto ISO.

Tieto žánre môžete fotografovať aj s použitím iných expozičných programov. Ale ak chcete mať konkrétny expozičný čas, musíte ho neustále sledovať a korigovať ostatné dva parametre expozičného trojuholníka. Osobne aj v situáciach, kedy je program S/Tv asi najvhodnejší, používam radšej program predvoľby clony A/Av. Keďže čas a clona sú prepojené, ako potrebujem predĺžiť čas, zväčším clonové číslo. Je to ale len vec zvyku. Kedy skutočne program S/Tv zvolím, je panning. Pri premenlivých podmienkach by som hodnotu času inak neustrážil. Každý fotograf si nájde svoj spôsob, ako využívať expozičné režimy. Kedy používate clonovú automatiku vy?

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bonifacko
2012-11-07 08:58:36
Tv?
Raz mi na to niekto pozeral a povedal, že dobry foťak, ma to pripojenie do televízie.
 
alexei
2012-11-07 09:52:15
Dobrý článok. Veľa krát ma zaujímalo využitie tohto režimu.
Vďaka autorovi
 
scoty
2012-11-07 10:20:13
pentax ma aj TAv, co je tiez zaujimave
 
Mesi
2012-11-07 10:28:40
V clanku by bolo dobre spomenul, ze u Pentaxu mozete mat Sv - co je priorita citlivosti a tiez Tv. Len aby sa niekto necudoval, preco ma Pentax dve casove automatiky
 
majo.kmet
2012-11-07 10:46:16
opat by ma zaujimalo porovnanie manual vs. priorita casu. co pouzivate castejsie?
 
bonifacko
2012-11-07 10:59:45
príspevok od: Mesi
V clanku by bolo dobre spomenul, ze u Pentaxu mozete mat Sv - co je priorita citlivosti a tiez Tv. Len aby sa niekto necudoval, preco ma Pentax dve casove automatiky
TAv je zalimitovanie času a clony a automatika "prideluje" spravnu citlivost. No ak ju nastaviš v malom rozsahu, napr. iso 100-400, tak sa môže stať, že vychadzaju podexponovane zabery.
 
bonifacko
2012-11-07 11:00:25
príspevok od: majo.kmet
opat by ma zaujimalo porovnanie manual vs. priorita casu. co pouzivate castejsie?
ani jednu. Častejšie prioritu clony.
 
Mesi
2012-11-07 11:01:44
ja prioritu casu takmer nepouzivam. 80% fotim na AV a v pripade, ze chcem spravit High/Low Key fotku, popr. automatika nieco nezvlada, idem na manual.

Tv som na Pentaxe K-5 snad ani nepouzil, pretoze Pentax ma rezim TAv, kde si nastavis cas aky chces a tiez clonu aku chces a automatika dohodi ISO v ramci tebou zadefinovanych limitov.
 
atr212
2012-11-07 11:25:49
vyborne napisane, dobre pochopitelne aj pre laika, dakujem
 
scoty
2012-11-07 12:08:27
tiez som takmer stale na AV
 
Juraj Lacko
2012-11-07 12:17:03
Na 550d sa mi paci ze v M rezime sa da pouzit auto iso. Skoda ze to neplati aj pre 5d2. AV / TV pouzivam podla potreby a toho co chem dosiahnut. asi 50:50 + casto kompenzaciu expozicie.
 
Daniel Urban
2012-11-07 13:17:02
Ďalší skvelý a poučný článok od Karola. Ďakujem.
 
PeCh
2012-11-07 13:17:17
príspevok od: Juraj Lacko
Na 550d sa mi paci ze v M rezime sa da pouzit auto iso. Skoda ze to neplati aj pre 5d2. AV / TV pouzivam podla potreby a toho co chem dosiahnut. asi 50:50 + casto kompenzaciu expozicie.
Píšeš mi zo srdca. 550D dokáže celkom inteligentne v M režime využívať auto ISO (chýba len možnosť kompenzácie expozície, ale inak úplne super). Naproti tomu 5DM2 v M režime dovolí auto ISO iba v rozsahu ISO 100 až 400, čo je sakra málo. NEX v M režime nepodporuje auto ISO vôbec, nechápem prečo, technicky to nie je žiaden problém (prípadne by stačilo nastaviť minimálny čas ako pri Fuji X100).
 
martinX34
2012-11-07 14:26:01
príspevok od: PeCh
Píšeš mi zo srdca. 550D dokáže celkom inteligentne v M režime využívať auto ISO (chýba len možnosť kompenzácie expozície, ale inak úplne super). Naproti tomu 5DM2 v M režime dovolí auto ISO iba v rozsahu ISO 100 až 400, čo je sakra málo. NEX v M režime nepodporuje auto ISO vôbec, nechápem prečo, technicky to nie je žiaden problém (prípadne by stačilo nastaviť minimálny čas ako pri Fuji X100).
K tomu doplnim, ze Nikon D5100 tiez vie v M rezime pouzivat auto ISO - da sa nastavit maximalna hodnota ISO, potial ju bude fotak zvysovat, funguje to teda podobne ako TAv rezim na Pentaxe.
Kompenzacia expozicie v M mode nedava zmysel, na kompenzaciu expozicie sa predsa v M rezime pouziva clona a cas, fotak nevie ci ma napriklad zmensit clonu alebo predlzit cas (cim sa z hladiska expozicie dosiahne to iste), to zavisi od toho co chce fotograf odfotit.
 
seifi
2012-11-07 14:34:48
príspevok od: martinX34
K tomu doplnim, ze Nikon D5100 tiez vie v M rezime pouzivat auto ISO - da sa nastavit maximalna hodnota ISO, potial ju bude fotak zvysovat, funguje to teda podobne ako TAv rezim na Pentaxe.
Kompenzacia expozicie v M mode nedava zmysel, na kompenzaciu expozicie sa predsa v M rezime pouziva clona a cas, fotak nevie ci ma napriklad zmensit clonu alebo predlzit cas (cim sa z hladiska expozicie dosiahne to iste), to zavisi od toho co chce fotograf odfotit.
kompenzácia nemá zmysel v tom prípade, ak si zadáš ISO sám , tam si korekciu urobíš či clonou alebo časom; ale ak si dáš ISO automatiku, tak bez kompenzácie ti stále dopočíta také ISO, aby to bolo "správne"
 
seifi
2012-11-07 14:38:35
zrovna u tých prvých dvoch prípadov si treba kontrolovať automaticky priradené parametre, resp. si brať clonu (pri zadanom čase, Tv) z takej časti obrazu, aký chceš mať výsledný snímok (v prvom prípade silueta, čiže nebrať čas z tmavej spodnej časti)
 
JM
2012-11-07 15:29:05
Nebol som prihlásený na e-phote ,ale tento článok ma primäl pridať komentár.
V prvom rade A, u Canonu Av, je časová automatika /prístroj automaticky určuje čas , clona sa pridáva ručne , S, u Canonu Tv je clonová automatika /clonu určuje prístroj, čas ručne.
Takto často sa mýlia i v nem. Fotomagazíne a Digital Phote.
 
Mesi
2012-11-07 15:45:24
Dobry postreh, spravne autor chcel napisat asi Priorita casu (Tv - Time value) a Priorita clony (Av - Aperture value), popr. Priorita citlivosti (Sv - Sensitivity value) - teda u Pentaxu. U Nikonu S je Shutter priority, tiez sa vsetci mohli zhodnut na jednotnom nazve
 
haplo602
2012-11-07 15:50:46
príspevok od: JM
Nebol som prihlásený na e-phote ,ale tento článok ma primäl pridať komentár.
V prvom rade A, u Canonu Av, je časová automatika /prístroj automaticky určuje čas , clona sa pridáva ručne , S, u Canonu Tv je clonová automatika /clonu určuje prístroj, čas ručne.
Takto často sa mýlia i v nem. Fotomagazíne a Digital Phote.
zalezi od zvyku ... mam pocit ze Karol je zvyknuty pouzivat terminy priorita clony pre A/Av a priorita casu pre S/Tv ... v tomto pripade to zmenil a nedopadlo to dobre.
 
Ľuboš Capcara
2012-11-07 16:22:13
príspevok od: Mesi
ja prioritu casu takmer nepouzivam. 80% fotim na AV a v pripade, ze chcem spravit High/Low Key fotku, popr. automatika nieco nezvlada, idem na manual.

Tv som na Pentaxe K-5 snad ani nepouzil, pretoze Pentax ma rezim TAv, kde si nastavis cas aky chces a tiez clonu aku chces a automatika dohodi ISO v ramci tebou zadefinovanych limitov.
Kolegovia je nieco take aj na D5100 ?
 
martinX34
2012-11-07 16:33:03
príspevok od: Ľuboš Capcara
Kolegovia je nieco take aj na D5100 ?
Je, M rezim + Auto ISO. Vyssie som to uz pisal.
 
Nikolet
2012-11-07 21:03:20
pekný článok
 
ywen
2012-11-07 21:23:49
Pekny clanok . Mna by ale este zaujimalo ako presne rozmysla fotak ked fotim prioritou casu a dam si auto ISO. napr pri case1/200 mam svetelny objektiv tak pri horsich sv. podmienkach pojde najskor na najnizsie clonove cislo a potom zacne zvysovat ISO ak odclonenie nebude na 2,8 postacujuce pre dane sv.podmienky alebo vyuzije aj kombinaciu napr clony 5,6 a iso 1000 pri case 1/200?Aky pouziva kluc na to ci bude znizovat clonove cislo alebo zvysovat ISO?
 
logout
2012-11-07 21:31:47
príspevok od: Mesi
ja prioritu casu takmer nepouzivam. 80% fotim na AV a v pripade, ze chcem spravit High/Low Key fotku, popr. automatika nieco nezvlada, idem na manual.

Tv som na Pentaxe K-5 snad ani nepouzil, pretoze Pentax ma rezim TAv, kde si nastavis cas aky chces a tiez clonu aku chces a automatika dohodi ISO v ramci tebou zadefinovanych limitov.
Ano, tiež používam už len Av a M. M hlavne pri fotení bleskom a na nočné foto. TAv som ešte ani neskúšal. Mám rád iso pod kontrolou(Pentax K-r).
 
Juraj Lacko
2012-11-07 21:38:04
príspevok od: PeCh
Píšeš mi zo srdca. 550D dokáže celkom inteligentne v M režime využívať auto ISO (chýba len možnosť kompenzácie expozície, ale inak úplne super). Naproti tomu 5DM2 v M režime dovolí auto ISO iba v rozsahu ISO 100 až 400, čo je sakra málo. NEX v M režime nepodporuje auto ISO vôbec, nechápem prečo, technicky to nie je žiaden problém (prípadne by stačilo nastaviť minimálny čas ako pri Fuji X100).
Co sa tyka 5d2 tak ked mam nastavene auto ISO v M rezime tak je predvolene ISO 400 a nie 100-400 ako pises. Jet to len otazka firmwaru ale ocividne canon nema zaujem to updatnut a ja nemam zaujem koli tomu kupovat mark3. V poslednej dobe fotim (na 5d2) na M rezime a nastavim napriklad ISO 400 alebo viac (podla svetelnych podmienok) a nastavim si pozadovanu clonu a potom uz len dorovnavam expoziciu s casom. Trochu ma to spomaluje ale da sa s tym zit. Je to naozaj v rukach vyrobcov aby to zahrnuli do firmwaru.
 
MichalGedeon
2012-11-07 22:05:38
ja fotim najviac na M.. ale tym padom potom robim aj viac fotiek pokus/omyl
 
martin9113
2012-11-07 22:39:58
príspevok od: bonifacko
Tv?
Raz mi na to niekto pozeral a povedal, že dobry foťak, ma to pripojenie do televízie.
v clenku je spominanne aj stv ale asi iba jenotka
 
Marek Vančo
2012-11-07 22:46:25
Ja používam S hlavne pri panningu tak ako v článku. Prípadne ak je dostatok svetla a chcem si určiť čas. Vtedy viem, že fotoaparát nepôjde do extrémnych clón, ktoré by mi hýbali s hĺkou ostrosti.
Automatické ISO takmer nepoužívam. Dosť ma to pletie, radšej si ho nastavujem sám podľa typu fotografie.
 
andreewp
2012-11-07 23:44:09
priorita clony, manuál, ostatné ani neviem aké sú tam, hlavne tie predvolené, v ktorých sa nedá nič nastaviť, pre mňa nevyužiteľné
 
Marcel Rebro
2012-11-07 23:53:09
príspevok od: andreewp
priorita clony, manuál, ostatné ani neviem aké sú tam, hlavne tie predvolené, v ktorých sa nedá nič nastaviť, pre mňa nevyužiteľné
Skus kuknut do navodu k fotaku . Tam pisu co tam tie pismenka na volici expozicneho rezimu znamenaju. Mozno zistis ze su pouzitelne. Zahlasit ze "fotim len na manual" sice znie viac profi, ale naozajstni profesionali fotia na P ...
 
bonifacko
2012-11-08 06:39:21
príspevok od: Marcel Rebro
Skus kuknut do navodu k fotaku . Tam pisu co tam tie pismenka na volici expozicneho rezimu znamenaju. Mozno zistis ze su pouzitelne. Zahlasit ze "fotim len na manual" sice znie viac profi, ale naozajstni profesionali fotia na P ...
Možno P režim je na profi strojoch inak ponastavovany. Ja ak točím rolllerom, tak sa mi mení čas a clona a to nie je vždy použitelne.
 
PeCh
2012-11-08 08:58:11
príspevok od: martinX34
K tomu doplnim, ze Nikon D5100 tiez vie v M rezime pouzivat auto ISO - da sa nastavit maximalna hodnota ISO, potial ju bude fotak zvysovat, funguje to teda podobne ako TAv rezim na Pentaxe.
Kompenzacia expozicie v M mode nedava zmysel, na kompenzaciu expozicie sa predsa v M rezime pouziva clona a cas, fotak nevie ci ma napriklad zmensit clonu alebo predlzit cas (cim sa z hladiska expozicie dosiahne to iste), to zavisi od toho co chce fotograf odfotit.
Stále si myslím, že kompenzácia expozície v režime M má zmysel. Úmyselne píšem režim M a nie manuál, lebo pokiaľ človek používa auto ISO, tak nefotí na manuál. Kompenzáciu by išlo použiť napr. keď vieš, že ti v danej situácii automatika neustále preexponováva a svetelné podmienky sa menia (teda nemáš stabilnú expozíciu aby si použil plný manuál). Pri kompenzácii -1/3 v takomto prípade by automatika znižovala svoje automaticky vypočítané ISO (napr. z 1600 na 1250). Žiadna veda, len SW vec.
 
marcus_labeo
2012-11-08 10:33:50
príspevok od: logout
Ano, tiež používam už len Av a M. M hlavne pri fotení bleskom a na nočné foto. TAv som ešte ani neskúšal. Mám rád iso pod kontrolou(Pentax K-r).
No program TAv si ani na K-r nemohol použiť, lebo ho nemá. To majú novšie/vyššie rady: http://camerasize.com/compare/#210,372
 
andreewp
2012-11-08 21:19:03
príspevok od: Marcel Rebro
Skus kuknut do navodu k fotaku . Tam pisu co tam tie pismenka na volici expozicneho rezimu znamenaju. Mozno zistis ze su pouzitelne. Zahlasit ze "fotim len na manual" sice znie viac profi, ale naozajstni profesionali fotia na P ...
som asi trochu horšie vyjadril, tie režimy poznám ale celkovo nemám vtom prehľad, 85% času fotenia mám nastavený režim priority clony, manuál prevažne, keď sa potrebujem pohrať so samotným časom a podobnými vecami, P = profík to máš pravdu
 
sandis
2012-11-11 17:22:23
Dobry clanok, tiez vyuzivam skoro stale Av, inspiroval si ma k prepnutiu aj na Tv, pre ktory som doteraz nevidel vyuzitie...Dakujem
 
xtrmntr
2012-11-11 18:38:53
Program predvoľby času pouzivam pri foteni dedinskych futbalovych zapasov. Hlavne pri poslednych kolach,kedy uz toho svetla bolo pomenej nechcel som mat polovicu fotografii rozmazanu. Kratsi expozicny cas kompenzujem vyssim ISO-m.
 
Matej1
2012-11-24 22:01:05
Dobrý a poučný článok
 
FRETKA3
2015-01-09 08:53:43
Ďakujem,tu sa viem veľa naučiť...
 
Lubo.Karch
2016-07-25 11:45:42
Ahoj.
Ak v režime Tv nastavím príliš krátky čas, bliká clonové číslo a fotoaparát sám skoriguje čas uzávierky na maximálny možný najkratší čas?
Príklad. Ja nastavím 1/500, bliká mi clonové číslo f4 (najnižšie možné). Fotoaparát nastaví 1/180, ISO 400.
Je to preto, že aj keby dvihol ISO, tak by s časom 1/500 bola fotka podexponovaná?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-07-25 12:01:37
príspevok od: Lubo.Karch
Ahoj.
Ak v režime Tv nastavím príliš krátky čas, bliká clonové číslo a fotoaparát sám skoriguje čas uzávierky na maximálny možný najkratší čas?
Príklad. Ja nastavím 1/500, bliká mi clonové číslo f4 (najnižšie možné). Fotoaparát nastaví 1/180, ISO 400.
Je to preto, že aj keby dvihol ISO, tak by s časom 1/500 bola fotka podexponovaná?
Aky cas nastavis, taky bude. Fotak nebude nic korigovat, berie to tak, ze vies co robis. Akurat ta varuje blikanim clony, ze nema kam ist. Jedine, ak je Auto ISO, tak dvihne citlivost.
 
Lubo.Karch
2016-07-25 12:54:43
Tak neviem, musím to ešte otestovať, ale chovalo sa mi to tak ako som popísal v tom príklade vyššie. ISO som mal na Auto, čas som dal na 1/500 a zmenilo sa mi to na 1/180.
Možno som niečo zle nastavil.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-07-25 13:04:53
príspevok od: Lubo.Karch
Tak neviem, musím to ešte otestovať, ale chovalo sa mi to tak ako som popísal v tom príklade vyššie. ISO som mal na Auto, čas som dal na 1/500 a zmenilo sa mi to na 1/180.
Možno som niečo zle nastavil.
Fotoaparat siahne cas len ak si aktivoval blesk, vtedy samozrejme nastavi cas pre synchronizaciu s bleskom.
 
Lubo.Karch
2016-07-25 13:11:01
Áno bolo to fotené s externým bleskom, to som nespomenul...
Čiže takto je to normálne? Tým, že blesk pridá svetlo, postačuje kratší čas? Ďakujem za vysvetlenie.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-07-25 13:19:03
príspevok od: Lubo.Karch
Áno bolo to fotené s externým bleskom, to som nespomenul...
Čiže takto je to normálne? Tým, že blesk pridá svetlo, postačuje kratší čas? Ďakujem za vysvetlenie.
Nie. Vstavany blesk je limitovany uplnym otvorenim uzavierky. U tvojho fotoaparatu je to najkratsi cas 1/180 s. Ak by vstavany blesk blisol pri kratsom case, ako 1/180 s., lamela uzavierky by urobila na fotke tien. Najkratsi synchronizacny cas mas uvedeny v navode, ako x-sync. AK by si chcel bliskat pri 1/500 s., musis mat externy blesk s podporou high speed synac (HSS).
 
Lubo.Karch
2016-07-25 14:44:06
Už to je jasné.
Fotil som s externým bleskom Canon Speedlite 430EX II, ten HSS má.
Ale fotoaparát má x-sync iba 1/180. Takže to je dôvod.
Ďakujem za objasnenie.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované