Hore

Synology NAS DiskStation

Asi každý fotograf riešil, kam s fotografiami a ako ich bezpečne zálohovať. Jedným zo šikovných riešení sú NAS. Kedysi doména podnikovej sféry je dnes dostupná aj pre domácnosti. NAS sú sieťové servery.

Firma Synology ponúka rad NAS serverov pre domácnosť, ktorých inštaláciu zvládnete so základnými znalosťami práce s počítačom. My si predstavíme produkty z radu DiskStation, konkrétne modely DS115j a DS216j.

Synology DiskStation sú externé sieťové disky, ktoré môžete kúpiť už s vloženými HDD, alebo samostatne ako skrinku, ku ktorej si dokúpite disk/y podľa vašej potreby. My sme u obidvoch zariadení zvolili druhú možnosť a vybrali si sami HDD disky.

Ak máte po ruke krížový skrutkovač, zvládnete rozbalenie, vloženie disku a zapnutie do 5 minút. Pomocou LAN kábla pripojíte NAS k domácej alebo firemnej sieti. Cez internetový prehliadač vyhľadáte NAS a nasleduje inicializácia disku spojená s formátovaním, inštalácia operačného systému DiskStation Manager (DSM) a vytvorenie užívateľského konta. Tento krok trvá necelých 20 minút. Potom je už disk pripravený k používaniu. Až sem to zvládne aj užívateľ s minimálnymi skúsenosťami. Nemusíte sa báť o bezpečnosť, komunikácia je šifrovaná.

DiskStation Manager (DSM)

DiskStation Manager je webový operačný systém s množstvom funkcií. Po jeho nainštalovaní môžete využívať zariadenie ako externý sieťový disk. Nainštalované sú základné aplikácie pre prácu s fotografiami, hudbou a filmami. Zároveň je zariadenie dostupné z internetu, ak ho máte zapojené do siete s prístupom k internetu. Rozpoznajú ho aj chytré televízory.

V základnej výbave nájdete aj Download Manager, aplikáciu pre sťahovanie torrent súborov.


Inštalácia základného balíčka aplikácií.

Možnosti zariadenia sú oveľa širšie, nainštalovať môžete množstvo aplikácií, ktoré rozšíria jeho funkcionalitu. U niektorých je však už potrebné mať dostatočné znalosti. Aplikácie sa inštalujú z tzv. Centra balíčkov. Ku každej aplikácii je popis toho, na čo slúži. Aplikácie sú rozdelené do kategórií, ktoré si stručne predstavíme.


Prostredie operačného systému DSM s ukážkou ponuky aplikácií v Centre balíčkov.

Zálohovanie - aplikácie pre zálohovanie a synchronizovanie dát. Asi najzaujímavejšia je možnosť vytvorenie vlastného Cloudu, ktorý môžete synchronizovať s Cloud službami Amazon Drive, Dropbox, Google Drive, Google Cloud Storage, Microsoft OneDrive, OpenStack Swift atď.

Multimédia - aplikácie pre prácu s filmami, hudbou a fotografiami. Nájdete tu aj iTunes Server, Plex, Logitech Media Server, či DVBLink server.

Zobrazenie albumu fotografií v internetovom prehliadači.

Detail fotografie.

Obchodná činnosť - tu nájdete aplikácie z ostatných kategórií, ktoré súvisia s obchodovaním, Cloud, Office, Internetové obchody.

V aplikácii Office môžete vytvárať textové a tabuľkové dokumenty.

Zabezpečenie - tu nájdete Antivirus a aplikáciu pre vytvorenie video strážneho systému využívajúceho IP kamery.

Nástroje - široká skupina programov určených najmä pre prácu s NAS ako serverom pre internetové aplikácie. Môžete ho použiť ako webový server, poštový server, internetový obchod, alebo server s redakčným systémom (Joomla, Wordpress…).

Produktivita - na zariadení môžete prevádzkovať Office aplikácie, kalendár, poznámky, chat atď., jednoducho vlastný “Google Docs”. Aplikácia Office umožňuje pracovať s textami a tabuľkami. Kompatibilná je s formátmi Microsoft Office. Do svojho Cloudu môžete importovať už vytvorené dokumenty.

Vývojárske nástroje - tu nájdete vývojárske aplikácie pre prácu s PHP, JAVA, Python, Perl atď.

Základné použitie

Po pripojení a nainštalovaní základného balíčka je NAS pripravený k používaniu. Z Centra sťahovania odporúčam nainštalovať Cloud Station Drive. Tento program urobí NAS prístupný nielen z internetového prehliadača, ale aj klasického súborového prehliadača. Nájdete ho medzi ostatnými externými diskami.


A chcete pracovať s NAS mimo OS DSM, z centra sťahovania stiahnite a nainštalujte program Cloud Station Drive. Nájdete tu aj ďalšie užitočné desktopové aplikácie.

Aplikácie

Vaše súbory sú k dispozícii nielen pre počítač, ale aj pre chytré zariadenia (telefóny a tablety). Stačí nainštalovať aplikácie z AppStore alebo Google Play. Aplikácie sú samozrejme bezplatné. V ponuke nájdete aplikácie pre prácu s multimediálnymi súbormi, Cloudom, Office aplikácie a aplikácie pre správu súborov a diskov.

Aplikácie som si nainštaloval na telefón s Androidom i tablet s iOS. Využil som možnosť prehrávania filmov, fotografií aj hudby, ako aj zálohovanie fotografií na Cloud. Aj v cudzích aplikáciách, ktoré majú funkciu zdieľania, sa objavili možnosti zdieľať na Disk Station Cloud. Možnosti plne nahradia Dropbox, ktorý bežne používam.

Zálohovanie

Ak chcete DiskStation používať hlavne pre zálohovanie fotografií, odporúčame dvojdiskovú verziu v zapojení RAID, kedy sa súbory ukladajú na dva disky (zrkadlenie). Softvér dokonca sám rozpoznáva poškodené súbory a dokáže ich obnoviť z druhého disku. Nič vám nebráni pre zálohovanie použiť aj jednodiskový model.

Medzi aplikáciami v Centre balíčkov nájdete niekoľko zálohovacích programov. Využiť môžete aj zálohovanie zabudované v OS Windows a MacOS. V redakcii už niekoľko mesiacov používame jednoduchý NAS server DS115j. Server používame pre odkladanie súborov, zároveň pre môj Mac slúži ako Time Machine disk. Sú k nemu pripojené počítače s operačným systémom Windows aj MacOS. Zatiaľ sme sa nestretli so žiadnym problémom pri jeho používaní.

Zdieľanie

Veľkou výhodou je, že zariadenie môžete ovládať odkiaľkoľvek cez internet. Spojenie je samozrejme šifrované. Súbory môžete zdieľať na sociálnych sieťach. Ak potrebujete s niekým zdieľať napr. fotografie, ale len na prezeranie, stačí vytvoriť zdieľaný album a poslať mu link.

Multimediálne centrum

Ak vlastníte chytrý televízor, môžete NAS využiť ako multimediálne centrum, na ktorom budú uložené filmy, fotografie a hudba. Záleží od modelu televízora, či budete musieť inštalovať aj iné ako základné aplikácie. Ja som nepotreboval nič. Televízor LG našiel disk a bez problémov z neho prehrával multimediálne súbory.

Veľmi obľúbený je Plex, ktorý používajú rôzne zariadenia, napr. aj Apple TV. Ten však už musíte doinštalovať, rovnako aj iTunes Server, ak chcete využiť vašu iTunes knižnicu.


Môj dvojročný televízor LG si s DS216J rozumel perfektne. Televízor ho okamžite detekoval a bez problémov prehrával fotografie, hudbu aj filmy.

Záver

Inštalácia a použitie NAS serverov DiskStation od Synology sú jednoduché a zvládnu ich aj uživatelia so základnými znalosťami práce s počítačom. NAS sú vhodné najmä pre zálohovanie a zdieľanie súborov, prípadne rozšírenie kapacity, kde stačia bežné prenosové rýchlosti.

Ak potrebujte rýchly externý disk, na ktorý budete primárne ukladať fotografie a videá, odporúčam disky pripojené priamo k počítaču cez rýchle rozhranie USB 3.0, FireWire, Thunderbolt, poskytujúce vyššiu rýchlosť ako WiFi alebo LAN pripojenie.

DiskStation dobre poslúži ako domáce multimediálne centrum. Súbory z neho môžete prezerať na chytrých televízoroch, počítačoch s operačnými systémami Windows, MacOS a Linux, či chytrých zariadeniach (smartfóny a tablety). Môžete si vytvoriť súkromný Cloud prístupný z internetu s možnosťou zdieľania súborov. Pokročilí užívatelia môžu DiskStation použiť aj na prevádzkovanie vlastnej internetovej domény alebo emailového servera.

V práci používame model DS115j pre jednoduché zálohovanie, doma som však odskúšal dvojdiskový model DS216J, aby som otestoval jeho prepojenie s chytrým televízorom a chytrými zariadeniami. Vytvoril som na ňom aj Cloud. Prepojenie s mojím LG TV bolo bezproblémové. Už nejaký čas používam externý disk WD My Cloud s podobnou funkcionalitou. DS115j je pri pripájaní výrazne rýchlejší, nehovoriac o oveľa lepšej softvérovej výbave. Dnes by som volil Synology, jeho možnosti využitia sú nielen oveľa širšie, ale lepšie sa s ním pracuje.


https://www.synology.com/cs-cz/products/DS115j

https://www.synology.com/en-us/products/DS216j

https://www.synology.com/cs-cz/dsm/live_demo

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
DrAcula
2017-01-10 09:05:08
ZyXEL NAS326 ... za menej ako polovicnu cenu rovnako muziky ako DS216j. (mozno trosku menej applikacii v ponuke, no pre ucely NAS je to nepodstatne), Tiez spolahlivo funguje ako multimedialne centrum.

Date vysacku TOP ePhoto pre Synology, bez toho aby ste ho s niecim porovnali !!!

V pomere cena/vykon suverenne vyhrava Zyxel.

 
DrAcula
2017-01-10 09:18:35
Chcel som skusit ten link s ukazkou ("live demo") z recenzie:
https://www.synology.com/cs-cz/dsm/live_demo

No ak ten NAS Synology funguje rovnako ako to jeho "live demo" ... dakujem pekne.
 
kaukaz
2017-01-10 09:48:51
príspevok od: DrAcula
Chcel som skusit ten link s ukazkou ("live demo") z recenzie:
https://www.synology.com/cs-cz/dsm/live_demo

No ak ten NAS Synology funguje rovnako ako to jeho "live demo" ... dakujem pekne.
Ked ti Zixel spolahlivo funguje naco klikas na demo, ak ti to neslo bol problem medzi stolickou a monitorom, urobit z vlastnej neschopnosti zaver no to je zas take nasske...
 
Tomáš Machara
2017-01-10 10:21:18
príspevok od: DrAcula
ZyXEL NAS326 ... za menej ako polovicnu cenu rovnako muziky ako DS216j. (mozno trosku menej applikacii v ponuke, no pre ucely NAS je to nepodstatne), Tiez spolahlivo funguje ako multimedialne centrum.

Date vysacku TOP ePhoto pre Synology, bez toho aby ste ho s niecim porovnali !!!

V pomere cena/vykon suverenne vyhrava Zyxel.

Tento komentar by som zaradil jedine k uzivatelovi, ktory sa rozhodol pre Zyxel no Synology doma nikdy nemal. Hanis nejaku vysacku TOP ephoto pricom Synology neporovnali s nicim inym, zakedy ty podsuvas teoriu o vyhodnosti Zyxelu pricom tiez si to v praxi so synology neporovnal.
Neobhajujem tym ale tuto PR recenziu, len ta tvoja self-diskvalifikacna kulturna vlozka mi prisla zlahka absurdna
 
DrAcula
2017-01-10 10:21:51
príspevok od: kaukaz
Ked ti Zixel spolahlivo funguje naco klikas na demo, ak ti to neslo bol problem medzi stolickou a monitorom, urobit z vlastnej neschopnosti zaver no to je zas take nasske...
1. Ked uz tak Zyxel.

2. Preco by som si nemohol pozriet demo Synology ???

A problem medzi stolickou a monitorom by by som mal mat preco ???
Lebo mi demo hodilo chybu ? Co take som na 2 klikoch mohol pokazit ?

Mas potrebu rypat pretoze Tebe demo bezi ? To je take nasske...
Ano, mas krajsiu a vacsiu formicku ...
 
vlados
2017-01-10 10:27:34
Páni, páni.....zbytocne sa hádate, lebo ja ho mam najväcsieho, moje hodinky idú najrýchlejšie a aj všetko ostatné, na čo som si ani nespomenul, mam lepšie.
 
DrAcula
2017-01-10 10:38:11
príspevok od: Tomáš Machara
Tento komentar by som zaradil jedine k uzivatelovi, ktory sa rozhodol pre Zyxel no Synology doma nikdy nemal. Hanis nejaku vysacku TOP ephoto pricom Synology neporovnali s nicim inym, zakedy ty podsuvas teoriu o vyhodnosti Zyxelu pricom tiez si to v praxi so synology neporovnal.
Neobhajujem tym ale tuto PR recenziu, len ta tvoja self-diskvalifikacna kulturna vlozka mi prisla zlahka absurdna
Ponukol som iba alternativu za menej ako polovicnu cenu.

Nesnazil som sa napisat recenziu a praveze prijal by som porovnanie s konkurenciou v takejto recenzii.

Ano ... na clanku mi vadila vysacka TOP ephoto koli tomu, ze to s nicim neporovnali.

Nepodsuvam teoriu ... vyjadrujem svoj nazor.
Netvrdim, ze Synology je zla znacka ... ale tvrdim, ze v tejto kategorii 2 diskovych NAS je vyhodnejsia kupa napr. toho Zyxel (pomer cena/vykon). Ak s tym nesuhlasis presvec ma o opaku. Od toho tu diskusia je. V clanku ziadna porovnatelna alternativa spomenuta nebola.
 
Martin Piňák
2017-01-10 11:45:38
Ja mam QNAP co je vykonnostne aj softwarovo velmi podobna znacka synology za menej penazi .
 
SalvadorD
2017-01-10 12:25:58
Pride mi nebezpecne ukladat si svoje ake kolvek udaje fotografie hudbu a cokolvek tymto sposobom,podla mna je to nebezpecne.Osobne preferujem vlastne uloziska typu:

https://www.wdc.com/en-ie/products/external-storage/my-book-duo.html


 
DrAcula
2017-01-10 13:08:57
príspevok od: SalvadorD
Pride mi nebezpecne ukladat si svoje ake kolvek udaje fotografie hudbu a cokolvek tymto sposobom,podla mna je to nebezpecne.Osobne preferujem vlastne uloziska typu:

https://www.wdc.com/en-ie/products/external-storage/my-book-duo.html


Akym "... tymto sposobom ..." mas na mysli ?
Preco nebezpecne ?

To co preferujes ty ma moznost napojenia iba cez USB (pokial sa nemylim).
Je to obycajny prenosny USB disk s potrebou so sebou vlacit aj externy zdroj.

Tie spominane tu maju moznost nahravat data po sieti a plus maju moznost aj dalsich funkcionalit ... mimo ine aj domaci DLNA server.
 
z80
2017-01-10 13:23:13
príspevok od: DrAcula
Ponukol som iba alternativu za menej ako polovicnu cenu.

Nesnazil som sa napisat recenziu a praveze prijal by som porovnanie s konkurenciou v takejto recenzii.

Ano ... na clanku mi vadila vysacka TOP ephoto koli tomu, ze to s nicim neporovnali.

Nepodsuvam teoriu ... vyjadrujem svoj nazor.
Netvrdim, ze Synology je zla znacka ... ale tvrdim, ze v tejto kategorii 2 diskovych NAS je vyhodnejsia kupa napr. toho Zyxel (pomer cena/vykon). Ak s tym nesuhlasis presvec ma o opaku. Od toho tu diskusia je. V clanku ziadna porovnatelna alternativa spomenuta nebola.
Najlepsi pomer cena/vykon ma vlastny NAS server postaveny na Linuxe alebo FreeBSD.
 
DrAcula
2017-01-10 13:35:24
príspevok od: z80
Najlepsi pomer cena/vykon ma vlastny NAS server postaveny na Linuxe alebo FreeBSD.
Mylis sa vo vsetkom co si napisal.

Na akom OS myslis, ze funguju spominane nas servre ??? (na vsetkych je zaklad linux)

Cena mnou spominaneho NAS je bez diskov 82 Eur

Najlacnejsie linuxove riesenie tipujem postavis na minipocitaci "Raspberry PI" kde za samotny pocitac das cca 42 eur ... co je iba plosny spoj s procakom a konektormi. To nespominam kolko ta bude stat vyrobenie, alebo kupenie skrinky pre to Raspberry PI plus zdroj, sachty, kable a konektory na pripojenie diskov ... atd...
A to neratam cas nad tym straveny aby si to rozchodil do ako tak funkcneho stavu. A ver mi, ze ziaden laik to nezvladne.

Alebo mas nejake lacnejsie riesenie ?
 
SalvadorD
2017-01-10 13:52:51
príspevok od: DrAcula
Akym "... tymto sposobom ..." mas na mysli ?
Preco nebezpecne ?

To co preferujes ty ma moznost napojenia iba cez USB (pokial sa nemylim).
Je to obycajny prenosny USB disk s potrebou so sebou vlacit aj externy zdroj.

Tie spominane tu maju moznost nahravat data po sieti a plus maju moznost aj dalsich funkcionalit ... mimo ine aj domaci DLNA server.
Reagujem len na to o com je tento clanok v uvodnom texte:''kam s fotografiami a ako ich bezpečne zálohovať'' slovo bezpecne mi teda pride ze bezpecnejsie je mat fotky na tom co som uz uviedol a nie prepojene cez net,vsetci vieme ze tieto data moze prostrednictvom netu ziskat tretia strana a o to ja nestojim.
 
JohnNewton
2017-01-10 14:00:11
príspevok od: SalvadorD
Pride mi nebezpecne ukladat si svoje ake kolvek udaje fotografie hudbu a cokolvek tymto sposobom,podla mna je to nebezpecne.Osobne preferujem vlastne uloziska typu:

https://www.wdc.com/en-ie/products/external-storage/my-book-duo.html


Ja tiež, hlavne kvôli rýchlosti, ale nie vždy je možné sa pri havárii k týmto dátam dostať, zrejme ich WD šifruje. (nemám to overené, ale už som to viac krát čítal) Tak že rýchly HD + akýkoľvek dock na USB 3.0 alebo esata urobia to isté. Alebo mám dva hotspot docky v case, zazálohujem a disk putuje do skrine medzi trenky ....
 
DrAcula
2017-01-10 14:01:20
príspevok od: SalvadorD
Reagujem len na to o com je tento clanok v uvodnom texte:''kam s fotografiami a ako ich bezpečne zálohovať'' slovo bezpecne mi teda pride ze bezpecnejsie je mat fotky na tom co som uz uviedol a nie prepojene cez net,vsetci vieme ze tieto data moze prostrednictvom netu ziskat tretia strana a o to ja nestojim.
Mylis sa.

Nikto ta nenuti mat svoju domacu siet prepojenu s Internetom.
A tym padom vacsina vyhod NAS ostava aj bez tebou spominaneho nebezpecenstva.
 
z80
2017-01-10 14:10:38
príspevok od: DrAcula
Mylis sa vo vsetkom co si napisal.

Na akom OS myslis, ze funguju spominane nas servre ??? (na vsetkych je zaklad linux)

Cena mnou spominaneho NAS je bez diskov 82 Eur

Najlacnejsie linuxove riesenie tipujem postavis na minipocitaci "Raspberry PI" kde za samotny pocitac das cca 42 eur ... co je iba plosny spoj s procakom a konektormi. To nespominam kolko ta bude stat vyrobenie, alebo kupenie skrinky pre to Raspberry PI plus zdroj, sachty, kable a konektory na pripojenie diskov ... atd...
A to neratam cas nad tym straveny aby si to rozchodil do ako tak funkcneho stavu. A ver mi, ze ziaden laik to nezvladne.

Alebo mas nejake lacnejsie riesenie ?
Hovorim o pomere cena/vykon, nie o najnizsej cene.
Ja osobne som si urobil NAS na HP Microservri s 16 GB ECC RAM a bezi mi tam FreeNAS (NAS riesenie zalozene na FreeBSD). Cena bez diskov bola cca. 400 €.
Vykonovo vzdialene porovnatelne (stale ma nizsi vykon) 4 diskove riesenie od Synology, QNAP alebo podobne stoji minimalne o 100 € viac.
 
DrAcula
2017-01-10 14:12:56
príspevok od: JohnNewton
Ja tiež, hlavne kvôli rýchlosti, ale nie vždy je možné sa pri havárii k týmto dátam dostať, zrejme ich WD šifruje. (nemám to overené, ale už som to viac krát čítal) Tak že rýchly HD + akýkoľvek dock na USB 3.0 alebo esata urobia to isté. Alebo mám dva hotspot docky v case, zazálohujem a disk putuje do skrine medzi trenky ....
Toto som pocul, alebo niekde cital o tom sifrovani ... ale osobnu skusenost s tym nemam.

Jeden cas som pokukoval po: AXAGON ADSA-ST DUAL HDD
(vraj je to cesky vyrobok - neskumal som)

Nevyhoda je, ze mozem to mat pripojene sucastne iba k 1 kompu a USB3 je nutnost koli rychlosti.
 
Marcel Rebro
2017-01-10 14:20:18
príspevok od: SalvadorD
Reagujem len na to o com je tento clanok v uvodnom texte:''kam s fotografiami a ako ich bezpečne zálohovať'' slovo bezpecne mi teda pride ze bezpecnejsie je mat fotky na tom co som uz uviedol a nie prepojene cez net,vsetci vieme ze tieto data moze prostrednictvom netu ziskat tretia strana a o to ja nestojim.
S takým pojmom že user / security / password management si sa už stretol? To na margo že mi niekto scudzí dáta uložené na NASku.

S takým pojmom že RAID5 si sa už stretol? To na margo bezpečnosti tých dvoj diskových domácich srandičiek čo si uviedol vyššie.
 
JohnNewton
2017-01-10 14:23:20
príspevok od: DrAcula
Toto som pocul, alebo niekde cital o tom sifrovani ... ale osobnu skusenost s tym nemam.

Jeden cas som pokukoval po: AXAGON ADSA-ST DUAL HDD
(vraj je to cesky vyrobok - neskumal som)

Nevyhoda je, ze mozem to mat pripojene sucastne iba k 1 kompu a USB3 je nutnost koli rychlosti.
Mám pár vecí od Axagonu, radiče, docky atď... všetko funguje ako má. A môžem pochváliť aj USB kľúče Kingston Hyper X USB 3.1. Na 3.0 zápis 160 Mb/sec na 3.1 cez 250 Mb/sec.
 
DrAcula
2017-01-10 14:35:28
príspevok od: z80
Hovorim o pomere cena/vykon, nie o najnizsej cene.
Ja osobne som si urobil NAS na HP Microservri s 16 GB ECC RAM a bezi mi tam FreeNAS (NAS riesenie zalozene na FreeBSD). Cena bez diskov bola cca. 400 €.
Vykonovo vzdialene porovnatelne (stale ma nizsi vykon) 4 diskove riesenie od Synology, QNAP alebo podobne stoji minimalne o 100 € viac.
Ale reagoval si na moj prispevok v ktorom jasne pisem:
"... v tejto kategorii 2 diskovych NAS je vyhodnejsia kupa napr. toho Zyxel (pomer cena/vykon)"

Ano, hovorime o pomere cena/vykon. Ale vykonom nie je myslene vykon procesora, ale vykon zariadenia ako sietove ulozisko (NAS) ... a to v skutocnosti najviac zavisi od instalovanych diskov a pouziteho RAID.

Ja sa bavim o kategorii NAS spominanej v clanku ... cize 2 diskove zariadenie urcene pre domace pouzitie. Vykon toho mnou spominaneho je pre bezne domace ucely uplne postacujuci. Zaroven ma nizsiu spotrebu a teda aj nizsie prevadzkove naklady ako Tebou spominane riesenie. Cize aj v tomto pripade ide pomer cena/vykon v prospech mnou spominaneho riesenia (82Eur vs 400Eur).

Ja som si doma tiez uz svojho casu postavil multimedialne centrum (HTPC), ktore zaroven vyuzivam ako NAS. Mam v nom asi 6 diskov ... doplnane boli postupne.
 
JohnNewton
2017-01-10 14:36:02
príspevok od: Marcel Rebro
S takým pojmom že user / security / password management si sa už stretol? To na margo že mi niekto scudzí dáta uložené na NASku.

S takým pojmom že RAID5 si sa už stretol? To na margo bezpečnosti tých dvoj diskových domácich srandičiek čo si uviedol vyššie.
To je Marcel pekné, ale nič bezpečnejšia ako dva oddelené nosiče dát odpojené od siete a uložené na dvoch rozdielnych miestach ešte nikto nevymyslel. Ale že to je menej pohdlné je pravda.

Kto by bol povedal, že Svitka trafí blesk, a v tej rýchlosti
 
JohnNewton
2017-01-10 14:42:40
príspevok od: JohnNewton
To je Marcel pekné, ale nič bezpečnejšia ako dva oddelené nosiče dát odpojené od siete a uložené na dvoch rozdielnych miestach ešte nikto nevymyslel. Ale že to je menej pohdlné je pravda.

Kto by bol povedal, že Svitka trafí blesk, a v tej rýchlosti
Prepáčte, hádam som to na Svitka neprivolal, myslel som Jakeša....
 
Marcel Rebro
2017-01-10 14:44:27
príspevok od: JohnNewton
To je Marcel pekné, ale nič bezpečnejšia ako dva oddelené nosiče dát odpojené od siete a uložené na dvoch rozdielnych miestach ešte nikto nevymyslel. Ale že to je menej pohdlné je pravda.

Kto by bol povedal, že Svitka trafí blesk, a v tej rýchlosti
Asi o tom to je. Denne o 11:00 sa mi spustí inkrementálne zálohovanie na firemné NASko (po LAN, čiže len keď som v práci). O 11:30 to isté ale na firemné NASko v hostingovom centre (cez net). O 20:00 to isté na NASko doma (keď som doma).

Plus business kritické veci (vybrané foldre) sa mi v reálnom čase zálohujú na cloud (ak som samozrejme pripojený na net). A ten cloud sa na pozadí synchronizuje s ďalším cloudom. Čiže o nič sa nestarám, všetko beží na pozadí.

Keď som na cestách bez prístupu k netu denne zálohujem na externý SSD.
 
JohnNewton
2017-01-10 14:59:18
príspevok od: Marcel Rebro
Asi o tom to je. Denne o 11:00 sa mi spustí inkrementálne zálohovanie na firemné NASko (po LAN, čiže len keď som v práci). O 11:30 to isté ale na firemné NASko v hostingovom centre (cez net). O 20:00 to isté na NASko doma (keď som doma).

Plus business kritické veci (vybrané foldre) sa mi v reálnom čase zálohujú na cloud (ak som samozrejme pripojený na net). A ten cloud sa na pozadí synchronizuje s ďalším cloudom. Čiže o nič sa nestarám, všetko beží na pozadí.

Keď som na cestách bez prístupu k netu denne zálohujem na externý SSD.
4 z 5 tich Snowdenov neodporúčajú cloud
 
DrAcula
2017-01-10 15:02:39
príspevok od: JohnNewton
4 z 5 tich Snowdenov neodporúčajú cloud
Som sa narehotal ... DDDDD
 
z80
2017-01-10 15:13:26
príspevok od: DrAcula
Ale reagoval si na moj prispevok v ktorom jasne pisem:
"... v tejto kategorii 2 diskovych NAS je vyhodnejsia kupa napr. toho Zyxel (pomer cena/vykon)"

Ano, hovorime o pomere cena/vykon. Ale vykonom nie je myslene vykon procesora, ale vykon zariadenia ako sietove ulozisko (NAS) ... a to v skutocnosti najviac zavisi od instalovanych diskov a pouziteho RAID.

Ja sa bavim o kategorii NAS spominanej v clanku ... cize 2 diskove zariadenie urcene pre domace pouzitie. Vykon toho mnou spominaneho je pre bezne domace ucely uplne postacujuci. Zaroven ma nizsiu spotrebu a teda aj nizsie prevadzkove naklady ako Tebou spominane riesenie. Cize aj v tomto pripade ide pomer cena/vykon v prospech mnou spominaneho riesenia (82Eur vs 400Eur).

Ja som si doma tiez uz svojho casu postavil multimedialne centrum (HTPC), ktore zaroven vyuzivam ako NAS. Mam v nom asi 6 diskov ... doplnane boli postupne.
Aj vykon NAS zavisi od vykonu procesoru (napriklad vypocet RAID kontrolnych suctov alebo sifrovanie je dost zavisle od CPU) a ak sa pouziva extremne spolahlivy filesystem ako ZFS tak treba mat aj dostatok RAM, samozrejme ECC, aby pamatova chyba neposkodila data na disku, co bezne male NAS nepodporuju (odporucanie pre ZFS je 1GB ECC RAM na 1TB diskov).
Domace pouzitie moze byt rozne, napriklad v mojom pripade streamovenie 4k filmov (typicka velkost filmu 30-50GB) alebo backup viacerych pocitacov zaroven, tieto "hrackarske" NAS (mal som 2 diskovy Synology NAS) jednoducho nestihaju.
Ak ma zariadenie s 5 nasobnou cenou 10 nasobny vykon, tak ma jednoznacne lepsi pomer cena/vykon.
 
JohnNewton
2017-01-10 15:19:48
príspevok od: DrAcula
Som sa narehotal ... DDDDD
By som sa nesmial, natočíš domáce Péčko, zavesíš na Cloud, a všetci susedia sa na druhý deň podozrivo a zhovievavo usmievajú
 
DrAcula
2017-01-10 15:52:35
príspevok od: z80
Aj vykon NAS zavisi od vykonu procesoru (napriklad vypocet RAID kontrolnych suctov alebo sifrovanie je dost zavisle od CPU) a ak sa pouziva extremne spolahlivy filesystem ako ZFS tak treba mat aj dostatok RAM, samozrejme ECC, aby pamatova chyba neposkodila data na disku, co bezne male NAS nepodporuju (odporucanie pre ZFS je 1GB ECC RAM na 1TB diskov).
Domace pouzitie moze byt rozne, napriklad v mojom pripade streamovenie 4k filmov (typicka velkost filmu 30-50GB) alebo backup viacerych pocitacov zaroven, tieto "hrackarske" NAS (mal som 2 diskovy Synology NAS) jednoducho nestihaju.
Ak ma zariadenie s 5 nasobnou cenou 10 nasobny vykon, tak ma jednoznacne lepsi pomer cena/vykon.
Zopakujem: bavime sa o 2 diskovych sietovych uloziskach urcenych pre domace pouzitie, ktorych instalaciu zvladnes aj so zakladnymi znalostami prace s pocitacom .... ako bolo uvedene v clanku.

1. u 2 diskovych NAS sa kontrolny sucet nepocita
To az od Raid 5 myslim

2. pre domace pouzitie sifrovanie neriesim ... nepotrebujem.

3. Nemyslim si, ze mas pravdu v tom, ze na nejaku kapacitu diskov potrebujes nejaku extra RAM
Skor by som povedal, ze vacsiu RAM potrebujes so svysujucim sa poctom uzivatelov daneho uloziska koli diskovej cache.

3. streamovenie 4k filmov ... na to mam doma ine zariadenie: HTPC
A pokial ti to bude prehravat ine zariadenie a NAS bude iba ako diskove ulozisko ... nie je problem.

4. Backup viacerych pocitacov naraz ...
- A preco by som to doma robil naraz ? To uz nic lepsie si nevymyslel ???
- Pri zalohovani je hlavnym obmedzenim pocet a rychlost diskov v NAS.

5. A v tom co pises na zaver sa tiez troska mylis:
"Ak ma zariadenie s 5 nasobnou cenou 10 nasobny vykon, tak ma jednoznacne lepsi pomer cena/vykon."

Ten vyssi vykon co spominas sa prejavi iba so zvysujucim sa poctom sucasne pracujucich uzivatelov ... a to sa bavime o desiatkach az stovkach ... inac je to irelevantne a rozdiel vo vykone budes mat tak do 10-20 percent pri pouziti rovnakych diskov. (samozrejme bez spominaneho sifrovania a pri pouziti maximalne 2 diskov)

Teda pri 1 - 3 uzivateloch v domacnosti ten narast vykonu nie je postrehnutelny (ak teda sa nerozhodnes zalohovat vsetky pocitace sucastne ).
Ta tvoja nabusena masina sa doma trvale nudi, zere elektrinu a disky makaju rovnako rychlo ci uz su v tom tvojom NAS, alebo ZyXEL NAS.

Teda stale tvrdim, ze moj tip na NAS ma na bezne domace pouzitie v kategorii 2 diskovych NAS najlepsi pomer cena/vykon.
 
DrAcula
2017-01-10 15:56:38
príspevok od: JohnNewton
By som sa nesmial, natočíš domáce Péčko, zavesíš na Cloud, a všetci susedia sa na druhý deň podozrivo a zhovievavo usmievajú
Narehotal som sa nie v zlom. Je mi jasne co si tym chcel povedat a aj s tym suhlasim.

Pacilo sa mi ako pekne si to povedal ...
Z toho som sa narehotal.
 
JohnNewton
2017-01-10 16:21:35
príspevok od: DrAcula
Narehotal som sa nie v zlom. Je mi jasne co si tym chcel povedat a aj s tym suhlasim.

Pacilo sa mi ako pekne si to povedal ...
Z toho som sa narehotal.
Ja viem, že vieš
 
DrAcula
2017-01-10 17:45:39
príspevok od: z80
Aj vykon NAS zavisi od vykonu procesoru (napriklad vypocet RAID kontrolnych suctov alebo sifrovanie je dost zavisle od CPU) a ak sa pouziva extremne spolahlivy filesystem ako ZFS tak treba mat aj dostatok RAM, samozrejme ECC, aby pamatova chyba neposkodila data na disku, co bezne male NAS nepodporuju (odporucanie pre ZFS je 1GB ECC RAM na 1TB diskov).
Domace pouzitie moze byt rozne, napriklad v mojom pripade streamovenie 4k filmov (typicka velkost filmu 30-50GB) alebo backup viacerych pocitacov zaroven, tieto "hrackarske" NAS (mal som 2 diskovy Synology NAS) jednoducho nestihaju.
Ak ma zariadenie s 5 nasobnou cenou 10 nasobny vykon, tak ma jednoznacne lepsi pomer cena/vykon.
Btw. este ma napadlo, kedze pouzivas na tej nabusenej masine sifrovane disky:
Otestoval si si niekedy niekedy nejake "Disaster Recovery" scenare v suvislosti s tym sifrovanim diskov ???


Tato otazka je relevantna aj pre ostatnych majitelov NAS co vyuzivaju trebars mirror koli bezpecnosti.
Otestovali ste si niekedy "Disaster Recovery"? (obnova po havarii)
(Ja som si to na spominanom Zyxel uspesne otestoval hned po kupe.)

Pisem to aj skrz to co spominal tu vo fore o "wdc my-book-duo" JohnNewton:
"... nie vždy je možné sa pri havárii k týmto dátam dostať, zrejme ich WD šifruje"
 
z80
2017-01-10 17:54:15
príspevok od: DrAcula
Zopakujem: bavime sa o 2 diskovych sietovych uloziskach urcenych pre domace pouzitie, ktorych instalaciu zvladnes aj so zakladnymi znalostami prace s pocitacom .... ako bolo uvedene v clanku.

1. u 2 diskovych NAS sa kontrolny sucet nepocita
To az od Raid 5 myslim

2. pre domace pouzitie sifrovanie neriesim ... nepotrebujem.

3. Nemyslim si, ze mas pravdu v tom, ze na nejaku kapacitu diskov potrebujes nejaku extra RAM
Skor by som povedal, ze vacsiu RAM potrebujes so svysujucim sa poctom uzivatelov daneho uloziska koli diskovej cache.

3. streamovenie 4k filmov ... na to mam doma ine zariadenie: HTPC
A pokial ti to bude prehravat ine zariadenie a NAS bude iba ako diskove ulozisko ... nie je problem.

4. Backup viacerych pocitacov naraz ...
- A preco by som to doma robil naraz ? To uz nic lepsie si nevymyslel ???
- Pri zalohovani je hlavnym obmedzenim pocet a rychlost diskov v NAS.

5. A v tom co pises na zaver sa tiez troska mylis:
"Ak ma zariadenie s 5 nasobnou cenou 10 nasobny vykon, tak ma jednoznacne lepsi pomer cena/vykon."

Ten vyssi vykon co spominas sa prejavi iba so zvysujucim sa poctom sucasne pracujucich uzivatelov ... a to sa bavime o desiatkach az stovkach ... inac je to irelevantne a rozdiel vo vykone budes mat tak do 10-20 percent pri pouziti rovnakych diskov. (samozrejme bez spominaneho sifrovania a pri pouziti maximalne 2 diskov)

Teda pri 1 - 3 uzivateloch v domacnosti ten narast vykonu nie je postrehnutelny (ak teda sa nerozhodnes zalohovat vsetky pocitace sucastne ).
Ta tvoja nabusena masina sa doma trvale nudi, zere elektrinu a disky makaju rovnako rychlo ci uz su v tom tvojom NAS, alebo ZyXEL NAS.

Teda stale tvrdim, ze moj tip na NAS ma na bezne domace pouzitie v kategorii 2 diskovych NAS najlepsi pomer cena/vykon.
"u 2 diskovych NAS sa kontrolny sucet nepocita"
Sucet sa pocita dokonca aj u 1 diskovych NAS. Zavisi to od typu filesystemu, tie modernejsie ako ZFS alebo Linuxovy btrfs pocitaju kontrolne sucty na urovni blokov. Je to ochrana proti "tichemu poskodeniu dat", co su chyby, ktore sa velmi tazko hladaju.
https://en.wikipedia.org/wiki/Data_corruption#SILENT
"pre domace pouzitie sifrovanie neriesim ... nepotrebujem."
Ja si svoje sukromie cenim dost vysoko, preto niektore data sifrujem
" Nemyslim si, ze mas pravdu v tom, ze na nejaku kapacitu diskov potrebujes nejaku extra RAM"
Odporucam dostudovat, je to zavisle od typu filesystemu:
https://en.wikipedia.org/wiki/ZFS
"ZFS may use a large amount of memory in many scenarios"

"Pri zalohovani je hlavnym obmedzenim pocet a rychlost diskov v NAS"
Rychlost diskov nie je dnes az tak velky problem, aj obycajny rotacny disk (teda nie SSD) da okolo 150 MB/s, limitom je hlavne siet (bezny 1Gbit/s da tak 90-95 MB/s) a u lacnejsich NAS aj procesor, ktory nestiha pri niektorych protokoloch a tak limituje priepustnost na 30-50 MB/s).
Preto su pre mna dolezite pri NAS nasledovne parametre:
1. Pouzitie moderneho filesystemu, ktory dokaze zabranit skrytym chybam (teda napriklad ZFS alebo btrfs).
2. Dostatok pamati, s kontrolnym suctom (ECC) aby dany filesystem nebol limitovany pamatou.
3. Dosatocne vykonne CPU, ktore nema problem so sifrovanim a pocitanim kontrolnych suctov
4. Rychlejsia siet ako standartnych 1Gb/s, teda minimalne moznost vytvorit z 2 (alebo viecerych) sietovych kariet bond/Etherchannel a pripadna moznost pouzitia karty 10 Gbit/s
5. Pravidelne updaty ktore odstranuju bugy a pripadne bezpecnostne "diery".

Vsetky tieto vlastnosti splna vyssie uvedeny NAS server, pricom komercny NAS s podobnymi vlastnostmai by stal minimalne 1000 € (bez diskov).
 
z80
2017-01-10 18:09:45
príspevok od: DrAcula
Btw. este ma napadlo, kedze pouzivas na tej nabusenej masine sifrovane disky:
Otestoval si si niekedy niekedy nejake "Disaster Recovery" scenare v suvislosti s tym sifrovanim diskov ???


Tato otazka je relevantna aj pre ostatnych majitelov NAS co vyuzivaju trebars mirror koli bezpecnosti.
Otestovali ste si niekedy "Disaster Recovery"? (obnova po havarii)
(Ja som si to na spominanom Zyxel uspesne otestoval hned po kupe.)

Pisem to aj skrz to co spominal tu vo fore o "wdc my-book-duo" JohnNewton:
"... nie vždy je možné sa pri havárii k týmto dátam dostať, zrejme ich WD šifruje"
Ano, skusal som restore aj vymenu disku. V ZFS sa to robi velmi elegantne.
Tie najdolezitejsie data mam zalohovane este na samostatnych externych diskoch (sifrovane), ktore su offline a tie uplne najdolezitejsie este aj vo viacerych nezavislych cloud sluzbach (tam samozrejme tiez sifrovane).
 
josseee
2017-01-10 18:25:11
príspevok od: z80
Ano, skusal som restore aj vymenu disku. V ZFS sa to robi velmi elegantne.
Tie najdolezitejsie data mam zalohovane este na samostatnych externych diskoch (sifrovane), ktore su offline a tie uplne najdolezitejsie este aj vo viacerych nezavislych cloud sluzbach (tam samozrejme tiez sifrovane).
sifrovane, lebo CIA?
 
z80
2017-01-10 19:02:52
príspevok od: josseee
sifrovane, lebo CIA?
Az taky paranoik nie som, ale nebolo by mi uplne jedno, ak by sa moje sukromne fotky povalovali niekde po sieti. A to nie su ani zdaleka take "pikantne" ako unikli po hacku iCloudu.
https://en.wikipedia.org/wiki/ICloud_leaks_of_celebrity_photos
V kazdom pripade, ak idu data mimo mojej plnej kontroly (teda do cloudu), tak ich sifrujem.
 
DrAcula
2017-01-10 19:50:24
príspevok od: z80
"u 2 diskovych NAS sa kontrolny sucet nepocita"
Sucet sa pocita dokonca aj u 1 diskovych NAS. Zavisi to od typu filesystemu, tie modernejsie ako ZFS alebo Linuxovy btrfs pocitaju kontrolne sucty na urovni blokov. Je to ochrana proti "tichemu poskodeniu dat", co su chyby, ktore sa velmi tazko hladaju.
https://en.wikipedia.org/wiki/Data_corruption#SILENT
"pre domace pouzitie sifrovanie neriesim ... nepotrebujem."
Ja si svoje sukromie cenim dost vysoko, preto niektore data sifrujem
" Nemyslim si, ze mas pravdu v tom, ze na nejaku kapacitu diskov potrebujes nejaku extra RAM"
Odporucam dostudovat, je to zavisle od typu filesystemu:
https://en.wikipedia.org/wiki/ZFS
"ZFS may use a large amount of memory in many scenarios"

"Pri zalohovani je hlavnym obmedzenim pocet a rychlost diskov v NAS"
Rychlost diskov nie je dnes az tak velky problem, aj obycajny rotacny disk (teda nie SSD) da okolo 150 MB/s, limitom je hlavne siet (bezny 1Gbit/s da tak 90-95 MB/s) a u lacnejsich NAS aj procesor, ktory nestiha pri niektorych protokoloch a tak limituje priepustnost na 30-50 MB/s).
Preto su pre mna dolezite pri NAS nasledovne parametre:
1. Pouzitie moderneho filesystemu, ktory dokaze zabranit skrytym chybam (teda napriklad ZFS alebo btrfs).
2. Dostatok pamati, s kontrolnym suctom (ECC) aby dany filesystem nebol limitovany pamatou.
3. Dosatocne vykonne CPU, ktore nema problem so sifrovanim a pocitanim kontrolnych suctov
4. Rychlejsia siet ako standartnych 1Gb/s, teda minimalne moznost vytvorit z 2 (alebo viecerych) sietovych kariet bond/Etherchannel a pripadna moznost pouzitia karty 10 Gbit/s
5. Pravidelne updaty ktore odstranuju bugy a pripadne bezpecnostne "diery".

Vsetky tieto vlastnosti splna vyssie uvedeny NAS server, pricom komercny NAS s podobnymi vlastnostmai by stal minimalne 1000 € (bez diskov).
Zopakujem 3x: bavime sa o 2 diskovych sietovych uloziskach urcenych pre domace pouzitie, ktorych instalaciu zvladnes aj so zakladnymi znalostami prace s pocitacom .... ako bolo uvedene v clanku.

Komercne 2 diskove NAS pre domace pouzitie pouzivaju pokial viem Ext4 filesystem pre interne disky (o inom som zatial nepocul, ale je mozne, ze aj take existuju).
S tym kontrolnym suctom ides moc do detailov ... a pre BFU je to irelevantne. Na ext4 to procesor takmer vobec nezatazuje.
(Many errors are detected and corrected by the hard disk drives using the ECC/CRC codes which are stored on disk for each sector.)

ZFS tiez nie je urcene pre domace pouzitie na zalohovanie fotografii alebo videi. Pri nich je zmena 1 bitu na disku za ani neviem ako dlhu dobu irelevantna (tiche poskodenie dat).
(1.5 million HDDs over 41 months found more than 400,000 silent data corruptions, out of which more than 30,000 were not detected by the hardware RAID controller.)
Ano ako pises: "ZFS may use a large amount of memory in many scenarios"
Tipujem napr. pri virtualizacii a podobne.
Ale znova zopakujem ... bavime sa tu o zariadeni pre domace pouzitie urcene prevazne na archivaciu.

A ano, trvam na tom, ze rychlost diskov je najviac limitujuca:
Bavme sa o obycajnych rotacnych diskoch ... tie sa pouzivaju v tejto triede NAS (teda nie SSD).
Pises o rychlosti okolo 150 MB/s co je iba idealna dosiahnutelna rychlost pri citani pripadne zapise. Zaroven spominas, ze rychlost siete (bezny 1Gbit/s da tak 90-95 MB/s). To je sice pravda ale ide o full duplex ... cize tuto rychlost da oboma smermi (nie je to sucet).
Len co k NAS budu pristupovat 2 domaci uzivatelia pricom 1 bude citat a 2 zapisovat rychlost siete prestava byt limitujuca a zacina byt limitom rychlost disku.

Len tak zo srandy som spravil testik:
Mam ZyXEL NAS326 s 2 nizkootackovymi diskami v mirror. na gigovej linke.
Otestoval som rychlost zapisu (smb): 81000 - 82000 kilobajtov/s
Zataz procesora okolo 70%.
Nemyslim si, ze na domace pouzitie je to nejako limitujuce.

Dalej pises:
"Preto su pre mna dolezite pri NAS nasledovne parametre: ...."
- popisujes parametre pre uplne inu kategoriu NAS
- Uz vidim BFU z ephota: kazdy ma urcite doma 10 Gbit/s switch, alebo routrik.

Ja netvrdim, ze to co mas doma je zle. Ale pre BFU je to drahe, ma relativne vysoku spotrebu, nebude si to vediet sam poskladat a ani nastavit, nehovoriac o disaster recovery. Vacsinu tebou spominaneho vykonu ani nevyuzije !

Presne ako pises:
"Vsetky tieto vlastnosti splna vyssie uvedeny NAS server, pricom komercny NAS s podobnymi vlastnostmai by stal minimalne 1000 € (bez diskov)."
- obaja hovorime o uplne inej kategorii NAS (si akoby off topic)
- obe kategorie su urcene pre inych uzivatelov a iny ucel ... je to proste neporovnatelne ... aj ked sa o to snazis.
 
josseee
2017-01-10 20:47:47
príspevok od: z80
Az taky paranoik nie som, ale nebolo by mi uplne jedno, ak by sa moje sukromne fotky povalovali niekde po sieti. A to nie su ani zdaleka take "pikantne" ako unikli po hacku iCloudu.
https://en.wikipedia.org/wiki/ICloud_leaks_of_celebrity_photos
V kazdom pripade, ak idu data mimo mojej plnej kontroly (teda do cloudu), tak ich sifrujem.
ja som narazal na to sifrovanie na samostatnych externych diskoch, to uz je podla mna trochu cez Ale tak poznam este vacsie "bezpecnostne kalible" z radov mojich ITckarskych kamaratov/kolegov, u niektorych mam pocit ze zrejme vedu nejaky dvojity agentsky zivot z tych paranoidnych bezpecnostnych opatreni
 
z80
2017-01-10 21:11:57
príspevok od: DrAcula
Zopakujem 3x: bavime sa o 2 diskovych sietovych uloziskach urcenych pre domace pouzitie, ktorych instalaciu zvladnes aj so zakladnymi znalostami prace s pocitacom .... ako bolo uvedene v clanku.

Komercne 2 diskove NAS pre domace pouzitie pouzivaju pokial viem Ext4 filesystem pre interne disky (o inom som zatial nepocul, ale je mozne, ze aj take existuju).
S tym kontrolnym suctom ides moc do detailov ... a pre BFU je to irelevantne. Na ext4 to procesor takmer vobec nezatazuje.
(Many errors are detected and corrected by the hard disk drives using the ECC/CRC codes which are stored on disk for each sector.)

ZFS tiez nie je urcene pre domace pouzitie na zalohovanie fotografii alebo videi. Pri nich je zmena 1 bitu na disku za ani neviem ako dlhu dobu irelevantna (tiche poskodenie dat).
(1.5 million HDDs over 41 months found more than 400,000 silent data corruptions, out of which more than 30,000 were not detected by the hardware RAID controller.)
Ano ako pises: "ZFS may use a large amount of memory in many scenarios"
Tipujem napr. pri virtualizacii a podobne.
Ale znova zopakujem ... bavime sa tu o zariadeni pre domace pouzitie urcene prevazne na archivaciu.

A ano, trvam na tom, ze rychlost diskov je najviac limitujuca:
Bavme sa o obycajnych rotacnych diskoch ... tie sa pouzivaju v tejto triede NAS (teda nie SSD).
Pises o rychlosti okolo 150 MB/s co je iba idealna dosiahnutelna rychlost pri citani pripadne zapise. Zaroven spominas, ze rychlost siete (bezny 1Gbit/s da tak 90-95 MB/s). To je sice pravda ale ide o full duplex ... cize tuto rychlost da oboma smermi (nie je to sucet).
Len co k NAS budu pristupovat 2 domaci uzivatelia pricom 1 bude citat a 2 zapisovat rychlost siete prestava byt limitujuca a zacina byt limitom rychlost disku.

Len tak zo srandy som spravil testik:
Mam ZyXEL NAS326 s 2 nizkootackovymi diskami v mirror. na gigovej linke.
Otestoval som rychlost zapisu (smb): 81000 - 82000 kilobajtov/s
Zataz procesora okolo 70%.
Nemyslim si, ze na domace pouzitie je to nejako limitujuce.

Dalej pises:
"Preto su pre mna dolezite pri NAS nasledovne parametre: ...."
- popisujes parametre pre uplne inu kategoriu NAS
- Uz vidim BFU z ephota: kazdy ma urcite doma 10 Gbit/s switch, alebo routrik.

Ja netvrdim, ze to co mas doma je zle. Ale pre BFU je to drahe, ma relativne vysoku spotrebu, nebude si to vediet sam poskladat a ani nastavit, nehovoriac o disaster recovery. Vacsinu tebou spominaneho vykonu ani nevyuzije !

Presne ako pises:
"Vsetky tieto vlastnosti splna vyssie uvedeny NAS server, pricom komercny NAS s podobnymi vlastnostmai by stal minimalne 1000 € (bez diskov)."
- obaja hovorime o uplne inej kategorii NAS (si akoby off topic)
- obe kategorie su urcene pre inych uzivatelov a iny ucel ... je to proste neporovnatelne ... aj ked sa o to snazis.
Kazdy si svoje data ceni inak, pre mna jednoducho riesenie s beznym 2 diskovym NAS nie je postacujuce ani na beznu archivaciu fotiek. Pretoze tie predstavuju pre typickeho pouzivatela tohto servra castokrat vysledok niekolkorocnej prace. Mam este niekde 2 diskove Synology DS212+, ktore som niekedy pouzival, ale nevyhovovalo mi ani vykonostne a ani som nedoveroval ciastocnej uzavretosti (sice zalozenej na open source) ktora moze komplikovat disaster recovery.
Ano suhlasim s tym ze som mierne "postihnuty" tym, ze som mal napriklad pred niekolkymi rokmi na starosti backup jednej velkej slovenskej banky a na bezpecnosti a dostupnosti dat mi zelezi, ale stale si stojim za tym, ze 4 diskovy NAS zalozeny na FreeNAS (ktory dokaze nainstalovat a rozchodit aj clovek mierne pokrocily v IT, staci citat navod) na relativne lacnom servrovom "zeleze", je z pohladu cena/vykon tym najlepsim riesenim.
 
vdx
2017-01-17 09:36:00
Synology môžem vrelo odporúčať. Používam už asi 3 roky DS214play a tá sloboda a dostupnosť dát kdekoľvek - oveľa mi to uľahčilo život. Investíciu cca 500 € vrátane diskov WD RED som nikdy neoľutoval a kedykoľvek by som si túto konfiguráciu kúpil znovu. Akurát sa chystám upgradeovať z 2× 3 TB aspoň na 2× 4 TB.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované