Fototechnika / Recenzie / Fotoaparáty

FujiFilm Finepix X100

2011-05-06 08:33:00 | Autor: Karol Srnec | Komentáre 97 | Počet videní (17521)
Zdieľajte článok Upozorni priateľov Vytlačiť

Okamžite po zverejnení prvých informácii o tomto fotoaparáte, nastal veľký rozruch. Žeby sa niekomu podarilo urobiť takmer dokonalý  “Old School” fotoaparát? Museli sme si pár mesiacov počkať, aby sme sa dozvedeli pravdu. Patrím k tým mála šťastlivcom, ktorým sa dostal do rúk produkčný kus. Prístroj som mal len na štyri dni, aj to cez víkend. Určite by si zaslúžil dlhodobejšie a podrobnejšie otestovanie, ale to nám obom nebolo dopriate.

 

Luxusné balenie zodpovedajúce kvalite a imidžu fotoaparátu.

Hlavné technické parametre

FujiFilm Finepix X100 je hľadáčikový fotoaparát s pevným objektívom Fujinon 23 mm/F2(135EQ = 35 mm). Osadený je CMOS APS-C snímačom s rozlíšením 12,3 Mpix, o spracovanie obrazu sa stará procesor EXR. Hľadáčik je hybridný
s prepínaním medzi optickým a elektronickým režimom. Hlavný LCD displej má uhlopriečku 2,8” a rozlíšenie 460 000 bodov. Displej v hľadáčiku má rozlíšenie 1 100 000 bodov. Ako pamäťové médium sa používajú karty SD/SDHC a SDXC. Fotoaparát ma dokonca 20MB vstavanú pamäť.

Podrobné technické parametre nájdete na konci recenzie.


Prvý dojem

Ako bazárový kúsok. A to nie je výčitka, ale pochvala. X100 vyzerá ako fotoaparát spred štyridsiatich rokov, kedy sa na materiáloch nešetrilo a ergonómia vychádzala z potrieb fotografov. Vo viedenskej botanickej záhrade som bol oslovený jedným pánom, ktorého zaujalo, že fotím na filmový fotoaparát. Tak som ho rýchlo vyviedol z omylu správou, že sa jedná
o absolútnu digitálnu novinku a dorazil som ho zmienkou o cene.

 

Práca s fotoaparátom sa skôr podobá práci s kompaktom, než so zrkadlovkou. Najmä ak fotografujete pomocou displeja. Oproti konkurenčnej Leica X1 je prístroj o dosť väčší, ale o to lepšie sa drží v ruke. Nastavenie času, clony a korekcie, to je absolútna mechanická klasika. Pohľad do hľadáčiku vyráža dych. Nielen že je veľký, ale to premietanie údajov je ako zo sci-fi. Na prácu s ním si treba zvyknúť. Na to ostatné som si zvykol takmer okamžite.

 

Prístroj, ktorý som testoval mal chybu hľadáčika, bol trochu nakrivo. Najprv som si myslel, že mám niečo s očami, ale vstavaná vodováha stále ukazovala mimo, aj keď som mal pomocnú mriežku zrovnanú napr. s budovou. Vodováha mala pravdu a potvrdil to aj Live View režim.

 

Výrobca udáva, že pristroj nabehne za 2,2 s. To sa mi zdá na takýto fotoaparát pridlho. Sú kompakty, ktoré to dokážu omnoho rýchlejšie. Počas testovania sa fotoaparát rozhodol predĺžiť čas nábehu až na 20 sekúnd a prešlo ho to, až keď som ho mal odovzdať. Zrejme chyba firmvéru, ktorého odladenie by fotoaparátu prospelo.

Dizajn, ergonómia

Dizajn tohto fotoaparátu vás núti obliecť si niečo elegantné a na inzerát,  v  rubrike veteránov si vyhliadnúť kabriolet Škoda Felícia. Pustiť si Beatles alebo starý Olympic a hor sa fotografovať. Ak vám príde divné, že Fujifilm vyrobil takýto mechanický fotoaparát, mali by ste vedieť, že v tom majú tradíciu. Aj v našich obchodoch sa občas vyskytli zrkadlovky Fujica, či legendárny Hasselblad X-Pan, ktorý je tiež z dielne Fuji. Dizajnovo je fotoaparát akousi skĺbeninou Konicy Hexar a Contaxu G.

 

 

Telo je vyrobené z kovu. Všetky mechanické časti sú vyhotovené precizne až na plastovú krytku batérie. Konštruktéri sa snažili využiť maximum mechanických ovládacích prvkov. Nastavenie času, clony a korekcie expozície je mechanické. Rovnako aj zapínanie a vypínanie fotoaparátu. Dokonca v spúšti nájdete závit pre pripojenie poctivej mechanickej drôtenej spúšte.

Pokiaľ spredu a zhora je prístroj ukážkou mechaniky, zadná strana je neklamne digitálna a od súčasných digitálnych fotoaparátov sa prakticky nelíši. Okolo displeja sú rozmiestnené ovládače ako na ktoromkoľvek vyspelom kompakte.

Čo jednoznačne odlišuje tento fotoaparát od ostatných, je optický priehľadový hľadáčik unikátnej konštrukcie o ktorom
si viac povieme ďalej.

Okolo pevného objektívu sú dva otočné prstence. Jeden slúži na nastavenie clony a druhý na manuálne zaostrovanie. Objektív nemá štandardný filtrový závit,, preto je potrebné použiť redukciu, čo je trochu naškodu.

Digitálnu podstatu fotoaparátu potvrdzujú výstupy USB a HDMI na bočnej strane, ako aj priestor pre akumulátor
a pamäťovú kartu, ku ktorým je prístup zospodu.

 

 

Napájanie zabezpečuje Li-Ion akumulátor NP-95. Jeho výdrž je okolo 250 záberov. K dodávanej nabíjačke mám výtku. Zrejme je určená aj pre inú veľkosť akumulátora a pri použití NP-96 treba vložiť dištančnú vložku, ktora drží slabo a ľahko ju môžete pri prenášaní stratiť.

Ovládanie

Nastavovanie času, clony  a korekcie expozície je mechanické. Vo všetkom ostatnom fotoaparát nezaprie, že je digitálny. Pri pohľade zo zadu sú okolo displeja rozmiestnené ovládače, ako u ktoréhokoľvek súčasného fotoaparátu. Nebudem sa im podrobnejšie venovať. Bolo by to nosením dreva do lesa. Fujifilm neprináša žiadne špeciality, ktoré by ste inde nevideli.

Menu je prehľadné, bez grafických výstrelkov a nelogických rozčlenení.

Objektív

Nevýmenný objektív má ohniskovú dĺžku 23 mm, čo uhlom záberu zodpovedá 35 mm objektívu použitému na fotoaparáte so snímacím prvkom veľkosti kinofilmového políčka. Svetelnosť f2,0 je veľmi dobrá a umožňuje snímať bez blesku
a statívu aj za horších svetelných podmienok. Optická sústava sa skladá z ôsmich šošoviek, z toho jednej asferickej.

Hneď za prednými šošovkami sa nachádzajú ND filter, závierka a 9-lamelová clona. Pri zaostrovaní na kratšie vzdialenosti umožňuje tento objektív dostatočne “odpichnuť” objekt v popredí od pozadia. Bokeh je vtedy hladký a ľúbivý, kruhový tvar otvoru clony sa tu jasne prejavuje.

 

3D schéma optickej konštrukcie objektívu

 

Odclonený objektív má maličko mäkšiu kresbu. Skúšal som ho s nastavením na rôznu hodnotu clony a v celom rozsahu podáva vyrovnané výsledky. Minimálna clona f16 je použiteľná, aj keď vzhľadom na difrakciu vedie k zhoršeniu kresby, ktoré však nie je kritické. Osobne by som očakával rezavejšiu ostrosť. Leica X1 si v tomto počína lepšie.

 

Porovnanie záberu bez (vľavo) a so softvérovou úpravou vinetácie a skreslenia (vpravo). Použitá clona f11.

Pomerne prekvapujúca je vinetácia pozorovateľná aj pri priclonení. Objektív má malé súdkovité sféricke skreslenie. Prikladám fotografie bez korekcie a s korekciou v RAW konvertore. Jednoduchšia optická sústava nie je náchylná na vznik reflexov na vnútorných šošovkách (lens flare), pri bočnom slnku bez použitia slnečnej clony, však často vzniká prežiarenie obrazu.

 

Ukážka prežarovania pri bočnom svetle. Fotografiu v plnom rozlíšení nájdete v galérii k tejto recenzii.

Oficiálny MTF graf.


Makro

Pomerné veľkú minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť (80 cm) riešia konštruktéri zabudovaným makro režimom. V ňom fotoaparát zaostruje už od 10 cm. S kvalitou som nebol spokojný. Obraz je “mliečny”. Podobne vyzerajú zábery z digitálnej zrkadlovky, ak na objektív namontujete jednoduchú makropredsádku.

Pri prepnutí na makro sa hľadáčik automaticky prepne do režimu EVF.  Riešenie korekcie paralaxy asi v tomto režime nie je technicky možné.

 

Detail makrozáberu pri f2,0.

Hľadáčik a displej

Unikátne konštruovaný hľadáčik má dva režimy prepínateľné páčkou na prednej strane fotoaparátu. Konštrukcia hľadáčiku je unikátna, využívajúca prizmatický hranol s polopriepustným zrkadlom, umožňujúci kombinovať optický
a elektronický obraz. Okulár ma nastaviteľnú dioptrickú korekciu. Podobne ako u niektorých zrkadloviek, sa pri okuláre nachádza senzor priblíženia oka k hľadáčiku, ktorý slúži na automatické prepínanie medzi hľadáčikom a veľkým displejom.

 

V hľadáčiku sa na “optický” obraz premietajú digitálne údaje

 

Okrem expozičných údajov sa zobrazuje aj informácia o zaostrenej vzdialenosti a aktuálnej hĺbke ostrosti

 

Optický hľadáčik (OVF) je kombináciou typického priehľadového hľadáčiku s premietaním digitálnych údajov, podobne ako to majú bojové stíhačky alebo luxusné auta. Pokrytie hľadáčiku je väčšie, než je pokrytie objektívu, pokrýva 134% snímanej scény pri 0,5-násobnom zväčšení. Komponovať treba pomocou rámčeka, ktorého poloha sa prispôsobuje aktuálnej paralaxe (odchýlky toho, čo zaznamenáva objektív a čo vidí fotograf v hľadáčiku). Kompozičný rámik možno doplniť pomocnou mriežkou a vodováhou. Forma zobrazovania informácii je uživateľsky nastaviteľná.

Ak máte zapnutú funkciu náhľadu po exponovaní fotografie, prepne sa na chvíľu hľadáčik z optického na elektronicky, aby vám zobrazil fotografiu bez toho, aby ste museli skontrolovať hlavný displej.

 

Schéma obidvoch režimov hľadáčika

 

Po posunutí páčky sa hľadáčik prepne do režimu EVF, ktorý poznáme napr. z ultrazoomov. Vtedy zobrazuje obraz
a informácie na miniaturnom displeji s rozlíšením 1 100 000 bodov.

 

Hlavný displej na zadnej strane fotoaparátu má uhlopriečku 2,8” a rozlíšenie 460 000 bodov. Rozlíšenie je plne postačujúce a displej musím pochváliť za kvalitný obraz, dobre pozorovacie uhly a dobrú čitateľnosť na slnku. Displej okrem zobrazovania informácií a nasnímaných záberov slúži v režime Live View pre pozorovanie snímanej scény.

Displej, ale aj EVF hľadáčik dokáže zobrazovať množstvo informácii, ktoré sa jednoducho prepínajú tlačidlom “Display”
a dajú sa doladiť aj uživateľsky. Jednou z výborných informačných funkcií je elektronicka vodováha, ktorá sa zobrazuje aj
v hľadáčiku (v obidvoch režimoch).

 

K dokonalosti retro anológového konceptu chýba už len jedno - vstavaný diaľkomer. Tých, ktorí by chceli zaostrovať ako na fotoaparátoch Leica M, pomocou diaľkomeru, musím sklamať. Či ste správne zaostrili uvidíte výhradne v LV režime. A to nielen v manuálnom, ale aj automatickom režime zaostrovania.

Blesk

Vstavaný blesk sa nachádza pomerne blízko objektívu a tak nebude núdza o “červené oči” na fotografiach. Výrobca neudáva smerné číslo (dpreview,com uvádza smerné číslo 4,5). V popise je blesk označený ako “super intelligent flash”, čo naznačuje, že by mal v automatickom režime veľmi citlivo dávkovať množstvo svetla tak, aby nepotlačil svetelnú atmosféru záberu. Fotoaparát má však aj sánky pre pripojenie externého blesku s podporou TTL.

Expozičné režimy

Nehľadájte známy volič PASM, aj keď aj tu nájdete všetky tieto programy. Nehľadajte ich ani v menu, či pod nejakým tlačidlom. Nastavujú sa kombináciou mechanického voliča clony a času. Dvakrát AA je plná programová automatika P
s možnosťou šiftovania. A-čko na clonovom prstenci a manuálne zvolený čas je vlastne program S (predvoľa času). A-čko na voliči časov a manuálne nastavená clona tvoria spolu clonovú automatiku A. Ak zvolíte manuálne čas aj clonu, máte program M, pri ktorom sa môžete riadiť vstavaným expozimetrom.

K expozičným programom neodmysliteľne patrí korekcia expozície. Tá ma samostatný otočný volič s rozsahom +/- 2EV.

Závierka

Listová závierka je inštalovaná v objektíve. Vďaka tejto konštrukcii je možná synchronizácia blesku aj s krátkymi časmi. Určitou nepríjemnosťou je, že celkový rozsah časov nie je vždy k dispozícii. Krátke časy je možné nastaviť len v závislosti na clone:

  • 1/1000s at f/2 – f/3.5
  • 1/2000s at f/4 – f/7.1
  • 1/4000s at f/8 – f/16


To je za dobrých svetelných podmienok a otvorenej clone určitým nedostatkom. Fotoaparát vás upozorní červenou tisíckou, že ste mimo expozičného rozsahu a musíte aktivovať zabudovaný ND filter s účinnosťou -3EV. Škoda, že sa ND filter neaktivuje automaticky.

Rozsah časov závierky je 30 s. - 1/4000 s., v režime Bullb až 60 minút.

Režimy snímania

Pomerne prekvapujúca je rýchlosť sériového snímania 5 obr./s. Na “kompakt” je to viac než slušná rýchlosť. V jednej sekvencii umožňuje nasnímať 8 RAW (RAW+JPG) alebo 10 JPG záberov.

Pri výbere režimov snímania nájdete okrem tradičnej samospúšte aj panoramatický režim. Ten je v štýle, ktorý poznáme
z fotoaparátov Sony (Motion panorama). Po stlačení spúšte treba pomaly otáčať fotoaparátom v smere panorámovania. Pri tom sa využíva videozáznam, takže výsledná fotografia nevyužíva maximálne rozlíšenie snímača. Fotoaparát núti užívateľa dokončiť celú 120° panorámu, inak vypíše, že bolo snímanie prerušené. Na tejto funkcii musí Fuji ešte popracovať. Príjemné je, že panoráma môže byť nielen horizontálna, ale aj vertikálna.

Meranie expozície

Tradičné tri spôsoby merania expozície nájdete aj v tomto prístroji. 256 zónové TTL meranie, integrálne meranie so zvýrazneným stredom a bodové meranie sú doplnené pamäťou expozície AE Lock, ktorú som využíval najmä pri snímaní videa, ktoré by inak expozične “dýchalo”.

Fotoaprát ma tendenciu fotografie mierne podexponovať, aby sa vyhol prepalom. Pri náročnejšej práci odporúčam použiť expozičný bracketing a ak fotografujete do formátu JPG, tak určite funkciu rozšírenia dynamického rozsahu (DR).

Zaostrovanie

Automatické zaostrovanie sa hrdí 49-timi bodmi pokrývajúcimi takmer celú snímanú plochu. Na výber máte automatický alebo manuálny výber zaostrovacieho bodu. Vzhľadom na koncepciu vyhodnocovania zaostrenia sú všetky body rovnocenné. Osobne som aj tak používal len stredový tak, ako som zvyknutý.  Pri práci zo statívu ale veľké pokrytie scény senzormi určite oceníte.


Automatické zaostrovanie je dostatočne rýchle, aby vás nezdržiavalo, ale o niečo pomalšie ako u Micro 4/3 zrkadloviek. Výtku mám k presnosti alebo možno k algoritmu vyhodnocovania pozície zaostrovacieho bodu. Ak je bod blízko kraja objektu, stáva sa, že preostrí dozadu, to si v režime priehľadového hľadáčika nevšimnete. Len v režime Live View alebo na výslednej fotografii.

 

Prejdime na manuálne zaostrovanie. To sa nelíši od bežných kompaktov typu Canon Powershot G12, či Panasonic Lumix LX-5. Ovláda sa síce prstencom na objektíve, ale prenos pohybu na ostrenie je elektronický. Zaostrovanie viete posúdiť výhradne v Live View režime. Ak je hľadáčik prepnutý na optiku, nevidíte žiadnu zmenu v zaostrovaní. Tú nevidíte ani
v režime automatického zaostrovania. Hľadáčik tak slúži len na posúdenie kompozície záberu. Určitou pomôckou je zobrazenie zaostrenej vzdialenosti a hĺbky ostrosti.

 

Prepínanie režimov ostrenia je na bočnej strane fotoaparátu. Ponúka dva spôsoby automatického zaostrovania (Single AF a Continuous AF) a manuálne zaostrovanie. Fotoaparát má vstavané pomocné svetlo automatického zaostrovania pre zaostrovanie v zlých svetelných podmienkach.

WB

Vyváženie bielej pracuje spoľahlivo a pri testovaní som sa mohol spoľahnúť na WB automatiku. Ponuka prednastavených režimov obsahuje všetky tradičné nastavenia a aj manuálne nastavenie vyváženia bielej.

Snímač

Podľa DxO Labs je snímač takmer totožný s Nikonmi D5000/D90/D300. Musím im dať za pravdu. Charakter obrazového výstupu vrátane možnosti “vycucnutia maxima” z RAW formátu si s týmito modelmi v ničom nezadá. To je dobrá správa. Osvedčená obrazová kvalita v hľadáčikovom kompakte je veľkým plusom a aj hlavným lákadlom.

 

 


12,3 Mpix snímač je vyrobený technológiou CMOS s optimalizovaným dopadom svetla na bunky. Rozsah citlivosti je užívateľsky nastaviteľný na hodnoty ISO 100 až 12 800. Posúdenie množstva šumu je individuálne a každý ma inú predstavu o tom, kedy je šumu už priveľa. Pri ISO 1600 je množstvo detailov stále dostatočné a neprekrýva ho výrazný šum. Podľa mňa je použiteľná aj hodnota ISO 6400.

 

Detail pri 100% zväčšení, ISO 1600

 

Detail pri 100% zväčšení, ISO 3200

 

Detail pri 100% zväčšení, ISO 6400

RAW, JPG

Aj keď nezvyknem používať JPG formát, pri testoch mám navolené snímanie do RAW+JPG, aby som pohol porovnať čo spraví z fotkou procesor fotoaparátu a čo sa dá “vymačkať” v počítači. S využitím prednastavených profilov známych filmov (Velvia, Provia, Astia) a funkciou rozšírenia dynamického rozsahu, dostanete z fotoaparátu veľmi kvalitné fotografie vo formáte JPG. Továrenske nastavenie parametrov doostrovania a odšumovania nemá chybu, je akurátne.

 

Prostredie programu Raw File Converter EX pod Mac OS X

 

RAW súbory som vyvolával v programoch RAW file converter EX a Adobe Lightroom 3. Výstup bol takmer zhodný. Pribalený program má ale viac funkcii špecializovaných pre tento fotoaparát, než Lightroom. Je o niečo ťažkopádnejší, ale nechýba mu nič podstatné a je to plnohodnotný RAW konvertor aj pre profesionálne použitie. Neslúži ale ako katalogizačný program.

Pri vyvolávani môžete využiť prednastavené profily filmov Fuji, ktoré sú k dispozícii priamo vo fotoaparáte. Podporuje aj správu farieb a je užívateľsky dobre prispôsobiteľný.

V galérii nájdete zábery nasnímane priamo do JPG alebo vyvolané z RAWu. Pozor, niektoré fotografie sú nasnímané do priestoru AdobeRGB, s čím môžu mať problémy niektoré prehliadače, ktoré nedokážu korektne zobraziť fotografie s týmto profilom (pôsobia šedivo).

Do pozornosti dávam aj galériu obsahujúci jednu a tú istú fotografiu nasnímanú súčasne do JPG a RAW, vyvolanú viacerými spôsobmi v obidvoch programoch.

Video

Filmy sú snímané do formátu MOV (Quick Time) v rozlíšení 1280x720 bodov pri frekvencii 24 obr./s. Maximálna dĺžka jednej sekvencie je 10 minút. Zvuk je stereofónny. Rušivé je neustále drobné korigovanie automatického zaostrovania.

Pri manuálnom ostrení poteší dobrá kvalita obrazového výstupu. Vzhľadom na to, že má fotoaparát pevný širokouhlý objektív, sú možnosti kameramana dosť obmedzené. Celkovo je video len doplnkovou funkciou a videokameru nenahradí.

 

 

Ukážky videa v plnom rozlíšení

 

PLUSY

+ možnosť použitia drôtenej spúšte

+ unikátna konštrukcia hľadáčika

+ synchronizácia s bleskom až 1/2000 s

+ sánky pre blesk

+ 5 obr./s

+ Fn tlačidlo

+ simulácia filmov, bracketing simulácie filmov

+ vstavaný ND filter

+ vyvolávanie RAW vo fotoaparáte

+ diaľkové ovládanie externého blesku

+ elektronická vodováha aj v optickom hľadáčiku

+ priložený program pre spracovanie fotografii

 

MÍNUSY

- vypadávajúca zarážka na nabíjačke

- manuálne zaostrovanie

- v automatike len 1/1000 s

- nedotiahnutý firmvér

- koncepcia nasadzovania filtrov

- video

Záver

Fujifilm-u sa podarilo výborne skĺbiť tradičný koncept hľadáčikového fotoaparátu s digitálnou technológiou. Fotoaparát tak nie je len zlepenec prístrojov z dvoch časových ér, ale prístroj, ktorého koncepcia má jasný smer. Samostatnou kapitolou je hľadáčik, ktorý je majstrovským dielom konštruktérov. Obrazový výstup je taký, aký by ste od takéhoto fotoaparátu očakávali, ako z kvalitnej APS-C zrkadlovky. Po optickej stránke mám výhradu k makrorežimu, kde prístroj podáva podpriemerný výkon. Potešila by ma rezavejšia kresba objektívu a menšia vinetácia.

Chýba mi aj optická stabilizácia, aj keď u takéhto objektívu nie je nutná, ale posunulo by to možnosti snímania bez blesku a ešte rýchlejší štart fotoaparátu.

 

Fujifilm Finepix X100 je určite splneným snom mnohých fotografov zo starej školy. Vypĺňa medzeru na trhu a to vo veľkom štýle. Nie je to fotoaparát pre každého a to nemyslím na cenu. Budúci majiteľ by mal presne vedieť, do čoho ide, čo od fotoaparátu môže očakávať a aké je jeho primárne využitie. Určite sa nájdu aj takí, ktorí si kúpia X100 pre to ako vyzerá
a budú s ním fotiť ako s bežným kompaktom.

 

Na prvý pohľad vyššia cena zodpovedá nadštandardnému vypracovaniu, jedinečnej konštrukcii hľadáčika, kvalitnému snímaču a objektívu.

Oficiálne propagačné video (ang.)

 

FujiFilm Finepix X100 - technické parametre

Obrazový snímač

23,6mm x 15,8mm (APS-C) CMOS

Efekt. obr.rozlíšenie

12.3

Formát záznamu

JPEG (Exif Ver 2.3), RAW (RAF formát), RAW+JPEG, H.264 (MOV), zvuk stereo

Záznamové médium

SD/SDHC/SDXC(UHS-I) pamäťové karty

Objektív

Fujinon, pevná ohnisková vzdialenosť

Ohnisková vzdialenosť

f=23mm (135EQ = 35 mm)

Zaostrovanie

Automatické (49 bodové), manuálne

Rozsah zaostrovania

80 cm až nekonečno, makro od 10 cm

Rýchlosť závierky

30 s. - 1/4000 s., B (max. 60 min.)

Svetelnosť

F2,0

Citlivosť

Auto / ISO 200-6400, uživateľsky rozširiteľná na ISO 100 - 12800

Meranie expozície

TTL 256-zónové meranie (multi, spot, integrálne)

Expozičné režimy

Programová AE, Priorita času AE, Priorita clony AE, Manuál

Vyváženie bielej

Auto, slnečno, tieň, žiarovka, žiarivka (3), pod vodou, uživateľské, v stupňoch kelvina, farebné tónovanie

Hľadáčik

Hybridný optický alebo digitálny

LCD monitor

2,8”, cca. 460 000 bodov

Blesk

vstavaný, smerné číslo 4,5 (ISO 100)

Samospúšť

10 s. / 2 s.

Video out

HDMI mini konektor

Rozhranie

USB 2.0 High-Speed

Napájenie

Bateria NP-95 Li-ion

Rozmery

126.5 (Š) x 74.4 (V) x 53.9 (H) mm

Hmotnosť

Cca. 405g (bez příslušenstva, batérie a pamäťovej karty)

Interná pamäť

20 MB

Video

1,280 x 720 bodov (24 obr./s.)

Zvuk

stereo

 

Firma FujiFilm si je vedomá výnimočnosti tohto modelu a venovala mu samostatnú internetovú stránku, navrhnutú rovnako precízne ako fotoaparát: http://www.finepix-x100.com

 

Prospekt vo formáte PDF (ang.):  http://www.fujifilm.com/photokina2010/pdf/catalogue/finepix_x100_catalog.pdf

 

FujiFilm Finepix X100 si môžete zakúpiť v našom predajnom štúdiu www.ephotoshop.sk. Nákupom v našom obchode podporíte váš obľúbený portál.


Zdieľajte článok
Ohodnoďte článok
0.0 z 5
Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
pampúch
2011-05-06 08:55:38
pekné, ale drahé
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-05-06 09:10:52
krááásny!
 
noske
2011-05-06 09:12:28
ja som myslel, ze bude mozne ostrit manualne zapomoci dialkomeru .... a tak som si na neho brusil zuby (
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-06 09:26:43
Od dnes budete moc tento kusok objednat aj v nasom ephotoshope.
 
Ultra TXF
2011-05-06 09:56:01
Krásny stroj, výnimočný dizajn,skvelý výstup ( hodnotené aj na iných fórach) ,
cena primeraná.
Ako som už riešil inde,jedna vec je zarážajúca a síce:

" Určitou nepríjemnosťou je, že celkový rozsah časov nie je vždy k dispozícii. Krátke časy je možné nastaviť len v závislosti na clone:

1/1000s at f/2 – f/3.5
1/2000s at f/4 – f/7.1
1/4000s at f/8 – f/16 ......"

Keby to bolo presne naopak , t.j. 1/1000 at f/8 - f/16
1/4000 at f/2 - f/3,5 ........ tak by to malo logiku ,ale takto ?

V podstate nebude možné fotiť bez ND filtra na f/2 -f/3,5 a možo až f7,1 za slnečného dňa .
Či to bude mať nejaký vplyv na kvalitu výstupu je ťažko odhadnúť ,ale ND filter bude musieť byť zapnutý. Na inom fóre bolo spomínané,že by to vraj závierka na f/2 pri kratších časoch ako 1/1000 nestíhala . Pre mňa dosť podstatný hendikep.
 
Miro Bartánus
2011-05-06 10:00:40
Škoda že na objektíve chýba stupnica zaostrenej vzdialenosti a možno aj vyznačenie hĺbky ostrosti pri danej clone, zrejme keď to nie je mechanický ostriaci prstenec ale elektronický asi by to ani nešlo...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-06 10:06:11
príspevok od: Ultra TXF
Krásny stroj, výnimočný dizajn,skvelý výstup ( hodnotené aj na iných fórach) ,
cena primeraná.
Ako som už riešil inde,jedna vec je zarážajúca a síce:

" Určitou nepríjemnosťou je, že celkový rozsah časov nie je vždy k dispozícii. Krátke časy je možné nastaviť len v závislosti na clone:

1/1000s at f/2 – f/3.5
1/2000s at f/4 – f/7.1
1/4000s at f/8 – f/16 ......"

Keby to bolo presne naopak , t.j. 1/1000 at f/8 - f/16
1/4000 at f/2 - f/3,5 ........ tak by to malo logiku ,ale takto ?

V podstate nebude možné fotiť bez ND filtra na f/2 -f/3,5 a možo až f7,1 za slnečného dňa .
Či to bude mať nejaký vplyv na kvalitu výstupu je ťažko odhadnúť ,ale ND filter bude musieť byť zapnutý. Na inom fóre bolo spomínané,že by to vraj závierka na f/2 pri kratších časoch ako 1/1000 nestíhala . Pre mňa dosť podstatný hendikep.
Kedysi bolo bezne, ze takyto typ fotaku (analogovy) mal max 1/1000 s. Vtedy to fotografi museli tiez riesit cez ND filter. Nie je to prekazka, ktora by sa nedala prekonat. Je mozne prepnut to do manualu a navolit si kratsi cas, ide to rychlo, staci potocit koleckom.

Teraz som este studoval navod. Hore je tlacidlo Fn, na ktorom som si ja dal nastavenie ISO, ale da sa tam dat aj aktivacia ND. Cize nemusis ist do menu.
 
Miro Bartánus
2011-05-06 10:10:45
príspevok od: Ultra TXF
Krásny stroj, výnimočný dizajn,skvelý výstup ( hodnotené aj na iných fórach) ,
cena primeraná.
Ako som už riešil inde,jedna vec je zarážajúca a síce:

" Určitou nepríjemnosťou je, že celkový rozsah časov nie je vždy k dispozícii. Krátke časy je možné nastaviť len v závislosti na clone:

1/1000s at f/2 – f/3.5
1/2000s at f/4 – f/7.1
1/4000s at f/8 – f/16 ......"

Keby to bolo presne naopak , t.j. 1/1000 at f/8 - f/16
1/4000 at f/2 - f/3,5 ........ tak by to malo logiku ,ale takto ?

V podstate nebude možné fotiť bez ND filtra na f/2 -f/3,5 a možo až f7,1 za slnečného dňa .
Či to bude mať nejaký vplyv na kvalitu výstupu je ťažko odhadnúť ,ale ND filter bude musieť byť zapnutý. Na inom fóre bolo spomínané,že by to vraj závierka na f/2 pri kratších časoch ako 1/1000 nestíhala . Pre mňa dosť podstatný hendikep.
Celkove tá konštrukcia prístroja musí byť o dosť iná ako kompaktu, pretože kompaktové čipy sú počas ostrenia aktívne a zrkadlovkové (až na live view mód) nie. Tu máme zrkadlovkový čip a "kompaktový" live-view proces. Počas ostrenia je clona otvorená alebo trochu priclonená?
 
Ultra TXF
2011-05-06 10:25:33
príspevok od: Karol Srnec
Kedysi bolo bezne, ze takyto typ fotaku (analogovy) mal max 1/1000 s. Vtedy to fotografi museli tiez riesit cez ND filter. Nie je to prekazka, ktora by sa nedala prekonat. Je mozne prepnut to do manualu a navolit si kratsi cas, ide to rychlo, staci potocit koleckom.

Teraz som este studoval navod. Hore je tlacidlo Fn, na ktorom som si ja dal nastavenie ISO, ale da sa tam dat aj aktivacia ND. Cize nemusis ist do menu.
Našťastie ako píšeš na plný manuál to ide.
Len ma napadlo.že v tom prípade to nebude problém hardvéru.Keď to stíha závierka na manuál ,tak neviem,prečo by to nemala stíhať v poloautomatickom režime. Možno to vyrieši nejaký firmvér.
 
Ultra TXF
2011-05-06 10:26:20
príspevok od: Miro Bartánus
Škoda že na objektíve chýba stupnica zaostrenej vzdialenosti a možno aj vyznačenie hĺbky ostrosti pri danej clone, zrejme keď to nie je mechanický ostriaci prstenec ale elektronický asi by to ani nešlo...
Hĺbku ostrosti ukazuje v hľadáčiku .
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-06 10:33:07
príspevok od: Miro Bartánus
Škoda že na objektíve chýba stupnica zaostrenej vzdialenosti a možno aj vyznačenie hĺbky ostrosti pri danej clone, zrejme keď to nie je mechanický ostriaci prstenec ale elektronický asi by to ani nešlo...
Pozri sa na obrazok hladaciku. Dole je taky pasik, to je stupnica ostrenia. Biela cast ukazuje rozsah DOF.
 
Ultra TXF
2011-05-06 10:39:46
Karol ,na ten plný manuál ide ozaj kombinovať f/2 a 1/4000 ? Lebo som sa o tom nikde nedočítal.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-06 10:43:54
príspevok od: Ultra TXF
Karol ,na ten plný manuál ide ozaj kombinovať f/2 a 1/4000 ? Lebo som sa o tom nikde nedočítal.
Ja som to vyskusal a islo mi to.
 
tomasqo
2011-05-06 11:19:54
Jeej aky pekny fotoaparat napinavo som cakal na koniec clanku, aby som sa mohol dozvediet viac o cene. Ci ten an vo Viedni bol prekvapeny z nizkej, alebo z vysokej ceny . Prekvapenie z nizkej som ale ocakaval menej, uz len kvoli tej krabicke .

Ale parada, no ak si budem kupovat fotoaparat takychto formatov, asi budem siahat po tych z pristupnejsou cenou.
 
stefansk
2011-05-06 11:58:23
Karol podľa fotky usudzujem, že máme rovnaké vozítko ( Mondeo ). Teraz ešte sa naučiť také pekné fotky ako ty . Inak napriek všetkému sa mi zdá ta cena trochu prestrelená, za 650 Eur by to bol výborný aparát, takto si ho dožičia skôr imidž-isti ako fotografi.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-06 12:03:29
príspevok od: stefansk
Karol podľa fotky usudzujem, že máme rovnaké vozítko ( Mondeo ). Teraz ešte sa naučiť také pekné fotky ako ty . Inak napriek všetkému sa mi zdá ta cena trochu prestrelená, za 650 Eur by to bol výborný aparát, takto si ho dožičia skôr imidž-isti ako fotografi.
Ja nemam ani vodicak, Mondeo je Bodyho.

Treba si uvedomit, ze samotny fotoaparat parametrami niekde v strednej triede fotakov, ktore sa pohybuju okolo 600€, ale je postatne kvalitnejsie vyhotoveny. Objektiv takychto parametrov by satl okolo 300-400€. Ak do toho priratame konstrukcne narocny hladacik a fakt, ze sa nejedna o masovku, je cena adekvatna. Ale tym nechcem povedat, ze by nepotesila nizsia cena.
 
Ultra TXF
2011-05-06 13:19:39
príspevok od: stefansk
Karol podľa fotky usudzujem, že máme rovnaké vozítko ( Mondeo ). Teraz ešte sa naučiť také pekné fotky ako ty . Inak napriek všetkému sa mi zdá ta cena trochu prestrelená, za 650 Eur by to bol výborný aparát, takto si ho dožičia skôr imidž-isti ako fotografi.
Tento fotoaparát patrí do skupimy s Leicou X1 (cca 1800-2000 euro) a Ricohom GRX (1500 euro) , pričom podľa všetkého má zo všetkých najkvalitnejšie a " nejretro" spracovanie a rovnako výstup je z tých troch najkvalitnejší alebo porovnateľný s Leicou.
Má však vyššie ISO a pri vyššom ISO aj lepší výstup. (čerpané z iých recenzií,kde boli tieto aparáty porovnávané )
 
haplo602
2011-05-06 13:36:03
príspevok od: Ultra TXF
Krásny stroj, výnimočný dizajn,skvelý výstup ( hodnotené aj na iných fórach) ,
cena primeraná.
Ako som už riešil inde,jedna vec je zarážajúca a síce:

" Určitou nepríjemnosťou je, že celkový rozsah časov nie je vždy k dispozícii. Krátke časy je možné nastaviť len v závislosti na clone:

1/1000s at f/2 – f/3.5
1/2000s at f/4 – f/7.1
1/4000s at f/8 – f/16 ......"

Keby to bolo presne naopak , t.j. 1/1000 at f/8 - f/16
1/4000 at f/2 - f/3,5 ........ tak by to malo logiku ,ale takto ?

V podstate nebude možné fotiť bez ND filtra na f/2 -f/3,5 a možo až f7,1 za slnečného dňa .
Či to bude mať nejaký vplyv na kvalitu výstupu je ťažko odhadnúť ,ale ND filter bude musieť byť zapnutý. Na inom fóre bolo spomínané,že by to vraj závierka na f/2 pri kratších časoch ako 1/1000 nestíhala . Pre mňa dosť podstatný hendikep.
to je dane funkciou pouzitej centralnej uzavierky. moja bronica ma na kazdom objektive najkratsi cas 1/500s. zatial sa mi nestalo, ze by mi to nepostacovalo ale ND filtre musim dokupit.

inac podobny problem maju aj vsetky mirrorles s mechanickou uzavierkou. akurat tam sa to prejavuje len pri obmedzeni X-sync casov.
 
Ultra TXF
2011-05-06 13:40:22
príspevok od: haplo602
to je dane funkciou pouzitej centralnej uzavierky. moja bronica ma na kazdom objektive najkratsi cas 1/500s. zatial sa mi nestalo, ze by mi to nepostacovalo ale ND filtre musim dokupit.

inac podobny problem maju aj vsetky mirrorles s mechanickou uzavierkou. akurat tam sa to prejavuje len pri obmedzeni X-sync casov.
Ja ťa chápem,ale keď nemá problém v manuálnom režime s kombináciou 1/4000 a f/2 ,prečo má problém v poloautomatickom ? To my vysvetli . Nerozumiem tomu a nechám sa rád poučiť .
 
Ultra TXF
2011-05-06 13:42:43
príspevok od: haplo602
to je dane funkciou pouzitej centralnej uzavierky. moja bronica ma na kazdom objektive najkratsi cas 1/500s. zatial sa mi nestalo, ze by mi to nepostacovalo ale ND filtre musim dokupit.

inac podobny problem maju aj vsetky mirrorles s mechanickou uzavierkou. akurat tam sa to prejavuje len pri obmedzeni X-sync casov.
Ide mi o to,že to garde je obrátené.
Na kieho čerta mi bude 1/4000 pri clone 16 ? Vo vysokej peci ?
To je nepoužiteľná kombinácia . A tú ktorú by si logicky potreboval,čiže 1/4000 pri f/2 nejde použiť . Mne je to jedno,len to nemá žiadnu logiku .
 
haplo602
2011-05-06 13:47:49
príspevok od: Ultra TXF
Ide mi o to,že to garde je obrátené.
Na kieho čerta mi bude 1/4000 pri clone 16 ? Vo vysokej peci ?
To je nepoužiteľná kombinácia . A tú ktorú by si logicky potreboval,čiže 1/4000 pri f/2 nejde použiť . Mne je to jedno,len to nemá žiadnu logiku .
pozri si ako funguje centralna uzavierka

vertikalna musi vzdy odhalit cele snimacie medium, centralna len urcitu cast (podla toho ako daleko za/pred clonou je umiestnena). cim viac sa ti zmensuje clonovy otvor, tym menej sa musi centralna uzavierka otvorit. preto ten blby postup casov v zavislosti od clony.

podla mna fotoaparat ma kombinaciu elektronickej a mechanickej uzavierky ktora funguje naplno len v manualnom rezime, ale to je len domnienka.

inac X100 ma kopu firmwerovych kravin co som cital po internete, takze mozno to je len firmware bug/feature a bude to opravene.
 
Ultra TXF
2011-05-06 13:52:02
príspevok od: haplo602
pozri si ako funguje centralna uzavierka

vertikalna musi vzdy odhalit cele snimacie medium, centralna len urcitu cast (podla toho ako daleko za/pred clonou je umiestnena). cim viac sa ti zmensuje clonovy otvor, tym menej sa musi centralna uzavierka otvorit. preto ten blby postup casov v zavislosti od clony.

podla mna fotoaparat ma kombinaciu elektronickej a mechanickej uzavierky ktora funguje naplno len v manualnom rezime, ale to je len domnienka.

inac X100 ma kopu firmwerovych kravin co som cital po internete, takze mozno to je len firmware bug/feature a bude to opravene.
Tomu ja rozumiem,len mi nejde do hlavy prečo to na M ide a na A,S nie .
 
haplo602
2011-05-06 13:59:49
príspevok od: Ultra TXF
Tomu ja rozumiem,len mi nejde do hlavy prečo to na M ide a na A,S nie .
firmware cital som zopar recenzii na X100 a kazda z nich sa stazuje na firmware somariny. napriklad http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/fuji_x100_follow_up.shtml je cely clanok o roznych takychto chybach
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-06 15:01:41
príspevok od: haplo602
firmware cital som zopar recenzii na X100 a kazda z nich sa stazuje na firmware somariny. napriklad http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/fuji_x100_follow_up.shtml je cely clanok o roznych takychto chybach
Preto odo mna nedostal fotak Top redakcie, aj ked mal k tomu blizko.
 
javelin
2011-05-07 06:47:33
Mne sa tuším plnia predpovede...asi pred rokom som tu niekde sníval , že niekto zostrojí digi na spôsob Yashica elektro , alebo digi stenu na MTL 3.....
Kurnik a to púzdro.....
 
Imiy
2011-05-07 13:10:18
príspevok od: javelin
Mne sa tuším plnia predpovede...asi pred rokom som tu niekde sníval , že niekto zostrojí digi na spôsob Yashica elektro , alebo digi stenu na MTL 3.....
Kurnik a to púzdro.....
Nestraš ,,, vies si predstavit Digi zadné steny na klasocké kinofilm. fotaky , a potom kolko ludí by si
hodilo mašlu , ze popredávali svoje Cotax a Leica ? ,,, ale možné je všetko .
 
Buciak
2011-05-07 16:45:18
1000 € , nie dakujem
dobra recenzia
 
maraou
2011-05-07 17:09:31
príspevok od: Karol Srnec
Ja som to vyskusal a islo mi to.
Tak jedna vec je, ze to slo nastavit. Druha vec je, ze si to fotak stejne mohl vyfotit podle sebe. Chtelo by to nejakym srovnanim overit, jestli tech parametru v manualnim rezimu skutecne dosahuje, pripadne, jestli to nema nejaky vedlejsi efekt napr. vynetaci.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-07 17:23:35
príspevok od: maraou
Tak jedna vec je, ze to slo nastavit. Druha vec je, ze si to fotak stejne mohl vyfotit podle sebe. Chtelo by to nejakym srovnanim overit, jestli tech parametru v manualnim rezimu skutecne dosahuje, pripadne, jestli to nema nejaky vedlejsi efekt napr. vynetaci.
Kontola je jednoducha a okamzita. V manuali som to nemal preexponovane.
 
Ultra TXF
2011-05-07 19:10:25
Jedna aktualizácia firmvéru už vyšla .
 
javelin
2011-05-08 09:46:01
príspevok od: Imiy
Nestraš ,,, vies si predstavit Digi zadné steny na klasocké kinofilm. fotaky , a potom kolko ludí by si
hodilo mašlu , ze popredávali svoje Cotax a Leica ? ,,, ale možné je všetko .
Ja už som si hodil....predal som pred piatimi rokmi Mamyiu 645.....strašne som prechádzal na digitál....doderaz si lámem hlavu načo som tak nutne potreboval peniaze ,keď som ich nepotreboval.....som bol prvý majitel...mala nabehané tak cca sto negatívov.....pri dnešnej cene zadnej steny (postačila by aj 20 Mpx)...som sa mohol pohrať ....
 
Cyril
2011-05-08 14:36:22
1100 €? Uf.
 
duves
2011-05-08 14:53:59
Počkame, až zlacnia
 
maraou
2011-05-08 15:05:29
príspevok od: Karol Srnec
Kontola je jednoducha a okamzita. V manuali som to nemal preexponovane.
pouze v pripade, ze si fotak automaticky nedokorigoval ISO
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-08 16:39:10
príspevok od: maraou
pouze v pripade, ze si fotak automaticky nedokorigoval ISO
ISO mam vzdy pod kontrolou. Z mojich 1,4 objektivov som zvyknuty mat najnizsie ISO za takychto podmienok.
 
Fomaman
2011-05-08 18:55:52
všetko vyzeralo tak krásne až kým som nezistil že to ma vo vnutri čip a vzadu displej
 
maraou
2011-05-08 19:26:08
príspevok od: Karol Srnec
ISO mam vzdy pod kontrolou. Z mojich 1,4 objektivov som zvyknuty mat najnizsie ISO za takychto podmienok.
OK, No, pak teda vazne nechapu zamer konstrukteru a na pouhou chybu ve FW. se to jevi taky nepravdepodobne.
 
marcel.m
2011-05-09 09:41:11
príspevok od: javelin
Ja už som si hodil....predal som pred piatimi rokmi Mamyiu 645.....strašne som prechádzal na digitál....doderaz si lámem hlavu načo som tak nutne potreboval peniaze ,keď som ich nepotreboval.....som bol prvý majitel...mala nabehané tak cca sto negatívov.....pri dnešnej cene zadnej steny (postačila by aj 20 Mpx)...som sa mohol pohrať ....
Dobre je, ze sa ti masla odtrhla...a pises o svojich skusenostiach.
Dobra rada stoji gros a vlastna skusenost tiez. Stredny format a aj kinofilm ma pre mna stale viac ako digi. Je to u mna o podani obrazu. Tiez som sa sarpal za digitalom a nakoniec som skoncil bez neho. Teraz fotim len na kinofilm. A som spokojny. Trochu aj imunny na novinky vo fotodigipriemysle.
 
haplo602
2011-05-09 09:54:18
príspevok od: marcel.m
Dobre je, ze sa ti masla odtrhla...a pises o svojich skusenostiach.
Dobra rada stoji gros a vlastna skusenost tiez. Stredny format a aj kinofilm ma pre mna stale viac ako digi. Je to u mna o podani obrazu. Tiez som sa sarpal za digitalom a nakoniec som skoncil bez neho. Teraz fotim len na kinofilm. A som spokojny. Trochu aj imunny na novinky vo fotodigipriemysle.
ze clovek sa pobavi ked vidi ako kazdu generaciu DSLR ludia spekuluju ci vymenit telo alebo nie ... to je jedina chyba dnesnych digi fotakov. niesu modularne.
 
haplo602
2011-05-09 09:55:13
príspevok od: Karol Srnec
Preto odo mna nedostal fotak Top redakcie, aj ked mal k tomu blizko.
pzoeram ze doteraz nikto, tak si rypnem: Finexpix X100 ?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-09 09:59:49
príspevok od: haplo602
pzoeram ze doteraz nikto, tak si rypnem: Finexpix X100 ?
Dobry postreh!
 
javelin
2011-05-09 10:07:11
príspevok od: marcel.m
Dobre je, ze sa ti masla odtrhla...a pises o svojich skusenostiach.
Dobra rada stoji gros a vlastna skusenost tiez. Stredny format a aj kinofilm ma pre mna stale viac ako digi. Je to u mna o podani obrazu. Tiez som sa sarpal za digitalom a nakoniec som skoncil bez neho. Teraz fotim len na kinofilm. A som spokojny. Trochu aj imunny na novinky vo fotodigipriemysle.
Tiež fotím občas na kinofilm.....zostalo mi ešte pár prístrojov, ....bohužial už velmi málo.....ale to platí aj pre digitál....viac volného času by bodlo....
 
haplo602
2011-05-09 12:06:35
príspevok od: Karol Srnec
Dobry postreh!
akoze nechcel som to ako prvy prispevok ako mam vo zvyku ale ked aj po par dnoch nikto nic tak som uz musel.
 
Imiy
2011-05-09 19:31:06
príspevok od: javelin
Ja už som si hodil....predal som pred piatimi rokmi Mamyiu 645.....strašne som prechádzal na digitál....doderaz si lámem hlavu načo som tak nutne potreboval peniaze ,keď som ich nepotreboval.....som bol prvý majitel...mala nabehané tak cca sto negatívov.....pri dnešnej cene zadnej steny (postačila by aj 20 Mpx)...som sa mohol pohrať ....
 
Ultra TXF
2011-05-10 20:11:08
http://www.dpreview.com/reviews/studiocompare.asp#mode=freeCompare&masterCamera=fujifilm_x100&masterSample=dscf2574&camera0=fujifilm_x100&mode0=JPEG&sample0=dscf2559&x=0&y=0

Porovnanie výstupov pomerne slušného množstva fotoaparátov . X100 je na tom veľmi dobre,
aj na vysokom ISO nezaostaváva za strednou triedou zrkadloviek ako Canon 60D .Moja 50D sa vôbec nechytá a nezrkadloviek žiadny stroj.
 
maraou
2011-05-11 21:16:07
príspevok od: Ultra TXF
http://www.dpreview.com/reviews/studiocompare.asp#mode=freeCompare&masterCamera=fujifilm_x100&masterSample=dscf2574&camera0=fujifilm_x100&mode0=JPEG&sample0=dscf2559&x=0&y=0

Porovnanie výstupov pomerne slušného množstva fotoaparátov . X100 je na tom veľmi dobre,
aj na vysokom ISO nezaostaváva za strednou triedou zrkadloviek ako Canon 60D .Moja 50D sa vôbec nechytá a nezrkadloviek žiadny stroj.
Tak sem se mrkl... Ten Fuji je vazne vyborny. Dokonce bych pochyboval o tom, ze...
"Podľa DxO Labs je snímač takmer totožný s Nikonmi D5000/D90/D300."
Ty jeho vystupy jsou rozhodne o stupen vys. Kazdopadne se nemeni nic na tom, ze tenhle strojek bych si vazne pral!
 
Lala9
2011-05-13 10:01:51
Za design 10 bodov!
 
maraou
2011-05-17 15:38:10
zahada s kratkymi casy odhalena: http://dpreview.com/reviews/FujifilmX100/page17.asp
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-17 15:54:12
príspevok od: maraou
zahada s kratkymi casy odhalena: http://dpreview.com/reviews/FujifilmX100/page17.asp
Tak nejako som to tusil, ze to bude tou zavierkou. Bavil som sa o tom s Ultrom v SS a aj sa mi to potvrdilo.
 
pkleiner
2011-05-18 10:02:13
príspevok od: Miro Bartánus
Škoda že na objektíve chýba stupnica zaostrenej vzdialenosti a možno aj vyznačenie hĺbky ostrosti pri danej clone, zrejme keď to nie je mechanický ostriaci prstenec ale elektronický asi by to ani nešlo...
V recenzi to myslím úplně nebylo napsané, ale tuhle informaci máš přímo v hledáču OVF. Zároveň taky vidíš na jakou vzdálenost je zaostřeno a jaká je hloubka ostrosti.
 
pkleiner
2011-05-18 10:13:50
V kladech jsi zapomněl vyjmenovat jednu pro mě hodně důležitou věc. X100 je super tichonka a to i v porovnání s bezrcadlovkama a už vůbec nemluvě o DSLR.
 
Ultra TXF
2011-05-18 10:49:43
príspevok od: Karol Srnec
Tak nejako som to tusil, ze to bude tou zavierkou. Bavil som sa o tom s Ultrom v SS a aj sa mi to potvrdilo.
Podľa tej recenzie na dpreview sa závierka otvorí až na 1/500 v celom rozsahu.
Takže ani tá 1/1000 nie je úplne kóšer . Podľa tých obrázkov sa efekt neotvorenej clony následne prejavuje na bokehu,aj keď je kombinácia 1/4000 a f/2 možná v manuálnom režime.
Neviem ako je to pri iných podobných fotoaparátoch,nemám s tým skúsenosť.
Tá recenztia je pomerne rozsiahla ,podľa všetkého má X100 hodne nedotiahnutých vecí ,ktoré bude treba ošetriť aktualizáciou firmvéru . Čo je nepopierateľné je špičkový výstup aj na vysokom ISO .

 
Ultra TXF
2011-06-03 09:51:49
Ken je hotový

The X100's images look fantastic. They're super-sharp, in-focus, have great bokeh, great colors, dead-on exposures in every light, highlights that just won't blow-out, perfect shadows and dynamic range, skin tones are magnificent, fill-flash exposure is beautiful over an astounding range from direct sun to moonlight, auto white balance works everywhere, and low-light performance is unstoppable. High ISO images are cleaner than the LEICA M9.

The Fujifilm X100 handles all sorts of mixed and less-than-ideal lighting with ease. Even under awful light, the X100 usually returns great results with just its usual Auto White Balance setting, and no light is too dim for hand-held shooting.

The X100 creates fantastic skin tones in any light, and make more accurate photos of tan colors than I've ever gotten from my Canon or Nikon DSLRs. When my condo was repainted, I wasn't able to get a photo that showed it accurately until I tried the X100. It's amazing how the X100 gives bright colors, as well as extremely accurate colors that used to be difficult to reproduce.

It is better than any Nikon or Canon DSLR at balancing fill-flash automatically in any light from daylight to moonlight for natural results. Especially indoors at night, the X100 seamlessly integrates action-stopping flash-fill with enough sensitivity to catch the ambient background light, all without requiring any of the fiddling with settings that my SLRs require to get this to look as good. The X100 just does it!

JPG images from the X100 are the sharpest JPGs pixel-by-pixel that I've ever seen come from a camera at its highest resolution setting.

The lens is sharp even at f/2; it's superb.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-06-03 10:15:27
príspevok od: Ultra TXF
Ken je hotový

The X100's images look fantastic. They're super-sharp, in-focus, have great bokeh, great colors, dead-on exposures in every light, highlights that just won't blow-out, perfect shadows and dynamic range, skin tones are magnificent, fill-flash exposure is beautiful over an astounding range from direct sun to moonlight, auto white balance works everywhere, and low-light performance is unstoppable. High ISO images are cleaner than the LEICA M9.

The Fujifilm X100 handles all sorts of mixed and less-than-ideal lighting with ease. Even under awful light, the X100 usually returns great results with just its usual Auto White Balance setting, and no light is too dim for hand-held shooting.

The X100 creates fantastic skin tones in any light, and make more accurate photos of tan colors than I've ever gotten from my Canon or Nikon DSLRs. When my condo was repainted, I wasn't able to get a photo that showed it accurately until I tried the X100. It's amazing how the X100 gives bright colors, as well as extremely accurate colors that used to be difficult to reproduce.

It is better than any Nikon or Canon DSLR at balancing fill-flash automatically in any light from daylight to moonlight for natural results. Especially indoors at night, the X100 seamlessly integrates action-stopping flash-fill with enough sensitivity to catch the ambient background light, all without requiring any of the fiddling with settings that my SLRs require to get this to look as good. The X100 just does it!

JPG images from the X100 are the sharpest JPGs pixel-by-pixel that I've ever seen come from a camera at its highest resolution setting.

The lens is sharp even at f/2; it's superb.
Ten to ale vychvalil. Ale suhlasit s nim nemozem. Na tom , by to bolo take "amazing" musia este vo Fuji popracovat. Tym nechce povedat, ze to nie je vyborny pristroj. Ke ale zoberiem svoj Nikon D90 s AF-s 50/1,4G, dostavam ostrejsie fotky.
 
Ultra TXF
2011-06-03 10:26:15
príspevok od: Karol Srnec
Ten to ale vychvalil. Ale suhlasit s nim nemozem. Na tom , by to bolo take "amazing" musia este vo Fuji popracovat. Tym nechce povedat, ze to nie je vyborny pristroj. Ke ale zoberiem svoj Nikon D90 s AF-s 50/1,4G, dostavam ostrejsie fotky.
Ale tak zase nie je z neho hotový jediný , všeobecne čo čítam, tak samé chvály . Jediné čo kritizujú sú nejké bugy v softvéri , ale predvčerom vyšla aktualizácia firmvéru . Vraj rieši nejaké výtky čo boli na dpreview ,takže snáď to bude lepšie .
Fakt je mimoriadne kvalitný výstup na vysokom ISO ,kde sa ani zrkadlovky strednej triedy nechytajú .
 
daislen
2011-06-12 20:10:00
nejako ma hned na neho presla chut, ked som si precital prve "chybicky". hladacik nakrivo a dlhe nabiehanie... a za tie peniaze...od takehoto "nobl" vyrobku by som ocakaval spickovu vyrobu a taktiez kontrolu skor, ako opusti tento klenot vyrobny zavod.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-06-24 08:18:38
Nový firmware s 21 zmenami:
• 1. The following functions can be locked during shooting by holding down [MENU/OK] button over 3 sec. DRIVE/Flash/White balance/Macro (set on the Command Dial – 4 direction key)

• 2. "CORRECTED AF FRAME" menu is added in "SET-UP" menu (the last line on menu page 6) to display additional AF frame (corrected AF frame for reducing parallax) which can be effectively used for macro shots. (Factory default value is set to "OFF")

• 3. Adjustment in 1/3 step increment for shutter speed or aperture setting is enabled in Shutter-Priority AE and Aperture-Priority AE mode, on top of those in Manual Exposure mode. Shutter-Priority AE : Adjustment is controlled by rotating the command dial Aperture-Priority AE : Adjustment is controlled by moving left/right on the command control lever

• 4. In the post-view mode (display after shooting), focused area is magnified in the LCD(EVF) display when the command control lever is pressed. Cf. "IMAGE DISP." Setting must be set to "CONTINUOUS",

• 5. Setting of the role for "Fn" button is enabled by holding down "Fn" button over 3 sec.

• 6. Actual ISO sensitivity for shooting is displayed just after pressing shutter button halfway, when "ISO AUTO CONTROL" is set to ON.

< Improved items, not related to revised owner's manual>
• 7. When "eye sensor" is activated by pressing "VIEW MODE" button, "EYE SENSOR" is displayed on EVF/OVF or LCD just a while to notice the status.

• 8. Macro mode ISO sensitivity, Drive mode, Dynamic range, Self-timer mode, flash mode is maintained even if shutter speed setting or aperture setting is changed. Also, even after changing viewing mode into shooting mode or turning of the camera, these values are maintained.

• 9. The size of focus frame set through viewing EVF/LCD is maintained even after changing display mode between OVF and EVF(LCD).

• 10. When "SHUTTER SOUND" is chosen, each shutter sound is performed in each menu setting

• 11. In viewing mode, the last viewed shot is maintained as even after changing into shooting mode Cf. After another image is shot after viewing former image, memory of viewing the image is cancelled and the last shot is displayed as the latest image.

• 12. When the aspect ration of the image size is set to 16:9, the line of bright frame line on OVF is displayed with aspect ratio 16:9.

• 13. Viewing mode with Photo Information on EVF/LCD is maintained even if another image is shot. On top of this issue, deleting picture directly is enabled even in viewing with Photo information by pressing the command dial up, or MENU operation is also enabled..

• 14. Occasionally, preview image on EVF/LCD after pressing the shutter halfway might be darker than live view, according to aperture setting or brightness of shooting target. This has now been improved.

• 15. When "DISP. CUSTOM SETTING" is set to OVF or EVF/LCD, the setting value is maintained even after customising the menu.

• 16. Even for only RAW data recording mode, "RED EYE REMOVAL" setting is selectable among ON or OFF.

• 17. In MF (manual focus) setting with OVF mode, OVF viewing is activated after pressing shutter half way, even if "FOCUS CHECK"(magnifying centre of the image) is displayed in EVF by pressing the centre of the command control lever.

• 18. Displaying period after pressing each command dial (Macro/Flash) is prolonged from 1.5 sec into 2.0 sec for confirming correctly.

• 19. For resuming from AUTO POWER OFF setting, the shutter release button was required to hold down halfway for a few second. For quicker operation, resuming is activated by just pressing the button.

• 20. Image quality captured by Velvia/ASTIA mode is improved on mainly shadow tone (dark area), when dynamic range is set to 200% or 400%

• 21. When "OVF POWER SAVE MODE" is set to ON and "Fn" button is set to "MOVIE RECORDING", the camera may be unstable occasionally. This has now been improved.

• 22. Histogram display on OVF during exposure compensation is improved.
 
Ultra TXF
2011-06-26 10:44:18
http://www.prophotonut.com/2011/06/23/fujifilm-x100-first-findings-and-fuji-x100-high-iso-pictures-full-res-download/#more-8483
 
pkleiner
2011-06-26 11:31:40
príspevok od: Karol Srnec
Ten to ale vychvalil. Ale suhlasit s nim nemozem. Na tom , by to bolo take "amazing" musia este vo Fuji popracovat. Tym nechce povedat, ze to nie je vyborny pristroj. Ke ale zoberiem svoj Nikon D90 s AF-s 50/1,4G, dostavam ostrejsie fotky.
No nevím, porovnávat 50 respektive 70mm s 35 mi přijde ne uplně OK. Můžeš někde pověsit porovnání ?
Díky
 
pkleiner
2011-06-26 11:37:28
príspevok od: daislen
nejako ma hned na neho presla chut, ked som si precital prve "chybicky". hladacik nakrivo a dlhe nabiehanie... a za tie peniaze...od takehoto "nobl" vyrobku by som ocakaval spickovu vyrobu a taktiez kontrolu skor, ako opusti tento klenot vyrobny zavod.
Záleží na tom co hledáš. X100 nikdy nebude kamera pro sport nebo Akci. Určitě není bez chybiček. Po 1 měsící užívání jsem stále spokojen. Kvalita v mnoha parametrech je špičková......
http://www.flickr.com/photos/pkleiner/sets/72157626756885016/
 
Marcel Rebro
2011-06-26 11:49:06
príspevok od: pkleiner
Záleží na tom co hledáš. X100 nikdy nebude kamera pro sport nebo Akci. Určitě není bez chybiček. Po 1 měsící užívání jsem stále spokojen. Kvalita v mnoha parametrech je špičková......
http://www.flickr.com/photos/pkleiner/sets/72157626756885016/
vyborny dokument ... ale nemyslim ze to bude len tou X100
 
Ultra TXF
2011-06-26 12:33:41
http://zackarias.com/misc-photos/de_vice-streets-of-nyc-with-the-fuji-x100/
 
pkleiner
2011-06-26 14:02:30
príspevok od: Marcel Rebro
vyborny dokument ... ale nemyslim ze to bude len tou X100
To ne X100 je jen nástroj , ale excelentní nástroj........
 
pkleiner
2011-06-26 14:46:00
Porovnání neporovnatelného M9 a X100
http://www.stevehuffphoto.com/2011/06/16/crazy-comparison-leica-m9-and-35-summicron-asph-vs-the-fuji-x100/
 
pkleiner
2011-06-26 21:55:47
príspevok od: Ultra TXF
http://www.prophotonut.com/2011/06/23/fujifilm-x100-first-findings-and-fuji-x100-high-iso-pictures-full-res-download/#more-8483
Wow tohle je dobrá hláška:
14. The little Fuji camera blew me away with it's speed of focussing and shooting. It was quicker to focus in this dark cafe than my Canon 5Dmk2 with it's f/1.2 50mm lens. Again I've put the high res file online. Just click in the picture to see it.
nebo tahle
17. This little camera, the Fujifilm X100 is probably the best portrait camera I've ever used.
 
Ultra TXF
2011-06-27 08:45:31
príspevok od: pkleiner
Wow tohle je dobrá hláška:
14. The little Fuji camera blew me away with it's speed of focussing and shooting. It was quicker to focus in this dark cafe than my Canon 5Dmk2 with it's f/1.2 50mm lens. Again I've put the high res file online. Just click in the picture to see it.
nebo tahle
17. This little camera, the Fujifilm X100 is probably the best portrait camera I've ever used.



Myslím,že toto bude hodne úspešný fotoaparát , hodne ľudí je ním unesených.
 
pkleiner
2011-06-27 09:03:16
príspevok od: Ultra TXF



Myslím,že toto bude hodne úspešný fotoaparát , hodne ľudí je ním unesených.
Ja jsem z něj už měsíc v tranzu...
 
Ultra TXF
2011-06-27 09:22:12
príspevok od: pkleiner
Ja jsem z něj už měsíc v tranzu...
No je to prvý "malý" fotoaparát, ktorý ,čo sa týka kvality výstupu , plne nahradí zrkadlovku (samozrejme v určitej oblasti) .


 
pkleiner
2011-06-27 11:59:48
príspevok od: Ultra TXF
No je to prvý "malý" fotoaparát, ktorý ,čo sa týka kvality výstupu , plne nahradí zrkadlovku (samozrejme v určitej oblasti) .


Že dokáže v některých případech nahradit DSLR jsme si už na 100% ověřil na vlastním monitoru....
 
Marcel Rebro
2011-06-27 12:04:42
príspevok od: pkleiner
Ja jsem z něj už měsíc v tranzu...
presvedcili ste ma (Ty, Steve a Ken )
zacnem tranzovat dnes poobede ...
 
pkleiner
2011-06-27 13:26:35
príspevok od: Marcel Rebro
presvedcili ste ma (Ty, Steve a Ken )
zacnem tranzovat dnes poobede ...
Budeš litovat, že jsi to neudělal dřív....
 
Marcel Rebro
2011-06-27 13:43:16
príspevok od: pkleiner
Budeš litovat, že jsi to neudělal dřív....
... lepsie zacat tranzovat dnes poobede, ako nikdy
 
pkleiner
2011-06-27 13:48:36
príspevok od: Marcel Rebro
... lepsie zacat tranzovat dnes poobede, ako nikdy
Máš k tomu i sluneční clonu? Taky doporučuji koupit super rychlou kartu.
http://www.stevehuffphoto.com/2011/05/11/the-top-7-complaints-of-the-fuji-x100-and-how-i-get-around-them-by-steve-huff/

Jo a taky už 3 dny nový firmware...
 
Marcel Rebro
2011-06-27 13:50:58
príspevok od: pkleiner
Máš k tomu i sluneční clonu? Taky doporučuji koupit super rychlou kartu.
http://www.stevehuffphoto.com/2011/05/11/the-top-7-complaints-of-the-fuji-x100-and-how-i-get-around-them-by-steve-huff/

Jo a taky už 3 dny nový firmware...
Mam ho ako dosiel v krabici od distributor ... to od Steveho o kartach som cital. Karty uz mam objednane. Slnecnu clonu, nahradne aku a kozkove puzdro prave riesim ...
 
igric
2011-06-29 17:33:07
ta slnecna clona mohla byt veru sucast zakladnej vybavy
 
Marcel Rebro
2011-06-29 22:49:59
príspevok od: igric
ta slnecna clona mohla byt veru sucast zakladnej vybavy
ked das 1000 EURy za fotak tak ta snad nejakych par desiarok za kus plastu navyse nenasere

mna nasralo
 
Ultra TXF
2011-07-06 21:57:46
http://zackarias.com/for-photographers/gear-gadgets/fuji-x100-review/#more-2541
 
b0baz
2011-07-06 23:11:09
Tak táto mašinka je podľa mňa na street do mesta ideál. Začínam špekulovať...
 
pkleiner
2011-07-07 09:35:06
príspevok od: Marcel Rebro
ked das 1000 EURy za fotak tak ta snad nejakych par desiarok za kus plastu navyse nenasere

mna nasralo
Jjo to mě taky nepotěšilo. Nakonec jsem ji koupil od číňanů za 30% normální ceny. Je to sice Fake, ale kovový a funguje dobře.
http://www.x100enthusiasts.com/discussion/101/50-lh-x100-fujifilm-finepix-x100-lens-hood-and-adaptor-ring-clones/p1
Přesně tuhle jsem nakonec koupil.
http://cgi.ebay.com/LENS-HOOD-W-ADAPTER-RING-FUJIFILM-X100-LH-X100-/260797332689?clk_rvr_id=246144852220
 
Marcel Rebro
2011-07-07 09:38:12
príspevok od: pkleiner
Jjo to mě taky nepotěšilo. Nakonec jsem ji koupil od číňanů za 30% normální ceny. Je to sice Fake, ale kovový a funguje dobře.
http://www.x100enthusiasts.com/discussion/101/50-lh-x100-fujifilm-finepix-x100-lens-hood-and-adaptor-ring-clones/p1
Přesně tuhle jsem nakonec koupil.
http://cgi.ebay.com/LENS-HOOD-W-ADAPTER-RING-FUJIFILM-X100-LH-X100-/260797332689?clk_rvr_id=246144852220
... jj, nieco podobne uz mam od cinanov objendnane aj ja ... na kuse kovu predsa nemoze byt zasadny rozdiel ci je origo alebo fake (tiez asi origo ale bez logo)
 
pkleiner
2011-07-07 10:35:24
príspevok od: Marcel Rebro
... jj, nieco podobne uz mam od cinanov objendnane aj ja ... na kuse kovu predsa nemoze byt zasadny rozdiel ci je origo alebo fake (tiez asi origo ale bez logo)
Redukce je super bez připomínek. Sluneční clona mi přišla maliko volnější, ale kousek papírku to lehce vyřešil a je OK.
 
mirror
2011-07-11 11:15:26
Rozhodol som sa pre kupu Fujifilm Finepix X100

Dost dlho som zvazoval medzi Leica X1 a Fujifilm X100. Dovolim si teda male subjektivne hodnotenie pre vahavcov.
Objavilo sa tu dost hlasov, ktore pri kazdom minuse v zavere hodnotenia, hrozivo dvihali obocie. Chcem podotknut, ze neexistuje ziadny idealny fotoaparat. Fotograf si musi rozmysliet, na aky ucel ho potrebuje. Ja sa venujem prevazne streetphoto, dokumentu a reportazi. Hladal som teda vhodny stroj, kompaktnych rozmerov, osadeny kvalitnym cipom a optikou.

Na uvod musim priznat, ze keby som sa mal rozhodovat bez ohladu na detailnejsi test, cisto len na zaklade dizajnu a prveho dojmu, tak by som bez vahania siahol po Leice. Mne osobne sa paci naozaj viac (jednoduchy strohy nemecky dizajn spojeny s kvalitnou optikou). Dal som vsak prednost vyslednemu obrazu.

Presiel som si nejake testy na Dpreview, Popular Photography + dalsie servre a vysledky jednoznacne nahravali v prospech Fujifilm.
Vybral som sa teda do predajne a urobil som si zopar skusobnych zaberov. Zaujimali ma samozrejme hlavne extremne podmienky (pritmie, sero) v kombinacii s vysokou citlivostou (ISO 1600, 3200, 6400). Lebo pekne fotky pri dobrych svetelnych podmienkach uz dnes spravi aj lacny kompakt. To povazujem za samozrejmost.

Fuji ma vsak jednoznacne navrch nielen z hladiska kvality vyslednych zaberov, ale aj z hladiska funkcii.

Bez zbytocneho zdrzovania zhrniem vlastnosti, ktore asi kazdeho zaujimaju. Podrobne testy najdete aj inde, priamo vyrobca ma krasnu stranku ohladom popisu funkcii a materialov. Karol spravil peknu a podrobnu recenziu, ja si dovolim len strucne zhrnut to, co zaujimalo mna. (Podotykam, ze som hodnotil bez zbytocnych emocii a bez ohladu na cenu, lebo niekomu sa zda drahy aj Fuji, ktory stoji o 500 Eur menej nez Leica). Takze:

1. Leica X1 ma po prvom uchopeni do ruky prijemne prekvapila. Kvalitne zliatinove telo bolo velmi lahucke. Dalsie prekvapenie nastalo vtedy, ked som zistil, ze ta vaha uz je s osadenou baterkou. Lahke ovladanie clony a casov. Ergonomicky osadene, takpovediac vsetko poruke ako ma byt. Naozaj prijemny stroj.
2. Neprijemne prekvapenie som zazil vo chvili, ked sa mi pri prvom testovani potvrdili hodnotenie z inych testov. Leica X1 je neskutocne pomala pri zaostrovani! Nielen pri porovnani so zrkadlovkami, ale aj v porovnani s beznym kompaktom. Na to, ze ma pevne ohnisko (teda ziadny zoom), sa mi javil velmi omeskany.
3. Obrazova kvalita Fuji X100 je naozaj lepsie nez Leica X1. Obidva stroje su osadene rovnakym cipom APS-C CMOS, ale kazdy ma iny procesor a software na spracovanie. Zabery z Leica X1 su z hladiska sumu v tmavych scenach pouzitelne max. do ISO 400 (ISO 800 este znesitelne, ale citelne). To je podla mna malo. Fuji X100 sa da pouzit s peknou kresbou a s neviditelnym sumom kludne pri ISO 1600, 3200 a dokonca ma v istych zaberoch nesklamalo ani ISO 6400! To je pre mna (zaryteho odporcu blesku, ktory podla mna "zabija" atmosferu zaberov) velmi dolezite. V tejto vlastnosti je naozaj porovnatelny s dobrymi zradlovkami s kvalitnou optikou.
4. Fuji X100 ma opticky hladacik (jeho pridanu hybridnu funkciu popisoval aj Karol vyssie). Ten je excelentny a v pouziti s hybridnym displayom velmi uzitocny. Preto aj Fuji posobi, ze je od Leica X1 vacsi (ma vlastne s hladacikom 1 poschodie naviac).
5. Fuji ma oproti Leice video. Viem, ze pre mnohych fotografov je to zbytocna vlastnost. Najma, ked uzivatelovi ide hlavne o fotenie. Ale musim priznat, ze aj ja obcas natocim nejake to 1-2 minutove rodinne video a vtedy som rad, ze nemusim nosit so sebou dalsi stroj

Nikdy predtym by ma nenapadlo, ze si kupim Fuji. Vzdy som pouzival Nikon a ako male poulicne mydlo uz niekolko rokov aparaty Lumix s Lecia objektivmi. Hoci v analogovej dobe som pouzival vyhradne material Fuji (filmy aj papiere). Teda samozrejme na CB som pouzival ILFORD PAN 400, ale to je ina kapitola.
Mozno prave to, ze Fuji ma za sebou niekolko desiatok rokov skusenosti s vyrobou vysledneho obrazu (profi diapozitivov, negativov, chemie, papierov…), tak si prave pri vyvoji X100 kladli za ciel kvalitny obraz. A to im fakt vyslo!

Co sa tyka samotnej kupi, hladal som dost dlho na internete. Najnizsiu cenu som nasiel okolo 999,- Eur - vo Viedni, ale aj na nejakom nasom shope. Ten bol vsak natolko nepruzny, ze ked mi odpisali po 3 dnoch ohladom prislusenstva, tak uz som mal stroj davno doma
Kupil som ho nakoniec v bratislavskej predajni (nechcem robit reklamu), kde mali k nemu k dispozicii komplet prislusenstvo (nahradnu baterku, kozenu brasnu aj slnecnu clonu) priamo hned v predajni, bez zbytocneho cakania tyzdne ci mesiace.

Zaver: som spokojny!

Ak som este na nieco zabudol, doplnim, pripadne rad odpoviem na uzivatelske otazky.

mirror
 
mirror
2011-07-11 15:13:51
Este by som doplnil ohladom makra. Fuji ma moznost makro zaberov od 10 cm. Leica v podstate makro nema, najblizsi sa da urobit od 30 cm. Viem, ze Karol v recenzii spominal horsiu kresbu pri otvorenej clone 2.0, ale to je podla mna pri makro normalne. Pri priblizeni treba vzdy viac zaclonit.
Zalezi od zaberu, ale podla mna clona 5.6 - 8 niekedy pri makro nezaskodi

mirror
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-07-11 15:18:54
príspevok od: mirror
Este by som doplnil ohladom makra. Fuji ma moznost makro zaberov od 10 cm. Leica v podstate makro nema, najblizsi sa da urobit od 30 cm. Viem, ze Karol v recenzii spominal horsiu kresbu pri otvorenej clone 2.0, ale to je podla mna pri makro normalne. Pri priblizeni treba vzdy viac zaclonit.
Zalezi od zaberu, ale podla mna clona 5.6 - 8 niekedy pri makro nezaskodi

mirror
U mojho makraca som si zvykol na vyssiu kvalitu aj na plnu dieru. U X100 mi to pripada ako pri pouziti nechromatickej makropredsadky.
 
mirror
2011-07-11 15:36:16
Jasne, moze byt. Vsetko robi uzivatelska skusenost, ze s cim to porovnavas. Ja som len vychadzal z vlastneho fotenia. Pouzil som uvedene zaclonenie a zdalo sa mi to v pohode. Pridavam aj ukazku "tradicneho" makro motivu - kvetov Tie fotky su uz samozrejme zmensene, nechcem sem zbytocne nahravat niekolko MB subory. Ale je tam vzdy aj celok aj detail a EXIF data si mozes mrknut vo Photoshope.
 
mirror
2011-07-11 15:51:36
Alebo este aj tu na porovnanie, skusal som clonu 4 a clonu 8.
 
mirror
2011-07-11 16:24:50
príspevok od: mirror
Rozhodol som sa pre kupu Fujifilm Finepix X100

Dost dlho som zvazoval medzi Leica X1 a Fujifilm X100. Dovolim si teda male subjektivne hodnotenie pre vahavcov.
Objavilo sa tu dost hlasov, ktore pri kazdom minuse v zavere hodnotenia, hrozivo dvihali obocie. Chcem podotknut, ze neexistuje ziadny idealny fotoaparat. Fotograf si musi rozmysliet, na aky ucel ho potrebuje. Ja sa venujem prevazne streetphoto, dokumentu a reportazi. Hladal som teda vhodny stroj, kompaktnych rozmerov, osadeny kvalitnym cipom a optikou.

Na uvod musim priznat, ze keby som sa mal rozhodovat bez ohladu na detailnejsi test, cisto len na zaklade dizajnu a prveho dojmu, tak by som bez vahania siahol po Leice. Mne osobne sa paci naozaj viac (jednoduchy strohy nemecky dizajn spojeny s kvalitnou optikou). Dal som vsak prednost vyslednemu obrazu.

Presiel som si nejake testy na Dpreview, Popular Photography + dalsie servre a vysledky jednoznacne nahravali v prospech Fujifilm.
Vybral som sa teda do predajne a urobil som si zopar skusobnych zaberov. Zaujimali ma samozrejme hlavne extremne podmienky (pritmie, sero) v kombinacii s vysokou citlivostou (ISO 1600, 3200, 6400). Lebo pekne fotky pri dobrych svetelnych podmienkach uz dnes spravi aj lacny kompakt. To povazujem za samozrejmost.

Fuji ma vsak jednoznacne navrch nielen z hladiska kvality vyslednych zaberov, ale aj z hladiska funkcii.

Bez zbytocneho zdrzovania zhrniem vlastnosti, ktore asi kazdeho zaujimaju. Podrobne testy najdete aj inde, priamo vyrobca ma krasnu stranku ohladom popisu funkcii a materialov. Karol spravil peknu a podrobnu recenziu, ja si dovolim len strucne zhrnut to, co zaujimalo mna. (Podotykam, ze som hodnotil bez zbytocnych emocii a bez ohladu na cenu, lebo niekomu sa zda drahy aj Fuji, ktory stoji o 500 Eur menej nez Leica). Takze:

1. Leica X1 ma po prvom uchopeni do ruky prijemne prekvapila. Kvalitne zliatinove telo bolo velmi lahucke. Dalsie prekvapenie nastalo vtedy, ked som zistil, ze ta vaha uz je s osadenou baterkou. Lahke ovladanie clony a casov. Ergonomicky osadene, takpovediac vsetko poruke ako ma byt. Naozaj prijemny stroj.
2. Neprijemne prekvapenie som zazil vo chvili, ked sa mi pri prvom testovani potvrdili hodnotenie z inych testov. Leica X1 je neskutocne pomala pri zaostrovani! Nielen pri porovnani so zrkadlovkami, ale aj v porovnani s beznym kompaktom. Na to, ze ma pevne ohnisko (teda ziadny zoom), sa mi javil velmi omeskany.
3. Obrazova kvalita Fuji X100 je naozaj lepsie nez Leica X1. Obidva stroje su osadene rovnakym cipom APS-C CMOS, ale kazdy ma iny procesor a software na spracovanie. Zabery z Leica X1 su z hladiska sumu v tmavych scenach pouzitelne max. do ISO 400 (ISO 800 este znesitelne, ale citelne). To je podla mna malo. Fuji X100 sa da pouzit s peknou kresbou a s neviditelnym sumom kludne pri ISO 1600, 3200 a dokonca ma v istych zaberoch nesklamalo ani ISO 6400! To je pre mna (zaryteho odporcu blesku, ktory podla mna "zabija" atmosferu zaberov) velmi dolezite. V tejto vlastnosti je naozaj porovnatelny s dobrymi zradlovkami s kvalitnou optikou.
4. Fuji X100 ma opticky hladacik (jeho pridanu hybridnu funkciu popisoval aj Karol vyssie). Ten je excelentny a v pouziti s hybridnym displayom velmi uzitocny. Preto aj Fuji posobi, ze je od Leica X1 vacsi (ma vlastne s hladacikom 1 poschodie naviac).
5. Fuji ma oproti Leice video. Viem, ze pre mnohych fotografov je to zbytocna vlastnost. Najma, ked uzivatelovi ide hlavne o fotenie. Ale musim priznat, ze aj ja obcas natocim nejake to 1-2 minutove rodinne video a vtedy som rad, ze nemusim nosit so sebou dalsi stroj

Nikdy predtym by ma nenapadlo, ze si kupim Fuji. Vzdy som pouzival Nikon a ako male poulicne mydlo uz niekolko rokov aparaty Lumix s Lecia objektivmi. Hoci v analogovej dobe som pouzival vyhradne material Fuji (filmy aj papiere). Teda samozrejme na CB som pouzival ILFORD PAN 400, ale to je ina kapitola.
Mozno prave to, ze Fuji ma za sebou niekolko desiatok rokov skusenosti s vyrobou vysledneho obrazu (profi diapozitivov, negativov, chemie, papierov…), tak si prave pri vyvoji X100 kladli za ciel kvalitny obraz. A to im fakt vyslo!

Co sa tyka samotnej kupi, hladal som dost dlho na internete. Najnizsiu cenu som nasiel okolo 999,- Eur - vo Viedni, ale aj na nejakom nasom shope. Ten bol vsak natolko nepruzny, ze ked mi odpisali po 3 dnoch ohladom prislusenstva, tak uz som mal stroj davno doma
Kupil som ho nakoniec v bratislavskej predajni (nechcem robit reklamu), kde mali k nemu k dispozicii komplet prislusenstvo (nahradnu baterku, kozenu brasnu aj slnecnu clonu) priamo hned v predajni, bez zbytocneho cakania tyzdne ci mesiace.

Zaver: som spokojny!

Ak som este na nieco zabudol, doplnim, pripadne rad odpoviem na uzivatelske otazky.

mirror
Prikladam este aj nejake ukazky zo sobotnajsieho fotenia (su samozrejme zmensene).
 
mirror
2011-07-11 16:27:36
+ nejake detaily
 
Ultra TXF
2011-07-18 19:34:24
http://www.prophotonut.com/2011/07/16/fujifilm-x100-settings-and-review/
 
NIKON D666
2011-09-01 09:54:14
Mna by zaujímala kompabitilita s NIKON bleskami, myslím že sb 400 by mu pasol
 
PAKKK
2011-12-23 17:56:24
Pekny je. Spomenie si niekto na SMENU 8 z roku 1985
 
Marcel Rebro
2011-12-23 18:10:25
príspevok od: NIKON D666
Mna by zaujímala kompabitilita s NIKON bleskami, myslím že sb 400 by mu pasol
nepasol
 
Marcel Rebro
2011-12-23 18:11:44
príspevok od: PAKKK
Pekny je. Spomenie si niekto na SMENU 8 z roku 1985
ja ano. aj ked tieto tu su z roku 1986
 
pkleiner
2011-12-23 20:52:35
príspevok od: mirror
+ nejake detaily
Ještě ti moc doporučuji koupit tuhle věcičku.
http://www.ebay.com.au/itm/Soft-Release-Button-Leica-Nikon-Canon-Contax-size-L-/230432542827?pt=Camera_Cables_Cords&hash=item35a6d9906b
 
Dudko
2013-10-18 10:59:59
Dnes konečne vyšiel aj dlho očakávaný firmware v2.0 na X100:
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/finepix_x100/index.html
 
bajaja
2013-10-18 18:37:52
Nahral som ho, bez problemov, avizovane zmeny funkcne a potesili. Fuji +++.
 
thunder rider
2014-06-27 14:25:38
Teraz sú naň fajn ceny v bazároch.
 

eKonto akcie a zľavy
Inzercia