Hore

Nikon D3100

Fotoaparát základnej kategórie. Obrazovým výstupom však mieri na veľmi vysoké méty.

Fotoaparáty z modelovej rady, ktorá začala Nikonom D40, mi boli vždy sympatické. Hoci na prvý pohľad môžu pôsobiť ako hračky, považujem ich za výborné fotoaparáty „pre každého“. Raz som potreboval umiestniť D40x do už tak malej brašne (ako druhé telo) – nakoniec sa bez problémov zmestil na miesto, vyhradené pre malú slnečnú clonu. Také sú tieto aparáty drobné a pritom sa elektronikou veľmi nelíšia od high-end prístrojov tejto značky. Sú to spoľahlivé aparáty pre začiatočníkov, ale aj dobré dovolenkové „záložáky“.

 

Neskoršími modelmi už výrobca pomerne zaváhal – D3000 už veľmi nestačil na konkurenciu a priniesol niekoľko zvláštnych chýb. D5000 potom vlastne iba dohnal zameškané za cenu väčšieho tela. A hlavne ceny.

 

A teraz je tu D3100. Podľa označenia by sa mohlo zdať, že to bude iba ďalší „facelift“, ale nie je to tak. Vnútri je to úplne iný fotoaparát. Primárny rozdiel tvorí nový senzor typu CMOS, ktorý je o vlások menší (orezový faktor objektívov 1,55 x) a disponuje rozlíšením 14 Mpx. Tým sa hrubým rozlíšením dostáva nad D5000, D90 a D300s, ktoré majú 12 Mpx senzory. Predchodcovia v tejto rade (D40x, D60, D3000), ešte používal 10 MPx CCD. Snímač CCD síce má svoje výhody, ale nestíha na vysokých citlivostiach a neumožňuje sledovať fotografovanú scénu priamo na displeji (LiveView).

 

Ergonómia

Na prvý pohľad sa D3100 od svojich predchodcov veľmi nelíši. Telo je v podstate totožné. Je stále pozoruhodné, ako môže mať taký malý aparát dostatok miesta na grip a teda pohodlný úchop. Vzhľadom k rozmerom, samozrejme; s väčšími aparátmi ho neporovnávajme.

 

V porovnaní s predchodcami nastali ale v ergonómii zmeny, obvykle nie pozitívne. Napríklad na gripe pribudla guma, čo je síce teoretické plus, ale v tomto prípade skôr kontraproduktívne. Guma je neštandardne mäkká, navyše poriadne nedolieha a úchop je tak menej istý. Zdrsnený plast na starších modeloch sa mi zdá lepší, ale je to vec názoru a zvyku. Aj ovládacie prvky sú všetky dosť mäkké, čo niekomu môže vyhovovať, ale napríklad pri kontakte s oblečením sa dokážu ovládať aj samé.

 

Usporiadanie ovládacích prvkov je klasika. Vpravo hore spúšť s vypínačom, vedľa tlačidlá Info a korekcie expozície. Prvé iba zapína a vypína displej, takže jeho umiestnenie hneď pod ukazovákom je vhodné. Treba ho používať často, D3100 totiž nedokáže automaticky vypínať displej pri priložení k oku. Je škoda, že nemôžeme mať oboje naraz.

 

Korekcia expozície sa aktivuje držaním vedľajšieho  tlačidla a otáčaním zadného kolieska. Rovnako sa v manuálnom režime nastavuje clona (čas sa mení kolieskom priamo). Trochu prekáža fakt, že pri jeho stlačení sa hneď rozsvieti zadný displej. Displej predsa ovláda priamo susedné tlačidlo, takže týmto sa napoly duplikuje jeho funkcia. Za druhé, ak je displej vypnutý a clonu chceme nastaviť s fotoaparátom pri oku, rozsvietenie ruší a oslepuje. Keď je displej nastavený, aby bol štandardne vypnutý, v takom prípade by sa nemal aktivovať pri zmene parametra. Kto má displej vypnutý, pravdepodobne chce parametre sledovať v hľadáčiku. Čiastočným riešením je prepnúť displej na tmavú farebnú schému, ktorá tak neoslepuje.

 

Navrchu, vedľa hľadáčika, je skutočne mohutný ovládač fotorežimov. Aparát samozrejme disponuje manuálom, prioritami clony a času a mnohými automatikami a scénickými režimami. Susedom mu je páčka, ktorá prepína štyri režimy závierky – jeden záber, kontinuálne snímanie, samospúšť a tichý chod. Tichý chod znamená, že zrkadlo sa sklopí až pri pustení spúšte. Škoda, že chýbajú režimy bracketingu a predsklopenie zrkadla. Mechanické prepínanie týchto režimov (namiesto cez menu) je síce vítané, ale páčka nie je veľmi dobre aretovaná. Počas zimného týždňa, keď som aparát nosil pod bundou, som ho dvakrát vytiahol s iným režimom, než som predtým nastavil. Z toho raz na samospúšť, čo znamená uniknutý záber. Pritom je to najtuhší ovládač na fotoaparáte, treba si dávať na takéto nehody pozor. Podobne sa dá vyjadriť o dvierkach pre SD kartu. Tie sa otvárajú  príliš ľahko a môžu sa otvoriť náhodne.

 

Vrchná strana D3100 a D60: pribudol mechanický volič režimu expozície

 

Na druhom konci fotoaparátu sú gumové dvierka, ktoré ukrývajú konektory pre diaľkovú spúšť alebo GPS, USB a audio/video konektory v podobe HDMI a 3,5 mm jacku. Na spodnej strane je pravdaže statívový závit a priestor pre batériu. Nabíjačka nepoužíva káble, zapája sa priamo do zásuvky. Pred prvým použitím ju treba poskladať (telo + zástrčkový adaptér) a už sa nedá rozložiť, čo je škoda – v zloženom stave zaberá viac miesta.

 

Takisto treba spomenúť, že D3100 prišiel o senzor infračerveného diaľkového ovládania. Zvláštne rozhodnutie, pretože práve tento senzor zvykol odlišovať zrkadlovky Nikon nižšej triedy od tých vyšších, ktoré zase mávajú iba káblové ovládanie (alebo oboje). Je pravda, že niektorí používatelia preferujú káble, ale malé infraovládanie je veľmi praktické.

 

Čo ostatné ovládacie prvky? Na ľavej strane pri bajonete sú schované dve tlačidlá: Fn a nastavovanie blesku. Na Fn sa dá priradiť jedna zo štyroch funkcií, ideálne sa hodí na ISO, a je veľmi pohodlne dostupné palcom ľavej ruky (jeho umiestnenie je lepšie, ako na predchodcoch).

 

Samozrejme, hlavný ovládací panel je celá zadná strana. Displej je na pohľad impozantný, pokrýva totiž väčšinu plochy, čo ho opticky ešte zväčšuje. Jeho výška je rovnaká, ako šírka displeja na D60, pritom rozlíšenie je rovnaké – 230 000 bodov. Radšej by som uvítal menší ale jemnejší displej. Trom palcom uhlopriečky navyše museli ustúpiť ostatné ovládacie prvky, na takom malom tele proste nie je veľa miesta. Naľavo je päť tlačidiel, teda rovnaký počet ako u D5000 a vyšších modeloch, a o jedno viac, ako u priamych predchodcov (D3000 a starších). Jediná zmena pritom je, že tlačidlo nastavení je samostatné a nie zlúčené so zoomom. To umožňuje z prezerania obrázkov alebo LiveView priamo skočiť do nastavení. Na druhej strane, tlačidlá sa preto museli zmenšiť. V rámci triedy ide o bežnú vlastnosť – na malom tele nie je miesto na všetko.

 

Najviac ústupkov displeju vykazuje pravá strana. Štvorsmerný ovládač nebol ani na D40 až D60 umiestnený ideálne, ale tu je posunutý príliš nadol a doprava, úplne mimo akčného rádiusu palca. Okrem toho je malý a plytký. Pri prezeraní fotografií to nevadí, ale pri zmene ostriacich bodov, s fotoaparátom na oku, je jeho ovládanie nepohodlné. Pritom tam, kde by fotograf čakal oporu pre palec, je umiestnená otočná páčka, aktivujúca režim LiveView. Spracovaná je síce dobre a v jej strede je spúšť pre video, ale táto páčka vystupuje a pri držaní zavadzia. Ergonómia D3100 by sa výrazne zlepšila, keby boli tieto dva prvky prehodené – krížový volič by sa dostal priamo pod palec. A LiveView predsa aktivujeme iba vtedy, keď nemáme fotoaparát priamo na oku, takže nemusí byť hneď poruke. Na zrkadlovke základnej triedy sa asi LiveView považuje za dôležitejšie, než výber ostriacich bodov.

 

Zadná strana D3100 a D60: tam, kde má D60 priehlbinu ako dobrú oporu pre palec, na D3100 zavadzia páčka LV. Kúsok gumy ako opora na D3100 nezabezpečuje stabilné držanie.

 

Posledné prvky sú dióda indikujúca prácu s kartou, tlačidlo na mazanie obrázkov a tlačidlo zámku expozície. To sa dá nastaviť, aby zamklo zároveň aj ostrenie, alebo sa funkcia dá prepnúť na aktiváciu ostrenia. Vtedy sa vypne ostrenie pomocou spúšte, čo je vhodné hlavne pri LiveView.

 

Fotíme a ovládame

Čo robí zrkadlovku zrkadlovkou? Pravdaže, hľadáčik. Ten na D3100 disponuje zväčšením 0,8 x a 95 % pokrytím. Ide v podstate o ten istý modul, aký sa používa už od D40. Aj v dnešnej dobe je celkom dobrý, dostatočne veľký a svetlý, porovnateľný s priamou konkurenciou podobných modelov. Dioptrickú korekciu možno nastaviť v rozsahu -1,7 po +0,5 dioptrie.

 

Zelený LED displej, ktorý vidíme pod hľadáčikom, ukazuje základné parametre – teda čas, clonu, voľné miesto na karte a či je zaostrené. ISO sa zobrazuje počas držania tlačidla Fn a indikovaná je aj aktivácia Auto ISO, ale nie hodnota. Expozimeter sa zobrazuje iba pri aktívnej korekcii. Pri manuálnom ostrení je možné ho prepnúť na funkciu diaľkomera, kedy ukazuje smer, ktorým treba točiť. Nefunguje to však v manuálnom režime.

 

Ovládanie fotoaparátu je sústredené na hlavný displej. Keď je zapnutý, zobrazuje všetky aktívne parametre a nastavenia: čas a clonu, ISO, korekcie, nastavenú kvalitu obrazu, režimy autofokusu a blesku, spôsob merania (matrix, so zvýrazneným stredom, bodové), zvýšenie dynamického rozsahu a vlastnosti videa. Stlačením ľavého spodného tlačidla sa displej dostane do režimu nastavení, takže parametre sa dajú hneď meniť pomocou krížového ovládača. Je to klasický systém, ktorý sa pri lacnejších zrkadlovkách bežne používa. Nie je taký rýchly, ako nastavenie mechanickými prepínačmi, ale výrazne lepší, než keby sa všetko nastavovalo iba v hlavnom menu. Pri zmenách sa ukazujú aj ilustračné obrázky, kedy sa ktoré nastavenie hodí. Pravda je, že tlačidlo prístupu do týchto nastavení by mohlo byť umiestnené lepšie, napríklad v dosahu palca či ukazováka pravej ruky.

 

Hlavné menu je, ako u jedného z prvých Nikonov, konečne aj v češtine. Navyše voľby sú prehľadne zaradené, logicky usporiadané a nie je vôbec problém sa v nich vyznať, čo je oproti všetkým ostatným Nikonom veľký pokrok. Chýba síce možnosť vlastného, skráteného menu, ale naposledy použité funkcie majú samostatnú kolónku. Takisto je k dispozícii nápoveda.

 

V menu sa dajú nastaviť aj pokročilejšie voľby obrazu – jemné dovyváženie bielej (nie však v Kelvinoch), farebné filtre alebo priama voľba výkonu blesku. Vytknúť sa dá umiestnenie funkcie Auto ISO, ktorá je mimoriadne praktická – fotoaparát automaticky zvyšuje ISO iba keď je treba a pritom rešpektuje nastavenú clonu a maximálny povolený čas. (1 s – 1/2 000). Táto funkcia by mohla byť dostupná rýchlejšie, čo platí aj o formátovaní karty. Sú to ale drobnosti, menu je proste podarené. Nájdeme tu aj nastavenia GPS (podporovaný je externý prijímač) či čistenia senzora od prachu.

 

Pri prehrávaní obrázkov máme k dispozícii náhľad jedného až 72 obrázkov, prípadne kalendár. Dostupné sú všetky informácie o fotografii, vrátane napríklad použitého objektívu, zobrazenia prepalov či farebného histogramu. Ak niektoré informácie nepotrebujeme, dajú sa vypnúť. Pri listovaní jednotlivými fotografiami je štandardne nastavený zdržiavajúci efekt premietačky. Po jeho vypnutí vysvitne, že fotoaparát svoje 14 Mpx fotografie veľmi nestíha, na zlomok sekundy sa najprv ukáže náhľad s malým rozlíšením, rovnako aj pri nazoomovaní detailov (toto môže závisieť na rýchlosti karty).

 

Náhľad hneď po odfotení snímku sa chová trochu inak – z náhľadu sa nedá preskočiť na staršie fotografie, nefunguje listovanie pomocou kolieska a nie vždy je zachovaná orientácia fotografie tak, ako bude zobrazená pri prehrávaní. Zvláštny rozpor, ale málokomu bude vadiť.

 

Displej je síce kvalitný a dá sa podľa neho hodnotiť expozícia, ale vzhľadom k svojim rozmerom je pomerne hrubý. Na uložené obrázky sa dajú aplikovať úpravy – od tých základných, cez redukciu červených očí, ukladanie JPG kópie z RAW až po efekt rybieho oka a podobné veci. Takisto sa dá séria fotografií spojiť do videa.

 

Fotoaparát je vybavený 11 ostriacimi bodmi v rovnakom usporiadaní, ako má napríklad D90 – stredný krížový, ostatné čiarové. Hľadáčik nie je prekrytý LCD displejom, ktorý by znázorňoval zvolený ostriaci bod. Namiesto toho je rozmiestnenie ostriacich bodov v hľadáčiku priamo „nakreslené“ a aktívny bod sa zobrazuje bliknutím červenej diódy. Tento systém používa väčšina ostatných výrobcov. V implementácii na D3100 trochu prekáža, že svetlo z diódy v centrálnom bode presvitá aj do vrchného a spodného. V tme je to výraznejšie a do istej miery zneisťuje, pretože sa zdá, akoby boli aktívne tri body namiesto jedného. Je aj škoda, že nevidíme trvalo, ktorý bod je vlastne aktívny (indikácia je na zadnom displeji, ale nie v hľadáčiku).

 

Autofokus disponuje režimami AF-S (jednorazové zaostrenie pre nepohyblivé subjekty), AF-C (kontinuálne doostrovanie) a AF-A (automatický výber medzi AF-S a AF-C) alebo sa dá vypnúť a ostriť manuálne. Čo sa týka výberu z 11 bodov, k dispozícii sú štyri režimy: jeden bod (vyberáme sami krížovým voličom), jeden bod s tým, že fotoaparát môže dočasne zmeniť na iný bod, plne automatický výber ostriacich bodov alebo 3D Tracking. V posledne menovanom móde fotoaparát sleduje zaostrený objekt podľa jeho farby.

 

Netreba zabúdať, že D3100 (podobne ako D5000 a ostatné amatérske Nikony) nemá vlastný ostriaci motor, takže autofokus funguje iba s objektívmi so vstavaným AF motorom. S ostatnými objektívmi treba ostriť manuálne. Navyše u starých objektívov, bez vstavaného expozičného čipu, nebude fungovať ani meranie expozície.

 

Automatické ostrenie sa chová rozumne. Osvedčený ostriaci modul sa „chytá“ podobne rýchlo ako v D200 a dobre si poradí aj s kontinuálnym doostrovaním na pohybujúce sa objekty. Samozrejme nie na úrovni profesionálneho tela, ale napríklad vtáctvo v pohode zvládne. Výrobcu treba aj pochváliť, že zotrváva pri systéme pomocného svetla pomocou LED diódy (pri použití centrálneho bodu). Väčšina ostatných fotovýrobcov používa rušivé prisvetlenie bleskom. Fotoaparát sa však veľmi dobre chytá v slabom svetle aj bez použitia diódy – keď ešte človek niečo vidí, tento aparát pravdepodobne zaostrí.

 

Na druhej strane, ostriaca logika veľmi nepokročila. Najlepšie výsledky budú s manuálne zvoleným ostriacim bodom a klasickými režimami AF-S alebo AF-C. Ak necháme výber bodov na automatiku, fotoaparát takmer vždy preferuje centrálny bod – a to aj keď je iný bod umiestnený napríklad na tvári portrétovanej osoby. K dispozícii je aj 3D tracking, ale ten ani zďaleka nedosahuje vlastnosti, ako na vyšších modeloch.

 

Ak máme fotoaparát na statíve, fotíme z nadhľadu či podhľadu alebo zabudneme, že máme zrkadlovku, využijeme režim LiveView. Aktivuje sa otočením príslušnej páčky a rovnako sa aj vypína. Implementácia LiveView u väčšiny fotoaparátov Nikon kríva a D3100 nie je výnimkou. Počas aktívneho LV nie je možné cloniť – rešpektuje sa clona, ktorá bola nastavená pred zapnutím LV. Prípadná zmena clony sa aplikuje až pri expozícii, takže zmenu uvidíme buď až na fotografii alebo keď LV vypneme a zapneme. V slabom osvetlení začína byť obraz LV veľmi hrubý a nepoužiteľný na presné manuálne ostrenie. Pri LV nie je k dispozícii živý histogram ani mriežka. LV sa automaticky vypína po 30 sekundách až niekoľkých minútach, zrejme v závislosti od kolíznej teploty.

 

LiveView sa hodí napríklad pri záberoch z podhľadu

 

Pi fotografovaní cez displej sa dá použiť autofokus na báze merania kontrastu, ktorý je veľmi pomalý (v rámci zrkadloviek bežná vlastnosť). Dá sa aktivovať aj neustále zapnutý autofokus AF-F, ktorý bude takto doostrovať počas celej doby trvania LV (alebo nahrávania videa). Vzhľadom k rýchlosti je to ale dosť zbytočné. Ostriaci „bod“ sa dá umiestniť kdekoľvek na snímanú scénu alebo úlohu nechať na automatiku, dostupné je aj rozpoznávanie tvárí alebo sledovanie konkrétneho objektu. Automatické ostrenie v režime LV nefungovalo s objektívom Sigma 50-150/2,8 EX II a pravdepodobne nebude ani s väčšinou iných objektívov iných značiek než Nikon. To nie je chyba výrobcu, ale treba to mať na pamäti.

 

Nahrávanie videa sa aktivuje tlačidlom uprostred páčky LV. Maximálne rozlíšenie je 1080i pri 24 fps, zvuk obstaráva výlučne vstavaný mikrofón, externý sa pripojiť nedá. Náročnejší filmári teda asi oprášia klapky a budú zvuk nahrávať samostatne. Dĺžka videa je obmedzená na 10 minút. Rovnaký nedostatok ohľadom clony, ako pri LV, platí aj pri videu, čiže počas nahrávania sa nedá clona meniť. Dá sa ale využiť ostrenie pomocou merania kontrastu.

 

Zoom a ostrenie počas nahrávania videa:

 

 

LV a nahrávanie videa veľmi silne vybíja batériu – kým bez použitia LV sa zdá byť výdrž batérie okolo 1 000 snímkov, s častým použitím LV to nebude viac ako tretina.

 

Nových 14 mega

Nový 14-megapixelový senzor v D3100 má rozsah citlivosti ISO 100 až 12 800.

Najnižšia citlivosť je dôležitá hlavne pre krajinkárov a „detailistov“ a D3100 tu naozaj nesklame. ISO 100 nemá chybu, ide o jeden z najlepších výstupov z CMOS senzora týchto rozmerov. Obraz je čistý, ostrý a má výbornú dynamiku. Kto preferuje pri tejto citlivosti výstup z CCD snímačov, bude z D3100 potešený.

 

ISO 100, NK 18-70 DX

ISO 110, NK 50/1,8 AF

ISO 100, NK 18-70 DX

ISO 100, NK 35/1,8 G

ISO 100, NK 18-70 DX

 

0234 ISO 220, NK 18-70 DX

ISO 110, NK 18-70 DX

ISO 140, NK 18-70 DX

ISO 140, NK 18-70 DX

ISO 100, NK 18-55 VR

ISO 100, NK 18-55 VR

ISO 220, NK 18-55 VR, int. blesk

ISO 250, NK 18-200 VR II

ISO 250, NK 18-200 VR II

 

Okolo hodnoty ISO 400 sa dá pri veľmi podrobnom prezeraní nájsť stopové množstvo šumu v podexponovaných oblastiach a v bokehu, mimo hĺbky ostrosti. Má nerušivý charakter a detaily nie sú ani trochu postihnuté ani šumom, ani redukciou. Použiteľné prakticky na všetky situácie.

 

ISO 400, S 50-150/2,8 EX II

ISO 450, NK 18-55 VR

ISO 500, NK 18-200 VR II

ISO 640, NK 50/1,8 AF

ISO 640, NK 18-55 VR

 

ISO 720, S 50-150/2,8 EX II

 

Situácia sa ďalej veľmi nemení, do ISO 1 000 sa šum objavuje iba sporadicky, v podexponovaných oblastiach. Detaily stále nie sú vôbec ovplyvnené, fotografovať sa dá prakticky všetko okrem kritických námetov.

 

ISO 800, NK 18-200 VR II

ISO 900, NK 18-55 VR

ISO 1 100, NK 50/1,8 AF

ISO 1 250  NK 50/1,8 AF

ISO 1 000, S 50-150/2,8 EX II

ISO 1 100, NK 18-200 VR II

 

Okolo hodnoty ISO 1 600 až 2 000 sa šum dá vypozorovať v tieňoch a miestami získava farebný charakter – pritom ak nemáme zapnutú redukciu šumu, detaily zostávajú stále prakticky nedotknuté, čo je výborný výsledok.

 

ISO 1 600, NK 18-55 VR

ISO 1 800, NK 35/1,8 G

ISO 2 200, NK 35/1,8 G

ISO 2 500, S 50-150/2,8 EX II

ISO 2 800, S 50-150/2,8 EX II

ISO 3 200, NK 18-55 VR

ISO 3 200, NK 50/1,8 AF

 

Obraz začína byť výrazne postihnutý až niekde okolo ISO 3 200, podľa typu scény. Ešte na ISO 5 000 sa dá fotografovať tak, že snímka sa nemusí vyhovárať na „impakt zrna“. Pohodlne sa dá zachytávať nočný život. Aj vysoké citlivosti sa vyznačujú charakteristickou vlastnosťou tohto fotoaparátu – detaily a hrany zostávajú čitateľné, nie sú ničené ani šumom, ani redukciou (redukciu šumu som mal pri teste vypnutú, ale pri vysokých citlivostiach je aktívna stále). Vyšším citlivostiam je už lepšie sa vyhnúť, ale môžu nájsť využitie.

 

ISO 8 000, NK 35/1,8 G

ISO 12 800, NK 18-55 VR

 

Keď za etalón poslednej generácie zrkadloviek (či už Nikon, alebo všeobecne) vezmeme D90, D3100 má na vysokých citlivostiach náskok o 1 EV a možno viac, keďže staršie modely pri vysokých ISO viac rozmazávali detaily. Okrem toho je viditeľný pokrok aj na nízkych citlivostiach, čo spolu s vyšším rozlíšením ocenia krajinkári.

 

Fotoaparát zjavne automaticky odstraňuje aj aberáciu, ale nie tak efektívne, ako vyššie modely.

 

Ukladanie do JPG je výborné, oproti RAW vyvolanému vo ViewNX2 nie je žiaden rozdiel. Samozrejme, RAW sa všeobecne odporúča pre iné výhody. Aparát podporuje súbežné ukladanie RAW a JPG s najvyššou kvalitou (pri tejto kombinácii sa nedá kvalita ani rozmer zmeniť).

 

Medzi JPG a RAW nie je kvalitatívny žiadny rozdiel (tu je iba použitý iný farebný profil)

 

Nevýhodou je, že matrix meranie expozície je pomerne nevyspytateľné. Podobne ako staršie amatérske zrkadlovky Nikon, zvykne preexponovať práve vtedy, keď sa to nehodí – napríklad pri portrétoch.

 

Prexpozícia (tu ešte v rozumnej miere)

 

Na druhej strane ma aparát sklony aj k podexpozícii a to hlavne v dvoch prípadoch – keď má scéna malý dynamický rozsah, a v bodovom protisvetle. Táto vlastnosť sa síce niekedy hodí, ale tu je trochu prehnaná. Hlavne, keď sa na matrix meranie nedá veľmi spoľahnúť. V čo len trochu neštandardných podmienkach sa hodí vždy používať bodové meranie.

 

Podexpozícia v bodovom protisvetle

Nič nie je dokonalé

Hlavnou devízou D3100 je z môjho pohľadu jeho tichosť. Je to pravdepodobne najtichšia zrkadlovka od doby Olympusu E-1. Zvuk je veľmi podobný tomu, čo počujeme v špionážnych filmoch, keď hrdina zrkadlovkou fotí – je to skôr akési zabzučanie. Keďže zvuk je takmer totožný aj v tichom režime aj v LiveView, najviac „hluku“ zjavne vyrába závierka. Tá ma na svedomí aj pomerne silné vibrácie – Nikony nižších tried nemali nikdy závierku veľmi dobre utlmenú, ale s D3100 je treba si zvyknúť používať o čosi kratšie časy (súvisí to aj s vyšším rozlíšením).

 

Druhým, asi dôležitejším parametrom, je kvalita obrazu. Tá je skutočne výborná a vo svojej kategórii má aparát výhodu na nízkych aj vysokých citlivostiach. Najlepšie je zachovávanie detailov. Veľa fotoaparátov (aj zrkadloviek) síce dokáže vysoké ISO vyčistiť od šumu, ale s nimi sa rovno čistia aj detaily.

 

Nikon týmto modelom značne upustil od filozofie D40 a podobných, ktoré boli čo najviac zjednodušené. D3100 síce pôsobí podobne, v skutočnosti ale skôr uspokojí pokročilejšieho fotografa, ktorý dokáže dobre ovládať ostrenie a meranie, ocení bohatšie ovládacie prvky a pritom sa dokáže vysporiadať s niektorými nedostatkami, napr. ovládaním clony v LiveView. Považujem tento aparát za použiteľnú lacnejšiu alternatívu k D7000.

 

Poznámka: Testované boli dva exempláre fotoaparátu – jeden produkčný model a jeden testovací kus. Prvý exemplár vykazoval chyby v ostrení a firmvérové poruchy, na druhom nefungoval senzor polohy.

 

Plusy

výborný obraz do vysokých ISO so zachovaním dynamiky

podpora ISO 100 a veľmi čistý obraz pri tejto citlivosti

malé rozmery a hmotnosť

slušná ergonómia, vzhľadom k rozmerom

konečne prehľadné menu

pomocné svetlo autofokusu

tichý chod

 

Mínusy

menej spoľahlivé ostriace body v hľadáčiku

nedomyslené LiveView (nemožnosť meniť clonu, chýba mriežka a histogram, pomalé ostrenie, vysoká spotreba...)

nemá bracketing, mirror lock-up a senzor pre diaľkové ovládanie

obmedzená kompatibilita objektívov

horšia ergonómia než u predchodcov

sklony k pod- a preexpozícii

 

Nikon D3100 v rôznej konfigurácii si môžete zakúpiť v predajnom štúdiu ephotoshop.sk.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
S3030150
2011-04-14 09:53:44
az na tie sklony k pod/preexpozicii a nedomyslenemu liveview by som povedal, ze tie minusy su vlastnosti entry-level modelov zrkadloviek, nie ?
 
S3030150
2011-04-14 09:55:20
inak dobra recenzia, samozrejme. len sa mi zda, ze mu su vytykane "chyby", ktore su "opravene" vo vyssich triedach. kto chce bracketing, motor v tele, ergonomiu, D3100 si nekupi. inak tym sumenim na vysokych iso ma dostal, paci sa mi to
 
kubiak
2011-04-14 12:34:23
Ja som si ho pred nedavnom kupil presiel som s kopaktu canon G9 a premyslal som medzi tymto a 500D canonom ale nakoniec ma neviem preco ohuril nikon a kedze som zaciatocnik v praci so zrladlovkou neviem vam profesionalne vysvetlit dojmi ale ako amater som velmi spokojny.
 
bear
2011-04-14 12:51:11
príspevok od: S3030150
inak dobra recenzia, samozrejme. len sa mi zda, ze mu su vytykane "chyby", ktore su "opravene" vo vyssich triedach. kto chce bracketing, motor v tele, ergonomiu, D3100 si nekupi. inak tym sumenim na vysokych iso ma dostal, paci sa mi to
Bracketing maju aj kompakty a priama konkurencia (Canon 1100D - ten zas nema pomocne AF svetlo)
 
S3030150
2011-04-14 12:56:19
príspevok od: bear
Bracketing maju aj kompakty a priama konkurencia (Canon 1100D - ten zas nema pomocne AF svetlo)
keby konkurencne produkty ponukali identicke featury, nebolo by to ono ziaden entry-level Nikon nema bracketing. Priama konkurencia ma 9AF bodov, tento ma 11, canon 1100D ma HD video, tento nikon full HD (pre mna nepodstatne, ale pre niekoho velmi dolezite kriterium), canon 1100D ma DOF preview, nikon d3100 nema ... a tak dalej, o tom je konkurencia

http://www.camerarumors.net/2011/02/nikon-d3100-vs-canon-1100dt3-specs-comparison.html
 
TTL
2011-04-14 13:12:02
príspevok od: S3030150
keby konkurencne produkty ponukali identicke featury, nebolo by to ono ziaden entry-level Nikon nema bracketing. Priama konkurencia ma 9AF bodov, tento ma 11, canon 1100D ma HD video, tento nikon full HD (pre mna nepodstatne, ale pre niekoho velmi dolezite kriterium), canon 1100D ma DOF preview, nikon d3100 nema ... a tak dalej, o tom je konkurencia

http://www.camerarumors.net/2011/02/nikon-d3100-vs-canon-1100dt3-specs-comparison.html
O to viac sa musi zvyraznit, co ktory model ma a nema.

Recenzie su pre tych, ktori:

1) Sa rozhoduju o kupe medzi podobnymi modelmi
2) Zvazuju, ci sa oplati priplatit za drahsi model
3) Chcu druhe telo (upgrade alebo zalozak)

A prave tychto potencionalnych zakaznikov tieto veci navyse alebo chybajuce zaujimaju.

Naozaj nema koho zaujimat ci ine podobne Nikony maju alebo nemaju motor ci bracketing. Malokto ma doma zbierku podobnych fotakov.
 
BYko
2011-04-14 13:47:49
Podobne je to aj s videom na D7000 (nevyuzivam to, ale skusal som ako to pracuje),
pocas nahravania sa neda menit clona ani ISO. Musi sa zapnut-vypnut LW zmenit nastavenia potom zase zapnut LW.
Uprrava firmweru by nepomohla?

PS:Ked som si kupoval zrkadlovku tak som sa rozhodovalnajprv medzi D90 a canonom 50D, no a potom vo finale som bojoval medzi D7000 a D3100, rozhodla zavierka, ostrenie a ergonomia, termin dodania
 
davstolarik
2011-04-14 14:10:22
príspevok od: BYko
Podobne je to aj s videom na D7000 (nevyuzivam to, ale skusal som ako to pracuje),
pocas nahravania sa neda menit clona ani ISO. Musi sa zapnut-vypnut LW zmenit nastavenia potom zase zapnut LW.
Uprrava firmweru by nepomohla?

PS:Ked som si kupoval zrkadlovku tak som sa rozhodovalnajprv medzi D90 a canonom 50D, no a potom vo finale som bojoval medzi D7000 a D3100, rozhodla zavierka, ostrenie a ergonomia, termin dodania
Ja tu tvoju "PS" nechapem. Rozhodoval si sa medzi poloprofesionalnymi fotakmi, potom si porovnaval neporovnatelne (z pohladu tried) a rozhodol si sa pre amatersku zrkadlovku a dokonca v tvojej fototechnike je uvedeny D7000, to uz fakt nechapem. A sorry za odbocenie od temy...
 
S3030150
2011-04-14 14:24:57
príspevok od: TTL
O to viac sa musi zvyraznit, co ktory model ma a nema.

Recenzie su pre tych, ktori:

1) Sa rozhoduju o kupe medzi podobnymi modelmi
2) Zvazuju, ci sa oplati priplatit za drahsi model
3) Chcu druhe telo (upgrade alebo zalozak)

A prave tychto potencionalnych zakaznikov tieto veci navyse alebo chybajuce zaujimaju.

Naozaj nema koho zaujimat ci ine podobne Nikony maju alebo nemaju motor ci bracketing. Malokto ma doma zbierku podobnych fotakov.
ak sa na to pozeram z pohladu rozhodujuceho sa, tak ano, mas pravdu
 
BYko
2011-04-14 16:19:38
príspevok od: davstolarik
Ja tu tvoju "PS" nechapem. Rozhodoval si sa medzi poloprofesionalnymi fotakmi, potom si porovnaval neporovnatelne (z pohladu tried) a rozhodol si sa pre amatersku zrkadlovku a dokonca v tvojej fototechnike je uvedeny D7000, to uz fakt nechapem. A sorry za odbocenie od temy...
ak si nepochopil tak neries
basnik tym chcel povedat, ze ma skoro zlakala D3100 koli meskaniu dodavky D7000.

PS: Je to slusny fotacik na zaciatok
 
marcof
2011-04-14 17:49:09
mám k tejto téme aj otázočku čo teda je lepšie kupit Nikon D3100 alebo D5000 ???
čo myslíte..
 
kubiak
2011-04-14 18:52:46
Ako vas tak citam zacinam mat ppochybnosti ci som kupil dobre
 
TTL
2011-04-14 19:02:32
príspevok od: BYko
Podobne je to aj s videom na D7000 (nevyuzivam to, ale skusal som ako to pracuje),
pocas nahravania sa neda menit clona ani ISO. Musi sa zapnut-vypnut LW zmenit nastavenia potom zase zapnut LW.
Uprrava firmweru by nepomohla?

PS:Ked som si kupoval zrkadlovku tak som sa rozhodovalnajprv medzi D90 a canonom 50D, no a potom vo finale som bojoval medzi D7000 a D3100, rozhodla zavierka, ostrenie a ergonomia, termin dodania
Firmver toto chovanie dnesnych fotakov nikdy nezmeni. Nikon pouziva mechanicku packu na ovladanie clony a system je nastaveny tak, ze sa musi najprv vzdy uplne odclonit a potom zaclonit.

Ale zaujimalo by ma, ci to nefunguje s tymi par objektivmi NK s elektronickym ovladanim clony, ako tie tilt-shift modely.
 
TTL
2011-04-14 19:04:25
príspevok od: marcof
mám k tejto téme aj otázočku čo teda je lepšie kupit Nikon D3100 alebo D5000 ???
čo myslíte..
Bral by som 3100. 5000 ma vyhodu v podstate iba vo vyklapacom displeji (+drobnosti ako bracketing).
 
kubiak
2011-04-14 20:06:38
Prosim vas a je nejeky rozdiel ked mam barcketing vo fotaku a nafotim snimky na napr hdr foto alebo ak ho nemam a urobim raw foto a v pc si bracketing urobim sam? Je to vo vysledku citit? Vdaka
 
AWESOME
2011-04-14 20:18:26
príspevok od: kubiak
Prosim vas a je nejeky rozdiel ked mam barcketing vo fotaku a nafotim snimky na napr hdr foto alebo ak ho nemam a urobim raw foto a v pc si bracketing urobim sam? Je to vo vysledku citit? Vdaka
bracketing máš len ako keby takú pomôcku, proste nemusíš pri každej snímke nastavovať ručne expozíciu, na kvalitu to nemá vplvv . Osobne ho málokedy využijem, najlepšie ako sa spolahneš na seba a trafíš nastavnie prípadne ak nefotíš do hdr . Osobne by som bral 500D ak by som vyberal medzi tími dvoma
 
kubiak
2011-04-14 20:28:12
príspevok od: AWESOME
bracketing máš len ako keby takú pomôcku, proste nemusíš pri každej snímke nastavovať ručne expozíciu, na kvalitu to nemá vplvv . Osobne ho málokedy využijem, najlepšie ako sa spolahneš na seba a trafíš nastavnie prípadne ak nefotíš do hdr . Osobne by som bral 500D ak by som vyberal medzi tími dvoma
500D ani mi nevrav pred kupou zrkadla som zboznoval moj canon G9 a vravel som ze chcem iba canon a ked som ho predal a naskrabal na zrkadlo siel som si po 500D bol som v dvoch predajniach kde ho mali za skvelu cenu no v oboch bol posledny vystaveny kus tak som nakoniec v nayke spozoroval tu D3100 a parametrami bola o cosi malo napred tak som si povedal preco neurobit zmenu a som spokojny musim uznat ze nnikony maju volaco do seba . toz moj pribeh
 
AWESOME
2011-04-14 20:32:35
príspevok od: kubiak
500D ani mi nevrav pred kupou zrkadla som zboznoval moj canon G9 a vravel som ze chcem iba canon a ked som ho predal a naskrabal na zrkadlo siel som si po 500D bol som v dvoch predajniach kde ho mali za skvelu cenu no v oboch bol posledny vystaveny kus tak som nakoniec v nayke spozoroval tu D3100 a parametrami bola o cosi malo napred tak som si povedal preco neurobit zmenu a som spokojny musim uznat ze nnikony maju volaco do seba . toz moj pribeh
dokonca v NAY ... hmm dobrá kúpa
 
kubiak
2011-04-14 20:40:05
príspevok od: AWESOME
dokonca v NAY ... hmm dobrá kúpa
No mam tu nay kartu a orange kartu tak som to.vyuzil a dali mmi dolu 4% s 590eur a hned sa mi na tu nay kartu nacitali body co mi zase usetrilo na 8gb karte a stala ma z 24 na 9 eur
 
TTL
2011-04-15 02:32:45
príspevok od: kubiak
Prosim vas a je nejeky rozdiel ked mam barcketing vo fotaku a nafotim snimky na napr hdr foto alebo ak ho nemam a urobim raw foto a v pc si bracketing urobim sam? Je to vo vysledku citit? Vdaka
Najlepsie je nefotit HDR.
 
kubiak
2011-04-15 06:52:55
príspevok od: TTL
Najlepsie je nefotit HDR.
Beriem niektore fotky tu naozaj ludia prehanaju a idu do takych krajnosti ze to az nieje pekne ale ak to clovek neprezenie a ozaj pracuje na nej s citom je vysledok krasny.
 
Retko
2011-04-15 09:24:26
príspevok od: marcof
mám k tejto téme aj otázočku čo teda je lepšie kupit Nikon D3100 alebo D5000 ???
čo myslíte..
D5100, čerstvá novinka
 
Abiosis
2011-04-15 15:13:55
príspevok od: kubiak
No mam tu nay kartu a orange kartu tak som to.vyuzil a dali mmi dolu 4% s 590eur a hned sa mi na tu nay kartu nacitali body co mi zase usetrilo na 8gb karte a stala ma z 24 na 9 eur
Ja som ho dnes kúpil o viac ako 100 eur lacnejšie. Veľmi nerozumiem, prečo ešte ľudia nakupujú predražené produkty v kamenných obchodoch.
 
S3030150
2011-04-15 15:27:27
príspevok od: kubiak
Prosim vas a je nejeky rozdiel ked mam barcketing vo fotaku a nafotim snimky na napr hdr foto alebo ak ho nemam a urobim raw foto a v pc si bracketing urobim sam? Je to vo vysledku citit? Vdaka
vyvolanim rawu na roznych expozicnych korekciach si sice dvihnes sum, ale aspon mas identicke obrazky a neni treba ich orezavat ale HDR je idealne nerobit vobec
 
kubiak
2011-04-15 16:40:50
príspevok od: Abiosis
Ja som ho dnes kúpil o viac ako 100 eur lacnejšie. Veľmi nerozumiem, prečo ešte ľudia nakupujú predražené produkty v kamenných obchodoch.
Bral som ho na splatky a dal som polovicu akontaciu s predaneho kompaktu takze ma stal vlastne 300eur mne osobne sa to oplatilo ale prajem ti to ked som ho kupoval ja neboli za take ceny ,bohuzial. A si snim spokojny?
 
Abiosis
2011-04-16 14:00:26
Tak to si kúpil ešte lepšie
Ja som doslova striehol na čo najlepšiu cenu toho foťáku niekoľko týždňov (keďže peňazí nazvyš veľmi nie je) a pôvodne som ho plánoval kúpiť online cez datart (stál vtedy 505 eur, čo bola výborná cena), pretože u nich je možné kúpiť bezúročne (10% ceny hneď + 9x10%), ale v priebehu dvoch hodín ako naschvál jeho cena stúpla o 52 eur, a tak som sa rozhodol ho kúpiť v hotovosti cez pixmaniu.
Príde mi o pár dní a potom ti sprostredkujem svoje dojmy.
 
wayne
2011-04-17 06:35:29
príspevok od: Abiosis
Ja som ho dnes kúpil o viac ako 100 eur lacnejšie. Veľmi nerozumiem, prečo ešte ľudia nakupujú predražené produkty v kamenných obchodoch.
Zjavne si nereklamoval tovar objednany cez net, najma z pixmanie Ked to budes robit, pochopis Navyse stale je lepsie si najprv osahat, co clovek kupi, aby potom nebol prekvapeny.
 
kubiak
2011-04-17 10:37:09
príspevok od: wayne
Zjavne si nereklamoval tovar objednany cez net, najma z pixmanie Ked to budes robit, pochopis Navyse stale je lepsie si najprv osahat, co clovek kupi, aby potom nebol prekvapeny.
presne
 
Abiosis
2011-04-17 11:36:39
príspevok od: wayne
Zjavne si nereklamoval tovar objednany cez net, najma z pixmanie Ked to budes robit, pochopis Navyse stale je lepsie si najprv osahat, co clovek kupi, aby potom nebol prekvapeny.
Vždy si najprv pochytám tovar v kamennom obchode a potom kupujem v internetovom. Jednoducho zvyk...
S reklamáciou elektroniky (či už kúpenej cez kamenný obchod alebo internetový ešte našťastie nemám). Máš konkrétnu negatívnu skúsenosť s reklamáciou? To ešte neznamená, že takú budem mať aj ja.
Ak by náhodou bol niekedy v budúcnosti problém, tak v krajnom prípade využijem napr. staznosti.sme.sk, čo vyzerá byť dosť "výkonný" nástroj na podobné nepríjemnosti.
 
TTL
2011-04-17 13:03:34
príspevok od: Abiosis
Vždy si najprv pochytám tovar v kamennom obchode a potom kupujem v internetovom. Jednoducho zvyk...
S reklamáciou elektroniky (či už kúpenej cez kamenný obchod alebo internetový ešte našťastie nemám). Máš konkrétnu negatívnu skúsenosť s reklamáciou? To ešte neznamená, že takú budem mať aj ja.
Ak by náhodou bol niekedy v budúcnosti problém, tak v krajnom prípade využijem napr. staznosti.sme.sk, čo vyzerá byť dosť "výkonný" nástroj na podobné nepríjemnosti.
Keby v kamennych obchodoch nikto nenakupoval, neexistovali by a ty by si si nemal kde tovar osahat. Takze tak...

BTW pri reklamacii tovaru z Pixmanie ho treba poslat do Francuzska, vies o tom?

Budes sa cudovat, ale veci ako eBay ci Pixmania nie su pre ludi, co chcu usetrit kazdu korunu. Naopak niekedy prave klasicke obchody usetria viac, hlavne ked maju nejake tie zlavy.
 
Optimal
2011-04-17 13:32:56
Ja som si kúpil pred 2 mesiacmi tohto nikona , som zaciatocnik, a som velmi spokojny len kupit este nejaky normalnejsi objektiv lebo tento setak 18-55 neni ktovie co
 
wayne
2011-04-17 15:41:10
príspevok od: Abiosis
Vždy si najprv pochytám tovar v kamennom obchode a potom kupujem v internetovom. Jednoducho zvyk...
S reklamáciou elektroniky (či už kúpenej cez kamenný obchod alebo internetový ešte našťastie nemám). Máš konkrétnu negatívnu skúsenosť s reklamáciou? To ešte neznamená, že takú budem mať aj ja.
Ak by náhodou bol niekedy v budúcnosti problém, tak v krajnom prípade využijem napr. staznosti.sme.sk, čo vyzerá byť dosť "výkonný" nástroj na podobné nepríjemnosti.
nemam, fototechniku mam z kamennych obchodov alebo cez inzerat od ludi co to kupili v kamennom obchode. z netu mam len blbosti ako redukcie, predsadky a somariny, ktore nebudem lutovat ked sa mi pokazia.
 
Radik
2011-04-17 16:11:54
nevidím problém v kupovaní cez net, v prípade že sa obchod nachádza na území SR a má aj kamennú prevádzku, je na trhu už dlhšie, a ak má aj dobré referencie tak nieje o čom... jeden som taký objavil a kúpil tam môj Nikon, ale kôli reklame nebudem menovať... ak k tej otazke či D3100 alebo D5000 by som si vybral rovno D5100 ... alebo aj tu D5000 (nie preto že ju mám, ale preto že má také maličkosti navyše ako napríklad bracketing, ovladanie cez infra, vyklopny display, nepod/preexponuva...) ...
 
Abiosis
2011-04-17 17:30:55
príspevok od: TTL
Keby v kamennych obchodoch nikto nenakupoval, neexistovali by a ty by si si nemal kde tovar osahat. Takze tak...

BTW pri reklamacii tovaru z Pixmanie ho treba poslat do Francuzska, vies o tom?

Budes sa cudovat, ale veci ako eBay ci Pixmania nie su pre ludi, co chcu usetrit kazdu korunu. Naopak niekedy prave klasicke obchody usetria viac, hlavne ked maju nejake tie zlavy.
Nevedel, ale nič hrozné sa nedeje. 20 eur poštovné, ktoré by v prípade oprávnenej reklamácie malo byť preplatené. A ak nie, prežijem to.
Rozumiem obavám z nakupovania online, ja sám mám vždy trochu obavy, ako to dopadne, ale mne sa zatiaľ osvedčilo a čoraz viac odbúravam psychický blok z online nakupovania. Zároveň chápem, že preferujete kamenné obchody.
Poučte ma ešte v jednej veci. Nevzťahuje sa na výrobky Nikon medzinárodná záruka, nemôžem ho teda poslať v prípade poruchy do ktoréhokoľvek autorizovaného servisu? (Alebo to chápem zle, resp. mám zlé info?)
 
TTL
2011-04-17 20:34:32
príspevok od: Radik
nevidím problém v kupovaní cez net, v prípade že sa obchod nachádza na území SR a má aj kamennú prevádzku, je na trhu už dlhšie, a ak má aj dobré referencie tak nieje o čom... jeden som taký objavil a kúpil tam môj Nikon, ale kôli reklame nebudem menovať... ak k tej otazke či D3100 alebo D5000 by som si vybral rovno D5100 ... alebo aj tu D5000 (nie preto že ju mám, ale preto že má také maličkosti navyše ako napríklad bracketing, ovladanie cez infra, vyklopny display, nepod/preexponuva...) ...
Nestavil by som sa, ze D5100 bude mat inak riesenu expoziciu, amaterske Nikony nemaju dobru expoziciu uz od D80/D40... Ked som raz skusal D60, ten exponoval dobre, ale ten kus co mam ja, preexponuva tiez, takze je to zjavne strategia.
 
TTL
2011-04-17 20:43:09
príspevok od: Abiosis
Nevedel, ale nič hrozné sa nedeje. 20 eur poštovné, ktoré by v prípade oprávnenej reklamácie malo byť preplatené. A ak nie, prežijem to.
Rozumiem obavám z nakupovania online, ja sám mám vždy trochu obavy, ako to dopadne, ale mne sa zatiaľ osvedčilo a čoraz viac odbúravam psychický blok z online nakupovania. Zároveň chápem, že preferujete kamenné obchody.
Poučte ma ešte v jednej veci. Nevzťahuje sa na výrobky Nikon medzinárodná záruka, nemôžem ho teda poslať v prípade poruchy do ktoréhokoľvek autorizovaného servisu? (Alebo to chápem zle, resp. mám zlé info?)
Nepreferujem kamenne obchody - je to podla situacie. Vacsinu veci mam zo zahranicia, ale pointa je, ze ked kupujem z ineho zdroja ako tunajsi autorizovany distributor, tak musim vediet, co to obnasa. Je to podobne, ako napr. kupovat pouzity tovar - mozem velmi dobre usetrit, alebo sa mozem osrat, pointa je, ze treba vediet, ako to chodi. Velmi casto pocuvam ludi sa chvalit, ako dobre nakupili, a potom rovnako hlasno nadavaju ked nieco treba riesit.

A takisto pointa bola, ze nadavat na kamenne obchody a pritom si tam veci chodit osahavat, to je trochu pokrytecke.

Pokial viem, Pixmania nekupuje od europskeho Nikonu resp. nie s ich zarukou, takze poslat do servisu Nikon to sice mozes, ale opravu treba platit.

To mi pripomina, ked kupis Nikon u nas, mas v cene tusim 10 cisteni, neviem ci to este plati...
 
Optimal
2011-04-17 21:13:59
mam dotaz... nechapem pri tych fotkach su napisane citlivosti ISO 900,1250,640.... jak je to mozne? akurat som zapol fotak a vobec tu taku moznost nemam volaco asi neni dobre ...asi moje neznalosti prosim o odpoved
 
TTL
2011-04-18 06:55:06
príspevok od: Optimal
mam dotaz... nechapem pri tych fotkach su napisane citlivosti ISO 900,1250,640.... jak je to mozne? akurat som zapol fotak a vobec tu taku moznost nemam volaco asi neni dobre ...asi moje neznalosti prosim o odpoved
Auto ISO dokaze volit jemnejsie hodnoty.
 
unitedox
2011-04-18 15:47:49
Nabíjačka nepoužíva káble, zapája sa priamo do zásuvky. Pred prvým použitím ju treba poskladať (telo + zástrčkový adaptér) a už sa nedá rozložiť, čo je škoda – v zloženom stave zaberá viac miesta.

nabijacka sa da rozlozit naspat len si to vyzaduje "hrubsiu" silu

 
al.vlado
2011-04-18 19:25:28
príspevok od: S3030150
inak dobra recenzia, samozrejme. len sa mi zda, ze mu su vytykane "chyby", ktore su "opravene" vo vyssich triedach. kto chce bracketing, motor v tele, ergonomiu, D3100 si nekupi. inak tym sumenim na vysokych iso ma dostal, paci sa mi to
Tiez mam entry-level zrkadlovku (asi najlacnejsia na trhu) a mam aj motor v tele, aj bracketing, moznost menit clonu v liveview (aj histogram a mriezka mozu byt pri LV zobrazene), aj vybornu ergonomiu, ziadne sklony k nespravnej expozicii pri multisegmentovom merani. Tiez ma vyborny obraz aj pri vysokych ISO, chod zrkadla sice nie je tichy, ale ma funkciu predsklopenia. Nema pomocne svetlo AF (blyska bleskom) - ale jeho nastupca uz ho ma (kto pouziva externy blesk, tak pomocne svetlo ma). Tiez ma, ako tento Nikon, 11 ostriacich bodov, ale krizovych je 9, nie iba 1. Malou chybou, ktora je vsak v nastupcovi uz vyriesena, je ze pri automatickom vybere AF bodu neblykne v hladaciku ten, ktory zaostril - toto ja riesim manualnym vyberom mnou pozadovaneho bodu. Zato je v hladaciku trvale zobrazene zvolene ISO, cas, clona, korekcia expozicie, potreba blesku, pri pouzivani jeho nabitie (aj pri pouzivani externeho - netreba si to kontrolovat na samotmom blesku - oko stale zostava na hladaciku) Pri nastavovani ISO sa da vybrat moznost nastavovania v jemnejsich krokoch aj manualne, nie len v AUTO ISO. A este som nespomenul funkciu PIXEL MAPPING, ktoru myslim nemaju ani drahsie Nikony. Tiez je vseobecne zname, ze uz zakladne objektivy su oproti konkurencii na vyssej urovni vdaka pouzivaniu patentovanej antireflexnej vrstvy SMC a neotacajucemu sa prednemu clenu pri zaostrovani. Este som nespomenul pri entry-level zrkadlovkach nezvycajnu max.rychlost zavierky - 1/6 000 s. A myslim, ze je to jedina zrkadlovka vo svojej triede, kde vyrobca uvadza pocet cyklov, na ktory je testovana - 100 000. X-sync blesku je tiez naj v tejto cenovej kategorii - 1/180 s. Video nahrava v HD 720p/24 fps. A nema crop faktor 1,55 ale normalnych 1,5. Tiez si myslim, ze 12 MPix je na crop vhodnejsich ako 14 Mpix u tohto Nikona. A myslim, ze aj hladacik ma naj spomedzi entry-level: zvacsenie 0,85, pokrytie 96%. Urcite sa najde este vela naj, co Canon, Nikon, v najlacnejsej triede nemaju - napr. stabilizacia cipu, co urcite ti, ktori kupuju tuto triedu zrkadloviek isto ocenia, lebo nemusia investovat do vyrazne drahsich stabilizovanych objektivov, dalej pri foteni do RAW vie aj DNG, ma na tuto triedu asi najrychlejsie seriove snimanie - 4,7 fps (17 JPEG, 5 RAW), nastupca az 6 fps!! Displej ma velkost 2,7 '' a 230 000 bodov (nastupca: 3,0 '' a 921 000 bodov, pozorovacie uhly 170 ° v oboch smeroch). Ma aj infra snimac na dialkove ovladanie.

Menovany aparat znalí uz isto odhalili - je to uz skoro 2 roky stary Pentax K-x (jeho nastupca K-r).


A isto aj preto, co som vyssie spomenul, tento aparat vyhral v TIPA 2010 triedu entry-level.
 
ddanik
2011-04-18 21:34:07
príspevok od: al.vlado
Tiez mam entry-level zrkadlovku (asi najlacnejsia na trhu) a mam aj motor v tele, aj bracketing, moznost menit clonu v liveview (aj histogram a mriezka mozu byt pri LV zobrazene), aj vybornu ergonomiu, ziadne sklony k nespravnej expozicii pri multisegmentovom merani. Tiez ma vyborny obraz aj pri vysokych ISO, chod zrkadla sice nie je tichy, ale ma funkciu predsklopenia. Nema pomocne svetlo AF (blyska bleskom) - ale jeho nastupca uz ho ma (kto pouziva externy blesk, tak pomocne svetlo ma). Tiez ma, ako tento Nikon, 11 ostriacich bodov, ale krizovych je 9, nie iba 1. Malou chybou, ktora je vsak v nastupcovi uz vyriesena, je ze pri automatickom vybere AF bodu neblykne v hladaciku ten, ktory zaostril - toto ja riesim manualnym vyberom mnou pozadovaneho bodu. Zato je v hladaciku trvale zobrazene zvolene ISO, cas, clona, korekcia expozicie, potreba blesku, pri pouzivani jeho nabitie (aj pri pouzivani externeho - netreba si to kontrolovat na samotmom blesku - oko stale zostava na hladaciku) Pri nastavovani ISO sa da vybrat moznost nastavovania v jemnejsich krokoch aj manualne, nie len v AUTO ISO. A este som nespomenul funkciu PIXEL MAPPING, ktoru myslim nemaju ani drahsie Nikony. Tiez je vseobecne zname, ze uz zakladne objektivy su oproti konkurencii na vyssej urovni vdaka pouzivaniu patentovanej antireflexnej vrstvy SMC a neotacajucemu sa prednemu clenu pri zaostrovani. Este som nespomenul pri entry-level zrkadlovkach nezvycajnu max.rychlost zavierky - 1/6 000 s. A myslim, ze je to jedina zrkadlovka vo svojej triede, kde vyrobca uvadza pocet cyklov, na ktory je testovana - 100 000. X-sync blesku je tiez naj v tejto cenovej kategorii - 1/180 s. Video nahrava v HD 720p/24 fps. A nema crop faktor 1,55 ale normalnych 1,5. Tiez si myslim, ze 12 MPix je na crop vhodnejsich ako 14 Mpix u tohto Nikona. A myslim, ze aj hladacik ma naj spomedzi entry-level: zvacsenie 0,85, pokrytie 96%. Urcite sa najde este vela naj, co Canon, Nikon, v najlacnejsej triede nemaju - napr. stabilizacia cipu, co urcite ti, ktori kupuju tuto triedu zrkadloviek isto ocenia, lebo nemusia investovat do vyrazne drahsich stabilizovanych objektivov, dalej pri foteni do RAW vie aj DNG, ma na tuto triedu asi najrychlejsie seriove snimanie - 4,7 fps (17 JPEG, 5 RAW), nastupca az 6 fps!! Displej ma velkost 2,7 '' a 230 000 bodov (nastupca: 3,0 '' a 921 000 bodov, pozorovacie uhly 170 ° v oboch smeroch). Ma aj infra snimac na dialkove ovladanie.

Menovany aparat znalí uz isto odhalili - je to uz skoro 2 roky stary Pentax K-x (jeho nastupca K-r).


A isto aj preto, co som vyssie spomenul, tento aparat vyhral v TIPA 2010 triedu entry-level.
Dovolím si reagovať. Tiež som nad ním veľmi uvažoval. Keď sa mi však dostal do ruky, a porovnal som ho s Nikonom D3100, zdalo sa mi jeho vypracovanie a plasty veľmi chabé, pre mňa neakceptovateľné. Komu to však nevadí, nepochybujem, že môže byť spokojný.
 
arowanaaquarium
2011-04-18 21:44:29
príspevok od: al.vlado
Tiez mam entry-level zrkadlovku (asi najlacnejsia na trhu) a mam aj motor v tele, aj bracketing, moznost menit clonu v liveview (aj histogram a mriezka mozu byt pri LV zobrazene), aj vybornu ergonomiu, ziadne sklony k nespravnej expozicii pri multisegmentovom merani. Tiez ma vyborny obraz aj pri vysokych ISO, chod zrkadla sice nie je tichy, ale ma funkciu predsklopenia. Nema pomocne svetlo AF (blyska bleskom) - ale jeho nastupca uz ho ma (kto pouziva externy blesk, tak pomocne svetlo ma). Tiez ma, ako tento Nikon, 11 ostriacich bodov, ale krizovych je 9, nie iba 1. Malou chybou, ktora je vsak v nastupcovi uz vyriesena, je ze pri automatickom vybere AF bodu neblykne v hladaciku ten, ktory zaostril - toto ja riesim manualnym vyberom mnou pozadovaneho bodu. Zato je v hladaciku trvale zobrazene zvolene ISO, cas, clona, korekcia expozicie, potreba blesku, pri pouzivani jeho nabitie (aj pri pouzivani externeho - netreba si to kontrolovat na samotmom blesku - oko stale zostava na hladaciku) Pri nastavovani ISO sa da vybrat moznost nastavovania v jemnejsich krokoch aj manualne, nie len v AUTO ISO. A este som nespomenul funkciu PIXEL MAPPING, ktoru myslim nemaju ani drahsie Nikony. Tiez je vseobecne zname, ze uz zakladne objektivy su oproti konkurencii na vyssej urovni vdaka pouzivaniu patentovanej antireflexnej vrstvy SMC a neotacajucemu sa prednemu clenu pri zaostrovani. Este som nespomenul pri entry-level zrkadlovkach nezvycajnu max.rychlost zavierky - 1/6 000 s. A myslim, ze je to jedina zrkadlovka vo svojej triede, kde vyrobca uvadza pocet cyklov, na ktory je testovana - 100 000. X-sync blesku je tiez naj v tejto cenovej kategorii - 1/180 s. Video nahrava v HD 720p/24 fps. A nema crop faktor 1,55 ale normalnych 1,5. Tiez si myslim, ze 12 MPix je na crop vhodnejsich ako 14 Mpix u tohto Nikona. A myslim, ze aj hladacik ma naj spomedzi entry-level: zvacsenie 0,85, pokrytie 96%. Urcite sa najde este vela naj, co Canon, Nikon, v najlacnejsej triede nemaju - napr. stabilizacia cipu, co urcite ti, ktori kupuju tuto triedu zrkadloviek isto ocenia, lebo nemusia investovat do vyrazne drahsich stabilizovanych objektivov, dalej pri foteni do RAW vie aj DNG, ma na tuto triedu asi najrychlejsie seriove snimanie - 4,7 fps (17 JPEG, 5 RAW), nastupca az 6 fps!! Displej ma velkost 2,7 '' a 230 000 bodov (nastupca: 3,0 '' a 921 000 bodov, pozorovacie uhly 170 ° v oboch smeroch). Ma aj infra snimac na dialkove ovladanie.

Menovany aparat znalí uz isto odhalili - je to uz skoro 2 roky stary Pentax K-x (jeho nastupca K-r).


A isto aj preto, co som vyssie spomenul, tento aparat vyhral v TIPA 2010 triedu entry-level.
Nakoľko ale nevie variť ani rannú kávu a prečítať dennú tlač, tak ju nechcem.
 
al.vlado
2011-04-18 22:46:06
príspevok od: ddanik
Dovolím si reagovať. Tiež som nad ním veľmi uvažoval. Keď sa mi však dostal do ruky, a porovnal som ho s Nikonom D3100, zdalo sa mi jeho vypracovanie a plasty veľmi chabé, pre mňa neakceptovateľné. Komu to však nevadí, nepochybujem, že môže byť spokojný.
Ja som mal ten pocit praveze pri Nikone. Zdal sa mi nejaky lahky, K-x nie je len z plastu, ma ram z nerez ocele - ak sa nemylim, tak to je dalsia vec, ktoru v triede najlacnejsich zrkadloviek nenajdeme.
 
al.vlado
2011-04-19 15:36:15
príspevok od: arowanaaquarium
Nakoľko ale nevie variť ani rannú kávu a prečítať dennú tlač, tak ju nechcem.
OK. Mas pravdu, to nevie.
Ale ako jedina v danej triede vie bezdratovo riadit externe blesky.
 
lenikasss
2011-05-24 17:16:59
ahojte, mohli by ste mi pomoct vybrat nejaku dobru zrkadlovku? cenova limita je 700, som len zaciatocnicka, zatial som fotila len s kompaktom, a chcela by som prejst na zrkadlovku, ale nevyznam v parametroch a tych veciach, co je dobre, co je zle. jedni mi radia canon eos 550d, druhi nikon d3100. ztauial by mi stacil s nejakym zakladnym objektivom, neskor by som samozrejme dosetrila a kupila lepsi objektiv, ale zatial mi staci takyto kedze niesom este ziadny profesional. len by som chcela od vas radu, aky by bol pre mna. co by som chcela fotit? vsetko prirodu, ludi, zvierata, macro, co sa len da.chcem sa zlepsit a na to treba zrkadlovku dakujem vopred za rady
 
_Vlado_
2011-05-24 18:47:56
príspevok od: lenikasss
ahojte, mohli by ste mi pomoct vybrat nejaku dobru zrkadlovku? cenova limita je 700, som len zaciatocnicka, zatial som fotila len s kompaktom, a chcela by som prejst na zrkadlovku, ale nevyznam v parametroch a tych veciach, co je dobre, co je zle. jedni mi radia canon eos 550d, druhi nikon d3100. ztauial by mi stacil s nejakym zakladnym objektivom, neskor by som samozrejme dosetrila a kupila lepsi objektiv, ale zatial mi staci takyto kedze niesom este ziadny profesional. len by som chcela od vas radu, aky by bol pre mna. co by som chcela fotit? vsetko prirodu, ludi, zvierata, macro, co sa len da.chcem sa zlepsit a na to treba zrkadlovku dakujem vopred za rady
Je to uplne jedno ci Nikon alebo Canon ... Nemozes kupit zle ... Vsetko su to stroje, ktore su vynikajuce ... Kup podla toho co ma tvoje okolie alebo co je tebe sympatickejsie, pripadne sa lepsie drzi v ruke.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-24 18:58:52
príspevok od: Abiosis
Vždy si najprv pochytám tovar v kamennom obchode a potom kupujem v internetovom. Jednoducho zvyk...
S reklamáciou elektroniky (či už kúpenej cez kamenný obchod alebo internetový ešte našťastie nemám). Máš konkrétnu negatívnu skúsenosť s reklamáciou? To ešte neznamená, že takú budem mať aj ja.
Ak by náhodou bol niekedy v budúcnosti problém, tak v krajnom prípade využijem napr. staznosti.sme.sk, čo vyzerá byť dosť "výkonný" nástroj na podobné nepríjemnosti.
Niekto ide po cene, iny vyzaduje vztah zakaznik - predajca, priamy kontakt, zazemie, poradenstvo, doplnky...
No a samozrejme, kamenna predajna ma vyssie naklady, preto nemoze mat najnizsie ceny, ako niekto, co si zriadi stranku z freesoft eshopu, prakticky z obyvacky a len ti preposle tovar z velkoskladu.
 
lenikasss
2011-05-25 22:44:45
príspevok od: _Vlado_
Je to uplne jedno ci Nikon alebo Canon ... Nemozes kupit zle ... Vsetko su to stroje, ktore su vynikajuce ... Kup podla toho co ma tvoje okolie alebo co je tebe sympatickejsie, pripadne sa lepsie drzi v ruke.
rozmyslala som medzi d3100 a d5100...pri tej d5100 by som sa asi dost bala o ten vytacaci displej a kedze aj tak pouzivam photoshop, velmi tie funkcie navyse nepotrebujem. len by som chcela vediet, ci by mi stacil Nikon D3100 + 18-55 AF-S DX VR alebo radsej Nikon D3100 + 18-105 AF-S DX VR/Nikon D3100 + 18-55 II AF-S DX + 55-200 AF-S.peniaze su dost problem, preto som sa aj rozhodla pre d3100 kedze fotoaparat by som chcela uz na leto do chorvatska vziat. len ci ten zakladny nieje dost onicom.dakujem za dalsie rady
 
_Vlado_
2011-05-26 07:30:54
príspevok od: lenikasss
rozmyslala som medzi d3100 a d5100...pri tej d5100 by som sa asi dost bala o ten vytacaci displej a kedze aj tak pouzivam photoshop, velmi tie funkcie navyse nepotrebujem. len by som chcela vediet, ci by mi stacil Nikon D3100 + 18-55 AF-S DX VR alebo radsej Nikon D3100 + 18-105 AF-S DX VR/Nikon D3100 + 18-55 II AF-S DX + 55-200 AF-S.peniaze su dost problem, preto som sa aj rozhodla pre d3100 kedze fotoaparat by som chcela uz na leto do chorvatska vziat. len ci ten zakladny nieje dost onicom.dakujem za dalsie rady
Ak ide o peniaze ... vezmi 18-55 ... osobne by som vzal ale 18-105 kvoli univerzalnosti ... ale v principe je to jedno ... naucis sa aj s jednym, aj s druhym ...
 
hladacvody
2011-05-26 08:27:49
ja som ho tiez kupil, som s nim velmi spokojny,myslim ze ta 18-55 ti bude stacit,je super,inac clanok sa mi velmi paci
 
marekking
2011-06-16 21:29:43
mohol by som sa spytat aky je rozdiel medzi 18-55 AF-S DX VR a 18-55 II AF-S DX , teda ak to nie je to iste...
 
Marcel Rebro
2011-06-16 21:38:10
príspevok od: marekking
mohol by som sa spytat aky je rozdiel medzi 18-55 AF-S DX VR a 18-55 II AF-S DX , teda ak to nie je to iste...
Prvy ma VR a druhy nema. Ale je to druha generacia verize bez VR ...
 
sused105
2011-09-28 20:26:43
ahojte milí fotografi, ja zas mam otazku aky je rozdiel medzi 18-55 II AF-S VR a 18-55 AF-S DX lebo aj jeden aj druhy davajku k d3100 a je tam dost cenovy rozdiel. Odzrkadli sa to na snimkach alebo.. ?

Dakujem
 
sused105
2011-09-28 20:30:53
teda medzi 18-55 AF-S DX VR a 18-55 II AF-S VR sorry
 
vlado222
2012-02-02 21:20:54
tak sa spytam canon eos 1100D alebo Nikon D3100 ?
 
Peto15
2012-02-12 09:07:50
príspevok od: unitedox
Nabíjačka nepoužíva káble, zapája sa priamo do zásuvky. Pred prvým použitím ju treba poskladať (telo + zástrčkový adaptér) a už sa nedá rozložiť, čo je škoda – v zloženom stave zaberá viac miesta.

nabijacka sa da rozlozit naspat len si to vyzaduje "hrubsiu" silu

ja to robím tak že na pravo a na lavo su take botky na ne pritlačím pinzetov a pekne mi to samé zíde dole
 
DanielDaniel
2012-06-27 09:05:15
točíte s D3100 niekto videa ?
 
hladacvody
2012-06-27 10:05:38
na zaciatocnika pred rokom a pol som bol s nim maximalmne spokojny ......
 
ph_photo
2012-06-28 14:12:37
príspevok od: Peto15
ja to robím tak že na pravo a na lavo su take botky na ne pritlačím pinzetov a pekne mi to samé zíde dole
ktore su to botky? a ktorym smerom na ne treba zatlacit? a da sa to potom znova "korektne" zlozit?
 
DanielDaniel
2012-08-01 12:41:01
objednaný za 447e aj so seťákom,nuž už sa vraj nevyrába takže sa už len dopredávajú zostávajúce kusy o čom svedčí aj cena na začiatok by mal pozbaviť ,ajkeď som bol zvyknutý na kamarátovu D70
 
michal2210
2012-12-11 21:09:32
preco ten fotak vie natacat video len 10 min. ???
 
prototype
2012-12-31 17:55:20
ahojte
da sa s nim robiť aj timelapse ? ak ano čo na to všetko treba
 
pau1ine_mac3k
2012-12-31 19:49:23
Ja som ho dostala pod stromček a som s ním maximálne spokojná zatial som nenašla nejaké mínusy .. no musím sa ju ešte naučiť dobre používať a vedieť využívať funkcie ..
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia