Fototechnika / Recenzie / Fotoaparáty

Sony RX100

2012-09-10 10:00:00 | Autor: Karol Srnec | Komentáre 62 | Počet videní (23442)
Zdieľajte článok Upozorni priateľov Vytlačiť

Testovanie kompaktov s radosťou nechávam na kolegov. Najmä tých, ktoré nenaznačujú, že by boli niečim výnimočné. U RX100 som bleskovo zmenil názor už po pár záberoch.


Malá čierna tehlička, ktorá vyvolala v redakcii rozruch. Uvedenie nového kompaktu už dávno pre mňa nie je vzrušujúcou udalosťou. Česť výnimkam. A tak ani teraz som sa o nový kompakt od Sony zvlášť nezaujímal. Ale patrí sa ho aspoň otestovať, predsa len je to prémiový model a nie mydielko pre starú mamu. Ktorému z redaktorov zverím túto úlohu?


Pod článkom som podpísaný ja a tak už viete, kto sa testovania zhostil. Došli ľudské zdroje? Nie, po prvých skušobných záberoch nám bolo jasné, že tu máme niečo výnimočného. Kompakt s veľkým K, ktorý nakope zadok nejednej zrkadlovke. Využijem svoju funkciu a foťák si nechávam. Začnem netradične a to malou ochutnávkou.


V ateliéri s týmto fotoaparátom asi nikto nebude fotografovať, to ma ale neodradilo to vyskúšať. Použil som pilotné žiarovky a nechal pod nimi Jozefa chvíľu opekať. Najprv som vyskúšal efektový program Toy camera. Hotová fotka bez nutnosti postprocesingu. Pri kontrole fotografií v počítači ma čakal doslova šok. Ostrosť detailov, akú mám problém dosiahnúť zrkadlovkou s kvalitným objektívom.

Dve pilotné žiarovky a efektový program Toy camera.


100% výrez. Takéto detaily je problematické dostať so zrkadlovky s kvalitným objektívom.


Dúfam, že aj tí náročnejší zbystrili pozornosť a budú čítať ďalej.



Prvý dojem

Fotoaparát je prekvapujúco malý, ale ťažký. Je tu kus železa, za ktorý by sa nehanbila ani Leica. Ovládanie je tradičné, potešil ma klasický otočný volič programov. Na prvý pohľad zaujme otočný prstenec okolo objektívu. Bude sa ním zoomovať, zaostrovať, alebo niečo nastavovať? Objektív je mohutný, veď na širšom konci má svetelnosť F1,8. Drobnosťou, ale dôležitou, je modré logo Carl Zeiss.

Zapínam fotoaparát, je svižný, zaostrovanie nadpriemerne rýchle, veľmi dobrý displej. Menu typické pre Sony zrkadlovky. Nechýbajú ani obrazové efekty.

Design a ergonómia

Pomerne malé čierne telo so zaoblenými bokmi má čistý jednoduchý dizajn, ktorý nikoho neurazí. Jednoducho klasika. Jediným dekoračným prvkom je žliabok na prednej stene.

Prednej strane dominuje objektív s veľkým priemerom, ktorý ešte rozširuje viacúčelový ovládací prstenec. Ním sa štandardne ovláda transfokácia (zoom). Tá má ale aj tradičnú kolísku okolo spúšte. Je na vás ako budete zoom ovládať. Odporúčam prstenec využívať len keď potrebujete pracovať s uhlom záberu veľmi precízne. Pre bežne fotografovanie je praktickejšia kolíska.

Prstenec ale oceníte, ak si ho preprogramujete, má 10 rôznych nastavení. Niekto si zvolí nastavenie ISO, iný času, clony, WB... Ja som si na prstenec nastavil efektové programy, ktoré mám u kompaktov veľmi rád. Nepoznám žiaden iný fotoaparát, dokonca ani zrkadlovku, kde by sa dali efekty nastaviť tak ľahko a rýchlo. Otočný prstenec výrazne prispieva k dobrej ovládateľnosti.

Na vrchnej časti prístroja sa nachádza blesk, tlačidlo ON/OFF, spúšť s kolískou zoomu a otočný volič programov, aký poznáte zo zrkadloviek.  Okrem automatiky, scénických programov, panorámy a režimu snímania videa na ňom nájdete pokročilé expozičné programy P, A, S, M. Ako bonus tu nájdete jednu pamäť vlastných nastavení (MR).

Blesk je vyskakovací, ale nemá samostatné tlačidlo, vysuniete ho len cez funkciu nastavenia blesku. Do tela ho musíte ale vtlačiť mechanicky.

Zadnej strane dominuje výborný displej. Vzhľadom na jeho veľkosť zostalo málo miesta na ovládacie prvka, čo nepoteší fotografov s väčšími prstami. Pre snímanie videa je určené samostatné tlačidlo MOVIE. Ak nepočítam potvrdzovacie tlačidlo uprostred kombinovaného rollera, sú tu ešte štyri tlačidlá. Fn pre prístup k najpoužívanejším nastaveniam, Menu, Play a tlačidlo nápovedy.

Jedna drobnôstka, ktorá ma zaujala, vypovedá veľa o tom, ako precízne ku konštrukcii fotoaparátu pristupovali. Na bokoch sú miniatúrne očka pre upevnenie pútka na ruku. Čo ale, ak radšej nosím fotoaparát zavesený na krku? Jedným riešením je kúpiť si pekné kožené puzdro. Ale ide to aj bez neho, k fotoaparátu sú pribalené šikovné predlžujúce očká, ku ktorým pripevníte popruh.

Funkcionalita

Sony RX100 je pokročilý kompakt s expozičnými programami pre pokročilých. Od najvyšších modelov sa líši absenciou sánok pre blesk a možnosťou pripojenia filtrov a predsádok. Po tejto stránke je horšie vybavený ako Canon Powershot G12, či Panasonic Lumix LX-5. Preto je ale omnoho kompaktnejší, skutočný “vreckáč”. Bližšie je skôr Canonu Powershot S100, ale s o triedu lepším spracovaním.


Snímač

To čo robí tento fotoaparát pozoruhodným, je jeho snímač a spracovanie obrazu. Ešte pred pár mesiacmi by som každému, kto chce dať snímač s takýmto rozlíšením do kompaktu vynadal do d........ Pokrok ale nezastavíš, a to, čo sa zdalo nemožné, je realitou. Perfektne prekreslené detaily, veľmi dobrý dynamický rozsah, nízka úroveň šumu.


1.0" (13.2 x 8.8mm) Exmor™ CMOS senzor sa skutočne vydaril. Naviac má zrkadlovkový pomer strán 3:2.


Objektív

Aj ten najlepší snímač, ak nemáte dobrý objektív, bude produkovať nekvalitné fotografie. V RX100 sa ale stretla vyrovnaná dvojica. Rozsah objektívu je 28-100 mm v režime 3:2, pri svetelnosti F1,8-4,9. Skladá sa zo 7 členov v 6 skupinách a hrdí sa označením Vario-Sonnar T*. Áno, je od Carl Zeiss. V prípade snímania fotografií je opticky stabilizovaný. Pri snímaní videa je stabilizácia kombinovaná. Škoda, že nepodáva lepší výkon v režime makro. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť pri širokouhlom nastavení je 5 cm a pri tele 55 cm. Mierka zväčšenia ale nie je veľká, maximále odfotíte na plný formát objekt o veľkosti cca 7,5 cm.

Prekvapujúca je schopnosť rozostriť pozadie, či na najširšom konci pri F1,8, alebo najdlhšom a F4,9. Od 1” snímača by som to veru nečakal. Veľmi dobre je korigované sférické skreslenie, aj na najširšom konci je len minimálne. Čo je ale najdôležitejšie, objektív má vynikajúcu kresbu, výborný prenos kontrastu a je minimálne citlivý na protisvetlo.


Obidve fotografie sú snímané z jedného miesta, horná na najširšom a spodná na najdlhšom ohnisku.


Pri nastavení na maximálne ohnisko a F4,9 je miera rozostrenia prekvapujúca. Použitý efekt vysokokontrastná ČB fotografia.


Aj v makrorežime vyniká objektív svojou kresbou. Pozrite sa na ostro vykreslené pesíky spodného kvetu.


Displej

Na displeji s rozlíšením 1 229 000 bodov si môžete v rôznej forme zobraziť dôležité informácie o expozícii a nastaveniach, vrátane histogramu. Pomocné kompozičné mriežky sú dokonca tri a ako bónus je tu elektronická vodováha. Jas displeja sa nastavuje automaticky alebo manuálne v piatich krokoch. Pri slnečnom počasí je možné aktivovať špeciálny režim. Ten skutočne funguje a na priamom slnku je displej o triedu lepšie čitateľný, než napr. na fotoaparátoch NEX.

Programy

Začnem dvoma automatikami, prvá klasicka zelená, druhá s prívlastkom plus využíva naviac možnosti viacnásobnej expozície pre zábery bez rozostrenia a vysokého šumu. Zaujímavé, že aj v týcho automatikách máte určité možnosti zasahovať do fotografického procesu, napr. pracovať s hĺbkou ostrosti v graficky jednoducho podanej forme ovládania. Na displeji naviac reálne vidíte ako sa DOF mení.


Ďalej je tu 13 scénických programov typu krajinka, makro, nočný portrét a pod. Niektoré opäť využívajú viacnasobnú expozíciu pre dosiahnutie lepších výsledkov. Toto je ale hlavne fotoaparát pre náročnejších a tých potešia pokročilé expozičné programy P, A, S, M. Poteší aj pamäť MR, do ktorej si môžete uložiť a kedykoľvek vyvolať program s vlastnými nastaveniami.

Efektové programy sú veľmi obľúbené. Na žiadnom inom fotoaparáte Sony ich ľahšie nenastavíte.


Sweep panoráma je poskladaná priamo vo fotoaparáte. Toto je kratšia verzia.


Video má samostatnú ikonku a posledným programom je sweep panoráma. Tá je užívateľom fotoaparátov Sony dobre známa. Stačí stlačiť spúšť, držať a otáčať fotoaparátom v smere šípky. Fotoaparát z jednotlivých expozícii vyskladá panoramatickú fotografiu. Ľahšie už to ani nemôže byť.


Kvalita fotografií

JPG

Formátu JPG sa nevyhnete, ak chcete používať efektové programy. Bohužiaľ nemôžete ich použiť, ak máte nastavený RAW, alebo RAW+JPG. Olympusy PEN pritom dokážu snímať zároveň do obidvoch formátov. JPG je upravený fotoaparátom, RAW zostáva samozrejme surový, bez efektov.

Pri snímaní na najnižšie hodnoty ISO je kvalita JPG vynikajúca. Živé, verné farby. Len to netreba preháňať s rozšírením dynamického rozsahu DRO, kedy sa z fotiek vytratí kontrast. Kompresia aj doostrenie sú nastavené veľmi citlivo. Pri vyšších citlivostiach už sa začne prejavovať snaha o odšumenie stratou detailov.


RAW

Počas testovania som ešte Lightroom ani Photoshop nepoznali RAW z tohto fotoaparátu a tak som si nainštaloval program dodávaný výrobcom. Jeho ťažkopádnosť ma ale od úprav odradila. Vydanie RC verzie Lightroomu ma spasilo. Pri spracovaní RAW-u sa súbory chovajú viac ako zo zrkadlovky, než z kompaktu. Záchrana prepalov, úprava expozície, vyťahovanie informácii s tieňov, to všetko ide rovnako ako som zvyknutý u zrkadloviek základnej triedy.


V galérii nájdete fotografie snímané priamo do JPG, niektoré aj s obrazovými efektami a fotografie vyvolané z RAW.


Dynamický rozsah a šum

Dynamický rozsah je na veľmi dobrej úrovni. Zrkadlovky sú na tom o triedu lepšie, ale na kompakt je to veľmi dobré. Pri snímaní do JPG môžete využiť rozšírenie dynamického rozsahu DRO v piatich stupňoch, alebo automatike. Nechýba HDR a bohatosť jasov zachytíte aj s efektovým programom Rich BW.

Pri ISO 80 a 100 je šum menší ako u niektorých zrkadloviek. Postupne začína pribúdať od ISO 125 a do ISO 800 sa ním netreba zaoberať. Treba si uvedomiť, že fotografie majú rozlíšenie 20,2 Mpx a pri tlači do formátu A4 sa šum prakticky stratí aj pri hodnote ISO 3200.


Video

Fotoaparát ukladá video do formátov AVCHD a MP4, max. 1920x1080 50p. Zaujímavé, že v nastaveniach chýba menšia snímková frekvencia, napr. 24p a pod. Stabilizátor je účinný,  sledovanie objektu rýchle a pri snímaní môžete meniť aj expozíciu v niektorom z vybraných programov P, A, S, M. Nechýba zaznamenanie zvuku v režime stereo s veterným filtrom. Počas snímania je možné meniť ohniskovú dĺžku objektívu.

Kvalita videa je výborná, Sony sa to darí prakticky v celom portfóliu.



Plusy a mínusy

+  kvalitná konštrukcia

+  nadpriemerná obrazová kvalita

+  ovládanie

+  efektové programy

+  kvalitný displej

+  rýchlosť zaostrovania a odozvy spúšte

+  príkladná ergonómia ovládania


-  cena

-  chýba tlačidlo vyklápania blesku

-  slabšie makro


Základné parametre:

  • Objektív: Carl Zeiss® Vario-Sonnar® T* 10,4-37,1/1,8-4,9 (EQ 28-100)
  • Snímač: Exmor CMOS 1” s efektívnym rozlíšením 20,2 megapixelov
  • Meranie expozície : Multi segment / Center weighted / Spot
  • Korekcia expozície : +/- 3.0EV
  • Citlivosť ISO: 125/200/400/800/1600/3200 rozšíriteľná na 80 až 25 600
  • Expozičné programy: P, A, S, M, Sweep panorama, Video
  • Kreatívne štýly: Standard, Vivid, Portrait, Landscape, Sunset, Black & White
  • Scénické režimy: Portrait, Anti Motion Blur, Sports Action, Pet, Gourmet, Macro, Landscape, Sunset, Night Scene, Hand-held Twilight, Night Portrait, Fireworks, High Sensitivity
  • Picture Effects: Toy Camera, Pop Color, Posterization, Retro Photo, Soft High-key, Partial Color, High Contrast Monochrome, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Monochrome, Miniature, Watercolor, Illustration
  • Vyváženie bielej: Auto/Daylight/Shade/Cloudy/Incandescent/Fluor (Warm White)/Fluor (Cool White)/Fluor (Day White)/Fluor (Daylight)/Flash/C. Temp., Filter/Custom
  • Displej TFT LCD: 3.0" (7.5cm) (4:3) / 1 229 000 bodov / Xtra Fine / TruBlack
  • Kontrola jasu: Auto / Manuál (5 krokov) / Slnečné počasie
  • Režimy blesku: Auto/Fill-flash/Slow Sync/Rear Sync/Vypnutý
  • Závierka : iAuto (4-1/2000 s.) / Program Auto (1-1/2000s.) / Manuál (Bulb, 30-1/2000s.) / Priorita clony (8-1/2000 s.) / Priorita času (30-1/2000s.)
  • Rýchlosť snímania: 10 obr./s.
  • Samospúšť: 10sec. / 2sec. / Autoportrét
  • Zaostrovanie: Single-shot AF (AF-S) / Continuous AF (AF-C) / Direct Manual Focus (DMF) / Manual Focus
  • Režimy AF: Multi point AF (25 bodov) / Center weighted AF / Flexible spot / Flexible spot (tracking focus) / Flexible sport (face tracking)
  • Video: 1080p 60 obr./s. (AVCHD), MP4 50 obr./s., Stereo zvuk

Oficiálne stránky: http://www.sony.sk/product/dsc-r-series/dsc-rx100#/


Záver

Sony RX100 zbiera kladné hodnotenia z celého sveta. Ťažko hľadať lepší fotoaprát v tejto kategórii. V malom tele (101.6 x 58.1 x 35.9mm,  240g) sa ukrýva veľký výkon. Fotoaparát do vrecka, či kabelky s vynikajúcim obrazovým výstupom. Bez prehánania môžem povedať, že z fotografií môžete spraviť zväčšeniny výstavného formátu 50x70 cm, ba dokonca väčšie. Len nesmiete vedľa nich dať tie zo svojej zrkadlovky, mohli by ju považovať za horšiu. Platí to samozrejme pre určité žánre, napr. krajinku, architektúru, dovolenkovú fotografiu. Fotoaparát sa cíti ako ryba vo vode aj v meste a problém mu nerobia ani portréty.


Rozsah objektívu je praktický a v horších svetelných podmienkach oceníte vysokú svetelnosť F1,8. Objektív Carl Zeiss je skutočne kvalitný a bez problémov dodá 20,2 Mpx snímaču dostatok jemných detailov. Zabudnite na pomalosť kompaktov, RX100 je rýchlik.

Aj keď tvrdo presadzujem používanie RAW-u, nedá mi nepochváliť fotoaparát za kvalitné fotografie vo formáte JPG. Prirodzené farby, dobrý kontrast aj dynamický rozsah. Doostrovanie a odstraňovanie šumu je nastavené takmer ideálne. Z fotoaparátu vychádzajú fotografie, ktoré prakticky nemusíte upravovať. Efektové programy prinášaju do fotenia prvok zábavy. Nechýba funkcia panorámy.


Pokročilí fotografi ocenia veľmi dobrú ergonómiu ovládania. Prístroj má dve chybičky krásy, slabý makrorežim a cenu ktorá atakuje amatérske zrkadlovky.

Poznáte tú reklamu na auto, kedy sa predavač pýta zákazníka “A potrebujete vôbec to auto?” a on mu odpovedá “Nie, ale chcem ho”? Tak po tomto teste je to môj prípad.


Zdieľajte článok
Ohodnoďte článok
4.7 z 5
Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MarianDLL
2012-09-10 10:16:07
Zdravim, vyzera to skvelo. Cloveku sa nie vzdy chce vsade tahat ta tazka zrkadlovka...
Zaujimalo by ma, aku vydrz ma bateria a aky typ baterie tam ide (ci klasicke tuzkove, alebo ine). vdaka
 
matoxxx
2012-09-10 11:10:11
Tlačidiel tam chýba viac,kompakt za 700euro je troška mimo,už 500 euro je dost.
 
marcus_labeo
2012-09-10 12:04:34
príspevok od: matoxxx
Tlačidiel tam chýba viac,kompakt za 700euro je troška mimo,už 500 euro je dost.
Na naše pomery určite; čo tak ale čítam na dpreview a inde, v zahraničí už má mnoho spokojných záujemcov. Postav vec takto: máš veľkú DSLR, napr. D800 a chceš záložák, čo najmenší, skladný, ktorý vieš strčiť do vrecka, ale nechceš sa vzdať vysokej kvality fotiek. Máš okrem RX100 nejakú reálnu alternatívu?
 
Cako
ocenenie redakciou 2012-09-10 12:55:41
príspevok od: marcus_labeo
Na naše pomery určite; čo tak ale čítam na dpreview a inde, v zahraničí už má mnoho spokojných záujemcov. Postav vec takto: máš veľkú DSLR, napr. D800 a chceš záložák, čo najmenší, skladný, ktorý vieš strčiť do vrecka, ale nechceš sa vzdať vysokej kvality fotiek. Máš okrem RX100 nejakú reálnu alternatívu?
mne vobec nevadi ze mam tazku zrkadlovku absolutne... Pre mna je blbost kupovat druhy fotak kvoli tomu aby som nosil nieco lahsie na cesty atd. Ja som rad ze mam v ruke nieco poriadne
 
haplo602
2012-09-10 13:00:31
Porovnanie s Nikon 1 co sa tyka obrazovej kvality ? Senzor v oboch ma rovnaku velkost (1" = CX).
 
BYko
2012-09-10 13:07:42

Vyborna kvalita snimok!
Mna by zaujimala rychlost ostrenia (ak je dostatocna) v porovnani napr. s niektorym sklom z DLSR.
Kolko snimok dokaze ulozit pri 10fps? (staci jej svoj buffer na kartu)
 
marcus_labeo
2012-09-10 13:25:33
príspevok od: Cako
mne vobec nevadi ze mam tazku zrkadlovku absolutne... Pre mna je blbost kupovat druhy fotak kvoli tomu aby som nosil nieco lahsie na cesty atd. Ja som rad ze mam v ruke nieco poriadne
Ak to Tebe vyhovuje, potom samozrejme OK. Každý ale máme iné preferencie a mnoho ľudí nemá chuť bežne vláčiť DSLR, ale chce mať pre prípad pri sebe foťák (v štýle "radšej kompakt pri sebe ako zrkadlovku doma"). Ja mám svoju S100 v aktovke v priehradke na mobil a je zrejmé, že DSLR by som do aktovky nenarval ani zložený.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-09-10 13:48:39
príspevok od: haplo602
Porovnanie s Nikon 1 co sa tyka obrazovej kvality ? Senzor v oboch ma rovnaku velkost (1" = CX).
to sa nedá seriózne porovnávať, rozdiel v rozlíšení je priepastný. Pre zaujímavosť to môžeme urobiť keď dostaneme Sonku do redakcie.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-09-10 13:48:58
príspevok od: marcus_labeo
Ak to Tebe vyhovuje, potom samozrejme OK. Každý ale máme iné preferencie a mnoho ľudí nemá chuť bežne vláčiť DSLR, ale chce mať pre prípad pri sebe foťák (v štýle "radšej kompakt pri sebe ako zrkadlovku doma"). Ja mám svoju S100 v aktovke v priehradke na mobil a je zrejmé, že DSLR by som do aktovky nenarval ani zložený.
dobre napísané
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-09-10 13:50:24
príspevok od: marcus_labeo
Na naše pomery určite; čo tak ale čítam na dpreview a inde, v zahraničí už má mnoho spokojných záujemcov. Postav vec takto: máš veľkú DSLR, napr. D800 a chceš záložák, čo najmenší, skladný, ktorý vieš strčiť do vrecka, ale nechceš sa vzdať vysokej kvality fotiek. Máš okrem RX100 nejakú reálnu alternatívu?
ono podľa mňa už len kúpiť za 700,- niečo iné v porovnateľnej obrazovej kvalite je takmer nemožné, o rozmeroch ani nevravím. Takže pomer cena výkon je veľmi fajn
 
branuloo
2012-09-10 14:22:00
no a chystaná RX1 vyzerá tiež zaujímavo, len tá cena už bude úplne inde keďže bude FF...
 
zelovoc
2012-09-10 14:27:54
je to vyrazne lepsie oproti fuji x10?
 
haplo602
2012-09-10 14:28:15
príspevok od: Jozef Peniak
to sa nedá seriózne porovnávať, rozdiel v rozlíšení je priepastný. Pre zaujímavosť to môžeme urobiť keď dostaneme Sonku do redakcie.
SUM/DR sa ale porovnat daju ... Nikon pravdepodobne pouzive tento senzor v dalsej rade Nikon 1 ...
 
haplo602
2012-09-10 14:31:11
príspevok od: branuloo
no a chystaná RX1 vyzerá tiež zaujímavo, len tá cena už bude úplne inde keďže bude FF...
ak to nema vymenitelne objektivy tak to bude fail ....
 
Cako
ocenenie redakciou 2012-09-10 14:39:21
príspevok od: marcus_labeo
Ak to Tebe vyhovuje, potom samozrejme OK. Každý ale máme iné preferencie a mnoho ľudí nemá chuť bežne vláčiť DSLR, ale chce mať pre prípad pri sebe foťák (v štýle "radšej kompakt pri sebe ako zrkadlovku doma"). Ja mám svoju S100 v aktovke v priehradke na mobil a je zrejmé, že DSLR by som do aktovky nenarval ani zložený.
a ja mam zas svoj batoh ktory mam stale pri sebe. A je jedno kde som, to je moja aktovka tam mam vsetko vratane fotaku
 
Marcel Rebro
2012-09-10 15:07:59
príspevok od: matoxxx
Tlačidiel tam chýba viac,kompakt za 700euro je troška mimo,už 500 euro je dost.
z eBay.co.uk za 600 E
 
Marcel Rebro
2012-09-10 15:08:57
príspevok od: Cako
a ja mam zas svoj batoh ktory mam stale pri sebe. A je jedno kde som, to je moja aktovka tam mam vsetko vratane fotaku
no na mna by sa chvilami asi divne pozerali ak by som na jednanie prisiel s batohom
takze tiez kompakt v aktofke
 
Marcel Rebro
2012-09-10 15:10:31
príspevok od: Jozef Peniak
ono podľa mňa už len kúpiť za 700,- niečo iné v porovnateľnej obrazovej kvalite je takmer nemožné, o rozmeroch ani nevravím. Takže pomer cena výkon je veľmi fajn
skor pomer cena/vykon/rozmer, ale inak suhlasim ... este keby to malo (externy) EVF
 
jozkovicz
2012-09-10 15:11:06
príspevok od: Jozef Peniak
ono podľa mňa už len kúpiť za 700,- niečo iné v porovnateľnej obrazovej kvalite je takmer nemožné, o rozmeroch ani nevravím. Takže pomer cena výkon je veľmi fajn
a co canon g1x ??? nie je kvalita snimkov porovnatelna zo sony rx 100 ?
 
wayne
2012-09-10 15:15:16
príspevok od: Cako
mne vobec nevadi ze mam tazku zrkadlovku absolutne... Pre mna je blbost kupovat druhy fotak kvoli tomu aby som nosil nieco lahsie na cesty atd. Ja som rad ze mam v ruke nieco poriadne
Najma ak mas vo vrecku nonstop pomerne slusny mobilofotak :_)
 
Wolis
2012-09-10 15:35:14
Ja by som sa chcel spýtať na reálny rozdiel medzi Fuji X100 a týmto Sony RX 100, kedže ten je mu cenovo veľmi blízko. ďakujem
 
slavmiro
2012-09-10 15:55:43
rovnocenny nastupca kompaktov Canon S95, Nikon P300, ale za skoro 3-nasobok ich ceny.
 
Valibuk
2012-09-10 16:39:27
Branulo, cena RX1 je cca 2700e, ako som cital, zrejme nas caka aj RX5 s APSC snimacom a 24-150tusim objektivom a k si dobre pamatam aj RX10 s 1" senzorom ale mamutim rozsahom ohnisk 24 az 500nieco.
Suhlasim, ze tento fotak sa sony fakt vydaril. Sony a nie len sony v poslednej dobe pustaju do sveta velmi zaujimave fotoaparaty. Ja sa momentalne tesim a som zvedavy na vystupy fuji XE1 so super vizerajucim setakom a sonku nex6 spolu s novymi sklami. Tesim sa na ten pancake ale hlavne UV sklo.
Skoda len, ze pri tejto 100ke je zaciatok na 28 a nie 24, ale clovek nemoze mat vsetko
Vdaka za recenziu
 
Valibuk
2012-09-10 16:43:07
príspevok od: jozkovicz
a co canon g1x ??? nie je kvalita snimkov porovnatelna zo sony rx 100 ?
sonka je vzhladom na rozmery relativne o dost mensia. Obrazovo z testov co som videl su na tom podobne, canon vdaka vacsiemu senzoru o nieco menej sumi na vyssom iso. Vzhladom na, pre mna dolezitejsie pociatocne ohnisko by som zrejme skor bral tuto sonku kvoli rozmerom, jedine co by mi chybalo z canonu je vyklapaci displej, ale naucil som sa s tym zit aj pri dslr vedel by som aj pri tomto

 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-09-10 16:50:27
príspevok od: jozkovicz
a co canon g1x ??? nie je kvalita snimkov porovnatelna zo sony rx 100 ?
no ale svetelnosť a tá rýchlosť...
 
zuzuliena
2012-09-10 16:53:51
príspevok od: Cako
mne vobec nevadi ze mam tazku zrkadlovku absolutne... Pre mna je blbost kupovat druhy fotak kvoli tomu aby som nosil nieco lahsie na cesty atd. Ja som rad ze mam v ruke nieco poriadne
nuz ale su aj taki, co slapu do 5-6 tisicovych vysok, kde kazde deko citit, tak ti su nadseni touto moznostou .-)
 
jozkovicz
2012-09-10 17:00:33
príspevok od: Valibuk
sonka je vzhladom na rozmery relativne o dost mensia. Obrazovo z testov co som videl su na tom podobne, canon vdaka vacsiemu senzoru o nieco menej sumi na vyssom iso. Vzhladom na, pre mna dolezitejsie pociatocne ohnisko by som zrejme skor bral tuto sonku kvoli rozmerom, jedine co by mi chybalo z canonu je vyklapaci displej, ale naucil som sa s tym zit aj pri dslr vedel by som aj pri tomto

ja sa na nejaky kompakt casom chystam .. takze som zvedavy aj na tie ostatne, co si spominal vyssie .. ale ja by som praveze vyklapaci displej chcel .. mozno nakoniec zakotvim pri nejakom bazarovom canone g11 .. a pockam, kym tie nove hracky klesnu s cenami .. nemusim mat hned to najnovsie, co pride .. konieckoncov, niekedy sa tie prve streli doladia pri druhej generacii ..
 
Valibuk
2012-09-10 17:10:28
príspevok od: jozkovicz
ja sa na nejaky kompakt casom chystam .. takze som zvedavy aj na tie ostatne, co si spominal vyssie .. ale ja by som praveze vyklapaci displej chcel .. mozno nakoniec zakotvim pri nejakom bazarovom canone g11 .. a pockam, kym tie nove hracky klesnu s cenami .. nemusim mat hned to najnovsie, co pride .. konieckoncov, niekedy sa tie prve streli doladia pri druhej generacii ..
Urcite, vyklapaci displej je super vec a chcel by som ho aj ja. Pre mna sa javi ako super kombinacia prave nex6 s uv 11-18(nasiel som dve verzie na nete 10 vs11 tak uvidime).
Mal som v minulosti uz aj D700ku aj 5dMark2 a poviem ti, ze uz nic take po horach vlacit nechcem. Sice pridem o to, byt stredobodom pozornosti a posuskavanie, "aha ake delo ma, to bude asi nejaky profesional" ale to mi len a len vyhovuje
Zlataa doba, zlataa doba, tesme sa veselme sa za ake pekne veci mozme utracat tazko zarobene peniaze
 
dushki
2012-09-10 19:29:57
Dodávaný software pre spracovanie RAW je ťažkopádny. Doporučuje sa teda kúpiť Adobe Lightrom Lightroom?
 
seifi
2012-09-10 21:46:50
uvedené mínusy sú slabšie mínusy; čo by mi chýbalo, je 24mm; radšej 24/70 ako 28/100
 
seifi
2012-09-10 22:07:16
Lumix LX7 za 499,- pri 24/90 a 1,4/2,3 - ako vidíte toto ? + možnosť hľadáčika ; ozaj, hľadáčik medzi mínusmi chýba
 
Marcel Rebro
2012-09-10 22:15:10
príspevok od: seifi
Lumix LX7 za 499,- pri 24/90 a 1,4/2,3 - ako vidíte toto ? + možnosť hľadáčika ; ozaj, hľadáčik medzi mínusmi chýba
- velkost senzora 116mm2 (RX100) vs. 34mm2 (LX7)
- rozmery/hlbka 36mm (RX100) vs. 46mm (LX7)

... ale to su len ciselka
 
bobo222
2012-09-10 23:54:06
podla rummors niečo podobné chystá aj Oly s 4/3 čipom a tým pádom možno aj panák. Plus nástup fujiny....
Možno konečne výrobcovia pochopia, že ľudia chcú aj kvalitu a dočkáme sa použiteľnej generácie kompaktov.
 
blahoslav
2012-09-11 00:43:20
príspevok od: Valibuk
sonka je vzhladom na rozmery relativne o dost mensia. Obrazovo z testov co som videl su na tom podobne, canon vdaka vacsiemu senzoru o nieco menej sumi na vyssom iso. Vzhladom na, pre mna dolezitejsie pociatocne ohnisko by som zrejme skor bral tuto sonku kvoli rozmerom, jedine co by mi chybalo z canonu je vyklapaci displej, ale naucil som sa s tym zit aj pri dslr vedel by som aj pri tomto

a samozrejme chyba opticky hladacik
mam Olympus XZ-1 a ked na leteckom dni riadne svietilo slnko, ani za ten svet som na displeji nevidel, co filmujem a ci mam lietadlo v zabere
 
drecpy©photo
2012-09-11 09:02:32
príspevok od: branuloo
no a chystaná RX1 vyzerá tiež zaujímavo, len tá cena už bude úplne inde keďže bude FF...
To bude asi "iné kafe" - na toto si počkám. Súhlasím s názorom, že načo nosiť kompakt, keď mám kvalitnú zrkadlovku, ktorej výstupu sa len tam hocičo nevyrovná, ale na druhú stranu, keď ide človek na mototrip 3000 km po európe, nabalený, je takýto kompakt s FF omnoho menej náročný na priestor ako FF zrkadlo s 3 objektívmi. a zodpovedajúcim statívom.
 
Marcel Rebro
2012-09-11 10:29:33
príspevok od: drecpy©photo
To bude asi "iné kafe" - na toto si počkám. Súhlasím s názorom, že načo nosiť kompakt, keď mám kvalitnú zrkadlovku, ktorej výstupu sa len tam hocičo nevyrovná, ale na druhú stranu, keď ide človek na mototrip 3000 km po európe, nabalený, je takýto kompakt s FF omnoho menej náročný na priestor ako FF zrkadlo s 3 objektívmi. a zodpovedajúcim statívom.
Alebo takto :
OM-D + Oly 9-18 + Oly 12-50 + Oly 12/2 + Oly 45/1.8 = 1037g

... ak zoberiem zoomy s konstatntou svetelnostou
OM-D + Oly 7-14/4 + Pana 12-35/2.8 + Oly 12/2 + Oly 45/1.8 = 1276g
 
tadzesi
2012-09-11 11:28:51
Sviezi fotiak. A kazdemu kto sa taha zo svojim zrkalom vsade prajem aby nemusel vypisovat na forum ze mu niekto urval batoh s D4 a top sklami aj batozkom.

Taka hlupucka otazka. Preco vsade tahat 3 a viac kg techniky vsade? Kde davate tie super kvalitne fotky? Tlacite format A3 a viac? Vystavujete? Vydavate knihy?

Osobne tiez uz dlshsie uvazujem o niecom kompaktnejsom do auta. Moj kandidat je Canon S100.
 
Brian
2012-09-11 13:56:44
príspevok od: tadzesi
Sviezi fotiak. A kazdemu kto sa taha zo svojim zrkalom vsade prajem aby nemusel vypisovat na forum ze mu niekto urval batoh s D4 a top sklami aj batozkom.

Taka hlupucka otazka. Preco vsade tahat 3 a viac kg techniky vsade? Kde davate tie super kvalitne fotky? Tlacite format A3 a viac? Vystavujete? Vydavate knihy?

Osobne tiez uz dlshsie uvazujem o niecom kompaktnejsom do auta. Moj kandidat je Canon S100.
fotacik foti krasne, ostre fotky to je fajn. ale je jedna vec ktora megapixely mobilov, ani takychto prditiek nanahradia. je to vec ktora pre mna robi fotky najzaujimavejsimi a tym je mala hlbka ostrosti svetelnych objektivov v spojeni s vacsimi snimacmi (idealne FF) takze preto ja so sebou nosim tazke telo a min jedne objektiv (asi 1,5kg) aj ked vo vacsine prezentujem fotky v mensom rozliseni, ale ta fotka je ina ked je fotena fotakom a nie "flusatkom" Najradsej by som aj na cesty nosil stary stredoformat, ale to je uz naozaj velke. ale to som ja, hovorim niekoho to vobec nezaujima a pre takych su tieto fotaciky ako svorene.
 
PeCh
2012-09-11 16:15:22
Verím, že je to super foťáčik, no pri cene 600-700 € si radšej zvolím jeho bratranca NEXa. Obrazovo to nebude nejaký výrazný rozdiel. (Ne)svetelnosť seťáku nahradí vyššia citlivosť senzora, ale človek získa možnosť výmeny skla. Ale sú zas situácie, kde by to človek bral opačne. Takže každý si príde na svoje .
 
Dano Leitman
2012-09-11 22:12:37
joooj pekny kusok od sony ... moja jedina poziadavka od fotaku je aby dokazal odpichnut pozadie ked to potrebujem obcas musim dvihnut iso nuz ani s tim nema tento krasavec taky problem takze sa hlasim do klubu slintacov
 
tadzesi
2012-09-12 08:27:41
príspevok od: Brian
fotacik foti krasne, ostre fotky to je fajn. ale je jedna vec ktora megapixely mobilov, ani takychto prditiek nanahradia. je to vec ktora pre mna robi fotky najzaujimavejsimi a tym je mala hlbka ostrosti svetelnych objektivov v spojeni s vacsimi snimacmi (idealne FF) takze preto ja so sebou nosim tazke telo a min jedne objektiv (asi 1,5kg) aj ked vo vacsine prezentujem fotky v mensom rozliseni, ale ta fotka je ina ked je fotena fotakom a nie "flusatkom" Najradsej by som aj na cesty nosil stary stredoformat, ale to je uz naozaj velke. ale to som ja, hovorim niekoho to vobec nezaujima a pre takych su tieto fotaciky ako svorene.
Dobre foto nemusi byt ostro ostre, nemusi mat ani DOF a nemusi byt nafotene ani z FF telom. Raz tu boli fotky kde chalanisko nafotik s iPhone nejaku stavbu v BA pri Dunaji. A bolo to dobre aj pre katalog.

Cize ako som pochopil, tak svoje kvalitne fotky z kvalitneho fotaku prezentujes prevazne na WEBe. Nieje skoda tolku kvalitu ukazovat iba takto?
 
Marcel Rebro
2012-09-12 09:32:49
príspevok od: branuloo
no a chystaná RX1 vyzerá tiež zaujímavo, len tá cena už bude úplne inde keďže bude FF...
uz je tu ...

http://www.dpreview.com/previews/sony-cybershot-dsc-rx1/
 
marcus_labeo
2012-09-12 09:43:47
príspevok od: Marcel Rebro
uz je tu ...

http://www.dpreview.com/previews/sony-cybershot-dsc-rx1/
Najviac fascinujú tie rozmery: až na hĺbku je to menšie ako X100 (šírka, výška), čo je fascinujúce pri zohľadnení senzora 2,2x väčšieho.
Cena je otáznik, na druhej strane aj X100 vyvolala reakcie typu "čo si Fuji myslí, že je Leica, pýtať 1000 eur za kompakt?" a napriek tomu sa predávala ako teplé rožky; tak možno sú ľudia, ktorým 2800 USD za full frame nie je veľa. Každopádne je to jednak pekný príspevok trhu všeobecne, jednak pekný imagemaker pre Sony (teraz majú v ponuke až dva FF modely, čím sa vyrovnali C/N).
 
Marcel Rebro
2012-09-12 09:53:00
príspevok od: marcus_labeo
Najviac fascinujú tie rozmery: až na hĺbku je to menšie ako X100 (šírka, výška), čo je fascinujúce pri zohľadnení senzora 2,2x väčšieho.
Cena je otáznik, na druhej strane aj X100 vyvolala reakcie typu "čo si Fuji myslí, že je Leica, pýtať 1000 eur za kompakt?" a napriek tomu sa predávala ako teplé rožky; tak možno sú ľudia, ktorým 2800 USD za full frame nie je veľa. Každopádne je to jednak pekný príspevok trhu všeobecne, jednak pekný imagemaker pre Sony (teraz majú v ponuke až dva FF modely, čím sa vyrovnali C/N).
verim ze tak ako Fuji po X100 prisla s X-Pro1 (a neskor s X-E1) s vymennymi objektivmi aj Sony prida nieco podobne ... akurat ze konecne FF
 
marcus_labeo
2012-09-12 10:26:58
príspevok od: Marcel Rebro
verim ze tak ako Fuji po X100 prisla s X-Pro1 (a neskor s X-E1) s vymennymi objektivmi aj Sony prida nieco podobne ... akurat ze konecne FF
Myslím, že to Sony robí rozumne. Na jednej strane mnohí kritizujú Sony, že to nie je CSC s výmennými objektívmi a že taký by si hneď kúpili, na druhej strane pripraviť úplne nový foťák a k nemu aj nejakú sadu objektívov vyžaduje čas na vývoj a keby Sony uviedlo FF s výmennými objektívmi, ale súčasne predstavilo len jeden-dva objektívy preň, tí istí ľudia by ho zvozili pod čiernu zem (tak, ako sú NEXy stále kritizované pre nedostatok objektívov). Takže ak má byť FF CSC, radšej neskôr, ale hneď od začiatku s viacerými sklami.
 
Brian
2012-09-12 11:49:49
príspevok od: tadzesi
Dobre foto nemusi byt ostro ostre, nemusi mat ani DOF a nemusi byt nafotene ani z FF telom. Raz tu boli fotky kde chalanisko nafotik s iPhone nejaku stavbu v BA pri Dunaji. A bolo to dobre aj pre katalog.

Cize ako som pochopil, tak svoje kvalitne fotky z kvalitneho fotaku prezentujes prevazne na WEBe. Nieje skoda tolku kvalitu ukazovat iba takto?
ten link s iPhonom chcem vidiet , lebo ja som este nevidel pre mna pekny fotku z mobilu.
Hej pochpil si to dobre, lenze fotim iny zaner ako si asi myslis, ako "klasicky" ephotak.
Posledny rok aj nieco sa snazim dokumentovat svoj zivot, obycajny fotoblog, to su veci ktore nema velmi zmysel si tlacit, kedze nejde o akoze umelecke fotky. Fakt len obcas par krat za rok si dohodnem s niekym nejake vaznejsie fotanie, alebo fotania akcii kde naplno vyuzivam potencial kvalitnej fototechniky.
dam priklad. Moj najoblubenejsi fotoglob, ma jeden nemec,
http://www.photoblog.com/tobiasbrabanski
ktory fotil niekedy aj kazdy den s Canon 5D + Canon 35mm f1,4 (urcite to ma cez 1,5kg) a ten blog je pre mna zaujimavy aj pre tu dobru kvalitu fotiek, DOF. Pravdu povediac, asi jeho fotky z iPhonu by ma nebavili, nemali by to caro.
 
tadzesi
2012-09-12 12:46:13
príspevok od: Brian
fotacik foti krasne, ostre fotky to je fajn. ale je jedna vec ktora megapixely mobilov, ani takychto prditiek nanahradia. je to vec ktora pre mna robi fotky najzaujimavejsimi a tym je mala hlbka ostrosti svetelnych objektivov v spojeni s vacsimi snimacmi (idealne FF) takze preto ja so sebou nosim tazke telo a min jedne objektiv (asi 1,5kg) aj ked vo vacsine prezentujem fotky v mensom rozliseni, ale ta fotka je ina ked je fotena fotakom a nie "flusatkom" Najradsej by som aj na cesty nosil stary stredoformat, ale to je uz naozaj velke. ale to som ja, hovorim niekoho to vobec nezaujima a pre takych su tieto fotaciky ako svorene.
 
Brian
2012-09-12 14:01:43
je to fajn, mobil bol pouzity na zaner kde je velka hlbka osrosti vyhodou, ale hovorim ja preferujem malu DOF. s clankom tiez z casti suhlasim, ale pre mna su to len fotky z mobilu nic viac
 
saf42
2012-09-15 22:47:43
pekne foto, evidentne lepsi fotograf ako fotoaparat.
keby to bolo odfotene kvalitnejsim fotakom (ostrost, dof, dr) bolo by to ovela posobivejsie
 
KH
2012-10-13 01:04:36
príspevok od: slavmiro
rovnocenny nastupca kompaktov Canon S95, Nikon P300, ale za skoro 3-nasobok ich ceny.
slavmiro, keďže si napísal "rovnocenný", pochopil som, že si to nemal možnosť porovnať. Výkonom naozaj nie je "rovnocenný".
Kúpil som ho, ako jeden z prvých kusov, ktoré prišli. Prvý krát som kúpil niečo čo som predtým neskúšal a spoľahol sa na ohlasy zo zahraničia. Neľutujem však, ten obraz skutočne stojí za to. I za tie peniaze (za tie peniaze naozaj nemá konkurenciu ako to už niekto napísal). Čakám už roky kým s takým niečím niekto príde..a stalo sa. Keď kompakt, tak bez výmenných objektívov, malý kompakt, ktorý "fotí". Mám aj zrkadlovku, pretože ju potrebujem kvôli práci. Viem to porovnať..
 
Marcel Rebro
2012-11-03 09:24:26
Koho by zaujimalo :

Sony RX100 one of 50 'best inventions' of 2012 says TIME Magazine

http://techland.time.com/2012/11/01/best-inventions-of-the-year-2012/slide/all/
 
peterth
2012-11-27 09:20:24
Teraz mam Canon G 11 už par rokou,nosím ho vždy pri sebe aj na bicykli aj na motorke,, ale došiel čas na dačo nove... .Pozerám po možnostiach a tento Sony RX100 je jedna ... , snad už len počkať až bude u nás cena okolo 500.- , momentálne v Talkive je za 586.- .... Zdravím Peter
 
amateo
2012-12-11 22:04:41
Tak dnes som ho kupil priatelke za 500 CHF (420€)a prve dojmy su pozitivne. Blesk sa da "nasmerovat" smerom nahor a tak nestrielate priamo na foteny objekt No som zvedavy na dojmy po dlhsompouzivani.
 
valec86
2012-12-13 11:24:14
mam 4 zrkadlovky, rodinna akcia, cokolvek vsade netahas uz len fotak ale aj kolo toho, nakoniec beries tak ci tak velku brasnu s vybavou a fakt som uz cakal na nejaky slusny kompakt, ktory bude aj zabavny ale za fotku sa hambit nemusis. vyzera fakt dobre
 
v950
2013-01-24 10:22:54
príspevok od: amateo
Tak dnes som ho kupil priatelke za 500 CHF (420€)a prve dojmy su pozitivne. Blesk sa da "nasmerovat" smerom nahor a tak nestrielate priamo na foteny objekt No som zvedavy na dojmy po dlhsompouzivani.
kde si ho kupil za 500 CHF?
 
podpolanec
2013-03-07 09:40:19
Mam Sony HX9V, nosim ho furt v kapse na bederaku a ked si predstavim ze RX100 je este mensi a lahsi je to moj jasny kandidat na dalsi fotak. Sony ide karta aj v smartphonoch. Ich uspech vidim aj v tom ze pocuvaju ziadosti ludi. Napr. od kupy HX9V mi od nich dosli asi dva dotazniky ohladom spokojnosti s HX9V, co by som vylepsil + ake su u fotakov moje hlavne priority ......
 
durko
2014-02-19 09:32:54
V súvislosti s touto recenziou sa chcem spýtať múdrejších ako som ja na veľkosť snímača. V recenzii sa uvádza veľkosť snímača 1", 13,2x8,8mm a to mi nejako nesedí. 1" = 1inch? Alebo je to nejaká iná miera? Lebo 1inch alebo 1palec = 2,54mm a to ako počítam tak počítam, z tých 13,2x8,8 mi niakovsky nechce sadnúť.
 
dalay-lamma
2014-02-19 09:43:03
príspevok od: durko
V súvislosti s touto recenziou sa chcem spýtať múdrejších ako som ja na veľkosť snímača. V recenzii sa uvádza veľkosť snímača 1", 13,2x8,8mm a to mi nejako nesedí. 1" = 1inch? Alebo je to nejaká iná miera? Lebo 1inch alebo 1palec = 2,54mm a to ako počítam tak počítam, z tých 13,2x8,8 mi niakovsky nechce sadnúť.
Tu je to rozoberane v casti "First, About those inch (“) sensors": http://www.lensrentals.com/blog/2012/01/sensor-size-matters-part-1

V podstate vyrobcovia pouzivaju naschval zastaraly system merania, aby mohli uvadzat vyssie cisla.
 
Dušan Rimár
2014-02-19 20:43:07
príspevok od: durko
V súvislosti s touto recenziou sa chcem spýtať múdrejších ako som ja na veľkosť snímača. V recenzii sa uvádza veľkosť snímača 1", 13,2x8,8mm a to mi nejako nesedí. 1" = 1inch? Alebo je to nejaká iná miera? Lebo 1inch alebo 1palec = 2,54mm a to ako počítam tak počítam, z tých 13,2x8,8 mi niakovsky nechce sadnúť.
Zdravím, problém Vášho výpočtu je v tom, že 1 palec = 2,54 cm = 25,4 mm a potom to hádam vyjde
 
Dušan Rimár
2014-02-19 20:56:10
ups a nevyšlo...nechápem, niekde súdruhovia z japonska urobili chybu?
 
durko
2014-02-19 20:58:47
Nie. Bude to v tom čo píše dalay-lamma. Ja som to počítal veľa krát a už som premýšľal či niekde neurobil chybu súdruh Pytagoras.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-02-19 21:22:02
príspevok od: durko
Nie. Bude to v tom čo píše dalay-lamma. Ja som to počítal veľa krát a už som premýšľal či niekde neurobil chybu súdruh Pytagoras.
Nie je v tom duchovny vodca, ale iny sposob oznacovanie. Tiez som to doteraz nevedel.
http://photo.stackexchange.com/questions/24952/why-is-a-1-sensor-actually-13-2-8-8mm
 

eKonto akcie a zľavy
Inzercia