Fototechnika / Recenzie / Objektívy

Sigma 18-35mm, f1.8 DC HSM|Art – extra ostrý, extra svetelný

2013-08-26 06:29:00 | Autor: Jozef Krajčo | Komentáre 133 | Počet videní (34085)
Zdieľajte článok Upozorni priateľov Vytlačiť

V apríli tohto roku sme zverejnili tlačovú správu, kde sme vás informovali o prvom zoome s fantastickou svetelnosťou F1.8 v celom svojom rozsahu 18mm až 35mm (so snímačom APS-C to robí 29-56mm na fotoaparáte Canon). Hladinu fotografických vôd poriadne rozčeril takýto technický kúsok z dielne spoločnosti Sigma.  Zaradenie do kategórie Art prináša tú najlepšiu kvalitu, čo sa týka nielen konštrukcie, ale aj obrazového výstupu. Dôkaz Sigma podala už s objektívom Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art, ktorý sa stal najlepšou 35kou na svete prekonávajúc všetky ekvivalenty od Canon, Nikon, Sony a dokonca sklo Carl Zeiss Distagon.


Ak vás donedávna strašil front a back focus objektívov Sigma, tak tomu je tiež ľahká pomoc. Modely s označením Art (a aj ďalšie) prinášajú Sigma USB Dock, v ktorom si cez špecializovaný softvér v počítači môžete doladiť autofocus, stabilizáciu a firmware objektívu. Dock nie je súčasťou objektívov. Treba ho samostatne dokúpiť (50€).

Stále máte málo argumentov, aby ste sa rozhodli pre Sigmu? A čo tak 4 roky záruka na všetky produkty? Nestačí? Tak vás možno presvedčí služba Mount Conversion. Ak sa rozhodnete zmeniť značku napríklad z Nikon na Canon, tak zaslaním Art objektívov do autorizovaného servisu vám zmenia za poplatok 80$ až 250$ (v závislosti od konkrétneho objektívu) bajonet. Zdá sa, že Sigma to myslí na trhu celkom vážne a svojimi poslednými produktmi a službami dostáva do úzadia ostatných veľkých hráčov. Nás spotrebiteľov takýto rázny nástup môže len tešiť. Odpoveď na ťah Sigmy totižto môže znovu prinútiť otvoriť prachom zapadané vývojové laboratóriá konkurencie. A ak sa len trošku spoločnosti začnú predháňať v ponúkanej kvalite produktov a služieb, my konzumenti sa určite nebudeme sťažovať.

Konštrukcia

V prvom rade treba povedať, že objektív je vyrábaný výhradne pre zrkadlovky s APS-C čipom. Pre majiteľov full-frame zrkadloviek je nepoužiteľný. Zostrojený je zo špeciálneho teplu odolného materiálu označovaného ako TSC (Thermally Composite Material). Ten kombinuje tie najlepšie vlastnosti z kovov a plastu, čiže pevnosť a zároveň ľahkosť. Na pocit v ruke pôsobí naozaj luxusne. Bajonet je celý z kovu. Nad bajonetom je vyrazené číslo, podľa ktorého zistíte, v ktorom roku ten váš kúsok opustil výrobné linky závodu.


Optická sústava je tvorená so SLD (Special Low Dispersion) skiel, ktoré kompenzujú aberáciu. Pri ostrení a zmene ohniska nedochádza vôbec k zmene dĺžky objektívu, čo patrí k známke najvyššej kvality. Aj keď nenasáva zbytočne prach z okolia zasúvaním a vysúvaním konštrukcie, zamrzí, že okolie bajonetu nie je utesnené voči vlhku. Naozaj nerozumiem tomu, prečo výrobcovia nových objektívov nie sú ochotní tam tú gumičku za pár centov prilepiť. Aj keď väčšina z nás pravdepodobne nefotí v prachu a v daždi, no pre pokoj v duši každého fotografa by sme ju tam radi mali.

Predná obruba objektívu sa neotáča, takže nasadenie filtrov polarizačného alebo prechodového nebude robiť žiadne problémy pri fotení. Priemer filtra, ktorý si môžete nasadiť je 72mm. Filtre s takýmto priemerom už patria medzi tie drahšie, ale je to nutná daň za vysokú svetelnosť. Clona je vykrojená v tvare tulipánu, typická pre širokouhlé objektívy.



Celú sústavu poháňa rýchly a presný hypersonický motor (HSM). Vzdialenejším prstencom od tela fotoaparátu sa ostrí a tým čo je bližšie sa mení ohnisko.
Objektív so svojimi 810 gramami a 12 centimetrami nie je žiadny drobček. Keď som ho nasadil na rozmerovo menšiu zrkadlovku Canon 1100D bolo jasne cítiť, že malíček potrebuje oporu. Držať fotoaparát s nasadeným objektívom troma prstami a palcom je veľmi neisté. Aj keď si malíček prispôsobíte pri úchope pod telo, stále je to slabé. Jednoznačne odporúčam battery grip pre zvýšenie stability držania a lepšej ergonómie.


Optická konštrukcia: 17 členov v 12 skupinách
Počet lamiel: 9
Veľkosť závitu pre filtre: 72 mm
Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 28cm
Rozmer: 78mm x 121mm
Hmotnosť: 810g
Stabilizácia: nie
Maximálny pomer zväčšenia: 1:4,3 (0,23 krát)
Bajonety: Sigma, Canon, Nikon,(Sony a Pentax v priebehu tohto roka)


Výkon

Hneď na úvod prezradím, že optická kvalita tohto objektívu je jednoducho excelentná. Vykreslenie detailov už od clony f1,8 sa len tak nevidí na objektívoch s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou. A nielen na nich, ale aj na pevných sklách najvyššej triedy. Sigma sa im hravo vyrovná, a niekedy ich aj prekonáva. Ostrosť je na oboch koncoch vynikajúca od plne otvorenej clony a rastie až k clone f5,6. Potom začína mierne klesať. To klesanie je však stále nad hladinou perfektnej ostrosti. Darmo budem hovoriť o tom, aký je objektív ostrý, darmo budem dávať ukážkové fotografie, pokiaľ neurčím vzťažnú sústavu porovnaním s inými objektívmi, nebudete si vedieť ten rozdiel predstaviť.

Sigma 18-35 f1.8 HSM|Art vs. Canon 35mm f2

Ako prvú vzťažnú sústavu som zvolil Canon 35mm, f2 a porovnal Sigmu na najdlhšom konci. Zaujímalo ma, či by sa táto pevná 35ka dala nahradiť testovacou Sigmou. Bolo by rozhodne pohodlnejšie nosiť jeden objektív, ktorými pokryje 35mm ohnisko a ide ešte k širšiemu ohnisku 18mm. Canon 35mm f2 som používal v slabom svetle na portrétiky. Jeho klasický motor síce vrčí do ďaleka, ale opticky mi vyhovoval, hlavne keď sa priclonil.

Pri porovnaní som neveril vlastným očiam. Už po otvorení fotografií vo Photoshope spravených Sigmou som videl, že snímky obsahujú obrovské množstvo detailov. So 100% zväčšením pri otvorenej clone oboch objektívoch sa zdalo, ako keby Canon fotil cez tenkú plastovú fóliu. Áno, až takýto rozdiel bol medzi týmito sklami. Canon začal byť ostrý až okolo clony f4. Pri Sigme som mal pocit, že fotografia je už doostrená tak, ako vyliezla z fotoaparátu. Naozaj neskutočný výkon.

Nasledujúce fotografie boli fotené zo statívu s telom Canon 1100D do formátu JPG, nastavenie STANDARD, bez úprav. Výrezy sú z oblasti blízko stredu fotografie. Uloženie z Photoshopu v 100% kvalite.


Canon 35mm, f2 nestačí ani zďaleka plne otvorenej Sigme.



Pre ukážku ešte pridávam výrez fotený s priclonenou Sigmou na f5,6. Tá ostrosť a neskutočné množstvo detailov vyzerajú naozaj tak, ako keby som fotografiu už v post procese doostril.


Sigma 18-35 f1.8 HSM|Art vs. Canon 24-70mm f2.8L USM

Keďže som mal k dispozícii objektív Canon 24-70mm, f2,8 L USM (prvá verzia) porovnal som ohniská 24mm, 28mm, 35mm na oboch objektívoch pri clone f2,8. Veľmi ma zaujímala konfrontácia výstupov na ohniskách, ktoré sa kryli. Ako telo som použil špičkovú APS-C zrkadlovku Canon 7D. Toto telo sa už v kombinácii so Sigma 18-35mm lepšie drží v ruke. Ideálne s ergonómiou to však bolo až s nasadeným batery gripom. Po obrazových informáciách hladných 18 miliónov pixlov, natlačených na čipe 7Dečka, len tak ľahko nenakŕmite. Tu už potrebujete len tie najlepšie objektívy. Akákoľvek slabina prechodu svetla cez optickú sústavu je kruto vidieť na fotke.

Sklo z najvyššej rady, lemované červeným prúžkom, Canon 24-70mm f2.8L USM si veľa ľudí pochvaľuje pre svoje kvalitné výstupy po celej dĺžke už pri otvorenej clone. Nebudem dávať do článku výrezy všetkých ohnísk, pretože na všetkých to dopadlo zhruba rovnako ako na 24mm.

Testovacia fotografia bola nasnímaná s Canon 7D + Canon 24-70mm f2.8L USM pri f2.8 clone, ISO 100. Porovnávaciu fotografiu zo Sigmy nájdete pod článkom v galérii.


Sigma valcuje a zanecháva konkurenta o poriadny kus za sebou. Na počudovanie Canon nedokáže vykresliť niektoré miesta. Napríklad v oblasti strechy a vo vnútri okien sa zdá, že nie je žiadna štruktúra.


A teraz Sigma. Na miestach strechy a v oknách sa zrazu objavili detaily! Nech by som výstup z Canonu 24-70mm akokoľvek doostroval, takéto detaily by som nikdy nezískal. Jednoducho ťažko doostriť niečo, čo na fotografii nie je.


Sigma 18-35 f1.8 HSM|Art vs. Canon 35mm f1.4L USM

Ak ste rozmýšľali, či by sa dala Sigma 18-35mm, f1.8 použiť na portréty, tak odpoveď je jednoznačné ÁNO. Dlhé ohnisko a clona okolo f2 vám zaručí nízku hĺbku ostrosti, rozmazané pozadie a miesta v hĺbke ostrosti budú ostré ako britva. Dokonca aj na ohnisku 18mm dokážete odpichnúť objekt od okolia. Podarí sa to síce len pri polpostave alebo detaile tváre. Nebude to také efektné, ale to široké ohnisko v kombinácii s nízkym clonovým číslom má tiež svoje čaro.


Canon má svoje 35mm L-kove pevné sklo s maximálne otvorenou clonou f1.4 za cenu 1400€. Dokáže sa Sigma za 700€ vyrovnať tomuto luxusnému sklu?
Po analýze fotografií môžem skonštatovať -  nielenže sa vyrovná, ale ho na okrajoch aj predbehne. Pri rovnakej clone f1,8 je stred fotografie v podaní detailov vyrovnaný. Sigma sa mi však kvôli lepšiemu prenosu kontrastu zdá ešte o malý kúsok lepšia. Pri krajoch je to však jasne víťazstvo pre Sigmu.

Testovacia fotografia bola nasnímaná s Canon 7D + Canon 35mm f1.4L, USM pri f1.8 clone, ISO 100. Porovnávaciu fotografiu zo Sigmy nájdete pod článkom v galérii.




Rovnaký scenár sa opakuje až do hornej testovacej clony f8. Canon v strede skoro tak dobrý ako Sigma, ale Sigma na krajoch je omnoho lepšia. Áno, už je to tak. Zoom objektív na APS-C od Sigmy prekonáva v ostrosti aj dvakrát tak drahé pevné sklo Canon 35mm, f1.4L USM!

Sigma 18-35 f1.8 HSM|Art vs. Canon 16-35mm f2.8L II USM

A prichádzame do posledného porovnania. Najviac podobné sklo svojim rozsahom k Sigme, je Canon 16-35mm f2.8L II USM za cenu 1400 €. Toto sklo bolo vyrobené v roku 2007.

Testovacia fotografia bola nasnímaná s Canon 7D + Canon 16-35mm f2.8L II USM pri f2.8 clone, ohnisku 18mm, ISO 100. Porovnávaciu fotografiu zo Sigmy nájdete pod článkom v galérii.


Stred fotografie je celkom identický. Oba objektívy pri clone f2.8 a ohnisku 18mm podávajú rovnaký výkon.



Pri kraji je to vyrovnané. Snáď mierne Canon 16-35mm zaostáva. Nie je to však nič dramatické.



Čo sa mi páči je fakt, že v tomto 18mm ohnisku je Sigma aj pri clone f1.8 super ostrá a dáva porovnateľné výsledky s Canonom pri f2.8, po celej fotografii.



Pri dlhšom ohnisku v strede a clone f2.8 má mierne navrch Sigma. Niet sa čo čudovať, keď v predchádzajúcom porovnaní dala  dole aj Canon 35mm, f1.4L USM.



Aj keď v strede nie je taký jednoznačný rozdiel, kraje sú však opäť výraznou doménou Sigmy.



Canon 16-35mm f2.8L USM, prekoná Sigma dokonca aj pri clone f1.8.


Na vyšších clonových číslach sa nič zásadne nedeje. V strede je to vyrovnané a na krajoch Sigma mierne vedie. V celkovom súčte je Sigma jednoducho o kúsok lepšia, a to pri rozdiele f2.8 a f1.8 dokáže fotiť o polovicu kratším časom pri tých istých svetelných podmienkach. Sigmu nedokázal  v kvalite obrazu poraziť ani špičkový Canon 16-35mm f2.8L II USM.

Protisvetlo a farebná aberácia

Sigma zvláda odlesky na vysokej úrovni. Bežné zábery v protisvetle boli poznačené reflexiami len sporadicky. Pri nižších clonových číslach sa vyskytovali menej ako pri vyšších. Aby som dosiahol poriadne prasiatka vo fotografii, musel som ich úmyselne vyhľadávať. Strata kontrastu pri fotení v protisvetle je minimálna, čo je ďalší plusový bod k dobru.


Chromatickú aberáciu som na fotografiách nezaznamenal. Aj keby sa vyskytovala, nie je to nič, čo by sa nedalo ľahko v grafickom editore odstrániť.

Vinetácia a geometrické skreslenie

Stmavnutie okrajov fotografie v dôsledku úbytku svetla, nepovažujem za niečo, čomu by sa dnes malo venovať viac pozornosti. Ľahké odstránenie tejto prirodzenej vlastnosti hlavne širokouhlých objektívoch v grafickom editore zvládne každý začiatočník. Objektív vykazuje najväčšiu vinetáciu na f1,8 pri 35mm ohnisku. Pri clone f4 už ju ťažko uvidíte a zmizne celkom pri f5.6. Na širokom ohnisku vinetácia mizne rýchlejšie a pri clone f3.5 po nej niet pamiatky.


Geometrické skreslenie pri reálnych fotografiách som žiadne nezaznamenal. A opäť musím spomenúť, že podobne ako aberácia to nie je nič závažné, s čím by si grafický editor neporadil.

Záver

Pre koho je Sigma 18-35mm, f1.8 HSM| Art určená? Určite len pre majiteľov zrkadloviek s APS-C čipom. Vysoká svetelnosť predurčuje použitie objektívu pri koncertoch, svadbách, reportážach a všade, kde je nedostatok svetla. Extrémna ostrosť nadchne krajinkárov pre svoje bohaté vykreslenie detailov. Objektív krásne zvládne portréty, rodinné fotografie a efektne vám rozmaže pozadie na najdlhšom ohnisku, kde už pri plne otvorenej clone získate brilantnú ostrosť.  Tento objektív nesklame kvalitným výstupom a rýchlosťou ostrenia náruživého amatéra, ale ani náročného profesionála, ktorý využíva APS-C telo ako záložné. Určite by nemal  chýbať v taške každého, kto chce fotiť s tým najlepším, čo súčasný trh ponúka.

Nadšených videografov trošku zamrzí absencia stabilizácie. Ak sa niekomu nebude pozdávať malý rozsah 18 až 35mm, pomyslite, že Sigma môže nahradiť v stajni Canon niekoľko pevných objektívov s ohniskami 20mm, 24mm, 28mm, 35mm. A pokojne si za tie ohniska dosaďte to najlepšie, čo v nich Canon ponúka. Za cenu 700€ je Sigma 18-35mm, f1.8 HSM|Art neskutočne dobrá voľba.


Zdieľajte článok
Ohodnoďte článok
4.4 z 5
Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bear
2013-08-26 07:04:35
Fajn objektiv na APS-C,

Len pre informaciu doplnim, ze si ho porovnaval vacsinou so starsimi sklami. 24-70/2.8(2002), 35/2(1990), 35/1.4(1998), 16-35/2.8 II(2007).
24-70/2.8 a 35/2 uz maju modernejsie verzie.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-26 07:09:49
príspevok od: bear
Fajn objektiv na APS-C,

Len pre informaciu doplnim, ze si ho porovnaval vacsinou so starsimi sklami. 24-70/2.8(2002), 35/2(1990), 35/1.4(1998), 16-35/2.8 II(2007).
24-70/2.8 a 35/2 uz maju modernejsie verzie.
Tak tak - aktuálna je len 16-35 II, ale aspon vidno že nové je nové... Ja mam teraz doma Sigmu 35 f1,4 ale na Nikon - nové Nikkory 85F1,8 G, 50F1,4 G, 70-200 F2,8 VR 2, 24-70 F2,8 G su popri nej vlastne blato. Ta Sigma 35mm je zatiaľ jediný objektív čo kreslí na D800 pri F1,4 tak ako si predstavujem moderný objektív - normálne po pixeloch. By ma zaujímalo aký fígeľ je v tom...
 
om1ci
2013-08-26 07:19:14
...uvidíme....
až sa mi nechce veriť.
 
bobo222
2013-08-26 07:42:53
Sigma ide jak parny valec! Už 50/1,4 bola super a posledné produkty to len potvrdzujú. Dúfam, že udržia aj ceny....
 
Budy
2013-08-26 08:19:51
príspevok od: Jozef Peniak
Tak tak - aktuálna je len 16-35 II, ale aspon vidno že nové je nové... Ja mam teraz doma Sigmu 35 f1,4 ale na Nikon - nové Nikkory 85F1,8 G, 50F1,4 G, 70-200 F2,8 VR 2, 24-70 F2,8 G su popri nej vlastne blato. Ta Sigma 35mm je zatiaľ jediný objektív čo kreslí na D800 pri F1,4 tak ako si predstavujem moderný objektív - normálne po pixeloch. By ma zaujímalo aký fígeľ je v tom...
Fíha tak toto je veľmi cenná informácia, inžinieri v ∑ zrejme na niečo došli a velikáni C/N majú teraz čo doháňať, viem si predstaviť ako teraz "pitvú" a premeriavajú tie posledné sigmácke sklá a hľadajú v čom to je
 
tomino1980
2013-08-26 08:38:14
príspevok od: Budy
Fíha tak toto je veľmi cenná informácia, inžinieri v ∑ zrejme na niečo došli a velikáni C/N majú teraz čo doháňať, viem si predstaviť ako teraz "pitvú" a premeriavajú tie posledné sigmácke sklá a hľadajú v čom to je
ja myslim ze inzinieri si pomohli barlickou na sposob metabones ..t.j. maju FF objektiv a tymto kuzlom z neho zoberu ostry stred + zlepsia svetelnost
 
vd
2013-08-26 08:57:02
ja pouzivam len L kove canon a EX od sigmy. ked ich porovnam tak canon je blatko a sigma ich prekonava....
 
samusko
2013-08-26 09:42:01
to ze je ostra od 1,8 do 5,6 je fasa vec, ALE vacsina ludi potrebuje clonu nad 5,6 kvoli hlbke ostrosti.

nemam moc skusenosti s fotenim na APS ale fotit portret na 1,8f - 4f pri 35mm APS je asi o hubu. ked odstupim tak na potret tam bude kopec hovadin okolo. Ak idem blizsie tak hlbka ostrosti je strasne mala, a ohnisova vzdialenost (uhol pohladu) deformuje .

pred kupou si treba asi dost premysliet a nie skocit po cisielkach
 
Rastislav
2013-08-26 09:45:59
Ostrosť super. Ako je to s rýchlosťou a presnosťou ostrenia pri nízkych hladinách osvetlenia?
 
tadzesi
2013-08-26 09:47:55
príspevok od: Jozef Peniak
Tak tak - aktuálna je len 16-35 II, ale aspon vidno že nové je nové... Ja mam teraz doma Sigmu 35 f1,4 ale na Nikon - nové Nikkory 85F1,8 G, 50F1,4 G, 70-200 F2,8 VR 2, 24-70 F2,8 G su popri nej vlastne blato. Ta Sigma 35mm je zatiaľ jediný objektív čo kreslí na D800 pri F1,4 tak ako si predstavujem moderný objektív - normálne po pixeloch. By ma zaujímalo aký fígeľ je v tom...
Donedavna som bol za to ze na Nikon Nikona, ale mal som moznost skusit spominanu sigmu 35 1.4. Vidim ze to bude dalsi nakup. A to som sa dusoval ze mam skla na urovni a nepotrebujem dalsie. Inac tiez D800.
 
Marcel Rebro
2013-08-26 09:58:37
príspevok od: samusko
to ze je ostra od 1,8 do 5,6 je fasa vec, ALE vacsina ludi potrebuje clonu nad 5,6 kvoli hlbke ostrosti.

nemam moc skusenosti s fotenim na APS ale fotit portret na 1,8f - 4f pri 35mm APS je asi o hubu. ked odstupim tak na potret tam bude kopec hovadin okolo. Ak idem blizsie tak hlbka ostrosti je strasne mala, a ohnisova vzdialenost (uhol pohladu) deformuje .

pred kupou si treba asi dost premysliet a nie skocit po cisielkach
Toto nie je primarne portretne sklo. Je to APS-C variant pre "reportazne" zoomy 24-70/2.8. Ver mi ze aj na tychto ohniskach ma zmysel otovrena clona a teda mensia HO.

A o udrzatelnejsich casoch z titulu vlepsej svetelnosti si uz pocul?
 
bear
2013-08-26 10:00:46
príspevok od: vd
ja pouzivam len L kove canon a EX od sigmy. ked ich porovnam tak canon je blatko a sigma ich prekonava....
Nove Canon skla ako 24-70/2.8 II, 70-200/2.8 II, 300,400/2/8 IS II, 500.600/4 IS II nemaju s ostrostou a kontrastom ziadny problem. Na FF aj APS-C z nich idu ostre fotky.... len ta cena
 
Ferdo
2013-08-26 10:06:10
príspevok od: samusko
to ze je ostra od 1,8 do 5,6 je fasa vec, ALE vacsina ludi potrebuje clonu nad 5,6 kvoli hlbke ostrosti.

nemam moc skusenosti s fotenim na APS ale fotit portret na 1,8f - 4f pri 35mm APS je asi o hubu. ked odstupim tak na potret tam bude kopec hovadin okolo. Ak idem blizsie tak hlbka ostrosti je strasne mala, a ohnisova vzdialenost (uhol pohladu) deformuje .

pred kupou si treba asi dost premysliet a nie skocit po cisielkach
35mm ani na APS-C nie je zrovna ohnisko na portret, nie je na mieste sa rozhorcovat nad "ciselkami". Toto sklo ani nebolo prvotne vytvorene ako portretne sklo, to ti je snad jasne
 
Ferdo
2013-08-26 10:16:37
príspevok od: Jozef Peniak
Tak tak - aktuálna je len 16-35 II, ale aspon vidno že nové je nové... Ja mam teraz doma Sigmu 35 f1,4 ale na Nikon - nové Nikkory 85F1,8 G, 50F1,4 G, 70-200 F2,8 VR 2, 24-70 F2,8 G su popri nej vlastne blato. Ta Sigma 35mm je zatiaľ jediný objektív čo kreslí na D800 pri F1,4 tak ako si predstavujem moderný objektív - normálne po pixeloch. By ma zaujímalo aký fígeľ je v tom...
Sigma 35/1.4 je vyborna,.. mam ju. Trapi ma vsak ze na nu nieje vzdy 100% spolah a uz som ju mal aj v servise. Po 4 mesiacoch pouzivania prestala okamzite reagovat na spust a AF motor vydaval zvlastny zvuk kym si rozmyslel ze zaostri... parkrat sa mi to stalo v ten najnevhodnejsi moment ( svad. obrad) a hned sla do servisu. Neviem co s nou spravili pretoze protokol som nedostal (servisovane v Povazskej Bystrici) ale zatial funguje.
 
samusko
2013-08-26 10:25:45
príspevok od: Marcel Rebro
Toto nie je primarne portretne sklo. Je to APS-C variant pre "reportazne" zoomy 24-70/2.8. Ver mi ze aj na tychto ohniskach ma zmysel otovrena clona a teda mensia HO.

A o udrzatelnejsich casoch z titulu vlepsej svetelnosti si uz pocul?
hej pocul, ale ak uz je taka tma ze musim liezt na nizsiu clonu tak bude problem zaostrit s takou HO. ja radsej obetujem cas ako clonu ale na druhu stranu kedze je ten obejktiv dost tazky a vacsine APS zrkadloviek rozhadze tazisko tak tam mali dat stabilizaciu.


myslim ze pod 2,8f je blaznovstvo liezt, jedine ze robis "Art"

 
samusko
2013-08-26 10:26:54
príspevok od: Ferdo
35mm ani na APS-C nie je zrovna ohnisko na portret, nie je na mieste sa rozhorcovat nad "ciselkami". Toto sklo ani nebolo prvotne vytvorene ako portretne sklo, to ti je snad jasne
jasne ze mi to je jasne, ale ta onania nad 1,8f mi leze krkom. btw mne sa ta ostrost paci, ale ako vravim treba si dat pozor ze nad 5,6f klesa a buh vi ako to je ostre na 11f
 
Marcel Rebro
2013-08-26 10:34:42
príspevok od: samusko
hej pocul, ale ak uz je taka tma ze musim liezt na nizsiu clonu tak bude problem zaostrit s takou HO. ja radsej obetujem cas ako clonu ale na druhu stranu kedze je ten obejktiv dost tazky a vacsine APS zrkadloviek rozhadze tazisko tak tam mali dat stabilizaciu.


myslim ze pod 2,8f je blaznovstvo liezt, jedine ze robis "Art"

f1.8 na APS-C je co sa HO tyka na tom rovnako ako f2.8 na FF

PS : fotim na f1.4 bezne "Art" ... konkretne "Martial Art"
 
Ferdo
2013-08-26 10:40:21
príspevok od: samusko
jasne ze mi to je jasne, ale ta onania nad 1,8f mi leze krkom. btw mne sa ta ostrost paci, ale ako vravim treba si dat pozor ze nad 5,6f klesa a buh vi ako to je ostre na 11f
Kto si chce kupit sklo za vyse 700 EUR predpokladam ze dobre porozmysla do coho tie peniaze investuje, prezrie si rozne recenzie atd. (minimalne na slovensku) Napr. ja si nepamatam ci som niekedy pouzil clonu 5,6.. vlastne ano, pri foteni produktov ale 99% fotim max. do clony F4 a dokonala ostrost na F1.8 ma len potesi. Takych ludi bude urcite viac Ja toto sklo vidim v prvom rade ako vyborny reportazny objektiv pre APS-C ktory vdaka svetlosti v podstate nema konkurenciu. Pozeram grafy na dpreview a ostrost naozaj od F4 ide dole, preto by krajinkar mal siahnut urcite po inom skle. Mozno by si ho kupil cestovatel ako univerzalne sklo na mnohe situacie, kde si s 1/8000s, F4 a ISO 100 vystaci aj pri tom najsilnejsom slnku
 
Matt83
ocenenie redakciou 2013-08-26 10:53:11
skoda ze nie je pre FF
 
haffen
2013-08-26 10:54:21
Škoda že sa nerobil test aj na Nikon tele. Dosť by ma zaujímal rozdiel medzi Sigma 18-35 a Nikkor 16-35. Či sú si kvalitou podobné (predsa len Nikkor 16-35 je výstupom kvalitnejší objektív ako ten od Canonu). Či sa oplatí ísť do tej vysokej svetelnosti, keď Nikkor má veľmi dobre poriešenú stabilizáciu a dá sa ísť do relatívne dlhého času... atd atd...
 
Le_Chuck
2013-08-26 11:11:56
Uz len pockat na FF. A aj to ci sa nezacne obejktiv po roku rozpadavat. Ak toto Sigmaci poriesili, tak ich rad privitam v prvej lige.
 
jrfoto
2013-08-26 11:45:13
asi caka moj 17-40l vymena
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-26 12:35:26
príspevok od: Ferdo
Kto si chce kupit sklo za vyse 700 EUR predpokladam ze dobre porozmysla do coho tie peniaze investuje, prezrie si rozne recenzie atd. (minimalne na slovensku) Napr. ja si nepamatam ci som niekedy pouzil clonu 5,6.. vlastne ano, pri foteni produktov ale 99% fotim max. do clony F4 a dokonala ostrost na F1.8 ma len potesi. Takych ludi bude urcite viac Ja toto sklo vidim v prvom rade ako vyborny reportazny objektiv pre APS-C ktory vdaka svetlosti v podstate nema konkurenciu. Pozeram grafy na dpreview a ostrost naozaj od F4 ide dole, preto by krajinkar mal siahnut urcite po inom skle. Mozno by si ho kupil cestovatel ako univerzalne sklo na mnohe situacie, kde si s 1/8000s, F4 a ISO 100 vystaci aj pri tom najsilnejsom slnku
s akýmkoľvek sklom je nad F5,6 už viac alebo menej viditeľná difrakcia
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-26 12:37:07
príspevok od: samusko
hej pocul, ale ak uz je taka tma ze musim liezt na nizsiu clonu tak bude problem zaostrit s takou HO. ja radsej obetujem cas ako clonu ale na druhu stranu kedze je ten obejktiv dost tazky a vacsine APS zrkadloviek rozhadze tazisko tak tam mali dat stabilizaciu.


myslim ze pod 2,8f je blaznovstvo liezt, jedine ze robis "Art"

problém je ze vacsinou su tie stare objektívy pod F2-F2,8 na nových (nielen APS-C) senzoroch blato o DOF ani nejde až tak.
 
marcus_labeo
2013-08-26 12:43:35
príspevok od: Jozef Peniak
s akýmkoľvek sklom je nad F5,6 už viac alebo menej viditeľná difrakcia
Nechcem sa púšťať moc do odbornej debaty, lebo na to nemám vzdelanie, ale nie je pre fotografa difrakcia nepriateľom najmä pre to, že v jej dôsledku klesá ostrosť objektívu/fotiek? A pri APSC senzoroch bývajú najlepšie/najostrejšie výsledky zhruba pri f8, nie? Ja som na svojich objektívoch pozoroval pokles ostrosti tak od f16; v rozmedzí f5,6 až f 11 boli fotky najostrejšie.
 
caretatra
2013-08-26 12:51:41
príspevok od: haffen
Škoda že sa nerobil test aj na Nikon tele. Dosť by ma zaujímal rozdiel medzi Sigma 18-35 a Nikkor 16-35. Či sú si kvalitou podobné (predsa len Nikkor 16-35 je výstupom kvalitnejší objektív ako ten od Canonu). Či sa oplatí ísť do tej vysokej svetelnosti, keď Nikkor má veľmi dobre poriešenú stabilizáciu a dá sa ísť do relatívne dlhého času... atd atd...
Verzia s bajonetom NIKON sa ešte nedodáva....
 
JohnNewton
2013-08-26 12:52:12
Neviem čo bolo zámerom prvej úvodnej celkovej snímky, ale tam isto nie je ostrené na budovu
 
Marko1
2013-08-26 13:00:44
Dobrá práca. Ak mi v nej chýba niečo, tak len porovnanie s Canon EF-S 17-55 IS USM a pripadne Tamron 17-50 SP bez VC.
 
aesace
2013-08-26 13:02:15
príspevok od: JohnNewton
Neviem čo bolo zámerom prvej úvodnej celkovej snímky, ale tam isto nie je ostrené na budovu
Toto ma napada pri mnohych z porovnavanych fotiek.Keby som sa spytal tu na fore na takuto neostrost prvotriednych objektivov, tak sa mi vsetci vysmeju, ze neviem ostrit, neviem fotit, alebo ze mam vadny objektiv...
 
Štefan Káčer
2013-08-26 13:13:21
príspevok od: jrfoto
asi caka moj 17-40l vymena
ak fotíš aj krajinky (a vidím, že fotíš), tak by ťa minimálne poznámka, že od 5,6 ostrosť klesá mala upozorniť, že to asi nebude nič pre teba a ani pre mňa, keďže asi najčastejšie na 17-40 používam clonu okolo 11, ale netvrdím, že 17-40 je pecka, aj keď pre naše účely a schopnosti je
 
haffen
2013-08-26 13:14:08
príspevok od: Ferdo
Kto si chce kupit sklo za vyse 700 EUR predpokladam ze dobre porozmysla do coho tie peniaze investuje, prezrie si rozne recenzie atd. (minimalne na slovensku) Napr. ja si nepamatam ci som niekedy pouzil clonu 5,6.. vlastne ano, pri foteni produktov ale 99% fotim max. do clony F4 a dokonala ostrost na F1.8 ma len potesi. Takych ludi bude urcite viac Ja toto sklo vidim v prvom rade ako vyborny reportazny objektiv pre APS-C ktory vdaka svetlosti v podstate nema konkurenciu. Pozeram grafy na dpreview a ostrost naozaj od F4 ide dole, preto by krajinkar mal siahnut urcite po inom skle. Mozno by si ho kupil cestovatel ako univerzalne sklo na mnohe situacie, kde si s 1/8000s, F4 a ISO 100 vystaci aj pri tom najsilnejsom slnku
A to fotíš aj krajinu pod f/4?
 
haffen
2013-08-26 13:14:41
príspevok od: caretatra
Verzia s bajonetom NIKON sa ešte nedodáva....
Dik za info.
 
Som z toho debil
2013-08-26 13:30:42
príspevok od: haffen
Dik za info.
Ja by som povedaal, ze hej .
http://www.alza.sk/sigma-18-35mm-f1-8-dc-hsm-pro-nikon-art-d459067.htm?kampan=heureka.sk
 
jrfoto
2013-08-26 13:34:01
príspevok od: Štefan Káčer
ak fotíš aj krajinky (a vidím, že fotíš), tak by ťa minimálne poznámka, že od 5,6 ostrosť klesá mala upozorniť, že to asi nebude nič pre teba a ani pre mňa, keďže asi najčastejšie na 17-40 používam clonu okolo 11, ale netvrdím, že 17-40 je pecka, aj keď pre naše účely a schopnosti je
99percent fotiek co fotim(vacsinou fotim sport) su na clone max f4 akurat na fish eye mam nastavenu clovu 8 lebo sa mi nechce ostrit, krajinky fotim len vo volnom case, za to ma neplatia 17-40 co sa tyka rozlisenia velmi slaby objektiv, skusal som viac kusov, je to uz stare sklo nebude mi za nim luto
 
Ferdo
2013-08-26 13:34:17
príspevok od: haffen
A to fotíš aj krajinu pod f/4?
Tomu zanru sa nevenujem
 
Brian
2013-08-26 13:35:03
príspevok od: Marcel Rebro
f1.8 na APS-C je co sa HO tyka na tom rovnako ako f2.8 na FF

PS : fotim na f1.4 bezne "Art" ... konkretne "Martial Art"
velkost snimaca by nemala mat vplyv na HO nie? (ovplyvnuje to len sirku zachyteneho zorneho pola) ci sa mylim?
 
Ferdo
2013-08-26 13:44:00
príspevok od: Brian
velkost snimaca by nemala mat vplyv na HO nie? (ovplyvnuje to len sirku zachyteneho zorneho pola) ci sa mylim?
Velkost snimaca ma vplyv na HO tym sposobom, ze na FF pre ten isty vyrez ako pri APS-C musis ist k objektu blizsie. Tym sa meni zorny uhol - perspektiva a aj hlbka ostrosti. Cim si blizsie k fotografovanemu objektu na danom ohnisku, tym mensia je HO (pri pouziti rovnakej clony) a tym viac rozostrene pozadie mimo roviny zaostrenia.... laicky povedane
 
Brian
2013-08-26 13:48:38
príspevok od: Ferdo
Velkost snimaca ma vplyv na HO tym sposobom, ze na FF pre ten isty vyrez ako pri APS-C musis ist k objektu blizsie. Tym sa meni zorny uhol - perspektiva a aj hlbka ostrosti. Cim si blizsie k fotografovanemu objektu na danom ohnisku, tym mensia je HO (pri pouziti rovnakej clony) a tym viac rozostrene pozadie mimo roviny zaostrenia.... laicky povedane
presne tak som to chapal len sa mi nechcelo rozpisavat tu celu omacku okolo toho ci to nahodou nebolo myslene takto.
 
haffen
2013-08-26 13:52:17
príspevok od: Ferdo
Tomu zanru sa nevenujem
Ani keď ideš okolo a vidíš niečo zaujímavé?
 
Marcel Rebro
2013-08-26 13:52:30
príspevok od: Brian
velkost snimaca by nemala mat vplyv na HO nie? (ovplyvnuje to len sirku zachyteneho zorneho pola) ci sa mylim?
Na tuto temu sa tu uz diskutovalo nespocetne vela krat. Nechce sa mi teoretizovat, ale prax je nasledovna :
- APS-C, f1.8, ohnisko 18mm (27mm na FF), objekt vzdialeny 5m : HO 3.23-11.1m, total 7.83m
- FF, f2.8, ohnisko 27mm, objekt vzdialeny 5m : HO 3.17-11.9m, total 8.71m
 
Marcel Rebro
2013-08-26 13:55:48
príspevok od: Ferdo
Velkost snimaca ma vplyv na HO tym sposobom, ze na FF pre ten isty vyrez ako pri APS-C musis ist k objektu blizsie. Tym sa meni zorny uhol - perspektiva a aj hlbka ostrosti. Cim si blizsie k fotografovanemu objektu na danom ohnisku, tym mensia je HO (pri pouziti rovnakej clony) a tym viac rozostrene pozadie mimo roviny zaostrenia.... laicky povedane
Alebo viac vyzoomovat. A cim dlhsie ohnisko, tym mensia HO
 
Ferdo
2013-08-26 14:01:02
príspevok od: Marcel Rebro
Alebo viac vyzoomovat. A cim dlhsie ohnisko, tym mensia HO
samozrejme mas pravdu ja som v odpovedi uvazoval o rovnakom ohnisku a clone, napr. 35mm/f1.8 na FF vs. APS-C.
 
Ferdo
2013-08-26 14:03:16
príspevok od: haffen
Ani keď ideš okolo a vidíš niečo zaujímavé?
Co ja viem.. asi je to uz profesionalna deformacia ale ked fotim produkty, portrety na zakazku alebo svadby, nemam cas na sledovanie krajiny, resp. ked aj ano.. tak sa do nej snazim zaujimavo zakomponovat ludi ktorych fotim, a to uz som znova na clonach max. do F4, takze tak
 
seifi
2013-08-26 14:08:27
So Sigmami už boli výkriky, a všetko to stíchlo nakoniec; takže treba počkať zo 2 roky. Je to tak prechválené autorom článku, že tomu neverím. Zázraky sa nedejú. Záruka 4 roky, ale možno je záruka neprenosná, tak ako to má Tamron, apod.
 
commik
2013-08-26 14:12:01
príspevok od: Štefan Káčer
ak fotíš aj krajinky (a vidím, že fotíš), tak by ťa minimálne poznámka, že od 5,6 ostrosť klesá mala upozorniť, že to asi nebude nič pre teba a ani pre mňa, keďže asi najčastejšie na 17-40 používam clonu okolo 11, ale netvrdím, že 17-40 je pecka, aj keď pre naše účely a schopnosti je
V recenzii bolo napisane ze klesa ostrost ale nie az tak rapidne (doslovne: To klesanie je však stále nad hladinou perfektnej ostrosti.) nikde nebolo povedane ze Canon 17-40 ma lepsiu ostrost pri vyssej clone ako Sigma. Ak je ostrost len o trochu slabsia stale to moze byt perfektny objektyv prevysujuci ostatne objektyvy aj na vysiej clone.
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-08-26 14:48:57
ty koky a teraz sa rozhodnut medzi tokinou 11-16 2,8 a týmto.. 18mm je umna už moc "ploche" no 1,8 urcite helfne a moze genialne bokehovat.
 
transporti686
2013-08-26 14:53:51
príspevok od: Jozef Peniak
s akýmkoľvek sklom je nad F5,6 už viac alebo menej viditeľná difrakcia
skôr si myslím, že v prípade ak je to APS-C s veľkým rozlíšením, difrakciu som testoval na sony alpha 350 14,2 MPx a pri f8 som nepozoroval nič znateľné a na f11 to tiež bolo ok.

Kto chce mať vysoké rozlíšenie a cloniť na f11, f13, f16, nech si radšej kúpi FF zrkadlovku a aj tak sa takto cloní hlavne pre krajinu.
 
Brian
2013-08-26 14:55:28
príspevok od: Marcel Rebro
Na tuto temu sa tu uz diskutovalo nespocetne vela krat. Nechce sa mi teoretizovat, ale prax je nasledovna :
- APS-C, f1.8, ohnisko 18mm (27mm na FF), objekt vzdialeny 5m : HO 3.23-11.1m, total 7.83m
- FF, f2.8, ohnisko 27mm, objekt vzdialeny 5m : HO 3.17-11.9m, total 8.71m
to mi je vsetko jasne, stacilo napisat pri tvojom prvom komentare ze f1.8 je to iste ako f2.8 na FF pri zachovani rovnakeho zorneho pola alebo nieco take.
potom sa vraciam k svojej prvej myslienke ze samotna velkost snimacu nema nijaky vplyv na HO
 
Ferdo
2013-08-26 14:59:24
príspevok od: Brian
to mi je vsetko jasne, stacilo napisat pri tvojom prvom komentare ze f1.8 je to iste ako f2.8 na FF pri zachovani rovnakeho zorneho pola alebo nieco take.
potom sa vraciam k svojej prvej myslienke ze samotna velkost snimacu nema nijaky vplyv na HO
velkost snimaca ma vplyv na HO, ale nie priamy
 
blahoslav
2013-08-26 15:09:01
príspevok od: Ferdo
velkost snimaca ma vplyv na HO, ale nie priamy
nezanedbatelny vplyv na hlbku ostrosti ma aj globalne oteplovanie
 
IO-NR
2013-08-26 15:13:42
Za to ze ostrost po clone f5,6 klesa moze skor hustota snimaca, nez objektiv (tj s APSC objektivom klesa podobne ako s FF objektivom na rovnakom tele)... podobne klesa aj na FF telach, ale az od vyssej clony....
Sigma 18-35/1,8 je absolutna spicka medzi zakladnymi zoomami a pevnymi sklami v danom rozsahu... a pri akejkolvek clone. Za tu cenu je to skutocne "best buy", aj napriek mensiemu rozsahu zoomu. Skoda stabilizacie - pre video s EOS 70D by to bola dokonala kombinacia.
 
Marcel Rebro
2013-08-26 15:47:24
príspevok od: Brian
to mi je vsetko jasne, stacilo napisat pri tvojom prvom komentare ze f1.8 je to iste ako f2.8 na FF pri zachovani rovnakeho zorneho pola alebo nieco take.
potom sa vraciam k svojej prvej myslienke ze samotna velkost snimacu nema nijaky vplyv na HO
Napisal som ...

"f1.8 na APS-C je co sa HO tyka na tom rovnako ako f2.8 na FF"

... logicky predpokladam, ze sa bavime o rovnakom zabere (objekt, zorne pole) a nie o krajinke vs. makro ...
 
seifi
2013-08-26 16:11:40
príspevok od: Brian
to mi je vsetko jasne, stacilo napisat pri tvojom prvom komentare ze f1.8 je to iste ako f2.8 na FF pri zachovani rovnakeho zorneho pola alebo nieco take.
potom sa vraciam k svojej prvej myslienke ze samotna velkost snimacu nema nijaky vplyv na HO
mne z uvedeného vyplýva, že pri rovnakom ohnisku 27mm a 18mm v prepočte na kinofilm je hĺbka ostrosti u clony 1,8 u APS-C oproti 2,8 na FF menšia o 88cm http://www.dofmaster.com/dofjs.html

v tomto kalkulátori mi na FF (Canon 5D) vyšla DOF ako uvádza Mrco 8,71m ale u APS-C na Canon 7D mi vyšla DOF 7,14 m takže ten rozdiel v prospech APS-C pri clone1,8 oproti FF na 2,8 by bol ešte lepší
 
hugoba
2013-08-26 16:29:14
príspevok od: seifi
So Sigmami už boli výkriky, a všetko to stíchlo nakoniec; takže treba počkať zo 2 roky. Je to tak prechválené autorom článku, že tomu neverím. Zázraky sa nedejú. Záruka 4 roky, ale možno je záruka neprenosná, tak ako to má Tamron, apod.
Duško,mam sigmu 35 a takmer ju nedavam z tela,akurat ju striedam s 70-200, je prosto SKWELLÁ!!! Tento je určite tiež,len škoda ze nieje na FF Čaf
 
dDawson
2013-08-26 20:22:10
Sigma 35 1.4 sa veľmi podarila. Táto recenzia tiež. A pekná galéria, zdravím Topoľčany!
 
Lubo54
2013-08-27 11:27:22
Pridávam sa k spokojným majitelom Sigmy 35/1.4 Vlastním ju od doby kedy prišli prvé "horúce" kúsky na Slovensko. Je to vynikajúce sklo po všetkých stránkach. Recenzia je výborná a verím aj nadšeniu Jozefa ked recenzoval 18-35 -ku.
 
DUDIS
2013-08-27 14:36:51
príspevok od: Jozef Peniak
Tak tak - aktuálna je len 16-35 II, ale aspon vidno že nové je nové... Ja mam teraz doma Sigmu 35 f1,4 ale na Nikon - nové Nikkory 85F1,8 G, 50F1,4 G, 70-200 F2,8 VR 2, 24-70 F2,8 G su popri nej vlastne blato. Ta Sigma 35mm je zatiaľ jediný objektív čo kreslí na D800 pri F1,4 tak ako si predstavujem moderný objektív - normálne po pixeloch. By ma zaujímalo aký fígeľ je v tom...
blato??
to neviem ako sa to mohlo doteraz fotiť?!?
 
DUDIS
2013-08-27 14:50:58
príspevok od: Marcel Rebro
Alebo viac vyzoomovat. A cim dlhsie ohnisko, tym mensia HO
ee
 
DUDIS
2013-08-27 14:55:21
príspevok od: IO-NR
Za to ze ostrost po clone f5,6 klesa moze skor hustota snimaca, nez objektiv (tj s APSC objektivom klesa podobne ako s FF objektivom na rovnakom tele)... podobne klesa aj na FF telach, ale az od vyssej clony....
Sigma 18-35/1,8 je absolutna spicka medzi zakladnymi zoomami a pevnymi sklami v danom rozsahu... a pri akejkolvek clone. Za tu cenu je to skutocne "best buy", aj napriek mensiemu rozsahu zoomu. Skoda stabilizacie - pre video s EOS 70D by to bola dokonala kombinacia.
stabilizácia na tých ohniskách..
myslí tu vôbec niekto..
 
Marcel Rebro
2013-08-27 18:29:35
príspevok od: DUDIS
ee
Nikkor 24-70/2.8 na FF, clona f2.8, zaostrene na vzdialenost 5m :
- ohnisko 24mm, HO = 15.8m
- ohnisko 70mm, HO = 0.86m

Stale ee?
 
Marcel Rebro
2013-08-27 18:30:33
príspevok od: DUDIS
stabilizácia na tých ohniskách..
myslí tu vôbec niekto..
Skusal si uz tocit video s / bez stabilizacie ... na lubovolnom ohnisku ... skus a potom zacni mysliet
 
phototomas
2013-08-27 21:32:03
príspevok od: DUDIS
blato??
to neviem ako sa to mohlo doteraz fotiť?!?
dalo sa fotiť tak ako sa dalo jazdiť na Š1000MB. A predsa už na nich nejazdíme. Čím to bude,hmmm
pokrok sa tomu tuším hovorí
 
jrfoto
2013-08-27 21:56:16
príspevok od: phototomas
dalo sa fotiť tak ako sa dalo jazdiť na Š1000MB. A predsa už na nich nejazdíme. Čím to bude,hmmm
pokrok sa tomu tuším hovorí
najhprsie je na tom ze ludia chcu vzdy len to novsie a novsie, poznam vela ludi co len cakaju a cakaju na novy model a spekuluju ci sa ho oplati kupit lebo o pol roka bude novy tak radsej nekupia nic a len spekuluju a zatial im unikaju neopakovatelne momenty...
 
phototomas
2013-08-27 22:06:29
príspevok od: jrfoto
najhprsie je na tom ze ludia chcu vzdy len to novsie a novsie, poznam vela ludi co len cakaju a cakaju na novy model a spekuluju ci sa ho oplati kupit lebo o pol roka bude novy tak radsej nekupia nic a len spekuluju a zatial im unikaju neopakovatelne momenty...
plný súhlas. je to fenomén doby. mpx vojny v našom fotosvete sú dôkazom. Treba si hľadať zlatú strednú cestu. To je niekedy ťažké ale do jaskyne sa zrovna nechystám
 
DUDIS
2013-08-28 07:02:58
príspevok od: phototomas
dalo sa fotiť tak ako sa dalo jazdiť na Š1000MB. A predsa už na nich nejazdíme. Čím to bude,hmmm
pokrok sa tomu tuším hovorí
si prečítaj príspevok na ktorý som reagoval..
"nové Nikkory 85F1,8 G, 50F1,4 G, 70-200 F2,8 VR 2, 24-70 F2,8 G su popri nej vlastne blato"

ak inteligentne porovnávaš tieto objektívy prenesene so Š1000MB tak určite vieš o čom hovoríš..
 
DUDIS
2013-08-28 07:11:17
príspevok od: Marcel Rebro
Nikkor 24-70/2.8 na FF, clona f2.8, zaostrene na vzdialenost 5m :
- ohnisko 24mm, HO = 15.8m
- ohnisko 70mm, HO = 0.86m

Stale ee?
uhol pohľadu


budem ťa citovať
"Napisal som ...

"f1.8 na APS-C je co sa HO tyka na tom rovnako ako f2.8 na FF"

... logicky predpokladam, ze sa bavime o rovnakom zabere (objekt, zorne pole) a nie o krajinke vs. makro ..."

hlavne to logicky predpokladám


ale nechajme to.. nikam to nevedie..
 
DUDIS
2013-08-28 07:31:30
príspevok od: Marcel Rebro
Skusal si uz tocit video s / bez stabilizacie ... na lubovolnom ohnisku ... skus a potom zacni mysliet
teoreticky keďže udržíš na ohnisku 17mm čas 1/17xcrop = relatívne dlhý čas na točenie videa kde nemáš statický záber (na čo sa používajú statívy a iné zariadenia ) a foťákom (alias kamerou) sleduješ nejaký dej tak s tým aj pohybuješ.. tak nevidím dôvod..

na druhej strane.. asi 99% ľudí čo tu chodí a rieši fotky, robí video na apsc kvôli jeho skvelému výstupu a k foťáčiku majú zakúpené zariadenia na plynulé zoomovanie, konštrukcie na stabilizáciu a p. (to je sarkazmus)

inými slovami 99% ľudí s tým nič iné neurobí a rozdiel výstupu si nevšimnú..
ale v diskusiách to je super a každý tu predpokladá aké to bude super c70D a tento objektív a KEBY mal ešte tá stabilizáciu..

ale zase to nikam nevedie..

foťák je primárne na fotenie, video je pridaná hodnota (marketingový ťah predajcov), ktorá sa nevyrovná bez serioznej výbavy kamerám.. tak to netreba zbytočne riešiť..

a video som točil so stabilizáciou aj bez.. ešte so svojou starou c 60D, ktorá mala byť na video skvelá.. pre amatéra tam rozdiel na širokých ohniskách nebol a video som zavrhol.. (jasan.. robil som to blbo )
 
JohnNewton
2013-08-28 07:34:05
To sklo určite poteší, hlavne pre to, že takéto niečo sa nevyrobí každý rok. A tiež možno aj pre to, že v rybníku C-N bude musieť nejaký konštruktér pohnúť zadkom čo bude pre zákazníka len dobre.
Čo sa stabilizácie týka, tiež ju radšej uprednostním voči o stupeň vyššej svetelnosti. Tak že som zvedavý na pripravovaný Fujinon 10-24 OIS
 
DUDIS
2013-08-28 07:35:12
tento objektív je na apsc výborný výstupom o tom niet pochýb..
 
DUDIS
2013-08-28 07:45:19
príspevok od: JohnNewton
To sklo určite poteší, hlavne pre to, že takéto niečo sa nevyrobí každý rok. A tiež možno aj pre to, že v rybníku C-N bude musieť nejaký konštruktér pohnúť zadkom čo bude pre zákazníka len dobre.
Čo sa stabilizácie týka, tiež ju radšej uprednostním voči o stupeň vyššej svetelnosti. Tak že som zvedavý na pripravovaný Fujinon 10-24 OIS
ja fotím najčastejšie reportáže..
časy musím tlačiť 1/200 a kratšie (nikto nechce pózovať ).. na to ti stabilizácia nepomôže.. teda chcem povedať že ak fotíš niečo statické tak OK..
ale načo ti je udržateľný čas 1/8 keď ľudí nezmrazíš..
 
phototomas
2013-08-28 07:48:22
príspevok od: DUDIS
si prečítaj príspevok na ktorý som reagoval..
"nové Nikkory 85F1,8 G, 50F1,4 G, 70-200 F2,8 VR 2, 24-70 F2,8 G su popri nej vlastne blato"

ak inteligentne porovnávaš tieto objektívy prenesene so Š1000MB tak určite vieš o čom hovoríš..
sorry, stále platí že hovorím o pokroku. Canikon zaspal dobu a bolo na čase aby im niekto ukázal, že to tak nepôjde nafurt. 20 a viac MPX senzory sa proste nedajú donekonečna kŕmiť sklami z 90tych rokov.

Som v Canone, mám kritizovanú 17-40ku. Kúpil som ju na základe pár rozumných porovnaní so 16-35kou. Protisvelo atď. Proste pomer výkon / cena. Keby mala vtedy SIgma takéto sklo, určite by som to skúsil.

Jediné z čoho mám u Sigmy obavy je (ne)dlhovekosť. Niektoré sklá mám a používam už dlho, no nejaví sa to na ich vzhlade ani výkone. Sigmy sa v minulosti pri profesionálnom využití šúpali, odliepali sa im prstence a do 4-5 rokov umreli. Ak sa ART aj v tomto smere odlišuje od svojich predchodcov tak sa teším. Aj keď zatial nie na F.
Tak ako to písali už hore, donúti to Canikon oprášiť vývoj a odpovedať Sigme.

takže no flame, iba názor
 
DUDIS
2013-08-28 08:01:08
príspevok od: phototomas
sorry, stále platí že hovorím o pokroku. Canikon zaspal dobu a bolo na čase aby im niekto ukázal, že to tak nepôjde nafurt. 20 a viac MPX senzory sa proste nedajú donekonečna kŕmiť sklami z 90tych rokov.

Som v Canone, mám kritizovanú 17-40ku. Kúpil som ju na základe pár rozumných porovnaní so 16-35kou. Protisvelo atď. Proste pomer výkon / cena. Keby mala vtedy SIgma takéto sklo, určite by som to skúsil.

Jediné z čoho mám u Sigmy obavy je (ne)dlhovekosť. Niektoré sklá mám a používam už dlho, no nejaví sa to na ich vzhlade ani výkone. Sigmy sa v minulosti pri profesionálnom využití šúpali, odliepali sa im prstence a do 4-5 rokov umreli. Ak sa ART aj v tomto smere odlišuje od svojich predchodcov tak sa teším. Aj keď zatial nie na F.
Tak ako to písali už hore, donúti to Canikon oprášiť vývoj a odpovedať Sigme.

takže no flame, iba názor
ok-..to všetko beriem..

pôvodne sa mi nepáčilo premrštené vyjadrenie na doteraz skoronajlepších spomenutých objektívov porovnanie s blatom - tá sigma 35 1,4 .. viem že je parádna.. no pre amatéra, čo si nekupuje každú novinku čo vyjde a má trochu lepšie krivky, je to nereálne..

mám 24-105 f4 L IS USM a vedel som že má nedostatky.. ale keď som s tým začal fotiť tak nejaké testy a krivky ma prestali zaujímať.. podstatný bol rozsah a spoľahlivosť.. na ostatné je soft.. som s ním spokojný a ako amatér ešte dlho budem musieť byť..

p.s. nemyslím, že hnať sa za geniálnou pixelovou ostrosťou a nákupom najdrahších foťáčikov sa človek zlepší vo fotení a bude produkovať super fotky..
 
JohnNewton
2013-08-28 09:06:51
príspevok od: DUDIS
ja fotím najčastejšie reportáže..
časy musím tlačiť 1/200 a kratšie (nikto nechce pózovať ).. na to ti stabilizácia nepomôže.. teda chcem povedať že ak fotíš niečo statické tak OK..
ale načo ti je udržateľný čas 1/8 keď ľudí nezmrazíš..
No áno, zmrazovanie je aj mne sympatickejšie ako spalovanie alebo zahrabanie

Ale ako hovoríš, ide o to na čo to fotograf použije. Mne viacej vyhovuje stabilizácia.
 
DUDIS
2013-08-28 09:41:00
príspevok od: JohnNewton
No áno, zmrazovanie je aj mne sympatickejšie ako spalovanie alebo zahrabanie

Ale ako hovoríš, ide o to na čo to fotograf použije. Mne viacej vyhovuje stabilizácia.
OK
 
famakate
2013-08-28 10:33:53
príspevok od: Marcel Rebro
Alebo viac vyzoomovat. A cim dlhsie ohnisko, tym mensia HO
- APS-C, f1.8, ohnisko 18mm (27mm na FF), objekt vzdialeny 5m : HO 3.23-11.1m, total 7.83m
- FF, f2.8, ohnisko 27mm, objekt vzdialeny 5m : HO 3.17-11.9m, total 8.71m

Heh, ziadne alebo. Ty uz si v tvojom priklade "vyzoomoval", kedze na tom FF mas ine ohnisko.
 
Marcel Rebro
2013-08-28 10:38:01
príspevok od: famakate
- APS-C, f1.8, ohnisko 18mm (27mm na FF), objekt vzdialeny 5m : HO 3.23-11.1m, total 7.83m
- FF, f2.8, ohnisko 27mm, objekt vzdialeny 5m : HO 3.17-11.9m, total 8.71m

Heh, ziadne alebo. Ty uz si v tvojom priklade "vyzoomoval", kedze na tom FF mas ine ohnisko.
Ja si rozumiem. A som rad ze mi rozumie aj niekto iny. Bud dokracam, alebo vyzumujem. Obe maju vplyv na HO.

Nemusime nic pocitat, zakladne pravidlo pre malu HO je : minimalna clona, maximalne ohnisko, minimalna vzdialenost ... no a samozrejme este sa mi objet musi zmestit do zaberu
 
DUDIS
2013-08-28 11:38:08
príspevok od: Marcel Rebro
Ja si rozumiem. A som rad ze mi rozumie aj niekto iny. Bud dokracam, alebo vyzumujem. Obe maju vplyv na HO.

Nemusime nic pocitat, zakladne pravidlo pre malu HO je : minimalna clona, maximalne ohnisko, minimalna vzdialenost ... no a samozrejme este sa mi objet musi zmestit do zaberu
toš.. pravda
 
flanker
2013-08-28 13:34:47
Canikon oprasi vyvoja len ak mu Sigma bude konkurovat. Tzn. konkurovat v predaji a brat zakaznikov. :-P
 
duves
2013-09-05 14:54:38
A už sa to niekde predava?
 
phototomas
2013-09-05 14:59:38
príspevok od: duves
A už sa to niekde predava?
canon verzia na:
http://www.onestop-digital.com/index.php?dispatch=products.view&product_id=34260

cena je len trochu lepšia ako má byť u nás. Obchod je dôveryhodný - nakupoval som tam sklá tak pred cca 5-timi rokmi a pohoda.

Horšie je že som si neistý tou predĺženou zárukou čo má byť v európe na 4 roky. Lebo na veci odtial bola záruka len 12 mesiacov
 
martin.j
2013-09-05 15:31:26
Verzia pre NIKON je vraj slubena na rozhranie SEPTEMBER/OKTOBER 2013
 
Jozef Krajčo
externý redaktor 2013-09-05 15:59:09
príspevok od: duves
A už sa to niekde predava?
Alza.sk
Robil som predobjednavku 11. 8 a o dva dni mi uz pisali ze ho posielaju
Skus sa informavat o termine dodania.
 
duves
2013-09-05 17:50:26
príspevok od: Jozef Krajčo
Alza.sk
Robil som predobjednavku 11. 8 a o dva dni mi uz pisali ze ho posielaju
Skus sa informavat o termine dodania.
Len canon/nikon
 
oso
2013-09-06 09:22:54
príspevok od: Jozef Krajčo
Alza.sk
Robil som predobjednavku 11. 8 a o dva dni mi uz pisali ze ho posielaju
Skus sa informavat o termine dodania.
a uz ho mas doma alebo stalke cakas?
 
Jozef Krajčo
externý redaktor 2013-09-06 09:46:33
príspevok od: oso
a uz ho mas doma alebo stalke cakas?
Ano, uz ho mam doma. Pisal som o nom v tejto recenzii.
 
Tunde
2013-09-09 12:23:18
príspevok od: Jozef Krajčo
Ano, uz ho mam doma. Pisal som o nom v tejto recenzii.
a dal by si potom nejaké záberčeky od nej, tiež je mojím favoritom
 
juko
2013-09-15 10:20:04
príspevok od: Jozef Krajčo
Alza.sk
Robil som predobjednavku 11. 8 a o dva dni mi uz pisali ze ho posielaju
Skus sa informavat o termine dodania.
Tak som ho objednal, tiež alza, stále to visí ako predobjednávka a vraj nemajú od dodávateľa potvrdený ani približný termín dodania na sklad.
 
landov
2013-09-15 10:38:07
príspevok od: DEVOTEE
ty koky a teraz sa rozhodnut medzi tokinou 11-16 2,8 a týmto.. 18mm je umna už moc "ploche" no 1,8 urcite helfne a moze genialne bokehovat.
myslim, ze nie je velmi o com dumat...su to tak rozdielne skla (svojim urcenim), ze sa neda jedno nahradit druhym.
 
landov
2013-09-15 10:53:34
príspevok od: seifi
So Sigmami už boli výkriky, a všetko to stíchlo nakoniec; takže treba počkať zo 2 roky. Je to tak prechválené autorom článku, že tomu neverím. Zázraky sa nedejú. Záruka 4 roky, ale možno je záruka neprenosná, tak ako to má Tamron, apod.
Ja tomu zase verim. Sam mam uz druhy rok novy model od sigmy (50-150/2,8 OS HSM na Nikon) a mimo kvalitneho spracovania (uplne porovnatelne s Nikonom) tak ostrost je aj u tohoto objektivu brutalna uz od 2,8.
 
seifi
2013-09-15 17:53:46
príspevok od: landov
Ja tomu zase verim. Sam mam uz druhy rok novy model od sigmy (50-150/2,8 OS HSM na Nikon) a mimo kvalitneho spracovania (uplne porovnatelne s Nikonom) tak ostrost je aj u tohoto objektivu brutalna uz od 2,8.
dnes je situácia taká, že kto čo chce, to napíše, a bez akýchkoľvek rozpakov; na každom druhom kroku cigánstvo v priamom prenose, bez mihnutia brvou, čo chceč, to počuješ ; dnes som sa napríklad potešil, že sa budú ochraňovať domácnosti pred dražbou plynu
 
 blufeld
2013-09-18 15:57:14
Chcem sa Vás opýtať či sa tento objektív hodí aj na Nikon D5000.
 
 blufeld
2013-09-19 08:27:13
príspevok od: juko
Tak som ho objednal, tiež alza, stále to visí ako predobjednávka a vraj nemajú od dodávateľa potvrdený ani približný termín dodania na sklad.
Mám ho tiež predobiednaný, môžeš poradiť či mi bude pasovať na D5000 ?
 
juko
2013-09-19 09:19:41
príspevok od: blufeld
Mám ho tiež predobiednaný, môžeš poradiť či mi bude pasovať na D5000 ?
Nepoznám D5000, neviem prečo by nemal pasovať (fyzicky), len to vyváženie (telo vs objektív) asi nebude ideálne.
 
majkyke
2013-11-18 09:35:29
Mna by zaujimalo ci sa aspon trosku da porovnat na ohnisku 35mm so sigmou 35/f1,4?
Dakujem
 
marcus_labeo
2013-11-18 13:04:50
Ja som si chcel túto Sigmu na Pentax kúpiť k Vianociam; na mnohých eshopoch ju majú uvedenú, po objednávke som ale zistil, že fyzicky ešte nikde nie je a predajcovia udávajú dostupnosť od 2 mesiacov po neurčito. Samotná stránka výrobcu udáva dostupnosť s bajonetom Pentax "later this year", ale ako sa zdá, nestíhajú to.
 
Jozef Krajčo
externý redaktor 2013-11-18 15:58:12
príspevok od: majkyke
Mna by zaujimalo ci sa aspon trosku da porovnat na ohnisku 35mm so sigmou 35/f1,4?
Dakujem
Ano, da sa porovnat:
http://www.dpreview.com/previews/sigma-18-35-1-8/3
 
juko
2013-11-18 19:29:11
príspevok od: marcus_labeo
Ja som si chcel túto Sigmu na Pentax kúpiť k Vianociam; na mnohých eshopoch ju majú uvedenú, po objednávke som ale zistil, že fyzicky ešte nikde nie je a predajcovia udávajú dostupnosť od 2 mesiacov po neurčito. Samotná stránka výrobcu udáva dostupnosť s bajonetom Pentax "later this year", ale ako sa zdá, nestíhajú to.
ja som to objednal v alze a bolo to vtipné, najprv 2 mesiace predobjednávka, nič sa nedialo, keď som si všimol, že klesla cena, stornoval som objednávku a vytvoril novú a na druhý deň som tú sigmu už mal doma
 
Kaiman81
2013-11-18 23:18:22
Nepochybujem že to je skvelé sklo, ale porovnávať sklo určené na crop so sklom o viac ako 20r starším a určeným na FF a ešte k tomu na film je trochu scestné...
 
landov
2013-12-07 18:23:26
Tak mi dnes dosla Sigma 18-35/1,8...BTW neboli ziadne problemy s dostupnostou, objednal som cca pred tyzdnom v Alze (najlepsia cena) a dnes som bol pre neho...Zatial som urobil len par cvakov z ruky a som uchvateny ostrostou na 1,8...uplne porovnatelna s N 35/1,8. O perfaktnom mechanickom spracovani objektivu ani netreba hovorit...je to luxus. Presnost AF skusim zajtra overit cez FOCAL a uvidime.

 
landov
2013-12-14 09:02:36
Na ukazku prikladam jeden vycvak z ruky: 100% vyrez,F1,8, 35mm, AF na prave oko (z môjho pohladu), bez akychkolvek uprav a bez doostrenia...
 
codyman1
2013-12-14 09:17:58
príspevok od: landov
Na ukazku prikladam jeden vycvak z ruky: 100% vyrez,F1,8, 35mm, AF na prave oko (z môjho pohladu), bez akychkolvek uprav a bez doostrenia...
skvelá kresba a na to ohnisko krásne rozostrenie. Také ničo by sa mi určite hodilo
 
dj_miki
2014-01-08 10:22:23
Tesim sa chytil som ho za 630e na alze a budem ho pouzivat na BMPCC a nikone D800
 
Matúš Koprda
2014-01-08 14:18:46
príspevok od: dj_miki
Tesim sa chytil som ho za 630e na alze a budem ho pouzivat na BMPCC a nikone D800
Tiež ho mám oddnes z alzy Ako Ti ostrí na F1,8? Mne dosť backfocusuje... :-/ Snáď nebudem musieť k tomu riešiť ešte aj sigma usb dock...
 
landov
2014-01-08 16:43:10
Mne na D7100 a 35mm frontfocusoval...cez program FOCAL som ho vyladil na AF+9 a teraz je to brutal
 
dj_miki
2014-01-09 20:36:57
príspevok od: Matúš Koprda
Tiež ho mám oddnes z alzy Ako Ti ostrí na F1,8? Mne dosť backfocusuje... :-/ Snáď nebudem musieť k tomu riešiť ešte aj sigma usb dock...
Zatial som ho len velmi malo skusal, ale pri mojej skusenosti len s manualnymi sklami
 
Matúš Koprda
2014-01-10 11:19:10
príspevok od: dj_miki
Zatial som ho len velmi malo skusal, ale pri mojej skusenosti len s manualnymi sklami
Tak skús. Ja som ho chcel vrátiť a vymeniť za iný kus, ale medzičasov v alze zdražel o 50eur. Tak to si radšej kúpim ten sigma dock a po nakalibrovaní ho prípadne predám.
 
marcus_labeo
2014-01-24 08:27:18
Jedna aktuálna a neveľmi potešujúca info pre majiteľov Pentaxov, ktorí by mali záujem o túto Sigmu: zisťoval som dostupnosť objektívu s Pentax bajonetom všade možne a zo Sigma Corp. of America mi odpovedali, že žiaľ už viackrát odsúvali štart produkcie tejto verzie a aktuálne plánujú prvé dodávky s bajonetom KAF až v apríli. Takže my Pentaxáci si zatiaľ môžeme nechať zájsť chuť na toto zaujímavé sklo.
 
MarosB
2014-01-24 14:41:28
Zaujimalo by ma od niekoho kto ma tento objektiv ako je na tom ostrenie ? je to tiche ? rychlo ostri alebo je trosku spomalene ? ako ste celkovo spokojny s tymto sklom uvazujem nad nim ako doplnenie 24-105 f4
 
landov
2014-01-24 16:41:57
Velmi tiche a rychle...ostatne v mojich príspevkoch vyssie.
 
palo774
2014-01-30 11:36:56
Prosim o radu kupil som si Sigmu 18-35tku pouzivam ju na nikon D90 musel som ho aj nakalibrovat kedze neostril presne.No stale mam problem s bocnimy ostriacimi bodmy ma niekto podobnu skusenost viete mi nieco poradit ak je to vobec mozne nejako riesit.VDAKA
 
Laco315
2014-04-08 16:14:16
Prosím všetkých čo majú skúsenosť s týmto objektívom a jeho nastavovaním o ich názor. Kúpil som si ho k EOS 7D. Zistil som že ak chcem dosiahnuť dobrú ostrosť na 35mm musel som v mikroadjustmente aparátu nastaviť +7.
Aby som si bol istý že bude dostatočne ostrý na každom ohnisku kupil som si USB dok a nastavoval som, tak ako som pochopil z programu. Na štyroch ohniskových vzdialenostiach a štyroch vzialenostiach od testovacieho obrázku. 0,28m, 0,35m, 0,6m, a cca 2m.
Pri tých 2 metroch na 18mm sa už dosť ťažko posudzovala ostrosť ale nejak som to doriešil. Prekvapuje ma však nastavenie pre 0,35m vzdialenosť kde korekcie lietaju z + čísiel do - čísiel.
Prosba je či mi vie niekto z Vás ktorý ste tieto korekcie robili ukázať cez print screen aké mu vyšli hodhoty. Je mi jasné že pre každý fotoaparát je to iné. Mňa zaujíma či su tam tiež také odchýlky z + do - . Alebo postup ako inak robiť toto nastavovanie hlavne na širokom konci. Prikladám moje nastavenie.
Vďaka všetkým ktorý sa podelia o skusenosť.
 
RasťoS
2014-04-15 12:44:35
Pre "pentaxákov" :
"Sigma zmenila svoj pôvodný zámer vyrábať aj Pentax verziu.
Najnovšie tento objektív vypadol z produkčného plánu Sigma."
Dnes mi to prišlo z digimarketu.
 
Matúš Koprda
2014-04-15 13:00:01
príspevok od: Laco315
Prosím všetkých čo majú skúsenosť s týmto objektívom a jeho nastavovaním o ich názor. Kúpil som si ho k EOS 7D. Zistil som že ak chcem dosiahnuť dobrú ostrosť na 35mm musel som v mikroadjustmente aparátu nastaviť +7.
Aby som si bol istý že bude dostatočne ostrý na každom ohnisku kupil som si USB dok a nastavoval som, tak ako som pochopil z programu. Na štyroch ohniskových vzdialenostiach a štyroch vzialenostiach od testovacieho obrázku. 0,28m, 0,35m, 0,6m, a cca 2m.
Pri tých 2 metroch na 18mm sa už dosť ťažko posudzovala ostrosť ale nejak som to doriešil. Prekvapuje ma však nastavenie pre 0,35m vzdialenosť kde korekcie lietaju z + čísiel do - čísiel.
Prosba je či mi vie niekto z Vás ktorý ste tieto korekcie robili ukázať cez print screen aké mu vyšli hodhoty. Je mi jasné že pre každý fotoaparát je to iné. Mňa zaujíma či su tam tiež také odchýlky z + do - . Alebo postup ako inak robiť toto nastavovanie hlavne na širokom konci. Prikladám moje nastavenie.
Vďaka všetkým ktorý sa podelia o skusenosť.
U mňa to teda lietalo značne, ešte viac ako Tebe. Mal som v ruke dva kusy a obidva ostrili dosť mimo. Po zladení usb dockom to je už perfektné.
 
marcus_labeo
2014-04-15 13:09:25
príspevok od: RasťoS
Pre "pentaxákov" :
"Sigma zmenila svoj pôvodný zámer vyrábať aj Pentax verziu.
Najnovšie tento objektív vypadol z produkčného plánu Sigma."
Dnes mi to prišlo z digimarketu.
To snáď nie je pravda...
Na svojej stránke Sigma stále uvádza, že Sony & Pentax mounts will be available later this year. Avšak ako to už trištvrte roka stále odďaľujú (lebo nestíhajú uspokojovať dopyt po C&N bajonetoch), asi to nakoniec bude tak a na Pentaxákov sa vykašlú.
 
Laco315
2014-04-15 20:37:22
príspevok od: Matúš Koprda
U mňa to teda lietalo značne, ešte viac ako Tebe. Mal som v ruke dva kusy a obidva ostrili dosť mimo. Po zladení usb dockom to je už perfektné.
Super, ďakujem. Som sa len obával že mám nejaký pošahaný kus. Tiež na EOS 7D? si ich ladil.
 
Matúš Koprda
2014-04-15 21:04:13
príspevok od: Laco315
Super, ďakujem. Som sa len obával že mám nejaký pošahaný kus. Tiež na EOS 7D? si ich ladil.
D7000. Ako som písal, mal som dva kusy v ruke - prvý som kúpil, vrátil ako zle naštelovaný, druhý som kúpil a pochopil som že si to musím asi sám vyrovnať.
 
marcus_labeo
2014-06-12 08:16:02
príspevok od: RasťoS
Pre "pentaxákov" :
"Sigma zmenila svoj pôvodný zámer vyrábať aj Pentax verziu.
Najnovšie tento objektív vypadol z produkčného plánu Sigma."
Dnes mi to prišlo z digimarketu.
Tak aktuálne pozitívna správa pre Pentaxákov (aj majiteľov Sony SLT): 18-35/1,8 sa v najbližšej dobe (ku koncu mesiaca) začne dodávať, je to info priamo od Sigmy Japan: http://www.sigma-photo.co.jp/english/new/new_topic.php?id=427
Tak snáď sa k nemu dostanem ešte pred letnou dovolenkou.
 
marcus_labeo
2014-07-30 11:02:20
Tak už tento objektív mám dva dni a moje prvotné pozorovania sú zhodné s recenziou: už na plnej diere je foťák prekvapivo ostrý, dokonca som mal pocit, že priclonenie nijak nepomáha ostrosti. A potvrdila mi to aj recenzia na dpreview, kde podľa na f1,8 namerali rovnakú ostrosť a rozlíšenie, ako na f2,8 či f4 (teda v strede, na krajoch priclonenie mierne pomôže) a dokonca od f8 ostrosť klesá (difrakcia). Je tu mierne súdkovité skreslenie, ale nič dramatické, voči odleskom je tiež pomerne odolná, aj keď v priamom protisvetle sa prasiatko vyskytne.
Ako majiteľa objektívov so zaostrovaním "skrutkovačom" ma šokovala tichosť ultrasonického ostrenia. Bez bližšieho analyzovania sa mi ale javí, že presnosť ostrenia je kolísavá a pri f1,8 sú fotky extrémne náchylné na exaktné zaostrenie, čo pri veľkosti ostriaceho bodu (resp. indikátora v hľadáčiku) nie je úplne jednoduché. Tiež ako majiteľa ľahkých Pentax skiel ma prekvapila veľkosť a hmotnosť (850 g), objektív je citeľne ťažší, ako moja DSLR, skrátka je to kus železa/skla a žiadny nenápadný nástroj na streetfoto. Na druhej strane je vypracovanie špičkové a budí dôveru.
Každopádne za 600 eur je to veľmi dobrá protihodnota.
 
Jubi
2014-07-30 11:25:46
príspevok od: marcus_labeo
Tak už tento objektív mám dva dni a moje prvotné pozorovania sú zhodné s recenziou: už na plnej diere je foťák prekvapivo ostrý, dokonca som mal pocit, že priclonenie nijak nepomáha ostrosti. A potvrdila mi to aj recenzia na dpreview, kde podľa na f1,8 namerali rovnakú ostrosť a rozlíšenie, ako na f2,8 či f4 (teda v strede, na krajoch priclonenie mierne pomôže) a dokonca od f8 ostrosť klesá (difrakcia). Je tu mierne súdkovité skreslenie, ale nič dramatické, voči odleskom je tiež pomerne odolná, aj keď v priamom protisvetle sa prasiatko vyskytne.
Ako majiteľa objektívov so zaostrovaním "skrutkovačom" ma šokovala tichosť ultrasonického ostrenia. Bez bližšieho analyzovania sa mi ale javí, že presnosť ostrenia je kolísavá a pri f1,8 sú fotky extrémne náchylné na exaktné zaostrenie, čo pri veľkosti ostriaceho bodu (resp. indikátora v hľadáčiku) nie je úplne jednoduché. Tiež ako majiteľa ľahkých Pentax skiel ma prekvapila veľkosť a hmotnosť (850 g), objektív je citeľne ťažší, ako moja DSLR, skrátka je to kus železa/skla a žiadny nenápadný nástroj na streetfoto. Na druhej strane je vypracovanie špičkové a budí dôveru.
Každopádne za 600 eur je to veľmi dobrá protihodnota.
Bodli by nejake fotky
 
stephan27
2014-07-30 19:13:12
príspevok od: Jubi
Bodli by nejake fotky
..... aj ja ho mám , nemá chybu , naozaj .... , tu posielam len také foto vnučky na balkóne , je to bez úprav .... fotene Canonom EOS 600D ... len tak z ruky
 
marcus_labeo
2014-07-31 10:52:18
príspevok od: Jubi
Bodli by nejake fotky
Skúsim pridať (ak stihnem pred dovolenku). Zatiaľ som robil porovnávacie statické fotky ostrosti pri rôznej clone a na širokom konci sú rozdiely minimálne: ostrosť v strede je na f1,8 v podstate rovnaká, ako na f5,6 či ff8, len na okrajoch trošičku vidieť mierne zlepšenie ostrosti po priclonení, ale nič výrazné. Na 35mm je tiež ostrosť v strede výborná už na plnej diere, okraje sú ale menej ostré a tam sa to priclonením citeľne zlepší. Každopádne prekvapivá ostrosť (ak to porovnám s pevnou 50kou, čo som mal, tá na f1,8 bola citeľne mäkšia) a hlavne je pozoruhodná vyrovnanosť pri rôznych clonových číslach, čo rozhodne pre vysoko svetelné sklá nie je typické.
 
marcus_labeo
2014-07-31 23:18:26
Jedna rýchla ukážka ostrosti: Prvá fotka veľký výrez z okraja fotky na f1,8, druhá fotka výrez z kraja pri f8. Rozdiel zanedbateľný, čo je fantastický výsledok pre ultrasvetelný zoom. Pre porovnanie tretia fotka je ten istý záber z Tamrona 17-50/2,8 pri f2,8: nebe a dudy.
 
Michal Lukáč
2014-08-01 00:00:37
príspevok od: marcus_labeo
Jedna rýchla ukážka ostrosti: Prvá fotka veľký výrez z okraja fotky na f1,8, druhá fotka výrez z kraja pri f8. Rozdiel zanedbateľný, čo je fantastický výsledok pre ultrasvetelný zoom. Pre porovnanie tretia fotka je ten istý záber z Tamrona 17-50/2,8 pri f2,8: nebe a dudy.
Pekné! Podobné výsledky mám so Sigma 35 ART, neviem vynachváliť na koncertoch. Kiežby budúci rok spravili ešte 70-200, ktorá by tromfla Canikon verzie
 
novacik111
2014-10-07 13:29:03
no tak sa zdá, že asi vymením svoj tamron 17-50 non vc za túto sigmu, keďže po kúpe nikona 7100 sa mi zdá. že z tela nedostávam maximum, čo sa tohoto ohniska týka ... potom človek nasadí 50 ku a 70-200 a bum je to niečo iné, ale často využívam aj ohnisko od 18-35 takže asi nie je čo riešiť ... hádam to nakrmí ten 24 mpx snímač konečne, lebo výsledky z tamrona ach pri postprodukcii ma chytajú depky
 
satanley
2015-06-27 11:12:07
Kúpil som túto Sigmu a som dosť sklamaný ostrosťou. Mám Nikon D7000. Máte s tým podobné skúsenosti? Pomôže mi USB doc, alebo mám vrátiť či vymeniť za iný kus(do 7 dní)? Teraz mám použiteľné výsledky pri nastavení doladenia na +18.
 
satanley
2015-06-27 16:41:19
Skúšam nastaviť AF a ukazuje mi FF aj pri +20. Robím chybu, alebo je to dôvod na výmenu?
 
daniel.pavlo
2015-08-05 10:30:34
Odporúčam sigma usb dock, mne na Nikone D7000 pomohol, ostrí to po doladení ako má. Síce robota na dlhšie, ale potom....max spokojnosť
 
Roman Ď
2016-02-12 13:57:02
35 sigma f1,4 art prosím vás o radu, sedí tento objektív s Canon d600? lebo ked mam uz dať tolko€ za to by som rad vedel niečo o nom
 
Peter1111
2016-02-12 19:22:24
príspevok od: Roman Ď
35 sigma f1,4 art prosím vás o radu, sedí tento objektív s Canon d600? lebo ked mam uz dať tolko€ za to by som rad vedel niečo o nom
Canon d600 nepoznám , ale na Canon 600d , keď budeš mať sigmu s bajonetom na Canon , tak určite sedí
 
Roman Ď
2016-04-01 12:25:59
Dobrý ďen rozhodol som sa pre Sigmu 18-35 f1,8 a odporúčajú filter ako dan za vysokú svetelnosť a aký by ste my poradili prosím vás? .....keď chcem fotiť v prírode akt
 
Roman Ď
2016-04-01 14:33:36
Ak vás donedávna strašil front a back focus objektívov Sigma, tak tomu je tiež ľahká pomoc. Modely s označením Art (a aj ďalšie) prinášajú Sigma USB Dock, v ktorom si cez špecializovaný softvér v počítači môžete doladiť autofocus, stabilizáciu a firmware objektívu. Dock nie je súčasťou objektívov. Treba ho samostatne dokúpiť (50€). ........ Chcem sa spítať, to sa naladí do objektívu a potom začne fungovať aj AF a všetko čo tam je popísane, alebo fotky nahádžem do PC a tam sa to upraví alebo ako to je s tým softvérom ? Lebo odrádza ma myslienka, keď na otočný Display fotím od zeme mnoho x keď je na statíve používam displeji a v prudkom svetle veru nezbadám či je ostra fotka alebo podobné veci. Čo mam Canon objektív tam my pekne vyznačí na displej zelený obdĺžnik a viem ze bod ktorý chcem je ostrý. A tento objektív ak by to zvládol hneď ho beriem. Ďakujem za každú info.
 
Neschopko
2016-04-01 15:13:45
príspevok od: Roman Ď
Ak vás donedávna strašil front a back focus objektívov Sigma, tak tomu je tiež ľahká pomoc. Modely s označením Art (a aj ďalšie) prinášajú Sigma USB Dock, v ktorom si cez špecializovaný softvér v počítači môžete doladiť autofocus, stabilizáciu a firmware objektívu. Dock nie je súčasťou objektívov. Treba ho samostatne dokúpiť (50€). ........ Chcem sa spítať, to sa naladí do objektívu a potom začne fungovať aj AF a všetko čo tam je popísane, alebo fotky nahádžem do PC a tam sa to upraví alebo ako to je s tým softvérom ? Lebo odrádza ma myslienka, keď na otočný Display fotím od zeme mnoho x keď je na statíve používam displeji a v prudkom svetle veru nezbadám či je ostra fotka alebo podobné veci. Čo mam Canon objektív tam my pekne vyznačí na displej zelený obdĺžnik a viem ze bod ktorý chcem je ostrý. A tento objektív ak by to zvládol hneď ho beriem. Ďakujem za každú info.
Ten koment je 3x preložený cez google translátor? Z týchto náhodne vygenerovaných slov skutočne bolia oči
 
seifi
2016-04-01 19:12:28
príspevok od: Roman Ď
Ak vás donedávna strašil front a back focus objektívov Sigma, tak tomu je tiež ľahká pomoc. Modely s označením Art (a aj ďalšie) prinášajú Sigma USB Dock, v ktorom si cez špecializovaný softvér v počítači môžete doladiť autofocus, stabilizáciu a firmware objektívu. Dock nie je súčasťou objektívov. Treba ho samostatne dokúpiť (50€). ........ Chcem sa spítať, to sa naladí do objektívu a potom začne fungovať aj AF a všetko čo tam je popísane, alebo fotky nahádžem do PC a tam sa to upraví alebo ako to je s tým softvérom ? Lebo odrádza ma myslienka, keď na otočný Display fotím od zeme mnoho x keď je na statíve používam displeji a v prudkom svetle veru nezbadám či je ostra fotka alebo podobné veci. Čo mam Canon objektív tam my pekne vyznačí na displej zelený obdĺžnik a viem ze bod ktorý chcem je ostrý. A tento objektív ak by to zvládol hneď ho beriem. Ďakujem za každú info.
Ladenie je v štýle pokus/omyl, ak som dobre pochopil; poladíš, pozrieš, zas poladíš zas pozrieš; je to ako u fotoaparátov s mikronastavením, ktorým je možné doladiť aparát pre konkrétny objektív; tam tiež podáš korekciu do plusu či mínusu, pofotíš a sleduješ, či si nepodal veľa alebo málo, a koriguješ ďalej; možno je to dobré na zoomy, ale ak vyskúšaš pevné sklo na aparáte v obchode a ostrenie je OK, je ten dock zbytočný; nie je to čarovná palička;
resp. to nie je tak, že sa ti to cez program prestaví presne k tvojmu foťáku; enter a hotovo; takže u aparátu s mikronastavením nastavuješ aparát na konkrétny objektív, aparát si objektív zapamätá; u tejto Sigmy Art nastavuješ objektív ale tiež len pre ten jeden aparát, pôjdeš s objektívom na iný aparát, bude ho treba (objektív) zase prestaviť; inak nájdeš to na YT
 



  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
Inzercia