Fototechnika / Recenzie / Objektívy

Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 VC USD

2014-03-26 06:35:00 | Autor: Karol Srnec | Komentáre 31 | Počet videní (19364)
Zdieľajte článok Upozorni priateľov Vytlačiť

Superteleobjektív za rozumnú cenu, nielen pre začínajúcich fotografov prírody. Pokiaľ má objektív viac ako 300 mm, hovoríme o ňom ako o superteleobjektíve a výrazne sa to premietne do ceny. Pritom bez superteleobjektívu si nevieme predstaviť wildlife fotografiu. Tá sa teší veľkej popularite, ale je náročná na výbavu. Kvalitné lacné riešenie sa hľadá veľmi ťažko. Fotografi sú preto vďačný za každý objektív dostatočnej kvality, za rozumnú cenu. Tamron SP 150-600 by mohol byť vypočutím ich túžob.


Tamron má s výrobou zoomových superteleobjektívov dlhoročné skúsenosti. Najprv to bol objektív SP 200-400 (konštrukcia typu push-pull), po ňom SP 200-500. Ten druhý bol už optimalizovaný pre digitálne zrkadlovky, ale bez stabilizátora bol v praxi len ťažko využiteľný. Najmä ak bol použitý na APS-C zrkadlovke. Nový Tamron SP 150-600 už stabilizátor má, naviac prichádza s rozšíreným rozsahom. 600 mm, to už je riadne “delo”. Pri použití na zrkadlovke s APS-C snímačom je to 900 mm (Nikon, Sony), alebo 960 mm (Canon).


Konštrukcia a dizajn

Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 VC USD je supertele transfokátor, s automatickým zaostrovaním a optickou stabilizíciou, strednej triedy. Rozsah objektívu je 150 -  600 mm, pri svetelnosti F/5-6,3. Optická sústava je zložená z 20 členov (3x LD) v 13 skupinách. Clona je 9 lamelová s kruhovým otvorom. Antireflexné vrstvy eBAND a BBAR zabezpečujú elimináciu vzniku reflexov a ghostingu.

Vybavený je otočnou päticou pre pripevnenie na statív. Prstenec transfokácie je umiestnený vpredu, je široký a má aj možnosť uzamknutia. Predná časť sa pri zoomovaní vysúva, ale neotáča. Priemer filtra je 95 mm. K objektívu je dodávaná účinná slnečná clona s bajonetovým pripojením. Na objektíve nájdete tri prepínače. Prvým je limiter zaostrovania pre rozsah 15 m až nekonečno, alebo 2,7 m až nekonečno. Ďalším je prepínač AF/MF a posledným prepínač stabilizácie VC. Prstenec manuálneho zaostrovanie je bližšie k fotoaparátu. V priezore možno sledovať mierku zaostrovacích vzdialeností.

Objektív je naviac pretesnený voči vnikaniu vlhkosti. Vyrába sa v prevedení pre zrkadlovky Canon, Nikon a Sony, Full Frame aj APS-C.


V optickej konštrukcii sú použité tri členy typu LD (Low Dispersion).



Porovnanie eBAND antireflexnej úpravy (vľavo) a bežnej antireflexnej úpravy.



Konštrukcia optickej stabilizácie obrazu (VC).


Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 VC USD

Ohnisková dĺžka: 150 - 600 mm

Optická konštrukcia: 20 členov v 13 skupinách, 3 LD (Low Dispersion) členy

Antireflexná úprava: eBAND Coating a BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) Coating

Uhol záberu: 16°25′- 4°8'  (10°38′- 2°40' na  APS-C)

Konštrukcia clony: 9 - lamelová s kruhovým otvorom

Maximálna clona: F/5-6.3

Minimálna clona: F/32-40

Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 2,7 m

Zaostrovací motorček: tichý USD (Ultrasonic Silent Drive)

Stabilizácia obrazu VC: áno

Pretesnenie proti vlhkosti: áno

Mierka zväčšenia: 1:5

Priemer filtra: 95 mm

Hmotnosť: 1 951 g

Rozmery: 105,6 x 257,8 mm

Bajonet: Nikon F, Canon EF, Sony A

Skratky

Di - objektívy pre Full Frame a APS-C zrkadlovky

SP - super performance

VC - vibration compensation

LD - low dispersion

USD - ultra sonic drive

eBand coating  - úprava šošoviek eliminujúca vznik reflexov a ghostingu


http://www.tamron-usa.com/lenses/prod/assets/pdfs/spec_sheets/150600_A011_catalog.pdf




Objektív v praxi

Pri hmotnosti takmer 2 kg musíte byť v kondícii, aby ste mohli fotiť bez statívu alebo monopodu. Vďaka účinnému stabilizátoru to nejaký čas zvládnete. Zoomovací prstenec dobre padne do ruky. Pochváliť musím pomerne dlhú základňu statívovej pätky, za ktorú sa objektív dobre nosí. Pri fotení zo statívu, ale trochu pružila.

Predchodca objektívu model SP 200-500 mal jednú šikovnosť s označením Filter Effect Control, pomocou prstenca za slnečnou clonou sa dalo otáčať polarizačným filtrom. Testovaný objektív už túto vymoženosť nemá.

Zaostrovanie je rýchle, spoľahlivé a absolútne tiché. Slabým článkom bol v tomto prípade môj fotoaparát Canon EOS 5D Mark II. Pri statických záberoch bolo zaostrovanie so stredovým senzorom bezproblémové. Môj pokus fotiť čajky nad Dunajom dopadol fiaskom. V galérii nenájdete ani jednu. Slabé pokrytie senzorov a mizerná citlivosť tých krajných vylučujú dynamické zaostrovanie menších pohybujúcich sa objektov. To je však sťažnosť na fotoaparát a nie na objektív.

Stabilizátor som otestoval na 500 mm ohnisku. Ako limitný (u mňa) sa ukázal čas okolo 1/125 s. Pri dlhších časoch začal výraznejšie rásť počet nepodarkov. Pri použití série záberov sa mi darilo nafotiť použiteľne ostré fotografie aj pri 1/30 s.


S nasadenou slnečnou clonou a pri vyzoomovaní na najdlhšie ohnisko je z objektívu “riadna rúra”.
Foto: Peter Praženka.



Veľká ohniskové dĺžka umožňuje výrazne stlačiť perspektívu. Pri fotení na dlhšie vzdialenosti sa už prejavuje chvenie, vzduch a vzdušná vlhkosť.



Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 2,7 m. Pri nej je mierka zväčšenia 1:5. To umožňuje fotiť detaily rastlín, malé živočíchy, motýle, vážky a podobne.



So 600 mm objektívom do mesta? Pre niekoho bláznovstvo. Veľké priblíženie vám umožní vidieť a nafotiť detaily, ktoré vám doteraz unikali. Strecha bratislavskej Reduty.


Optická kvalita

Od 150 mm do 400 mm je veľmi dobrá kresba už od plne otvorenej clony. Medzi f/7,1 až f/11 je kresba najlepšia. Aj pri f/16 je stále dobrá, aj keď mäkšia. Veľmi dobrý je objektív až do 500 mm, na maximálnom ohnisku 600 mm je už kresba mäkšia, viac sa prejavuje chromatická chyba a difrakcia. Tu už nepomôže ani pricloniť, kresba si nijako výrazne nezlepší. Je však stále dostatočne dobrá. Malá pomoc vo fotoeditore a nemusíte sa báť tlačiť ani výstavné zväčšeniny. Ak to okolnosti dovoľujú a chcete najlepšiu kresbu, držte sa do 500 mm.


Oficiálny MTF diagram.



Vinetácia je pozorovateľná pri odclonenom objektíve najmä v druhej polovici rozsahu ohnísk. Priclonením sa výrazne zníži. Sférické skreslenie je výraznejšie len na najdlhšom ohnisku (nad 500 mm) a je poduškovitého charakteru. Chromatická chyba je veľmi malá od 150 - 200 mm. Potom je až po 500 mm takmer nepozorovateľná. Výborná je odolnosť objektívu na vznik reflexov a ghostingu. Bokeh zodpovedá svetelnosti. Nie je zlý, ale krémovosť vysokosvetelných objektívov nedosahuje.


Do 500 mm sa nemusíte báť použiť ani plne odclonený objektív.



Zlé to nie je ani pri 600 mm.



Najmä pri svetlejších plochách, na ohnisku 600 mm, pozorovať miernu chromatickú chybu. Zníženie ostrosti nie je veľké a je ľahké ho kompenzovať doostrením vo fotoeditore.



V galérii nájdete aj sériu portrétov snímaných s rôznymi ohniskami, pre posúdenie ostrosti a bokehu.



Ukážka vinetácie objektívu na najdlhšom ohnisku, pri clone f/8. Na tomto ohnisku priclonenie príliš nepomáha, potlačenie obrazových chýb je minimálne.


Fotografie v galérii, ktoré som nafotil v ZOO sú snímané z ruky, bez použitia statívu alebo monopodu. Leopard je fotený cez špinavé sklo, ktoré znižuje optickú kvalitu. Ostatné fotografie, vrátane portrétov, sú snímané zo statívu.





Záver

Nie som wildlife fotograf. Na občasné fotenie zvierat (skôr v zajatí), používam nový Nikon AF-S 80-400G VR II. Som s ním spokojný, ale ak by so mal menší rozpočet, išiel by som do Tamronu. Ten je veľmi príjemným prekvapením. Takmer v celom rozsahu podáva vyrovnaný výkon, zaostrovanie je rýchle, stabilizátor účinný. Veľmi praktický je rozsah. V tomto objektív nemá konkurenta. Do 500 mm podáva taký obrazový výkon, že uspokojí aj náročnejšieho fotografa. Ostrosť je výborná, ale aj keď je stabilizátor účinný, poznať kedy ste fotili z ruky a kedy zo statívu alebo monopodu.

Ak potrebujete 600 mm ohnisko, tak podobný objektív ani nenájdete. Len profesionálne superteleobjektívy 600/4 v cene nového automobilu. Dúfam, že nikto z vás nepovažuje objektívy Samyang/Rokinon 650-1300/4-16 IF MC za alternatívu?

Objektív nie je vhodný len pre wildlife, uplatní sa aj pri fotení športu v exteriéri, krajiny a architektonických detailov. V danej cenovej relácii len ťažko nájde objektív rovnocenného súpera. Až na mäkšiu kresbu a sférické skreslenie na najdlhšom ohnisku mu nemám čo vytknúť.

Tamron ponúka na stiahnutie program Silkipix, pre úpravu fotografií, ktorý obsahuje aj profil objektívu a je zdarma. Na objektív je 5 ročná záruka a 3 dňový záručný servis.

P.S.: Ak ste aktívny wildlifer, určite máte viac skúsenosti ako ja. Porovnajte výstup z tohto Tamronu s vašimi fotografiami, snímanými inými objektívmi a podeľte sa s vašim názorom v komentároch pod článkom.

TOP.jpg

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite ani ostatné akciové ponuky!

Zdieľajte článok
Ohodnoďte článok
4.8 z 5
Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Michal Lukáč
2014-03-26 07:03:52
Chystate recenziu aj sklu Tamron 70-200 f2.8?
 
Duvaliere
2014-03-26 08:13:34
Veľmi ďakujem Karol ... poškuľujem to tomto objektíve a čítal som niekoľko recenzií zahraničných autorov a všetci sa zhodujú v tom že pomer cena/výkon je v tomto prípade TOP. Mám už Tamron 70-200 f/2,8 a z môjho "amatérskeho" pohľadu výborný ... chýba však stabilizátor, čo je v tomto 600vkovom prípade veľké + ... tak už len peniažky niekde splašiť a ide sa na to ... len sa obávam že ako sa bude správať na mojom Nikone 5100
 
bond35
2014-03-26 08:59:40
cenu som prehliadol alebo este nie je pre europu?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-03-26 09:06:33
príspevok od: Michal Lukáč
Chystate recenziu aj sklu Tamron 70-200 f2.8?
Neviem povedat, ci sa nam ho podari zohnat.
 
psykora2
2014-03-26 09:17:21
príspevok od: Michal Lukáč
Chystate recenziu aj sklu Tamron 70-200 f2.8?
mozno ti pomoze tento link http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=621&Camera=614&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=833&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
 
Timotej Jančár
2014-03-26 09:55:53
príspevok od: bond35
cenu som prehliadol alebo este nie je pre europu?
v ePhotoshope ho máme momentálne v akcii
shop.ephoto.sk/catalogsearch/result/?q=150-600
 
bajajanik
2014-03-26 10:28:33
príspevok od: Michal Lukáč
Chystate recenziu aj sklu Tamron 70-200 f2.8?
http://makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_200USD/Tamron_70_200USD.htm
 
lochnes
2014-03-26 11:57:47
Objektív je pre mňa príjemným prekvapením, som občasný fotograf aj WL a vlastním 100-400mm L IS čo je cca konkurent (cena/rozsah/výkon)
Myslím ale, že oba majú silné aj slabšie stránky...
- Tamron 150-600 - do 500mm je myslím opt. kvalita rovnaká ako na Canone (400mm) teda + 100mm navyše pre tamron
- Páči sa mi že na rozdiel od Lkového Canonu je utesnený a nezoomuje ako Canon push-pull
- Na Tamrone môže prekážať veľkosť - je to 26cm vs. 20cm (T vs. C) + nespratná sl. clona Tamronu - 6cm v dĺže je hodne... + veľká stat. patka (prakticko/nepraktická )
- Aj hmotnosť je badateľnejšie vyššia pri dlhšom nosení 1.95kg vs. 1,48kg (T vs. C)
- Ak by som zhodnotil stabilizátor (nefotil som s presne týmto Tamronom) no fotil som s inými Tamronmi s novým VC a efektívnejšia je účinnosť VC Tamronu - Canon má 1. generáciu
- keďže Canon používam aj na krajinu - páči sa mi ešte na hranici priemer závitu 77mm - kde využívam sem tam polarizačný filter - ktorý pasuje aj na širokoúhly objektív, kde Tamron má 95mm - uf

Suma sumárum - záleží či chcem s ním pobehovať po horách, na turistike, stále ho mať... alebo vysedávať vo fotostane, či príležitosný WL Môj pohľah... hádam pomôže niekomu...

 
netmouse
2014-03-26 12:43:03
príspevok od: lochnes
Objektív je pre mňa príjemným prekvapením, som občasný fotograf aj WL a vlastním 100-400mm L IS čo je cca konkurent (cena/rozsah/výkon)
Myslím ale, že oba majú silné aj slabšie stránky...
- Tamron 150-600 - do 500mm je myslím opt. kvalita rovnaká ako na Canone (400mm) teda + 100mm navyše pre tamron
- Páči sa mi že na rozdiel od Lkového Canonu je utesnený a nezoomuje ako Canon push-pull
- Na Tamrone môže prekážať veľkosť - je to 26cm vs. 20cm (T vs. C) + nespratná sl. clona Tamronu - 6cm v dĺže je hodne... + veľká stat. patka (prakticko/nepraktická )
- Aj hmotnosť je badateľnejšie vyššia pri dlhšom nosení 1.95kg vs. 1,48kg (T vs. C)
- Ak by som zhodnotil stabilizátor (nefotil som s presne týmto Tamronom) no fotil som s inými Tamronmi s novým VC a efektívnejšia je účinnosť VC Tamronu - Canon má 1. generáciu
- keďže Canon používam aj na krajinu - páči sa mi ešte na hranici priemer závitu 77mm - kde využívam sem tam polarizačný filter - ktorý pasuje aj na širokoúhly objektív, kde Tamron má 95mm - uf

Suma sumárum - záleží či chcem s ním pobehovať po horách, na turistike, stále ho mať... alebo vysedávať vo fotostane, či príležitosný WL Môj pohľah... hádam pomôže niekomu...

tamron je 105mm
 
Jaroslav Machacek
2014-03-26 14:40:52
Pekné sklo - ideálne cena/výkon. Firma Tamron sa mi začína viac a viac páčiť Mám od nich už makro 180mm a poslednú verziu 70-300 a som s týmito sklami veľmi spokojný. Takže im možno časom prikúpim väčšieho súrodenca - túto 150-600
 
Michal Lukáč
2014-03-26 20:47:10
príspevok od: Karol Srnec
Neviem povedat, ci sa nam ho podari zohnat.
Budem držať palce
 
Pallio
2014-03-26 22:00:10
mnamka. Napisem jeziskovi. Paradne by sa hodil, tu moju tristovku by som uz rad vymenil za nieco dlhsie, nebavi ma furt robit vyrezy.
 
yves998
2014-03-27 00:38:14
ten popis na 5D Mk II naozaj sedi ))

fotak na nicm ine ako na stredovy bod realne neostri...

zato objektiv je definitivne extra trieda
 
Argiope23
2014-03-27 16:28:29
príspevok od: Pallio
mnamka. Napisem jeziskovi. Paradne by sa hodil, tu moju tristovku by som uz rad vymenil za nieco dlhsie, nebavi ma furt robit vyrezy.
tak tak.. 70-200 dneska posiel, este sa 300 zbavit a hadzem do kosika a ostane aj na pivo
 
StevD90
2014-03-28 06:16:33
http://www.sumeetmoghe.com/2014/02/field-testing-bigron-aka-tamron-150.html
 
om1ci
2014-03-28 09:11:24
príspevok od: StevD90
http://www.sumeetmoghe.com/2014/02/field-testing-bigron-aka-tamron-150.html
A N O .
 
netmouse
2014-03-28 10:16:02
príspevok od: Timotej Jančár
v ePhotoshope ho máme momentálne v akcii
shop.ephoto.sk/catalogsearch/result/?q=150-600
len si treba poopravit priemer filtra na eshope ... skutocne ma 95 a nie 105

Lochnes a Karol maju pravdu ...
 
Timotej Jančár
2014-03-28 10:59:55
príspevok od: netmouse
len si treba poopravit priemer filtra na eshope ... skutocne ma 95 a nie 105

Lochnes a Karol maju pravdu ...
Vďaka za upozornenie
 
rbr69
2014-03-28 15:04:43
no pekne ste ma navnadili ...
 
Baly92
2014-05-19 11:12:17
Zdravim, pekna recenzia,
uz nejaky cas nad nim rozmyslam, ale chcel by som sa spytat, je tento objektiv nejako utesneny proti nepriaznivym poveternostnym podmienkam?
odpoved by ma potesila, vopred dakujem,
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-05-19 11:58:17
príspevok od: Baly92
Zdravim, pekna recenzia,
uz nejaky cas nad nim rozmyslam, ale chcel by som sa spytat, je tento objektiv nejako utesneny proti nepriaznivym poveternostnym podmienkam?
odpoved by ma potesila, vopred dakujem,
V recenzii, v specifikacii, piseme ze ano.
 
williams
2014-05-21 17:07:24
Ahoj Karol, som rád, že môžem nielen čítať túto vydarenú recenziu, ale i napísať môj postreh.
Naštudoval som si tie fotky tu v článku a tá druhá trpí CA, hoci inak krásne potvrdzuje, to čo píšeš o fotení na veľké vzdialenosti - vykresľuje vlniaci sa vzduch na kontúrach budov vlnovkové nepravidelné.
Ale prečo to má tak viditeľnú CA? Na portréte nižšie som si ju neuvedomoval a asi ani nevidel - je to dokonalý obraz.. Teda mám zmiešané pocity, som presvedčený, že to CA tam normálne nieje a objektív je vykorigovaný aj na 600mm.
Rovnaký postreh mám aj z novo predstaveného Tamronu 70-200/2,8 tuná niekde - nočný záber na Dóm Sv. Martina, tá veža presne rovnako na zvyslých stenách aberuje.
Neviem kto to fotil.
To fotíš cez sklo auta alebo z poza skla alebo máš divný filter, tie objektívy sú fakt také náchylné na CA?
Vážim si normálne vysvetlenie, vopred ďakujem.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-05-21 22:21:42
príspevok od: williams
Ahoj Karol, som rád, že môžem nielen čítať túto vydarenú recenziu, ale i napísať môj postreh.
Naštudoval som si tie fotky tu v článku a tá druhá trpí CA, hoci inak krásne potvrdzuje, to čo píšeš o fotení na veľké vzdialenosti - vykresľuje vlniaci sa vzduch na kontúrach budov vlnovkové nepravidelné.
Ale prečo to má tak viditeľnú CA? Na portréte nižšie som si ju neuvedomoval a asi ani nevidel - je to dokonalý obraz.. Teda mám zmiešané pocity, som presvedčený, že to CA tam normálne nieje a objektív je vykorigovaný aj na 600mm.
Rovnaký postreh mám aj z novo predstaveného Tamronu 70-200/2,8 tuná niekde - nočný záber na Dóm Sv. Martina, tá veža presne rovnako na zvyslých stenách aberuje.
Neviem kto to fotil.
To fotíš cez sklo auta alebo z poza skla alebo máš divný filter, tie objektívy sú fakt také náchylné na CA?
Vážim si normálne vysvetlenie, vopred ďakujem.
Vsetky fotky su fotene bez filtrov. Chyby objektivov v RAW konvertore nekorigujem. Fotky nie su doostrovane, ani odsumovane.
 
williams
2014-05-23 02:08:19
Ďakujem, len som chcel mať istotu. Avšak som v rozpakoch, či je to náhoda alebo pravidlo, že na 600mm za určitých asi veľkých kontrastoch vzniká CA. Ďakujem za vysvetlenie.
Nevie niekto aký je skutočný dôvod, že sa nenachádza nikde v obchodoch hoci sa v cenníku nachádza v popise dodávka do 1-3 a nenachádza sa ani v skladoch pre Európu? Prečo ?
 
rbr69
2014-05-23 09:17:02
príspevok od: williams
Ďakujem, len som chcel mať istotu. Avšak som v rozpakoch, či je to náhoda alebo pravidlo, že na 600mm za určitých asi veľkých kontrastoch vzniká CA. Ďakujem za vysvetlenie.
Nevie niekto aký je skutočný dôvod, že sa nenachádza nikde v obchodoch hoci sa v cenníku nachádza v popise dodávka do 1-3 a nenachádza sa ani v skladoch pre Európu? Prečo ?
mam objednany tiez, a cakam ... Tamron vdaka predobjednavkam nestiha vyrabat a dodavat ... v SR neboli u importera ziadne skladom ... cakala sa dodavka k polovici maja pre SR ... bolo dodanych na SR len 15 kusov (vsetky bajonety) pre vybranych predajcov ... takze moja objednavka nebola zatial tiez uspokojena ... cakam
 
Baly92
2014-06-29 14:50:02
dakujem za recenziu
uz ho mam skoro 2 tyzdne doma, a zatial som spokojny, ale aj ked ma stabilizator, ktory je celkom slusny, aj tak radsej beriem stativ, lebo rozdiel je podla mna dobry

nejaku tu fotku s tymto objektivom najdete u mna, tu: https://www.facebook.com/pages/Ladislav-Szabo-Nature-Photography/465822766846450
 
michal.tomasek.583
2015-02-12 21:09:46
príspevok od: Baly92
dakujem za recenziu
uz ho mam skoro 2 tyzdne doma, a zatial som spokojny, ale aj ked ma stabilizator, ktory je celkom slusny, aj tak radsej beriem stativ, lebo rozdiel je podla mna dobry

nejaku tu fotku s tymto objektivom najdete u mna, tu: https://www.facebook.com/pages/Ladislav-Szabo-Nature-Photography/465822766846450
Nieje nič lepšie na zistenie kvalít objektívu,ako dať odkaz na fotky uložené na Fakebooku . Sorry ale nemohol som si odpustiť tento koment
 
Pallio
2015-02-25 20:09:00
Dnes mi prisiel, som prekvapeny ako rychlo ostri
 
spott
2015-09-01 11:32:55
ahoj,
vedel by niekto teoreticky porovnat toto sklo so sigmou s totoznym ohniskom ? Tiez nad nim vane rozmyslam . . . . . mozno by pomohlo ze ucelom je hlavne lov lietadiel
 
Martin P
2015-09-01 16:50:52
príspevok od: spott
ahoj,
vedel by niekto teoreticky porovnat toto sklo so sigmou s totoznym ohniskom ? Tiez nad nim vane rozmyslam . . . . . mozno by pomohlo ze ucelom je hlavne lov lietadiel
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=990&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=929&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
tu to mas a prakticky nie teoreticky
a mozes si zmenit objektivy ako chces
 
spott
2015-09-04 15:13:43
príspevok od: Martin P
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=990&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=929&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
tu to mas a prakticky nie teoreticky
a mozes si zmenit objektivy ako chces
dakujem
 



  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
Inzercia