Európsky filmový festival Nikon - vyhlásenie víťazov

Súťaž krátkych filmov, na ktorej spoločnosť Nikon spolupracuje s organizáciou Raindance, pod vedením oskarového režiséra Asifa Kapadia oznámila víťaza hlavnej ceny, ktorým sa stal film Not a Pizza Order.

Spoločnosť Nikon dnes vyhlasuje víťazov filmového festivalu, ktorý usporadúva spolu s organizáciou pre nezávislú filmovú tvorbu Raindance a oskarovým režisérom Asifom Kapadiom. Hlavnú cenu si odnáša film Not A Pizza Order (Toto nie je objednávka pizzy) od režisérky Cécile Ragotovej z Francúzska. Cécile vyhrá filmovú sadu Nikon D810 a plne hradenú týždennú zoznamovaciu cestu na filmový festival v Cannes v máji 2016.

Not A Pizza Order - Cécile Ragotová z Francúzska.

Do druhého ročníka Európskeho filmového festivalu Nikon sa prihlásilo viac ako 550 nádejných filmárov z celej Európy. Festival vyzval filmových nadšencov i profesionálnych filmárov, aby vytvorili krátky film
v dĺžke maximálne 140 s na tému „Každodenné momenty“, v ktorom by premenili každodenné udalosti na kreatívny príbeh.

O víťazoch rozhodla porota, ktorej predsedal oskarový režisér Asif Kapadia, víťaz ceny za najlepší dokument Amy. Ďalšími členmi poroty boli fotograf a filmár nominovaný na cenu Emmy Pieter ten Hoopen, zakladateľ nezávislého filmového festivalu Raindance Elliot Grove a zástupca spoločnosti
Nikon Europe Dirk Jasper.

Hlavnú cenu získal film Not A Pizza Order od režisérky Cécile Ragotovej. O víťazovi rozhodovala porota počas finálového posudzovania v Britskom filmovom inštitúte v Londýne. Všetkých členov poroty oslovil silný príbeh tohto filmu, ktorý sa zameriava na problém domáceho násilia. Porota na filme vyzdvihla hlavne premenu obyčajného telefonátu na pôsobivý príbeh, na ktorý len tak nezabudnete. Obsahovú stránku zároveň dopĺňa vynikajúce technické prevedenie.

Víťazi vybraní porotou v ďalších kategóriách:

• Best Narrative (Najlepší príbeh) – Bad Luck (Smola), Martin Taube, Švédsko
  • Technical Excellence (Vynikajúca technická kvalita) – Evasion (Únik), Pierre le Gall, Francúzsko
  • Best Student Entry (Najlepší študentský film) – Diamondjaw (Ústa plné diamantov), Tormi Torop, Estónsko

• Bad Luck, Martin Taube, Švédsko

Evasion, Pierre le Gall, Francúzsko

Diamondjaw (Ústa plné diamantov), Tormi Torop, Estónsko

Víťazom ceny People’s Choice (Cena divákov) sa na základe individuálnych hlasovaní a zdieľaní na webe filmového festivalu Nikon stal film At Night They Work (Nočná práca) od Ada van Brunschota
z Holandska.

At Night They Work, Ad van Brunschot z Holandska.

Asif Kapadia, predseda poroty Európskeho filmového festivalu Nikon, to okomentoval takto: „Filmy vyčnievajúce z priemeru mali skutočne silnú myšlienku a príbeh, s ktorým som sa vydal na krátke dobrodružstvo. Osobne sa mi zdalo, že krátky film Not a Pizza Order  (Toto nie je objednávka pizzy) bol neuveriteľne pôsobivý. Najskôr sa vám zdá, že ide o komédiu, no postupne zisťujete, že ide o seriózne dielo na veľmi dôležitú tému. Vždy sa snažím hľadať filmy, ktoré vo mne zostanú aj po niekoľkých dňoch. Nezáleží, či ide o obraz, nejaký moment alebo o myšlienku, ktorú si z filmu zapamätám. Domnievam sa, že všetci víťazi vytvorili vynikajúce filmy.“

Elliot Grove, zakladateľ filmového festivalu Raindance a člen poroty Európskeho filmového festivalu Nikon, k tomu dodal: „Boli sme nadšení vysokým štandardom prihlásených filmov a hlavne rôznorodosťou toho, ako účastníci spracovali tému „Každodenné momenty“. Sám som režisérom a propagátorom nezávislého filmu. Preto ma veľmi teší, že Nikon povzbudzuje nádejných filmárov z celej Európy a sveta, aby rozvíjali svoj talent, a oceňuje ich technologickými prostriedkami potrebnými na zlepšovanie schopností.“

Víťazka hlavnej ceny Cécile Ragotová dodala: „Toto ocenenie je skvelým povzbudením, aby som aj naďalej pokračovala týmto smerom a tvorila ďalšie filmy. Som veľmi vďačná všetkým členom poroty. Robím filmy s nádejou, že budú mať nejaký dopad na ľudské životy, na pohľad ľudí na svet. Toto ocenenie pre mňa znamená, že tento sen možno dokážem premeniť na skutočnosť.“

Kategórie a ceny

Víťaz hlavnej ceny vybraný porotcami získa filmovú sadu Nikon D810 a plne hradenú týždennú zoznamovaciu cestu na filmový festival v Cannes v máji 2016 v roli zvláštneho hosťa organizácie Raindance.

Ďalší dvaja víťazi vo vedľajších kategóriách Best Narrative a Technical Excellence získajú fotoaparát Nikon D750 a peňažnú výhru 3 000 eur. Víťaz ceny Best Student Entry získa filmovú sadu Nikon D750
a peňažnú výhru 2 000 eur. Tvorca filmu, ktorý vyhral cenu People’s Choice, získa filmovú sadu
Nikon D750.

Roman Point