Hore

Fototechnika / Užívateľské recenzie

Nabíjačky NiMH batérií - charakteristika, porovnanie, test

Po napísaní môjho prvého článku o nabíjacích batériách sa ma pod článkom či mailom viacero ľudí pýtalo na to, akú nabíjačku používam. Tiež sme s mojimi známymi a fotografickými kamarátmi často riešili otázku tej ,,pravej´´ nabíjačky pre náš účel. Teda primárne nabíjanie NiMh batérii do bleskov, gripov a v poslednej dobe aj do hračiek pre moje ratolesti. Donedávna túto funkciu plnila moja stará dobrá služobníčka GP Powerbank Smart 2. Nebola to zlá nabíjačka, jej hlavnou výhodou bola rýchlosť nabíjania batérií. No na druhej strane musím uznať, že takéto rýchlonabíjanie likvidovalo moje batérie do bleskov relatívne rýchlo  (pri niektorých značkách batérií aj menej ako jednu sezónu). Tiež som často narážal na problém s nabíjaním. Pravidelne na mňa nabíjačka blikala a nie a nie začať batérie nabíjať. Po opakovanom prehadzovaní batérií v šachtách nabíjačky som ju väčšinou presvedčil a nabíjať začala. No časom sa mi doma nazbieralo viacero sád batérií, ktoré sa už nabiť v GP nedali. Tak som sa rozhodol, že je čas na zmenu. Rád sa sám presviedčam o pozitívach a negatívach kupovaných vecí, tak som si povedal,  že by bolo dobré spojiť príjemné s užitočným - teda spraviť si vlastný test. Tento článok je takým súhrnom toho čo som pri teste a hľadaní informácii zistil.

 

V zásade sa dajú nabíjačky na NiMh a NiCd batérii AA/AAA rozdeliť do dvoch kategórii:

1, Jednoduché nabíjačky - tieto napájajú batérie konštantným alebo pulzným jednosmerným napätím. Dnes už v podstate na trhu nie sú, batérie prebíjali a znižovali tak ich životnosť a kapacitu.

2, Inteligentné nabíjačky - v zásade sa dá povedať, že ,,vedia,, čo batéria potrebuje, po nabití automaticky prestanú nabíjať alebo sa prepnú do udržovacieho režimu. Tým chránia batérie proti prebitiu. Toto je vďaka ich ,,inteligencii´´ .Táto je spôsobená tzv. detekciou delta V (tiež značené ako ΔV). Delta V detekcia spôsobuje zmenu napätia počas nabíjania, čo zabezpečí lepšie nabitie. Inteligentné nabíjačky by som ešte rozdelil na :

Pomalé nabíjačky - s max. nabíjacím prúdom menším ako 500mA

Rýchle nabíjačky - s max. nabíjacím prúdom 500mA až 2000mA

Nabíjacie stanice - max. nabíjací prúd sa dá nastaviť podľa potreby prípadne pre každú šachtu nabíjačky zvlášť. Tiež vedia batérie vybíjať.

 

 Testované nabíjačky

 

Tak ako pri článku o batériách ( http://www.ephoto.sk/komunita/clanky-uzivatelov/915/baterie-alebo-sanyo-eneloop-mytus-ci-legenda/ ), tak aj teraz mi nabíjačky do testu poskytla firma http://price-mag.net/ 

V spomínanom článku som tiež sľúbil pokračovanie batériového testu obohateného o viac batérii - tiež testovanie aj s bleskom Nikon. Spolu s nabíjačkami do testu sa mi dostali do rúk aj ďalšie batérie (pôvodný test bude rozšírený o ďalšie  batérie Sanyo ale aj Panasonic,  Varta, Gp, Energizer ). To je ale do iného článku, na ktorom dlhodobo usilovne pracujem ...

 

Tak rýchle predstavenie testovaných nabíjačiek, doplnkové informácie nájdete v tabuľke pod článkom

1, Technoline BC 1000 - alebo u nás známejšia pod názvom Voltcraft IPC-1. V mojom rozdelení ju radím medzi nabíjacie stanice. Túto nabíjačku som chcel mať v teste bezpodmienečne, nakoľko je vo väčšine recenzií na nete označovaná za top. Teda pod rôznymi názvami. Rovnaké modely sa totiž vo svete predávajú pod rôznymi značkami. U nás a v Čechách je predávaná pod menom Voltcraft IPC-1 alebo FK Technics IPC-1. , na iných trhoch pod značkou Alpha Power či La Crosse Technology BC 1000.

Táto nabíjačka a jej slabšia sestra BC 700, alebo IPC-1L je vyhľadávaná medzi modelármi, fotografmi, či inými náročnými užívateľmi AA/AAA batérii. Je to hlavne z dôvodu jej flexibility.

Funkcie:

- nabíjanie po jednej batérii

- nabíjanie AA/AAA batérii NiMh a NiCd

 - nabíjanie s možnosťou nastavenia nabíjacieho prúdu 1000/700/500/200 mA

- vybíjanie s možnosťou nastavenia vybíjacieho prúdu 500/350/250/100 mA

- charge test - na kontrolu kapacity batérii

- Refresh - opakované vybíjanie a nabíjanie batérii. Praktická funkcia, s ktorou som nakopol batérie, aké som v minulosti vyhadzoval. Z pôvodných 2000mAh som napríklad vytiahol 1800mAh. Viem, že to nebude natrvalo, ale malému do autíčka je to lepšie, ako kupovať alkalické.

 

Za spomenutie tiež stojí bohaté príslušenstvo počnúc taštičkou, cez 4AA nabíjateľné batérie až po 4 kusy C a D adaptérov pre použitie v zariadeniach na batérie C ( LR14 ) a D ( LR20 ).

K ďalším vymoženostiam tejto nabíjačky patrí kontrola teploty počas nabíjania tak, aby nedošlo ku prehriatiu, rozpoznanie poškodených batérií, či alkalických batérií, udržovací režim po nabití batérií. Tiež možnosť nabíjať každú batériu zvlášť, použiť viacero funkcií pre jednotlivé batérie či nabíjať len jeden článok.

 Technoline BC 1000

 

2, Technoline BC 700 - funkčne rovnako dobrá ako BC 1000. Jediným rozdielom je max. nabíjací prúd 700/500/200 mA a max. vybíjací prúd 350/250/100 mA. Dodávaná je bez príslušenstva. Pri Voltcraft IPC-1 L to L asi znamená Light teda odľahčená verzia.  

Technoline BC 700

 

3, Sanyo MQR06 - nabíjačka AA/AAA NiMh batérii

- nabíjanie po jednej batérii

- nabíjací prúd 560mA pre 4ks AA a 280mA pre 4ks AAA  - čím sa radí medzi Rýchle nabíjačky

- predávaná v dvoch verziách  s 4ks Eneloop XX 2450mAh alebo 4ks Eneloop 2000mAh

- dve šachty pre rýchle nabíjanie

Sanyo MQR06  

 

4, Sanyo MQN09 - nabíjačka AA/AAA batérii NiMh

- nabíjať sa dá len v pároch, teda 2 alebo 4 ks

- max. nabíjací prúd 150mA pre 4ks AA a 75mA pre 4ks AAA - čím sa radí medzi pomalé nabíjačky

- predávaná s 4ks Eneloop Biele 1900mAh

Sanyo MQN09

 

5, Solight DN30 -nabíjačka AA/AAA batérii NiMh a NiCd

- nabíjať sa dá len v pároch, teda 2 alebo 4ks

- max. nabíjací prúd 600mA pre 4 ks AA a 300mA pre 4ks AAA - čím sa radí medzi Rýchle nabíjačky

- funkcia vybíjania

- súčasťou balenia je adaptér na 12V do autozapaľovača

Solight DN30  

 

6, GP Powerbank Smart 2 - moja spomínaná verná služobníčka - nabíjačka AA/AAA batérii NiMh a NiCd

- nabíjanie po jednej batérii

- max. nabíjací prúd sa mi nepodarilo zistiť , no z mojich skúseností je isté, že sa radí ku Rýchlym nabíjačkám. To v podstate potvrdzuje aj výsledok nabíjacieho testu. Viac v tabuľke.

-  súčasťou balenia je adaptér na 12V do autozapalovača

GP Powerbank Smart 2  

 

 

 

Test

 

Na samotný test ma nenapadlo nič iné ako test rýchlosti nabíjania. Na test nabíjania som použil vopred vybité batérie. Tie som vybil pomocou Technoline BC 700. Všetky za rovnakých nastavení. Pri funkcii Discharge som čakal na pokles napätia na 0,9V. Vtedy ich začne nabíjačka automaticky nabíjať. V momente poklesu napätia na 0,9V som batérie vybral z nabíjačky. Všetky batérie boli rovnaké, rovnako nové Eneloop Tropical 1900mAh. Mal som len 8ks, tak som nabíjal po jednej batérii na nabíjačku. Dve z nabíjačiek vyžadovali minimálne 2ks batérii na začatie nabíjania.

 

Viem, že nabíjanie by bolo ideálne realizovať pri 4ks, veď tak nabíjačky používa väčšina z nás. No na to by som potreboval 24 rovnakých nových batérii a takým množstvom som nedisponoval. Tiež som zvažoval test s 4ks Tropical na nabíjačku a tie následne použiť v ďalšej nabíjačke. To by však bolo časovo ešte náročnejšie a hrozila by neobjektivita testu. To preto, že napr. 5x rýchlo nabitých a následne vybitých sád štyroch batérií by nemuselo mať rovnaké vlastnosti pri šiestom nabíjaní.

 

Dlho som rozmýšľal, ako merať dĺžku nabíjacieho cyklu tak, aby mi nič neušlo a mal by som objektívne údaje. Nakoniec som sa rozhodol použiť na test svoju staršiu HDD kameru. Všetky nabíjačky som nachystal, dal do nich batérie a následne začal nahrávanie. Súbežne s nahrávaním som zapol vypínač na predlžovacom kábli s nabíjačkami. Priebežne som kontroloval stav nabíjania a zapisoval som si približné časy, keď jednotlivé nabíjačky ukončili nabíjanie. Keď skončila aj posledná z nich, ukončil som nahrávanie. Video som skopíroval do PC, spustil prehrávanie a opisoval som reálne časy podľa toho, kedy jednotlivé nabíjačky skončili nabíjanie - teda zhasli kontrolky, či displeje ohlásili Full.

Všetky údaje som zapísal do tabuľky, v ktorej sú aj základné údaje o testovaných nabíjačkách.

Tabuľka s špecifikáciami, výsledkami testov a + / - 

 

Záver

 

Nerád by som na záver označil najlepšiu nabíjačku. Je to jednoducho preto, že to, čo vyhovuje najviac mne, nemusí vyhovovať niekomu inému. Ale možno môžem poradiť pri výbere nasledovnými radami:

 

- dlhodobé rýchle nabíjanie batérii značne skracuje ich životnosť a kapacitu. To je spôsobené preťažovaním článkov prúdmi často presahujúcimi 1000mA

- ak nepotrebujete super rýchlu nabíjačku, alebo vlastníte len pár nabíjacích batérií - úplne dostačuje aj nabíjačka ako Sanyo MQN09. Nabije Vaše batérie za 8 hodín, no dostanú, čo treba, aby Vám slúžili čo najdlhšie. Tiež je to relatívne lacná alternatíva a získate naviac 4ks výborných batérii Eneloop Biele 1900mAh.

- väčšina nabíjacích AA NiMh batérii má výrobcom udávanú životnosť zhruba 500 - 1800 nabíjacích cyklov. Pri batériách s kapacitou okolo 2000mAh, čo je dnes asi najpoužívanejšia alternatíva, je ideálne nabíjanie prúdom okolo 500mA. To je asi štvrtina ich kapacity.

 - podľa toho, čo som sa dočítal v návodoch nabíjačiek, informácii od výrobcov batérii či na internete, nie je vhodné opakovane nabíjať batérie prúdom väčším, ako je polovica ich kapacity. To je trochu v rozpore s tzv. hodinovými nabíjačkami.

- z hore uvedeného mi vyplýva, že aby Vaše batérie prežili čo najviac nabíjacích cyklov, je vhodné ich nabíjať Inteligentnou nabíjačkou s Delta V detekciou (ΔV). Tých je dnes na trhu väčšina. Ideálny čas na dobré nabitie batérií a zároveň predĺženie životnosti je zhruba 4-6 hodín. To je cca 300-500 mA nabíjacieho prúdu.

- ak nabíjate často väčšie množstvo batérii, chcete mať prehľad o ich aktuálnom stave a kapacite - zvážte kúpu Technoline BC 1000/700 alebo ich alternatívy pod inými značkami uvedené hore v popise BC 1000-ky. Aj mne osobne najviac učarovala. Jej flexibilita je to, čo sa mi páči. Tak, ako som spomínal v niektorom z komentov pod prvým článkom o batériách, pri fotografovaní často potrebujem mať batérie nabité rýchlo. No naopak doma, keď sa pripravujem na fotografovanie, mám času dosť a tak môžem batérie nabíjať dlhšie. Za veľké plus považujem jej  rozsiahle funkcie ako Funkcia obnovy starších batérii, test kapacity, displej s prehľadom o aktuálnom nabíjaní (aktuálna kapacita v mAh, napätie V, prúd použitý na nabíjanie v mA, čas od začiatku nabíjania). Samozrejme zaujímavá je aj BC 700. Rozdiely som už spomínal vyššie.

 

Tým, ktorí sa dočítali až sem dole, sa chcem poďakovať s nádejou, že článok splnil očakávania. Budem rád, ak hodiny venované testovaniu a spisovaniu údajov niekomu pomôžu pri výbere.

 

Na záver ešte vďaka Jurajovi za pomoc pri teste a  internetovému obchodu http://price-mag.net/ za zapožičanie nabíjačiek.  Všetkým Vám želám len to dobré v Novom roku 2014.

S prípadnými otázkami ohľadom testu sa na mňa kľudne obráťte prostredníctvom pošty. Ak budem vedieť, určite rád poradím.

Zdieľajte článok
Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jsenicky
2014-01-16 10:25:06
Fajn clanok, v podstate potvrdenie toho, ze Voltkraft je stale kralom nabijaciek. Co je ale pre mna novinkou, ze sa da kupit ako Technoline a to skoro o polovicu lacnejsie. To keby som vedel skor, tak mam namiesto "L" verzie tu ozajstrnu
 
bonifacko
2014-01-16 10:59:07
príspevok od: jsenicky
Fajn clanok, v podstate potvrdenie toho, ze Voltkraft je stale kralom nabijaciek. Co je ale pre mna novinkou, ze sa da kupit ako Technoline a to skoro o polovicu lacnejsie. To keby som vedel skor, tak mam namiesto "L" verzie tu ozajstrnu
Kralom bude asi MAHA: http://www.mahaenergy.com/mh-c9000/
 
Džema
2014-01-16 11:29:06
Mam BC 700 a max. spokojnost....
 
phototomas
2014-01-16 17:20:00
príspevok od: bonifacko
Kralom bude asi MAHA: http://www.mahaenergy.com/mh-c9000/
Krála by som ešte nekorunoval aj keď uznávam, že parametre sú fajn. Každopádne podporu nabíjania batérii s kapacitou až do 20.000mAh ale len 4000mAh ( nechápem síce načo 20.000mAH ). Museli vraj sťahovať nabíjačky z trhu lebo podpaľovali domácnosti. Ad dva cena je u nás 50E čo je 30% viac ako BC-1000 ku ktorej máš ešte batérie v hodnote 10E grátis.
Voltrcaft/FKTechnics/LaCrosse/Technoline/Alpha power nabíjačky sú na trhu tiež dosť dlho a v európe patria k najpredávanejším ,,profi,, nabíjačkám. Dajú sa aj na nich nájsť nejaké problémy no v pomere predaných kusov je to asi stále OK.

Každopádne by bolo fajn si takú MAHU vyskúšať. Skúsim sa opýtať
 
bonifacko
2014-01-16 18:39:19
príspevok od: phototomas
Krála by som ešte nekorunoval aj keď uznávam, že parametre sú fajn. Každopádne podporu nabíjania batérii s kapacitou až do 20.000mAh ale len 4000mAh ( nechápem síce načo 20.000mAH ). Museli vraj sťahovať nabíjačky z trhu lebo podpaľovali domácnosti. Ad dva cena je u nás 50E čo je 30% viac ako BC-1000 ku ktorej máš ešte batérie v hodnote 10E grátis.
Voltrcaft/FKTechnics/LaCrosse/Technoline/Alpha power nabíjačky sú na trhu tiež dosť dlho a v európe patria k najpredávanejším ,,profi,, nabíjačkám. Dajú sa aj na nich nájsť nejaké problémy no v pomere predaných kusov je to asi stále OK.

Každopádne by bolo fajn si takú MAHU vyskúšať. Skúsim sa opýtať
Napíš "mrco"-ovi, raz spominal, že ju má.
 
Marcel Rebro
2014-01-16 18:53:51
príspevok od: bonifacko
Napíš "mrco"-ovi, raz spominal, že ju má.
Ma ... 801 na 8 ks clanov aj cestovnu 401 na 4 clanky ... funguju, ale s nicim inym som ich neporovnaval. Nabijam vzdy SOFT.
 
Marcel Rebro
2014-01-16 18:58:20
... a brat ma 808ku ... funkcne to iste ako 801, ale nabija AA, AAA, C a D clanky
 
bonifacko
2014-01-16 19:58:36
príspevok od: Marcel Rebro
Ma ... 801 na 8 ks clanov aj cestovnu 401 na 4 clanky ... funguju, ale s nicim inym som ich neporovnaval. Nabijam vzdy SOFT.
Ved to, kto by to testoval!
Ked som kupoval Volcrafta, tak som objavil nejake testy nabijacích člankov s nou. Treba čítať, čo iní urobia.
 
morfeus
2014-01-17 16:43:32
Mám IPC-1L už niekoľko rokov, kupoval som ju asi za 900 SKK. Dovtedy som mal nabíjačky rôznych výrobcov a tie dosť skracovali životnosť akumulátorov alebo pri väčších kapacitách akumolátorov ich nedokázali nabíjať do plna. U mňa max. spokojnosť, hlavne v možnosti oživiť staršie akumulátory, získam skoro presný prehľad o ich kapacite a konečne som si urobil poriadok v akumulátoroch. Fajn článok, v ktorom sú zhrnuté Tvoje poznatky, určite pomôže tým, ktorí hľadajú poriadnu nabíjačku.
Ďakujem.
 
phototomas
2014-01-17 17:27:12
príspevok od: Marcel Rebro
Ma ... 801 na 8 ks clanov aj cestovnu 401 na 4 clanky ... funguju, ale s nicim inym som ich neporovnaval. Nabijam vzdy SOFT.
je niečo čo ty nemáš?
Inak ja som sa po nej tiež obzeral, v US je to dosť populárna vec, no vtedy som ju na SVK nevidel a teraz som šťastným nabíjačom s BC-1000
 
phototomas
2014-01-17 17:28:01
príspevok od: jsenicky
Fajn clanok, v podstate potvrdenie toho, ze Voltkraft je stale kralom nabijaciek. Co je ale pre mna novinkou, ze sa da kupit ako Technoline a to skoro o polovicu lacnejsie. To keby som vedel skor, tak mam namiesto "L" verzie tu ozajstrnu
dik za reakciu - L verzia je stále fajn, akurát je trochu pomalšia ale aspoň šetrí batérie
 
phototomas
2014-01-17 17:29:48
príspevok od: bonifacko
Ved to, kto by to testoval!
Ked som kupoval Volcrafta, tak som objavil nejake testy nabijacích člankov s nou. Treba čítať, čo iní urobia.
to nebolo vôbec fér
 
phototomas
2014-01-17 17:37:22
príspevok od: morfeus
Mám IPC-1L už niekoľko rokov, kupoval som ju asi za 900 SKK. Dovtedy som mal nabíjačky rôznych výrobcov a tie dosť skracovali životnosť akumulátorov alebo pri väčších kapacitách akumolátorov ich nedokázali nabíjať do plna. U mňa max. spokojnosť, hlavne v možnosti oživiť staršie akumulátory, získam skoro presný prehľad o ich kapacite a konečne som si urobil poriadok v akumulátoroch. Fajn článok, v ktorom sú zhrnuté Tvoje poznatky, určite pomôže tým, ktorí hľadajú poriadnu nabíjačku.
Ďakujem.
aj ja ďakujem za zastavenie a koment, myslím že IPC-1L užívateľov je tu viac, BC-700 možno pomenej ale je to čert jak ďábel tak treba ísť len po cene
 
Marcel Rebro
2014-01-17 17:40:31
príspevok od: phototomas
je niečo čo ty nemáš?
Inak ja som sa po nej tiež obzeral, v US je to dosť populárna vec, no vtedy som ju na SVK nevidel a teraz som šťastným nabíjačom s BC-1000
Nemam (napr.) nabijacku BC-1000

Ci sa MAHA predava na SVK netusim. Ja som ju objednaval tutok :

http://www.mahaenergy.co.uk/products/battery-chargers/
 
Marcel Rebro
2014-01-17 18:24:43
príspevok od: phototomas
je niečo čo ty nemáš?
Inak ja som sa po nej tiež obzeral, v US je to dosť populárna vec, no vtedy som ju na SVK nevidel a teraz som šťastným nabíjačom s BC-1000
áááá ... fakt som dlho dumal až som si spomenul, čo nemám ... teda mámvam len naozaj výnimočne : zlú náladu!
 
phototomas
2014-01-17 18:30:33
príspevok od: Marcel Rebro
áááá ... fakt som dlho dumal až som si spomenul, čo nemám ... teda mámvam len naozaj výnimočne : zlú náladu!
tomu sa dá veriť pri čítaní tvojich komentov - myslím že máš na rozdávanie
 
bonifacko
2014-01-17 20:07:09
príspevok od: Marcel Rebro
áááá ... fakt som dlho dumal až som si spomenul, čo nemám ... teda mámvam len naozaj výnimočne : zlú náladu!
Chces povedať, že ťa malokto len tak na*erie?
 
Horak Martin
2014-01-19 18:01:01
Veľmi dobrý článok, ktorý mi pomohol. Ďakujem.
 
phototomas
2014-01-20 19:46:38
príspevok od: Horak Martin
Veľmi dobrý článok, ktorý mi pomohol. Ďakujem.
Som rád, že som mohol pomôcť 😆
 
pepo27
2014-01-21 01:08:56
vlastnim uz nejaky rok Voltcraft IPC-1...max. spokojnost
 
lackoma
2014-01-21 20:03:27
ja som vlastníkom MAHA MH-C800S a môžem len odporučiť
 
Daniel Urban
2014-01-22 17:22:42
Fajn článok. Mám tiež IPC-1L. Maximálna spokojnosť.
 
phototomas
2014-01-23 22:11:43
príspevok od: Daniel Urban
Fajn článok. Mám tiež IPC-1L. Maximálna spokojnosť.
Ďakujem za zastavenie a reakciu
 
pedro81
2014-01-24 13:07:25
kupil som si na zaklade clanku Technoline BC 1000 a spokojnost
dik za recenziu
 
matus321
2014-01-24 21:06:12
mno pred časom som tiež riešil otázku novej nabíjačky a rozhodol som sa pre zmieňovanú technoline BC 700, môžem ju len odporúčať. Apropo článok. Škoda, že nebol vtedy keď som sa nevedel rozhodnúť, určite by mi pomohol, aj tak vďaka.Verím, že ostatným pomôže usmerniť, pretože presne takýto testík som hľadal ja.
 
phototomas
2014-01-25 18:34:35
príspevok od: pedro81
kupil som si na zaklade clanku Technoline BC 1000 a spokojnost
dik za recenziu
Tak dúfam že bude slúžiť k spokojnosti a som rad ak som mohol pomôcť
 
phototomas
2014-01-25 18:36:03
príspevok od: matus321
mno pred časom som tiež riešil otázku novej nabíjačky a rozhodol som sa pre zmieňovanú technoline BC 700, môžem ju len odporúčať. Apropo článok. Škoda, že nebol vtedy keď som sa nevedel rozhodnúť, určite by mi pomohol, aj tak vďaka.Verím, že ostatným pomôže usmerniť, pretože presne takýto testík som hľadal ja.
Sorry že som ho napísal tak neskoro . Ale aj bez môjho článku si kúpil dobre. Dik za zastavenie a koment
 
Winston
2014-01-26 17:21:44
Používam Voltcraft IPC - 1 už vyše 3 rokov, zatiaľ nesklamala.
 
seejey
2014-02-16 00:25:30
príspevok od: Marcel Rebro
Nemam (napr.) nabijacku BC-1000

Ci sa MAHA predava na SVK netusim. Ja som ju objednaval tutok :

http://www.mahaenergy.co.uk/products/battery-chargers/
Trosku som zapatral. MAHA ma aj EU eshop na adrese http://www.mahapowerex.eu/
Taktiez sa predava aj na svk eshope http://www.baterie.sk/nabijacky-pre/profesionalna-nabijacka-maha-mh-c9000-wizardone-charger-pre-4-aa-aaa-baterie/ a najde sa aj nejaky CZ eshop, ktory dava k nej aj baterie.
Neviem ako ostatne, ale MAHA ma 3 roky zaruku. Taktiez moznost dokupit aj adapter na nabijanie do auta.
Kukam po novej nabijacke a toto je zatial moj kon.
 
Marcel Rebro
2014-02-16 08:07:42
príspevok od: seejey
Trosku som zapatral. MAHA ma aj EU eshop na adrese http://www.mahapowerex.eu/
Taktiez sa predava aj na svk eshope http://www.baterie.sk/nabijacky-pre/profesionalna-nabijacka-maha-mh-c9000-wizardone-charger-pre-4-aa-aaa-baterie/ a najde sa aj nejaky CZ eshop, ktory dava k nej aj baterie.
Neviem ako ostatne, ale MAHA ma 3 roky zaruku. Taktiez moznost dokupit aj adapter na nabijanie do auta.
Kukam po novej nabijacke a toto je zatial moj kon.
UK je tusim tiez v EU
 
acton
2014-02-16 11:11:05
klobuk dolu, nikdy som sa nezaujimal o to ci je kvalitna bateria alebo nabijacka, vsetko co mam som kupil v jessopse v londyne, ked som potreboval vediet nieco o bateriach opytal som sa predavcu, predal mi niekolko sad baterii a dve nabyjacky, baterie funguju uz vyse 3 roky, baterky vo fotaku funguju uz 4 roky a nebadat stratu kapacity, asi mam stastie na tieto veci lebo mam 6 rokov iPhone ktory bezchybne pracuje, baterka v telefone drzi uz iba jeden den ale inac vsetko bezchybne.
 
phototomas
2014-02-16 20:06:52
príspevok od: acton
klobuk dolu, nikdy som sa nezaujimal o to ci je kvalitna bateria alebo nabijacka, vsetko co mam som kupil v jessopse v londyne, ked som potreboval vediet nieco o bateriach opytal som sa predavcu, predal mi niekolko sad baterii a dve nabyjacky, baterie funguju uz vyse 3 roky, baterky vo fotaku funguju uz 4 roky a nebadat stratu kapacity, asi mam stastie na tieto veci lebo mam 6 rokov iPhone ktory bezchybne pracuje, baterka v telefone drzi uz iba jeden den ale inac vsetko bezchybne.
Čo sa batérií týka, stratu kapacity by si videl keby si ich porovnal s novými. Momentálne dokoncujem druhé pokracovanie článku o nabíjacích batériách. Keď som porovnával výkon nových eneloop xx s tými sezonu používanými bol tam rozdiel asi 30%. Po refreshi v bc-1000 sa výsledky dali porovnať ako skoro rovnaké . V minulosti som ani ja nehladel, kupoval som na ebay baterie rôznych značiek ale až po Teste eneloopov som pochopil aký veľký rozdiel spravia iné baterie. To iste som videl pri Teste nabijaciek. Svoju staru GPnu už nechcem ani vidieť. Bc-1000 je super....
 
acton
2014-02-16 20:55:00
príspevok od: phototomas
Čo sa batérií týka, stratu kapacity by si videl keby si ich porovnal s novými. Momentálne dokoncujem druhé pokracovanie článku o nabíjacích batériách. Keď som porovnával výkon nových eneloop xx s tými sezonu používanými bol tam rozdiel asi 30%. Po refreshi v bc-1000 sa výsledky dali porovnať ako skoro rovnaké . V minulosti som ani ja nehladel, kupoval som na ebay baterie rôznych značiek ale až po Teste eneloopov som pochopil aký veľký rozdiel spravia iné baterie. To iste som videl pri Teste nabijaciek. Svoju staru GPnu už nechcem ani vidieť. Bc-1000 je super....
priznam sa teraz som isiel pozrietmoje baterie a nabijacky, vsetko GP, takze si dam poradit a ked budem kupovat nove kupim baterie eneloop a nabijacku bc-1000
dakujem za clanok a zaroven radu.
 
samophoto
2014-02-16 21:56:17
príspevok od: phototomas
Čo sa batérií týka, stratu kapacity by si videl keby si ich porovnal s novými. Momentálne dokoncujem druhé pokracovanie článku o nabíjacích batériách. Keď som porovnával výkon nových eneloop xx s tými sezonu používanými bol tam rozdiel asi 30%. Po refreshi v bc-1000 sa výsledky dali porovnať ako skoro rovnaké . V minulosti som ani ja nehladel, kupoval som na ebay baterie rôznych značiek ale až po Teste eneloopov som pochopil aký veľký rozdiel spravia iné baterie. To iste som videl pri Teste nabijaciek. Svoju staru GPnu už nechcem ani vidieť. Bc-1000 je super....
aj túto by si mohol pridať do ďalšej časti: i-tec Battery Station - nabíječka, tester, LCD
http://www.lacne-nakupy.sk/predaj-i-tec-battery-station-nabijecka-tester-lcd-atc29602183
 
Midzi
2014-02-16 22:45:42
velmi pekny clanok a pre mna velmi aktualny.
 
phototomas
2014-02-17 00:44:42
príspevok od: samophoto
aj túto by si mohol pridať do ďalšej časti: i-tec Battery Station - nabíječka, tester, LCD
http://www.lacne-nakupy.sk/predaj-i-tec-battery-station-nabijecka-tester-lcd-atc29602183
Sorry, robím na článku o baterkách. Ďalší o nabijackach nechystám. Už na to teraz nebude čas, tiež sa nedá zohnať do testu všetko čo by ľudia chceli. Nie každý internetový obchod je ochotný zapožičať veci na test...
 
phototomas
2014-02-17 00:45:33
príspevok od: acton
priznam sa teraz som isiel pozrietmoje baterie a nabijacky, vsetko GP, takze si dam poradit a ked budem kupovat nove kupim baterie eneloop a nabijacku bc-1000
dakujem za clanok a zaroven radu.
Dufam že bude spokojnosť
 
phototomas
2014-02-17 00:46:02
príspevok od: Midzi
velmi pekny clanok a pre mna velmi aktualny.
Zelam spravnu voľbu
 
Midzi
2014-02-17 14:20:23
tak objednana Sanyo MQR06 s 2500mAh bateriami.
 
phototomas
2014-02-17 20:41:10
príspevok od: Midzi
tak objednana Sanyo MQR06 s 2500mAh bateriami.
verím že nesklame
 
Midzi
2014-02-17 22:23:25
tak to dufam, ta co mam teraz tak uz ma nejakych 7 rokov ci kolko a aj baterky slusne sluzili do leta. Premyslal som aj nad tou bc-1000 no zdala sa mi komplikovana.
 
phototomas
2014-02-17 22:39:44
príspevok od: Midzi
tak to dufam, ta co mam teraz tak uz ma nejakych 7 rokov ci kolko a aj baterky slusne sluzili do leta. Premyslal som aj nad tou bc-1000 no zdala sa mi komplikovana.
to som konštatoval aj v teste, no je to len prvý dojem - po 15 minútach používania je všetko jasné. No proti gustu žiaden dišputát
 
Midzi
2014-02-17 23:10:26
no to ano, ale pre moje pouzitie je to zbytocnost. Mne by mozno stacila aj nejaka za 15€, ale zase nechcem setrit tam kde sa to neoplati. Mozno o par rokov zistim ze mi nestaci a pojdem zase do zlozitejsej. A co tie baterie co su v baleni s bc-1000, su rovnako dobre ako tie eneloopy?
 
phototomas
2014-02-18 00:46:23
príspevok od: Midzi
no to ano, ale pre moje pouzitie je to zbytocnost. Mne by mozno stacila aj nejaka za 15€, ale zase nechcem setrit tam kde sa to neoplati. Mozno o par rokov zistim ze mi nestaci a pojdem zase do zlozitejsej. A co tie baterie co su v baleni s bc-1000, su rovnako dobre ako tie eneloopy?
tak ako som písal v teste, každému podľa potreby. Pokiaľ nemáš XY batérii a nepotrebuješ pravidelne nabíjať / refreshovať, stačí úplne aj tvoja voľba. Batérie, ktoré boli ku BC-1000 som dal mladšiemu synátorovi do lehátka, ich použitie v bleskoch som ani nezvažoval . Eneloop je u mňa objektívne top, s odstupom času od prvého testu batérii a s prihliadnutím na aktuálne rozpracovaný test nevidím nič, čo by sa im v pomere výkon/cena rovnalo.
 
bonifacko
2014-02-18 07:09:34
príspevok od: phototomas
Sorry, robím na článku o baterkách. Ďalší o nabijackach nechystám. Už na to teraz nebude čas, tiež sa nedá zohnať do testu všetko čo by ľudia chceli. Nie každý internetový obchod je ochotný zapožičať veci na test...
Ked som kupoval volcraft nabijačku, čítal som jeden pekny članok od českeho mladika. Boli to skor testy na baterky. Neviem to už objavit.
Tak iba toto: http://www.plutanium.cz/babca/cs/2552-nejlepsi-nabijeci-baterie-eneloop-3-generace
 
Midzi
2014-02-18 09:12:01
príspevok od: phototomas
tak ako som písal v teste, každému podľa potreby. Pokiaľ nemáš XY batérii a nepotrebuješ pravidelne nabíjať / refreshovať, stačí úplne aj tvoja voľba. Batérie, ktoré boli ku BC-1000 som dal mladšiemu synátorovi do lehátka, ich použitie v bleskoch som ani nezvažoval . Eneloop je u mňa objektívne top, s odstupom času od prvého testu batérii a s prihliadnutím na aktuálne rozpracovaný test nevidím nič, čo by sa im v pomere výkon/cena rovnalo.
No baterii nemam vela, max 8 z toho 4 by potrebovali ozivit, no mozno uz su nenavratne prec. Sice este nieco vydrzia, no je to strasne malo. Ak by tie baterie k bc-1000 boli dobre tak nepremyslam a beriem.
 
Johan
2014-02-18 20:14:04
Ja vlastním Voltcraft CM-420 a som s ňou maximalne spokojny
 
Sutra
2014-02-18 23:58:54
Dobrý článok, ďakujem zaň. Pomohol mi pri výbere.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-02-19 08:23:51
ja som sa dopracoval po 10rokoch k tomuto: z dlhodobého hľadiska pokiaľ neblýskate veľa a na plný výkon tak sa najviac oplatia alkalické z Ikea (pri dnešných foťákoch netreba a ani to nie je vhodné, ved ISO 400-1600 vyzerá dobre). Do rádiových odpalovákov sú dokonca alkalické lepšie/spoľahlivejšie. Keby som nerobil občas svadby a workshopy a fotil si len pre seba portréty a pod. tak nabíjacie už určite neriešim. V cenen nabíjačky (30-50,- eur) a nabíjacích batérii si kúpim toľko alkalických batérií, že to neminiem za 3 roky...

Viac ako nabíjačka u mna/pri mojom používaní rozhoduje typ baterii, používam ich cez svadobnú sezonu pravidelnejšue inak sotva raz za mesiac, niekdy dva krát, tak aby som ich aspon trochu vybil. Do bleskov sa mi kvoli rýchlemu nabíjaniu blesku osvedčili viac nabíjacie) Samovybíjanie všetky baterky zničí do roka okrem batérií eneloop. To su jediné, ktoré sa mi oplati kupit. Nabíjačka sa mi najviac osvedčila GP ktorá monitoruje každý článok samostatne. Nabije ich za cca jednu-dve hodky, čo je čas za ktorý horko ťažko vybijem 4 baterky v blesku na akcii. Baterky držia 4 roky (8 sád eneloopov po 4ks). Pred tým to bolo každý rok nové články, skušal som aj volcraft ale ta regenerácia a pod. funkcie trvala dlho a baterky aj tak boli na pikaču. Nárazovo dostávajú tie bateky zabrat na WS a svadbách.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-02-19 08:25:39
príspevok od: phototomas
tak ako som písal v teste, každému podľa potreby. Pokiaľ nemáš XY batérii a nepotrebuješ pravidelne nabíjať / refreshovať, stačí úplne aj tvoja voľba. Batérie, ktoré boli ku BC-1000 som dal mladšiemu synátorovi do lehátka, ich použitie v bleskoch som ani nezvažoval . Eneloop je u mňa objektívne top, s odstupom času od prvého testu batérii a s prihliadnutím na aktuálne rozpracovaný test nevidím nič, čo by sa im v pomere výkon/cena rovnalo.
velmi dobrý test - dobrá práca proste, zhoduje sa to prakticky s moju empirickou skúsenosťou pokus omyl
 
Horak Martin
2014-02-19 09:01:03
Voltcraft IPC-1 mi moje 3 ročné baterky Sanyo (majú za sebou viac ako 300 nabíjacích cyklov) po viac ako dvoch dňoch "refreshovania" neopravila Asi sú už súce do led baterky
 
phototomas
2014-02-20 20:45:04
príspevok od: Horak Martin
Voltcraft IPC-1 mi moje 3 ročné baterky Sanyo (majú za sebou viac ako 300 nabíjacích cyklov) po viac ako dvoch dňoch "refreshovania" neopravila Asi sú už súce do led baterky
aj mne sa stalo, že refresh nezachránil batérie úplne, no ,,mrtvu,, batériu mi nakopla na cca 50-80% pôvodnej kapacity. To pre použitie v autičku na ovladanie úplne stačí. Nie je 300 cyklov ako 300 cyklov, pri pomalom nabíjaní 300 cyklov eneloopu vadiť asi nebude. Predpokladám, že boli nabíjané v rýchlonabíjačke ....
 
phototomas
2014-02-20 20:48:34
príspevok od: Jozef Peniak
velmi dobrý test - dobrá práca proste, zhoduje sa to prakticky s moju empirickou skúsenosťou pokus omyl
ďakujem za slová chvály, to si vážim... Pokus omyl je fajn, ja som článok písal aj preto aby som užívateľom ephota pomohol ušetriť peniaze Ale som rád, že moja skúsenosť korešponduje s tou tvojou
 
Midzi
2014-02-20 21:54:15
Tak mne ta moja nova nabijacka uz 4 stare baterie nechce nabit Aj som s tym pocital takze az tak mi to neprekaza.
 
phototomas
2014-02-20 22:10:04
príspevok od: Midzi
Tak mne ta moja nova nabijacka uz 4 stare baterie nechce nabit Aj som s tym pocital takze az tak mi to neprekaza.
ak vôbec nenabíja, existuje na to taký ilegal trik ale neviem či ho tu mám dávať
 
Horak Martin
2014-02-20 23:07:06
príspevok od: phototomas
aj mne sa stalo, že refresh nezachránil batérie úplne, no ,,mrtvu,, batériu mi nakopla na cca 50-80% pôvodnej kapacity. To pre použitie v autičku na ovladanie úplne stačí. Nie je 300 cyklov ako 300 cyklov, pri pomalom nabíjaní 300 cyklov eneloopu vadiť asi nebude. Predpokladám, že boli nabíjané v rýchlonabíjačke ....
Hej hej, máš pravdu, doteraz som výhradne používal iba rýchlonabíjačky. A viem, bola to chyba
 
Midzi
2014-02-20 23:20:45
príspevok od: phototomas
ak vôbec nenabíja, existuje na to taký ilegal trik ale neviem či ho tu mám dávať
kontrolky sa len rozsvietia a potom zhasnu. Ale baterie dalej funguju v dialkovom ovladaci a pc myske. Dokonca aj v led lampe na bike.
 
Wlady
2014-03-31 11:09:50
Aj za zaklade tohoto clanku som si kupil BC-1000. Ucim sa nabijacku ovladat, ako prvy som vyskusal REFRESH bateriek. Dnes je to treti den co su 4 baterky v nabjiacke a proces sa zatial neukoncil ani u jednej. Jeo to tak v poriadku, moze to tak dlho trvat?
 
phototomas
2014-03-31 11:25:10
príspevok od: Wlady
Aj za zaklade tohoto clanku som si kupil BC-1000. Ucim sa nabijacku ovladat, ako prvy som vyskusal REFRESH bateriek. Dnes je to treti den co su 4 baterky v nabjiacke a proces sa zatial neukoncil ani u jednej. Jeo to tak v poriadku, moze to tak dlho trvat?
Ahoj, refresh môže trvať aj 4 dni. Dĺžka refresh cyklu je závyslá od stavu batérii a ich kapacity. Nabíjačka pracuje na princípe že vybíja a nabíja, porovnáva ako sa na základe nab/vyb cyklu mení kapacita. Ak kapacita stále rastie, opakuje cyklus. Ak počas myslím dvoch alebo troch nab/vyb cyklov nedôjde ku navýšeniu kapacity, ukončí refresh. Tak dúfam že sa dočkáš. Mne najviac trvali 2600mAh 3dni
 
Wlady
2014-03-31 11:40:09
príspevok od: phototomas
Ahoj, refresh môže trvať aj 4 dni. Dĺžka refresh cyklu je závyslá od stavu batérii a ich kapacity. Nabíjačka pracuje na princípe že vybíja a nabíja, porovnáva ako sa na základe nab/vyb cyklu mení kapacita. Ak kapacita stále rastie, opakuje cyklus. Ak počas myslím dvoch alebo troch nab/vyb cyklov nedôjde ku navýšeniu kapacity, ukončí refresh. Tak dúfam že sa dočkáš. Mne najviac trvali 2600mAh 3dni
Ahoj, dakujem za odpoved, uz som zacal trochu vahat Som velmi zvedavy na vysledok, ako sa to prejavy na baterkach. Su tam dve novsie a dve stare baterky, tak predpokladam, ze tie novsie by mohli mat REFRESH ukonceny skor
BTW ako hodnotis pribalene baterky k nabijacke voci eneloopom. V popise boli 2500mAh ale fizycky prisli 2750tky... Som zvedavy ako sa budu spravat v blesku...
 
phototomas
2014-03-31 12:46:20
príspevok od: Wlady
Ahoj, dakujem za odpoved, uz som zacal trochu vahat Som velmi zvedavy na vysledok, ako sa to prejavy na baterkach. Su tam dve novsie a dve stare baterky, tak predpokladam, ze tie novsie by mohli mat REFRESH ukonceny skor
BTW ako hodnotis pribalene baterky k nabijacke voci eneloopom. V popise boli 2500mAh ale fizycky prisli 2750tky... Som zvedavy ako sa budu spravat v blesku...
Ahoj,
refresh nemusí pomôcť vždy. Mne pomohol. Záleží ale fakt na stave batérii. Daj vedieť ako si dopadol. Na displeji ti inak po preklikaní zobrazuje aktuálnu kapacitu, tak si vieš aspoň porovnať kolko mali a kolko majú.
batérie ku nabíjačke išli mojim deťúrencom do RC áut. Takže neviem porovnať
 
fomist
2014-05-13 23:03:22
vraj som prvým, kto si kúpil Panasonic Eneloop PRO, dám vedieť ako obstáli po sobotňajšej svadbe
 
phototomas
2014-05-13 23:58:46
príspevok od: fomist
vraj som prvým, kto si kúpil Panasonic Eneloop PRO, dám vedieť ako obstáli po sobotňajšej svadbe
tak gratulujem, ja som si na nich ešte nesiahol. nech to výde v sobotu, a dúfam že nám nebude pršať ako pri posledných dvoch svadbách
 
Brandy
2016-12-11 14:52:16
nema niekto skusenosti s nabijackou Titanium Innovations MD-1600L http://titaniuminnovations.com/product/smart-fast-16-bay-battery-charger/
Alebo aku inu by ste odporucili? Moje poziadavky: 16 slotov AA, -∆V, nabijaci prud idealne 200-250mA
 
phototomas
2016-12-11 15:13:48
Ahoj,
mám už pridlho rozpracovaný ďalší test - pokračovanie tých predchádzajúcich. Do testu mám aj Tensai TI-1600L. Je to v podstate to čo si písal ty. Používam ho už viac ako rok práve kôli šetreniu času. Takto dám večer 16 batérii na nabku a ráno sú ready. Dosť to prospieva aj batériám, nakoľko je nabíjací prúd nižší a šetrnejší.

Skús kontaktovať http://price-mag.net/index.php .

Ja som spokojný.
 
Brandy
2016-12-11 15:26:25
pozeral som aj tuto je to prakticky to iste ako vravis, len nieje 400mA privela? ked teda by sa malo nabijat 1/10 kapacity...
 
phototomas
2016-12-11 15:40:08
1/10 je ideál, no čas potrebný na nabitie je pridlhý. Tolko času zase nemám Na svadbe potrebujem cca 2 sady bateriek na blesk plus 6 batérii do gripu. Teda cca 32 batérii. Ak fotím aj v piatok aj v sobotu tak mi to vyhovuje tak ako to je. Po sezóne robím Discharge refreshe na všetkých bateriách. Mám aj 10+ ročné panasonic baterie a stále sú OK
 
Brandy
2016-12-11 15:49:38
no ja planujem ist tiez takou cestou kolko ti vydrzia AA v gripe? Cena originalneho aj neoriginalneho LP-E6N ma nuti ist cestou AA. Skusal som googlit, ale akosi som toho vela nevycital. Mam 6D, podla popisu ho mas aj ty. Chcel by som samozrejme eneloopy, oplatia sa tie pro oproti bielym?
 
phototomas
2016-12-11 16:08:50
Mám Meike Grip, ide tam aj origo Canon baterka, tá mi vydrží väčšinou skoro celý deň do takej 10-tej jedenástej. Tých 1000+ fotos dá bez problémov aj po rokoch. Keď skončí tak dávam do držiaku 6AA batérii. Mám tam tie staré panasonic baterky. Nie je problém.

Biele či čierne je na tebe. Ja som testoval aj používam aj aj. Viac o batériách v mojich článkoch:
www.ephoto.sk/fototechnika/uzivatelske-recenzie/915/baterie-alebo-sanyo-eneloop-mytus-ci-legenda/

www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/blesky-a-ine/nabijatelne-baterie---test/