Hore

Pavel Šporcl – huslista (nielen) s modrými husľami

Klasika bude u mňa vždy na prvom mieste. Klasiku milujem ale nie som proti občasnému odbočeniu, vyjadril sa v rozhovore Pavel Šporcl, vynikajúci huslista.

 

Pavel Šporcl patri k najvýraznejším osobnostiam súčasnej strednej generácie huslistov. Študoval na Pražskom konzervatóriu a Hudobnej fakulte AMU v triede prof. Václava Snítila, potom v rokoch 1991-1996 v USA. Najprv na Južnej metodistickej univerzite v Dallase u Eduarda Schmiedera, neskôr na Brooklyn College u Itzhaka Perlman Masaa Kawasakiho.

 

Projektom Sporcelain huslista privádza presvedčivý pohľad na husle v 21. storočí a prvýkrát sa predstavuje ako autor a spoluautor hudby. Prvý raz týmto vystúpením totiž vstupuje na horúcu pôdu popového sveta. Skladby, ktoré v programe zazneli, sú rôznorodé - niektoré veľmi rytmické, iné naopak veľmi intímne, dokazujúce, že aj husle vyrobené v súčasnej dobe hrajú famózne.

 

Virtuóza doprevádzala jeho roková kapela Šporcelán, zložená z vynikajúcich muzikantov členov známych popových kapiel. Ako hosť vystúpila speváčka Tereza Černochová.

 

Osvetlenie v Istropolise bolo (štandardne) výborné, plus svetelná šou na pódiu.

 Ján LUKÁŠ

 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované