Hore

TimeLapse vozík - ako je vyrobený - 1.čast (by ISD)

TimeLapse pohyblivé vídea - ako je vyrobený vozík a riadiaca elektronika


Moja história TimeLapse - ako to začalo



Motto:  "Ide to vyrobiť dobre a spoľahlivo aj svojpomocne, ale tie slovenské obchody a predajcovia ... to je niečo strašné!"

Poďakovanie: Ďakujem zahraničným e-shopom, že mi projekt TimeLapse umožnili dotiahnuť do úspešného konca. A tiež mojej manželke za trpezlivosť a Š.I.D.L.O-vi z Popradu za cenné teoretické postrehy a rady.

Motorizovany TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino


Je rok 2015 a čistou náhodou som sa dostal k téme o Timelapse fotografiách a videách. Kamaráť po timelapse veľmi túžil a priznám sa aj mňa to zaujalo. Zhodou okolností v rovnakom čase som narazil aj na rôzne využitia genialného Arduina ...
Netrvalo dlho (asi par sekúnd) a spojil som si jedno s druhým. Že to predsa nemôže byť taký problém rozhýbať vozík s foťákom a občas mu poslať impulz na fotenie. Nadšenie prevýšilo lenivosť a začal som nad tým dumať.


Ako to celé dopadlo, sa pokúsim rozpísať ďalej na tomto blogu a postupne tiež detailnejšie na TimeLapse blogu zameranom čiste na túto tému.

Prvé úvahy a začiatky môjho časozberného monštra


Vidina pohyblivého vozíka bola silná. Kupovať komerčné zostavy nemalo zmysel, hlavne po zistení, akú finančnú situáciu musíte mať, ak si timelapse vozík chcete kúpiť. Začiatky boli ľahké, mozgové závity neustále hľadali kombinácie ako to celé spraviť. Ako spraviť vozík a koľajnice, to si ľahko vyguglite a nazbierate inšpirácie z fotiek, ale kameň úrazu bolo hlavne Arduino, keďže som s nim mal nulové (0.0) skúsenosti. Elektronika ma však v detstve bavila, tak som veril, že to nemôže byť až také ťažké, keď je to teraz taký trend. Všetci kámoši kuli pitle s mini-počítačom Raspberry Pi, ale to sa mi nepáčilo. Nepáčilo sa mi isť s kanónom na vrabce a vŕtať sa v Linuxe sa mi už vôbec nechcelo. Takže vyhralo Arduino, aj keď som stále nemal ani páru kde začať.

Našťastie jedného letného dňa počas siesty na dovolenke pri 35 'C som brovsoval po nete a natrafil na dosku kompatibilnú s Arduinom - dilema kúpiť/nekúpiť bola vyriešená v okamihu... aj dilema kde začať - čiže kúpiť si súčiastky. K tomu ešte kompatibilný display, pár drôtov a krokový motor. Po pár týždňoch netrpezlivého čakania na poštára sa konečne všetky balíčky poschádzali a na moje prekvapenie aj po pripojení baterky zasvietili. Paráda - svieti, trúbi - to je dobrý začiatok.

1. version TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino

A tak začala operácia s kódovym názvom "Arduino"...


Viac v 2. článku...










Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
inkubbus
2016-01-16 18:00:36
škoda že som sa nič nedozvedel.
 
isdisd
2016-01-16 18:50:45
príspevok od: inkubbus
škoda že som sa nič nedozvedel.
pripravujem, 1. clanok, onedlho
 
acton
2016-01-17 13:36:41
neviem ci sa oplati nieco take doma vyrabat ked na ebay mozno kupit camera slider uz od 400 dolarov...

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.TRS0&_nkw=PRODUCTSShootools+Camera+Slider&_sacat=0
 
isdisd
2016-01-17 16:47:20
to ano, len neviem ci tam je riadiaca elektronika na motor a ovladanie impulzov. Ktory konkretner mas na mysly? Na tej linke je mnoho sliderov.
 
acton
2016-01-17 16:55:00
príspevok od: isdisd
to ano, len neviem ci tam je riadiaca elektronika na motor a ovladanie impulzov. Ktory konkretner mas na mysly? Na tej linke je mnoho sliderov.
prave je ich tam na mraky, ja som chcel kupit slider pred dvoma rokmi...sice k tomu nedoslo ale mal som vyhliadnuty za 1500 dolarov profesionalny, dlzka bola 180 cm a najmensia rychlost bola 120 min na tu dlzku a riadiacu elektroniku na motor maju skoro vsetky, to uz je bezna vybava.
 
acton
2016-01-17 17:11:56
príspevok od: isdisd
to ano, len neviem ci tam je riadiaca elektronika na motor a ovladanie impulzov. Ktory konkretner mas na mysly? Na tej linke je mnoho sliderov.
tym co som napisal aby si to nepochopil zle, ze by som teba odradzal od toho co robis alebo nejak napadal co robis, cestne ja ta obdivuje, ze si schopny take nieco zostrojit ja som iba reagoval na to co si pisal o cene sliderov, ze treba na to par tisic...
 
isdisd
2016-01-17 20:02:13
poopravim, videl som aj take 1500 - 2500+ E v CZ
 
Jubi
2016-01-18 07:36:20
mas moju podporu len tak dalej
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované