Hore

TimeLapse vozik - skompletizovanie a záver - 5.časť (by ISD)

TimeLapse - faza s kodovym nazvom "Inventor"



Motto:  "Ide to vyrobiť dobre a spoľahlivo aj svojpomocne, ale tie slovenské obchody a predajcovia ... to je niečo strašné!"

Poďakovanie: Ďakujem zahraničným e-shopom, že mi projekt Timelapse umožnili dotiahnuť do úspešného konca. A tiež mojej manželke za trpezlivosť a Š.I.D.L.O-vi z Popradu za cenné teoretické postrehy a rady.

Ako to celé dopadlo, sa pokúsim rozpísať ďalej na tomto blogu a postupne tiež detailnejšie na TimeLapse blogu zameranom čiste na túto tému.

TimeLapse slider vozík

Skompletizovanie TimeLapse slidera v 3D simulatore



Prečo Inventor? Lebo si zaslúži byt spomenutý v tomto projekte. Ide o 3D konštrukčný modelovací softvér, pomocou ktorého si všetko pripravíte na obrazovke a až tak režete, vŕtate. Takže sa nemusíte riadiť známym 3x meraj - 1x rež. Čas investovaný do spoznávania tohto skvelého nástroja stal za to a vrátil sa v podobe presných súčiastok a dielov. Mnohé veci sa v hlave v 3D ťažko predstavujú a skúšať ich na prototypoch by bolo veľmi zdĺhavé. Tak si reálne odsimulujete rozmery, vzdialenosti, kolízie dielov, dotykové plochy, uhly, vôle, atd. Samozrejmosťou je aj "rozpohybovanie" modelu v pohybovej simulácii.

TimeLapse slider 3D model, Motorized TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino

Skladanie a rozoberanie slidera

Jednoduché a rýchle zloženie slidera bola dôležitá počiatočná podmienka. Myslím, že bola splnená. Zložiť ho je záležitosť 6-tich skrutiek (4 na tyče, 2 na vozík) a navlečenia pohonného remeňa. Po skompletizovaní koľajníc sa vozík položí na ne a v prípade potreby ešte zaaretuje dvoma aretovacími ramenami. Tie je nutné doplniť, len ak plánujete fotiť v náklone alebo v šikmej polohe. Nedovolia, aby vozík odpadol od koľajníc a naopak dovoľujú ho otočiť aj dolu hlavou. Nakoniec sa navlečie pohonný remeň. Remeň je na koncoch istený len prítlakom tak, aby sa dal rýchlo napnúť alebo uvoľniť. Jeho dĺžka môže byť ľubovoľná a preto sa dá prispôsobiť rôznej dĺžke koľajníc. Ukážku skladania si môžete pozrieť na stránke s vídeami o timelapse.

TimeLapse slider - kolainice, Motorized TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino

Vozík je možné používať aj bez remeňa, len ako ručné posúvaný slider. To sa hodí v prípade, ak chcete slider využiť len ako základňu pre hladké a plynule natáčanie videa.

Ak mate statívy, môžete nimi podoprieť koľajnice a dvihnúť ich do výšky alebo požadovaného uhla. Pripevniť je ich možné štandardnou 1/4 inch skrutkou.

Motorizovany TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino

Nakoniec prišrubujete fotoaparát k statívu a nasmerujete do jeho IR snímača riadiacu Infra diódu. Ak nemáte foťák s IR spúšťou, prepojíte ho káblom.

Ak si nechcete ničiť uzávierku drahej zrkadlovky, môžete zábery timelapse snímať aj mobilom. Na statív prišrubujete držiak mobilu a mobil prepojíte SELFIE káblom. Táto verzia podporuje nie len mobily, ktoré sa dajú ovládať SELFIE tyčou, ale aj staršie mobily, ktoré SELFIE tyče nepodporujú. Stačí si nainštalovať vhodnú aplikáciu, ktorá to zabezpečí. Mám to odskúšané napr. na staršom HTC s apl. Open Camera.

TimeLapse slider - mobil a Selfie, Motorized TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino

Spustenie do prevádzky

Celé zariadenie je pripravené k prací ihneď po pripojení napájania. Elektronika si automaticky pamätá posledné nastavené parametre a po zapnutí sa automaticky načítajú. Takže si ich môžete pripraviť vopred a na mieste už len spustiť. Hneď v úvode môžete spustiť kalibráciu, ktorá zabezpečí automaticky presun vozíka na pravý resp. ľavý okraj koľajníc. Na konci sa sám zastaví. Samotné nastavovanie parametrov slidera je organizované v prehľadnom 2-úrovňovom menu. Jedna úroveň slúži pre základné parametre elektroniky a druhá úroveň pre nastavenie parametrov samotného krokovania. Celé si to môžete tiež pozrieť na stránke vídea o timelapse.

Nastaviť sa dajú rôzne parametre hlavne dĺžka kroku, časovanie krokov, rýchlosť pohybu, smer pohybu, režim pohybu a oneskorenie štartu.

Ďalšími parametrami sú typ diaľkovej spúšte (IR, selfie, kábel), cik-cak režim, dĺžka impulzu, dĺžka min. časového kroku a brzdenie motora. Užitočné je napríklad načasovanieoneskoreného štartu, ktoré zabezpečí posun štartu snímania od 1 sek. až do24 hodín. To Vám umožní spustiť snímanie napr. v noci a Vy môžete pokojne spať.

Prehľad všetkých vlastností a parametrov je podrobne rozpísaný na stránke parametre TimeLapse.


Záver


Tento diel je (pred)posledný diel o TimeLapse slidery.  Ďakujem, ak ste mu venovali pozornosť a dočítali až sem.

Dodatok (7.2.2020): Nové diely o výrobe slídera 3D tlačou

Ako využitiť timelapse slider na fotenie ostrích makro fotiek technikou 'Focus Stacking' si prečítajte v článku na túto tému.


-- ISD --



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
filipmajercik
2016-02-11 21:20:11
Vidím, že si sa s výrobou celkom vyhral. Takto vyzerá moja verzia, ktorú sme vyrobili spolu s ocom https://www.youtube.com/watch?v=KaqAXXbwgSo . Od natáčania tohto videa, sme ešte doladili pár detailov.
 
isdisd
2016-02-11 21:25:03
elegantne, aj ten ovladac ste robili?
 
filipmajercik
2016-02-11 22:10:54
príspevok od: isdisd
elegantne, aj ten ovladac ste robili?
Ovládač je čínsky timelapse intervalometer. V skrinke je schovaný plošák s relátkami, ktorý navrhol aj vyrobil oco. Tiež mám nafotený celý proces a mám v pláne ho niekedy zverejniť.
 
isdisd
2016-02-11 22:38:13
tesim sa, som zvedavy na kazdy napad.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované