Hore

Bicyklom po Europe 5 - Sardínia

Cieľové destinácie bratislavského letiska, by človek pomaly zrátal na prstoch jednej ruky, ale aj tak sa v ponuke našla jedna výnimočná perla - talianska Sardínia s letiskom na severozápade ostrova, v meste Alghero. Tak prečo to nevyužiť ?

Image titleAlghero, druhé najväčšie mesto provincie Sassari s viac ako 40 000 obyvateľmi

Cestovať lietadlom aj s bicyklom nie je jednoduchá záležitosť. Treba riešiť veľa komplikácii, ktoré práve prináša krabica s bicyklom. V prvom rade ho treba rozmontovať, a s božou pomocou natlačiť do prepravného kartónu, na nič nezabudnúť, prilba, bidón s ohnivou vodou, náradie. Treba mať na pamäti, že si to po dovolenke zopakujete. S jej prepravou na Slovensku autom nie je problém. Ale na Sardínii vlastné auto nebudete mať. Iba tú nešťastnú a nadrozmernú krabicu, za ktorú zaplatíte Ryanairu nekresťanských 120 Eur, oproti 33 Eurám za letenku.  Na rad musí prísť miestna doprava a v tomto prípade ak sa zadarí tak ideálna je mestská - tri eurá tam a tri eurá späť. Presun s kufrom v jednej ruke a v druhej s takmer dvojmetrovým kartónom je nad ľudské sily a preto sme si na spodnú časť namontovali kolečká. Áno, robíte obrovský hluk, ale na druhej strane si vás ľudia aspoň zapamätajú. Počul som o prípade, že kartóny si schovali do kríkov a ďalej pokračovali na bicykloch. 

Image titleKemping Laguna Blu v dedinke Fertilia. Mobilný dom s výhľadom na more, ktorý sa na sedem dní stal našim domovom, s cenou za hubičku - 10 Eur na hlavu a noc
Image titleGood Mooooooooooorning,Sardegna ! Jeden preventívny na vypálenie červíka

Ubytovanie treba hľadať v dosahu letiska a miestnej dopravy. Ja som ho našiel vo Fertílii a v kempe vzdialenom iba štyri zastávky mestskou dopravou. A zhruba päť kilometrov od Alghera a iba niekoľko metrov od mora.

Image titleRománsky most vo Fertilii



C A P O   C A C C I A

Pobrežie od Alghera až po La Pelosu na severe je doslova exkluzívne. Necelých dvadsať kilometrov západne sa nachádza Capo Caccia s vojenským objektom, skorej to bola iba "deveťáreň"  kam sa samozrejme nedostanete. Dolu k moru vedie Escala del Cabirol a po 654 schodoch sa dostávate k malému molu pri jaskyni Grote di Netuno, kde lanom pritiahnú výletne lodičky s turistami z Alghera...

Image titleEscala del Cabirol
Image title.

Image title.
Image titleVstup do Grotte di Nettuno
Image titleIsola Forarada

Na tento výlet som to po dlhom zvažovaní riskol a zobral si iba pevné sklá s jednou výnimkou a s tým, že neviem čo ma čaká. Fish Eye od Samyangu 7.5 mm, Zuiko 12 mm, 25 mm a 45 mm, Sigmu Art 60 mm, Panasonic 40-200 mm a dve telá od Olympusu OMD EM-1 a EPL 7. Takmer všetky fotografie s rybím okom som robil s EPL 7. No aj tak to bola dosť šialená a častá prehadzovačka. Väčšinou som fotil aj tak s dvanástkou a 45 som takmer ani nepoužil. Okrem toho som používal CPL a ND1000 od VF Foto.

Image title

Cestou na Capo Caccia pôjde okolo Nuraghu Palmavera. Na Sardínii je týchto historických stavieb siahajúcích až do doby bronzovej viac ako 7000. Neexistuje jednotný názor na ich pôvodnú funkciu: mohli to byť náboženské chrámy, obyčajné budovy, rezidencie panovníkov, vojenské pevnosti, konferenčné miestnosti, čokoľvek. Nuragh Palmavere patrí k tým najväčším, avšak nie je v najlepšom stave. 

Image title.
Image title
A L G H E R O

Alghero je v bedekroch popisované ako nádherné mesto s úzkymi uličkami, kaviarňami, dláždenými uličkami, rušnými námestiami. Jednoducho prímorská nádhera. Všetko o čom sa dočítate je viac menej pravda, ale na mňa tak nepôsobilo. Pomerne malé historické centrum nebolo až tak úchvatné ako napríklad toskánska Lucca, či Alberobello na juhu Talianska. Pár metrov od centra začína moderná výstavba, ktorá sem jednoducho nepasuje. Zato napríklad neznáme Corenno Plinio na východnom pobreží Lago di Como je úplne iný level. Ale o to tu predsa nejde. Sme na Sardínii tak si ju vychutnajme.

Image titleAlghero z južnej strany
Image titleKatapulty sú po celej promenáde a vojnové bunkre po celej Sardinii. Druhé Albánsko
Image title
.
Image titleNa chiesa san Michelle a jeho kupolu som sa obzvlášť tešil, ale odfotiť ju bez rušivých elemtov je nemožné. Riešením bol editor.

Image title

Alghero nie je typické sardské mesto a už vôbec nie talianske. Má bližšie k Barcelone ako k Rímu. Vplyv katalánska tu pretrval do dnešných dní od prvej polovice 13. storočia a ešte dnes sa tu bežne používa katalánština. Ja som s tým problém nemal. Pre mňa bola taliančina a rovnako aj katalánština španielská vesnica a nerozumel som im zhola nič.

Image titleO to viac je potešiteľné, že sme dokázali preraziť s  "patanskou pizzou" aj v Alghere. 
Image titleBudova galérie. No čo už, aj takýchto umelcov autobus zoberie.
Image titleOkrem už spomenutých vojnových betónových bunkrov je ostrov plný rôznych strážnych veží, či už priamo v meste, alebo na pobreží. Torre di Sulis v Alghero.
Image titleDobre maskovaný betónový domček, na ceste do Alghera z kopcov od Monteleone
Image titleMalá časť z veľkého prístavu. Trajekty na Korziku chodia z Porto Torres, alebo zo Santa Terasa Gallura do BonifaciaImage titleAragonové schody v korzickom Bonifaciu
Image titleZačiatok mája sa ukázal ako správny čas na návštevu Sardínie. Všade plno kvetov, tráva ešte zelená, teplota znesiteľná a žiadne zástupy turistov



A R G E N T I E R A 

Cestou po pobreží smerom k severne ležiacej Argentiere, už roky opustenej dedinke, sa zastavujeme na pobreží pri pláži Porticciolo. Táto časť výletu prebehla v pohode, pobrežie vyráža dych a nasledujúca cesta robí to isté. Nasledne google potvrdí, že sme v správnom čase na správnom mieste a to čo je pred nami je tá správna cesta.

Image titleTorre del Porticciolo, ďaľšia z množstva strážných veží - fotené s rybím okom od Samyangu
Image title.Image titleJe pravdou, že odtiaľto vedie na Argentieru aj asfaltka, ale táto austrálska buš bola viac sexi
Image titleNo nechoďte tadeto !
Image title.Image titlePlot na konci sveta, o ktorom asi rozprával Pacho, hybský zbojník - Porto Ferro
Image titleplot z ľavej strany
Image titleVoda za plotom - OMD EM1, Zuiko 12 mm a ND 1000
Image titlePláž v Argentiere, tu ešte bol nejaký život
Image titleZato doslova za rohom už život vyprchal. Časť opustených dolov
Image titleVeže, bunkre a ploty sú tu vo veľkej obľube




V N Ú T R O Z E M I E

Ako by to bolo, keby sme sa nepozreli trochu ďalej od mora, do miest kam sa štandartne nechodí. Na miesta kam sa autom, alebo autobusom nedostanete. Chodník dolu len tak bokom od hlavnej cesty. Zastavil som sa tam až na spiatočnej ceste.

Image title.Image titleSerpentínky výživného kopca asi tridsať kilometrov za Algherom, smerom na Bosu, tak ako ich videlo rybie oko
Image titleMega šutre pri ceste smerom na Sassari, to už sme tušili že sa dažďu nevyhneme a v Sassari sme videli akurát tak železničnú stanicu
Image titleKrajina v okolí dedinky Palmadula
Image titleVäčšina krajiny bola pustá, opustená. Občas nejaká ta kravička, viac na severe aj obrobené polia, vinice, olivy 
Image titleChodník k moru


S T I N T I N O   A   L A   P E L O S A

Na severozápadnom cýpe Sardínie je poloostrov Capo Falcone s vyhľadávanou plážou  La Pelosa. Za strážnou vežou Torre Pelosa, ktorá stojí na malom ostrovčeku sa nachádza ostrov Asinara, ktorý bol ešte donedávna neprístupný, kvôli väznici, ktorá sa tu nachádzala. Dnes je národným parkom. Okrem plameniakov, divých koní sú tu aj malé biele somáre, po ktorých ostrov dostal aj meno.

Image titleKrásne biele kamienky sme si doma kupovali v obchode. Tu ich boli tony
Image titleKamienková pláž v Stintine
Image title.Image titleAko sa to mohlo stať, že na takejto luxusnej pláži nebol ani človiečik ? Jednoducho, nebola ešte hlavná turistická sezóna.
Image titlePohľad na Torre Pelosa a za ňou na Isola Asinara cez 12 milimetrové Zuiko
Image titlea tá istá scéna cez Samyang 7,5 mmImage titleTu som si kládal fotoaparát na stľpik a v duchu sa modlil, aby nespadol, keď ma oslovil manželský pár : Když chcete my Vás odfotíme. My si Vás s těma krabicemapamatujeme z letiště .

Čo dodať na koniec ? Najbližšie si do Škótska predsa len zoberiem aj základný zoom 14-54 a obľúbený širokáč 9-18 mm. Nie že by mi pevné sklá nevyhovovali, ale niekedy je to o pohotovosti a pohodlí. Dva fotoaparáty boli skvelé, ale ani to nebolo úplne bez problémov. Presun na bicykli, zastávka, ruksak dolu, ruksak hore na plecia a tak stále dokola. Určite pôjde na bicykel aj statív. 

Ešte jedna dobrá rada. Nabudúce si už doma pozriem kde je nejaký cyklo servis, alebo predajňa. Hľadať pol dňa obchod s náhradnými dielmi nie je žiadna výhra. Nakoniec nám ho opravila miestna dobrá duša. Určite si doma vymením aj batérie v čidlách.





Bicyklom po Europe 1 - LAGO DI GARDA
Bicyklom po Europe 2 - NÓRSKO
Bicyklom po Europe 3 - CYPRUS
Bicyklom po Europe 4 - UKRAJINA

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Lekso
2016-06-29 16:52:26
Sardínia je zaujímavý ostrov, sám som sa o jej krásach presvedčil minulý týždeň
 
petnov
2016-07-03 18:55:01
príspevok od: Lekso
Sardínia je zaujímavý ostrov, sám som sa o jej krásach presvedčil minulý týždeň
Pekné. Kde všade ste boli ?
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované