Hore

Neotvárať pred rokom 2116

Vymyslel som projekt, v ktorom idem použiť starú dobrú klasiku - čiernobielu fotku, ručnú prácu na barytovom papieri, v archívnej kvalite. Ale ťažisko je inde. Je to vlastne enviro projekt pod hlavičkou občianskeho združenia. Výsledkom bude dvojkilometrový rad impozantných stromov a odkaz odoslaný do budúcnosti cez časovú schránku. V tej budú fotografie ľudí, ktorí pomáhali pri výsadbe. Predstavujem si, ako v roku 2116 niekto vlezie do kostolnej veže, zvesí zo steny kovovú skrinku s vyrazeným nápisom "Neotvárať pred rokom 2116", potrápi sa so skrutkami zaliatymi epoxidom, odmontuje veko, obsah si odnesie niekam do tepla a začne sa v tom preberať a hľadať či tam nájde nejakého svojho praprapredka. A keď nájde, verím, že ho to poteší a že obsah tej skrinky v obci zverejní a všetci si s tým užijú trochu srandy.  Myslím, že na našich potomkov budeme na tých fotkách pôsobiť asi takto:
Fotografia z r.1910V roku 2116 budú storočné lipy v dospelom vzraste dosahovať aj 20 metrov. Ja to nikdy neuvidím, ale predstaviť si to viem. Ja chcem krajinu malebnú. Lenže Trnavská tabuľa je placka zcelená bolševíckym poľnohospodárstvom. Tak to chcem trochu narušiť, nech sa oko má o čo oprieť, keď pozeráte z okna vlaku alebo šlapete na bicykli. 

Fotky pre projekt robím zámerne čo najjednoduchšie. Skupinka ľudí, polodetail,  ešte do toho treba dostať korunku mladého stromku a už nič viac. Pokorný návrat ku koreňom. Také fotky robil môj dedo, keď sa narodila moja mama a také fotky robila zasa ona, keď som sa narodil ja.
Tá malá je moja prababka, čo sadila lipy v roku 2016!Som názoru, že takéto rodinné fotky sú hodnotnejšie než drvivá väčšina z miliardy cvakov, ktoré každý deň zahltia instagram, flickr, facebook a podobné služby. Hodnotu síce vidia len členovia rodiny, ale to nevadí. Môžem len špekulovať, čo a v akej forme sa dochová do 22.storočia z tých petabajtov jpg súborov, ktoré dnes máme. Myslím, že väčšiu šancu majú filmy a papiere. A na papieri viac verím striebru, než pigmentom. A zjavne nie som sám, prečítajte si napr. blog, ktorý napísal Michael Ernest Sweet.
Rád fotím na film, kvôli pocitu. Dokonca rád fotím staručkou Moskvou 4, hoci má mizerný hľadáčik. Je otázne, či si hranatý otvor v plechu vôbec zaslúži taký honosný názov. Fotím a nikdy nemám istotu, či mi to vylezie tak, ako som si predstavoval. A musím čakať až dofotím film - celých 8 políčok. A potom musím čakať až to vyvolám. A potom prezerám film a mám malé Vianoce. Alebo aj nie. Je to číra radosť. Skúšal som niečo podobné dosiahnuť s digitálom, akože nafotiť a nepozerať hneď na výsledok, nechať to pár týždňov uležať. Nie je to ono.
Moskva 4
A tak sa zabávam tým, že zháňam peniaze na stromky a dobrovoľníkom vlastnoručne vyrábam fotky a osobne im to nosím a teším sa, keď vidím ako sa tešia z takej drobnosti ako je strieborný obrázk na papieri. Niekedy žasnem, aký je život prostý.

Ak ste to prečítali až sem, tak vás to hádam aj zaujalo. Priznávam, že som to celé napísal preto, aby som vás požiadal o jednu maličkosť. Prosím, dajte hlas môjmu projektu vo verejnom hlasovaní Nadácie VÚB na stránke www.komunitnegranty.sk. Vyberte kraj TT a projekt "Váš podpis v krajine". Ďakujem.  (Hlasovanie skončilo 20.11.2016)

O projekte "Váš podpis v krajine" a o našom občianskom združení si môžete prečítať aj na www.cziffer.sk

 
Časová schránka



Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
BlackWallStreet
2016-11-18 16:36:59
Od mňa máš hlas.
 
stamir
2016-11-19 05:31:41
vďaka každému, kto dal tomu projektu hlas
teraz vo finále to potrebujeme najviac, v TT kraji je násobne tvrdšia bitka o granty než v iných krajoch
 
stamir
2016-11-21 04:40:08
Grant bude!
Skončili sme na 2.mieste s počtom hlasov 2389!
Keby sa hodnotilo aj absolútne poradie v rámci celej SR, tak sme na 3.mieste hneď za Novou Cvernovkou z BA kraja.
Ešte raz ďakujem, všetkým, ktorí hlasovanli za LIPY: Váš podpis v krajine!

---
PS - článok som trochu upravil, lebo hlasovanie už je ukončené
 
zlate.slnko
2016-12-06 19:02:52
super, držím palce a nech stromy pekne rastú!
Evla
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia