Hore

Fotostĺpček 33/2022

Aj minulý týždeň sa u mňa niesol v duchu histórie. Po Dunaji k nám na Slovensko priplávala replika rímskej veslice.

Danuvina Alacriss Canon EOS R3

Danuvina Alacris, tak sa volá replika rímskej veslice, ktorá sa pri svojej plavbe do Čierneho mora zastavila pod hradom Devín, v Karloveskej zátoke, preplávala cez Bratislavu, zakotvila pri Danubiane a návštevu Slovenska ukončila v Iži. Mal som v pláne odfotiť ju, ako pláva pod Bratislavským hradom, ale práve vtedy som fotografoval Rytierov na Devíne. Rudo Baranovič sa na nej dokonca zviezol. Myslel som si, že nebudem mať ani jednu fotografiu. Mojou jedinou šancou bolo nafotiť ju v Iži. V Iži sú zvyšky rímskeho osídlenia a práve tam sa posádka lode rozhodla ukončiť návštevu Slovenska, konkrétne programom, v ktorom vystúpila aj časť historickej skupiny TOSTABUR.

Pre mňa to bola aj príležitosť otestovať schopnosti Canonu EOS R3. Všetky fotografie nasnímané objektívom RF 70-200/2,8L IS USM.



























Príchod lode Danuvina Alacris spôsobil veľký rozruch. Prišli sa na ňu pozrieť davy ľudí. Spomenul som si, že na Slovensku máme tiež repliku antickej lode, oveľa väčšej galéry Hyperborea. Pred rokmi som na nej fotografoval KVH Teokratos. Bola to jedna z jej posledných plavieb. Dnes je vyvlečená na breh, vedľa nej je detské ihrisko a chátra. Veľká škoda. Nepristalo by jej to na vode, napríklad pod majestátnym Devínom?

S Fujinon XF 150-600/5,6-8 R LM WR v ZOO

Začal som testovať nový superteleobjektív od Fujifilm. K jeho kladom i nedostatkom sa vyjadrím v recenzii, zatiaľ pár fotografií, ktoré som s ním zatiaľ urobil. Samozrejme som ho vyskúšal na zvieratách, konkrétne v bratislavskej ZOO. Fotoaparát X-H2s.


















Overené i neoverené správy

  • Fujifilm X-T5 možno príde až v roku 2023. Vraj má mať nový 40 Mpx snímač, ktorý bude najprv predstavený v X-H2. Šušká sa o tom, že by už nemal mať možnosť pripnutia vertikálneho batériového gripu.
  • Panasonic oficiálne ukončil výrobu fotoaparátov radov LX, ZS a TX. Na druhú stranu Sony vyhlásilo, že bude pokračovať vývoj nových kompaktov. Fujifilm už nevyrába iný kompakt ako X100V a Canon nepredstavil nový kompakt od roku 2019. Nikon prestal vyvíjať fotoaparáty radu Coolpix, zatiaľ ich má ale v ponuke.
  • Vraj už tento mesiac by Sony malo predstaviť ultrazoom RX10 V. Ten by mal mať niekoľko veľkých vylepšení. Má to byť prvý kompakt Sony s technológiou AI. Má prísť o vstavaný blesk, aktuálnu batériu má nahradiť tá z A6600. Rýchlosť snímania má byť až 24fps a hľadáčik má byť bez blackoutov.
  • 8. septembra sa bude konať Fujifilm X Summit. Predpokladá sa, že na ňom bude predstavený fotoaparát X-H2. Možno sa dočkáme aj predstavenia objektívov XF 30 mm F2,8 Macro a XF 56 mm F1,2 II.
  • Spoločnosť Sony oznámila novú aktualizáciu softvéru, ktorá umožňuje vylepšené možnosti externého monitora pre smartfóny Xperia Pro a Pro-I. Novinkou je možnosť streamovania, zobrazenie waveform a funkcia falošných farieb, ktorá zlepšuje prekreslenie obrazu, pre ľahšie nastavenie expozície.
  • Nikon ukončil výrobu modelu Z7.
  • Topaz pripravuje program Photo AI, ktorý nahradí DeNoise AI, Gigapixel AI a Sharpen AI. Momentálne prebieha beta testovanie.



Novinky

Lexar® CFexpress™ typu A GOLD a čítačka kariet CFexpress™ Type A/SD™

Lexar predstavil novú sériu GOLD kariet Lexar® Professional CFexpress™ typ A a čítačku kariet Lexar® Professional CFexpress™ typu A/SD™. Karty majú vynikajúcu rýchlosť čítania až 900 MB/s1, rýchlosť zápisu až 800 MB/s. Vďaka Video Performance Grade 400 (VPG 400) umožňujú stabilné nahrávanie videa s rýchlosťou minimálne 400 MB/s.

Peak Design Travel Bag “The Hucberry”

Výsledkom spolupráce Peak Designu s The Huckberry je limitovaná edícia batohu Travel Bag. Vyznačuje sa farbou “Coyote”, použitím tkaniny X-Pac s vrstvou DWR, ktorá má zvýšenú odolnosť voči vode. Objem batohu je 30L. Batoh je možné objednať len z Huckberry, jeden kus na osobu za $260.




https://huckberry.com/store/peak-design/category/p/76064-huckberry-x-peak-design-x-pac-travel-backpack-30l

Bloom

Bloom je nová galéria slúžiaca pre doručovanie fotografií pre klientov. Bloom je prvá úplne bezplatná služba doručovania obrázkov, ktorá ponúka 100 GB úložného priestoru, plus nástroje na správu, ako je fakturácia, bez ďalších nákladov. Platená úroveň Premium ponúka až 1TB priestoru.

https://bloom.io/

Medzikrúžky Meike s bajonetom L

Meike predstavilo lacné medzikrúžky 13 a 18 mm s bajonetom L (Leica, Panasonic, Sigma). Podporujú automatické zaostrovanie a prenos clony. Oficiálny obchod Meike ich ponúka len za $60.

https://meikeglobal.com/products/mk-l-af1-macro-extension-tube-set

Inšpirácia

Lightroom Classic Masterclass 2022 - Developing Images

Vyše dvojhodinový tutoriál Mark Galera, ako vyvolávať fotografie, vrátane predstavenia najnovších funkcií.


Tipy a triky

19. augusta je svetový deň fotografie, tak nezabudnite s fotoaparátom vyraziť do terénu, alebo nafotiť niečo doma. Ešte o pár dní skôr spúšťa ePhoto.sk letnú súťaž o skutočne zaujímavé ceny, napr. fotoaparát Nikon, monitor EIZO, softvér a knihy Zoner. Preto sledujte ePhoto.sk.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
j.ondrej@centrum.sk
2022-08-15 08:53:10
Škoda, že Canon nepokračoval vo vývoji nástupcu G1X mark II. Na turistiku, bike, cestovanie ideálny foťáčik.
 
Porubo
2022-08-15 10:31:28
príspevok od: j.ondrej@centrum.sk
Škoda, že Canon nepokračoval vo vývoji nástupcu G1X mark II. Na turistiku, bike, cestovanie ideálny foťáčik.
Pokracoval:
https://www.canon.sk/cameras/powershot-g1-x-mark-iii/
 
Krtko fotografom
2022-08-15 10:57:10
Mne sa veľmi páčia tie fotky zo ZOO. A ešte mi vŕta v hlave ta čítačka Lexar CFexpress A. Veď väčšina fotoaparátov má slot pre rozmer B, a nie A. Kde ste sa stretli s A-čkom? Máte niekto vo svojom fotoaparáte slot rozmer A?
 
j.ondrej@centrum.sk
2022-08-15 11:20:07
príspevok od: Porubo
Pokracoval:
https://www.canon.sk/cameras/powershot-g1-x-mark-iii/
Jasné. moja chyba, zabudol som v texte napísať o jednu "paličku" viac .....myslel som, že už nie je nástupca G1X mark III, teda mark IV.
 
MagickVamp
2022-08-15 14:57:49
príspevok od: j.ondrej@centrum.sk
Jasné. moja chyba, zabudol som v texte napísať o jednu "paličku" viac .....myslel som, že už nie je nástupca G1X mark III, teda mark IV.
Ak by mal mat tento fotak zmysel, musel by byt trosku kompaktnejsi a asi aj so svetelnejsim sklom a chcelo by to uz aj stabilizaciu. To by ale velmi zdvihlo cenu a nebolo by to zas predajne. Sam som dlho cakal na nastupcu G1xmkII, ale mkIII ma nakoniec nepresvecil. Nemyslim ze tento fotak sa niekedy docka nastupcu.
 
red arrow
2022-08-15 16:13:52
Tie portréty v dobových kostýmoch sú perfektné až na tú jednu bojovníčku s prepáleným pozadím ale asi sa nedalo ináč.
 
B.C.
2022-08-16 12:12:23
Dobre je to tu dnes zaspamované.... dúfam že tá súťaž nebude len ďalší spam..... Inak sami páči exif na tom ohni iso stovka/250s 2,8 ten BSI asi robká svoje na to že to je nočná fotka osvetlená len ohňom.
 
bedo5
2022-08-17 11:32:30
Ten EXIF asi nebude presný, alebo to nie je osvetlené len ohňom, lebo prvá fotka s ohňom má EXIF 1/80.00 sec, F2.8, ISO 640 a ešte tam vidno v pozadí večerné nebo. To mi ešte príde uveriteľné.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia