Hore
Fórum » Nikon fórum
 

ZPS 12 spracovanie NEF v RAW module - nutná korekcia expozície

landov
landov 2010-12-26 19:15:17+01
Zdravím, mám nasledovný problém: keď otvorím súbor NEF v moduli RAW (bez nejakých DNG convertorov - proste natívna podpora NEF v ZPS ,12 zostavenie 10), tak každá fotka stmavne a musím korigovať expozíciu do plusu (proste zosvetliť) o min. cca 0,3 - 0,7EV. Stretol sa s tým niektorý Nikoňák pri ZPS 12, alebo mám niečo nastavené zle (neviem si predstviť čo) ? Pokiaľ si NEF otvorím priamo v Editore, tak k žiadnemu stmaveniu nedochádza. Poradí niekto?
 
Jozef035
2011-02-08 08:50:59+01
Išlo o to, že problém nie je v ZPS ale sedí prec počítačom.
Keď je fotka podľa mňa dobrá, tak použijem načítanie v plnom rozlíšení a urobím drobné úpravy. Vtedy ostanú zachované všetky nastavenia z fotoaparátu.
Ale ak treba zachrániť prepaly, tak ani RAW editor nepomôže. Na to je jednoznačne lepší ViewNX2. Alebo samozrejme CaptureNX2, ale za tie peniaze je to pre mňa luxus.
 
diewithme
2011-02-08 18:26:20+01
príspevok od: Jozef035
Na váše problémy je jednoduchá odpoveď: RTF
Po nainštalovaní WIC kodeku je fotka \"načítaná v plnom rozlíšení\" na nerozoznanie od fotky vyvolanej v ViewNX2 / CaptureNX2. Asi preto, že kodeky robia výrobcovia fotoaparátov. Ale slúžia iba na načítanie RAW s nastavením z fotoaparátu. Na čo najvernejšie načítanie RAWu v RAW editore treba mať nainštalovaný DNG konvertor. To sa už vyvolaný RAW samozrejme nezhoduje s JPG náhľadom. To nedokáže asi žiadny soft iného výrobcu ako je Nikon. Ale DNG konvertor obsahuje profily pre každý fotoaparát a dajú sa aj editovať.
cením si rady, ale je to pre mna spanielska dedina.. V lightrroom 3.3 DNG konvertor je, ale ziadne kodeky som nepridaval a nič needitoval..pravdu povim nevim vo co gou.. radsej by som to dal komplet kalibraciu a spravu vsetkeho co suvisi so zobrazenim foto na monitore niekomu spravit za prislusnu odmenu, Samozrejme nie je problem to nastudovat na webe, no pri mojej casovej zaneprazdenosti nerealne..by som sa s tym serkal dni, kdezto ten kto umí to má možno za pár hodín. Odkial si?
 
Jozef035
2011-02-08 20:08:41+01
S kalibráciou monitoru ani s Lightroom ti neporadím ale návod na ZPS aj s linkami na stiahnutie máš tu:
http://wiki.zoner.com/software:faq_podpora_raw
http://www.zoner.sk/download/
Ale odporučil by som ti pozrieť sa aj na ViewNX2. Je zadarmo, dostal si ho aj s fotoaparátom. Má obmedzené editačné funkcie, ale korekciu expozície aj záchranu prepalov zvláda dobre. Aj farby ti budú sedieť na chlp s originál JPG.
 
Strana 2 z 2
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()