Hore
Fórum » Mirrorless fórum
 

FUJI x100s - veľkosť zaostrovacieho bodu v MF-pri ostreni AE/AF

Hanigal
2014-03-17 08:28:40+01
Poslednú dobu som si zvykol používať pri fotení metódu ostrenia - MF - priostrenie AE/AF tlačidlom a oddelenie spúšte od ostrenia. Jediná vec, ktorá ma na tom irituje je veľkosť rámika, ktorým si to priostrujem. vždy zahŕňa 9 bodov. Pri AF si ten rámik viem zmenšiť aj na jeden bod, ale v režime MF nie. Problém je, že potom - keďže ten rámik je dosť veľký nezaostrí vždy presne na to, čo chcem. Prosím Vás, ak sa to dá, vie mi s tým niekto pomôcť?
Skúšal som to riešiť aj cez AF, ale tam by som potreboval oddeliť spúšť od ostrenia, ktoré by sa vykonávalo cez tlačidlo AE/AF, ale takúto možnosť som tam nenašiel. Da sa to nejako nastaviť, prosím Vás? Prečo takto ostrím? Pretože ak spúšť používam len na urobenie záberu, a iné tlačidlo na ostrenie, vyhnem sa tým často i keď nie vždy zmeškaniu toho pravého záberu. Pretože i keď Fuji x100s je relatívne ostrá, nechytá sa rýchlosťou na zrkadlovku.
Prosím Vás, ak niekto mi vie pomôcť, pomôžte.

S pozdravom

Th
 
velecky
2014-03-17 09:39:31+01
ja som len čerstvý majiteľ x100s, len sa ju učím, ale ak môžem svoj názor: podľa mňa pri MF - ak stlačíte tlačidlo AFL/AEL, tak je aktívny len jeden ostriaci bod, ten v strede. Skúste si pri MF dať view mode displej a stlačiť tlačidlo DISP/BACK a vybrať možnosť vľavo INFO Display. Tam je v zelenom rámčeku len jeden ostriaci bod - ten v strede, z toho som dedukoval, že aj pri AFL/AEL tlačidle ostrí na tento bod.
 
Hanigal
2014-03-17 10:36:17+01
Zdravím,
ja keď urobím ten postup, ktorý spomínate tak mám v tom rámiku nie jeden ale 9 bodov (tých malých plus bodov). Ak si v tom režime, ktorý ste popísali stlačíte šípku hore na info display (AF tlačítko), tak sa Vám ukáže možnosť posúvať tým rámikom po veľkom priestore hľadáčika. Ide o to, že ten rámik, je dosť veľký a rád by som sa dostal na jeho veľkosť (malosť , ktorá sa dá nastaviť pri AF mode.
S tým mám problém.

th
 
velecky
2014-03-17 17:36:35+01
to ste ma zmiatli, lebo v režime MF sa mi rámček nedá posúvať. Ani ten zelený (keď mám INFO Display). Ani ten sivý, ostriaci.
 
Hanigal
2014-03-17 20:43:39+01
. Dá sa. Raz som to riešil na tomto fóre a kolegovia mi poradili - dá sa to, tak ako som napísal. Horné tlačítko na kruhovom voliči AF a potom sa otvorí možnosť posúvať rámikom. Trošku som posurfoval po nete a zistili som nejaké veci. Rámik sa nedá zmenšiť, lebo to nie je ani zaostrovací bod ale oblasť zväčšenia. Pre mňa je to však dosť veľká oblasť na presné zaostrenie. Chýba mi režim zo zrkadlovky tzv. "back button AF". Ide o možnosť ostriť len cez tlačidlo AEL a spúšť plní len úlohu spúšte. Po zaostrení tak ďalšie zábery nemusia sa doostrovať a tým sa ušetrí trošku času. Trošku sa to dá obísť možnosťou nastavenia AF a AE lock na tlačitlo AEL, ktoré keď sa stalčí zablokuje až do opätovného odblokovania ostrenie. Žiaľ vždy je potrebné zaostriť cez spúšť.
Takže čakám na nejaký nový firmware pre FUJI x100s, ktorý to možno vyrieši - ostrenie tlačidlom AEL.

th
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()