Hore
Fórum » Fotografujeme na film
 

životnosť exponovaného fotopapiera

poqy
2013-09-23 19:43:55+02
Dobrý deň, trošku sa hrám s dierkovou komorou a ako svetlocitlivý materiál používam fotopapier. Chcem sa opýtať ako dlho je možné už naexponovaný fotopapier skladovať kým sa vyvolá. Radšej by som vyvolával hromadne viacero kusov. A ak je to možné ako ho uskladniť? Do chladu?
Ďakujem za info.
 
total empty
2013-09-23 20:06:06+02
Podľa mňa by si ho mal vyvolať a ustáliť čo najskôr, chémia pracuje stále,chlad to len spomaľuje.
Niekedy sa vysoko citlive filmy ISO viac ako 400, skladovali v chladničke, ale každy tam mal nabitú expiračnú dobu, po nej už výsledky pri exponovani už nemuseli byť dobré.
Ak ho dobre zabalíš do čiernej fólie, bez vzduchu,vzduchotesno-vodotesno, tak možno pri tých 4-6 stupňoch v chladničke ti vydrží rok-dva.Ale expiračná doba mi mala stále trvať.
A pamätaj, že svetlocitlivý material dokáže kyslík znehodnotiť totálne a veľmy rýchlo, takže davaj pozor na chemikálie na farbenie vlasov-peroxid vodíka,prášky na pranie a chlorové prípravky,taktiež kyseliny a zásady.Všetky pri reakcií uvoľňujú kyslík , ak máš v kúpeľni otvorené veľké balenie prášku na pranie a ty si dáš hoci aj hotové fotky na poličku meter-dva ďalej,môžu ti zožltnúť, takže si rozmysli kde čo skladovať.
 
poqy
2013-09-23 20:25:05+02
Ďakujem za reakciu. Ide mi o uskladnenie na niekoľko dní, maximálne mesiac. Len tá vzduchotesnosť by bol trošku problém
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()