Hore
Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ
 

Krajinkarska fotografia - pomoc nie len s POST PROCESOM

MajkY
2009-08-04 21:06:36+02
V krajinkarskej fotografii mam problemy s PP, uvediem tu na jednej fotke moje otazky, rad by som bol ak by mi niekto skuseny poradil. Len tak nahodne som si vybral tuto fotku: http://www.ephoto.sk/data/users/260/photos/big/4f92929e7157b37e5a6add398df45581.jpg 1. Predpokladam, ze takmer pri kazdej krajinkarskej fotografii, kde je v kompozicii aj obloha, sa pouziva polarizak, alebo prechodovy filter. Videl som napriklad aj 2x prechoda a polarizak naraz. Napriklad Robert Mekis na fa.cz to tak casto pouziva. Je tam aj iny dovod pouzivania takychto kombinacii, alebo je to cisto len kvoli tomu, ze expozicne je obloha prilis +EV oproti zemi, a bez prepalov by sa to bez tych filtroch nedalo na jeden zaber cvaknut ? 2. Ak k nemam filtre, dokazem viac expoziciou zvladnut scenu a nasledne upravit, tak aby, vysledna foto bola realna scene ? Napada ma HDR, ale to doveryhodne neposobi. Ako sa potom spracuvaju fotky s roznou expoziciou ? v PS mam zakladne znalosti, no praca s vrstvami mi este robi problemi. Je lepsie robit viac snimok s roznou expoziciou, alebo staci z jedneho dobre nasnimaneho rawka vytvorit +EV a -EV ? 3. Ako "zosvetlovat" tiene ? v PS poznam jedine "Shadow expurse" ako to vy robite ?, je potrebne upravovat lokalne cez masky, alebo ide to aj inak ? 4. Na fotke, ktoru som uviedol je to pekne ostre v popredi aj v pozadi. Predpokladam, ze to chce clonu vyssiu ako 11, zalezi aj na objektive samozrejme, ako sa sprava pri vyssich clonach. Skor by ma zaujimalo kde na ake miesto zaostrit, aby som dosiaol ostrost v popredu aj v pozadi. 5. Aky histogram sa snazite dosiahnut pri foteni ? presne stred..samozrejme, bez prepalenych krajov, alebo viac v pravo ?. Cital som, ze viac sa da vytiahnut z fotky ak ho posunieme co najvaic do prava, ako podexpoznovat fotku. Samozrejme, do prava tak, aby nebol prepal. 6. Najväcsi problem, ktory mam je hlbka fotky. Uvediem moju fotku zde: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=67121 Podla mna posobi dost plocho. Kdezto fotka, ktoru som uvideol vyssie ma krasnu hlbku. Od coho zavisi, hlbka fotky ? Objektivy so sirokym ohniskom vytvoria väcsie "hlbku" ako tele objektivy ? Asi ano, ale videl som aj so 70-200 fotky s "hlbkou", ale s mojim setakom sa mi to nedari. Ma na to vplyv aj postproces ? 7. Aky metering mod pouzivate ? celoplosny, stredovy.. ? Ak by sa niekto nasiel, kto by mi fundovane poradil, bol by som mu velmi vdacny. Clovek sa tu väcsinou docka sprdnutia, ale tak skusil som to. Hladat som hladal info, ale toto treba rozobrat s ludmi co maju s tym prax si myslim. Pekny Vecer.
 
MajkY
2009-08-04 21:08:30+02
boze, editacia fora je mizerna, mal som to pekne rozdelene po odstavcoch, aby to bolo prehliadne a ono to takto spravi.. no nic, toto sa bude tazko citat.
 
duroslav
2009-08-04 21:13:25+02
Mám obavu, že odpovede na čo sa pýtaš, to je tak na jednu hrubú knihu :-) Pýtaš sa toho strašne veľa naraz.
 
2009-08-04 21:18:02+02
Skus pozriet toto, dalo by sa to vyuzit
http://www.grafika.cz/art/photoshop/photoshop-tutorial-zachrana-prepalene-fotografie.html
 
viator
2009-08-04 21:30:35+02
k bodu 6 : http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_focus2.html
Ináč na fotoroman.cz je dosť odpovedí v sekcii odborné články ( hore v lište )
Podľa štylizácie otázok asi presne vieš, čo potrebuješ - skús to tam nájsť... príjemnú zábavu :)
 
MajkY
2009-08-05 11:22:10+02
Tak vdaka, skusim sa na to pozriet.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-08-05 11:52:31+02
Tvoja fotografia nema ziadnu chybz, mas tam maximalny kontrast. Ak na teba posobi plocho, je to len osvetlenim, musis si vybrat inu dennu dobu, sikmejsie svetlo, ktore bude krajinu plasticky modelovat. V takomto pripade bi ti asi pomohlo umiestnenie zaujimaveho objektu do popredia, co bi pri danom svetle dodalo fotografii priestor. Ale mne sa paci tak ako je.
Kombinovat filtre je mozne, len si treba davat pozor na to aby neznizili kvalitu vznikom reflexov alebo stratou kresby. Polarizak saturuje farby a prechodak ti vyrovna expozicne rozdiely. Spominane HDR je coraz popularnejsie a ak su ba jeho vyuzitie dobre podmienky, podla mna, dosahuje lepsie vysledky ako pouzitie prechodoveho filtra. Ten moze byt problematicky ak nejaky objekt vytrca a vtedy je viditelne pouzitie prechodaku.
 
branislavbuzek
ocenenie redakciou 2009-08-05 19:28:44+02
ak by si mal veľký rodziel medzi tmavými časťami a oblohou, skús si zmerať, akú expozíciu použiť pre obe časti (alebo viac) a podľa zistených výsledkov exponuj viac záberov. V editore si potom daj jednotlivé zábery na seba (samozrejme musia byť zarované), napr. tmavú na spodok a svetlú navrch a zo svetlej vrstvy pomocou gumy zmaž presvetlenú časť (oblohu). Ak sa s tým dostatočne pohráš, malo by to byť ok.
Nefunguje to však vždy!!! Tak ako píše Karol, ak ti do oblohy pretŕča v popredí strom, nikdy ho nedokážeš oddeliť od oblohy....

btw...tvoj obrázok naozaj nemá chybu
 
branislavbuzek
ocenenie redakciou 2009-08-05 19:53:25+02
sry...oprava...
nie pomocou gumy ale pomocou masiek skrývaš časti, ktoré nechceš vidieť (takto sa môžeš k pôvodnému obrázku kedykoľvek vrátiť)
;)
 
slavik74
2009-08-05 20:18:10+02
tvoja fotka je velmi pekna, hlbku ma na pravej strane vdaka tej skale. Druha uvedena fotka ma vacsiu hlbku vdaka bocnemu svetlu.
Polarizak je najucinnejsi ak je jeho os kolmo na slnko, ale zase nalme pri panorame je snim problem kedze nerovnomerne ´zmodruje (polarizuje)´ oblohu.
Co sa tyka histogramu, moja skusenost je taka ze z podpalu vytiahnes kresbu ale co je biele uz nevycarujes. Skus si v PS iba Svetla/tiene a uvidis ako presvetlene miesta stmavis ale preapl ostane biely. Cize ja radsej davam -1/3 EV. Podstatne je ako fotky upravujes - niektore upravy su destrukcne a znicia fotku. Ja som si teraz kupil od Kelbyho ´Digitalni fotografie ve Photoshopu CS4´ a studujem, lebo postproces dokaze zazraky :) A meetering - zalezi co fotim, ale vascinou celoplosny so zvyraznenim stredu.
 
IceDive1
2009-08-05 22:30:32+02
Autor prveho snimku by ti povedal ze najdolezitejsie je svetlo. Prechodak a polarizak by ti rozhodne nemal chybat vo vybave ak chces krajinky fotit. V PS doporucujem nastudovat ´Adjustmens Layers´.
 
duroslav
2009-08-05 22:45:48+02
Tvoja teória, že podexponovanie je lepšie než prepal, nie je celkom správna. Možnosti záchrany prepalov / podexpozície z RAW-u sú zhruba rovnaké. Tak ako sa na strane svetla môžeš dostať na miesto z ktorého niet návratu, to isté sa ti môže stať s tieňmi. Naviac zachrániteľný prepal má takú výhodu, že ak ho zachrániš, tak máš čistý obraz, kdežto zachraňované podexponované miesta budú veľmi bohaté na šum.
Takže paušálne používanie podexpozície -1/3 EV určite efunguje ako všeliek.
Ja osobne priebežne kontrolujem histogram a keď je dostatočná rezerva na pravej strane, tak radšej korekciou pridám a potom stiahnem naspäť pri PP. Odmenou za zvýšenú námahu je potom nižšia úroveň šumu.
 
jozef1
2009-08-05 22:52:54+02
na expozicny rozdiel medzi oblohou a krajinou je najlepsi prechodovy filter. Polarizacny ti ten rozdiel neodstrani. Mozno stmavi oblohu ale oblaky budes mat take iste.
Hlbka fotky zavisi od ohniska ale da sa vytvorit aj na fotke fotenej teleobjektivom tak, ze do nej zakomponujes nejake zbiehajuce sa linie alebo postavis do popredia vacsi objekt a pod.
 
slavik74
 
slavik74
2009-08-05 23:25:01+02
frasa mi to skocilo nejak bez odpovede :( ospravedlnujem sa

inac mas pravdu s tym, ze podpaly ked sa koriguju viac sumia. Pausalne sa neda urcite pouzivat ziadna korekcia (niekedy terba aj -3 EV, niekedy treba ist do plusu - zalezi od svetla a podmienok). Pri RAWe je to skutocne jedno (alebo skor este lespie prepal), pri JPG je to s prepalom amen :)
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()