Hore
Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ
 

Farebná fotografia v mojej kupelke?

Cyril
Cyril 2010-06-30 09:25:01+02
Chcel by som sa mozno postupne dopracovat k vlastnemu spracovaniu farebnych fotografii. Ak by sa nasiel niekto, kto ma skusenosti a podelil by sa s informaciami, co to vsetko obnasa. Pripadne aky material, chemiu, postup. Proste vsetko, co s tym suvisi.
 
feromarcin
2012-06-24 12:34:05+02
Farba doma nie je utópia a bohate na ňu stačí výbava, ktorú som spomenul, ja osobne používam Magnifax 4 s hlavou COLOR 3 a objektívom Meogon a nie je problém. Keby som zohnal kvalitnejší objektív, tak nie je čo riešiť. Jobo procesor je úžasné uľahčenie práce, ale nie je nevyhnutný. Blix je možné namiešať aj bezzápachový, akurát bude pomalšie pracovať, závisí to od priorít. Dokonca sa dajú robiť doma aj zväčšeniny z diákov, (teraz rozumej bez použitia súpravy a papierov Ilfochrome) ale tu je už výsledok mierne povedané neistý. Ak to chceš na experimentovanie, nie je s tým problém. Vyvolal som doma takto už tisíce fotografií, samozrejme, keď pozriem na tie staršie, tak dnes by som ich už spravil lepšie, ale je to klasický mokrý proces a načo tráviť voľný čas pri fotošope, keď PC nás dnes dosť zamestnávajú aj tak. Skutočným zážitkom je proces E6 v umývadle a tanku v doma miešanej chémii... Aj to sa dá, ale tu už treba veľmi presný teplomer, pH meter a aj veľkú dávku šťastia. Na druhej strane, náklady na spracovanie sú zhruba pätinové ako to posielať kdesi do Nemecka do labu.
 
feromarcin
2012-06-24 12:40:33+02
príspevok od: irisos
odporucam knihu od Z.Tomaska:barevna fotografie pro kazdeho.proces spracovania je vyse 25rokov neplatny ale velmi dobre je opisane filtrovanie farebnej fotky.
Z tejto knihy som čerpal veľa informácii a budem nesúhlasiť - v prípade pozitívu sa toho veľa nezmenilo, skôr by som povedal, že je to jednoduchšie a je možné dosiahnúť kvalitnejšie výsledky. Rovnako už sa nepoužíva aditívna metóda osvitu. Veľmi dobre sa mi však osvedčil napr. bieliaci ustaľovač s chloridom železitým podľa tejto knižky, (je tam uvedený ako náhradný predpis oproti blixu fomacolor), pretože ten je bezzápachový a nerozkladá sa ako blix Kodak Ektacolor napr. Aj za cenu toho, že je v ňom potrebné dlhšie fotografiu ustaľovať.
 
keko
2012-06-24 12:43:36+02
príspevok od: irisos
odporucam knihu od Z.Tomaska:barevna fotografie pro kazdeho.proces spracovania je vyse 25rokov neplatny ale velmi dobre je opisane filtrovanie farebnej fotky.
Mas doma farebnu komoru?
Teraz si spominam, ze poznam 4-och ludi, co doma ci v praci maju farebnu komoru, ale len o jednom som si isty, ze ju pouziva. Raz za dva mesiace si od nas berie pre nas uz inach nepouzitelnu chemiu, ktora je pre neho vlastne uplne optimalna.
 
feromarcin
2012-06-24 13:10:49+02
áno, mám doma "zriadenú" farebnú fotokomoru, vrátane "bezpečného" osvetlenia
 
Strana 3 z 3
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()