Hore
Fórum » Spracovanie fotografie
 

Lightroom - rýchla výmena RAW za JPG

Jan1
Jan1 2017-04-11 20:12:17+02
Som v Lightroome nový a tak idem po radu: Hľadám nejaký efektívny spôsob, ako zameniť vybraté RAW za JPG.
Fotím do RAW. Mám veľa fotiek, pri ktorých po čase usúdim, že majú pre mňa iba dokumentačnú hodnotu a že nepotrebujem veľký RAW, ktorý zaberá miesto na disku, ale stačí mi iba JPG s menšími rozmermi (a teda oveľa menší súbor na disku).
Neviem však prísť na to, ako to robiť rýchlo a jednoducho. Úplne by mi na to stačil preset, ale v ňom neviem vyriešiť najmä dve veci:
- pri exporte do JPG sa mi zmení dátum pri fotke vo Windows Exploreri, aj keď mám nastavené "Include all metadata", ale ja chcem ponechať pôvodný dátum vytvorenia fotky;
- neviem spraviť automatické vymazanie originálneho RAW pp exporte, nech mi nezaberá miesto na disku.
Viete poradiť v týchto dvoch veciach alebi prípadne nejaký iný work-flow?
 
Hanigal
2017-06-16 12:43:52+02
príspevok od: Karol Srnec
Inak LR pracuje aj s externymi diskami. Ak das vytvorit smart previews, mozes disk aj odpojit a nadalej fotky prezerat, pretoze smrat previews ti vlastne vytvori JPG nahlady 1:1.
Karol,
ak ťa môžem poprosiť - povedz mi tvoj návrh ako riešiť tento problém:
Mám v PC obrovské množstvo fotiek (samozrejme triedim, ale aj tak sa to kopí), a potrebujem vypratať HDD v PC ale chcem aby som si mohol pozerať tieto fotky. Fotky som zalohoval v RAWe aj na externý HDD, ktorý však nechcem mať stále pripojený k PC. Preto som chcel konvertovať RAW fotky na JPG, ale hromadne - nie každý adresár (mám ich podľa dátumu zoradené). JPG postup, ako som ti opisoval je pre mňa veľmi zdĺhavý. Zvažujem tie smart preview, ale neviem, či v mojom prípade to je to navhodnejšie riešenie. Ak by ti niečo ešte napadlo (ako celú knižnicu jednoducho konvertovať na JPG alebo niečo menšie ako RAW - vraj loss dng je tiež riešením), budem ti veľmi vďačný.
Príjemný deň prajem.
Hanigal
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-06-16 12:44:12+02
príspevok od: Hanigal
RAW si otvorím - upravím a exportujem ako JPG. Tak sa mi uložia do toho istého adresára, ale stále ich nevidím v zobrazení v knižnic - len tie RAW súbory - až keď ich opäť importujem a následne som mazal RAW súbory - ale to je zdĺhavé riešenie.
SMART preview som ešte neopoužíval - musel by som naštudovať postup. V takom prípade sa mi v PC uložia len preview v JPG kvalite? A ak by som stratil RAW súbory k ním, môžem ich použiť ako plnohodnotné súbory JPG na vyvolanie, posielanie fotiek?
Co takto trochu aj precitat nejaky navod?
1. V exporte mas zaskrtavatko "add to this catalog" a nic nemusis importovat.
2. Ano smart reviews su plnohodnotne JPG.
 
Laco315
2017-10-17 10:26:41+02
Ahojte. Nechcem zakladať nové vlákno, tak skúsim otázku tu.
Fotím do RAW ako mnoho z Vás a následne fotky vyvolám a exportujem. Kým sa prepracujem sadou fotiek ktoré vyvolávam sa mi strašne spomalí program. Jeho reakcie na zmeny rôznych šupátok a filtrov postupne narastajú až to začne byť neúnosné. Musím dosť dlho čakať aby som videl zmeny. Potom Lightroom vypnem a zapnem a zase nejakú dobu funguje dobre. V nastaveniach mám cache nastavenú na 5G. Zvyknem aj v nastaveniach vymazať cache ale moc to nepomáha.
Už som rozdelil aj knižnicu lebo som tam mal archív z niekoľkých rokov cca 65 000 fotiek. Teraz tam mám len 2017 cca 5 500 fotiek ale táto zmena tiež nepomohla.
Procesor mám intel Core I5 a naištalovanú RAM 24GB. Grafická karta 2GB RAM
Stretol sa z Vás niekto s takýmto problémom alebo je to normálny stav?.
Podeľte sa prosím o Vaše skúsenosti alebo poraďte čo stým.
Ďakujem pekne
 
landov
2017-10-17 12:10:19+02
Je to viac menej normalny jav u LR6/CC. Ale nezufat, pokial rumorsy neklamu, tak uz zajtra by mohol byt predstaveny LR7, kde by mal byt vraj rapidny narast rychlosti. Tak sa nechajme prekvapit.
 
Laco315
2017-10-17 12:42:42+02
Ďakujem za info. Takže s týmto problémom sa stretávate aj Vy
 
psykora2
2017-10-17 13:48:35+02
je to bohuzial vlastnost programu po zaplneni cache, pomaha len restart LR
 
Strana 2 z 2
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()