Fórum » Novinky, rumors a zaujímavé odkazy

Ako hodnotí fotografie AI

K1000
K1000 2025-01-09 19:43:47+01
V poslednom čase čím ďalej tým viac využívam AI v práci i v osobnom živote. Dnes mi prvýkrát napadlo, že ho požiadam aby ohodnotil vaše fotografie, ktoré ste predložili na kritiku.

Použil som ChatGPT, modely 4o (štandard) a o1 (pokročilé uvažovnie).
Výsledky ma ohromili. Podľa môjho názoru je hodnotenie na takej vysokej úrovni, akú som v žiadnom prípade neočakával. Dovolím si povedať, že 90% členov tohto fóra by nebolo schopných napísať také fundované a výstižne formulované hodnotenia. Ja určite nie.

Tu sú príklady:

1. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696933/mrazivo-a-hmlisto/
2. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696934/severan/
3. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696936/na-ture/
4. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696937/v-zlatom-opojeni/
5. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696931/novorocme-koledy/
6. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696942/farebny-zapad/
7. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696943/mliecna-draha/

... a jedna moja:

8. www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/696941/nemusite-sa-unuvat/

Žiadal som o hodnotenia výslovne z umeleckej stránky, ale napriek tomu zahrnul do odpovedí aj niektoré technické aspekty.

Bez zadania tónu hodnotí AI kladne. Snaží sa nájsť to dobré a hodnotné aj na (podľa môjho názoru) menej vydarených fotografiách.
Keď ho požiadaš, aby sa sústredil na nedostatky a chyby, zostáva recenzia prevažne pozitívna. Pri vypichnutí chýb hneď ponúka rady na vylepšenie.

Čo si o tom myslíte?

P.S. Publikovanie takýchto konverzácií s ChatGPT je legálne, pýtal som sa ho. 😊 Len sa odporúča ozrejmiť, že sa jedná o výsledky AI.

K1000
2025-02-03 16:05:28+01
Tu je starší, ale stále ešte vysoko aktuálny príspevok od Johna Olivera na tému UI:

https://youtu.be/Sqa8Zo2XWc4?si=_mxuhPW39Ldzs4SM

Najviac sa mi páči tá príhoda o pravítku:

Trénovali UI na medicínske účely, na rozpoznávanie zhubných nádorov na koži. Predložili jej veľké množstvo fotografií - zhubné nádory aj benígne. Lenže chyba: Na fotkách malígnych nádorov bola takmer vždy v zábere časť pravítka označujúca veľkosť nádoru. Výsledok? UI dospela k názoru, že pravítko je zhubné 🤣

tyto
2025-02-04 16:03:39+01
príspevok od: K1000
Myslel by som si, že preto, lebo keď sa YT zmení na apokalyptickú púšť prevažne strojového obsahu bez pridanej hodnoty, ľudia tam prestanú chodiť.

Už dnes je ťažko oddeliť plevel od zrna. Stačí zadať "DJI Mini 5 rumors", že čo sa na teba vyvalí.

Ale ktovie...
ved ano...tymi otazkami to cielim k tomu co som spominal vyssie...ze zisk a peniaze nie su vsetko, ze nemusis byt vo vsetkom prvy a naj. Dakedy je lepsie sa pozastavit a obhliadnut sa ci bezis spravnym smerom, inak mozes vbehnut do slepej ulicky.

K1000
2025-02-04 20:15:41+01
Predplatil som si na mesiac Perplexity Pro a poviem ti, bude sa mi ťažko vracať k obyčajnému Googlu.

Napríklad teraz maturujem nad tým, či chcem Elgato Stream Deck Plus čo je práve v zľave. Do bežného Googlu by som zadal niečo ako "Elgato Stream Deck Plus review", alebo "Elgato Stream Deck Plus opinions". Potom by som trávil čas prezeraním výsledkov - čítaním článkov, pozeraním YT videí a snažil by som sa vyvodiť z toho závery či ten výrobok je pre mňa vec užitočná, alebo nie.

Perplexity to urobí za mňa. Rovno mi napíše sumár. Plus, dá mi aj zoznam zdrojov, ak by som si ich predsa len chcel pozrieť podrobnejšie.

V zákulisí používa niekoľko modelov UI a sama sa rozhodne ktorý je na momentálne zadanie najvhodnejší, ale zároveň ti umožní vybrať si sám model ak chceš. Ďalej máš možnosť ovplyvniť zameranie zadania, napríklad jedná sa o vyhľadávanie na internete, akademický výskum, matematická otázka, zadanie z oblasti spločenského života a podobne. Podľa toho potom vyhľadá zdroje a použije zodpovedajúci model.

Sila.

Jozef Macák
2025-02-10 21:28:08+01
Možno budete súhlasiť so mnou, že tie úpravy neurobila vôbec dobre (pokusy 3 a 4). Rady o kompozícii však môžu byť užitočné (pokusy 1 a 2).

A teraz si predstav jednu vec:

Píše sa rok 2029. Nachádzam sa v teréne a fotím krajinu. Môj fotoaparát Nikon je, samozrejme, integrovaný s ChatGPT, kde som sa zalogoval pod vlastným účtom. Každý záber sa automaticky posiela UI. Ak som si nie celkom istý kvalitou záberu, spýtam sa UI na rady na vylepšenie. Poskytne mi rady o kompozícii, svetle, uhle pohľadu. Urobím ďalší záber podľa týchto rád, znovu ho prekonzultujem. Tentokrát sme UI aj ja spokojní s výsledkom.

Všetko prebieha normálne konverzačne - hlasom.

Po skončení požiadam UI aby upravila konečnú verziu fotografie s použitím mojich presetov, alebo podľa vlastného uváženia. Výsledok mi uloží do cloudu, kde si ho po príchode domov nájdem v počítači.

To by bolo fasa, nie?
Či nie? 😊
Takze by si bol rad aby ti AI radila s kompoziciou, svetlom, uhlom zaberu, aby ohodnotila ci je zaber v poriadku a nakoniec ho este editovala?
A aka ma byt presne tvoja uloha v celom procese fotografovania? Lebo z toho co tu citam tak mi vychadza "Nosic fototechniky"

K1000
2025-02-11 09:32:16+01
príspevok od: Jozef Macák
Takze by si bol rad aby ti AI radila s kompoziciou, svetlom, uhlom zaberu, aby ohodnotila ci je zaber v poriadku a nakoniec ho este editovala?
A aka ma byt presne tvoja uloha v celom procese fotografovania? Lebo z toho co tu citam tak mi vychadza "Nosic fototechniky"
Ja sa na to pozerám ináč. Pozerám sa na to tak, že AI ti radí.

Práve dnes vyšla štúdia o používaní UI, podľa ktorej zatiaľ mierne preváha trend rozširovania schopností človeka pomocou UI (Augmentation), namiesto nahrádzanie človeka UI (Automation).

https://www.anthropic.com/news/the-anthropic-economic-index

"Automation versus augmentation. We also looked in more detail at how the tasks were being performed—specifically, at which tasks involved “automation” (where AI directly performs tasks such as formatting a document) versus “augmentation” (where AI collaborates with a user to perform a task).

Overall, we saw a slight lean towards augmentation, with 57% of tasks being augmented and 43% of tasks being automated. That is, in just over half of cases, AI was not being used to replace people doing tasks, but instead worked with them, engaging in tasks like validation (e.g., double-checking the user’s work), learning (e.g., helping the user acquire new knowledge and skills), and task iteration (e.g., helping the user brainstorm or otherwise doing repeated, generative tasks)."

Ja sa na UI pozerám ako pomocníka.

Keď ideš povedzme na foto-workshop a niekto ti radí, tak si tiež len za nosiča fototechniky

Jozef Macák
2025-02-11 10:02:10+01
Ja sa na to pozerám ináč. Pozerám sa na to tak, že AI ti radí.

Práve dnes vyšla štúdia o používaní UI, podľa ktorej zatiaľ mierne preváha trend rozširovania schopností človeka pomocou UI (Augmentation), namiesto nahrádzanie človeka UI (Automation).

https://www.anthropic.com/news/the-anthropic-economic-index

"Automation versus augmentation. We also looked in more detail at how the tasks were being performed—specifically, at which tasks involved “automation” (where AI directly performs tasks such as formatting a document) versus “augmentation” (where AI collaborates with a user to perform a task).

Overall, we saw a slight lean towards augmentation, with 57% of tasks being augmented and 43% of tasks being automated. That is, in just over half of cases, AI was not being used to replace people doing tasks, but instead worked with them, engaging in tasks like validation (e.g., double-checking the user’s work), learning (e.g., helping the user acquire new knowledge and skills), and task iteration (e.g., helping the user brainstorm or otherwise doing repeated, generative tasks)."

Ja sa na UI pozerám ako pomocníka.

Keď ideš povedzme na foto-workshop a niekto ti radí, tak si tiež len za nosiča fototechniky
ty ale teraz pleties proces ucenia (workshop) a proces samotneho fotografovania (to co si pisal ako by si rad aby ti AI radila rovna na mieste)
To su dve velmi zasadne rozdielne veci!!!

apropo studie...samozrejme su vydavane mraky studii o tom aka je AI uzasna. A kto je pavacsinou v pozadi tychto studii? Casto krat firmy ovladajuce AI...sak treba tlacit cenu akcii do nepricetnych hodnot (looking at you, nvidia)

To ako tymto AI "vodenim za rucicku" rapidne klesaju kognitivne schopnosti ludi uz tak velmi v tychto studiach clovek nedocita

este raz, nehovoril som o uceni sa fotografovat, ele o samotnom procese fotografovania, do ktoreho by si rad AI zatiahol do vsetkych krokov! sak tym uplne dehonestujes svoje vlastne schopnosti

tyto
2025-02-11 10:41:32+01
ty ale teraz pleties proces ucenia (workshop) a proces samotneho fotografovania (to co si pisal ako by si rad aby ti AI radila rovna na mieste)

apropo studie...samozrejme su vydavane mraky studii o tom aka je AI uzasna. A kto je pavacsinou v pozadi tychto studii? Casto krat firmy ovladajuce AI...sak treba tlacit cenu akcii do nepricetnych hodnot (looking at you, nvidia)

To ako tymto AI "vodenim za rucicku" rapidne klesaju kognitivne schopnosti ludi uz tak velmi v tychto studiach clovek nedocita

este raz, nehovoril som o uceni sa fotografovat, ele o samotnom procese fotografovania, do ktoreho by si rad AI zatiahol do vsetkych krokov! sak tym uplne dehonestujes svoje vlastne schopnosti
Samozrejme mas pravdu. Ale tu sme sa skor bavili o tom ze ti AI pomaha vylepsovat tvoje zrucnosti. Ty to mas celkom zmaknute a vies co robis a co chces dosiahnut. Zato ja ako pokrocili amater sa snazim stale zdokonalovat a kolkokrat nevidim svoje chyby, neviem coby sa dalo este zlepsit a ako dosiahnut nejaku svoju predstavu. A nie vzdy ti niekto objektivne poradi. Tak preco nevyuzit osobneho poradcu.
A K1000 v tom vie chodit a len testuje kde su limity AI...
Ja osobne si nenechavam kecat do fotenia a nastavenia fotoaparatu to viem co robim, ale kludne si necham od AI ohodnotit vysledok aj s navrhmi na zlepsenie.

K1000
2025-02-11 10:52:21+01

Rozumiem, čo cheš povedať. Túto štúdiu tiež vydala firma zainteresovaná do vývoja UI (Anthropic, výrobca UI Claude)

Obavy zo znižovania kognitívnych schopností človeka vznikli už keď sa objavilo rádio, potom televízia, potom keď sa spopularizovali počítače. Neviem, či sme na tom kognitívne horšie, než kedysi, skôr len viac vieme a hneď.

Z vlastných skúseností zdôrazňujem prínos UI pri učení. Mňa nakopla aby som sa pustil do vecí, ktoré som mal odložené že raz niekedy sa to naučím. Namiesto absolvovania hodín kurzov a prácneho prehrýzania sa materiálmi mám partnera, ktorého sa spýtam a rovno mi odpovie k veci. Alebo zadám tému a pripraví mi elaborát (nástroje ako Deep Research, alebo NotebookLM).

UI je nástroj. Môžeš ho používať ako chceš, alebo aj vôbec. Pri fotografovaní ju môžeš zahrnúť do niektorých častí procesu, alebo aj vôbec nie. Ale je dobré mať pomocníka, ktorý ti poradí k veci, prípadne urobí časť práce za teba ak to potrebuješ. Aspoň podľa mňa.

K1000
2025-02-11 10:54:09+01
príspevok od: tyto
Samozrejme mas pravdu. Ale tu sme sa skor bavili o tom ze ti AI pomaha vylepsovat tvoje zrucnosti. Ty to mas celkom zmaknute a vies co robis a co chces dosiahnut. Zato ja ako pokrocili amater sa snazim stale zdokonalovat a kolkokrat nevidim svoje chyby, neviem coby sa dalo este zlepsit a ako dosiahnut nejaku svoju predstavu. A nie vzdy ti niekto objektivne poradi. Tak preco nevyuzit osobneho poradcu.
Ja osobne si nenechavam kecat do fotenia a nastavenia fotoaparatu to viem co robim, ale kludne si necham od AI ohodnotit vysledok aj s navrhmi na zlepsenie.
Áno, testujeme limity, skúšame nástroje a prístupy na čo by UI mohla byť vhodná a na čo nie. Potom si vyberieme - alebo aj vôbec nie. Ale je dobré vedieť čo je k dispozícii a ako sa to dá využiť.

Jozef Macák
2025-02-11 10:56:08+01
príspevok od: tyto
Ako dobre, v procese ucenia to beriem. ALE este raz si precitaj to na co som reagoval, K1000 hovoriol o buducnosti, 2029 ci kolko a nehovoril o procese ucenia, ale o procese samotneho fotografovania....a na to som narazal.

este raz sa vratim k jeho paralele s workshopmi...ano, na workshopy som chodil kedysi davno a naucili ma velmi vela...ale chcel by som teraz aby pri mne stal ten skolitel a radil mi?...ani nahodou! Ved uz len tym samotnym faktom by ta fotografia bola viac jeho nez moja.
Podobne, ak chces pouzivat AI na korekcie/rady/sepkanie aj v buducnosti, mal by si zrejme AI uvadzat aj ako spolutvorcu fotografie

btw ja ako senior analyst/developer AI (bohuzial) pouzivam a viem o nom mozno viac nez k1000

K1000
2025-02-11 10:59:35+01
Ako dobre, v procese ucenia to beriem. ALE este raz si precitaj to na co som reagoval, K1000 hovoriol o buducnosti, 2029 ci kolko a nehovoril o procese ucenia, ale o procese samotneho fotografovania....a na to som narazal.

este raz sa vratim k jeho paralele s workshopmi...ano, na workshopy som chodil kedysi davno a naucili ma velmi vela...ale chcel by som teraz aby pri mne stal ten skolitel a radil mi?...ani nahodou! Ved uz len tym samotnym faktom by ta fotografia bola viac jeho nez moja.
Podobne, ak chces pouzivat AI na korekcie/rady/sepkanie aj v buducnosti, mal by si zrejme AI uvadzat aj ako spolutvorcu fotografie

btw ja ako senior analyst/developer AI (bohuzial) pouzivam a viem o nom mozno viac nez k1000
Tak vidím, že máme podobnú profesiu, ak nie rovnakú

Určite vieš viac, lebo ja považujem, že som ešte len v začiatkoch.

Jozef Macák
2025-02-11 11:07:16+01
Áno, testujeme limity, skúšame nástroje a prístupy na čo by UI mohla byť vhodná a na čo nie. Potom si vyberieme - alebo aj vôbec nie. Ale je dobré vedieť čo je k dispozícii a ako sa to dá využiť.
Ale sak hej, ale je to tu strasna spusta glorifikacie a ochkania uzasu atd.... a nejak ignorovanie vsetkeho toho zleho co AI prinasa, a toho zleho veru je ze kopa...ale to uz je na inu diskusiu

K1000
2025-02-11 11:18:34+01
OK McCain. Ty si omnoho pokročilejší a zrelší, za vodou čo sa týka poznatkov o UI, poznáš aj to zlé, čo prináša.
Ja som ešte naivný, v začiatkoch, všetko sa mi zdá úžasné a len glorifikujem a ochkám.

Jozef Macák
2025-02-11 11:30:37+01
Rozumiem, čo cheš povedať. Túto štúdiu tiež vydala firma zainteresovaná do vývoja UI (Anthropic, výrobca UI Claude)

Obavy zo znižovania kognitívnych schopností človeka vznikli už keď sa objavilo rádio, potom televízia, potom keď sa spopularizovali počítače. Neviem, či sme na tom kognitívne horšie, než kedysi, skôr len viac vieme a hneď.

Z vlastných skúseností zdôrazňujem prínos UI pri učení. Mňa nakopla aby som sa pustil do vecí, ktoré som mal odložené že raz niekedy sa to naučím. Namiesto absolvovania hodín kurzov a prácneho prehrýzania sa materiálmi mám partnera, ktorého sa spýtam a rovno mi odpovie k veci. Alebo zadám tému a pripraví mi elaborát (nástroje ako Deep Research, alebo NotebookLM).

UI je nástroj. Môžeš ho používať ako chceš, alebo aj vôbec. Pri fotografovaní ju môžeš zahrnúť do niektorých častí procesu, alebo aj vôbec nie. Ale je dobré mať pomocníka, ktorý ti poradí k veci, prípadne urobí časť práce za teba ak to potrebuješ. Aspoň podľa mňa.
podobne ako 99 percent vsetkych uzaso-studii o AI

Vies a tom tie kognitivne zrucnosti su...oni sa vyvyjaju pri tom pracnom prehryzani sa materialmi/vstupmi, snazenia sa pochopit ako veci funguju a zapadaju do seba..trial-error atd. Tento pristup vytvara set analytickych schopnosti ktory ti pomoze riesit zlozite problemy v buducnosti. A teraz? Spytas sa GePeTa a dostanes odpoved (bez toho aby si pouzil co i len makove zrnko svojej mysle)....ano, presne o tom hovorim. Ludia osprostievaju a prichodom AI zacnu sprostiet exponencialne rychlejsie.
Ziadny z tebou predtym spomenutych "kanalov" nenahradzal ludske myslenie. AI ho nahradi (nechapem ako si mozes neuvedomovat aky velky je to problem)
Ja teraz nehovorim ani tak o nas (ty uz mas kognitivne schopnosti z minulosti vyvynute) ale problem je ta generacia co je teraz v skolach...velky problem!

Vravis ze si v IT, tak ti dam priklad z fachu: zazil som kopu juniorov a vo vysledku najhorisi budu ti ktori sa na vsetko vypytuju, vsetko im treba vysvetlovat, vodit za rucicku (neschopni analyticky mysliet). Naopak ti ktori sa samostatne chopia problemu a bojuju s niecim (castokrat spravia v procese kopu chyb, na ktorych sa ucia) bez toho aby otravovali vsetkych naokolo, z tych nieco bude!

Samozrejme ze veci su ake su a davat AI generovat jednoduche/cistkove kody setri kopec casu, ale ta mrcha sa casom vyvynie tak ze eventuelne nahradi mna aj teba, mozno potom ti uz taka uzasna neprijde

Jozef Macák
2025-02-11 11:35:19+01
OK McCain. Ty si omnoho pokročilejší a zrelší, za vodou čo sa týka poznatkov o UI, poznáš aj to zlé, čo prináša.
Ja som ešte naivný, v začiatkoch, všetko sa mi zdá úžasné a len glorifikujem a ochkám.
Neber si to moc s srdcu ak som bol teraz zly
Ja som len toho nazoru ze ked sa povie A, ma sa povedat aj B

Paladin25
2025-02-11 12:40:03+01

Vies a tom tie kognitivne zrucnosti su...oni sa vyvyjaju pri tom pracnom prehryzani sa materialmi/vstupmi, snazenia sa pochopit ako veci funguju a zapadaju do seba..trial-error atd. Tento pristup vytvara set analytickych schopnosti ktory ti pomoze riesit zlozite problemy v buducnosti. A teraz? Spytas sa GePeTa a dostanes odpoved (bez toho aby si pouzil co i len makove zrnko svojej mysle)....ano, presne o tom hovorim. Ludia osprostievaju a prichodom AI zacnu sprostiet exponencialne rychlejsie.
Ziadny z tebou predtym spomenutych "kanalov" nenahradzal ludske myslenie. AI ho nahradi (nechapem ako si mozes neuvedomovat aky velky je to problem)
Ja teraz nehovorim ani tak o nas (ty uz mas kognitivne schopnosti z minulosti vyvynute) ale problem je ta generacia co je teraz v skolach...velky problem!

Vravis ze si v IT, tak ti dam priklad z fachu: zazil som kopu juniorov a vo vysledku najhorisi budu ti ktori sa na vsetko vypytuju, vsetko im treba vysvetlovat, vodit za rucicku (neschopni analyticky mysliet). Naopak ti ktori sa samostatne chopia problemu a bojuju s niecim (castokrat spravia v procese kopu chyb, na ktorych sa ucia) bez toho aby otravovali vsetkych naokolo, z tych nieco bude!

Samozrejme ze veci su ake su a davat AI generovat jednoduche/cistkove kody setri kopec casu, ale ta mrcha sa casom vyvynie tak ze eventuelne nahradi mna aj teba, mozno potom ti uz taka uzasna neprijde
U nás je to naopak ale som z iného oboru a Vážime si viac tých čo sa pýtajú ako tých čo si idú po svojom a dokaličia procesy a narobia škodu.

Tak isto k tej poslednej časti. Ak AI nahradí teba aj mňa. Áno subjektívne nás to nepoteší, ale objektívne bude ešte úžasnejšia! Či nie?

K1000
2025-02-11 13:29:51+01

Manažérske skúsenosti u mňa žiadne, takže nedokážem posúdiť želateľné správanie nádejného Junior Developera. Preto beriem tvoje slovo.

Momentálne sa s pomocou UI učím tri veci:

1. Vývoj TypeScript / JavaScipt aplikácií v prostredí UI5, kde poskytovateľom údajov je SAP back-end. Podľa tohto návodu:

https://ui5.sap.com/#/topic/167193ced54c41c3961d7df3479d7bbe

V back-end som doma, vo front-end som nula (nulová kačka, ako hovorí môj malý synovec o ľuďoch, ktorí nevedia dobre hrať počítačové hry). Je to téma, ktorú som mal odloženú už hádam 10 rokov. UI ma nakopla, čo je super. Odpovedá na moje blbé otázky typu čo má na starosti Yeoman a čo je to Bootstrapping.

2. Inštalácia SAP ABAP SDK pre Google Cloud, podľa tohto návodu:

https://cloud.google.com/solutions/sap/docs/abap-sdk/on-premises-or-any-cloud/latest/install-config

Mojim cieľom je byť schopný volať Vertex AI SDK of Googlu. Tu som znova trochu mimo, pretože sa jedná o činnosť, ktorú by typicky vykonával systémový administrátor. Ale je cenné naučiť sa Google Cloud a UI ma posúva dopredu tým, že mi za sekundu vysvetlí čo je to napríklad chyba číslo 403. Nemusím sa hrabať v príručkách a napredujem rýchlejšie. Gemini sa vyzná do Google Cloudu, bodaj by nie.

3. Základy Pythonu s cieľom postupne byť schopný volať API rôznych LLM modelov, s dôrazom na získanie štruktúrovaných odpovedí a ich overovanie pomocou knižnice Pydantic (https://docs.pydantic.dev/latest/). Tu veľa čerpám z YT videí od Davida Ebbelaara (https://www.youtube.com/@daveebbelaar), ktorý je veľkým zástancom Pydantic.

Z tohto už asi vidíš, ktorým smerom som sa vybral
Pretože áno, UI ma raz nahradí. Ale ešte skôr ma nahradia ľudia používajúci UI.

K1000
2025-02-11 13:43:30+01
Neber si to moc s srdcu ak som bol teraz zly
Ja som len toho nazoru ze ked sa povie A, ma sa povedat aj B
V pohode
B tu bolo povedané, možno si nečítal celé vlákno (čo je pochopiteľné - je dlhé).

Ja som rád, že ešte dokážem ochkať
Znamená to, že snáď ešte nie som protagonistom tohto píbehu:

https://youtu.be/WKKQ7drsCbo?si=As8ehyHl3N0-Wrpe

Já jsem tvé stáří, pozvi mě dál.

A já mu na to povídám, že sotva třicet roků mám,to přece ještě spočítám, ty sedmilháři.
Jen koukni, to je rodnej list, tak nasaď brejle a zkus číst! Až to přečteš, rovnou zmiz kam patříš, stáří!

Host na to: Co je počet let? Znám chlápka, ten má v úctě svět a přitom devadesát pět, ten mládím září!
Ty ale klidně odzíváš, snad všechno, nač se podíváš. Už strašně dlouho v sobě máš své vlastní stáří.

Já jsem tvé stáří, pozvi mě dál. Pozvi mě dál!

Jozef Macák
2025-02-11 13:47:23+01
príspevok od: Paladin25
U nás je to naopak ale som z iného oboru a Vážime si viac tých čo sa pýtajú ako tých čo si idú po svojom a dokaličia procesy a narobia škodu.

Tak isto k tej poslednej časti. Ak AI nahradí teba aj mňa. Áno subjektívne nás to nepoteší, ale objektívne bude ešte úžasnejšia! Či nie?
prvy priklad skusim inak, trochu zjednodusene: kopirku hadam mate, ze... budes si cenit toho co sa ta bude vypytovat ako funguje hoc je pri nej polozeny navod na obsluhu?

v tom druhom mas pravdu, to bolo velmi logicke, pan Spock Akurat by som v momente svojho "odstavenia" pouzil skor nejake ine privlastky, take co by v telke vypipali

Jozef Macák
2025-02-11 14:42:02+01
Manažérske skúsenosti u mňa žiadne, takže nedokážem posúdiť želateľné správanie nádejného Junior Developera. Preto beriem tvoje slovo.

Momentálne sa s pomocou UI učím tri veci:

1. Vývoj TypeScript / JavaScipt aplikácií v prostredí UI5, kde poskytovateľom údajov je SAP back-end. Podľa tohto návodu:

https://ui5.sap.com/#/topic/167193ced54c41c3961d7df3479d7bbe

V back-end som doma, vo front-end som nula (nulová kačka, ako hovorí môj malý synovec o ľuďoch, ktorí nevedia dobre hrať počítačové hry). Je to téma, ktorú som mal odloženú už hádam 10 rokov. UI ma nakopla, čo je super. Odpovedá na moje blbé otázky typu čo má na starosti Yeoman a čo je to Bootstrapping.

2. Inštalácia SAP ABAP SDK pre Google Cloud, podľa tohto návodu:

https://cloud.google.com/solutions/sap/docs/abap-sdk/on-premises-or-any-cloud/latest/install-config

Mojim cieľom je byť schopný volať Vertex AI SDK of Googlu. Tu som znova trochu mimo, pretože sa jedná o činnosť, ktorú by typicky vykonával systémový administrátor. Ale je cenné naučiť sa Google Cloud a UI ma posúva dopredu tým, že mi za sekundu vysvetlí čo je to napríklad chyba číslo 403. Nemusím sa hrabať v príručkách a napredujem rýchlejšie. Gemini sa vyzná do Google Cloudu, bodaj by nie.

3. Základy Pythonu s cieľom postupne byť schopný volať API rôznych LLM modelov, s dôrazom na získanie štruktúrovaných odpovedí a ich overovanie pomocou knižnice Pydantic (https://docs.pydantic.dev/latest/). Tu veľa čerpám z YT videí od Davida Ebbelaara (https://www.youtube.com/@daveebbelaar), ktorý je veľkým zástancom Pydantic.

Z tohto už asi vidíš, ktorým smerom som sa vybral
Pretože áno, UI ma raz nahradí. Ale ešte skôr ma nahradia ľudia používajúci UI.
ale ano..len ti musim zopakovat dolezitu cast mojho posledneho prispevku ktoru si mozno preskocil:
"Ja teraz nehovorim ani tak o nas (ty uz mas kognitivne schopnosti z minulosti vyvynute) ale problem je ta generacia co je teraz v skolach...velky problem!"

no sak sa spytaj ak poznas nejakych studentov teraz...frci sa vo velkom na AI. Rozbor knihy? Precitat ju? No to istoooo, davaj vycuc GPT. a podobne...seminarky, semestralky. Kamos ma dceru na informatike a uz sa len smeje
To ze ty ako uz vyvynuty clovek pouzivas AI na vysvetlenie principov kodenia je odlisna vec.

ohladom nahradzovania, samozrejme mas pravdu, prvi "z kola ven" pojdu ti co s AI nebudu vediet robit...a preto si platim mesacne 20 dolarov za nieco co nemam rad

ono, bavime sa tu o tej istej veci velmi rozdielne. Ja sa na nu divam skor globalne nez tym ako ovplivnuje mna osobne... ved si len zober internet, kolko vygenerovanych dezinfo sraciek sa aktualne siri svetom ako lavina? Co sa asi tak na ich sirenie pouziva? Kolko podvodnickych chatbotov? Medzi realitou a bludom je uz hranica tenka ako vlas..kolko potrva kym AI bude schopna vygenerovat video zaznam nerozpoznatelny od skutocnosti? Uz teraz je cast populacie neschopna rozpoznat aktualne nedokonale fejky.
A co rozdelenie bohatstva? Si zober ako sa zvacsia uz aj tak priepastne rozdiely medzi krajinami. Tie co ovladaju AI budu bohatnut, my ostatni chudobnut. Dopady na nezamestnanost? Autonomne zbranove systemy radsej ani nespominajme lebo mi poves ze som sa dival moc na terminatora

ale radsej to nechajme tak lebo to je na diskusiu co sem vobec nepatri

Strana 19 z 25
1 2 ... 17 18 19 20 21 ... 24 25

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()