Hore
Fórum » Právna poradňa
 

Co hovorit ludom ktory si mysla ze som ich odfotil?

Nadzi
Nadzi 2014-05-05 20:35:07+02
Zdravim
nefotim niako dlho a uz niekolkokrat zamnou prisiel clovek a pytala sa ci som ho odfotil. ked poviem nie vacsinou neveri a bud odide alebo pozaduje aby som mu fototechniku dal do ruky a to ja urcite nechcem nikomu davat nic do ruky.

na druhej strane bojim sa o svoju drahu fototechniku a tak neviem co im hovorit alebo ake mate vy skusenosti?
pripadne ci im MUSIM alebo NEMOZEM ukazovat fototechniku pripadne ako riesit takto vzniknutu situaciu dakujem
 
Marcel Rebro
2014-05-08 07:35:57+02
príspevok od: pressDesign
Inak... Niekedy aj chapem tych ludi, ze im to vadi. Lebo su situacie, kedy cloveku nevyhovuje, aby ho fotili, alebo proste na to nema naladu. Ono staci trochu sledovat tych ludi aj inac, ako cez hladacik a daju sa z vyrazu precitat, ci im to vadi, alebo nie. Niektori sa nechaju fotit a tesia sa. Niekto nejavi zaujem a na inych zase vidno, ze im to moc nesmakuje. Ale uz ked idem fotit cloveka v zabere a vidim, ze ma vnima, sleduje co sa deje. Tak aspon spravim pokus o nejaku komunikaciu, usmejem sa, pozdravim. Ti ludia na to reaguju skor, ako na namiereny objektiv. Vcera som fotil wakeboardistov vo Viedni. Najprv chlapik zazeral, ze co tam saskujem s fotakom. Ukazal som mu, ze je vsetko v poriadku (palec hore, nie potapacske OK a ze dobre jazdi, priatelsky usmev - a dalsie kola uz mi tam cielene skakal triky pred fotakom.
Ale su situacie, kedy to ludom vadi, nezelaju si to. Mne sa to uz tiez stalo, ako objektu fotenia. Kedy je fotograf vyslovene drzi a mam chut ist za nim a otrieskat mu fotak o hlavu, potom mu ho hodit do vody. Ale ja som mierumilovny clovek, ktory nepodporuje agresivitu. Napriklad ked chodim s motorovym clnom u nas po rieke, bud na ryby, alebo len tak rekreacne. Vtedy mi to vyslovene vadi. A este viac mi vadi, ked je fotograf drzi, ako plostica. Stoji chlapik na brehu a strasnu snahu ma ma odfotit, zoom nazoomovany, namiereny na mna cely cas. Bez znamky komunikacie. Pozriem na neho skaredo, dam mu najavo, ze mi to vadi a otocim sa mu chrbtom. Pritom cez plece sledujem, ci ho to stale bavi. Jasne, objektiv nastreleny na mna a uz minutu sleduje moju stopu, drzi k...t - aspon keby sa pozdravi, zakyva, ze dobry den magor na clne. Nie. Vtedy chytim, spod tricka mu nenapadne nastrcim stredny prst a pritom sa tvarim, ze ho ihnorujem a pozeram sa stale inde, nech ma ani neni spoznat. Cely cas, co na mna miery, nastrcena ruka s vytycenym strednym psrtom. Ale tak, nech to na tu dialku volnym okom nevidi. Az doma, ked si to otvori na pocitaci, nech ho uvita moje gesto venovane jemu z celeho srdca. Ked ma v sebe trochu chochmesu ten clovek a zostala mu stipka rozumu, tak tu fotku ignoruje a nepouzije. A ked aj hej, tak to uz bude jeho hanba.
Mne nevadi, ked ma fotia, ale ked je niekto drzi a arogantny. Ked si ma ide fotit ako nezivy objekt, ktory nevnima svoje okolie. Niekedy staci pozdravit a dat najavo snahu o "priatelstvo", alebo ze vsetko je v poriadku a clovek sa necha odfotit, aj zapozuje popripade. Ale ked je niekto vyslovene drzi a aj cez mrtvoly si chce spravit svoju fotku, tak s takymi fakt do vreca a dole prudom.
S fotením športovcov mám presne opačné skúsenosti. Fotograf je pre nich ako magnet. Každý chce byť v zábere a tlačí sa mi pred objektív. Niekedy mi to až prekáža. Najviac mi to vadí pri lyžovaní, keď mi nejaký "dobrovoľný model" vlezie pred toho môjho (dohodnutého).

V nedeľu som fotil 100 km WS maratón na VD Kráľová / Kaskády - zo záchranárskeho člna. Napriek hardcore podmienkam (vietor 15-20 m/s, v nárazoch 25, vlny 1-1.5m) "atakovali" niektorí účastníci náš čln tak, že mi aj 24mm na FF bolo málo široké. A niektorí si dokonca dovolili okoreniť to skokom, opičkami a srandičkami. Podotýkam pri preteku trvajúcom cca 4 hodiny v podmienkach, keď kapitán výletnej lode (z ktorej mali pôvodne fotiť ostatní fotografi) odmietol vyplávať
 
tomis.ales
2014-05-08 10:37:50+02
A mňa si nikto nefotí
 
Marcel Rebro
2014-05-08 11:57:33+02
príspevok od: tomis.ales
A mňa si nikto nefotí
A sa divíš?
 
total empty
2014-05-08 16:41:40+02
príspevok od: Marcel Rebro
A sa divíš?
 
tomis.ales
2014-05-08 17:24:33+02
príspevok od: Marcel Rebro
A sa divíš?
Aha... už som skoro zabudol
 
bonifacko
2014-05-09 09:38:02+02
príspevok od: total empty
Za koľko si im predal tie fotky ?
keby požičal bloncku, vymažem
 
bonifacko
2014-05-09 09:41:12+02
príspevok od: pressDesign
No, firmy su na to citlive. U nas v robote je za fotenie okamzita vypoved. To si mal hned na zaciatku napisat, jak to bolo, nie okolo horucej kase tu chodime. (edit: a veru nikto sa ani nebude pytat, co si fotil a naco)
alebo fotiť take kasarne, hned by bol človek označený za americkeho špiona
 
Strana 2 z 2
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()