Hore
Fórum » Právna poradňa
 

Fotografovanie v národných parkoch a rezerváciach USA

KapEr
2018-08-14 13:04:10+02
Ahojte.
Mám zopár hypotetických otázok ohľadom legálnosti predaja niektorých snímkov formou fotobánk. Zo začiatku by som chcel len deklarovať že nič nepredávam a s fotografovaním len začínam.
Minulý rok som strávil 4 mesiace v USA a pofotil som si niekoľko národných parkov. Bez použitia tripodu a len na osobné použitie. Zopár z tých fotiek sa však vydarilo nad moje očakávania a rozmýšľal som nad ich predajom ako stock photo do fotobánk. Na internete som však narazil na niektoré články, ktoré píšu o legalite fotografovania v tých národných parkoch.
Ako príklad dám napríklad fotografovanie v Lower Antelope Canyone. Ako som sa nedávno v jednom článku dozvedel, fotografovanie pre komerčné použitie je bez povolenia absolútne zakázané. (50 USD/1 deň alebo 200 USD „after the fakt“) Pričom komerčné využitie je podľa môjho názoru veľmi chudobno vysvetlené. Jedná sa o veľký fotoshoot ? Reklamné fotky ? Svadobné fotenie ? To je to prvé čo príde na rozum. Oficiálne je na stránke komerčné použitie definované ako „akékoľvek fotografovanie za účelom získania finančného zisku alebo publikácie“. Podľa tohto hádžu do jedného vreca ľudí ktorí fotia na zakázku a za fotku získajú tisíce spolu s ľuďmi ktorí predajú napríklad horko ťažko 1 print.
*btw. Samotný Antelope Canyon nie je národným parkom ale patrí do indiánskej rezervácie takže tu platia zvlášť pravidlá
Čo to teda znamená tá časť o publikácií? akákoľvek fotka ktorú človek následne publikuje na sociálnych sieťach/blogu/... je protizákonná ? Na tomto území (a rovnako aj v národných parkoch) je ešte ževraj zvlášť zakázané používanie modelov a „props“ bez povolenia (neviem teraz ako do preložiť do slovenčiny ale rozumieme ). Príklad: Znamená to že ak si niekto spraví selfie z antelope canyonu a strčí to na instagram porušuje zákon ? ...
Ok presuniem sa k regulérnym národným parkom v USA. V prvom rade čo som zistil tak áno. JE POVOLENE FOTOGRAFOVAŤ, pokiaľ sa jedná len o fotografa, fotak a statív. Akékoľvek náročnejšie fotoshooty vyžadujú povolenie. Medzi tieto náročnejšie spadá napríklad použitie modelov. Ak má teda človek na fotke ľudí a chce ju dalej predat musí si kvôly tomu kúpiť povolenie ? Narážam napríklad na taký „hero image“ záber, ktorý sa ževraj celkom dobre predáva. (Fotograf pózuje v neuveritelných krásnych miestach a vyzerá majestic as fuck). Dokonca som sa dozvedel ze medzi modely podľa niektorých článkov patria aj zvieratá tak snaď v parkoch nezakazujú wildlife fotografiu....
Realita:
Ak si vo fotobankách dám reálne vyhľadať obrázky národných parkov, dokonca aj Antelope tak je ich tam naozaj veľa. Niekde som dokonca čítal že ľudia o týchto právnych reštrikciách ani nevedia a fotky tam uverejnujú bez problémov aj bez potvrdení o povolení fotografovat (napríklad to Antelope).

Čo týmto topicom chcem teda povedať ? V prvom rade sa asi posťažovať na „ťažký život príležitostného fotografa“ . Ale určite by som rád počul názory niekoho skúsenejšieho, ktorý týmito právnymi nezmyslami a povoleniami už prešiel a napísal mi ako to naozaj je. Čo je povolené, a čo nie je. Jedná sa len o americké parky ? alebo to takto vyzera všeobecne vo svete? Ako je to s dodatočným vymáhaním ? Čo sa stane ked sa na všetko vykašlem a dám fotku bez povolenia do predaja ako stock photo ?
Ďakujem 
PS: myslím že táto téma by mohla byť vhodný materiál na článok 
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()