Hore
Fórum » Ako fotografovať?
 

Fotenie modelov a miniatúr

luboslav
2018-04-18 21:44:33+02
Zdravím,
potreboval by som poradiť pri špecifickom druhu fotenia, konkrétne ide o fotenie plastikových modelov a iných miniatúr na výstavách. Približuje sa to k foteniu predmetov v produktovej fotografii, avšak na rozdiel od ateliéru sa fotí na výstavách kde je tlačenica a času nie je nazvyš.

Každý asi niekedy videl plastikový model lietadla, tak presne o to ide. Sú to veľké miestnosti s vysokými stropmi (kultúrne domu, výstavné haly), modely sú uložené vedľa seba na stoloch väčšinou usporiadaných v jednom dlhom rade a prístup je iba z jednej strany. Takže ľudia sa postupne posúvajú pomalými krokmi vždy jedným smerom. Zdroj svetla je rôzny, od okien až po rôzne druhy umelého osvetlenia, neraz z viacerých typov svetiel naraz, ale väčšinou je tam príliš málo svetla na fotenie z ruky. Do toho sa motajú ľudia s mobilmi a rôznymi kompaktami, ktorý sa s vystretou a trasúcou rukou snažia o dokonalú fotku.

Takže podmienky sú nasledovné:
- Modely majú rozmery od 10 po 50 cm.
- Vzdialenosť od modelov od 30 po 200 cm
- Zdroj svetla premenlivý, stropy vysoké, celkovo je svetla málo na fotenie z ruky.
- Obmedzený prístup

Požiadavky na výsledok fotenia:
- Ostrosť celého modelu
- Čo najväčšia zhoda farieb na fotke s foteným modelom

Robím to pre seba a fotky chcem kvalitné, slúžiť budú ako zdroj inšpirácie, alebo pomôcka pri vlastných projektoch. Takže nejde len o dokumentovanie niekam na web, inak by som to nabúchal s bleskom.

Najlepšie výsledky sa dosahujú pri fotení bez blesku so statívom, na malé ISO, veľkú clonu, dlhý čas. Avšak je to fuška aj keď mám kompaktnú výbavu, skladný statív Velbon Ultra Luxi F, foťak Oly OM-D E-M5 m.zuiko 12-40/2,8 PRO, je to unavujúce a časovo náročné.

Chcel som fotiť z ruky ale, požiadavka na väčšiu hĺbku ostrosti si žiada, väčšiu clonu, dlhé časy, a niekedy nestačí ani vyššie ISO na dobrú fotku, svetla je proste málo. Vedie to k vysokému odpadu.

Takže nastúpil externý blesk a tu nastáva problém. Model je malý aj veľký, vzdialenosti premenné, pri priamom blesku je to vypálené, od stropu to odraziť nemôžem, takže mám difúzor aj deflector, ale raz je to tmavé a raz príliš svetlé (TTL moc nefunguje). A najhoršie je že pri rôznom druhu osvetlenia je problém vyvážiť bielu tak aby neboli farby posunuté. Snažil som sa najprv položiť vedľa modelu šedú tabuľku blesknúť to a vyvážiť tak bielu, ale výsledky sú rozpačité, stačí pridať korekciu výkonu blesku pre dobrú expozíciu a farby uletia. Celkovo sú farby pri fotení bleskom výrazne tmavšie a nastaviť výkon blesku tak aby to bolo prijateľné stojí veľa času a pri posune na iný model je všetko v inak.

Logicky si nemôžem dovoliť byť pri jednom modeli 5 minút a laborovať tam, jednak zavadziam ostatným a jednak je to zdĺhavé a náročné. Ani postproces nie je cesta lebo upravovať toľko fotiek je nereálne.
Predstava je prísť k modelu, nakomponovať, odfotiť a posunúť sa k ďalšiemu.

Takže prosím o rady ako odfotiť takýto model relatívne rýchlo a hlavne ostro a s vernými farbami.
Ďakujem
 
martinmlm
2018-04-18 22:41:36+02
Doma si nasimuluj podobné podmienky ako sú na výstave a v klude si vyskúšaj rôzne nastavenia fotáku. Potom si nastav to najvhodnejšie...na nýstavu so sebou zober 3-4 kamarátov, alebo rodinku, ktorí ti budú držať blesky ledky odrazky atd. ...a posúvate sa spolu s ostatnými návštevníkmi ale s tým, že celá banda obsadíte jeden celý stôl...cvak cvak...posun k dalšiemu stolu...cvak cvak cvak...
 
luboslav
2018-04-18 23:04:59+02
Cirkus Humberto.
Najlepsie je naozaj stativ a dlhy cas.
Len ma jeduje ze v dnesnej dobe pokrocilych technologii ani len ten blesk s TTL nedokaze dobre vyhodnotit scenu a raz je to pod a raz prexponovane. Potom to musim korigovat atd. Takto by som vlastne na jeden model musel urobit 3-4 fotky az to bude ok a to je prilis.
Inak ku korekcii expozicie, ak pri foteni s bleskom chcem korigovat expoziciu tak vlastne regulujem vykon blesku, teda vpripade ze to je takto zapnute vo fotaku. Ak sa tato funkcia vypne, da sa zvlast korigovat expo a zvlast vykon blesku.
 
DrAcula
2018-04-19 08:39:25+02
Ak je pravda ze:
Zdroj svetla je rôzny, od okien až po rôzne druhy umelého osvetlenia, neraz z viacerých typov svetiel naraz.

A zaroven ako pises chces dosiahnut:
Čo najväčšia zhoda farieb na fotke s foteným modelom.

Tak podla mna stativ a dlhy cas nie je najvhodnejsou metodou pri tychto poziadavkach.
Bielu sice vyvazis, ale zhodu farieb nikdy touto metodou pri tomto nehomogennom osvetleni nedosiahnes.

Podla mna je lepsie vyuzit viacero bleskov (hoci drzane v rukach pomocnikmi) aby prebili to osvetlenie v miestnosti.
Farbu svetla blesku poznas ... a potrebujes zabespecit aby blesk bolo primarne osvetlenie a co najmenej zafarbene okolitym parazitnym svetlom. (vyuzit hoci aj ND filter aby blesky sli ovela silnejsie a aby prebleskli okolite parazitne svetlo ... no nevyhodou je ze mozu vzniknut tvrde tiene ) Ako pisal martinmlm skus si to doma najskor nasimulovat.
 
luboslav
2018-04-19 09:16:24+02
Ako som pisal su to vacsinou kulturaky a saly kde pri jednom stole prevlada svetlo z okna a pri druhom umele osvetlenie z lustra kde su vedla seba namontovane klasicke a usporne ziarovky a hned vedla ziarivky
Ide mi o fotenie z ruky jednym hlavnym externym bleskom.
 
DrAcula
2018-04-19 09:29:52+02
príspevok od: luboslav
Ako som pisal su to vacsinou kulturaky a saly kde pri jednom stole prevlada svetlo z okna a pri druhom umele osvetlenie z lustra kde su vedla seba namontovane klasicke a usporne ziarovky a hned vedla ziarivky
Ide mi o fotenie z ruky jednym hlavnym externym bleskom.
Ja som to pochopil.

Ide o to, ze ked je na scene viacero svetelnych zdrojov roznej farby (denne svetlo, ziarovka, ziarivka atd....) tak seda (biela...) tabulka Ti k farebnej zhode nepomoze. Sice trebars bielu vyvazis tak ze bude biela, ale to sposobi posun ostatnych farieb mimo realitu.

V tej miestnosti kde je take roznorode osvetlenie ani v skutocnosti biela nie je bielou ... je sfarbena svetelnymi zdrojmi, a rovnako su farebne posunute aj ostatne farby a vzdy tym smerom, ktory zdroj v danej casti sceny prevlada. Teda pouzivat sedu, alebo bielu tabulku v tychto podmienkach nema vyznam .
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()