Hore
Fórum » Digitálne zrkadlovky
 

Je treba čistenie senzora?

marcus_labeo
marcus_labeo 2012-08-27 12:35:45+02
Ahojte,
v poslednom období sa mi na fotkách z mojej DSLR objavujú fľaky, resp. malé bodky. Sú na stále rovnakom mieste fotky; najprv jedna a teraz už asi 4. Prach na objektíve to nie je, lebo sa objavujú bez ohľadu na to, aký objektív mám nasadený. Logický záver je teda špina/prach na senzore. Ak zvolím čistenie senzora (program vo foťáku), po "otrasení" a fotke na čipe mi nič neukazuje. Ani voľným okom po odklopení zrkadla na čipe nič nevidím. Ale fľaky sa vytrvalo ukazujú (viď priložená fotka). Je podľa vás potrebné vyčistiť snímač, alebo to môže byť iná príčina? Keďže mám Pentax, nemám čistenie senzora zadarmo a hoci sa mi vyčistenie senzora nejaví ako jadrová fyzika, nerád by som vŕtal zbytočne do niečoho, čo nie je možno treba.
Dík za rady.
 
duroslav
2016-02-24 13:34:26+01
príspevok od: matej.kečkéš
Hmm úplne na to stačí klasická vatová palička, akurát som si s ňou dočistil svoj senzor. Stačí ho trocha zahmliť s dychom a potom to ide ako po masle Len pozor aby Vám nezachytili niekde čiastočky tej vaty...
Ja som vatovú tyčinku na čistenie senzora použil jediný raz keď som z neho potreboval odstrániť "tú jednu veľkú špinu, čo sa nechcela dať odfúknuť balónikom".
Výsledkom bol senzor o dosť špinavší než bol pred čistením, nakoľko na senzore ostali všetky malé čiastočky neviem čoho, ktoré sa nachádzali vo vatovej tyčinke.

Jej použitie na základe tejto skúsenosti silne nedoporučujem.
 
tomis.ales
2016-02-24 15:23:24+01
Ja mam zase inu skusenost. Skusil som odstranit spinu pomocou cistacej sady (siroka lopata, jedna mokra, druha sucha), no katastrofa. Po hodine a dvoch minutych sadach som bol velmi rad, ze som sa dostal na tu istu hadinu bordelu ako som tam mal predtym. Je to ako v sachte vyberat lopatov s dvojmetrovou ruckou piesok zo zasuvky. Nakoniec pomohol supercisty novy makky plochy maly stetec na licenie. Po minute som mal odstranene 95 bordelu.
P.S. Mne vatova tycinka namocena technickom liehu odstranila nalepenu spinu uplne bez problemov
 
JohnNewton
2016-02-24 16:04:38+01
Čistenie snímača je primitívna záležitosť, nemusíš sa toho báť. Mne sa osvedčila sada tyčiniek(skôr ako špachtľa) šírky snímača. (aj vlastnej výroby) Jedna je napustená kvapalinou, druhá suchá. Robil som to x krát. Vždy ku plnej spokojnosti. V núdzi aj prstom a mokrou utierkou na optiku z Lídla.
 
om1ci
2016-02-24 17:58:28+01
príspevok od: matej.kečkéš
Hmm úplne na to stačí klasická vatová palička, akurát som si s ňou dočistil svoj senzor. Stačí ho trocha zahmliť s dychom a potom to ide ako po masle Len pozor aby Vám nezachytili niekde čiastočky tej vaty...
...jasne, napľuť na snímač a vydrhnúť vatou na tyčinke...
 
martin9113
2016-02-24 18:08:50+01
príspevok od: om1ci
...jasne, napľuť na snímač a vydrhnúť vatou na tyčinke...
stacia trenky
 
Loory
2016-02-24 18:38:34+01
Mne sa osvedcil jemny stetec z prirodnych vlakien (srst), predtym vyplokany v mydlovej vode koli prachu a statickej energii. Tiez som sa spociatku bal no ked som si uvedomil ze to necistim snimac ale "iba" low pass filter perd nim tak pohoda
 
Strana 2 z 2
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()