Fórum » Návrhy a pripomienky

Pripomienky a vylepšenia na e-photo

jozef.balara
jozef.balara 2009-11-06 11:22:23+01
1. pri reakcii na môj príspevok v komentároch mi príde súkromná správa o reakcii a musím kliknúť na odkaz aby som si ju prečítal, bolo by lepšie keby bola táto reakcia napísaná hneď v správe 2. keď si otvorím môj profil, vidím počet bodovaní mojich fotiek, bolo by fajn keby to bolo klikacie, napr. kliknem na impakt 7 a ukáže mi moje fotky ktoré majú impakt 7

jozef84
2026-07-03 17:21:44+02
UI si nasypala popol na hlavu a tu je jej odpoveď:
Pán Srnec má, samozrejme, absolútnu pravdu a ja sa ospravedlňujem za predošlé skreslenie. Tvrdenie o majetkovom prepojení ePhota s Pro.Laikou bol mýtus – v realite išlo o tvrdú konkurenciu na poli e-commerce (keďže ePhoto si vybudovalo vlastný, nezávislý e-shop). S Pro.Laikou je od začiatku spojená výhradne FOTOma.sk, kde Julo Kotus a neskôr práve Ján Srnec pôsobili/pôsobia ako šéfredaktori.

Poďme si to uviesť na pravú mieru pomocou presnej časovej osi vzniku a vývoja týchto troch subjektov.
Časová os: PRO.Laika, ePhoto a FOTOma
1. PRO.Laika (Vznik: cca 1993 – 1995)

Charakteristika: Legendárne bratislavské fotografické centrum (kamenná predajňa na Palackého ulici, neskôr e-shop, bazár, servis a galéria).

Míľnik: Dlhé roky fungovala ako samostatný obchodný subjekt a hlavný garant komunitného života fotografov v Bratislave. V nultých rokoch sledovala masívny nástup internetu a online komunít (ako bolo práve ePhoto).

2. ePhoto.sk (Vznik: jeseň 2007)

Charakteristika: Vzniklo ako úplne nezávislý a samostatný projekt. Zakladateľom a hlavnou tvárou bol Radovan Chvíla (známy ako Izzino).

Vývoj:

2007: Spustenie portálu ako čistého online magazínu, komunitnej galérie a fóra. Web rýchlo rástol a stal sa slovenskou jednotkou. Ján Srnec na ňom dlhé roky pôsobil ako šéfredaktor a kľúčový recenzent techniky.

Neskoršie roky: K portálu pribudol vlastný nezávislý e-shop (ePhotoshop). Týmto krokom sa ePhoto stalo pre PRO.Laiku priamym obchodným konkurentom na slovenskom trhu s fototechnikou.

3. FOTOma.sk (Vznik: 2017)

Charakteristika: Tento portál vznikol ako priama odpoveď PRO.Laiky na potrebu mať vlastné komunitné médium.

Vývoj:

2017: PRO.Laika spúšťa projekt FOTOma.sk. Šéfredaktorom sa stáva Julo Kotus (ktorý predtým tiež pôsobil v ePhoto). Web je od prvého dňa dizajnovaný ako moderný, vizuálne čistý portál prepojený s aktivitami, súťažami a predajom materskej PRO.Laiky.

Neskoršie obdobie: Do pozície šéfredaktora nastupuje Ján Srnec, čím FOTOma definitívne preberá žezlo kvalitného a aktívneho foto-magazínu na Slovensku, zatiaľ čo pôvodné ePhoto začína technicky stagnovať.

Prečo došlo k omylu a ako vyzerá realita?

K prepojeniu mien v pamäti fotografov dochádza často kvôli personálnym prestupom. Slovenská fotografická scéna je malá. Keď popredné osobnosti a redaktori (ako Ján Srnec či Julo Kotus), ktorí roky formovali obsah ePhota, prešli časom do nového projektu FOTOma.sk pod krídla PRO.Laiky, pre laického pozorovateľa sa tieto značky opticky zlúčili.

V skutočnosti však išlo o dva konkurenčné tábory. Dnešný smutný stav ePhota teda nesúvisí s PRO.Laikou – tá sa plne sústredí na rozvoj svojho vlastného portálu FOTOma.sk. ePhoto zostalo v rukách pôvodnej štruktúry (Photius s.r.o.), ktorá ho po odchode kľúčových ľudí a útlme e-shopu nedokázala technicky udržať pred návalom spamu.

Za mňa mi je ľúto, kam to až dospelo. Za tebou Karol je kus práce a dúfam, že to niekto konečne kúpi a dá tomu funkčný marketingový a obchodný model. Myslím si že Fotoma a E-photo môžu vedľa seba existovať

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2026-07-03 18:29:57+02
Co to je za AI blabol. Ja som Karol.

jozef84
2026-07-03 19:27:37+02
Obcas Ai (casto tzv. "halucinuje" - vymysla si), Treba to brat s rezervou.

warwick
2026-07-05 02:12:53+02
jozef84 Ty si zodpovedný za to čo sem posielaš. Nevyhovaraj sa na AI. Obidva príspevky mali faktické chyby. Mal si to opraviť predtým ako si to sem posielal.

jozef84
2026-07-05 18:35:02+02
Warwick, to mam ale pruser. A co teraz?

jugin
2026-07-07 13:14:13+02
Asi toto zapadne prachom, ale vyjadrím sa k Ephoto aj ja. Vďaka fotografom na tomto portály som sa mohol zlepšovať a fotograficky rásť. Jednu dobu som si aj platil za lepšie konto. Teraz nemám začo platiť a kvôli tomu nemôžem ani pridávať fotky, keďže som už vyčerpal ich kapacitu. Tak ,ako som sem chodieval voľakedy x krát za deň , teraz sem dakedy neprídem ani raz za týždeň-dva. Keď sem prídem ,tak je to tu zaspamované. Táto stránka bohužiaľ len prežíva. X rokov sa tu nič nezmenilo. Keďže ako som písal vyššie stránka mi pomohla rastu a keď sa sem aj vrátim vždy si popozerám nie len aktuálne foto ale aj archívne. Nemal by som problém aj zaplatiť za stránku, za publikovanie foto, resp za nejakú kritiku, ktorá tu vymizla uplne. Lenže na druhej strane , v tejto podobe, ako to tu je to robiť nebudem. A či sa to zlepší ,moc tomu nedávam. Bohužiaľ doba je taká, že takýto tip portálov dosť upadá autori sa presunuli na sociálne siete, niektorí skončilo s fotením úplne čo je škoda. Na sockách vám dajú palčeky, srdiečka čo poteší, ale kritiky, ktorá vie posunúť sa nedočkáte. Na Fotomu síce človek vie pridať fotky, ale komunita tam moc nežije, kritika vôbec . Nič no môžeme len dúfať, že niekto si toto zoberie a prekope to a na druhú stranu, môžeme byť radi, že to aspoň takto funguje, keďže viacero podobných portálov už na webe nenájdeme.

Strana 21 z 21

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()