Primula veris L.

Body: 3.00    Videnia: 2224    Páči sa: 0

Pre vloženie príspevku alebo hodnotenie musíte byť prihlásený.

Komentáre a hodnotenia

Zoradiť od najstarších
Marek Vančo
2011-04-28 21:35:22
Čo sa mi na fotke páči: - uhoľ pohladu zo zeme smerom k oblakom Čo sa mi na fotke nepáči: že ma listy pichajú do očí. a ešte mi aj kazia výhľad. Príliž veľa rozmazaného. List sa dotýka prvosienky. Prvosienka sa nadrapuje uprostred obrázku, Kostrbatý popis zaostrené akosi mic... čo je to poskladané z dvoch obrázkov_ Biely bod na pravo... farba oblohy. Treba skúšať ďalej a nenechať sa odradiť... postupne to pôjde...
Tech. kvalita: 3 | Kompozícia: 3 | Impakt: 3 | Priemer: 3.00
 
 
Clona: 11
Expozícia: 1/320.00 sec
ISO: 100
Fotoaparát: Canon EOS 550D
Ohnisko: 18 mm
Pridané: 2011-04-28 19:34:33
Na kritiku: 2011-04-28 19:35:17
Miesto:
Témy: makro a detail, príroda
Albumy: hočo
Prvosienka jarná - Trváca, 10 - 30 cm vysoká bylina podobná prvosienke vyššej. Byľ je páperistá alebo holá, niekedy červeno žliazkatá. Listy usporiadané v prízemnej ružici sú za mlada zvinuté, vráskavé, vrúbkované, podlhovasté, končisté až zaokrúhlené, na báze náhle zúžené do stopky, zúbkaté, žilky tretieho stupňa na dolnej časti sú vypuklé, hore nezreteľné. Súkvetie tvorí okolík, žltkovožlté kvety sú voňavé. Kalich je nafúknutý, od korunnej rúrky odstavajúci, zelenkastožltý, hranatý, do jednej pätiny až tretiny rozkrojený na 5 cípov, korunná rúrka je dlhá ako kalich alebo dlhšia, cípy sú zvončekovité, trochu vyduté. Plod je jednopuzdrová tobolka. Kvitne v apríli až v júni. 

Hemikryptofyt. Polovýslnný až výslnný druh. Obľubuje suchšie, bohaté, humózne, kamenisté až ílovité pôdy. Rozšírený je od nížin do stredných polôh v bylinných dubových a bukových lesoch a na lúkach (s obľubou na vápencoch).
Príbuzná prvosienka vyššia má väčší podzemok s hnedými koreňmi, koruny kvetov sírovožlté, cípy ploché a hlbšie, bez oranžových škvŕn.
Z terapeutického hľadiska sa pokladá za výhodnejšiu p.jarná. Obidva druhy majú v ČR chránenú podzemnú časť. Väčšina ostatných druhov je chránená úplne a celoštátne. Nenakupujú sa a ani záhradné krížence nie sú predmetom zberu.