zátišie

Body: 105.00    Videnia: 1055    Páči sa: 15

Pre vloženie príspevku alebo hodnotenie musíte byť prihlásený.

Komentáre a hodnotenia

Zoradiť od najstarších
PeterSV
2021-09-09 07:58:40
príspevok od: Krtko fotografom
Páči .
dík,,
 
Krtko fotografom
 
PeterSV
2021-09-08 12:35:47
príspevok od: Ďuro71
fajn
vďaka,,jeseň ukazuje plody na stromoch,,
 
Ďuro71
2021-09-08 12:32:41
fajn
 
 



Príslušenstvo: ,,malá čierna krabička s dierkou,kade vchádza svetlo,, a pár sklíčiek k tomu..

Pridané: 2021-09-08 12:32:05
Na kritiku: 2021-09-09 07:58:13
Miesto:
Témy: zátišie
Jarabina vtáčia-- obsahuje mnohé pre organizmus prospešné látky

Má vysoký obsah vitamínu C a preto sa nazýva aj citrónom severu (podobne ako rakytník).

Ďalej obsahuje karotenoidy, kyselinu jablčnú, železo, vápnik, jód, flavonoidy (kvercetín – prírodné antihistaminikum, rutín – podpora zdravých ciev), triesloviny, pektín, fytoestrogény (látky podobné ženským hormónom), magnézium, draslík, vápnik.-


Plody sa zbierajú podľa druhu od septembra do novembra, keď sú mäkké. Niektorí ich nechávajú prejsť prvými mrazíkmi, podobne ako trnky, aby boli sladšie. Zbierajú sa zrelé plody, mali by mať jemne horkastú zvieravú chuť. Po zbere sa rýchlo sušia, najprv na vzduchu a potom v rúre, aby si zachovali farbu, alebo tepelne spracovávajú. Pripravujú sa z nich šťavy, džem, kompót, víno, sirup, čaj, dajú sa použiť na výrobu octu.Neodporúča sa konzumácia veľkého množstva čerstvých plodov, nakoľko, obsahujú kyselinu parasorbovú, ktorá môže spôsobiť podráždenie sliznice žalúdka a čriev a spôsobiť nevoľnosť. Sušením a tepelnou úpravou táto vlastnosť zaniká (kyselina parasorbová sa štiepi na netoxickú kyselinu sorbovú).