Udreli mrazy a my sme sa rozhodli vytiahnúť z archívu inšpiratívny článok z minulej zimy, keď nas veľmi mrazy netrápili. Teraz však udreli naplno a preto realizácia tohto fotografovania by pre väčšinu z vas mohla predstavovať príjemnú zábavu počas nastávajúcich voľných a mrazivých dní.
Keď v predpovedi počasia oznámia príchod mrazov niekoho to poteší a iní začnú frflať na mráz, poľadovicu a záveje. Pre niektorých fotografov je to však šanca a zároveň výzva na získanie ďalších zaujímavých záberov.
Fotografka Angela Kelly sa rozhodla využiť zimu a mráz naozaj netradičným a tvorivým spôsobom. Spolu so svojím 7 ročným synom Kelly skombinovala domáce prostriedky - saponát na riad, karo sirup a vodu, šli von a fúkali bubliny. Potom ich fotila ako mrzli, topili sa resp. praskali.
KARO sirup je produkt vyrobený z kukuričného sirupu, ktorý je bežne používaný na pečenie alebo varenie. Avšak, Karo sirup nie je až tak sladký ako ostatné sirupy.
Čoskoro títo dvaja "dobrodruhovia" onemeli v úžase. Mráz vytvoril v zmrazených bublinách čarovné vzory. Menšie boli zmrazené v okamihu, keď spadli na zem praskli a úlomky vyzerali ako sklenené chipsy. Tie väčšie mrzli na povrchu pomalšie, takže fotograf mal šancu zachytiť zamŕzanie fotoaparátom a pri dopade sa nerozbili.
" Bubliny v noci zamŕzli úplne, nad ránom sa na sĺnku čiastočne alebo úplne rozmrazili. Pri silnom mraze menili tvar a prepadali sa do seba. Vznikali tak bizarné tvary, z ktorých niektoré pripomínali mimozemšťanov. V niektorých prípadoch zase praskli a vyzerali ako škrupiny vajec."
Celé fotenie a aj výsledky boli pre oboch veľkou zábavou. "Nemyslím si, že som stará na hry s bublinkami," hovorí Kelly. "Bolo to veľmi zábavné a z tejto zábavy vznikli jedinečné a nádherné série. Určite som ešte neskončila."
Foto: Angel Kelly
Jej nápadom a fotografiami sa nechali inšpirovať aj ďalší fotografi na imgur.com
Ak sme vás inšpirovali, vyskúšajte si to. Keďže u nás asi sirup Karo nekúpite, skúste ho nahradiť iným druhom sirupu, ktorý nie je príliš sladký. Pripomíname, že väčšie bubliny nezamŕzajú tak rýchlo a preto sa pri dopade nerozbiju. Ak sa vám experiment podarí, podeľte sa o svoje úspechy.:)
Technická poznámka: autori uvádzajú, že svoje pokusy robili pri teplotach od + 1ºC až po - 15ºC. Pri mrazoch -25 ºC bubliny zamŕzali príliš rýchlo a pri dopade na zem praskali.
Zdroj: Angel Kelly webstránka
imgur.com
boredpanda.com (redakčne upravene)